Nytårstorsk med sennepssauce

Nytårstorsk er jo helt klassisk nytårsmad, og mange har en tradition med, at de spiser torsk nytårsaften. Det giver jo i virkeligheden også fin mening, da det jo både er virkelig lækkert og samtidig en god modvægt til den meget fede og tunge julemad, som man lige har brugt en uge på at spise.

Torsk nytårsaften… really?

Indrømmet, jeg synes, det er en underlig ret. Altså jeg elsker fisk, og jeg elsker torsk, men jeg opfatter det mere som en hverdagsret end som en gæsteret. Måske er det bare mig, og om et par år vil du se mig servere nytårstorsk hver nytårsaften. Man ved aldrig… Men det bliver ikke i år😅

I år bliver vores menu lidt anderledes, tror jeg. Planen er, at vi i stedet for at servere en klassisk lille forret og en større hovedret, skal have to lige store retter. Den ene fisk, den anden kød. Men i lige portioner. Hvad de præcis kommer til at bestå af, er jeg ikke parat til at afsløre endnu.

Nytårstorsk

Nytårstorsk med sennepssauce

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
4
|
30 min

Ingredienser

  • 6-800 g torskeloins eller filet
  • salt og friskkværnet peber
  • 40 g smør

Sennepssauce

  • 50 g løg
  • 2 dl hvidvin
  • 3 dl fløde
  • 1-2 spsk dijonsennep
  • 2 spsk grov sennep
  • 2 tsk sødning ca.
  • evt. citronsaft
  • salt og friskkværnet peber

Tilbehør

  • 8 vagtelæg eller almindelige hønseæg, i så fald halvér mængden
  • 50 g syltede rødbeder uden sukker
  • 100 g bacon i et helt stykke

Sådan gør du

  • Opvarm ovnen til 200 grader.
  • Skær torsken i fire stykker.
  • Beklæd et ovnfast fad med bagepapir.
  • Læg torsken i fadet og drys med salt og peber.
  • Læg en smørklat på hvert stykke fisk.
  • Bag torsken i 6-8 minutter, afhængig afudskæringen og tykkelsen.

Sennepssauce

  • Opvarm lidt smør i en gryde.
  • Sauter løgene til de er klare i farven.
  • Tilsæt hvidvin og lad det reducere til ca. halvdelen.
  • Tilsæt fløde og de to slags sennep, lad det koge op og tykne lidt.
  • Smag til med sødning, salt, peber og evt. lidt citronsaft.

Tilbehør

  • Fyld vand i en lille gryde og lad det koge.
  • Kom vagtelæggene i og skru ned til middel varme.
  • Kog æggene i 2,5 minutter for smilende og 3 minutter for hårdkogt.
  • Kom æggene i koldt vand med det samme.
  • Pil æggene og halvér dem på den lange led.
  • Skær baconen i små tern og steg den sprød på en pande.
  • Skær rødbederne i små tern.
  • Anret torsken og fordel rødbede og bacontern og vagtelæg ovenpå. Server saucen til.

Hvad serverer man til torsk nytårsaften?

Den klassiske nytårstorsk serveres med kartofler, men for at gøre tilbehøret lidt mere interessant (og spare lidt på kulhydraterne), vil jeg i stedet forslå dig at servere torsken og sennepssaucen med sellerifritter eller måske med røsti af selleri eller blomkål.

De lækre Pommes Anna med knoldselleri, jeg lavede sidste år, er også helt oplagt. Især fordi de kan laves længe i forvejen, og det gør nytårsmaden nem. Man har ofte rigeligt at se til med maden nytårsaften, og det er rart med en ting mindre at bekymre sig om.

Hvad drikker men til nytårstorsken?

Godt du spørger, for at parre vin til maden kan jo betyde meget for det samlede indtryk. Herhjemme er det mest Sørens afdeling og jeg spurgte ham, og hans forslag var, at en frugtig hvidvin med lidt god sødme, ville gøre sig bedst her. Det kunne være en klassisk Sancerre (fordi vi er frankofile herhjemme), men det kunne også være en New Zealandsk Sauvignon Blanc, som ofte er noget billigere.

Nytårstorsk med sennepssauce

Få 7 dage gratis af MadbandittenPLUS

Få energiberegninger på alle Madbandittens opskrifter, egen favoritside, færdige madplaner med indkøbsliste og slip for forstyrrende annoncer.

Start 7 dages gratis prøveperiode nu

 

En kommentar til “Nytårstorsk med sennepssauce”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. 5 stars
    Jeg halverede portionen og serverede den som forret, med et par blancherede grønne asparges. Det var et kæmpe hit!

    Svar