Mental sundhed

I dag er det World Mental Health Day, og jeg har længe villet skrive noget om mental sundhed, og i dag er en fin anledning. Mental sundhed er mindst lige så vigtigt som fysisk sundhed. Nogle gange vigtigere. Men mental sundhed – eller mental usundhed – er ofte usynligt og opnår ikke samme anerkendelse som et brækket ben.

Mental health – hvad skal vi kalde det på dansk?

Vi mangler et godt ord for ‘mental health’ på dansk, synes jeg. Mental sundhed eller mentalt helbred synes jeg ikke er dækkende. Trivsel kommer i nærheden, men jeg synes, det bliver for tamt

Særligt kunne jeg godt bruge et ord for at tage en ‘mental health day’, fx. Altså en slags omsorgsdag, man tager, fordi man har brug for det for at fungere optimalt. Ikke fysisk, men sindsmæssigt.

Har du et bedre ord? Eller forslag til et? Så lad mig endelig høre det.

Mit forhold til mental sundhed

Det er ingen hemmelighed, at jeg har noget stress og depression i bagagen, og det ved du også, hvis du har læst med fra bloggens spæde start. Det ligger dog mange, mange år tilbage – i mit før-Madbandit-liv.

Selvom det ligger langt tilbage, opfatter jeg det som noget, der nu er en del af mig. Det er noget, jeg er nødt til at forholde mig til, fordi mine grænser for, hvad jeg kan holde til er anderledes, end de var før. Det betyder, at der nogle ting, jeg ikke er villig til at gå på kompromis med, og også at jeg er langt mindre villig til at udforske de grænser, fordi jeg kender prisen og ved, at den er høj.

Det betyder dog ikke, at jeg ikke stadig kan blive overmodig og pludselig opdage, at jeg igen balancerer på grænsen, men jeg er blevet dygtigere til at høre eller mærke alarmsignalerne, inden jeg ryger ud over kanten.

Kost og livsstil for mental sundhed

Mit valg af kost og livsstil er selvfølgelig farvet af, at det er sådan, jeg har det bedst. Fysisk og mentalt. At kost også har indflydelse på ting som humørstabilitet, var en stor overraskelse for mig, da jeg først begyndte at eksperimentere med at lægge min egen kost om.

Det samme gælder øvrige livsstilsvalg, som fx at jeg prioriterer min søvn ekstremt højt. Noget, der giver mig en udfordring, nu hvor mine børn bevæger sig ind i en fase, hvor de har en døgnrytme, der er anderledes end min. At have teenagere har forbavsende mange lighedspunkter med at have helt små børn.

Jeg dyrker meget motion, og jeg bevæger mig meget – hver dag. Det er vigtigt for mit mentale velbefindende, og jeg har endnu aldrig oplevet at have det værre efter en omgang styrketræning/løb/gåtur. Aldrig.

Det er nok vigtigt lige at nævne, at jeg ikke er imod medicinsk behandling. Det er fint med kost og livsstil, men det er ikke altid nok. Og nogle gange er ressourcerne til det der heller ikke.

Det ved du sikkert godt, at jeg mener, men dette er til den 1%, der leder efter noget at blive oprørt over.

Læs også: Sådan veksler jeg mellem Low Carb og Keto

Mental sundhed

Vinterdepression

For mange år siden blev jeg reelt deprimeret om vinteren. I en grad at det forskrækkede mig, at jeg kunne have det så elendigt. Mine vintre bestod primært i at skære helt ned, så jeg passede det absolut essentielle (mit arbejde og min familie). Resten af tiden lå jeg i fosterstilling under et tæppe og spiste chokolade.

Jeg var i dialog med min læge, som bl.a. rådede mig til at planlægge en vinterrejse til solen hvert år, hvilket vi tog meget bogstaveligt (ja tak). Og det hjalp. Men det hjalp desværre kun rigtigt, imens jeg var ude i solen og varmen.

Symptomerne på vinterdepression og ‘ægte depression’ er sammenfaldende men alligevel synes jeg, der er forskel. Den største forskel består i, at vinterdepression fordufter som dug for solen, så snart lyset kommer tilbage. Det er derfor nemmere at se sig ud af, selvom det ikke altid er helt nemt i situationen, når man bor på vores breddegrader.

Sidste vinter havde jeg igen en reel vinterdepression. Jeg ved ikke, om det var de usædvanligt mørke og triste måneder, eller om det var Coronarestriktionerne og rejserestriktionerne, der gjorde forskellen, men det var ikke en køn tid for mig. Jeg var godt klar over, at den var gal, men jeg opdagede først, hvor skidt det stod til bagefter, hvilket er ret klassisk.

I år er jeg derfor lidt nervøs for de kommende mørke måneder, og jeg suger alle de lune soldage til mig her i efteråret. Jeg gør desuden en masse andre ting for at forebygge det, men det vil jeg gerne skrive om en anden dag i et separat indlæg.

Mental sundhed er en privat sag

Mental sundhed er dødvigtigt, men det er også en privat sag. Og hvad vi hver især vælger at gøre for at have det bedst muligt er lige så meget en privat sag.

Når man er blogger, forventes det ofte, at man deler alverdens personlige detaljer, og det vil jeg bare sige, at det kommer jeg ikke til her. Jeg har nogle helt klare grænser for, hvad jeg har lyst til at dele ud af, og hvad jeg ikke har.

Men jeg synes også, det er vigtigt at fortælle, at alting ikke nødvendigvis er rosenrødt, bare fordi man ikke krænger sin sjæl ud på internettet. Og måske også minde om, at udfordringer også godt kan involvere andre mennesker, som ikke lige har bedt om at være statist i en internetfortælling.

En af de ting, jeg afskyr ved internettet er den måde, det er blevet muligt for andre mennesker at se en flig af andres liv og dømme dem ud fra det. Jeg vil ikke og jeg kommer aldrig til at retfærdiggøre mine livsstilsvalg, fordi nogen på Facebook synes, at jeg lever mit liv forkert.

Så måske skal konklusionen her på World Mental Health Day være en reminder om, at vi ikke ved, hvad andre mennesker slås med bag kulissen. Og også at de ikke er forpligtet til at fortælle os det. Vi har allesammen forskellige udfordringer, og de behøver ikke have et navn eller være klassificeret som en sygdom for at være valide. At vælge at respektere andres valg, uden at vi behøver kende eller forstå deres bevæggrunde, er et rigtig fint sted at starte.

Den eneste Low Carb/Keto-kogebog, du behøver!

Få fornyet inspiration og opskrifter til dit Low Carb/Keto-liv.

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Læs mere her: De bedste fra Madbanditten

8 kommentarer til “Mental sundhed”

Skriv en kommentar

 1. Vigtigt indlæg – tak for det! Jeg tror grunden til at du med rette leder efter de rigtige ord for at beskrive mental sundhed / omsorg / velvære / trivsel, etc. er at det netop ikke bliver anerkendt på lige fod med et brækket ben. Du kan ringe til din chef og sige du ikke kommer på arbejde pga. en visdomstand, et brækket ben, etc., men man kan ikke ringe ind til sin chef og sige man føler sig overbelastet og ikke i stand til at koncentrere sig om sit arbejde. Det siger noget om hvad vi som samfund vægter højest. Vi skal altid være omstillingsparate for en arbejdsplads, men det må dælme ikke være på bekostning af os selv og vores eget forhold til os selv. Jeg håber inderligt at “velvære” kan komme på skoleskemaet for folkeskolen, da det er langt vigtigere at lære at drage egenomsorg for sig selv og så måske bruge lidt mindre tid på Pythagoras’ læresætninger…

  Svar
  • Jeg tror virkelig, du er inde på noget af det rigtige. Det rette ord handler om omverdenens accept – men faktisk også om min egen accept. For selvom jeg vægter mental sundhed virkelig højt, så har jeg også en stemme indeni, der siger, at det ‘ikke rigtigt tæller’ og at jeg bare skal tage mig sammen, så jeg kan præstere, præstere og præstere. Suk altså… Min chef er sgu da også lidt hård😉😭

   Svar
   • Lige præcis det du skriver der har jeg lært at come to terms with ved at læse denne her bog: Behandling af stress, angst og depression uden medicin af David Servan-Schreiber.

    Dén bog, samt din blog og keto/carnivore har hjulpet mig ENORMT med at tackle at forstå mig selv og acceptere mine valg/fravalg for at kunne leve et liv der giver mening for mig. Jeg har autisme og har accepteret at jeg selv kan dreje og skrue på nogle knapper i mit eget liv for at leve et liv hvor jeg “har” autisme og ikke “er” autist, og der er en verden til forskel!

    En del af angst er også at man er afhængig af andre og/eller deres mening og derved lader sig begrænse i sit eget liv.

    Svar
 2. Jeg kan egentlig god lide begrebet “mental sundhed”. Måske fordi det lidt ligesom “fysisk sundhed” giver rum til at være forskellige og stadigvæk sunde. De udfordringer vi har er der plads til. Man kan have vilkår, som fx diabetes eller angst, som man skal tage hensyn til i dagligdagen. Men det er muligt at leve et godt og sundt liv alligevel.

  Svar
  • Ja okay. Jeg synes bare det klinger lidt klinisk. Eller måske er det bare fordi det er uvant fordi mental sundhed stadig ikke er lidt så accepteret at beskæftige sig med som fysisk sundhed…

   Svar
 3. Dejlig inspirerende indlæg, som krydres med din sidste bog og kaffe, gør min søndag morgen til ren selvforkælelse.
  Jeg tænker at “Harmoni” kunne være et godt ord, det forbi der jeg med at have det godt hele vejen rundt.
  Tænkte på dig forleden, da jeg var en tur i København og smuttede forbi den franske shop på
  Gammel Kongevej, Mont d’or er lige kommet i sæson, mums jeg måtte have et par stykker med hjem til Bornholm.

  Svar
  • Hej Heidi
   Hvor dejligt at du var en tur i hovedstaden❤️😉

   Og ja, harmoni er helt sikkert et godt ord for det, jeg ønsker at opnå. Men jeg tror ikke at folk vil forstå, hvad jeg mener, hvis jeg siger at jeg tager en harmonidag. På samme måde som ‘mental health day’ signalerer at jeg gør dette eller hint for at passe på mit mentale helbred. Det er svært med de ord :)

   Svar