Sådan skifter jeg mellem Low Carb og Keto

Keto er jo den hotteste kosttrend lige nu, og fordi jeg er den, der skriver bøgerne, bliver det nemt opfattet, som om jeg er en, der spiser perfekt Keto året rundt. Det gør jeg nu ikke, og det har den opmærksomme læser også bidt mærke i. Det står faktisk sort på hvidt i min første Keto-bog og mere detaljeret i De bedste fra Madbanditten.

Men hvordan fungerer det egentlig med denne type periodisk Keto, og hvordan ved jeg, hvornår det er tid til det ene og det andet?

Det er faktisk et ret svært spørgsmål, men i dag vil jeg gerne prøve at beskrive, hvordan jeg griber denne vekslen an. 

Hvori ligger forskellen?

Mange tror fejlagtigt, at hvis bare man ikke spiser brød og sukker, så spiser man totally Keto.

Not really…

Keto er en meget specifik kost, der er defineret ved enten at indeholde meget få kulhydrater (20-30 g) eller ved, at man producerer såkaldte ketonstoffer (et tegn på skiftet til ketose, som kan måles i blod, urin og udåndingsluft).

Keto vil pr. definition altid være Low Carb. Men Low Carb er ikke altid Keto. Det er en af de misforståelser, min nye bog rydder op i. Begge slags kost har deres meritter på hver sin måde.

Keto er et redskab

I bogen beskriver jeg min egen kost igennem de sidste 10 år og hvilke perioder og strategier, jeg har været igennem.

Jeg opfatter Keto som et redskab og som noget, vi kan tage i brug ved behov. Keto er ikke det bedste valg for alt og alle i alle situationer, men i den rette sammenhæng er det et ret fedt redskab at have ved hånden.

Hvis du skal hugge brænde, fungerer det også bedre, at du bruger øksen, end at du bruger hammeren. Er dit mål derimod at slå et søm i, er øksen ikke det bedste redskab, du kan tage i brug. Det kan fungere, men havde du taget hammeren, var du kommet hurtigere i mål.

Så første skridt er at afgøre, hvad målet er og derefter vælge rette redskab til opgaven.

Hvad er målet?

Er målet fx at mindske i fedtprocent, er Keto et glimrende redskab, fordi den appetitdæmpende effekt hjælper med at gøre kalorieunderskuddet mindre rædsomt. 

Er målet derimod at øge i muskelmasse, er Keto måske ikke det mest optimale redskab. Det kan fungere, men det vil formentlig fungere bedre med lidt flere kulhydrater. 

Er målet bare at leve godt, spise en masse god og sund mad, ikke være besværlig ved sociale arrangementer og i det hele taget bare have flere valgmuligheder, er Low Carb et rigtig fint udgangspunkt, oplever jeg.

Mit eget mål er metabolisk fleksibilitet, som jeg tidligere har skrevet om. Det betyder, at jeg ønsker at have en hybrid-forbrænding, der smidigt kan veksle mellem brændstofttyperne kulhydrat, fedt og ketonstoffer uden nævneværdig symptomer på skiftet. 

Kulhydrattrappen

Jeg har spist Low Carb i 11 år. I starten ret liberalt (80-100 g kulhydrat pr. dag), siden hen mere kulhydratreduceret (20-50 g kulhydrat), i perioder ketogent (ca. 20 g kulhydrat), og ind imellem har jeg eksperimenteret med mellem 50-150 g kulhydrat. 

Mit personlige sweet spot for en dejlig og nem livsstil ligger omkring 50 g kulhydrat. Her høster jeg fordele som god appetitregulering, god søvn og god, stabil energi. Samtidig føles det nemt og uproblematisk at holde, og jeg kan navigere hverdag og socialt liv, uden at det er noget, jeg behøver skænke flere tanker.

Øger jeg til 100 g, skal jeg bringe lidt portionskontrol i spil for ikke at spise mere, end jeg har brug for – eller mere hyppigt end jeg har brug for – men jeg kan godt få det til at fungere, hvis jeg vil. Især i perioder, hvor jeg træner hårdt.

150 g fungerer ikke så godt for mig, andet end måske en enkelt dag her og der. 

I min bog har jeg lavet en kulhydrattrappe, der hjælper læseren med at forstå og afgøre, hvor det optimale kulhydratleje kan være.

Strategiske Keto-perioder

Så min hverdagskost året rundt er altså Low Carb, mens jeg et par gange om året tager en strategisk Keto-periode. 

I Keto-perioderne sænker jeg mit kulhydratindtag yderligere og nyder nu fraværet af sukkertrang og cravings, det skarpe mentale fokus (hjernen elsker ketonstoffer!) og muligheden for at springe måltider over uden problemer (ret praktisk i travle perioder). Jeg bruger det også til at mindske lidt i fedtprocent, hvis det er en del af mit mål.

Keto-perioderne fungerer for mig som en reminder om, hvor fedt det føles, når fedtforbrændingen bare buldrer derud af, og blodsukker og energi er stabilt, uanset om jeg spiser eller ej.

De strategiske Keto-perioder hjælper mig altså til den metaboliske fleksibilitet ved at træne min krops evne til at køre på primært fedt og ketonstoffer.

KISS – Keep It Simple (Stupid)

Jeg bruger samtidig perioderne til at gøre min kost så simpel som overhovedet muligt og spiser meget, meget enkle måltider med fokus på protein og grønne grøntsager og fedt til at matche, om mit mål er vægtvedligehold eller fedttab.

For mig, der har en misbrugshjerne af natur, fungerer det rigtigt godt at spise helt enkelt, så gråzonerne udviskes, og min hjerne kan få fred for de mange valgmuligheder. Mad bliver til brændstof, og hvor meget jeg end elsker mad, både at lave det og at spise det, er det rart med en periode, hvor det bliver sekundært. 

Man kan spise Keto på masser af måder, og maden kan være nøjagtigt lige så enkel eller kompliceret, som man ønsker at gøre den. Den sværeste at sælge er denne helt simple tilgang, men det er nu engang den, jeg personligt foretrækker.

KISS – Keep It Simple (Stupid) – Jeg kan ikke huske, hvor jeg først så denne, men jeg er vild med den!

Sådan veksler jeg mellem Low Carb og Keto

Hvordan ved jeg, at det er tid til Keto-periode?

Det er straks et sværere spørgsmål, for det afhænger af en række faktorer.

Begynder jeg at opleve sult mellem måltiderne, at jeg har lyst til sødt (hov se, en plade chokolade i skuffen!), hvis min søvn er dårlig, eller hvis min mave brokker sig, er det ofte tegn på, at det er tid til at sænke kulhydratindtaget. 

Det kan også være af forfængelige hensyn, som at jeg ønsker at mindske i fedtprocent. At spise Keto giver ikke vægttab i sig selv – og særligt hvis man er normalvægtig i udgangspunktet, kræver det en del mere at få det til at lykkes.

Hvor skal man starte, hvis man er ny til Low Carb/Keto?

Jeg synes, man skal starte med en periode på Keto. Mindst 4 uger men gerne længere. 

Man kan også godt starte med et højere kulhydratindtag, men det er med risiko for, at man sidder fast i en slags ingenmandsland, hvor det aldrig bliver rigtig godt. Husk på, at Keto er en kost, som lægger kroppens forbrænding om fra kulhydratforbrænding til fedtforbrænding, og det bliver altså for de fleste skidt, før det bliver godt.

Lægger man sig for højt i kulhydratindtag fra start, risikerer man ikke at opleve de gode effekter på appetitregulering, sultfølelse, energi osv. Man ender derfor med at forkaste Keto som noget, der heller ikke virkede, selvom det, der skete egentlig var, at man aldrig kom helt langt nok ned i kulhydrat.

Samtidig er det vigtigt at forstå, at Keto er en meget heftig kost-intervention, og det er ikke noget, man bør gå ind i efter bare at have læst to linjer på internettet. Internettet er fuld af faldgruber (oh my lord!) – især hvis målet er vægtnedgang på en sund og sikker måde.

Tag 6 ugers Keto-kursus

Er du ny til Low Carb/Keto, og vil du gerne have den bedste start, synes jeg, du skal starte med 6 uger på Kickstart.

Intet andet sted bliver du så godt klædt på, både med den relevante forståelse om krop, ernæring, vægttab og Keto og med de mentale redskaber, du skal bruge for at lykkes med en varig livsstilsomlægning.

Du slipper for overvældelse og bliver klædt på dag for dag med alt, du skal vide og bruge, og 6 uger senere er du komplet Keto-PRO.

Du kan også læse om kurset her: Kickstart 2.0

Den eneste Low Carb/Keto-kogebog, du behøver!

Få fornyet inspiration og opskrifter til dit Low Carb/Keto-liv.

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Læs mere her: De bedste fra Madbanditten

10 kommentarer til “Sådan skifter jeg mellem Low Carb og Keto”

Skriv en kommentar

  1. Hej
    Hvordan fordele du så fedt og protein
    Hvis du ligger på de ca 50gr kylhydrater
    Elsker dine bøger og din hjemmeside 🤩

    Hilsen Heidi

    Svar
    • Hej Heidi
      Jamen det gør jeg, som jeg altid gør. Jeg holder min proteinmængde på det niveau, jeg gerne vil have det og tilpasser mit fedtindtag til mit mål. Dvs. at jeg spiser fedt intuitivt til mæthed, hvis jeg bare vil være vægtstabil og skærer ned, hvis jeg vil ned i vægt. Giver det mening?

      Svar
      • Jep giver god mening, tænkte bare her i starten at jeg gerne ville holde styr på min kcal
        Og derfor bruger jeg en app
        Hvordan ville du så fordel det i gram eller %

        Svar
        • Det er superfint at bruge en app. Her holder du dit kulhydratindtag helt lavt for Keto (20-30 g) – eller 50 g for Low Carb, dit proteinindtag tilstrækkeligt (100 g er et fint mål her) og så fylder du resten af dine kalorier med fedt. Afhængigt af hvor lavt/højt du ønsker dit kalorieindtag, lander dit fedtindtag et sted mellem 60-200 g.

          Procent giver ingen mening, når vi taler kalorieunderskud. Det er en hyppig begynderfejl at fokusere på det. Hvis du bruger lifesum, så læs lige her for en sikkerheds skyld: Lifesum-fælden

          Svar
  2. Hej Jane
    Det er såååå fantastisk at læse når du “reder trådene ud” super fint for mig og mine veninder.
    De bedste sensommer hilsener
    Jane Bartholdy

    Svar
  3. Super indlæg 😊

    Hvilke opskrifter ville du anbefale til LCHF? (Altså hvilken bog)

    Min kæreste (kvinde 37) har fået keto udslæt? Er det noget du kender til og eventuelt har en kur i mod 🙂

    Svar
    • Hej Martin
      For en god all round bog, der kan bruges til både Low Carb og Keto, vil De bedste fra Madbanditten være mit bedste valg.

      Keto rash er ganske lidt beskrevet i litteraturen, så vi har indtil videre kun anekdotiske beskrivelser af det. Mig bekendt er det eneste, der rigtigt hjælper at holde sig ude af ketose, fx ved at spise Low Carb i stedet for Keto. Bogen kan hjælpe på det også og I/hun kan følge kulhydratanvisningerne og sørge for at lande et sted mellem 50-100 g kulhydrat. Det plejer at løse problemet med udslettet uden at man mister alle de gode sidegevinster ved kosten :)

      Svar
      • Mange tak for hurtigt svar 😊

        Vi har på 8 ugers keto tabt 17 kg, og er blevet rigtig glade for dine opskrifter og din inspiration generelt 💪 så det ville være ærgerligt hvis vi ikke kan blive ved pga det udslæt.

        De bedste fra madbanditten og LCHF – året rundt, er hermed bestilt og vi prøver med lidt flere kulhydrater 🙂

        Svar