Sådan undgår du at tage på igen efter vægttab med Keto

At tage på igen efter at have opnået et stort vægttab er superærgerligt men desværre også ret hyppigt. Det er der mange grunde til, også fysiologiske, og jeg gør mig ingen illusion af at have forstået dette komplekse problem til bunds. Men på Keto ser jeg særligt én tendens, der gør det meget svært at holde vægttabet efter målet er nået. Lad os tale lidt om den.

Målvægten er nået – endelig kan jeg spise kulhydrater igen!

Forleden fik jeg en mail fra en læser, som havde tabt 20 kg på 20 uger med Keto. Det er jo imponerende flot at lykkes med. Men nu var hun i mål med vægttabet, og derfor ville hun gerne spise mindre kød og mere frugt.

Og med det skrev hun sig lige ned i en tendens, jeg har mødt mange gange igennem årene.

Man opnår et stort vægttab med Keto. Wow, det gik næsten for nemt. Nu kan man spise kulhydrater igen, for man skal jo ikke tabe sig længere.

Men det, der glipper i forståelsen er, at det var selve kulhydratrestriktionen og det tilstrækkelige proteinindtag, der tøjlede appetitten og spisestrangen.

Og det var det, der gjorde, at vægttabet lykkedes.

Sult, sukkertrang og konstante madtanker

Med kulhydraternes tilbagetog følger de hyppige sultsignaler, trangen til noget sødt, og det gamle kontroltab og overspisning lurer lige rundt om hjørnet. Og hermed følger vægtøgningen.

Og den trang til kulhydrater kan være ekstremt stærk, og dens styrke forbavser mange. De har helt enkelt glemt, hvordan det føles, når hjernen hele tiden kalder på sødt. Det er udmattende.

Men det jo var sådan deres ‘tidligere liv’ så ud, og derfor de ikke lykkedes med den gode gamle ‘spis alt med måde, bare mindre af det’-metode.

Og er man først kommet for langt ud at svømme, kræver det 5-7 dage med virkelig nøjeregnende Keto-mad at få de cravings til at forsvinde igen.

Og 3. dagen er lumsk, fordi man tror, man er ovre det værste, men det er hjernen, der narrer en til tro, at man da godt liiiiige kan spise lidt af det der lækre. Var der ikke noget chokolade i skuffen? Nu går det jo godt igen. Bang! Og man er tilbage til sult, sukkertrang og konstante madtanker igen.

Det er altså hverken svaghed eller mangel på viljestyrke. Det kan være en ekstrem stærk trang!

Vægtvedligehold er et livstidsabonnement

Når man er i mål med vægten, starter den lige så vigtige fase 2, nemlig vægtvedligeholdsfasen. Den fase skal man følge forevigt, hvis man skal opnå varigt vægttab.

Der er intet tal på vægten, der vil tillade dig at vende tilbage til den kost og livsstil, som gav dig vægtproblemet i første omgang, uden at vægtproblemet kommer tilbage.

Selvom der selvfølgelig er mere plads til friheder i dit vægtvedligeholdsprojekt, vil du opleve, at forskellen mellem at spise for vægttab og for vægtvedligehold er mindre, end du tror.

Det skyldes helt enkelt, at din nye slanke krop forbruger mindre energi end din gamle tungere krop. Det, som engang var dine vægttabskalorier, er nu dine vægtvedligeholdskalorier.

Og den lige så kedelige nyhed er også, at du – som tidligere overvægtig – vil have nemmere ved at gå op i vægt igen end en, som aldrig har været overvægtig.

Projekt vægtvedligehold er et livstidsabonnement.

Hedder det så Keto forevigt?

Nej, det behøver det ikke gøre, for Keto er jo en meget specifik diæt med meget, meget få kulhydrater. Men at afvise sammenhængen mellem kostsammensætningen på Keto og resultaterne, man har opnået, er at narre sig selv.

Hvis Keto har været den eneste metode, der har bragt en succes i at opnå vægttab, skal man nok nå frem til en eller anden form for accept af, at man skal befinde sig i den lave ende af kulhydratspektret i sin vedligeholdsfase også.

Men man kan sagtens veksle mellem perioder med Keto og perioder med en mere liberal Low Carb kost (fx 50 g kulhydrat eller 100 g kulhydrat, hvis man er meget aktiv).

Og der er altså her forskel på at øge sit kulhydratindtag med slik og med bælgfrugter. Gæt selv hvilken en, der er sværest at administrere.

Find din kulhydrattolerance

I min første Keto-bog skriver jeg om, at man skal finde sin kulhydrattolerance, og det foregår helt enkelt ved, at man forsigtigt eksperimenterer med at øge sit kulhydratindtag og ser, hvad det betyder for appetit, energi, velbefindende, søvn, humør, osv.

Savner man frugt, lægger man frugt til. Men man monitorerer, hvad der sker, når man gør det. Sker der ingenting, er alt godt.

Men trigger frugten spisetrangen, så man pludselig igen snacker mellem måltiderne, eller man tager sig i hele tiden lige at skulle ‘have et eller andet’, så er man formentlig gået for langt.

Og så må man tøjle spisetrangen ved igen at skære ned på kulhydraterne.

Og sådan kan man danse frem og tilbage, indtil man finder ud af, hvor ens personlige kulhydrattolerance ligger.

Få de rette redskaber til at lykkes

Succes med en livsstilsomlægning til Low Carb/Keto handler om meget mere end om at spise kulhydrat, protein og fedt i de rette mængder (om end det selvfølgelig også har betydning for resultatet).

Det kræver forståelse for processen, de nødvendige mentale redskaber og ikke mindst en indre bullshit-detektor til at sige fra, når ens misbrugshjerne prøver at overbevise en om, at det jo kun lige er i dag, man vil spise det stykke kage, og at man fra i morgen og forevigt fremover giver den fuld skrue på den sunde livsstil.

At koble de dele på er afgørende.

Egentlig var jeg LCHF’er, der løj over for mig selv med, hvor meget chokolade og rødvin jeg egentlig indtog, så min vægt har stået stille i nærmest forever. Det her kursus rykker til gengæld. TAK.

TAK fordi du har lært mig, hvornår jeg lyver for mig selv, og at selvom vægten stod stille eller gik op i forhold til i går at sætte det i en bredere kontekst af ting, der foregår i min krop, og at det ikke har noget med mig som menneske at gøre.

Det betyder enormt meget, at du tager mig i hånden på denne her måde!

Sagt af en kursusdeltager på mit Kickstart-kursus

Få 10 års viden og erfaring på 6 uger

Mit Kickstart-kursus samler 10 års erfaring og viden og formidler det videre til dig på 6 uger.

Det er kurset, JEG ville have ønsket fandtes, da jeg for 11 år siden begav mig ind i denne Low Carb-verden. Mand, hvor kunne jeg have sprunget mange fejltagelser over!

Flere tip til at holde vægten efter vægttab

  • Hold styr på dine kulhydrater og skru ned, hvis de konstante madtanker vender tilbage
  • Hold styr på dit kalorieindtag – vi spiser allesammen mere end vi tror, remember?
  • Vej dig jævnligt eller mål dig, tag billeder eller hvilken metode, du foretrækker. Giv dig selv en chance for at sætte ind i tide.
  • Arbejd med de tanker og det mindset, der fortæller dig, at det er synd for dig, at du skal leve så kontrolleret. Det er ikke synd. Du er derimod heldig, at du er en af de få, der kommer til at lykkes med at holde dit vægttab.
  • Lad være med at have perioder, hvor du holder helt fri fra dine sunde vaner og bare spiser alt inden for rækkevidde. Vil du spise flere kulhydrater i en periode, holder du dit proteinindtag højt og skærer samtidig ned i fedt.
  • Accepter, at disse ting er den pris, du skal betale for at holde dit vægttab. Dit udgangspunkt er ikke det samme som dem, der har været normalvægtige hele deres liv, og det er unfair, men det er desværre sådan det er.
  • Styrketræn – byg muskelmasse og oplev, at det kan give dig en større buffer for vægtøgning.

Vægtøgning efter vægttab med Keto

Få hjælp og inspiration til sund livsstil

“Smukke billeder – tænderne løber voldsomt i vand og man får lyst til at afprøve dem alle”

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Køb nu til 240,- (vejl. udsalgspris: 300,-): De bedste fra Madbanditten

0 kommentarer til “Sådan undgår du at tage på igen efter vægttab med Keto”

Skriv en kommentar