Vægttab og mælkeprodukter

Stopper mælkeprodukter vægttab eller er mælkeprodukter gode under vægttab? Det er faktisk et godt spørgsmål. For umiddelbart peger den videnskabelige litteratur på, at mælkeprodukter fint kan indgå i en slankende livsstil, men samtidig kan vi læse tusindevis af anekdoter om, at vægttabet går meget nemmere uden mælkeprodukter. Hvad er op og ned?

Keto og mælkeprodukter

At vinke farvel til de smagløse, fedtfattige produkter og igen kunne spise fuldfede oste, piskefløde og fed cremefraiche er en af de store fornøjelser ved Keto. Men alligevel står mælkeprodukterne i kulissen og spøger som en af de ting, der nogle gange spænder ben for resultaterne.

Når folk skriver til mig om, at de synes, at det går for langsomt med vægttabet, eller det måske endda går den gale vej, spørger jeg ind til forskellige ting. Mælkeprodukterne er en af dem.

Mælkeprodukter og overspisning

Ikke sjældent hører jeg om Keto-folk, der spiser cremefraiche 38% med en klat sukkerfri syltetøj, eller som pisker flødeskum med sødemiddel og kakaopulver og spiser det med ske. Og forbavsende mange fortæller om et nærmest afhængighedslignende forhold til ost.

Det er klart, at fed cremefraiche og flødeskum spist med ske ikke skal være en alt for hyppig gæst, før vægttabet stopper, og det samme gælder den med osten.

Men hvad er det med de mælkeprodukter? Hvorfor overspises de så hyppigt? Og hvorfor er de så svære at give slip på?

Og hvorfor flipper verden nærmest sidelæns, hver gang vi debatterer mælk i kaffen på Madbandittens Facebookside? Shit, der er stærke følelser om de mælkeprodukter!

Er mælkeprodukter direkte vanedannende?

Nogle peger på, at det skyldes, at kasein (mælkeprotein) under fordøjelsen omdannes til morfin-lignende opiat-forbindelser, de såkaldte casomorfiner. Og særligt ost har et højt indhold af kasein.

Jeg har aldrig helt købt ind på den teori, må jeg indrømme. I den videnskabelige litteratur er usødede mælkeprodukter med naturligt fedtindhold overvejende associeret med lavere kropsvægt og mindre risiko for diabetes 2 (uanset hvad veganerne siger).

Men anekdotisk har jeg set mange eksempler på flødeskumsspisere eller folk, der kan spise en hel flødehavarti, eller som ikke kan købe græsk yoghurt 10% i de store literbøtter, fordi de simpelthen bare spiser løs af den.

Jeg har mere tænkt det, som at mælkeprodukterne bidrager med den lækkerhed og måske endda den belønning, som man plejede at hente i kulhydraterne, og det er derfor, de så nemt kommer til at spille en uhensigtsmæssig rolle i Low Carb/Keto-kosten. Og det, tror jeg nok også, er den overvejende grund.

Og måske skyldes det også den følelsesmæssige dulmen, som mange oplever, de mangler, når kulhydraterne er væk. Kød og broccoli dulmer altså ikke særligt meget, men mælkeprodukter. Oooh mælkeprodukter!

Det virker, indtil det ikke gør…

For de fleste, som starter på Low Carb eller Keto, er det en stor fornøjelse igen at kunne spise al den lækre mad, man i årevis har gået en kæmpe bue udenom. Oste, lækre flødesovse, cremefraichedressinger og dips. Og for de fleste fungerer det også rigtig fint.

Indtil det ikke gør…

Måske ryger de første 10 kg nemt, men så følger en periode, hvor det hele går lidt mere trægt. Og det kan jo have mange årsager, men jeg anbefaler tit en periode uden mælkeprodukter til at lave en lille ‘reset’ og til lige at få sparket gang i det vægttab igen.

Vægttab og mælkeprodukter - kan man tabe sig med mælkeprodukter

Hvem har glæde af mælkefri Keto?

Det, synes jeg, alle kan have, men jo i hvert fald alle, som ikke har oplevet tilfredsstillende resultat med Keto med mælkeprodukter.

Jeg opfatter mælkefri Keto som et lidt avanceret redskab, vi kan tage i brug, når det grundlæggende er på plads. Er du helt ny til Keto, ville jeg fokusere på at få styr på kulhydraterne og få kroppen over på fedtforbrænding, før jeg bekymrende mig om mælkeprodukterne.

Men en mælkefri periode kunne være for dig, der:

  • bakser med genstridigt vægttab
  • har fordøjelsesproblemer og her tæller faktisk både forstoppelse, diarré og oppustethed
  • har tendens til væskeophobninger
  • oplever hudproblemer som fx uren hud
  • ofte oplever sult og cravings, trods Keto

Hvis man vil teste, om mælkeprodukterne spænder ben for resultaterne, er det bedst at tage dem 100% ud i en periode. Du kan fx heller ikke vide, om du er allergisk overfor katte ved kun at omgås katte i weekenden, vel?

Men det kan man jo gøre, som man vil, og for mange vil det også være tilstrækkeligt at skære ned på indtaget.

Det lyder som noget for mig – vis mig mere!

Keto uden mælkeprodukter virker SÅ uoverskueligt

Men hvad pokker spiser man så, spørger folk fortvivlet. Der er jo mælkeprodukter i ALLE Keto-opskrifter. Hvad spiser man i stedet for ost, og hvordan kommer man udenom fløden?

Og kan man blive mæt uden mælkeprodukter, og kan man overhovedet få maden til at blive lækker og velsmagende alligevel?

Og jeg forstår virkelig godt, at det kan føles uoverskueligt.

50 Keto-opskrifter uden mælkeprodukter

Derfor har jeg omsider og på UTALLIGE opfordringer fået lavet en løsning til dem, der gerne vil spise Keto uden mælkeprodukter.

Det er en e-bog, og den indeholder 50 Keto-opskrifter til alle dagens måltider uden mælkeprodukter. Alle opskrifterne er energiberegnede, så du kan holde styr på kulhydrater og kalorier.

Kulhydraterne er holdt helt lavt, som du kender det fra mine Keto-bøger, og der er stadig fokus på godt med protein, grøntsager, god smag og sundt fedt. Opskrifter, der smager af noget, og som mætter.

Wow spændende – vis mig mere >>

Keto uden mælkeprodukter

Det er også svært for mig…

Jeg ved ikke, om det hjælper at vide, at det her også er svært for mig.

Af alle fravalg, jeg har lavet i min egen kost, er mælkeprodukterne dem, der trækker stærkest i mig.

Jeg er ligeglad med brød og sukker, selv alkohol kan jeg undvære uden nogle som helst afsavn, men fløden i min kaffe, de lækre oste og den periodevise yoghurt. Oh my! Og min luskede misbrugshjerne sniger dem tilbage i min kost ved den mindste uopmærksomhed.

Jeg tager derfor ind imellem en periode, hvor jeg spiser mejeribegrænset, og for mig fungerer det som en fin lille reset, hvor jeg lige får sparket uvanerne til hjørne.

Få hjælp og inspiration til sund livsstil

“Smukke billeder – tænderne løber voldsomt i vand og man får lyst til at afprøve dem alle”

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Køb nu til 240,- (vejl. udsalgspris: 300,-): De bedste fra Madbanditten

0 kommentarer til “Vægttab og mælkeprodukter”

Skriv en kommentar