4 kærlige januar-remindere

Forleden fik jeg en kommentar, der lød sådan her: Hvad skal jeg gøre for at tabe mig? Jeg er SÅ træt af at blive røvrendt, bare fordi jeg har kilo, jeg gerne vil af med. Fair spørgsmål – og derfor får du her fire kærlige remindere midt i januar-vægttabs-ræset.

1. Du behøver ingen slankeprodukter

Hvert år i januar får jeg masser af spørgsmål fra mine læsere, om det mon ikke er en god idé at købe de der Keto-piller, pulverløsninger, Fat-burnere, Carb-blockere, MCT-olier eller noget sjette for at ‘speede processen eller vægttabet op’?

Fællessvar: Nej.

Lad i år være året, hvor du helt fravælger slankepiller, pulvere og andre produkter, der gør dig fattig, mere end de gør dig slank.

Der findes ingenting, der kan få dig til at tabe dig hurtigere, nemmere eller bedre. Der findes kun hårdt arbejde i virkelig, virkelig, virkelig lang tid. I’m sorry to say.

Fokuser på at få indarbejdet nogle gode vaner i stedet og tag det helt i dit eget tempo. Det er bedre at gå langsomt frem end at ende i et destruktivt yoyo-mønster.

2. Du behøver ikke spise Keto

Fordi Keto er så hypet i øjeblikket, er det nemt at blive lullet ind i, at det må være den eneste vej til vægttab. Og det er det altså bare overhovedet ikke.

Keto har nogle helt unikke egenskaber som vægttabsmetode, men i sidste ende handler vægttab alene om at spise færre kalorier, end du forbrænder. Det gælder også på Keto.

Din opgave er at finde den vej, der tillader dig det, samtidig med at du lever et liv, du nyder.

Keto er ikke for alle, og helt lavpraktisk fungerer det bedre for dem, der har lyst til at spise den mad, vi spiser på Keto, end det gør for dem, der hver dag ærgrer sig over ikke at kunne spise noget andet.

3. Du skal ikke nå det hele i januar

Vægttab er ikke noget, der kun kan foregå i januar, og det er ikke sådan, at hele året er spildt, hvis du ikke kommer godt fra start.

Ønsket om vægttab hænger ofte uløseligt sammen med høj utålmodighed, og vægttab kan derfor kun gå for langsomt.

Men overvej alligevel, om ikke langtidsholdbare vaner, du kan holde forevigt, er et bedre valg end en skrap kur, du kun kan holde ud at følge i få uger i januar.

Tag din tid og overvej hvilke tiltag, du synes, er realistiske at leve med. Hvilke ting er du villig til at give afkald på, og hvilke ting vil du ikke undvære?

Ikke bare i januar. Men fremover.

4. Du behøver slet ikke at ville tabe dig

Jeg ved ikke, hvem, der har brug for at høre det her, men du behøver slet ikke have et mål om at ville tabe dig. Det er ok ikke at ville tabe sig, uanset hvad man vejer, og det er også helt fint at vide med sig selv, at tidspunktet lige nu ikke er det rette til store ændringer.

Vi står midt i en pandemi. Vores hverdag er drastisk forandret, og selvom vi har levet med det i den bedste del af et år, er det utopi at tro, at det ikke stresser os. Der er så mange aspekter ved den måde vi lever på lige nu, som vi endnu ikke kender konsekvenserne af.

At acceptere, at det ikke er rette tid til de store livsstilsomlægninger, er helt fair.

Små ting med stor effekt

Har du brug for inspiration til små ting, du kan arbejde på at inkorporere, som kan have stor effekt på både mental og fysisk  sundhed (også midt i en pandemi), har jeg samlet en lille liste her, du kan lade dig inspirere af:

 • giv din krop sund og nærende mad
 • få dagslys og frisk luft hver dag
 • gå lange ture i naturen
 • øg din krops muskelmasse med styrketræning
 • få pulsen op et par gange om ugen
 • giv dig selv tid og ro til fordybelse
 • øv dig i at skubbe til det selvbillede, du har af dig selv

Måske er der en eller to, der tiltaler dig.

Det gode ved disse er, at de er små og realistiske. Gør du dem én gang, har de ingen nævneværdig effekt. Men gør du dem regelmæssigt i 52 uger, har de enorm effekt.

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

16 kommentarer til “4 kærlige januar-remindere”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane ?
  Jeg har været on/off i gang med keto siden april sidste år og det er gået nogenlunde. Jeg har været rigtig glad for det og det er det første der virker for mig vægttabs mæssigt – og også ift. min PCOS ??
  MEN og det er et stort men .. grunden til at det har været on/off er, at jeg oplever at få et udslet el. keto rash kaldes det vidst også i nogle tilfælde. Det er enormt frustrerende og jeg vil høre om du er stødt på nogen der også har bøvlet med det, men er kommet det til livs på den ene eller anden måde?
  Det blusser op hver gang jeg har spist 100% keto i omkring en uge og forsvinder ikke før der skrues gevaldigt op for kulhydraterne og det går jo ind og ødelægger den ellers gode effekt ift. min insulin resistance og pcos .. så det føles lidt som en lose/lose situation?
  Mvh Erna

  Svar
  • Hej Erna

   Åh ja, det er virkelig ærgerligt. Jeg er desværre ikke stødt på nogen gangbar vej andet end, som du siger, at holde sig ude af ketose.

   Men jeg synes det er synd at se det som et valg mellem Keto og alle kulhydrater i verden. Der findes mange trin derimellem, som sagtens kan give dig fine resultater både vægtmæssigt og insulinresistens-mæssigt. Lægger du dig fx et sted mellem 50-100 g kulhydrat om dagen, vil du stadig kunne opnå god effekt på mæthed, blodsukker, stabil energi osv. Rent praktisk kunne det fx betyde introduktion af bønner, linser, rodfrugter, måske frugt osv.

   Jeg er med på, at det ikke giver samme feeling som Keto, men der kan sagtens være meget at hente der. Kunsten er at finde det leje, hvor du kulhydratmæssigt holder sig lige ude af ketose og det kan tage lidt eksperimenteren at finde.

   God vind med det ❤️

   Svar
 2. Kære Jane.
  Det her er det bedste jeg endnu har læst i 2021 (og jeg har faktisk allerede nået igennem en stor tekstmængde…).
  Især set i lyset af, at jeg netop hader januar og den eksponerede diætkultur/vægtfanatisme/helse hets.
  Så nu er mit sympatiske nervesystem sat lidt mere i bero…

  Jeg ser frem til at følge med hos dig i det nye år og glæder mig især til at læse flere indlæg a´la dette samt de lidt mere personlige. OG selvfølgelig afprøve alle de nye (og gamle) velsmagende opskrifter !

  Svar
  • Ej det er jeg virkelig glad for at høre. Selvom jeg på mange måder elsker den friske start på året, afskyr jeg også hvad det bringer med sig af stress og jag over at skulle presse sig max i bund for at få alle resultater senest i går.

   Svar
 3. Hej Jane
  Jeg og fruen er igang med Keto, og vi er rigtig glade for opskrifter med kål, og dem er der mange af inden for Keto, som vi har forstået det.

  Men vi finder det svært at holde os på de 20-30 gram kulhydrater, da der er kulhydrater i kål (hvidkål)

  Skal vi ikke tænke så meget over om vi er på 20-30 eller 50 gram kulhydrater, eller skal vi bare spise mere kød og mindre kål?

  Vh Mikkel

  Svar
 4. Hej Jane
  Jeg har afprøvet keto siden 4/1 i år.
  Men jeg har ikke oplevet noget som minder om keto-flu.
  Jeg prøver at salte min mad så meget jeg kan og drikker når jeg er tørstig. Et det derfor jeg ikke mærker noget til det?
  Jeg fastede 2 dage i streg i sidste uge.
  Jeg kan ikke følge alle dine opskrifter pga Ibs og kræsenhed. Men er sikker på jeg ikke kommer over 20 g kulhydrat pr dag.
  Jeg kan ikke nå op på den mængde protein du anbefaler pr kg vægt.
  Jeg kan heller ikke se noget på vægten overhoved.
  Hvad gør jeg forkert

  Svar
  • Hej Jenny

   Det kan sagtens være at du er en af de heldige, der slipper for Keto flu. Glæd dig over det!

   Det lyder som om du er kommet fint fra start.

   Prøv at nå proteinmængden. Ikke for vægtabet men for din krop og din sundheds skyld.

   Din vægt skal nok falde, men måske er det på den lange bane en fin idé at overveje dit forhold til den badevægt. Det lyder til at du er i risikozonen for at lade den demotivere dig fordi den ikke falder stødt dag for dag. Det fungerer ikke sådan.

   Læs også her: Når vægten står stille på Keto

   Svar
   • Hej Jane.
    Jeg har også målt cm. Og med undtagelse af maven så har jeg tabt 2 cm på røv, under barm, lår og overarme. Men at jeg på trods af det så havde jeg 2 kg i øgning på vægten. Fra onsdag til søndag.
    Jeg er bare så mæt at jeg ikke kan få mere ned.
    På en dag har jeg spist.
    Pølse med 100 gr spidskål, 200 g hk svin med 1 dl fløde og 150 g blomkål og 150 g brocolli med 1 æg. Og jeg kan næsten ikke spise op

    Jeg har set at det er flere måder at kontakte dig på.
    Kan du ikke bare lave 1! Blog.

    Hvad betyder det for vægttab når man er insulin reststens i følge din beregning. Jeg er 104 over navlen og 166 høj

    Jeg tog på pga af antidepressiv medicin 10 kg på 3 uger.

    Svar
    • Ok men træk nu lige vejret, ikke? Du har været i gang i én uge. 7 dage. Ro på, du skal nok nå det. Lad være med at veje dig hver dag når du tager sådan på vej over det. Vej dig én gang i måneden og fokuser på at få indarbejdet nogle gode nye vaner.

     Som insulinresistens er det mere sandsynligt at du responderer bedre på en kost med få kulhydrater, så det lyder som om du er fint på vej.

     Og jeg har kun ÉN blog. En blog er en hjemmeside, hvor man har mulighed for at gå i dialog på alle sider og kommenterer under alle indlæg, ikke kun et sted.

     Svar
     • Tak Jane.
      Er bare så frustreret over hvad medicinen har gjort ved mig.

      Jeg sender vægten på førtidspension

     • Jeg forstår 100% både frustration og desperation men det er bare ikke dine venner i den her proces.

      God vind med det – jeg er sikker på du nok skal få dine resultater henad vejen❤️

 5. Hej Jane
  Vi lever på Keto og ELSKER det! Bruger dine 2 bøger hver dag samt de 4 årstider hæfter du har lavet men alligevel syntes jeg en gang imellem jeg kan mangle lidt inspiration. Tænker du at lave flere bøger? ?? Jeg finder mange opskrifter på nettet men mangler din gode oversigt over makroerne som gør jeg ikke laver de opskrifter da jeg tracker alt i en keto app og der er dine makroer bare SÅ nemme. Mon dine opskrifter på din blog også kunne få makroer på? ???
  Mvh
  Stine

  Svar
  • Så dejligt at I er glade for Keto og mine bøger.

   Der kommer helt sikkert flere bøger men der er ikke sat dato på endnu :)

   Jeg kommer ikke til at tilbyde energiberegninger her på bloggen (gratis) men jeg vil ikke afvise at det kunne komme med i en kommende løsning for en beskeden sum. Men de er jo også ret nemme at lave selv – nederst på denne her side beskriver jeg hvordan du selv laver dem: Energiberegninger ❤️

   Svar
 6. Hej Jane
  Forleden kom de nye officielle kostråd. Måske kunne du “spinde en ende” over disse nye råd set i relation til KETO? Det er jo stadig råd om mindre kød, men måske kan man dækkes ind med fisk?

  Svar
  • Hmm… nej, det tror jeg ikke, jeg kommer til at gøre. Jeg fulgte ikke de gamle kostråd, og jeg kommer heller ikke til at følge de nye. Og jeg synes på en måde, det ville være lidt… respektløs af mig at gøre mig til meningsdanner om dem.

   Men når man ser bort fra den faretruende lave mængde af protein med høj biotilgængelighed, synes jeg faktisk, de er udmærkede. Og er man normalvægtig og rask og ønsker at spise fedtfattigt og kulhydratrigt, synes jeg, de er et fint udgangspunkt.

   Men jeg kunne godt overveje at lave et sæt kostråd, der henvendte sig til dem, kostrådene ikke henvender sig til: Nemlig dem, der er overvægtige eller på anden vis ‘syge’, så de falder uden for den gruppe, som de officielle kostråd er lavet til.

   Keto med udgangspunkt i fisk (og evt. fjerkræ) har jeg allerede skrevet om her: Forskellige typer Keto

   Svar