Mange spørger til hvor de finde energiberegninger på mine opskrifter her på siden eller hvorfor de ikke er der, og det vil jeg egentlig gerne uddybe.
Jeg har (i hvert fald indtil videre) valgt, at jeg ikke tilbyder at lave energiberegninger på opskrifterne her på bloggen.
Det er gratis at benytte sig af mit store opskriftarkiv og af de mange teoretiske indlæg om LCHF, Keto, vægttab og så meget andet, så jeg har valgt at forbeholde energiberegningerne til mine købeprodukter.
Jeg synes egentlig, det er meget fair, at der er forskel på, hvad man får i noget gratis materiale og i noget, man har betalt for.
Du finder opskrifter med energiberegninger i disse produkter:
Bog: Keto – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt
Bog: Keto på 4 uger
Online: Keto madplanerne
Online: Praktisk guide til striks LCHF/Keto
Online: Kickstart – 6 ugers online kursus
Herudover også i:
Online: Low Carb Vegetar
Online: Kursus: Ud af diabetes 2 (med Anette Sams)
Hvordan laver man selv energiberegninger?
Jeg kan anbefale dig at bruge et program som madlog.dk
Det er nemt og brugervenligt fra computer (men fungerer desværre skidt på mobil). Her kan du taste ingredienser ind eller oprette hele opskrifter og så regner programmet ud, hvad de indeholder pr. portion.
Der findes også udenlandske apps til den slags som Lifesum og MyfitnessPal og disse kan også bruges, men der er bare større risiko for misforståelser og for at du kommer på gal kurs, hvis du ikke er opmærksom.
Det skyldes, at de trækker på udenlandske databaser, hvilket betyder, at de opgiver kulhydrater anderledes end vi gør i Danmark. Det behøver ikke være skidt. Det er bare en forskel, du skal kende.
Mange begynder fejlagtigt at spekulere i ting som ‘net carbs’ og ‘total carbs’ og fratrækker fibre, for det gør amerikanerne. Men derved snyder de sig selv. I Danmark deklarerer vi kulhydrat i tilgængeligt kulhydrat og fibre deklarerer vi for sig. Dvs. at fibrene ikke er medregnet i kulhydratindholdet og derfor skal de ikke trækkes fra igen.
Lifesum leder folk på den gale kurs
Og hvad den gale kurs angår, gælder det især Lifesum og risikoen for, at du i god tro vælger at følge deres forindstillinger til ‘striks LCHF’ eller ‘streng ketogen kost’.
Får man ikke justeret disse indstillinger til at passe med fx dem i mine Keto-bøger, øger det risikoen kraftigt for, at man om tre måneder kontakter mig og spørger, hvorfor vægten stiger og håret falder af.
Don’t go there!
Læs mere om det her: Begynderfejl #9 – Lifesum fælden
Prøv den avancerede Cronometer
Hvis du har lidt teknisk snilde og forståelse for, hvordan disse apps fungerer, kan jeg anbefale den mere avancerede Cronometer.
Det fede ved den, er at den overlegent er den bedste på markedet, hvis du foruden makronæringsstoffer (kulhydrat, protein, fedt) ønsker at tracke mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler). Det kan være interessant at se, hvor dækkende ens kost er og hvor der evt. er plads til forbedring.
Det giver også mulighed for at tracke elektrolytter og sørge for at du får disse på plads. Som du ved, er det ret afgørende for din succes på Keto.
Du behøver ikke tracke
Du kan også bare fokusere på at spise det rigtige: Kød, grøntsager og fedt. Gør du det, er tælling i langt de fleste tilfælde unødvendigt.
Hej Jane
Jeg er i fuld gang med din bog Keto på 4 uger, men jeg savner min morgen yoghurt. Må jeg spise fra dine LCHF opskrifter ? F.eks græsk yoghurt med peanutbutter ?
Vh Bente
Det anbefaler jeg ikke og det er derfor du ikke finder opskrifter på det i mine Keto-bøger. Men der er jo ikke noget i vejen for at du undersøger om det kan fungere for dig. Kan det det, er det jo bare dejligt. Og kan det ikke, kan du altid glemme den igen.