Rodfrugt-fritter

Rodfrugt-fritter eller bare fritter lavet af rodfrugter er en super erstatning for kartofler for dig, der gerne vil spare på kulhydraterne eller bare gerne vil spise flere grøntsager. Jeg har lavet rodfrugtfritter af dem allesammen. Persillerødder, pastinakker, knoldselleri og de fungerer sådan set fint allesammen. Personligt foretrækker jeg fritter af persillerod. Der er simpelthen bare noget ved smagen, jeg så godt kan lide.

Rodfrugter og Keto

Rodfrugterne er lidt udskældte ift. LCHF og Keto, fordi de indeholder flere kulhydrater (ca. 8 g pr. 100 g) end fx kål og salat. Og det er sandt, det gør de.

Og har du et mål om at spise mange grøntsager, er rodfrugter ikke din ven i denne sammenhæng. Du vil kunne få langt flere grøntsager for den samme mængde kulhydrat ved at vælge kål og salatgrønt.

For en som mig, der har en mave, der har svært ved at håndtere alle fibrene fra fx kål, går det bedre med rodfrugterne. Og da jeg ikke har noget mål eller ønske om at spise 1 kg grøntsager om dagen eller hvad det nu er folk sætter sig for i sundhedens navn, jamen så fungerer det fint for mig med lidt rodfrugter.

Læs også: Er det Keto?

Ofte spiser jeg reelt set kun grøntsager til ét måltid om dagen og derfor behøver jeg ikke skele så meget til kulhydratindtaget der. Det fungerer fint for mig sådan, men det er selvfølgelig et personligt valg.

Men hvis vi lige opfrisker hele grund-idéen i Keto, er det:

Hold dit kulhydratindtag lavt – 20-30 g pr. dag. Hvordan du forvalter de uhyre få kulhydrater, er op til dig selv.

En anden måde at sige det på er, at Keto er den kost, der sætter din krop i ernæringsmæssig ketose. Og det er jo højst individuelt hvad der skal til for det. For de fleste skal der dog kraftig kulhydratrestriktion til – særligt i starten.

Og en anden ting, som måske også er lidt relevant i denne her sammenhæng, er det ikke mit mål at spise Keto. Jeg nyder min primært fedtforbrændende metabolisme og bruger Keto som et periodevist værktøj, som jeg beskriver i Keto-bogen.

Rodfrugt-fritter med dip

Rodfrugt-fritter smager dejligt både med lidt sovs eller med en god dip. Aioli eller oliventapenade er mine favoritter. Den serbiske peberfrugtdip Ajvar smager virkelig dejligt til også.

Se også: Sellerifritter med bearnaisedip

Rodfrugt fritter - sådan laver du lækre pomfritter af rodfrugter. Sund erstatning for kartofler

Rodfrugt fritter - sådan laver du lækre pomfritter af rodfrugter. Sund erstatning for kartofler

Rodfrugt-fritter

Udskriv Pin
2
|
1 t

Ingredienser

  • 500 g persillerødder eller anden rodfrugt
  • lidt olivenolie
  • evt. lidt timian
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Opvarm ovnen til 180 grader.
  • Skræl rodfrugterne, skær enderne af og skær dem i aflange pomfritter.
  • Vend dem i lidt olivenolie og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med timian, salt og peber.
  • Bag i ovnen i 30-40 minutter eller indtil de har taget farve. Rod evt. lige lidt i dem undervejs.

Få hjælp og inspiration til sund livsstil

“Smukke billeder – tænderne løber voldsomt i vand og man får lyst til at afprøve dem alle”

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Køb nu til 240,- (vejl. udsalgspris: 300,-): De bedste fra Madbanditten

6 kommentarer til “Rodfrugt-fritter”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Hej Jane, har nu været i gang med HFLC og keto stort set siden april. Tabt 11 kg.
    Elsker maden og den måde min krop stortrives med denne spisemåde.
    Har for nyligt fået sat min mor igang og hun er kommet under de 70 for første gang i mange år… så fedt.
    Her kommer mit spørgsmål, her i december vil jeg gerne kunne gå lidt på kompromis med maden, har for længst nået min ønskede vægt slank 62-63 jeg er 172 høj. Men da min krop og jeg trives bedst med denne kost vol jeg som udgangspunkt fortsætte med denne livsstil. Men kan man godt drikke keto kaffe om morgenen og spise keto/HFLC mest og så tage et par æbleskiver og et glass gløg, og en brun kage en dag eller to i løbet af december? Hvad skal man passe på med og evt. skippe? Bare så det kokos smør jeg dagligt tager, ikke bliver til de dæller jeg endeligt er sluppet af med.

    Svar
    • Hej Melina

      Det er et svært spørgsmål, du stiller. Det enkleste svar er, at al slags mad (uanset om det er fedt eller kulhydrat) kun fører til vægtøgning i kalorieoverskud. Dvs. at du, så længe du er i energibalance, kan spise ‘hvad du vil’. Dette gælder med vægtbrillerne på.

      Det, der sker, når vi kombinerer fedt og kulhydrat er at den appetitdæmpende virkning ved LCHF forsvinder. Tilbage har du nu stor appetit i kombination med ‘madvarer’, der er nemme at overspise i. Herved bliver det sværere at holde sig i energibalance.

      Generelt er min holdning at det aldrig er det, vi gør ‘en gang imellem’, der har nogen som helst betydning for vores vægt eller helbred, men i stedet det, vi gør hver dag.

      Håber det giver mening :)

      Svar
    • Jeg springer lige ind her, ikke fordi jeg på nogen måde er ekspert, men jeg har lidt erfaring med det der “med måde” :-)
      Jeg er normalvægtig efter at have tabt ca. 10 kg fra min sidste graviditet ved hjælp af LCHF. Så nu lever jeg efter LCHF for at holde vægten og fordi min fordøjelse trives allerbedst med det. Jeg får primært fedtlagringer rundt om maven….helt klassisk bildæk……, så derfor passer kosten mig også rigtig godt.
      Men jeg kan sagtens få det til at balancere med fx et glas gløgg, vin etc., eller en æbleskive, et stykke rugbrød etc., alt efter hvad der lige falder mig ind. Jeg mærker stadig efter om jeg er sulten, og ja, når jeg får lidt flere kulhydrater, så bliver jeg lidt hurtigere sulten, men jeg ved nu, at jeg ikke dør af at være sulten, og hvis mine måltider rundt om kulhydraterne er LCHF, så oplever jeg faktisk ikke de store udsving.
      Og så det allerbedste; hvis der ryger et eller to kg på i løbet af julen, så ved jeg lige præcis hvad der skal til i januar for at smide dem hurtigt. Måske ikke det bedste sundhedsråd, men sådan fungerer det fint for mig:-)

      Svar
  2. Auberginefritter… Skær dem i tynde skiver, drys med alt for meget salt. Lad dem stå og trække 15 min. Skyl vandet væk og dup dem tørre med viskestykke eller køkkenrulle. Bag i ovnen ved høj varme til de tager godt med farve. Skær dem ud i lange stykker. Haps.

    Svar