Når vægten står stille på Keto (eller gisp – stiger!!)

Hvad sker der, når vægten står stille på Keto? Og hvordan kommer du videre derfra? I dette indlæg vil jeg give dig indblik i, hvorfor vægten står stille på Keto, for det gør den altså nogle gange. Og udover forståelse for hvad der sker i din krop, får du nogle redskaber til at komme videre. Derved undgår du at sabotere din fine indsats, fordi du ikke forstår din vægt eller din krop. Lang tekst forude. Sæt dig godt til rette.

Hjælp, min vægt står stille på Keto

Jeg tabte mig fint i de første uger, men nu står vægten stille – eller gisp – går op igen. Hvad gør jeg forkert?

Du gør formentlig ikke noget forkert, andet end at du hænger dig for meget i tallet på badevægten. Det skal du lade være med.

Det betyder ikke, at du aldrig skal veje dig. Men det betyder, at du skal passe på med at tillægge tallet på din badevægt for meget værdi i starten, hvor der foregår så meget væskemanipulation, at det er umuligt at gisne om, hvad der ryger af fedtmasse.

Oplever du, at din vægt demotiverer, eller at tallet på vægten fører til destruktiv adfærd eller dårlige valg, er du bedre tjent med ikke at veje dig.

Men forstår du din badevægt og dens begrænsninger, kan den være udmærket at have med som måleredskab.

Sådan foregår vægttab med Keto

Uge 1: Stort væsketab

I starten taber de fleste en del væske. Har du stor overvægt og inflammation, kan der ryge helt op til 5-6 kg kan på vægten her. Det skyldes bl.a., at det lave kulhydratindtag tømmer ud i glykogenlagrene (‘kulhydratdepoterne’) og hvert gram glykogen binder 3-4 g væske til sig.

Det er selvfølgelig motiverende, og det store væsketab kan også være vigtigt ift. fx at normalisere blodtrykket, hvis du har haft den slags problemer.

Du vil hurtigt se, at din mave ser fladere ud og du ser mindre puffy ud i ansigtet. Det er jo dejligt.

Det er dog vigtigt at forstå, at størstedelen af dit vægttab skyldes væskemanipulation og at du er mildt dehydreret.

Selve fedttabet, som jo er det, du reelt er interesseret i, vil kun være mellem 0,5-1 kg.

Det kan også være, du ikke har mange kilo at tabe. Da vil du gerne læse dette i stedet: Hvordan taber man de sidste kilo?

Uge 2: Stilstand eller lille vægttab

Med den flyvende start du fik i uge 1, er du død-spændt på vægten i uge 2. Hvor fedt kunne det lige være, hvis der røg 5 kg mere og du derved lige havde smidt 10 kg på to uger?

Stor er skuffelsen derfor, når du ser, at vægten kun er faldet med få hundrede gram. Eller måske står den helt stille eller er endda steget.

Pokkers. Så var det for godt til at være sandt!

Nej, det var det altså ikke nødvendigvis. Det, der er sket her, er, at din krop er stoppet med at smide væske i rekordfart og har måske endda hentet noget af væsken tilbage fra sidste uges store tab.

Modsat hvad mange tror, går vi ikke rundt med tømte glykogenlagre på Keto. Kroppen genfylder dem selv og derved vender noget af den tabte væske tilbage.

Samtidig er du måske omsider blevet så træt af hovedpine og lav energi, at du er begyndt at følge anbefalingerne for saltindtag. Derved bliver du ikke så nemt dehydreret længere.

Alle disse ting er gode ting. Undtagen hvis du kun kigger på din badevægt. For den væskemanipulation, der fortsat foregår her, kamuflerer jo dit fedttab.

Det betyder ikke, at du ikke taber dig. Det betyder bare, at du ikke kan se det på badevægten pga. væskemanipulationen.

Fedttabet i uge 2 er oftest også 0,5-1 kg.

Uge 3: Ej nu kan det simpelthen være nok med den vægt!

Du er heldigvis et kompetent menneske, og du holdt derfor fast i din Keto-kost igennem uge 2, selvom din badevægt ikke kvitterede med et kæmpe tab for din flotte indsats.

Men da det samme sker i uge 3, er du simpelthen parat til at kaste håndklædet i ringen.

Om vægten her er faldet ganske lidt, står stille eller er øget lidt er altsammen normalt og det skyldes stadig væskemanipulation.

Uge 3 er på den måde lidt en højrisiko-uge, for du sidder med en følelse af, at du simpelthen gør SÅ MEGET og får SÅ LIDT for din indsats.

Det er velkendt slankekursmentalitet og uge 3 er derfor også en god anledning til at se, om der er nogle andre positive forandringer, du kan hænge din succes på.

Måske sover du bedre, føler mindre trang til sukker/søde sager, føler dig mæt længere eller føler mindre akut sult eller måske er dit humør bedre.

En god måde at undgå at blive demotiveret af vægten er derfor også at tage et gennemsnit af de sidste fire ugers vægt og lade det være dit resultat. Det vil vise trenden for dit vægttab og du vil se med tiden, at du kommer til at ligge stødt på et gennemsnitligt vægttab på mellem 0,5-1 kg pr. uge.

Uge 4: Vægttab

Holder du ved igennem uge 3 uden at sabotere din proces, vil du ofte se, at vægten begynder at falde igen i uge 4. Vi taler ikke 5 kg, for den type vægttab er kun den første uge forundt, men måske oplever du et tab på vægten på 0,5-1 kg.

Har du været en af dem, hvor vægten har stået nærmest stille helt fra start, er det også heromkring, at du vil opleve, at den tager et nøk nedad.

Hvorfor det er sådan, ved jeg ikke, men jeg har set det så mange gange efterhånden. Måske er det bare en kombination af cyklus, hormoner, fordøjelse/tarmindhold, mindre væskemanipulation eller noget femte. Jeg ved det ikke.

Har du samtidig målt dig, inden du startede, kan du formentlig måle, at der er røget en del centimeter rundt omkring.

Måske synes du, at dit spejlbillede ser anderledes ud eller at dit tøj sidder anderledes. Det kan også være, at der er folk omkring dig, der begynder at bemærke, at du da vist har tabt dig.

Herfra er det lidt forskelligt, hvad der sker. Nogle vil have et stødt mindre vægttab pr. uge og hos andre kører vægttabet meget i ryk, sådan at der er stilstand i nogle uger, hvorefter vægten tager et nøk nedad. Begge dele er fuldt ud normalt.

Lad være med at sammenligne dig for meget med naboen. Hold snuden i eget spor.

Bruger man gennemsnittet som foreslået i uge 3, betyder det ikke det store.

Når vægten står stille på Keto i 4 uger

Står du helt stille i vægt i fire sammenhængende uger, hvor du følger din plan, og oplever du ingen fremgang på hverken målebånd, spejlbillede eller tøjet, er det rimeligt at antage, at du er i energibalance. Energibalance betyder, at du indtager lige så mange kalorier, som du forbrænder.

For bedre forståelse af energibalance, og hvorfor vægten står stille, læs evt. Sådan Taber Du Dig.

Det er ingen katastrofe, for det vigtigste i de første uger var, at du fik støbt et godt fundament for din vægtnedgang ved at optimere din krops fedtforbrænding.

For at lykkes med vægttabet skal du have et kalorieunderskud, og det kan du skabe på flere forskellige måder. Fx:

 1. Sæt dine portionsstørrelser lidt ned (det er især fedtmængden, du her reducerer)
 2. Undgå alle flydende kalorier (farvel kaffe med fløde)
 3. Eksperimenter med måltidsfrekvens og periodisk faste (læs mere her: Keto og vægttab)

Står du stille i vægt, fordi du hele tiden afviger fra din Keto-kost, er der ikke tale om vægt-stilstand men om en plan, der ikke er blevet fulgt.

Beslut med dig selv, om du vil give Keto en reel chance eller find i stedet noget, der tillader dig at spise/drikke de ting, du hele tiden afviger fra din Keto-kost med.

Få hjælp til det her: Sådan taber du dig med den metode, der passer dig bedst

Forstå din vægt

På Keto bruger vi kulhydratrestriktion til at gøre kroppen fedtforbrændende og til at opnå den appetitnedsættende effekt. Denne appetitnedsættelse bruger vi til at lykkes med at være i kalorieunderskud, hvilket er en forudsætning for vægttabet.

Det kræver et kalorieunderskud på omtrent 7.000 kcal at tabe 1 kg fedt. Et dagligt kalorieunderskud på 500 kcal giver altså et vægttab på 0,5 kg fedt pr. uge, mens det kræver et dagligt kalorieunderskud på 1.000 kcal at tabe 1 kg fedt pr. uge.

Det er ganske meget, og det illustrerer meget godt, hvor stor en opgave det faktisk er at mindske i fedtmasse, og hvor vigtigt det derfor er at have appetitten under kontrol, så du ikke skal gå og være sulten i ugevis, indtil dit vægtmål er nået.

Hvorfor står vægten stille på Keto - og hvorfor går den op?

Dette spænder ben for dit vægttab med Keto

Når vægten står stille på Keto er den største faldgrube ift. at du ikke opnår det vægttab, du kom for, at du giver op.

Jeg deler det i to.

 1. du giver op, fordi du fejlfortolkede din badevægt og tillagde tallet for stor værdi (dumt)
 2. du giver op, fordi du har givet Keto et reelt forsøg og konkluderet, at det ikke er for dig (fair)

Det er ingen skam at beslutte, at Keto ikke var det rette for dig.

Keto er en særlig striks variant af lavkulhydratkost og det kan virkelig noget, men det kræver fravalg og det kræver, at du er villig til at gøre det – også de dage, hvor det ikke lige passer dig.

Men du kan sagtens også få succes med en almindelig Low Carb-kost. Ikke alle behøver Keto.

For bedre forståelse for dette og hjælp til at komme videre, læs denne guide: Sådan taber du dig

Lav ikke denne fejl

En hyppig fejltagelse, jeg ser, når vægten står stille på Keto er, at du i god tro følger Lifesums proteinfattige retningslinjer for ‘streng ketogen kost’. Du taber derfor muskelmasse, hår og libido, og det er selvsagt ikke et smart udgangspunkt for et varigt vægttab.

I stedet skal du følge retningslinjerne fra mine Keto-bøger.

Jeg nævner det, fordi jeg snart ikke har tal for, hvor ofte jeg har set dette ske, og jeg er faktisk lige en anelse træt af at  bruge tid på at hjælpe folk for så at finde ud af, at deres kvaler skyldes, at de spiser 50 g protein om dagen og indtager store mængder fedt og ikke kan forstå hvorfor vægten står stille og deres hår falder af. Suk.

Læs også: Begynderfejl #9 – Lifesum fælden

Giv slip på slankekursmentaliteten og tanken om et Quickfix

En sidste ting, jeg vil nævne er, at det er fint, at du starter på Keto med tanken om, at du skal tabe dig med tidens hotteste nye kur, men på et tidspunkt i din proces, skal du bevæge dig fra slankekursmentaliteten og over i en livsstilsmentalitet. Ellers får du ikke varig succes med dit vægttab.

Det kan tage tid at nå dertil og det er også ok, men i den sammenhæng hører også, at du langsomt giver slip på at lade din badevægt diktere dit værd. Tallet på din badevægt og din værdi som menneske har ingenting med hinanden at gøre.

På mit online kursus Kickstart 2.0 arbejder vi med netop dette.

At gå ned i vægt er en selvkærlig handling og det er samtidig en kærkommen lejlighed til at blive klogere på dig selv og dine mønstre. Se nysgerrigt på det og identificer de vaner og tanker, som ikke tjener dig og dit mål.

Kill your darlings, som man siger.

Og forstå at det er en proces, hvor du langsomt lærer dig, hvad der fungerer og hvad der ikke gør. Det er ikke start-stop-start-stop. Det foregår hele tiden, og du har hele tiden mulighed for at finpudse og rette til.

Jeg håber, det har givet dig lidt indblik i hvad der sker, når vægten står stille på Keto og nogle redskaber til at komme videre. Rigtig god fornøjelse med det!

Få 7 dage gratis af MadbandittenPLUS

Få energiberegninger på alle Madbandittens opskrifter, egen favoritside, færdige madplaner med indkøbsliste og slip for forstyrrende annoncer.

Start 7 dages gratis prøveperiode nu

 

52 kommentarer til “Når vægten står stille på Keto (eller gisp – stiger!!)”

Skriv en kommentar

 1. Jeg spiser to måltider om dagen, men til gengæld drikker jeg en liter økologisk soyadrik – usødet i teen (ja jeg drikker meget te) – dvs der kommer 350 kcal oveni de to måltider. Kommer denne soyadrik under mejeriprodukter, som du advarer lidt i mod, eller er fedt- protein-sammensætningen ok?

  Hilsen Ingun

  Svar
  • Det ved jeg ikke. Jeg kunne aldrig i min vildeste fantasi finde på at drikke for 350 kcal sojadrik. Man kan godt nok få meget næringsrig mad for de kalorier.

   Men altså ja. 350 kcal + to måltider kan sagtens være årsag til vægtstilstand.

   Svar
  • Det lyder da ikke skævt. Men jeg tror ikke du skal tænke i formler. I hvert fald ikke hvis du med formler mener procenter. Få kulhydrater, godt med protein, fedt til energi og mæthed. Prøv at læse denne beskrivelse: Begynderguide til Keto

   Svar
 2. Tak for god info
  Jeg har nu været på keto i 4 måneder og har tapet 10 kg
  Når jeg på et tidpunkt har nået mit mål om 5 kg
  Og har holdt vægten et stykke tid
  Vi har hjemme snakket om
  Om det er sunt for kroppen at undvære div som man ikke indtager ved keto eller skal man tilbage og indtage lidt baste og lidt brød
  Min tanke er når jeg er færdig så vil jeg jeg kun i weekend indtage brød basta
  Hvad er din erfaring hvordan er det bedst at
  Mit tanke at det er vores nye levestil for evigt
  TAK FOR EN FANTASTISK kur
  Med venlig hilsen TINA

  Svar
  • Hej Tina

   Hvor skønt for dig.

   Om man vil vende tilbage til flere kulhydrater når vægttabet er nået, er et helt individuelt valg, synes jeg. Man kan leve sundt både med og uden kornprodukter. Jeg synes personligt, det giver bedst mening at spise den kost, der giver det bedste velbefindende ift. energi, god appetitregulering, humør, søvn osv. Hvad den kost er, kan være vidt forskellig fra person til person. For mig betyder det at jeg kommer til leve lykkeligt til mine dages ende uden korn og sukker.

   Svar
 3. Hejsa Jane

  Fantastisk indlæg som jeg lige netop havde brug for i dag. Vi startede vores kost omlægning for 3 uger siden, og i første uge tabte jeg mig 2 kg, uge 2 1,3 kg og her i uge 3 er den svunget ml en lille øgning eller stagneret.
  Så dit indlæg har lige givet mig modet tilbage. Har bestilt din bog, men der er åbenbart lidt længere leveringstid for øjeblikket, så går stadig og glæder mig til de. kommer.
  Men tak for godt indspark i dag ?

  Svar
  • Hehe du er ikke alene. At forstå hvordan kroppen reducerer fedtmasse er virkelig et godt værn mod at blive fortvivlet over ting, som er 100% normale :)

   Svar
 4. Hej madbandit Jane,
  Jeg startede på keto slut november 2020 og tabte helt efter bogen 4-5 kilo den første måned og har siden har jeg tabt endnu et kilo, så jeg nu er på min ønskede vægt. Jeg er meget glad for denne livsstil og fortsætter, da det udover det ønskede vægttab har givet mig meget ro og balance i kroppen, ingen ubehagelige udsving / cravings. Jeg spiser ikke sukker, ingen stivelsesholdige produkter (kartofler, ris, pasta, brød), men lidt god, mørk chokolade til min kaffe om eftermiddagen. Jeg er nysgerrig på, hvad det egentlig betyder for keto-balancen, at man fx et par gange om måneden spiser flere kulhydrater end normalt, at man fx har et festmåltid? Går kroppen med det samme over på alm. forbrænding og starter man så at sige forfra på at få kroppen tilbage på fedtforbrænding med hvad det betyder for ubehag, vægtøgning etc.? Tak for virkelig god blog, gode bøger og masser af inspiration. Mvh Connie

  Svar
  • Hej Connie

   Der er ikke tale om at man falder ud over en kant hvor kroppen ikke længere forbrænder fedt og man skal ‘starte forfra’. Det er en glidende proces. Som en slags vippe. Jo færre kulhydrater, jo mere fedtforbrænding. Selve målet synes jeg faktisk er netop at kunne veksle smidigt mellem brændstofttyperne uden symptomer. Det er det, man kalder metabolisk fleksibilitet eller at have en fleksibel forbrænding. Det er et stort sundhedstegn.

   At veksle hele tiden fra den ene yderlighed til den anden er dog næppe hensigtsmæssigt for energiniveau, velbefindende osv. Her mener jeg nul kulhydrater den ene dag og 500 g kulhydrat den næste. Men jeg læser det heller ikke som om det er det, du mener :)

   Ændringer i fedtmasse påvirkes af kalorier og ikke af kulhydrater. Væskevægten kan svinge hurtigere, men det skyldes jo at glykogen binder væske, så det ville jeg ikke bekymre mig om.

   Svar
 5. Hjælp – hvorfor sker der ikke noget?

  Hej Jane.
  Jeg har snart været på KETO i et år, og jeg har været rigtig glad for min beslutning om dengang at forsøge mig med KETO.
  Jeg købte dengang dine to bøger og fulgte madplanerne slavisk. Des mere jeg blev kendt med Keto, des mere begyndte jeg selv at sammensætte kød-fedt-grøntsager.
  Jeg ved ikke, hvor meget jeg tabte mig (havde ingen vægt), men jeg kunne tydeligt se forskel på billeder fra før og efter.
  Jeg var langt fra i mål, men langsomt begyndte jeg at synde – VIRKELIG DUMT…

  De sidste tre uger har jeg været tilbage på sporet – spiser to gange om dagen og kun kød, fedt, grøntsager. Men hvorfor kan jeg ikke se nogle resultater? Har endelig anskaffet mig en vægt, og den har stået stille de sidste tre uger – har svinget mellem et par hundrede gram. Jeg mangler ihvertfald at tabe mig 60kg, men hvorfor sker der ikke noget?

  Svar
  • Jamen jeg synes jo, at svaret er i indlægget.

   Kort refereret her: enten spiser du for meget så du er i energibalance eller også fejlfortolker du din vægt.

   I starten oftest 2’eren.

   Jeg venter som regel helst 3-4 uger før jeg justerer. Men du kan altid tage en uge, hvor du tracker al din mad og får syn for sagen, hvis du er utålmodig.

   Men prøv også lige at læse indlægget igen. Det indeholder masser af tips til hvordan du kommer videre også.

   Svar
 6. Hej Jane
  Tak for en rigtig god blog. Jeg er meget inspireret.
  Jeg har tabt mig et par kilo eller tre på fjorten dage. I dag er den dog steget. Det gav inspiration til at slippe mælk i kaffen og det smager overraskende godt.
  Jeg får ind imellem hjertebanken og det føles som om pulsen er lidt høj. Ellers ikke noget jeg lider af. Har du en forklaring på det?

  Svar
  • Hej Britta
   Det lyder som om du ikke har læst mine Keto-bøger. Det synes jeg, du skal gøre ;-)

   Heri kan du nemlig læse at din hjertebanke skyldes ubalance i elektrolytbalancen, at du skal spise mere salt og det er både normalt og forventeligt at din vægt stiger igen efter det indledende væsketab, hvilket jo også er det, jeg forklarer her på siden, hvor du skriver.

   Så alt i alt er det ret normalt det hele. Slip det daglige fokus på vægten. Fedttab taber laaaaang tid men med en vedvarende indsats, skal det nok komme.

   Svar
 7. Kære Jane
  Er det korrekt at keto er skidt, hvis man har lavt stofskifte? Niget med at skjoldbruskkirtlen eller det, der er tilbage af den, skal bruge kulhydrat for at fungere bedst muligt, og at keto derfor har modsat effekt på lavt stofskifte? Er det noget du har hørt om?

  Hilsen Reba

  Svar
  • Nej det er vist ret meget til diskussion. Andre mener at keto er den eneste rigtige intervention for lavt stofskifte.

   Det har aldrig været relevant for mig at gå i dybden med men jeg ved, jeg har mange tidligere kursister på mine kurser, som har brugt keto med stor succes.

   Svar
 8. Kære Jane
  Vi har mailet sammen før
  Jeg har mange diagnoser, gigt, osteoporose,mv og vil gerne tabe mig
  Jeg har købt dine gode bøger i Saxo
  Lækre opskrifter, dejlig mad
  Problemet er at jeg ikke taber mig og jeg tænker om det er muligt at jeg spiser mere end jeg forbrænder selv om jeg spiser hvad du beskriver
  Jeg står op kl. 5, træner mine ryg,mave arme og ben øvelser jf min osteoporose, og 15 min. på min crosstræner.
  Bad og morgenmad kl.7.00: æg eller avokado
  Siddende arbejde, spiser kylling,laks,tun,mv og dine gode blomkål,hvidkål salater til frokost og aften
  Jeg er mega sulten i mellemmåltiderne og spiser mandler, ostehapser, makrel dåser, avocadocacaomouse, alt muligt og måske for meget ift at jeg ikke bevæger mig meget.
  Jeg tager 15 minutter crosstræner ingen efter arb. Mine knæ kan ikke klare 30 minutter på en gang.
  Min vægt var ca 66 der jeg startede for 1 mdr siden og 68 nu
  Tænker om du har et forslag på mængder, hvor mange gram skal jeg spise af maden, hvor mange æg, mandler, ost dagligt
  Jeg drikker 2,5 liter vand
  Jeg er 1,53 høj og er 64 år gl.
  Kan du hjælpe

  Svar
  • Hej Nora

   Jeg kan ikke læse ud af din kommentar hvor længe du har spist Keto men jeg vil anbefale dig at tilpasse dine portionsstørrelser til hovedmåltiderne, så du stopper med at spise mellem måltiderne. Det lyder til at det er der, du går galt i byen.

   Når du har spist Keto i en tid, vil du ikke længere føle ‘mega-sult’. Du kan dog sagtens føle sult, det vil bare være en mildere følelse og en, du kan ignorere uden at blive dårlig. Og så skal du have styr på dit saltindtag. Det spiller en vigtig rolle i appetitreguleringen.

   Eksplosiv vægtnedgang og vægtstigning er altid væskemanipulation og ikke ændring i fedtmasse, som du også kan læse på denne side, hvor du har stillet dit spørgsmål.

   Rigtig god fornøjelse.

   Svar
 9. Hej Jane. Jeg har købt din bog keto på 4 uger. Jeg har fulgt din madplan slavisk, og er ikke sulten. Nu er det 1 uge siden jeg startede, og har taget 1,9kg på. Jeg har kun spist det der står i Madplaner, intet andet. 3 måltider om dagen. Hvad kan jeg gøre?
  Vh. Ingerd

  Svar
  • Du skal ingenting gøre. Et eller andet, som vi ikke har en chance for at vide, hvad er, har givet anledning til, at din krop lige har ophobet væske. Det kan være generende men det har ingenting med din fedtmasse eller dit vægttabsprojekt at gøre.

   Skulle du have taget 1,9 kg på i fedt, skulle du have spist næsten 14.000 kcal udover dit ligevægtsindtag. I madvarer svarer til at du skulle have OVERspist med 3 hele liter piskefløde og 4 hele pakker smør. Det ved vi begge to, at du ikke har. I stedet har du formentligt være 3-500 kcal i underskud pr. dag, hvilket vil sige, at du har tabt 3-500 g fedt.

   Så du kan trække på skuldrene og fortsætte dit liv. Sæt din vægt væk, hvis den sætter dig i risikozonen for at give op. Eller glæd dig over, at du en dag vil se et lige så pludseligt nøk nedad, når væsken forsvinder.

   Og glæd dig over den nedsatte appetit. Det er tegn på, at du gør det helt rigtigt. Udnyt den nedsatte appetit til at lege med portionsstørrelserne.

   Svar
 10. Hei fra Norge!

  Jeg har vært på keto siden september og har tapt 19 kg, men har fortsatt litt igjen å gå ned. Men nå står jeg veldig stille og er så frustrert for jeg klarer ikke å finne ut av hva problemet er. En periode trodde jeg de var protein, men så begynte jeg å lese på bloggen din, Instagram og har nå også en første boken din. Så jeg har forstått at jeg tok grundig feil med det, og har oppjustert protein. Jeg har den siste uken nedjustert fett for jeg mistenker at det og at jeg er i energibalanse kan ha vært problemet. Jeg har vanligvis ligget på 1400-1600 kcal, men nå i en uke har jeg vært på maks 1300. Likevel gikk jeg ikke noe ned, og før jeg sto stille gikk jeg jevnt ned 1 kg per uke. Hadde et lite platå rundt jul og begynte å gå ned igjen litt etter det men sakte, og så full stopp nå den siste tiden. Det er så demotiverende og jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Det kan jo ikke være riktig om jeg skal være under 1000 kcal per dag? Eller burde jeg gi det mer tid og ha maks 1200 kanskje?

  Jeg leste også det du skrev om flytende kalorier som fløte, er det noe annet jeg burde passe meg for i så fall? Har tenkt på at kanskje det er meieriprodukter som hindrer meg, men det har ikke vært et problem før da jeg gikk ned som mest. I tillegg utførte jeg en eggefaste for noen uker siden og gikk ned 1 kg selv om jeg spiste ost og smør (spiste dog ikke fløte osv).

  Om det har noe å si er jeg 20 år.

  Håper på svar, men har full forståelse om du ikke har mulighet til å svare alle ?

  Elsker forresten boken din, og har forhåndsbestilt den neste (som kommer på norsk i mai)? Gleder meg!!

  Svar
  • Hej Karoline

   Åh det er super frustrerende. Kan det hjælpe at tænke helt pragmatisk på det. Hvis du spiser så lidt som 1000-1200 kcal, så mindsker du i fedtvægt. Det kan ikke være anderledes. Men jeg fornemmer på dig, at du synes, det er uholdbart og det vil jeg være enig med dig i. De 14-1500 kcal lyder mere rimeligt, synes jeg.

   Går du ikke ned i vægt på det, er det mest sandsynligt at der er ting, du glemmer at tælle med, så du reelt ligger højere end du tror.

   I kalorieunderskud spiller hverken mælkeprodukter og andre tiltag en rolle. Det kan være ting, man kan tage bort, fordi det er noget man nemt spiser mange kalorier i.

   Men fordi du har så flot et vægttab allerede, er en periode med stilstand også almindeligt. Det skyldes formentlig en kombination af mindre indsats og noget hormonel tilpasning. Kunne det være en mulighed at lægge en pause ind? Simpelthen tage 3-4 uger og øge kalorieindtaget til fx 1800-2000 kcal, så du kommer i energibalance. Det er usandsynligt at din energibalance ligger på 14-1600 kcal.

   En pause fra det hele kan være det, der lige giver dig lysten til at komme tilbage og tage en periode med mere fokus. Jeg oplever at det er en rigtig god strategi for mange, der allerede har et stort tab og som stadig gerne vil tabe yderligere.

   Svar
 11. Hejsa! Jeg er en pige på 23 år, og jeg vil rigtig gerne tabe omkring 1 kg med kuren. I starten var jeg god til at følge planen og lige så stille blev portionerne mindre. Men jeg synes ikke, jeg så resultater (måske fordi jeg ikke vejede mig, men nu vil jeg prøve igen). Desuden tror jeg, at jeg misforstod fuldstændig den vigtige balance med proteiner og fedt, jeg spiste ost stort set hver dag).
  Du skriver, at hvis man vil tabe sig 1 kg om ugen, skal man gå 1000 kcal om dagen… Men hvad vil du sige udgangspunktet af kcal indtaget er? Under kuren spiste jeg under 1000 kcal. Hvis jeg prioriterer proteinindtaget og holder indtaget under 1000, burde jeg så i teorien tabe mig? Fedtindtaget blev jo nok for høj for mig, så jeg ikke tabte mig?

  Svar
  • Hej Agnethe
   Med et ønsket vægttab på bare 1 kg er jeg ikke sikker på at keto er rette valg for dig. Det vil formentlig være tilstrækkeligt for dig bare at rydde lidt op i uvanerne og så vil det kilo forsvinde helt af sig selv.

   Med det sagt, så er det sådan at det kræver et kalorieunderskud på ca. 7.000 kcal at tabe 1 kg fedt. Dvs. et dagligt kalorieunderskud på 500 kcal giver et ugentligt fedttab på 0,5 kg og ja, 1.000 kcal i underskud på daglig basis giver et fedttab på 1 kg/ugen. Et dagligt kalorieunderskud på 1.000 kcal er virkelig meget og ikke realistisk for de fleste.

   Og ja, hvis du prioriterer protein og holder dit kalorieindtag lavt vil du med garanti tabe dig. At holde sig til så lidt som 1.000 kcal om dagen er dog næppe en særlig langsigtet plan. Det lyder som et meget hårdt regime og jeg vil i stedet anbefale dig at passe bedre på dig selv.

   Svar
 12. Hej jeg er 59 år og har kørt keto trode jeg i 4 måneder så fandt jeg ud at jeg fik for meget kulhydrat fra grøntsager så for 4 uger siden starten på ren keto holder mig på 30 til 20 gram kulhydrat om dagen få godt med protein og fedt jeg faster 3 dage i ugen 24 timer af gangen og i slutningen af fasten træner jeg ca 2 timer men det jeg ikke kan forstå er jeg måler mit keto med blodmåler og jeg ligger kun på mellem 0.2 og 0.5 har været en enkelt gang op på 1.4 hvad laver jeg forkert mit blodsukker svinger mellem 5 og 6.4 mvh Peter

  Svar
  • Det er svært at sige. Mit gæt vil være, at du ikke gør noget forkert men at du måske tolker dine målinger forkert?

   Mange måler ketonstoffer i den lave ende efter noget tid på Keto og det er i virkeligheden mest et udtryk for at du anvender dem effektivt som energi. Det er jo en god ting. Høje ketonstoffer målt i blodet er ofte forbeholdt nybegyndere. At du kan faste og træne fastende er en indikation på superfin fedtforbrænding og det er et meget vigtigere målepunkt end nogle blodværdier, vi i virkeligheden ikke helt ved hvordan vi skal tolke.

   Du skriver ikke hvornår du måler dit blodsukker men hvis det er fastende om morgenen, er det ofte også normalt. Forudsat selvfølgelig at det er lavere senere på dagen, hvilket det oftest vil være. Træning kan give en kortvarig stigning i blodsukker men igen, det er en god og normal ting.

   Faste er måske lidt et tveægget svær, synes jeg. Det kan være et stærkt redskab, når det er brugt rigtigt men det kan også kamme over og være i overkanten. Igen vil jeg gå efter dit velbefindende og det lyder som om du trives godt med det? Og ellers kan du jo prøve i en periode at skrue ned for fasten og se, om det bringer blodsukkeret ned.

   Svar
 13. Hej Jane,
  Tak for din KETO bog. Det er min kæreste eje i mit køkken og vi har hjemme hos os fulgt den siden august.. Jeg har skrevet til dig før omkring udeblivelse af vægttabet så det vil jeg ikke trætte dig yderligere med; men jeg er faldet over to spørgsmål jeg går og grubler lidt over.
  1 – Dit kickstartforløb i januar kunne måske hjælpe mig videre grundet det manglende vægttab. Men jeg er ikke på Facebook. Vil man så miste meget af forløbet ved ikke at være i det forum?
  2 – Mange af opskrifterne i bogen lægger op til mellem 100 og 150 gr grønt pr. portion. Det giver hurtigt at jeg kun får 200- måske på en god dag 300 gr, grønt om dagen. Men jeg kan også læse mig til, at man sagtens kan få op mod 1 kg om dagen og stadig holde sig under 20-25 gr kulhydrat pr. dag. Jeg har fået tuet ørerne fulde om, at man anbefaler minimum 600 gr. dagligt. Jeg vil lige sige at det er ikke fordi jeg er sulten – jeg har bare spekuleret på, om jeg måske får for lidt grøntsager? Hvad tænker du herom?
  De bedste hilsner Elisabet

  Svar
  • Hej Elisabet
   Virkeligt dejligt at høre, at du har glæde af bogen :)

   Nu til dine spørgsmål:
   1. Selve Kickstart-kurset foregår ikke på Facebook og alt kursusmaterialet foregår heller ikke der. Det får man altså uanset om man vælger at deltage i gruppen eller ej. Men al interaktionen foregår kun på facebook, dvs. sparring og erfaringsudveksling med holdkammeraterne og mig. Nogle vægter den del meget højt, andre ikke. Men ønsker man en snert af ‘personlig rådgivning’ mister man altså det, hvis man ikke er i gruppen.
   Mange vælger faktisk at låne en FB-profil af en mand, veninde, søster i den periode forløbet kører for at kunne få den del med. Eller oprette en profil specifikt til formålet. Men det er selvfølgelig et personligt valg.

   2. Mht. grøntsagerne, så mener jeg at kostplanen i Keto-bogen indeholder lige knap 500 g grønt pr. dag. Det er rigtigt at man sagtens kan spise op til 1 kg grønt, hvis man vil, men det kræver en benhård prioritering af salat og kål.

   Min egen kost er egentlig ret grøntsagsfattig. Både af valg og nød (min mave/fordøjelse har det bedre uden alle de fibre). Det er ikke noget, der bekymrer mig ud fra et sundhedsperspektiv, må jeg indrømme. Grøntsager er associeret med godt helbred men jeg tror, det lige så meget skyldes, at de, som spiser mange grøntsager, ofte også har en masse andre sunde vaner. Og ikke nødvendigvis så meget grøntsagerne selv.

   Om man vil spise meget grønt eller lidt grønt synes jeg er et personligt valg. Og det kan man træffe ud fra trivsel, præferencer osv. Har du det bedst med at øge grøntindtaget, kan du gøre det. Har du det bedre med dit nuværende indtag, er det fint. Læs evt. om de forskellige måder, man kan gribe Keto an her: https://www.madbanditten.dk/keto/forskellige-typer-keto/

   Svar
 14. Kære madbandit Jane Faeber
  .
  Dit opslag ‘Når vægten står stille’ har jeg læst mange mange gange.
  Som alle dine opslag er det informerende og kloge ord! Tak, Jane Faeber.
  .
  Din KETO-bog og alle dine øvrige publikationer er nøje gennemlæst … og forsøgt fulgt, naturligvis … bliver sågar læst som ‘godnat-læsning’ ….
  .
  LCHF/KETO har sendt mig mod paradis … Større medicinindtag er væk, jeg sover 5 kvarter i timen hele natten igennem, ser sund og 10 år yngre ud, og er glad … helt ind i sjælen … Tak, Jane Faeber …
  .
  Men; medaljen har en skyggeside.
  *.
  Jeg har fået et udtalt hår- og negletab. Har forstået, at årsagen muligvis kan være foranlediget af et for lille protein-indtag.
  Jeg vil gerne nøjes med at spise to måltider om dagen … men kan ved to måltider ikke finde ud af, at få dækket mit proteinbehov på 80 gram/dgl.
  .
  Og så er jeg tilbage igen …
  .
  Hvad gør en klog, Jane Faeber?
  .
  Er proteinpulver en mulighed? …
  .
  vh/Sys Borgquist

  Svar
  • Hej Sys

   Ja proteinindtag ville klart også være min første tanke her. Særligt idet at neglene også er skøre er en indikation.

   Hårtab kan sagtens være en almindelig konsekvens af vægttab også – og det kan også have en verden af andre årsager.

   Men at sørge for at proteinindtaget er tilstrækkeligt, er altid en god idé.

   Underspisning er jo normalt på Keto og det er jo derfor det er så effektivt til vægttab. Men jo færre måltider du spiser, des mere vigtigt er det, at du prioriterer protein, når du spiser. Dvs. at du først og fremmest spiser kød/fisk/fjerkræ/æg og lader fedtmængden falde lidt i baggrunden. Jeg ville nok prøve at ramme 80-100 g protein om dagen for at være på den sikre side. Jeg ved godt, at det kan være svært ved kun to måltider, men det kan godt lade sig gøre. Det kan kræve at du vælger lidt magrere typer protein for at kunne spise nok uden at blive alt for mæt halvvejs.

   Jeg ville altid vælge at spise det i rigtig mad. Og jeg vil egentlig hellere, at du spiser et par kogte æg end at du spiser proteinpulver. Pulveret kan måske godt have en funktion ved for lavt proteinindtqg, men jeg tror altid, at hele fødevarer giver bedst resultat.

   Håber det kan hjælpe dig lidt videre.

   Svar
 15. Hej Jane?
  Det er lidt sjovt hvad der sker for mig, men i forbindelse med et af dine nyhedsbreve d. 18. august fik jeg en super igangsætter med “KETO-vægttabsguide i 3 faser”. Jeg tog KETO-bogen frem igen og efter 8 uger har jeg tabt næsten 10 kg og jeg er lykkelig, fordi jeg nu er halvt i mål?
  Nu i 10. uge er vægten begyndt at stige lidt og lige som jeg var ved at opgive, skriver du nu dette på din side? Jeg fandt ud af at f.eks. “grønkålspestoen” mm. nok fyldte lidt for meget i mine måltider og “vupti” er jeg tilbage på sporet igen.
  ❤️TUSIND TAK FOR ALLE DINE GODE RÅD, SOM JEG LÆSER OG VÆRDSÆTTER MEGET❤️

  Svar
 16. Kære Jane
  Tak for endnu et godt skriv… Jeg synes det er godt, liiiige at få genopfrisket de ting, som vi (læs: jeg) allerede godt ved, men som kommer i glemmebogen som tiden går. Jeg er desværre én af dem, der er lidt fokuseret på badevægten. Ikke at det ødelægger min dag eller vælter min verden. Jeg kan jo se i spejlet og mærke på tøjet, hvis det går den forkerte vej.
  LCHF livstilen er den der virker allerbedst for mig, og hvor det har været muligt, at holde vægten nogenlunde i ro.
  Så endnu engang TAK – det kan ikke siges for tit. :-)

  Svar
 17. Sødeste Jane ?
  af ❤️ tak for dig og din bibel (Keto) som vi har levet efter siden 1.1.2019 (bla andet men med retter som nu er totalt ynglings fx mørbrad i sennepssovs eller kylling i baconsovs)
  Jeg satte mig et mål om at tabe 30 kg fra 1.1.2019 – 31.12.2019.
  Jeg er i mål om 2 kg.
  Det er SÅ stort. Jeg har aldrig følt sult eller slik trang, da jeg er mæt og tilfreds. Jeg faster nu 18-18 eller 18-13 flere gange om ugen og nyder den ægte følelse af sult lige inden aftensmad.
  De første måneder gik det hurtigt og efter 4 måneder var der røget 18 kg.
  Så stod det stille i næsten 2 måneder, hvorefter jeg påbegyndte at faste. Hvilket hjalp vægttabet igang igen.
  Jeg vejede mig ikke de første 6 uger – målte mig kun. Ville ikke lade vægten være styrende, men mit velbefindende.
  Din hjemmeside m opskrifter er simpelthen guld værd og gør, at vores madplan er varieret.
  Så 1000 tak for ‘støtten’ til jeg snart er i mål. Er igen forelsket i mig selv og pisse stolt over mit valg og nu resultatet. Jeg er nu en 100% sundere, gladere mor og kæreste

  Svar
 18. Super godt opslag. Har du på sinde at skrive næringsindhold/ energifordeling til dine opskrifter på bloggen ?

  God aften

  Svar
  • Nej det har jeg ikke. Det har jeg i sinde fortsat at forbeholde mine (keto-)købeprodukter. På den måde er der også forskel på, hvad man får, når man bruger det gratis materiale og når man køber noget, og sådan kan jeg godt lide, at det er.

   Svar
 19. Aj hvor et godt mandagsskriv Jane.
  Jeg håber ikke du synes det var malpladseret det jeg stev i tråden om Iben forleden?
  Det der gør at jeg ikke taber mig er mit evige stress niveau og det er ligesom bare at slå koldt vand i blodet og tænke på alle de andre fremragende fordele jeg har på denne kost. Jeg spiser rimeligt striks det allermeste af tiden, men jeg måler eller vejer ingenting, hverken mig selv eller min mad…jo mig selv en sjælden gang ;))

  Svar
  • Nej slet ikke, det var så fint. Og ja, stress er en kæmpe del af ligningen også. Håber, du finder et værktøj, der kan hjælpe dig af med det (det er svært, det ved jeg godt selv)

   Og som du selv er inde på, er der jo mange helbredsfordele, der ikke relaterer sig til vægt. Og de er stadig meget værdifulde :)

   Svar
   • Tak Jane.
    Jeg får noget hjælp til at slippe en livslang stress.
    Jeg har fået konstateret at jeg har binyretræthed dvs at mine binyere er blevt helt udmattede af at producere kortisol hele tiden og så igen. Det er benhårdt men nødvendigt arbejde og desværre bevirker det at min følelse af pres stiger en del her i begyndelsen. Forhåbentlig falder der mere ro på snart <3

    Svar