Når vægten står stille på Keto (eller gisp – stiger!!)

Hvad sker der, når vægten står stille på Keto? Og hvordan kommer du videre derfra? I dette indlæg vil jeg give dig indblik i, hvorfor vægten står stille på Keto, for det gør den altså nogle gange. Og udover forståelse for hvad der sker i din krop, får du nogle redskaber til at komme videre. Derved undgår du at sabotere din fine indsats, fordi du ikke forstår din vægt eller din krop. Lang tekst forude. Sæt dig godt til rette.

Hjælp, min vægt står stille på Keto

Jeg tabte mig fint i de første uger, men nu står vægten stille – eller gisp – går op igen. Hvad gør jeg forkert?

Du gør formentlig ikke noget forkert, andet end at du hænger dig for meget i tallet på badevægten. Det skal du lade være med.

Det betyder ikke, at du aldrig skal veje dig. Men det betyder, at du skal passe på med at tillægge tallet på din badevægt for meget værdi i starten, hvor der foregår så meget væskemanipulation, at det er umuligt at gisne om, hvad der ryger af fedtmasse.

Oplever du, at din vægt demotiverer, eller at tallet på vægten fører til destruktiv adfærd eller dårlige valg, er du bedre tjent med ikke at veje dig.

Men forstår du din badevægt og dens begrænsninger, kan den være udmærket at have med som måleredskab.

Sådan foregår vægttab med Keto

Uge 1: Stort væsketab

I starten taber de fleste en del væske. Har du stor overvægt og inflammation, kan der ryge helt op til 5-6 kg kan på vægten her. Det skyldes bl.a., at det lave kulhydratindtag tømmer ud i glykogenlagrene (‘kulhydratdepoterne’) og hvert gram glykogen binder 3-4 g væske til sig.

Det er selvfølgelig motiverende, og det store væsketab kan også være vigtigt ift. fx at normalisere blodtrykket, hvis du har haft den slags problemer.

Du vil hurtigt se, at din mave ser fladere ud og du ser mindre puffy ud i ansigtet. Det er jo dejligt.

Det er dog vigtigt at forstå, at størstedelen af dit vægttab skyldes væskemanipulation og at du er mildt dehydreret.

Selve fedttabet, som jo er det, du reelt er interesseret i, vil kun være mellem 0,5-1 kg.

Det kan også være, du ikke har mange kilo at tabe. Da vil du gerne læse dette i stedet: Hvordan taber man de sidste kilo?

Uge 2: Stilstand eller lille vægttab

Med den flyvende start du fik i uge 1, er du død-spændt på vægten i uge 2. Hvor fedt kunne det lige være, hvis der røg 5 kg mere og du derved lige havde smidt 10 kg på to uger?

Stor er skuffelsen derfor, når du ser, at vægten kun er faldet med få hundrede gram. Eller måske står den helt stille eller er endda steget.

Pokkers. Så var det for godt til at være sandt!

Nej, det var det altså ikke nødvendigvis. Det, der er sket her, er, at din krop er stoppet med at smide væske i rekordfart og har måske endda hentet noget af væsken tilbage fra sidste uges store tab.

Modsat hvad mange tror, går vi ikke rundt med tømte glykogenlagre på Keto. Kroppen genfylder dem selv og derved vender noget af den tabte væske tilbage.

Samtidig er du måske omsider blevet så træt af hovedpine og lav energi, at du er begyndt at følge anbefalingerne for saltindtag. Derved bliver du ikke så nemt dehydreret længere.

Alle disse ting er gode ting. Undtagen hvis du kun kigger på din badevægt. For den væskemanipulation, der fortsat foregår her, kamuflerer jo dit fedttab.

Det betyder ikke, at du ikke taber dig. Det betyder bare, at du ikke kan se det på badevægten pga. væskemanipulationen.

Fedttabet i uge 2 er oftest også 0,5-1 kg.

Uge 3: Ej nu kan det simpelthen være nok med den vægt!

Du er heldigvis et kompetent menneske, og du holdt derfor fast i din Keto-kost igennem uge 2, selvom din badevægt ikke kvitterede med et kæmpe tab for din flotte indsats.

Men da det samme sker i uge 3, er du simpelthen parat til at kaste håndklædet i ringen.

Om vægten her er faldet ganske lidt, står stille eller er øget lidt er altsammen normalt og det skyldes stadig væskemanipulation.

Uge 3 er på den måde lidt en højrisiko-uge, for du sidder med en følelse af, at du simpelthen gør SÅ MEGET og får SÅ LIDT for din indsats.

Det er velkendt slankekursmentalitet og uge 3 er derfor også en god anledning til at se, om der er nogle andre positive forandringer, du kan hænge din succes på.

Måske sover du bedre, føler mindre trang til sukker/søde sager, føler dig mæt længere eller føler mindre akut sult eller måske er dit humør bedre.

En god måde at undgå at blive demotiveret af vægten er derfor også at tage et gennemsnit af de sidste fire ugers vægt og lade det være dit resultat. Det vil vise trenden for dit vægttab og du vil se med tiden, at du kommer til at ligge stødt på et gennemsnitligt vægttab på mellem 0,5-1 kg pr. uge.

Uge 4: Vægttab

Holder du ved igennem uge 3 uden at sabotere din proces, vil du ofte se, at vægten begynder at falde igen i uge 4. Vi taler ikke 5 kg, for den type vægttab er kun den første uge forundt, men måske oplever du et tab på vægten på 0,5-1 kg.

Har du været en af dem, hvor vægten har stået nærmest stille helt fra start, er det også heromkring, at du vil opleve, at den tager et nøk nedad.

Hvorfor det er sådan, ved jeg ikke, men jeg har set det så mange gange efterhånden. Måske er det bare en kombination af cyklus, hormoner, fordøjelse/tarmindhold, mindre væskemanipulation eller noget femte. Jeg ved det ikke.

Har du samtidig målt dig, inden du startede, kan du formentlig måle, at der er røget en del centimeter rundt omkring.

Måske synes du, at dit spejlbillede ser anderledes ud eller at dit tøj sidder anderledes. Det kan også være, at der er folk omkring dig, der begynder at bemærke, at du da vist har tabt dig.

Herfra er det lidt forskelligt, hvad der sker. Nogle vil have et stødt mindre vægttab pr. uge og hos andre kører vægttabet meget i ryk, sådan at der er stilstand i nogle uger, hvorefter vægten tager et nøk nedad. Begge dele er fuldt ud normalt.

Lad være med at sammenligne dig for meget med naboen. Hold snuden i eget spor.

Bruger man gennemsnittet som foreslået i uge 3, betyder det ikke det store.

Når vægten står stille på Keto i 4 uger

Står du helt stille i vægt i fire sammenhængende uger, hvor du følger din plan, og oplever du ingen fremgang på hverken målebånd, spejlbillede eller tøjet, er det rimeligt at antage, at du er i energibalance. Energibalance betyder, at du indtager lige så mange kalorier, som du forbrænder.

For bedre forståelse af energibalance, og hvorfor vægten står stille, læs evt. Sådan Taber Du Dig.

Det er ingen katastrofe, for det vigtigste i de første uger var, at du fik støbt et godt fundament for din vægtnedgang ved at optimere din krops fedtforbrænding.

For at lykkes med vægttabet skal du have et kalorieunderskud, og det kan du skabe på flere forskellige måder. Fx:

 1. Sæt dine portionsstørrelser lidt ned (det er især fedtmængden, du her reducerer)
 2. Undgå alle flydende kalorier (farvel kaffe med fløde)
 3. Eksperimenter med måltidsfrekvens og periodisk faste (læs mere her: Keto og vægttab)

Står du stille i vægt, fordi du hele tiden afviger fra din Keto-kost, er der ikke tale om vægt-stilstand men om en plan, der ikke er blevet fulgt.

Beslut med dig selv, om du vil give Keto en reel chance eller find i stedet noget, der tillader dig at spise/drikke de ting, du hele tiden afviger fra din Keto-kost med.

Få hjælp til det her: Sådan taber du dig med den metode, der passer dig bedst

Forstå din vægt

På Keto bruger vi kulhydratrestriktion til at gøre kroppen fedtforbrændende og til at opnå den appetitnedsættende effekt. Denne appetitnedsættelse bruger vi til at lykkes med at være i kalorieunderskud, hvilket er en forudsætning for vægttabet.

Det kræver et kalorieunderskud på omtrent 7.000 kcal at tabe 1 kg fedt. Et dagligt kalorieunderskud på 500 kcal giver altså et vægttab på 0,5 kg fedt pr. uge, mens det kræver et dagligt kalorieunderskud på 1.000 kcal at tabe 1 kg fedt pr. uge.

Det er ganske meget, og det illustrerer meget godt, hvor stor en opgave det faktisk er at mindske i fedtmasse, og hvor vigtigt det derfor er at have appetitten under kontrol, så du ikke skal gå og være sulten i ugevis, indtil dit vægtmål er nået.

Hvorfor står vægten stille på Keto - og hvorfor går den op?

Dette spænder ben for dit vægttab med Keto

Når vægten står stille på Keto er den største faldgrube ift. at du ikke opnår det vægttab, du kom for, at du giver op.

Jeg deler det i to.

 1. du giver op, fordi du fejlfortolkede din badevægt og tillagde tallet for stor værdi (dumt)
 2. du giver op, fordi du har givet Keto et reelt forsøg og konkluderet, at det ikke er for dig (fair)

Det er ingen skam at beslutte, at Keto ikke var det rette for dig.

Keto er en særlig striks variant af lavkulhydratkost og det kan virkelig noget, men det kræver fravalg og det kræver, at du er villig til at gøre det – også de dage, hvor det ikke lige passer dig.

Men du kan sagtens også få succes med en almindelig Low Carb-kost. Ikke alle behøver Keto.

For bedre forståelse for dette og hjælp til at komme videre, læs denne guide: Sådan taber du dig

Lav ikke denne fejl

En hyppig fejltagelse, jeg ser, når vægten står stille på Keto er, at du i god tro følger Lifesums proteinfattige retningslinjer for ‘streng ketogen kost’. Du taber derfor muskelmasse, hår og libido, og det er selvsagt ikke et smart udgangspunkt for et varigt vægttab.

I stedet skal du følge retningslinjerne fra mine Keto-bøger.

Jeg nævner det, fordi jeg snart ikke har tal for, hvor ofte jeg har set dette ske, og jeg er faktisk lige en anelse træt af at  bruge tid på at hjælpe folk for så at finde ud af, at deres kvaler skyldes, at de spiser 50 g protein om dagen og indtager store mængder fedt og ikke kan forstå hvorfor vægten står stille og deres hår falder af. Suk.

Læs også: Begynderfejl #9 – Lifesum fælden

Giv slip på slankekursmentaliteten og tanken om et Quickfix

En sidste ting, jeg vil nævne er, at det er fint, at du starter på Keto med tanken om, at du skal tabe dig med tidens hotteste nye kur, men på et tidspunkt i din proces, skal du bevæge dig fra slankekursmentaliteten og over i en livsstilsmentalitet. Ellers får du ikke varig succes med dit vægttab.

Det kan tage tid at nå dertil og det er også ok, men i den sammenhæng hører også, at du langsomt giver slip på at lade din badevægt diktere dit værd. Tallet på din badevægt og din værdi som menneske har ingenting med hinanden at gøre.

På mit online kursus Kickstart 2.0 arbejder vi med netop dette.

At gå ned i vægt er en selvkærlig handling og det er samtidig en kærkommen lejlighed til at blive klogere på dig selv og dine mønstre. Se nysgerrigt på det og identificer de vaner og tanker, som ikke tjener dig og dit mål.

Kill your darlings, som man siger.

Og forstå at det er en proces, hvor du langsomt lærer dig, hvad der fungerer og hvad der ikke gør. Det er ikke start-stop-start-stop. Det foregår hele tiden, og du har hele tiden mulighed for at finpudse og rette til.

Jeg håber, det har givet dig lidt indblik i hvad der sker, når vægten står stille på Keto og nogle redskaber til at komme videre. Rigtig god fornøjelse med det!

Årets julegave-idé❤️

120 lækre, sunde og mættende opskrifter til alle dagens måltider + lidt ekstra lækkert til de særlige lejligheder.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

52 kommentarer til “Når vægten står stille på Keto (eller gisp – stiger!!)”

Skriv en kommentar

 1. Hej
  Jeg var på Keto for nogle år siden, pga. problemer med at tåle diverse fødevarer – Og det virkede helt fantastisk.
  Mit mål var bestemt ikke at tabe mig, da jeg er 193 cm og vejer lige over 70 kg. Men alligevel tabte jeg mig og kom til at lige et skelet i især ansigtet. Siden er jeg røget tilbage på næsten den gamle kost og har igen fået lidt sul på kinderne. Desværre er mine fødevarer-problemer også vendt tilbage, dog i mindre grad.
  Er det muligt at komme i ketose uden at tabe sig?
  Mvh
  Jens

  Svar
  • Hej Jens
   Godt spørgsmål og ja, det er muligt. Men det kræver at man spiser kalorier nok til at komme i energibalance og for mange, og for dig, lyder det til, er det svært på Keto.

   En mere liberal Low Carb kost med fx 50 g kulhydrat om dagen kunne måske være et godt leje for dig at ligge i. Her vil du have nemmere ved at spise nok, vil jeg tro. Overvej om min nye bog måske kunne være noget for dig. Den giver en masse muligheder for at lande der.

   Svar
 2. Hej
  Jeg har et problem som jeg ikke forstår.
  Første år gik jeg ned 17,5 kg men pludselig vente det og jeg har nu de sidste 6 mdr gået stille og roligt op igen og er nu næsten tilbage ved udgangspunktet. Kostmæssigt har jeg ikke ændret noget, bortset fra at sænke fedtet lidt. Jeg kører for det meste 18/6 og af og til omad.
  Hvad kan jeg gøre?
  Mvh Mette

  Svar
  • Hmm… jamen du skal gøre det, jeg skriver i artiklen?

   Jeg synes, du skal læse Sådan taber du dig Det vil give dig en bedre grundforståelse, også om kroppens set point vægt og kampen for at blive/vende tilbage til den.

   Det kan være en god idé at minutiøst tracke al din kost i et par uger (brug madlog eller andet dansk program og styr uden om lifesumfælden). Brug det som din nye baseline og juster ud fra det.
   Du bliver med garanti overrasket. Det er desværre et menneskeligt grundvilkår at vi spiser mere end vi tror. Læs om det her: Spiser du mere end du tror?

   Sørg også for at du spiser nok protein.
   Omad er ikke en god idé i den sammenhæng. Gå evt. tilbage i en periode til tre måltider med fokus på masser af protein og grøntsager.

   Det ville være mine forslag.

   Svar
 3. Hej Jane

  Min mand skal tabe sig 25-30 kg og har de 3 uger der er gået tabt 6,5 kg hvorefter hans vægt er gået i stå og endda steget lidt – for mig handler det om 3-5 kg mest på mave jeg gerne vil være kvit. Jeg har valgt at følge og støtte min mand i processen.

  Min mand og jeg har været på 21 dages “kur” og efterfølgende har vi fundet en del inspiration i din KETO bog – mest den mega lækre aftensmad.

  Vi spiser sjældent morgenmad idet vi prioriterer at få gået om morgenen og ikke er sultne.
  Vores spørgsmål går på om morgenmaden kan undlades hvis slanke planen skal lykkedes, dog sådan at de vigtige proteiner mm indtages til frokost- el. aftensmad.

  Kan du svare på om det er vigtigt at fordele eller alle proteiner osv over hele dagen eller der kan spises en gang om dagen fx til aften

  på forhånd tak for din tid og dine svar

  Bedste Hilsner

  Svar
  • Hej Charlotte

   Først og fremmest, det din mand oplever med vægten er jo lige efter bogen, som jeg håber du lige har læst og forstået på siden her. Man taber jo ikke +2 kg fedt om ugen. I wish men det gør man desværre ikke.

   Jeg synes ikke det er optimalt at spise et måltid om dagen. Det daglige proteinbehov er måske i omegnen af 100 g for dig og 150 g for din mand og det er simpelthen ikke muligt at spise det til ét måltid. Resultatet bliver derfor, at I vil tabe muskelmasse og det er en rigtig skidt aftale for jer fremtidige helbred. Så det er bedre – muskelmæssigt og derfor også helbredsmæssigt- at spise flere måltider. At spise fx frokost og aftensmad, som du er inde på, kan være superfint og det, der så bare er vigtigt er at I prioriterer proteinkilden her.

   Rigtig god vind med projektet.

   Svar
 4. Har været på keto siden september med et fint resultat – dog har vægten stået stille længe. Har lige holdt min første ketopause i vinterferien. Jeg havde kalkuleret med en vægtøgning – ferie, slik, for meget mad og alkohol – men fik godt nok noget af en overraskelse :( – Plus 6kg – Ved godt at en del er væske, men alligevel.

  Jeg synes, at jeg havde læst noget et sted, men har ikke kunnet finde det.

  Har du et bud på, hvor meget der er væske?

  Jeg startede på 104 kg i september – og var nede på 92kg i starten af december – Der har jeg ligget siden. Men jeg er i samme periode begyndt at træne, så det er egentlig ok. Men efter en uges ferie siger vægten 98kg :(

  Svar
  • Hej Jan

   Mit bud er at det meste er væske. Du skal tænke på at det kræver et kalorieoverskud på 7000 kcal at lagre 1 kg fedt. Så hvis du virkelig er gået til den, altså virkelig har givet den gas, har du øget 1 kg i fedtmasse. Men mit gæt er at det er mindre.

   Hvert gram glykogen (lagret kulhydrat) binder 3-4 g væske til sig. Tåler man kulhydrater dårligt, skabes der samtidig inflammation, hvilket også holder på væsken.

   Så god tur tilbage – på et tidspunkt finder man ud af at det ikke er det værd, og så bliver udsvingene noget mindre :)

   Svar
   • Det er min eneste anke i forhold til keto – Det egner sig ikke særligt godt til ferie – Der er simpelthen for få måltider ;)

    Jeg prøver at huske at melde tilbage fredag – forhåbentligt er jeg nede i nærheden af pre-ferievægten – måske andre kan bruge erfaringen, når vi må tage rigtigt på ferie igen :)

    Svar
   • Ventede lige en uge ekstra i håb om at kunne komme med lidt bedre nyheder.

    Jeg smed 2-3kg i løbet af få dage tilbage på keto – men resten er desværre blevet – og jeg er nu umiddelbart tilbage, hvor jeg var inden ferie – stabil vægt – men desværre 4kg over hvor jeg var før ferien. Så det kan godt være at næste gang vi skal på ferie, så skal jeg ikke have “fri” for keto.

    Svar