Hvor meget fedt skal jeg spise på KETO / LCHF?

Har du også spekuleret over, hvor meget fedt du må spise på KETO/LCHF,  så er du ikke alene. Fedt fortsætter med at være til stor forvirring, og jeg forstår det til en vis grad godt. For der er ikke noget fast svar på, hvor meget fedt du skal spise, når du spiser KETO eller LCHF. Og så findes der samtidig et hav af misforståelser om fedt. Det er fx misforståelsen om, at du skal spise mindst 70% fedt, eller at du skal spise en bestemt mængde fedt, for at ‘det virker’. Begge dele har nogen rigtighed i sig men er mest forkert.

Myten om de 70% fedt

KETO og LCHF er begge kost, hvor en stor del af din daglige energi kommer fra fedt. 70% er nok ikke skudt helt forbi.

Men… og her skal du spidse ører, for her går de fleste galt i byen:

De 70% fedt skal ikke allesammen komme fra din mad, hvis du spiser i kalorieunderskud med henblik på vægttab.

En del af de fedtkalorier skal komme fra din krops egne lagre.

Læs evt. lige den sætning igen.

Det er sandt, at du får, lad os sige 70% af din energi fra fedt, men en del af disse skal jo komme fra din krops egne lagre. Du spiser altså ikke 70% fedt. Men 70% af den energi, du forbrænder, kommer fra fedt (noget fra maden, noget fra din krop).

Hvis du har læst KETO-bogen, forstår du også, at det derfor ikke giver mening at tale om din mad i procent. Idéen om en makronæringsstoffordeling i procent udgår i det øjeblik, du spiser i kalorieunderskud.

Og det er derfor du kommer galt afsted,  når du følger fx Lifesum-forindstillinger for ‘striks ketogen kost’, som jeg er så irriteret på.

Læs også: Begynderfejl #9: Lifesum fælden

Spiser du derimod KETO med henblik på behandling af epilepsi, Alzheimers, Parkinsons etc. dvs. det, vi kalder en Terapeutisk Ketogen Kost, er det sandt, at du gerne vil spise 70-80% fedt.

Målet er her at drive ketonstoffet Beta-hydroxybutyrat i vejret, da det lader til at være den, der virker afhjælpende i denne type sygdomme.

Men bruger du KETO til vægttab, er din kontekst altså anderledes.

“Du skal spise en bestemt mængde fedt, for at ‘det virker'”

Dette er også mest forkert, men har alligevel en smule rigtighed i sig.

Det er ikke sådan, at der skal en bestemt mængde fedt til for, at det virker ift. vægttab. Det er 100% forkert.

Men forbavsende mange er bange for, at de spiser ‘for lidt fedt’ til at gå ned i vægt. En sætning, der er lidt svær at greje sin fornuft omkring. Vægttab stopper aldrig, fordi man spiser for lidt fedt.

Men jeg synes, det er sandt, at man kan spise for lidt fedt til at opnå god energi, god mæthed og godt velbefindende.

At spise få kulhydrater og magert protein og meget begrænset med fedt kaldes Protein Sparing Modified Fast, og det er utroligt effektivt til lynhurtig vægtnedgang. Måske den mest effektive metode til vægtnedgang, der findes.

Men det føles utroligt ubehageligt og er sjældent realistisk (eller sikkert) mere end få sammenhængende dage.

Bedst resultat, bedst velbefindende og derved også størst sandsynlighed for langvarig succes får du i min erfaring ved at spise nogen mængde fedt.

Men hvor meget fedt er det?

Lad os bruge KETO som eksempel.

Du spiser få kulhydrater (20-30 g pr. dag), og du spiser tilstrækkeligt med protein. Tilstrækkeligt protein betyder fx mindst 1 gram protein pr. kilo du vejer. Vejer du fx 100 kg, spiser du 100 g protein om dagen.

Det er mere end tommelfingerregel end noget andet, og det er ikke mejslet i sten. Se KETO-bogens uddybende kapitel om dette.

Vær opmærksom på, at jeg med ‘protein’ ikke mener ‘proteinkilde’ men makronæringsstoffet ‘protein’.

Kød indeholder ca. 20 g protein pr. 100 g, ost ca. 30 g og et æg 7-8 g protein.

Så kulhydratmængden og proteinmængden ligger rimeligt fast, men lægger du ikke fedt til, vil du ofte lande meget lavt i kalorier og derved måske også have det svært med energi og mæthed.

Afhængigt af hvor meget fedt, dine proteinkilder naturligt indeholder, vil du lægge ekstra fedt til i din mad.

Spiser du magert kylling eller mager fisk, vil du skulle lægge mere fedt til for at blive mæt, end hvis din proteinkilde har et højt naturligt fedtindhold, som fx en ribeye steak med god fedtmarmorering (som du vel at mærke spiser).

Fedtindtaget skal passe til din kontekst og dit mål

Fedt er altså din variabel. Fedt er det håndtag, du har at skrue på ift. kalorieindtag. Og fedtmængden skal passe ind i din kontekst og i dit mål med at spise KETO.

Er du en lille, stillesiddende, ældre dame, skal du ikke spise lige så meget fedt/energi som den store, stærke, aktive mand eller den aktive maratonløbende, crossfitdyrkende unge kvinde.

Og derfor kan vi ikke give en bestemt mængde fedt, du skal lægge til i din kost hver dag. For det er individuelt.

Går du rundt og småfryser, har lav energi og er sulten hele tiden, spiser du formentlig ‘for lidt fedt’. Går du rundt og er småforkvalmet hele tiden og har diarré og sveder mere end du plejer, spiser du formentlig ‘for meget fedt’.

Jeg synes ikke, du skal gå og være sulten hele tiden. Men jeg synes bestemt heller ikke, du skal finde på måder at proppe fedt i dig for at nå en bestemt mængde, hvis du i øvrigt føler dig mæt og tilfreds.

Hvor meget fedt må jeg spise på KETO / LCHF?

Drop kalorietællingen i starten (eller drop den i det hele taget)

Mange, der starter KETO, har travlt med at gå ned i vægt, og resultaterne skal helst vise sig på vægten i går. Jeg forstår godt utålmodigheden, men jeg vil gerne anbefale dig at se det som en proces.

De første uger synes jeg ikke, du skal skele til kalorier. Her skal du spise få kulhydrater og tilstrækkeligt med protein og den mængde fedt, der gør det realistisk for dig at komme i mål med at spise så kulhydratbegrænset.

Det kan være, at den mængde fedt her betyder, at du er i energibalance og derfor ikke går ned i vægt, men pyt med det lige nu.

Din krop er ved at lægge om til fedtforbrænding, og når det skifte først er gjort, vil du opleve det som nemmere at ‘spise mindre’.

Efter et par uger kan du derfor prøve at justere lidt ned i mængderne, du spiser, og det vil her primært være fedtmængden, du skærer ned i.

Men måske giver det helt sig selv efter nogen tid…

Læs også: Keto til vægttab

Nedsat appetit – mindre mad ind

Mange oplever nemlig, at appetitten helt forsvinder på KETO, og det går derfor helt af sig selv, at de kommer til at spise i kalorieunderskud uden at de føler, de gør en indsats for det. Det er jo super for dem.

Men mange oplever bare en mild appetitdæmpning og den appetitdæmpning skal så udnyttes til bevidst at ‘spise mindre’.

Du vil opleve, at du kan gå længere tid mellem dine måltider. Det kan godt være, at du føler en mild sult, men du går ikke længere sukkerkold eller bliver utilpas eller mister koncentrationsevne ved at holde længere spisepauser.

Og det er sådan set det, der kommer til at bære dig i mål med dit vægttab.

KETO handler om at spise få kulhydrater

Jeg håber, du forstår, at KETO handler om at spise få kulhydrater.

KETO handler ikke om fedt. Men at spise fedt er en naturlig konsekvens af det lave kulhydratindtag, for hvad pokker skulle du ellers spise?

Og ved at spise fedt, øger du sandsynligheden for, at du holder fast i din KETO-livsstil, fordi din energi og dit velbefindende er meget bedre, og du derfor oplever det som realistisk at gøre dag ind og dag ud.

Jeg håber, du forstår tankegangen i det her, og at du rigtigt nok spiser fedt på KETO, men også at det ikke er en konkurrence om at spise mest fedt eller at der er en bestemt mængde fedt, du skal spise for at det virker.

Fedt har du allerede på din krop, og hvis du gerne vil ned i vægt, vil du gerne, at en del af din energi kommer fra egne lagre.

Jeg håber, det hjælper på forståelsen af hvordan vi bruger fedt strategisk, når vi spiser KETO.

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

32 kommentarer til “Hvor meget fedt skal jeg spise på KETO / LCHF?”

Skriv en kommentar

  1. Hej,
    Jeg er i gang med 4 uge på Kickstarter, og i forbindelse med mit (indtil videre) vægttab på 4 kg har jeg nu tydelig slap hud på halsen.. ved godt at det er en dobbelthage, der er på vej væk, men ville jo gerne have undgået “kråsehud”
    Er der noget kostmæssigt jeg skal have fokus på eller undgå, for at få mere elasticitet i huden?

    DBH Anne Mette

    Svar
    • Hej Anne Mette

      Det tror jeg desværre ikke. I hvilken grad man får løs hud efter vægttab er mest aldersrelateret og genetisk bestemt.

      Nok protein er mest vigtigt for huden og det bør være din førsteprioritet for dette også.

      Mange har glæde af tilskud af collagen, som huden netop mister, når vi bliver ældre, men kosttilskud hører til i den allerøverste top af pyramiden og noget, der først er relevant at tage i brug, når alt det grundlæggende er på plads (nævner det fordi mange starter med kosttilskud men glemmer det grundlæggende og det giver ikke effekt på den måde :))

      Svar
  2. Kære Jane

    Sikke en gavmildhed du udøser og kæmpe ressource du er!
    Det er da helt fantastisk og dejligt – TAK

    Jeg er faldet over denne kaloriebergner på IFORMs hjemmeside
    https://iform.dk/vaegttab/kalorieforbraending/hvor-mange-kalorier-har-jeg-brug-for

    Tror du man kan regne med det den fortæller?

    Jeg har lånt (KETO) læst og købt (KETO på 4uger) dine bøger, og er startet stille og roligt op for et par uger siden.
    Jeg bruger Cronometer her i starten – for at få en fornemmelse af mængder.
    Jeg taber mig lidt og stille og roligt – helt perfekt!

    Jeg tabte mig ikke første uge – men justerede fedt ned efter check på denne beregner – energi ned til minimum 1250 k pr dag.

    Jeg sender ønsker om glæde og godt helbred
    TAK på forhånd

    Svar
    • Hej Karen
      Jeg kender ikke lige beregneren du henviser til eller ved hvilken formel, der ligger til grund for den, men jeg er sikker på, at den er lige så god til at give en baseline som alle andre, du kan finde. Vi kan kun reelt set vurdere kaloriemængde retrospektivt. Taber du dig, er du i negativ energibalance. Dette kan dog ikke ses fra uge til uge men skal ses over en længere periode, da badevægten ikke afspejler ændringer i fedtvægt fra dag/uge til dag/uge.

      Det er sjældent man behøver helt ned på 1200 kcal for at gå ned i vægt, medmindre man er meget lille og inaktiv. Jeg synes helst ikke man skal gå under sit BMR. Eller hvis man gør, synes jeg, det skal være en bevidst og kalkuleret risiko og med ekstra fokus på tilstrækkeligt proteinindtag og at næringsoptimere sin kost. Cronometer er genialt i den sammenhæng, da den tillader dig at tracke mikronæringsstoffer også.

      Rigtig god fornøjelse med det hele og god vind❤️

      Svar
      • Mange tak for svar :-)

        PS. jeg taber tilsyneladende slet ikke, med mindre jeg går ned i minimum energi-indtag! Men jeg synes jeg får nok mad til at gøre mig glad.

        Svar
    • Ok men det ser ud til at noget af din kommentar er blevet slugt af systemet. Måske kan du prøve igen..

      Svar
  3. Hej jeg er lige startet med keto, og ja fedt forvirre også mig ?
    Herhjemme er vi ret glade for chilimayonaice fra Svanesø, men jeg kan ikke helt finde ud af, at læse næringsindhold. Pr 100 gram siger den
    Energi 597 kalc, fedt 66/mættede 4,6 kulhydrat 2.7, protein 0,7 salt 1,7.
    Skal det være det mættede elller umættede der skal være mest af. Ps til en gang bønnefritter, spiser jeg måske en spsk.
    Hilsen Tina

    Svar
    • Kig hellere på hvilken fedtkilde, der er brugt og skel mindre til fedtsyresammensætningen. Det er nemmest. Gode kilder til fedt er smør, olivenolie, avokado, fede mejeriprodukter osv. Du kan fint bruge mayo med rapsolie men jeg ville ikke lade det være den dominerende fedtkilde.

      Svar
  4. Hej. Jeg har din bog og er rigtig glad for kosten/opskrifter e, føler mig mæt og veltilpas. På sigt håber jeg der kommer et vægttab og derfor overvejer jeg at gå på dit kickstart i januar, men jeg må erkende at jeg har brug for rugbrød, pasta eller kartofler ind imellem så hvis jeg spiser det er alt så tabt/ødelagt?
    Vh Karen

    Svar
    • Sådan synes jeg ikke rigtigt, det fungerer. Din vægt afgøres af dit kalorieindtag, ikke af kulhydraterne. Keto bruger vi til at lykkes med at spise i kalorieunderskud uden at sulte.

      Men hvad er årsagen til at du mener, du har brug for brød, kartoffel osv.?

      Svar
  5. Hej
    Jeg har været på Keto i 4 uger og derefter på LCHF i 3 uger. Jeg startede p.g.a. at jeg havde en del fødevare-allergier og stress – Men overhoved ikke for at tabe mig, da jeg i forvejen er høj og tynd.
    Allergi og stress har jeg fået det meget bedre med. Efter 2-3 dage med Keto var det som om vattet inde i hjernen lettede og jeg begyndte at tænke klarere.
    Men nu er det så, at jeg har tabt mig, selvom jeg prøver at spise fedt. Mit problem er at jeg ikke så godt kan tåle mælkeprodukter (lidt smør går fint men fx. fløde o.lign. er no go). Jeg bruger ghee, hvilket jeg ikke synes jeg har problemer med. Jeg har også prøvet kokosolie og andre kokosprodukter, men de giver også nogle problemer.
    Hvordan kan jeg få proppet noget mere fedt ind i kosten, så jeg kan få de tabte kilo igen? Jeg synes at fede mælkeprodukter og kokos fylder ret meget, når jeg læser om gode fedtkilder.
    Mvh
    Jens

    Svar
    • Hej Jens

      Åh ja, det kan jeg godt se kan være svært og du er faktisk slet ikke alene om at opleve uønsket vægttab på Keto/LCHF.

      Fordi det er kalorieindtaget du skal have øget og det primært betyder mere fedt skal du finde kilder, som er energirige og som du kan spise meget af uden at opleve at mætheden indfinder sig for meget. Retter lavet med kokosmælk (karryretter, supper osv) er en mulighed, avokado er oplagt, nødder og kerner er også noget, som mange oplever, at de kan spise meget af uden at opnå tilsvarende mæthed fra.

      Og ellers er løsningen at eksperimenter med at øge kulhydratindtaget en smule. Derved øges appetitten ofte en smule og det kan gøre det nemmere at spise flere kalorier. Ofte kan det hjælpe bare at spise lidt rodfrugter og måske lidt frugt. Men selvfølgelig samtidig have for øje at det ikke kompromitere de andre gode ting, du har opnået.

      God vind med det.

      Svar
  6. Hejsa Jane

    Angående protein indtag i Keto.
    Du skriver 1 gram pr. kilo. Jeg vejer 117 kilo.

    Jeg er pescotar og det opleves som uendelig meget mad der skal indenbors hvis jeg skal finde 117 g protein. Er der noget jeg kan gøre?

    Jeg startede med keto for knap 4 uger siden og har ikke på noget tidspunkt fået så meget protein (formentlig heller ikke før jeg begyndte at overvåge mit madindtag). Jeg spiser 2 gange om dagen – morgen og aften. Jeg oplever ikke at være sulten til frokost, så der drikker jeg en kop bouillon.

    Svar
  7. Hejsa. Jeg er sammen med min kæreste startet på keto og i starten gik vægten også lidt ned. Vi bruger rigtig meget denne side og den er super god!
    Nu svinger vægten og jeg har enormt svært ved at finde balance i hvor meget fedt man skal spise og ellers være kreativ med maden. Hvis der er for mange grøntsager, kan det resultere i for mange kulhydrater, men er der for meget fedt, kan det resultere i vægtøgning. I dag har jeg kun fået 17,5 gram kulhydrater i alt, men jeg har til gengæld fået alt for mange kalorier samlet set, til at jeg kan se et vægttab ud af det, fordi jeg har fået meget fedt. Men jeg har spist, fordi jeg har været sulten og jeg har spist indtil jeg er normalt mæt og ikke ulækkert mæt.
    Har du et forslag til, hvordan det kommer mere i balance? Jeg synes generelt bare det er svært at lave noget kalorielet, når man også skal holde kulhydrater nede. Hvad med ost, fløde og den slags? Kan man fx holde frokost til kød og grønt og så spise noget med mere fedt til aftensmad? Jeg er fortabt i denne verden.
    Håber du vil svare, på forhånd tak.
    Mvh Camilla.

    Svar
    • Hej Camilla

      Ja meget gerne, men jeg er nødt til at spørge dig først, om du har KETO-bogen og følger retningslinjerne derfra? Jeg spørger, fordi jeg har ret god erfaring at rådgive folk ud fra de principper til vægttab uden sult og den viser meget konkrete eksempler på hvordan man får sammensat kosten bedst muligt med det mål i sigte.

      At vægten svinger er i øvrigt 100% normalt. At man hele tiden er sulten, er ikke normalt (medmindre du lige er startet, så er det også normalt).

      Svar
  8. Ja det er det samme.. men har bare brug for flere kulhydrater end de 20-30 g du anbefaler i KETO bogen…( men fungere fint på mellem 40-50 gr)
    Og fordi jeg tæller mine kalorier kunne jeg bare ikke finde ud af om fordelingen på protein/fedt..
    Vil prøve mig frem.. Tak for svar ?

    Svar
    • Jeg er også på ca 50 g’s holdet?? (for det meste)

      Men jeg synes at de andre retningslinjer stadig gælder. Altså ift protein og fedt. Er målet ikke vægttab (som det fx ikke er for mig) hentes de resterende kalorier i mere fedt.

      Håber det giver mening :)

      Svar
  9. Jeg var på Diabeteskursus for et par år siden. Her fik vi at vide at kroppen opfatter alkohol som gift. Det gør at kroppen går i stå, da den vil gøre alt for at skille sig af med alkoholen. Indtag af alkohol kan derfor ikke anbefales i forbindelse med en slankekur, mente diætisten. Lægen på kurset fortalte også at alkohol er årsag til over 100 sygdomme herunder brystkræft.

    Min personlige erfaring fra egne slankeperioder er at man ikke skal indtage alkohol overhovedet, da alkohol sætter forbrændingen i stå og dermed også vægttabet i helt op til 14 dage.

    Svar
  10. Apropos alkohol, så får jeg virkelig slemme tømmermænd efter jeg er begyndt på LCHF, slemmere end nogensinde. Måske det bare er alderen, der trykker ;) Men er det noget du kan genkende fra andre?

    Svar
    • Ja det kan jeg godt genkende indtil jeg fandt ud af at det handlede om salt. Ligesom cirka alle andre problemer på LCHF/KETO – haha.

      1 tsk salt i et glas vand inden du går i seng efter en aften med alkohol og du er fri for tømmermænd (så godt som).

      Har du kombineret alkohol med sukker/sødede drikkemixere etc. har jeg ikke noget bud. Men ellers SALT.

      Svar
  11. Hej Jane

    Jeg fungere ikke på keto, med derimod på alm lchf… Jeg tæller mine kalorier pga vægttab, men har svært ved at finde ud af hvad min fordeling ca skal være.. har du også en tommelfinger regel jeg kan bruge der?

    Mvh Lone

    Svar
    • I mine øjne er KETO og LCHF det samme. Hvordan synes du, de adskiller sig?

      Under alle omstændigheder vil mine retningslinjer være de samme. Få kulhydrater, mindst 1 g protein pr kilo kropsvægt og fedt til mæthed og energi men i mængder, der understøtter dine mål.

      Svar
  12. Tak for din fine forklaring :)
    For mig giver det rigtig meget mening mht. KETO og forbrænding af fedt fra egne depoter.

    Jeg har et spørgsmål, som går på, hvordan det påvirker ketose-processerne, når kroppen ER gået over til at hente sin energi fra fedt, og man så eksempelvis spiser en enkelt dag i ny og næ med mange kulhydrater. Får kroppen til at gå tilbage til at hente sin energi kulhydrat, eller vil kroppen hurtigere vende tilbage til fedtdrevet energi, end da man startede på KETO fra scratch?

    Jeg håber, mit spørgsmål giver mening :)

    Mvh. Anna

    Svar
    • Det giver fin mening. Det afhænger af flere ting, bl.a. om man er insulinresistent eller hvor metabolisk fleksibel, man er. Dvs. i hvor høj grad kroppen formår at veksle mellem brændstofferne.

      I de fleste tilfælde vil det være sådan, at kroppen hurtigere og mere smidigt vender tilbage til fedtforbrænding, hvis det er en tilstand, den har befundet sig i længe. Ketose indtræffer jo allerede efter 2-4 dage, så det er ikke nok. Jeg taler her om keto-adapteringen, som tager måske 3-6 uger. Jo længere tid, jo bedre, vil mit bud være.

      Det er i høj grad min egen oplevelse også. Har jeg en dag, hvor jeg spiser flere kulhydrater, oplever jeg ikke nogen som helst besvær med at komme tilbage efterfølgende.

      Dog vil jeg sige, at jeg ikke vil anbefale at gå fra ultra low carb (fx keto) til ultra high carb (sodavand, store mængder raffineret kulhydrat etc.), da det dels kan føles utroligt ubehageligt og dels i sjældne tilfælde farligt. Ved man, at man en dag skal spise mange kulhydrater, er det bedre at trappe langsomt op over en dag eller to. Det samme gælder alkohol. Ved jeg at jeg en dag skal drikke (meget) alkohol, sørger jeg for at lægge lidt flere kulhydrater ind den dag.

      Svar
  13. Tusind tak for dit svar, det giver SÅ god mening.
    Jeg tør bestemt godt være både små sulten og storsulten og jeg væksler meget mellem mest 3 og 2 måltider – om ikke så længe bliver der lagt faste dage ind også.
    1 kg om måneden ville være så rart for mig og min stressede krop, men det er stadig sådan at det gør noget ved mig når jeg ser andre der taber omkring 4 kg om måneden og ofte lægger ud med at tabe 8 kg den første måned.

    Men det er ikke mig, og det er her jeg skal lade være at sammenligne mig med andre – og hey, jeg undgår måske at få for meget løs hud ved så langsomt et vægttab win win <3

    Svar
  14. Hej Jane. Super godt indlæg. Hvis man nu sørger for at få sine proteiner og holder kh lavt, er der så noget begrænsning på hvor lidt fedt man må spise/hvor hurtigt man må tabe sig så længe man føler velbehag ved det? Jeg tænker fx om et hurtigt vægttab med få kalorier giver anledning til tab af muskelmasse hvis man husker sine proteiner (min 1 g pr kg kropsvægt)?

    Svar
    • Umiddelbart ville det ikke være min bekymring. Ift. hormonel balance ville jeg måske ikke gå under 50 g fedt pr. dag. I hvert fald ikke i længere perioder af gangen.

      Når vi taler på længere sigt, synes jeg også det er relevant at tale om næringsstoffer. Jo færre kalorier, du spiser pr. dag, jo færre kalorier har du også til at stille kroppens behov for næringsstoffer. Fedt i sig selv er jo ikke specielt næringsrigt men vi kan tale om at det kan være relevant ift. tilstrækkelig optagelse af de fedtopløselige vitaminer.

      For de fleste er dette ikke et problem. Det giver helt sig selv, at man ikke spiser fx 5-800 kcal pr. dag i en længere periode.

      Hele idéen i Protein Sparing Modified Fast er at tabe sig hurtigt uden tab af muskelmasse. Det er en protokol, som oftest bruges, hvis man skal tabe sig hurtigt før en operation fx, og den er ikke velegnet til et længere forløb.

      Svar
  15. Hej Jane. Super relevant – ALTID med det fedt.
    Jeg oplever at jeg har en lille faldgruppe i at spise mig mæt og tilfreds i starten, altså jeg har det så dejligt med den kost hvor jeg spiser godt med fedt, at jeg aldrig rigtig når til at skære ned for fedtet, og jeg er jo en af dem der taber mig sparsomt, og ikke beavæger meig vildt meget.
    Jeg sætter ikke altid fedt til min kost, hvis jeg fx spiser fed laks, avocado og olivenolie på min salat, eller steger mine skarambelæg i smør – og det er mere end du angiver, ellers er jeg ikke tilfreds,
    Så det jeg går og funderer over er, om jeg i virkeligheden spiser terapeutisk KETO – eller noget der ligner, for jeg vælter mig bestemt ikke i fedt, men spare altså heller ikke på det.
    Ved ikke om du kan forstå min “problematik” eller dilema, og hvad mon du tænker om det?
    Kh. Pernille

    Svar
    • Jamen jeg tænker først og fremmest i det realistiske. Hvis det ikke er realistisk at spise mindre fedt, er det sådan det er og det er altid bedre at tabe sig langsommere end at lade sig fange i en model, der er for striks til at den holder på den lange bane. Et vægttab på fx 1 kg i måneden, er stadig bedre end intet vægttab.

      Fordi fedt er så energirigt, er det ofte ikke de store mængder, der skal justeres i, før man veksler vægtstilstand til vægttab. Det kan fx være en beslutning om at fjerne alle flydende kalorier (fx fløde i kaffe).

      Fra hvad jeg kender til din kost, spiser du ikke terapeutisk keto. En sådan kost ville ofte erstatte et reelt måltid med fedt alene og spise begrænset med protein til de to andre måltider – og meget fedt.

      At turde være (små)sulten synes jeg er en anden ting, som vi jo også har talt om. Der kan fx måltidsfrekvens blive relevant eller i hvert fald at eksperimentere med det, som jeg ved, du også har gjort :)

      Svar