Blomkålsbearnaise

Blomkålsbearnaise. Ej skal vi virkelig ødelægge verdens bedste sovs med at putte blomkål i?

Og lad mig bare sige: Verdens største bearnaise-fan her. Vi spiser bearnaise ofte. Jeg har jo en Thermomix, der har et BearnaisePROGRAM, hvor jeg bare putter ingredienserne i og returnerer den perfekt bearnaisesauce til mig hver gang. Sådan næsten, ikke?

Men blomkålsbearnaise kan også noget. Og så får man lidt ekstra blomkål indenbords, og det er der ingen, der er døde af.

En Bearnaise er svær at lave, synes de fleste. Jeg har aldrig kunne piske min tyk og har derfor altid lavet den med stavblender (altså indtil Thermomixen flyttede ind).

Købebearnaise er uden smør

Men fordi det er lidt bøvlet at lave, er der mange, der springer over hvor gærdet er lavest og køber en færdig bearnaise. Det forstår jeg såmænd fint, og der findes mange rigtig udmærkede på markedet, fx Eriks Bearnaise, som er et virkelig ærligt produkt, og som jeg også køber.

MEN… alle de købe-bearnaise er jo lavet med rapsolie, hvor den ægte bearnaise (og også blomkålsbearnaise faktisk) er lavet med SMØR. Og smør er en verdensklasse type fedt og klart en overlegen fedtkilde til rapsolie, hvis du spørger mig. Især når vi taler om noget, der skal opvarmes.

Blomkålsbearnaise er nemt – og med smør!

Blomkålsbearnaise er nemt at lave og du får gavn af den gode smør.

Almindelig bearnaisesovs smager jo fint koldt også. Vi bruger eventuelle rester til bearnaisesmør, men blomkålsbearnaisen her er lidt blødere i konsistensen, når den er kold, så den fungerer perfekt i fx salater også. Jaja, bearnaise i salat lyder måske lidt skørt men hvorfor ikke?

Se fx denne lækre salat med laks og blomkålsbearnaise.

Ja for faktisk har jeg bragt en opskrift på blomkålsbearnaise en enkelt gang før her på bloggen, men jeg har justeret lidt i den, så her kommer den igen.

Blomkålsbearnaise - opskrift på den klassiske sovs - med indbygget grønt

Blomkålsbearnaise

5 fra 1 stemme
Udskriv Pin
Bearnaise – bare endnu nemmere og med et ekstra skud grønt.
6
|
20 min

Ingredienser

  • 300 g blomkål
  • 200 g smør
  • 4 æggeblommer
  • 1 god spsk bearnaiseessens ca. 0,25 dl (jeg køber det færdigt)
  • 2 spsk estragon friskhakket
  • 1-2 tsk salt
  • 0,5 tsk hvid peber

Sådan gør du

  • Kog blomkål mørt i en lille gryde, ca. 7 minutter.
  • Hæld vandet fra og blend blomkålsbuketterne med stavblender sammen med bearnaiseessens.
  • Tilsæt æggeblommer og blend igen.
  • Smelt smør i en gryde.
  • Hæld smør i blenderglasset i en tynd stråle og blend samtidig (som hvis du lavede mayo).
  • Rør hakket estragon i og smag til med salt og peber.
Blomkålsbearnaise - opskrift på den klassiske sovs - med indbygget grønt

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

40 kommentarer til “Blomkålsbearnaise”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Hej Jane
    Det ser lækkert ud, den skal jeg prøve.
    Så jeg skriver den ud for at min telefon ikke skal blive alt for fedtet ind i bernase m.v – men TO sider papir for så lille en opskrift??
    Er det noget du har tænkt over?
    M.v.h Søren

    Svar
    • Hej Søren
      TAK! Det var jeg ikke opmærksom på og det virker jo helt unødvendigt. Jeg hører lige min udvikler om ikke det kan rettes.

      Svar
  2. Nøj, den er god!
    Bor laaangt væk fra bearnaise essens, på New Zealand, så måtte selv lave den 😇
    Og det virkede helt perfekt 👌

    Svar
    • I hvert fald nogle dage i køleskab – og jo principielt lige så længe som holdbarheden på de ingredienser, man har brugt.

      Svar
  3. Tak for en skøn skøn side :) Elsker at følge med her og bruger en del af dine opskrifter.

    Jeg kan se, at du har en thermomix og jeg overvejer at købe sådan en, er den anvendelig?

    Svar
    • Jeg er virkelig glad for min. Jeg har haft den i 3, måske små 4 år nu. Som altid med den type maskiner, udnytter jeg slet ikke alt det, den kan, men jeg bruger den flere gange ugentligt til at hakke, blende, røre, koge ris (til ungerne), lave bearnaise, lave supper osv. Hos mig har den fuldstændig erstattet brugen af både foodprocessor og blender, som jeg ikke har haft oppe fra kælderen siden.

      Så varm anbefaling herfra. Jeg synes, den er pengene værd :)

      Svar
      • Tusinde tak for tilbagemeldingen :) Nu har jeg endelig fået bestilt en, så vil glæde mig til den kommer.

        Du skriver at foodprocessoren ikke er i brug længere – Bruger du den også til f.eks. hvidkål?

        Svar
        • Nogle gange snitter jeg kål på mandolinjern. Det er hurtigere end at slæbe foodprocessoren op fra kælderen. Thermomixen kan grovhakke det, hvis jeg er ok med det.

          Svar
  4. Hej
    Tak for en super hjemmeside med skønne opskrifter som jeg bruger meget.
    Jeg mangler bare lidt udregninger på hvad der er i det ,
    Kcal – KH – Fedt – protein
    Er der en gund til du ikke har lagt det på de forskellige opskrifter ?
    Jeg regner det godt nok selv ud når det ikke står der men der er jo en del der ikke er inde i hvordan msn gør det

    Mange venlige hilsner
    Fra Fyn

    Svar
    • Grunden er egentlig helt enkelt, at jeg synes, det er fair at der er forskel på, hvad man får når man benytter sig af mine opskrifter gratis og når man betaler for et produkt, jeg har lavet.

      Jeg har skrevet lidt om hvordan man nemt selv laver energiberegningerne her: Energiberegninger

      Svar
  5. Hej Jane
    Ulla spørger, om den kan varmes. Prøvede lige i går at lune den – det gik fint. På helt lav varme og jævnlig omrøring. Og ikke for varm, så vil den nok koagulere.
    Vh. Annette

    Svar
  6. Kære Jane
    Det var bare en god sovs, min mand synes den var bedre end den rigtige, vi havde købt en rigtig god øko bøf, og nogle jordskokker og forårsløg. Så vi måtte lige tage et lille glas rødvin.
    Tak for god sovs.
    Kh Cilvi

    Svar
    • 5 stars
      Tak for din gode blog☺️
      Lækker lækker opskrift – en sauce som vi meget ofte spiser. Jeg vil høre, om det er muligt, at fryse den og så lave en større portion ?

      Svar
      • Det har jeg faktisk ikke prøvet. Jeg har gemt rester i køleskabet og spist dem kolde næste dag. Det fungerer super. Jeg tør ikke helt sige, hvordan den vil opføre sig efter en tur i fryseren…

        Svar
  7. Super opskrift,
    Glæder mig til at prøve den..
    kan den varmes/lune igen, hvis man f.eks har rest eller vil den skille?

    Svar
  8. Kære Jane.
    Jeg fatter ikke hvordan det skete…. måske fordi jeg tror, at jeg er øvet udi i LCHF (efter 4 1/2 år med enkelte svinkeærinder) …. meeeeen Har jo helt glemt dine lækre opskrifter, at følge din blog og blive inspireret af dig…. ?
    at forstå det sådan, din Keto bog er indkøbt for længst (som de af dine andre bøger) men efter at have glædet mig over hvor lækker den var, at savle over dine opskrifter og blive inspireret… tja så kører jeg i de samme kedelige LCHF opskrifter ?
    I dag stod jeg med en del dampet blomkål til overs og tænkte …. har da set noget med sovs og blomkål ? Ganske rigtig, min Guru (som jeg kaldte dig tilbage i 2015/2016 havde været der ???
    Af ❤️ tak Jane…

    Svar
  9. Hej Jane – hvordan er det med Keto vs anti inflammatorisk? Er Keto grundlæggende anti inflammatorisk eller er der små tilretninger man selv skal lave..? :) mvh Kristina

    Svar
    • KETO er super anti-inflammatorisk, vil jeg sige. At vi tror, at anti-inflammatorisk har at gøre med grøntsagsjuice, ingefær og gurkemeje er (eller hvad der nu promoveres) er en misforståelse – om end disse ting jo sagtens kan indgå.

      Inflammation er jo generelt et kompleks emne og helt klart et samspil af flere livsstilsfaktorer end det, vi spiser. Og der er helt sikkert flere veje til Rom.

      I KETO’s tilfælde er mit bud, at det både handler om, at man har fjernet de store inflammationssyndere (sukker, raffineret kulhydrat, omega 6-rige olier) fra kosten + at ketonstoffet Beta-hydroxybutyrat ser ud til at have nogle anti-inflammatoriske egenskaber, hvilket jo er super interessant. Jeg linker til nogle studier nederst på denne side: https://www.madbanditten.dk/keto/keto-studier/

      (og fra en personlig vinkel, var min egen seneste CRP-måling <1 – læs evt. om det her: Mine prøvesvar efter 7-8 år på LCHF )

      Svar
  10. Hej Jane,

    Jeg bliver altid i tvivl, når man skal bruge næsten alt indhold fra en flaske / beholder på én gang. Og hvis jeg skal putte 1/2 dl bearnaise essens i sovsen, så e det nærmest hele flasken. Er dette virkelig rigtigt ? Eller er der forskellige slags essens ?

    Kh. Anne

    Svar
    • Nej du har ret. Det er for meget. Jeg tænkte at jeg havde målt det for hundrede år siden, men da jeg lige tjekkede flasken i køleskabet kunne jeg se, at mere end halvdelen var tilbage. Jeg retter det til 1 spsk-0,25 dl. Det tror jeg er mere præcist. Tak :)

      Svar
    • Nej desværre. Det forbeholder jeg mine købeprodukter (bøger, online produkter etc) men du kan nemt regne det ud ved hjælp af programmer som fx madlog.dk??

      Svar
  11. Også et stort hit hos os, især med den varm røgede laks fra Rigtigmad, det er så lækker og fyldig en salat, at det er lige før man hører englene synge.

    Svar
  12. Jeg har brugt din blomkålsbernaise opskrift et par gange (dog med mindre smør, vi kører ikke lchf) den er super god og den snyder altså- for den smager virkelig af bernaise. Hverdags bernaise er den blevet navngivet her på matriklen. God dag ?

    Svar