Begynderfejl #9: Lifesum fælden

Der findes nogle populære kalorietællings-apps som fx Lifesum,  der har sådan nogle forindstillinger til fx ‘striks LCHF’ eller ‘ketogen kost’. Super, tænker mange, så følger jeg bare angivelserne der og så er jeg sikker på, at jeg gør det rigtigt. I wish men sådan er det bare desværre ikke. Indstillingerne vil nemlig fortælle dig, at du skal spise få kulhydrater, meget begrænset med protein og herremeget fedt.

Det fører til et stort væsketab i starten og så går vægttabet ofte i stå og de føler sig sultne, energiforladte og forkvalmede. Måske begynder de at klage over hårtab, skøre negle og tab af libido.

De søger råd på internettet og kan læse, at de skal bare skal spise mere fedt, for mere fedt er åbenbart løsningen på alt i denne del af Keto-sfæren.

Når det så heller ikke virker, skriver de fortvivlet til mig om, hvordan de gør alting ‘rigtigt’, og jeg stoler selvfølgelig på dem og tror, at vi har samme definition af ‘rigtigt’.

Men så begynder de at sende screendumps af deres daglige måltider og jeg kan se, at de spiser måske 50 g protein om dagen og mellem 150-200 g fedt.

Eller de skriver og spørger, hvordan de kan undgå at ‘gå over protein og søger tips til at spise mere fedt’. Og jeg har mest af alt lyst til at stikke min kuglepen ind i øjet.

For et år siden var det noget, jeg mødte engang imellem. Nu er det noget, jeg møder flere gange om ugen. I januar mange gange om dagen.

Derfor er det tid til:

Begynderfejl #9: At falde i Low Protein – Super High Fat-fælden (Lifesum fælden)

Lifesum keto

Seriøst, det burde være kriminelt at anbefale voksne mennesker, der skal ned i vægt at spise 41 g protein om dagen. Seriøst, det er ikke forsvarligt.

Kære du. Du skal ikke spise mindre protein. Du skal spise mere. Mindst dobbelt så meget. Hey tre gange så meget, hvis du vil/kan.

Hvor kommer denne misforståelse fra?

Det kan jeg jo kun gætte på, men mine gæt er disse:

Et bud er, at man er kommet til at forveksle den terapeutiske ketogene kost med KETO til vægttab.

En terapeutisk ketogen kost bruges ofte til behandling/lindring af epilepsi eller neurodegenerative sygdomme som Alzheimers, Parkinsons etc. og indeholder ofte helt op til 80-90% fedt, fordi målet her er at drive ketonstoffet Beta-hydroxybutyrat så højt op som muligt, da det virker til at være det molekyle, der yder lindring ift. de her sygdomme.

Jo mere fedt, du spiser, jo flere ketonstoffer vi du producere. I denne kontekst er det vigtigt.

Men at ville gå ned i vægt og at forsøge at behandle epilepsi kræver sjovt nok forskellige strategier.

At en stor del af energien skal komme fra fedt, når man spiser KETO er sandt, men det, der er vigtigt at forstå, når vi taler KETO til vægttab er, at ikke alt fedtet skal komme fra maden, du spiser.

Hele hensigten er jo, at en del af det fedt, du forbrænder, skal komme fra din krops egne lagre.

Du skal altså ikke spise 70-80% af din energi fra fedt.

Men at måske 70% af den energi, du forbrænder, skal komme fra fedt, er sandt.

Forstår du forskellen?

Når vi taler vægttab er kalorieunderskud en forudsætning, og det giver derfor ikke længere mening at tale om en procentvis udregning af makronæringsstofferne, fordi det ikke tager højde for, at fedtet på din krop skal indgå i den daglige fedtenergiprocent.

I stedet er du nødt til at fokusere på gram, du rent faktisk spiser.

Hvad skal jeg så spise?

Hvis du vil gå ned i vægt med KETO, skal du følge de retningslinjer, jeg beskriver i KETO-bogen.

→ Du skal spise få kulhydrater, max 20-30 g pr. dag.

→ Du skal spise tilstrækkeligt med protein, dvs. MINDST 1 g protein pr. kilo, du vejer, gerne 1,5 g.

→ Du skal bruge fedt til mæthed og energi.

Med disse retningslinjer vil du kunne gå ned i vægt uden at sulte og minimere din risiko for at miste nævneværdig muskelmasse i processen. Fedt er altså en variabel og det håndtag, du har at skrue på.

Og hey, du behøver heller ikke regne det ud på den måde. Du kan også fint bare fokusere på at spise grøntsager, kød og fedt til alle måltider. Det vil et langt stykke henad vejen give samme resultat. Men jeg er nødt til at blive helt konkret for at illustrere pointen.

Og for god ordens skyld vil jeg lige præcisere, at jeg selvfølgelig taler om protein og ikke om proteinkilde. Kød indeholder ca. 20 g protein pr. 100 g, ost ca, 30 g og et æg 7-8 g protein. Det er ret vigtigt.

Læs også: Begynderguide til KETO

Vend ryggen til de skøre KETO-myter

Så lad være med at falde i fælden med at tro de mange skøre KETO-myter, der findes ude på internettet. Brug KETO-bogen og hold dig til den. KETO behøver faktisk slet ikke at være så skørt.

Det er sandt, at du er nødt til at forene dig med tanken om at spise mere fedt for at få succes med KETO, men det er en kæmpe misforståelse, at du skal vælte dig rundt i fedt, eller at du skal erstatte hele måltider bestående af rent fedt, eller at du skal spise en bestemt mængde fedt, for at det virker.

Så frem med KETO-bogen som meget grundigt og udførligt beskriver dette og har du brug for mere praktisk hjælp til de daglige udfordringer, kan du overveje om KETO Living er noget for dig.

Begynderfejl #9: Du bruger KETO indstillingen hos Lifesum og spiser derfor for lidt protein og for meget fedt

Eftertænksom tilføjelse

Det pudsige er, at det her indlæg illustrerer et skifte i den måde, vi tænker om fedt.

Da jeg startede bloggen her tilbage i 2011, ville folk ofte vise mig, hvordan de spiste fx to kyllingebryster og en halv avokado og så kaldte de det ‘High Fat’. Min rolle dengang var i højere grad at foreslå måske lige at spise lidt mindre protein men lægge lidt mere fedt til end en halv avokado.

Fedt var farligt og usundt, troede mange dengang, og det var ekstremt svært at overbevise folk om, at det var vigtigt at spise mere fedt i en kontekst af få kulhydrater.

I de sidste par år er andelen af folk, der erstatter hele måltider med fedt, fordi de tror, de kun må spise 50 g protein pr. dag og som oplever, at vægt og fedtprocent (og måske kolesteroltal) sniger sig opad i stedet for nedad, steget betragteligt.

Så min pointe med det her indlæg er altså ikke at sige, at du skal spare på fedtet. Min pointe er, at du stadig skal spise godt med fedt, så du bliver mæt, men du skal sørge for at få protein nok, da det vil hjælpe dig med både at regulere appetit, kalorieindtag og i sidste ende vægten.

Det havde jeg lige brug for at tilføje ;-)

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

66 kommentarer til “Begynderfejl #9: Lifesum fælden”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane

  Jeg er lige begyndt på livsstilen.

  Det passer mig bedst og spise 2 store måltider om dagen. Jeg vejer omkring 61 kg. Og er 162 cm.

  Til morgenmad/frokost spiser jeg ofte 4-5 æg blandet med piskefløde for at få fedt, noget kål og 40 g. Bacon i tern til for at få mere fedt.

  Aftensmad består af grønt, noget dressing jeg laver med græsk yoghurt og noget kød.

  Min fordeling på en typisk dag hedder følgende;

  20 g kulhydrat
  100 g fedt
  83. Protein

  Og det i alt omkring de 1300-1400 kalorier

  Hvad tænker du om det? Jeg køre det dog kun på 3 dagen. Er det for meget fedt? Indtil videre er jeg mæt.

  Svar
  • Hej Anneline
   Det ved jeg ikke lige. Jeg tror, jeg ville bytte om på protein og fedt. 50 g fedt pr. måltid ville jeg personligt synes var i overkanten.

   I modsætning til fedt har du brug for en bestemt mængde protein hver dag for ikke at tabe muskelmasse (og for knoglemasse, næringsstoffer osv.). I starten kan det sagtens være fint at fokusere på at lykkes med kulhydratrestriktionen uden at være konstant sulten og energiløs og fedt kan godt spille en rolle der. På den lange bane synes jeg dog, at fokusset på fedt skal erstattes af et fokus på at spise protein nok. Det er det, der er det vigtige.

   Men det er jo også et spørgsmål om hvad dit mål er. Er det vægttab, ville jeg spise mindre fedt og mere protein.

   Men altså 3 dage inde er det stort set ligegyldigt hvad du gør. Sørg for at lykkes med kulhydratrestriktionen de næste par uger og juster derefter. Sådan ville jeg gribe det an.

   Godt fortsat fornøjelse.

   Svar
  • Hej Anja
   Det er fordi du ikke skal fokusere på fedt. Der er ikke nogen mængde fedt, du ‘skal’ spise. Du skal fokusere på protein og grøntsager. Du skal spise det fedt, der kommer naturligt med din proteinkilde (æg, kød, laks osv.) og kun lægge mere fedt til hvis din proteinkilde er meget mager eller du ikke bliver mæt.

   Jo mere fedt du spiser, jo flere kalorier spiser du og jo mindre går du ned i vægt.

   Læs også gerne her: Hvor meget fedt skal jeg spise på LCHF/Keto?

   Svar
 2. Hej Jane ?

  Hvis nu man indstiller lifesum til at man maks må få 30 gram kulhydrat, kan man så stole på det er de rigtige kulhydrater den tæller? Og ikke tager fibrene med?

  Og kan man i det tilfælde godt bruge lifesum som tracker, hvis man ikke sætter den til keto indstilling og bare selv justere på de parametre man kan? ?

  Knus fra Laura

  Svar
  • Hej Laura
   Jeg har aldrig selv brugt Lifesum men min forståelse fra andre er at du selv kan indstille den til ‘net carbs’ og også indstille dine makronæringsstoffer og hvis sidstnævnte gøres i gram og ikke procent (eller i procent med forståelse for kalorieunderskuddet), er mit gæt, at den er lige så fin som andre trackere.

   Svar
 3. Hej Jane
  Jeg har læst to af dine bøger, og levet efter dem siden midten november 2020.
  Jeg har også fulgt med her på din hjemmeside: men forstår ikke følgende.
  I afsnittet :
  Begynderfejl #9: lifesum fælden.
  Underafsnit.
  Hvad skal jeg spise::
  Tekst.
  Og for en god ordens skyld vil jeg lige præcisere at jeg selvfølgelig taler om protein og ikke om PROTEINKILDE!
  Hvad er proteinkilde ?.
  Hilsen
  Preben
  71 år
  167 høj
  Oprindelig vægt 110 kg
  Nuværende vægt (04-03-21) 101,1 kg
  Tabt 8,9 kg

  Svar
  • Hej Preben

   Protein er et makronæringsstof på linje med kulhydrat og fedt. Når jeg fx anbefaler at folk skal spise mindst 1 g protein pr. kilo kropsvægt, tror de, at jeg mener 1 g kylling (= proteinkilde) pr. kilo kropsvægt. Så hvis man vejer 100 kg, tror de, jeg mener, at man skal spise 100 g kylling om dagen og er så er proteinbehovet stillet.

   Men det er forkert.

   For 100 g kylling indeholder kun 20 g protein (makronæringsstoffet) og for at stille proteinbehovet bør de altså spise 500 g kylling (eller kød, fisk, æg, ost etc).

   Håber det giver bedre mening :)

   Svar
 4. Hej Jane
  Er i øjeblikket ved at læse den første af dine bøger … TAK spændende ..
  Hvis man følger Lifesum hvordan skal de forskellige inddelinger så være .. da man jo selv kan rette i % indtag .. protein / kulhydrater / fedt ?
  Min vægt er 75 kg. Højde 176 cm

  Chokolade .. skal det være over 85% , eller er over 70% okay ?

  Svar
  • Hej Vivi

   Du skal indstille den til gram, som beskrevet i indlægget og ikke til procenter. Procenter giver ingen mening i kalorieunderskud.

   Jeg synes ikke du skal spise chokolade, hvis dit mål er Keto/vægttab, men det er dit eget valg.

   Svar
 5. Der står skrevet meget om protein. Jeg er GS-opereret og fik anbefalet Atpro 200. Ingen kulhydrater og meget nemt at bruge. Fik at vide at efter et stykke tid 1 år, så var det ikke nødvendigt mere fra opererende læge.
  Men jeg mangler lige de der 5-8 kg for at være normalvægtig. Da jeg ikke kan spise så meget, har min tanke været at supplere op med Atpro for at nå op på de 80-100 gr protein. Men hvad er din tanke?

  Svar
  • Jeg kan ikke helt gennemskue om det er et kollagenprodukt men i så fald er det ikke et godt valg som supplement. Kollagen er helt sikkert sundt og vigtigt men det kan ikke tage proteins plads, da det ikke er komplet protein. Især mangler kollagen jo netop den aminosyre, der er vigtigst for muskelproteinsyntesen. For komplet protein er Whey protein et bedre valg. Den fra Vital Whey er et ret anstændigt produkt.

   Svar
 6. Hej Jane. Tak igen for alt dit gode materiale, som er en kæmpe hjælp for en nybegynder :-). To spørgsmål:

  1. Jeg har andetsteds set en tallerkenmodel, der for LCHF har som rettesnor, at man får 50 % grønt, 25 % fedt og 25 % protein. Er den model efter din mening brugbar (hvis man som jeg gerne vil holde så lidt/let regnskab som muligt)?

  2. Jeg har også andetsteds set formuleringen “dårlige proteiner”. Findes de, og hvad er de i så fald?

  Mvh Thomas

  Svar
  • Hej Thomas

   Åh det er også lidt svære spørgsmål. Jeg synes at en fjerdedel af din tallerken til protein lyder som virkelig lidt. Hvad er det, et enkelt æg til morgenmad? Jeg vile spise 3-4 stykker? Jeg ville ikke vide hvordan jeg skulle blive mæt uden. Så vil jeg næsten hellere sige noget i retning af ‘spis ubegrænset protein og (ovenjords)grøntsager’ og læg lidt fedt til hvis proteinkilden er mager. Det tror jeg vil have bedre effekt (på vægten)

   Jeg ved ikke præcis, hvad der menes med dårlige proteiner men måske ikke-komplette proteiner? Det ville i så fald være proteiner fra planteriget (bønner, linser osv.). Protein består af kæder af aminosyrer og man taler om komplet protein, når det indeholder samtlige aminosyrer. I den gruppe findes du alle animalske proteinkilder (kød, fisk, fjerkræ, æg, mejeriprodukter) og ikke komplet protein, når der kun indgår enkelte aminosyrer. Proteinkilder fra planteriget falder i denne kategori. Animalsk protein optages desuden langt bedre og skulle du forsøge at stille dit proteinbehov med planteprotein, ville du skulle spise 30-40% mere for at nå samme optagelse. Det er ueffektivt (men jo heller ikke så relevant for os, der spiser kød).

   Jeg ved ikke om det kan være det..?

   Svar
   • Tak for svar :-).

    Jeg er ikke ude efter vægttab, men ro på min IBS-D. Men også i den sammenhæng vil ubegrænset (sådan cirka) protein og ovenjordsgrøntsager + noget fedt sandsynligvis fungere godt. Kan du give en rettesnor angående samlet fedt (fra proteinkilde + øvrigt) i procent? Eller er det udelukkende, hvad jeg føler, jeg behøver for mæthed og energi?

    Og dit bud på “dårligt protein” kunne sagtens være det, der mentes, og er under alle omstændigheder nyttig læsning :-)

    Svar
    • Ah ja, sorry :)

     Hvis jeg selv spiser intuitivt og i energibalance, lander jeg omkring 65E% fedt, men jeg synes, det nemt bliver misvisende med de procenter og jeg synes ikke, at fedtenergiprocenten er et mål i sig selv. Jeg synes i stedet målet skal være at spise protein nok, fordi det er vigtigt både for muskelmasse, knoglemasse og faktisk for alle funktioner i kroppen og så spise den mængde fedt, der gør at man føler sig mæt og godt tilpas. Den strategi synes jeg fungerer super godt og jeg behøver ikke tælle, måle eller veje noget som helst :)

     Svar
     • Ingen grund til sorry, virkelig imponerende, at du overkommer at svare alle :-)

      Så et udgangspunkt pr. dag kunne fx hedde 150 g protein (vejer knap 100 kg, så, ok, lidt må jeg godt tabe mig), maks. 50 g KH og så fedt nok til mæthed og energi?

 7. Hej Jane

  Inden jeg begyndte på keto for 3 uger siden, levede jeg kun på lowcarb og drak proteinpulver som supplement til mit daglige proteinindtag på mindst 140g ren protein. Det jeg drak var fra bodylab som hedder clear whey med smag fx ice tea peach.
  Men spørgsmålet er så, om det er iorden at drikke nogle af sine proteiner på keto, for at sikre sig at man får nok, hvis man ikke føler sig helt mæt efter et måltid? Også selvom man har suppleret op med rent fedt fx. En spsk kokosolie.

  Jeg er en ret aktiv kvinde og træner styrketræning 3-4 gange om ugen, udover det løber/ går jeg en god tur hver dag og har et fysisk krævende arbejde hvor jeg står/går i. Jeg kan mærke at mit velbefindende er blevet meget bedre og føler mig ekstra tilpas i min krop efter jeg er startet på keto.
  Jeg er en rigtig stærk kvinde, men har en del fedt på kroppen som jeg har svært ved at tabe. Jeg drikker saltvandshot om formiddagen og drikker saltvand især før og efter træning, for at sikre mig at jeg ikke får slatmangel eller oplever ubehag under træningen. Jeg spiser og laver mad fra dine bøger og oplever at maden er let at lave og klargøre til, i en travl hverdag. :D tak for det!

  Svar
  • Hej Inger
   Mener du at supplere med proteinpulver udover 140 g protein fra maden? Det vil jeg tro er unødvendigt.

   Proteinpulver kan være fint (jeg ville dog vælge et kulhydratfattigt et uden sødemidler) hvis man ikke får stillet sit proteinindtag via kosten. Men det er et supplement og proteinrig mad vil altid trumfe pulver. Især på fx mæthed. Proteinpulver mætter slet ikke i samme grad som protein fra mad.

   Hvor ligger du cirka på hhv. kulhydrat, protein og fedt? Det lyder til at du har erfaring med at tracke den slags og det ville hjælpe at vide det.

   Svar
 8. Hej Jane. Tak for en fantastisk inspirerende Side. Min mand og jeg skal igang og tænker at vi tilmelder os Kickstarter fra på mandag af. Min mand og jeg vejer jo ikke det samme, kan se at du anbefaler 1,5 gr. Protein Pr kilo. Bliver der taget hensyn til det? Og i kickstarter programmet er det opskrifter til hele dagen? Inkl. snacks?
  Den første uge er, som jeg forstår, en opstart. Betyder det at vi får en masse viden samt info om basis varer osv?
  Mvh Mette

  Svar
  • Hej Mette

   Hvor er I seje og fedt, at I gør det sammen! Det ser jeg rigtig god effekt ved.

   Der indgår ingen personlige planer i Kickstart og noget af det første, du vil høre mig sige er, at jeg synes, I ikke skal følge kostplaner. Kurset er lavet med udgangspunkt i at lære at vende tilbage til kroppen og spise så intuitivt som det nu kan lade sig gøre i den verden, vi lever i. Dvs. ingen tælle, måle, veje osv. I skal følge principperne, spise til I er mætte og først spise igen, når den ægte sult melder sig. Det er sådan man lykkes med at regulere sin vægt på en langtidsholdbar måde.

   Der er jo selvfølgelig både opskrifter til alle måltider og komplet kostplan og redskaber til måltidsplanlægning osv., man kan læne sig op ad i starten, og det kan være, din mand vil øge portionsstørrelserne lidt. Det plejer at give sig selv og virkelig ikke være et problem når man lige får den nye kost under huden.

   I den første uge lærer jeg jer alt om kulhydrater, protein og fedt, giver jer en grundig introduktion til Keto-fasen, som starter ugen efter og advarer jer om potentielle faldgruber.

   Der er ingen snacks eller specialvarer. Vi spiser grøntsager, kød og fedt :)

   Jeg har sat lidt flere ord på kurset HER, hvor du også kan se kursusoversigten dag for dag osv.

   Svar
 9. Hej jeg er en del overvægtig og ønsker at tabe mig og har hørt fra flere jeg kender at keto er godt så nu vil jeg prøve det og tabe mig det her lyder nemlig som en nem og god måde

  Svar
  • Hej Marlene
   Du er bestemt kommet til rette sted. Keto er en meget anderledes måde at gå ned i vægt på men på den gode måde, da du slipper for sult og pinsel. Men anskaf dig en af mine Keto-bøger, så du slipper for alle begynderfejlene.

   Og rigtig god fornøjelse.

   Svar
 10. Hej Jane.
  Mit keto har været rent kaos i nogle måneder.
  Jeg har gjort som du skriver, men tabte mig ikke.
  Dernæst gjorde jeg det næste du skriver ift nul fløde i kaffen mv. Stadig intet resultat.
  Nu har jeg i en uge droppet morgenmad og får først til frokost og så igen om aftenen.
  Startede med en lille avocado med citron, samt at jeg fik en kvart omelet med bacon.
  Om aftenen grøntsager og kød incl fisk.
  Spiser 20g 85 % mørk chokolade hver dag. Er ikke den store frugtspiser
  Jeg har en ustyrlig trang til kød. Kan ikke få nok.
  Så slemt at jeg nu til frokost er begyndt at lave kød både til frokost og til aften. Er blodtype 0.
  Hvad gør jeg dog forkert ?
  Mvh Judy Hvelplund luthje

  Svar
  • Hej Judy

   Det lyder da i den grad som om du spiser for lidt kød/protein. Både den kost, du beskriver som jo er alt, alt for proteinfattig og så de tydelige signaler din krop sender dig. Er der en grund til at du ikke tør lytte til det?

   Hvis du ikke taber dig over en lang periode er du i energibalance. Er du i kalorieunderskud, mindsker du i fedtmasse. Det er indiskutabelt.
   Jeg vil anbefale dig at tracke din kost minutiøst i en periode på måske 3-4 uger. Hver dag – også de dage du ikke er stolt af. Det vil vise dig hvorfor du kommer i energibalance i stedet for i kalorieunderskud og du vil herefter kunne rette ind.

   Men lad være med at falde i Low Protein – High Fat-fælden. Du skal spise kød og grøntsager og bruge fedt til at regulere energi og mæthed.

   Svar
 11. Kan man så få for meget protein?
  Jeg får nogle dage (i gram) mere protein end fedt. Jeg er op på 2g per kilo kropsvægt.
  Samtidig ved jeg, at protein kan også omsættes til glycose.
  Men er i ketose og kører 20 – 30 g kh. Vil for meget protein ødelægge det indsats?

  Svar
  • Hmm… sådan et spørgsmål handler jo altid om kontekst. For meget ift. hvad? Ift. tab af fedtmasse og bevaring af muskelmasse? Der hælder jeg til nej. Jeg har simpelthen svært ved at finde et godt argument for at spise mindre protein.
   I keto-miljøet kan du finde en irrationel angst for protein netop ‘fordi protein kan omdannes til glukose’ og det er sandt, at det kan det (via glukoneogenese) men det er en god og nødvendig ting og det er ikke det samme som at spise kulhydrater.

   Men fortæl mig lige hvordan du lykkes med at nå op på 2 g protein pr. kilo kropsvægt. Jeg vil egentlig gerne ligge deromkring men jeg oplever det som svært at komme helt derop.

   Ift. terapeutisk brug af ketogen kost til behandling af epilepsi, måske jo. Her kan man godt lave et argument for at det har effekt at holde proteinindtaget i den lave ende.

   Svar
   • Jeg spiser rigtig mange æg. Og meget kød. Hytteost. Og hvis jeg er ude og køre og er sulten eller ‘aften snack’ ofte er flæskesvær eller Kims bacon chips. Der er virkelig meget protein også.
    Men tusind tak for svaret! Jeg ved ikke hvor jeg havde støvet den overbevisning op, at glukoneogenesis er ikke godt og er lige med at spise kulhydrater.
    Jeg har det godt, taber mig stille og roligt (har ikke meget der skal af), spiser til jeg er mæt og glad, så vil bare fortsætte.
    Tak! :)

    Svar
 12. Hej Jane
  Tak for en super god blog : )
  Jeg er helt hooked på at begynde på keto livs stilen . Jeg har dog et problem før jeg tager springet… Jeg er sygeplejerske og arbejde mange 12 timers nattevagter i den ene uge , kl 19-07 og i den anden uge har jeg få dagvagter. Så mit døgnrytme svinger en del . Jeg ved godt at mit insulin niveau bliver en udfordring i mine nattevagten bla pga cortison og stressende arbejdesplads . Det bliver desuden lidt svært at holde den samme tidsramme med faste ,fra nattevagts uge til min dagvagts uge .
  Tænker du at min mission er umuligt ?
  Tænker du at nattevagt vil ødelægge mit keton niveau ?
  Mvh Anja

  Svar
  • Hej Anja
   Der er jo ingen tvivl om at nattearbejde og skiftende arbejdstider er hårdt for kroppen men det er jo sådan dit liv er, og det vil være en negativ faktor uanset hvilken kost du spiser. Jeg tænker ikke at det gør hverken til eller fra ift. Keto. Sofie, som du kan læse om HER, arbejder også om natten. De mennesker, jeg har arbejdet med med nattearbejde eller skiftende arbejdstider klarer sig som regel fint. Rent praktisk beskriver de det som nemmere, da de ikke behøver spise så tit.

   Så jeg tænker det mest som at det er dit grundvilkår og det er bare sådan det er, keto eller ej.

   Svar
 13. Hej Jane :-)
  Jeg har været på keto i 7 måneder, ikke for vægttab men for stabilt blodsukker, søvn og energi. Jeg har dog tabt mig fra 67 til nu 59 kg (BMI 19,7) og ønsker ikke at tabe mig mere, men at bygge lidt muskler på.
  Jeg spiser 2100-2500 kcal om dagen (afhængig af om jeg har trænet).
  Jeg får ca 110-130 g protein om dagen, så det er omkring 2 g pr kg kropsvægt, som jo er MERE end de 1-1,5 g pr kg kropsvægt der anbefales på keto, men samtidig er det MINDRE end de 25% som keto også defineres som (5-25-70-fordelingen)
  (2300 kcal : 100 x 25 : 4 = 144 g protein).
  Så jeg kan ikke finde ud af om jeg spiser for meget eller for lidt protein?
  Når jeg som slank spiser så store mængder, så giver de to måder at udregne proteinmængden helt forskellige tal.
  Jeg har god energi og er glad for maden, men jeg har indimellem svært ved at holde mig mæt, på trods af jeg spiser og spiser – men jeg ved ikke hvad jeg skal skrue på! Min mave kan ikke tåle flere grøntsager oveni, og slet ikke de grove grønne, kål osv. Så det må være fedt eller protein? (jeg får typisk 20-25 g kulhydrat om dagen)
  Jeg håber du kan give et godt råd med på vejen :-) Mange tak!

  Svar
  • Hej Connie

   Energimængden styres af fedt på keto, da kulhydrat- og proteinmængden ligger rimelig fast. Med fast mener jeg, at kulhydrater har et max, du skal spise og protein har et minimum. Fedt derimod er din variabel.

   Det kan være svært, som du selv er inde på, da det kan kræve gode mængder fedt at sikre at man ikke er i kalorieunderskud men da du taler om sult, er mere fedt din løsning. I praksis gør det nogle gange Keto til vægtvedligehold svært, især hvis man har et højt aktivitetsniveau. Jeg synes, der kan være noget at hente i at øge kulhydratindtaget en smule (måske til 50 g eller endda 100 g på træningsdage). Men det kan kræve lidt eksperimenteren lige at få det til at spille med energi, appetit osv.

   Håber det kan hjælpe dig lidt videre :)

   Svar
 14. Hej Jane,
  Jeg er lige begyndt på LCHF/KETO og har lidt svært ved at nå op på den mængde protein du skriver (selvom jeg faktisk har fundet en app der formår at fortælle at jeg skal have så meget). Jeg rammer omkring 85g protein, men vejer 140 kg, så der er lidt mange proteiner endnu. Mit store problem er nok at få protein ind i min morgenmad, da jeg ikke ligefrem er til at spise kød om morgenen, er det eneste måde at få proteinen på på det tidspunkt?
  P.s. Har bestilt KETO bogen, men med påske rundt om hjørnet er jeg ikke sikker på den når at komme frem før om en uges tid.

  Svar
  • At ramme omkring 85 g protein er ikke helt skidt. I virkeligheden er det din krops fedtfrie masse, vi gerne vil sikre vedligeholdes, og det vil nok svare til i omegnen af 100 g protein/dag. Problemet opstår når jeg møder folk, der spiser 50 g protein om dagen men 150 g fedt. Det går sjældent godt på langt sigt.

   Det, der er min pointe her er, at mange prioriterer fedt over protein, fordi fedt er rarere at spise/drikke end proteinkilder, som kroppen rigtigt nok har en helt naturlig stopklods for. Samme stopklods har vi ikke med fedt. Det er ikke så smart at nedprioritere protein, da de derved mister de egenskaber og næringstoffer, som protein giver os. Fedt har du på din krop. Protein skal du have tilført igennem kosten.
   Du skal stadig spise fedt for energi og mæthed, men det bør ikke være din førsteprioritet. KETO-bogen dækker alt dette i detaljer :)

   Til morgenmad kan du spise æg, skinke, ost, pølser etc. At spise rigtig mad om morgenen kræver tilvænning, hvis man kommer fra en kulhydratrig morgenmad men det skal nok komme. Og er du ikke sulten om morgenen, springer du bare morgenmaden over og spiser, når sulten melder sig. Det er helt fint at frigøre sig fra de faste måltidsrammer, vi er underlagt og navigere efter hvornår din krop fortæller dig, at den vil have mad.

   God fornøjelse med det hele :)

   Svar
 15. Hej Jane
  Jeg kunne godt tænke mig at få en forklaring på hvorfor man godt må spise fed ost, men man må ikke drikke mælk i dens mest naturlige for af ko-mælk. (Lige fra koen uden noget der tilsat mælken) Søger blot svar da lige den del ikke giver mening når man også godt må få 38% fløde i det maden!!! Håber du kan hjælpe mig.
  Hilsen Innek

  Svar
  • Det er pga. kulhydraterne. Det vigtigste punkt i LCHF/KETO er at spise få kulhydrater.

   Hvis du sammenligner fx mælk i kaffen og fløde i kaffen, vil du se, at en kaffe latte måske indeholder 2-2,5 dl mælk, hvilket giver 9-10 g kulhydrat – pr. kop. Det er meget, hvis du skal holde dig under 25-30 g kulhydrat om dagen.
   Fløde er federe og derfor bruger du måske kun 1 spsk. Det giver dig stort set ingen (0,5 g) kulhydrat.

   Svar
 16. Jeg forstår stadig ikke det med fedtet:-)

  Jeg har ikke KETO bogen endnu, men finder opskrifter via din side eller andre og spiser KUN striks/keto. Der er jo det fedt i der står i opskriften. Er det så der, du vil skære, hvis man skal tabe sig?

  Hver morgen er det bullit kaffe eller din kaffe latte. Frokost salat med protein af en art – 100-150 g (laks, rejer, avokado etc) og til aften “hvad som helst keto” en portion. Fløde i to kopper kaffe og et par enkelte nødder.

  Du skriver man ikke skal bruge mælk i kaffen og umiddelbart vil jeg helst skære fedt fra i det, der ikke er nødvendigt: fløde i kaffen, dressing olign.

  Jeg er sulten til HVERT måltid. Jeg har tabt tre kg på en måned og der ligger niveauet og svinger lidt op og lidt ned. Og jeg skal tabe 40 kg, så der er bare lang vej og jeg er bange for at gå død i det, når vægten ikke går ned hver uge – så gør jeg nok noget forkert.

  Jeg skal til at dyrke mere motion, men egentlig ville jeg først se, om man ved mad alene kunne flytte noget. Men det flyttelæs er bare sent på den :-). Tak for din blog!

  Svar
  • Jeg forstår godt at det er svært, for det er. Glæd dig til at læse KETO-bogen. Den vil gøre det klart for dig.

   Dybest set kan man sige, at du skal spise ekstra fedt, for ellers bliver du ikke mæt. Men du skal ikke spise så meget fedt at det udligner dit kalorieunderskud. Og den grænse er jo flydende fra person til person, så derfor er det svært at sige præcist.

   Efter noget tid på KETO, nedsættes/normaliseres appetitten og det bliver da mindre at ‘spise mindre’.

   Oplever du generelt stor appetit, trods keto, vil jeg droppe bulletproof kaffe og i stedet spise grøntsager, kød og fedt. Du skal prioritere protein og grøntsager og lægge fedt til så du bliver mæt, fx 1-3 spsk pr. måltid afhængigt af hvor meget fedt, der er i din proteinkilde.

   Men altså. Jeg har skrevet en hel bog om det. Det er svært at komme omkring alle detaljer og nuancer i en kommentar. Læs bogen. Det er mit bedste bud.

   Og du kan fint tabe dig uden motion. Men det kræver selvfølgelig at der kommer styr på kosten (men motion er sundt så har du mod på det er det super – også selvom det bare er gåture).

   Svar
 17. Hej Jane Super fint indlæg:-) Jeg tænker bare, at når man, som jeg, ikke træner overhovedet, så har man heller ikke brug for så mange proteiner? Overskud af proteiner bliver omdannet til glukose, ik? Jeg vejer 64 kg, ønsker at tabe 4-5 kg, får i gennemsnit 60-65 g protein, 18-22 g kh og 110-130 g fedt. Jeg taber mig ikke et gram, men er sulten og træt:-( Jeg synes jeg får så rigeligt fedt, men iflg. dit indlæg får jeg vel protein nok, når jeg ikke træner? Eller måske jeg skal skrue op for proteinerne? Tør ikke skue op for fedtet, da jeg har stillesiddende arbejde og iflg. madlog.dk ikke skal have mere end knap 1300 kcal pr. dag. Vh Christina

  Svar
  • Nej jeg vil snarere sige, at jo ældre du er, jo mere har du brug for protein også for at modvirke det muskeltab, der er jo ældre, vi bliver. Ud fra det, du beskriver, ville jeg helt sikkert skrue op for protein og ned for fedt. Det vil både give dig mere energi, bedre mæthed og vægttab.

   Og den der frygt for glukoneogenese og ‘protein er det samme som chokoladekage’ er helt overdrevet (og formentlig også forkert).

   Svar
 18. Pyh, det er lidt en øjenåbner, det med proteinerne ? Jeg spiser to gange om dagen og har for sjovs skyld regnet ud, efter at have læst ovenstående, at jeg i dag har fået 50 g protein. Burde med en vægt på 89 jo mindst have fået det, 89 g protein altså. Jeg er altså kun lige over halvvejs!

  Svar
 19. jeg syntes ikke jeg kan finde nogen steder i bogen hvor meget fedt man egentlig må spise i forhold til proteiner og kulhydrater, du skriver bare man skal føle sig mæt, men er der ikke en regel som ved de andre 2 når man vil tabe sig, men skøn skøn mad:)

  Svar
 20. Tak. Det havde jeg netop lige brug for at høre.
  Jeg holder mig i kalorieunderskud.
  Jeg spiser ca 1 gr protein pr kilo krop
  Jeg spiser ca 1,5 gr fedt pr kilo krop
  Jeg spiser max 20 gr kulhydrat
  Alligevel står mit vægttab stille den seneste uge, men min omkreds reduceres støt og roligt. Nu 12 cm på tre uger.
  Vi elsker den mad og jeg forsætter.

  Svar
  • Hvorfor 1,5 g fedt pr. kilo kropsvægt? Det har jeg aldrig hørt om og det lyder lidt højt, synes jeg, hvis vægttab er målet. Det kommer selvfølgelig an på hvad man vejer, men jeg ville ikke råde en 100 kg tung kvinde at spise 150 g fedt om dagen. Nok snarere 100…

   Svar
 21. Blot et par ord til dig, Jane?
  Siden start af januar måned har KETO bogen mit opslagsværk og faste følgesvend. Og du har SÅ ret i, hvad du skriver i dit indlæg, Jane…keep it simpel.
  Vores vægtnedgang her i huset (min mand og jeg) vidner om, at KETO bogens opskrifter, mængdeforhold, retters sammensætninger osv virker!
  Jeg tæller INGEN kalorier eller andet. Jeg spiser efter hvad der står skrevet i min madgurus bog KETO og LYTTER til min krop. DET er nok det vigtigste, lyt!
  Mæthedsfornemmelse, ro i kroppen, klart hoved og højt energiniveau vidner om, at min krop begynder at vågne op og være levende! Der er forskel på, om jeg førhen holdte mig i live med alt det jeg proppede i munden ELLER om jeg nu holder mig LEVENDE i form af simpel lækker, velsmagende, meget lidt tidskrævende mad.
  Der er mange fælder at falde i……men vi herhjemme vidner om, at holdes kursen på KETO bogen og de smækre lækre opskrifter, mærkes det hurtigt, at du har ret i dine ord Jane…”keep it simpel”
  Kød, grøntsager og fedt…..Jane, du er VORES madgudinde….af hjertet TAK for al din inspiration❤
  Kh Vivi

  Svar
  • Hvor er I gode, Vivi! Godt gået og tusind tak for den fine kommentar. Det glæder mig virkelig meget at I er glade for bogen <3

   Svar
 22. Kære Jane, bare en gang til for prins knud….så når jeg taster ind i et system for at holde øje. Så er det for lidt når mit næringsindhold siger at jeg på en dag eksempelvis har fået 52 gr protein i forhold til at jeg vejer 74 kg. Ifølge din udregning skulle jeg vel så op på 114 gr? Er det korrekt forstået?:-)
  Mvh Vibeke

  Svar
  • Ja, det er aaaaalt for lidt med 50 g protein.

   I stedet vil det være bedre for dig at sigte efter mindst 74 g protein og gerne mere.

   Jo større dit kalorieunderskud er, jo mere protein har du brug for. Jo mere du træner, jo mere protein skal du spise. Jo ældre du er, jo vigtigere er det at du spiser nok protein.

   Svar
 23. Noget af problemet med proteinskræk er nok også at de amerikanske ketosider går/har gået meget op i at for meget protein (et overskud)vil blive omdannet til kulhydrat og dermed hæmme vægttab. Jeg vejer over 100 kg og vil mene 200-250 g protein dagligt er lige rigeligt for mig. Det halve af min krop er jo fedt! Iflg. fedtmåleren har jeg 50 kg muskler på min krop så vil 100-150 g protein dagligt ikke lyde mere rigtigt eller?

  Svar
  • Ja very true.

   Hvordan kom du til 200-250 g protein? For ja, det er jo alt for højt (og vel næsten umuligt i praksis).

   Og netop der har du ret i at tommelfingerreglen med de 1 g protein/kg/krosvægt ikke duer længere for i virkeligheden handler det om din fedtfrie masse, som du også er inde på og at ligge på 100-150 g protein er langt mere rigtigt.

   (og med protein mener vi jo rent protein – hvor kød indeholder 20 g protein pr. 100 g, ost ca. 30 g og et æg 7-8 g.) Det tror jeg lige jeg skal præcisere i indlægget )

   Svar
   • Vi er enige?
    og ja udregning pr. Kg kropsvægt brutto er helt gal….. men alle kender ikke fedtprocent fordelingen hvis ikke de har adgang til en specialvægt. Og ja (igen) mange tror jo at x antal gram kød er lig med gram protein. Det er heller ikke nemt?der er noget at sætte sig ind i….tak for en god blog/fb/bøger mm.
    Hej hej

    Svar
   • Jeg synes at det er kæmpe udfordringer at få protein nok, særligt fordi jeg har svært ved kød om morgenen. Jeg skal min ha 130 gr ren protein dagligt. Har du kendskab til proteinpulver uden mange kulhydrater? Kunne det være en mulighed?

    Også herfra tak for super bog og blog. Så rart at du ikke er “nærig” med informationerne?

    Svar
    • Ja, det er faktisk svært at spise nok protein. 130 g ville jeg også have svært ved at nå op på. Jeg skal virkelig lægge mig i selen for at nå 100 g men lander oftest spontant på 80-90 g. Hvad er grunden til at du tænker, du skal helt derop?

     Mht. proteinpulver er det ikke noget, jeg har stort kendskab til, men jeg køber og har selv den neutrale fra Vital Whey. Det er bare svært at få proteinpulver i sig uden tilhørende kulhydrater.

     Svar
     • Tak for hurtigt svar. Jeg vejer ca 85-87 og træner en del, derfor tænker jeg at jeg skal op på ca 130gr.
      Er på min 4 uger med ren ketokost og er begyndt at føle mig lidt sulten igen, så ville gerne opjustere protein, men det kan være lidt svært at skulle tvinge det ned.

      Måske skal jeg bare prøve at trappe lidt op. Er bare bange for at jeg tærer på mine muskler. Det har jeg slet ikke lyst til.

     • Det forstår jeg godt. Det er svært at nå derop i rigtig mad.

      Får du fedt nok også? Min erfaring er at det regulerer appetitten rigtig meget også, og at low carb low-ish fat heller ikke gør mig helt tilfreds.

     • Jeg sku mene at jeg får fedt nok. Måske er det også mest frygten for at få for lidt protein, der gør mig sulten.
      Er der andre indikationer end sult, der peger på for lidt protein?
      Jeg har det fantastisk godt som følge af kostomlægning. Det må vel i virkeligheden være tegn på at jeg får det jeg skal ha☺️

     • For lidt protein kunne være ting som hudproblemer, hårtab, skøre negle, tror jeg. Men det vil først optræde efter lang tids mangel, tror jeg, og slet ikke med det proteinindtag, du beskriver.

      Jeg træner ret hårdt 3 gange om ugen og jeg ligger noget lavere i protein end dig men oplever hverken at det giver mig problemer ift. muskelbevaring eller endda muskeltilvækst. Så at eksperimentere med mængderne i begge retninger kunne måske godt være et forsøg værd for at se om der er et ‘sweet spot’, hvor det hele spiller.