Svenske kødboller med brun sovs og blomkålsmos

Svenske kødboller eller skal vi sige köttbullar med brun sovs og blomkålsmos er jo kongen af brun mad. Og så er det samtidig en kæmpe børnefamiliefavorit.

Og hvis du tænker dig godt om, kan du også godt gætte, hvorfra idéen til at lave denne opskrift kom fra.

Vi frekventerer et vist ikonisk svensk møbelvarehus en del i øjeblikket. Jeg tror ikke, jeg har været der så meget, siden jeg var gravid, og hvor det nærmest føltes, som om jeg boede derude på deltid.

Og altså det her varehus har et cafeteria. En dag var vi derude sidst på dagen, og ungerne var trætte efter at have løbet motionsløb med skolen, og især familiens store kulhydratspiser havde svært ved at ignorere den gnavende sult. Jeg synes, jeg havde hørt noget om, at cafeteriaet havde fået et løft sådan kvalitetsmæssigt og i indgangen var der også nogle ret indbydende madbilleder på væggen.

Så vi valgte at spise aftensmad der. Ja spise aftensmad der! Ungerne syntes, at det var aldeles glimrende men uden at gå i for mange detaljer, vil jeg bare sige, at det gør vi aldrig igen.

Men svenske kødboller kan jo ellers smage noget så lækkert, og det gør mine. Og i selskab med brun sovs og blomkålsmos er det faktisk et superdejligt måltid mad, som alle i familien kan lide.

Svenske kødboller eller 'köttbullar' med brun sovs og blomkålsmos. Dejlig familiemad, som alle kan lide. Svenske kødboller eller 'köttbullar' med brun sovs og blomkålsmos. Dejlig familiemad, som alle kan lide.

Svenske kødboller eller 'köttbullar' med brun sovs og blomkålsmos. Dejlig familiemad, som alle kan lide.

Svenske kødboller med brun sovs og blomkålsmos

Udskriv Pin
Næsten som i IKEA - bare mindre tarveligt.
4
|
30 min

Ingredienser

Kødboller

  • 500 g hakket oksekød
  • 1 lille finthakket løg
  • ½ dl fløde
  • 2 spsk Pofiber
  • 2 æggeblommer
  • 1 håndfuld hakket persille
  • 1 tsk allehånde
  • 1 tsk muskatnød
  • salt og friskkværnet peber
  • smør og olivenolie til stegning

Brun sovs

  • 3 dl fløde
  • 2 dl oksefond måske endda den hjemmelavede
  • 1 spsk Dijonsennep
  • evt. 1 spsk worchestershiresauce
  • salt og friskkværnet peber
  • evt. en smule sødning

Sådan gør du

  • Bland alle ingredienserne til kødbollerne sammen og form farsen til små kødboller.
  • Steg dem i en blanding af smør og olie, til de har fået god farve på alle sider
  • Læg kødbollerne til side et øjeblik.
  • Hæld fløde og fond på panden og kog op.
  • Lad sovsen simre, så den tykner lidt og smag til med dijonsennep, salt, peber og evt. worchestershiresauce og sødning. Hvis du skulle vælge at jævne den med en anelse Maizena kunne jeg godt finde på at se igennem fingre med det ;-)
  • Kom kødbollerne op i sovsen i et par minutter inden servering.
  • Server med blomkålsmos. Vi mangler noget tyttebærgelé her. Ja, det undlod vi altså

Den eneste Low Carb-kogebog, du behøver

Low Carb-Keto-LCHF. Kært barn har mange navne. Få styr på forskellene og få samtidig 120 af mine bedste opskrifter til alle dagens måltider. Perfekt til at lave ugens madplan og tage med i køkkenet

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

20 kommentarer til “Svenske kødboller med brun sovs og blomkålsmos”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Jeg ville ellers have spurgt om de smager ligesom kødbollerne fra det der møbelhus, men så læste jeg din tekst …. så det spørger jeg ikke om ??

    Vi fik ellers kødbollerne derfra forleden. Dem man kan tage med hjem fra frost og så deres pulversovs. Og min 6-årige sagde, at det var det bedste mad jeg nogensinde havde lavet… så deet ??

    Svar
    • Haha, de børn er så utaknemmelige altså? Man kan gøre sig så umage og de løfter ikke et øjenbryn. Og når man så springer over hvor gærdet er lavest, er man pludselig en helt. Suk…?

      Svar
  2. Hej Jane
    Faldt over din version af köttbullar. Er Selv svensker og må sige din opskrift er et godt bud på gjort de ketovenlige ifht hvordan vi svenskere normalt laver dem. Men et lille tip, vi laver de ikke på ren hakket oksekød vi laver de på blandfärs. Hvis jeg husker rigtigt er det svine/okse men kalv/svine kød er nok tættere på ??

    Svar
  3. Min far laver sovsen med myse ost og sværger han har luret deres hemmelige opskrift ? jeg har ikke selv prøvet det, men det er da et forsøg værd

    Svar
  4. Tusind tak for alt det arbejde du lægger i at hjælpe alle os andre, vi elsker din nye kogebog kan slet ikke eksisterer uden din hjemmeside, forhåbentligt får du i fremtiden tid til at lægge noget mere ind på den engelske side men indtil da oversætter jeg gerne
    -du må skubbe til dit forlag for der er så mange der ikke taler dansk der elsker dine opskrifter og som ville elske at få dine bøger på engelsk i gave
    Kindest regards
    Marlen Halpin

    Svar
    • Så dejligt at høre, Marlen. Tak :)

      Desværre er de engelske forlag ikke så begejstrede for at skulle betale for at oversætte en bog fra dansk, når der er så mange, der er på engelsk allerede.

      Svar
  5. Hej Lene er der mulighed for at du kan putte denne opskrift og mange andre på din engelske side, jeg bor i uk men da jeg er handicappet er det min mand der står for madlavningen og han kan ikke læse/forstå dansk, vi bruger for det meste dine opskrifter men efter min medicin er justeret er jeg træt og skeløjet og får ikke altid lige oversat korrekt og det kan blive meget spændende resultater der kommer ud af det i sidste ende, denne opskrift og din mørbrad med flødesøvs og løg er helt klart favoritterne i huset og den er på den engelske side.
    Kyllinge dellerne fra din nye bog er også højt på listen og dine oopsies kan vi ikke eksistere uden ?
    Jeg ville spørge dig om hvorfor folk herovre tror at keto er en hurtig kur ? Alle taler om at det er den hurtige måde at komme i “bikini form” og at de så stopper bagefter, det virker sært og nu er der firmaer der laver keto shakes der garanterer ketose, jeg blir så forvirret for vi lever efter et maks af 20 carbs om dagen og det virker perfekt, min bonus datter taber mellem 1 og 2 kg om ugen og er nu under risiko gruppen for diabetes men efter at ha snydt juleaften for et par åndssvage brunekaftofler og risalamande tog vi på og kunne ingen af os komme ordentligt på toilettet i næsten 2 uger så ALDRIG MERE, men hvorfor er det så at det blir betegnet som en lyn kur for én aften med 5 brunekartofler og én portion risalamande gjorde så meget “skade” så de ville jo helt klart tage det hele på igen bagefter…. eller hvad ?

    Kindest regards
    Marlen Halpin

    Svar
    • Åh du puster til min dårlige samvittighed. Jeg har desværre ikke tid til at vedligeholde den engelske side i øjeblikket. Jeg har simpelthen for meget andet, der er nødt til at komme først.

      Og ja, keto er jo tidens hotteste kur. Det skal du bare se bort fra. Det samme gælder alle de keto-produkter. Det er noget skørt marketingsgøgl. At holde kulhydratindtaget lavt er det absolut vigtigste, så det, I gør, er det helt rette :)

      Svar
  6. I Sverige, hvor vi har ødegård ? Og ja, ellers er det vel de sødede bær i supermarkedet. Måske kunne man være heldig at finde tyttebær på frost eller dåse i Irma eller Mad og Vin?

    Svar
  7. Tyttebær kan købes på frost i Irma.
    Uanset hvad så smager hjemmelavet mad bare bedre, jeg føler mig altid snydt når jeg vælger den hurtige løsning. Det koster for meget og er ofte meget ringe kvalitet.
    Tak for at du har delt tippet om Rigtigmad her på bloggen. Jeg fik leveret min første ordre i går. Jeg skal lave simremad hele weekenden og smide i fryseren. Jeg er så træt efter en lang dags arbejde og så er der ikke noget bedre end lækker mad fra fryseren. Hygger mig nu også rigtig meget med at kokkererer hen over lørdagen og hvis det som denne gang også skal strækkes siger over søndagen er det helt fint.
    Jeg havde så svært ved at begrænse mit indkøb, da først jeg fik nærstuderet Rigtimad, og da jeg modtog i går, blev jeg bare rigtig glad og glæder mig til at lave din sommer osse buco og oksekæber laves så bare med svinekæber, og så lige en portion stroganof også, så er vi godt kørende.

    Svar
    • Ej hvor fedt, heidi. Det bliver du glad for. Jeg kører på halvtom fryser lige nu, fordi jeg vil vente med at fylde den op til efter flytningen men jeg glæder mig til at fylde den med alverdens lækker kød derfra. Jeg har også et håb om at blive bedre til at preppe mad. I sidste uge lavede jeg 1,5 kg kødboller til boller i karry og frøs dem ned i tre portioner. Mand, hvor er det bare nemt at lave boller i karry, når bollerne er lavet. Mere af det, tak! :)

      Svar
  8. Mums! Sidder og bliver helt sulten. Det må jeg også lave snart! Og ja, jeg serverer altså tyttebær til, for det klæder retten så godt? Tak for at minde mig om den dejlige ret, som Ikea ikke skal have lov at ødelægge for os ?

    Svar
      • Kvickly HAR haft tyttebær på frost men er blevet temmelig slappe mht udvalget af frosne bær( og øv, gule bønner er også gået ud af sortiment; geniale til fritter). Jeg har lavet råsyltede tyttebær med sukrin i store glas, det holder sig fint uden konservering da der er benzoesyre i bærrene.

        Prøv iøvrigt at blande kålrabi i blomkålsmosen, det giver en dejlig rund smag og så er jo rigtig “svensk rotmos” som IDA i Emil fra Lønneberg elsker.

        Svar
        • Ej tusind tak for de gode tip. Og perfekt med kålrabi. Jeg er tit lidt idéløs ift. hvad jeg kan bruge den til :)

          Svar
          • Hej igen Jane.

            Kålrabi er god næsten alle steder hvor man ellers ville bruge kartofler: råstegte i små tern til biksemad eller tilbehør, fritter, gratin( revet), som pasta og så selvfølgelig mos( jeg kunne blive ved ) Jeg plejede at hamstre i Sverige i sæsonen og så fryse ned i blancherede tern eller fritter( fast arbejde med 10 kilo kålrabi). Nu har jeg heldigvis fået min lokale Meny til at ha den fast på hylden. Og ja, jeg er vild med kålrabi.?