Overgangsalder og Keto / LCHF

Overgangsalder og Keto / LCHF – er det et godt match eller hvordan er vi stillet her. Ikke sjældent får jeg spørgsmål om overgangsalder, og det giver fin mening for mange af mine læsere er i den aldersgruppe.

Jeg er jo 43, og jeg kan ikke se mig fri for, at tanker om overgangsalder begynder at rykke tættere på.

Jeg har også tit haft fornøjelsen af kvinder i overgangsalder på mit Kickstart-kursus og deres oplevelse er faktisk ofte, at de lykkes med vægttab. Kiloene rasler ikke af, som de gjorde i 20’erne, men med en stødt og vedholdende indsats, ryger der løbende kilo.

Overgangsalder og keto

40’erne = Perimenopause

Efter jeg er fyldt 40 er overgangsalder også noget, der stille og roligt optager mig mere og mere, og jeg begynder at mærke, at der sker nogle ting i min egen krop. Ikke noget voldsomt, bare nogle nye ting.

Og det er måske ikke helt underligt.

I de ti år, der går forud for menopausen, sker der en masse ting hormonelt i kvindekroppen.

Præ-menopause kalder nogle den tid. Andre kalder det peri-menopause.

Det siger sig selv, at menopause ikke er en afgrund, man pludselig møder fra den ene dag til den anden. Det er selvfølgelig en gradvis ændring i kvindekroppens hormoner.

Overgangsalder og Keto/LCHF

Men i dag skulle det faktisk ikke handle om mig.

I stedet skulle det handle om en af mine læsere, som var så sød at sende mig en besked forleden om, hvordan hun oplevede bedring i sine overgangsaldersymptomer efter at have lagt kosten om til Keto/LCHF.

Og intet glæder mig mere end den slags historier.

Pga. historiens intime karakter har hun ønsket at være anonym. Og har du ikke lyst til at læse noget af intim karakter, er det nu, du klikker dig væk.

Læs i stedet: 7 ting, jeg gør i håb om en sund alderdom

Men lad os nu komme til dagens læsermail.

Sådan her skrev ‘Tanja’ til mig:

Sagen er, at jeg er helt vildt glad.

Jeg er snart 58 år, og har de seneste år bare taget på lidt efter lidt. Sammenlagt 5-6 kg. I forbindelse med overgangsalder har jeg i i hvert fald 6 år døjet med tørre slimhinder – i skeden.

Efter at min svigerinde havde så fin effekt af at have skiftet sin meget kulhydratholdige kost ud med Keto/LCHF og på bare 3 mdr. opnået et vægttab på godt 6 kg, langt større energi og et meget bedre humør og samtidig en kraftig minimering i hendes angstanfald (til hendes historie hører, at hun i de sidste 4 år har været meget ramt af angst).

Det var et eksempel til efterfølgelse for mig.

5 ugers Keto – vægttab og overraskende ‘sidegevinst’

Jeg har nu i 5 uger spist efter Keto principperne, har haft et vægttab på 3,5 kg, hvilket jeg er så glad for.

Målet om at lande på 62 kg er kun 2-2,5 kg væk.

Men det aller-, allerbedste og en helt uventet effekt af kostomlægningen er, at jeg efter 14 dage med Keto konstaterede jeg, at jeg følte mig mindre tør – både på huden generelt, mere blød, og havde en fornemmelse af, at de tørre slimhinder “for neden” var mindre tørre.

En test (i form af faktisk at have sex med min mand efter 1/2 år uden) var en inspirerende oplevelse. Ja, der var lidt smerte, men i forhold til de sidste 6-7 år var det ingenting.

Og nu 5 uger inde i kostomlægningen, har vi gentaget successen. Og jeg er mildest talt blæst bagover. Nærmest ingen smerte, og en skøn oplevelse (som i “gamle dage”).

Undskyld den intime information.

Jeg håber du vil modtage min anerkendelse af, at Keto/LCHF kan noget for kroppen, så jeg bare slet ikke havde forventet.

Af hjertet tak for dine bøger, som jeg startede med at låne på biblioteket. Nu har jeg købt den ene af dem, og har så erfaret, at din hjemmeside er helt fantastisk.

Kæmpe YAY herfra over at kost kan rykke så meget.

Læs også: Bente tabte 21 kg trods overgangsalder

Vægttab i overgangsalderen: Bente tabte 21 kg med Keto

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

13 kommentarer til “Overgangsalder og Keto / LCHF”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane
  Har nu været på Keto i 6 uger, det føles så godt, har tabt 8 kg, fra 99 til 91 kg.
  Har været opmærksom på ekstra saltindtag med vand og citron. Lige nu føler jeg ikke behovet for salt, er fortsat med vand tilsat citron og ind imellem æblecidereddike – har læst det skulle være udrensende. Laver 30 min gym for ca 5 gange om ugen og gåture.
  Har faktisk sprunget morgenmad over i en måned, føler mig ikke sulten. Er det vigtigt at jeg overholder mængden af protein? Sådan at jeg øger proteinindtaget til de to andre hovedmåltider??
  Næste måske ikke helt så typiske spørgsmål er om det kan være pga Keto (vægttab og kostomlægning ) at jeg har øget menstruation og at den sidste varede længere end normalt?? Jeg er 50 år – i overgangsalder og mine blødninger var faktisk reduceret før Keto.

  Svar
  • Megasejt Pia. Sikke en start👏🏼

   Jamen jeg synes jo det er vigtigt at holde proteinmængden, uanset antal måltider. Særligt i din alder bør det være absolut topprioritet at gøre alt for ikke at miste muskelmasse.

   Jeg ved ikke med blødninger. Jeg tror godt det kan være relateret idet østrogen lagres i fedtvæv og frigives ved fedtforbrænding men det er rent gætteri. De cyklusforstyrrelser, der ind imellem ses plejer at normalisere sig.

   Svar
   • Tak for super svar. Det lyder meget plausibelt, har skrevet til min læge. Tak for bøger og kostplaner uden dem var jeg ikke kommet ordentligt fra start.

    Svar
 2. Hei. Jeg prøver å tape de fem kilo jeg har lagt på meg i overgangsalderen. Spiser lavkarbo. Prøver faste 8/16 minst fem ganger i uken. Men det skjer ikke noe. Kan mct olje ha skylden. Eller må jeg telle kalorier?

  Svar
  • Hej Berit
   Der er i hvert fald ingen grund til at indtage næringsfattige kalorier som MCT-olie, hvis dit mål er vægttab. Fokuser i stedet på godt med protein og grøntsager og læg kun ekstra fedt til måltiderne, hvis du har brug for det til mæthed/energi.

   Det er ikke en dårlig idé lige at tage en uge eller to, hvor du tæller kalorier for at få en fornemmelse for hvor du ligger. Det er altid nemmere at justere, når man har et reelt udgangspunkt end at gætte sig frem.

   Svar
 3. Hej Jane
  Jeg har tidligere tabt 20 kg ved at følge dine opskrifter på lchf. MEN efter en længere periode med sygdom og dødsfald i familien har jeg taget næsten 10 kg på, og vil igen gerne igang med lchf principperne. I mellemtiden er jeg kommet i overgangsalderen med virkelig mange hedeture, både om dagen og natten. Jeg sover dårligt pga. disse hedeture, hvor jeg ofte 1-3 gange må op og skifte natkjole.
  Jeg har de sidste 3 uger spist lchf men ikke tabt mig, derimod taget lidt mere på. Godt nok føler jeg mig ikke nær så oppustet, og det er jo et plus. MEN har nogle af dine følgere kommet hedeturene til livs? Jeg har prøvet alverdens naturmedicin og intet hjælper. Jeg er desperat for at tabe de overflødige kg og komme af med hedeturene. Så…. kan du måske hjælpe mig med nogle gode råd? Hilsen den desperate :)

  Svar
  • Åh stakkels dig. Og ja, det er lidt en træls situation fordi den afbrudte søvn giver øget appetit og det gør det sværere at lykkes med vægttab. Så det hele bider sig selv lidt dumt i halen.

   Jeg forstår fuldstændigt de hormonelle forandringer men jeg har svært ved at acceptere at det skal gribe så voldsomt ind i livet – du kan godt høre, jeg ikke selv har prøvet det endnu, ikke? ;-)

   Hvis jeg var dig, ville jeg teste Keto med fokus på protein i stedet for fedt, som er den version du finder i mine Keto-bøger. Min erfaring er at det fungerer ret godt vægtmæssigt for kvinder i den aldersgruppe. Forhåbentlig kan det lindre nogle af symptomerne også. Men prøv at følge en af mine Keto-bøger i en periode på fx 3-4 uger og se hvor langt det bringer dig. Og så må vi evaluerer derefter :)
   Find bøgerne her, hvis du ikke allerede har dem: https://www.madbanditten.dk/keto-boeger/

   Svar
 4. Jeg er 55 år og har haft mange gener ifm. overgangsalderen. I første omgang hedeture, som de fleste nok kender til, eller har hørt om. Men det værste som også er overgangsalderssymptomer er ledsmerter. Jeg har været så hårdt ramt, at jeg næsten ikke kunne gå (først troede lægen at det var gigt, men det viste sig at være overgangsalderen). Det har rent ud sagt været en pine, at slæbe sig på arbejde! Jeg har været totalt mørbanket og fuldstændig udmattet i lange perioder. Jeg har sågar tænkt: Så giv mig bare flere hedeture, for set i lyset af ledsmerterne, er de slet ikke så slemme endda (og det siger ikke så lidt!). I januar 2018 startede jeg på LCHF.
  Lidt tøvende, for jeg var i tvivl om, om jeg kunne undvære brød. Men det har været en fantastisk beslutning for mig. Idag juni 2018, har jeg ingen ledsmerter overhovedet! Jeg har tabt 11 kg. Jeg sover dejligt om natten. Jeg ligner ikke mere en gravid i 9. mdr. Jeg har ingen halsbrænd og sure opstød. Jeg kan overskue min hverdag, min familie og mit liv. Jeg har fået et dejligt overskud, som jeg aldrig håber stopper! Jeg er endnu ikke “faldet i”, når jeg får lyst til brød, sukker e.l. så fokuserer jeg på at genkalde mig, hvordan min mave, krop og hovede får det, hvis jeg gør det, så kan jeg bedre holde fast i det, som er så godt for mig! TAK for din fantastiske blog og dine bøger Jane, de har været en støtte og inspiration, hele vejen! Mange hilsner Tina

  Svar
  • Ej for Søren da, Tina. Hvor er det en vild og fuldstændig fantastisk beretning. Hvor det glæder mig på dine vegne at du mærker så tydelig bedring og tusind tak for at du tog dig tid til at skrive ❤️❤️

   Svar
  • Hej Jeg har os skåret alt korn væk….bage dog til tider af rent surdej og havremel…det kan min krop tåle i små mængder. Ja den totale træthed og følelsen af at være totalt banket til månen og udmattelsen…sygt lav stress tærskel….jeg kan anbefale podcasten Når Kroppen Støjer

   Svar
 5. Jane, fedt at du også bringer sådanne historier. Det er ikke relevant for mig lige nu, men er også 41 år, så who knows om det bliver relevant om nogle år. LCHF og glutenfri livsstil kan bare noget særligt…

  Svar
 6. Kære Jane! Tak for at du advarer i god tid om at emnet kan blive for intimt for den enkelte (Jeg læste nu alligevel videre, fordi jeg selv er i overgangsalderen, og fordi jeg stoler på, at du ikke ligefrem har pornografiske sager på din blog)
  Og den tak er grundet i den evige, stadigt eskalerende sexificering af vores medier og kultur. (Jeg er ikke sippet, jeg er dog vokset op i 70’erne)
  Når det er sagt, så kan jeg fortælle, at jeg fandt ud af, at jeg har færre og mildere hedeslag end ellers, hvis jeg skærer drastisk ned på de proteinrige mejerivarer.

  Svar
  • Ja jeg tænkte at hvis man lige kom forbi efter dagens opskrift, kunne det godt være, man kunne opleve det som lidt grænseoverskridende lige at læse med her ;-)

   Og fedt tip med mælkeprodukterne. Det vil jeg have i baghovedet til når det bliver min tur <3

   Svar