Mine kosttilskud

Hvad tager du af kosttilskud? eller: er der nogle kosttilskud, der er særligt velegnede til os, der spiser LCHF? To spørgsmål, jeg ofte får.

I dag vil jeg derfor tage dig med en tur rundt i mine kosttilskud, og jeg tør næsten godt garantere, at det er anderledes end det, du forventede.

Jeg anbefaler i øvrigt helst ikke kosttilskud. Det skyldes, at jeg ganske enkelt ikke ved nok om det. Jeg har ikke sat mig tilstrækkeligt ind i det. Men efterhånden har jeg fået spørgsmålet så tit, at jeg gerne vil svare på, hvad jeg gør.

Kosttilskud er jo nogle gange et kontroversielt emne på linje med økologi (?), religion og børn og sukker. Om de er nødvendige eller ej, hvis man i øvrigt spiser sundt, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Jeg vil dog sige, at kosttilskud ikke kan kompensere for en generelt dårlig livsstil.

Min grundkost er LCHF-inspireret. Grøntsager, kød og fedt. Herudover spiser jeg æg, fede mælkeprodukter, nødder, kerner og sjældent frugt. Af frugt spiser jeg mest bær. Om vinteren frosne, om sommeren friske. Og så spiser jeg lidt banan, når det er. Enten i forbindelse med træning eller et par skiver i en smoothie/greenie.

Mine kosttilskud

Produktlinks herunder er reklamelinks. Læs mere her: Madbandittens reklamepolitik

Billedet øverst i indlægget har ikke noget med mine egentlige kosttilskud at gøre. Bare lige så vi har det på det rene ;-)

Salt

Ja, du tænker måske ikke salt som et kosttilskud, men det gør jeg. Jeg er opmærksom på at få nok salt, da det er uhørt vigtigt for trivslen (og mætheden og energien), når man spiser Low carb.

Jeg salter min mad efter smag og behag og jeg drikker hjemmelavet bouillon (gerne mindst en kop dagligt). Når jeg i en periode spiser meget få kulhydrater, eller hvis jeg føler mig svimmel, energiløs eller uoplagt, tager jeg saltshots med 0,5-1 tsk salt, og det gør jeg 1-2 gange om dagen.

Samme saltshot tager jeg altid uden undtagelse før træning.

Jeg bruger en blanding af himalayasalt, havsalt og urtesalt (se her: Supersalt)

Læs mere om hvorfor salt er så vigtigt her: Begynderfejl #8: At undervurdere vigtigheden af salt (og væske)

Collagen

Jeg tager også hver dag collagenpulver. Det er smagsneutralt, og jeg blander det i enten vand eller kaffe.

Collagen kender du måske fra rynkecremer. Jeg indtager det i stedet for at smøre det på mig.

Med alderen mister vi collagen og derfor bliver huden løsere og håret tyndere. Jeg håber virkelig, at collagenpulveret kan være min vej til evig ungdom men indtil videre synes jeg ikke, at spejlbilledet afslører, at det skulle være tilfældet. Jeg tager det dog ikke desto mindre.

Jeg bruger collagenpulver fra græsfodrede køer, som jeg køber via Amazon. Jeg bruger enten den grønne fra Great Lakes eller den lidt billigere fra Lineavi

Magnesium

Om aftenen inden jeg går i seng tager jeg 300 mg Magnesium citrat. Magnesium virker muskelafslappende og kan hjælpe til roligere søvn. Mange LCHF’ere oplever ubehagelige nattekramper og her hjælper magnesium tit. Min personlige erfaring er dog, at salt hjælper mere, men det kan være individuelt.

En skør anekdote er, at jeg altid har taget Magnesium fra Biosym. Måske kender du de der “cravings-infografikker: Hvis du craver chokolade, mangler du Magnesium, etc. Jeg laver himmelvendte øjne af den slags og spiser næsten altid chokolade hver dag.

For nogle måneder siden skiftede jeg til Magnesium Citrat fra Solaray og siden har jeg spist markant mindre chokolade. Altså vi taler måske en gang om ugen i stedet for hver dag. Tilfælde? Who knows, men det er da tankevækkende.

Cod Liver Oil +D

Mangeårige læsere af denne blog ved, at jeg tager Cod Liver Oil + D fra Nordic Naturals. Det gør jeg stadig så godt som hver dag. Og det samme gør mand og børn. Børn dog under nogen protester hos familiens to yngste medlemmer. Altså, man skulle tro, de var vant til det nu.

Man kan læse mange ting om Omega 3-tilskud, og måske er virkningen ikke så effektiv som først antaget. Jeg synes, at fisk af god kvalitet er svært at få fat i og derfor har jeg det rart med at supplere med fiskeolie.

MCT olie

Om MCT-olie er et kosttilskud ved jeg ikke rigtigt, men den er en del af mit arsenal, og jeg bruger den  periodevist.

MCT er en forkortelse for Medium Chain Triglycerides, dvs. mellemkædede fedtsyrer og det er dem, du bl.a. finder i kokosolie.

MCT-olie er en koncentreret olie, hvor nogle bestemte typer af disse fedtsyrer er valgt ud. Jeg bruger den, der hedder Upgraded Octane Oil, som angiveligt skulle hjælpe til den mentale klarhed, som mange (inkl. mig) oplever i ketose.

Jeg ved ærligt talt ikke, om det holder men altså for fairness skyld er den nævnt, da det er et produkt, jeg bruger. Og for god ordens skyld vil jeg også nævne, at jeg ikke har undersøgt markedet særligt grundigt.

Jeg putter den i kaffe i stedet for kokosolie. Dog i mindre mængde, da den er lidt hård for maven (læs: vigtigt at have et toilet i nærheden).

Paranødder 3-4 pr. dag

Paranødder smager ikke specielt festligt, og det er ret svært at finde nogle, der ikke smager harsk. Mest held har jeg med usaltede og uristede paranødder købt hos ham nøddemanden inde i Torvehallerne. Exotic Mix, tror jeg, hans forretning hedder.

Paranødder er en god kilde til selen og bare 3-4 stk pr. dag stiller behovet. Selen er vigtigt for optimalt stofskifte og sikkert også en del andre ting.

Vita Biosa og probiotika

Mangeårige læsere af denne blog ved også, at jeg i årevis har taget Urtedrikken Vita Biosa. Det har jeg dog ikke gjort regelmæssigt i de sidste par år af den glædelige grund, at min mave og fordøjelse simpelthen har det for GODT.

Tager du kosttilskud og hvorfor/hvorfor ikke? Og hvilke tager du i givet fald? Det er jeg altid nysgerrig efter at høre.

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

45 kommentarer til “Mine kosttilskud”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane.
  Ved du om keto har effekt på kalk i blodet. Mit indhold af kalk i blodet er for højt. Jeg er i uge 2.med keto og tænkte om det måske kunne sænke kalk niveauet.
  Hilsen Berit

  Svar
  • Kære Berit. Jeg kan anbefale dig at se på K2 vitamin. K2 sørger bl.a for, at den kalkindholdet i din krop, ledes ud i knogler og tænder, hvor det hører hjemme. Mangler vi K2, risikerer vi at kalken ender i bløddelene, og der er skidt. Kort sagt.. 😊

   Svar
 2. Hej Jane

  Jeg er i uge 2 på Kickstartforløbet og har hele denne uge oplevet muskelsmerter i benene og ondt i ryggen, hvilket jeg ellers aldrig har. Kan det være ketorelateret, og vil magnesium mon hjælpe?

  Svar
  • Hej Marianne
   Det lyder ikke rart. Jeg synes ikke lige at hverken muskelsmerter eller ondt i ryggen er klassiske symptomer på Keto flu. Tunge ben og måske sådan lidt uro i benene, er normalt men ikke rigtigt deciderede smerter. Men ja, jeg synes at magnesium ville være værd at teste, da det er muskelafslappende.

   Men første skridt er at få styr på dit saltindtag, da det er afgørende for at du ikke mister vigtige mineraler. Hvis du ikke allerede gør det, så salt din mad godt og suppler med yderligere 2 gode tsk salt fordelt over dagen. I hvert fald her i starten. Forhåbentlig kan de ting tilsammen hjælpe ❤️

   Svar
 3. Hej Jane.
  Jeg har været på keto siden d. 31/5 og tabt 27 kg. Jeg mangler nu kun 3 før jeg er nede på min vægt fra før jeg fik børn og det er jeg selvfølgelig glad for. Mit problem er, at jeg hovedsageligt spiser kød, lidt fedt og lidt grønt. Jeg er ikke mere sulten, hvis jeg mangler protein ift. 1-1,5 x kilo kropsvægt så drikker jeg en proteindrik. Jeg er desværre begyndt at tabe håret nu – jeg mistænker at det er pga vitaminmangel. Jeg har prøvet det før da jeg var på sådan en 800 kalorier pr dag kur, og mit hår var endelig begyndt at vokse ud igen men så sker det desværre igen. Jeg spiser de der hår, hud og negle kosttilskud fra apoteket, fiskeolie og en multivitaminpille. Jeg ved godt du ikke er ekspert i kosttilskud men tror du det vil hjælpe med collagenpulver – eller har du et andet forslag til mig?

  Svar
  • Hej Iben

   Super flot med det vægttab. Hårtab kan desværre være en konsekvens af vægttab, særligt store vægttab på kort tid. Hår er simpelthen ikke et vigtigt fokusområde for kroppen i den tilstand.

   Det er ikke dumt at tilføre collagen, synes jeg, men det er heller ikke sikkert, at du vil opleve en forskel ved det. Mere effektivt tror jeg, det vil være at ramme mindsket 1,5 g protein – måske endda 2 g – via kød og med mindre brug af pulver. Det er svært, det ved jeg godt. Men derved får du både protein og næringsstoffer, hvor pulveret kun giver protein.

   Helt vildt meget protein er helt enkelt den bedste modstand, jeg kan komme på…

   Svar
  • Åh det er et godt spørgsmål. Jeg har det sådan med sesamolie at jeg bruger den i små mængder i madlavning ind imellem fordi den jo kan give så skøn smag men det er ikke noget, jeg baserer mit fedtindtag på. Men det er en følelse mere end det er noget, jeg har undersøgt grundigt.

   Svar
 4. Hej Jane, bruger du stadig de 2 collagen typer du linker til i oversigten over kosttilskud? Mange siger, at kroppen bedre optager marine collagen. God søndag, hilsen Nina

  Svar
   • Hvor køber du collagen pulveret? (fra GreatLakes)
    Har jævnligt kigget efter det i knapt et år efterhånden og kan ikke finde det nogle steder – der står bare at de ikke ved, hvornår det kommer på lager igen ?

    Svar
    • Jeg køber det stadig hos amazon UK. Det er ikke udgået. Det er bare den specifikke forhandler, jeg linkede til her i indlægget, der ikke solgte det længere. Jeg har ændret linket nu.

     Men den røde fra Great Lakes er nærmest blevet umulig at få til DK. Men den bruger jeg kun sjældent..

     I mellemtiden er collagenpulver jo blevet überhot og fås vel nærmest alle steder. Og jeg er sikker på at andre mærker også er fine :)

     Svar
     • Super – tak ?

      Øv med den røde – den havde jeg ellers lige tænkt mig jeg skulle have med i samme ombæring ?

 5. spiser d vitamin, 1 biokult – mælkesyrebakterier, 1 kæmpenatlysolie, 2 magnesium 600mg, apovit 50 plus

  Svar
 6. Hej Jane, med hensyn til Magnesium Citrat fra Solary, kan man så godt tage alle tre tabletter til morgenmaden? Eller fordeler du de tre daglige tabletter henover dagens tre måltider?

  Svar
  • Øhm det ved jeg faktisk ikke lige. Jeg tror, de fleste tager dem om aftenen, da de virker muskelafslappende, hvilket for nogle hjælper på søvnen.

   Nogle får diarré af for stor dosis på en gang og er det tilfældet er det nok bedst at sprede det ud over dagen :)

   Svar
 7. hej Jane..spændende at læsning :) jeg tager
  Mega B-Stress (Solary) tror faktisk at stressfaktoren hjælper, men B vit. kan jeg ikke undvære og jeg kan godt lide Solarys sammensætning. I perioder tager jeg kun 1, to anbefales.

  Q10 (Biosym) har fornylig læst at det må man tage som ældre :) :) jeg er 69 ;)
  Kalk (Fitness Pharma) mar i mange år ikke drukket andre mælkeprodukter end fløde, såå
  Health Insurance Plus (Lamberts) både vitaminer og mineraler. Tager kun 1, da jeg bliver dækket lidt ind af andre tilskud.

  Zink ( Biorta) pga. sårheling. Jeg får et tilbagevendende lille sår v min ene tommelfingerrod hvis jeg ikke spiser det. Fik med nogle års mellemrum (med zinkstop) taget zinktest, og hver gang manglede jeg det, så nu stopper jeg ikke mere.

  Magnesium (Biorto) 1 om aftenen, ellers får jeg krampe i benene. (får osse magnesium via H.I. Plus)

  Glucosamin m hyben og ingefær (Lamberts) pga spinalstenose..vil minimum tage det et halvt år for at teste virkning.

  I perioder tager jeg fiskeolie, men synes at de enten/både og, smager skrækkeligt og er vildt dyre. Så bliver det tabletter fra Matas (ved godt at de ikke oplyser hvilken slags fisk) eller levertran. Øver mig osse på at spise øko olivenolie hver dag. Jeg kan godt lide det og det er virkelig godt for min hud. Jeg har lavt stofskifte (får lille dosis medicin)

  Nogle vintre tager jeg Mivi, et flydende vitamin og mineralprodukt, mener det er fra Donsback og efter min mening noget af det bedste, eller Longo Vital m. ginseng. På vitamin/mineral området kan jeg godt lide at skifte lidt.

  ja en lille sundhedsroman fra mig :)

  kh. Mona

  Svar
  • Spændende at høre, Mona. Tak for dit besyv.

   Spændende med zink. Jeg tog det i et år efter jeg stoppede med min hormonspiral men er faktisk siden hen stoppet. Hvor får man målt mangler egentlig?

   Svar
 8. Hej Jane.

  Hvordan forholder du dig til udos choice olie, er det godt ift ketodiet?

  Min kone fik det anbefalet ift, at hun tabte hendes hår ved stress. Det har ikke givet noget synligt resultat, så om det virker på noget, det ved vi ikke…

  Mvh Camille.

  Svar
  • Udo’s Choice har jeg lidt et neutralt forhold til. Man kan bruge den eller lade være men jeg tror, man når lige så langt ved at lade fedtkilderne være smør, olivenolie, avokadoolie, kokosolie etc…
   Hårtab er hårdt. Håber I finder en løsning❤️

   Svar
 9. Hej Jane – hvor mange gram tager du af det collagen pulver om dagen, har lige bestilt det på Amazone – har læst mig til det også hjælper på led osv. Så det skal da prøves. Mange tak for de super gode blog – virkelig inspirererne

  Svar
  • Jeg tager to scoops, hvilket er ca. 7-8 gram. Jeg har set anbefalinger derfra og op til 10-12 g men det er svært at finde noget konkret om…

   Svar
    • Altså jeg tæller ingenting men hvis jeg gjorde så nej, jeg ville ikke tælle collagen med som protein. Jeg ville tælle kalorierne men stille proteinbehovet med fuldgyldigt protein.

     Svaret her er dog gammelt. Jeg vil gerne øge anbefalingerne til 2 spsk pr. dag eller ca. 20 g. Det har bedre effekt, er min erfaring nu :)

     Svar
 10. Tak for et spændende indlæg, for mig var det især det med saltet der fik mig til at spidse ører.
  Så jeg vil gå i gang med at lave supersalt.
  Jeg har et spørgsmål: Du skriver “salt-shot” (0,5-1,0 tsk supersalt) men hvor meget vand blander du det med? Et helt glas som jeg har set dig skrive om før, eller mindre siden du kalder det et “shot”?

  Mvh
  Martin

  Svar
  • Jeg blander det bare i et lille shotglas med måske 0,5 dl vand. Jeg vil helst gøre kort proces og bare få det ned. Men man kan sagtens fortynde det i mere vand, hvis man har det bedre med det :)

   Svar
 11. Spændende med salt! Det er sjovt, for vi får jo sådan at vide, at det er fy fy med salt, men jeg kan nogle gange virkelig have lyst til salt. Heldigvis synes jeg, at meget salt smager virkelig dejligt, fx meget af det gode urtesalt fra Ærø Salt – kender du det?

  Fortiden tager jeg multivitamin fra Omega-3 fra Nordic naturals, Cytoplan, b-vit, c-vit, d-vit, zink, selen, gele royale om morgenen hver morgen. Magnesium og probiotika fra NDS rørt i vand hver aften. Det spiller for mig:-)

  Har lige købt protein-pulver fra Plantforce og vil putte det i smoothies og greenies, da jeg kæmper for at få protein nok (spiser ikke LCHF, men efter hormonkuren med Caroline Fibæk. Den største forskel er, at jeg ikke spiser mælkeprodukter og rødt kød).

  Har prøvet med vitabiosa og cod liver oil, men det gjorde ikke rigtig en forskel for mig.

  Tak for en god blog:-)

  Svar
 12. Hver dag spiser jeg Biosym epa-gla fiskekapsler, den grønne perle algetabletter og bidro vitamin. Det fungerer godt for mig ? Om det er det rigtige for mig, tja, det ved jeg ikke.

  Svar
 13. Jeg tager fiskeolie fra Nordic Naturals, Magnesium citrat, Multivitamin (Spektro), Zink (mod hårtab) og D-vitamin.

  Svar
  • Tilføjelse: jeg tager også ekstra salt, når jeg trænger (ved svimmelhed og uoplagthed). Det er vildt effektivt :-)

   Svar
  • Nå ja, jeg tager faktisk også D-vitamin i vinterhalvåret eller dvs. i denne vinter, der netop har sluppet os, har jeg faktisk ikke gjort det. Zink tog jeg det første år efter jeg stoppede med min hormonspiral for at få rettet op på kobber/zink-balancen. Men er det noget med at man helst skal stoppe igen efter en given periode?

   Svar
   • Det er vist noget med at man helst ikke skal tage zink hele tiden. For mig kommer det lidt af sig selv, fordi jeg “glemmer” det i perioder og også nogle gange løber tør.

    Svar
 14. Sådan ser mit “stack” ud:

  Carnitin morgen og eftermiddag
  10000 IU D3 morgen
  Methylerede B vitaminer (Thorne- wow!)
  Magnesium citrat/malat morgen og aften (også wow)
  Kaliumbikarbonat morgen
  Cholin morgen
  C vitamin

  Leucin som preworkout – specielt ved længerevarende træning (løb – mere wow)

  Jeg prøver af og til andre tilskud af, men hvis jeg ikke mærker en effekt, så ryger det ud igen, når jeg løber tør.

  Svar
  • Uh så spændende. Tak fordi du deler!

   Og enig, jeg har også tidligere brugt Thorne, og har været supergodt tilfreds.

   Spændende med Leucin. Mærker du det på udholdenheden? Og er der ikke noget med at man har forhøjede niveauer af Leucin, når man spiser Keto? Det synes jeg, jeg har læst et sted..

   Svar
   • Jeg synes leucin giver mig et mærkbart boost i energiniveauet, når jeg løber. En ketogen kost skulle i sig selv være besparende ift. forbrænding af aminosyrer (som kan opgå til 5-15% af energistofskiftet), så det giver vel god mening, at leucin kan være højere sammenlignet med fx high-carbere – men jeg tror ikke det er noget problem. Men leucin skulle ikke indgå direkte i energistofskiftet – så hvorfor jeg får et boost ved jeg ikke. Jeg har tidligere mistet meget muskelmasse ved udholdenhedstræning, og det er egentlig dét, jeg forsøger at undgå ved at tage ekstra leucin (ca. 3 g for at trigge muskelproteinsyntesen…)

    Svar
 15. Jeg tager følgende hver dag, og trives rigtig godt med det:
  2 x Lactocare Daily, et kosttilskud med mælkesyrebakterier og zink
  1x Fiskeolie kapsel
  2 x Magnesium citrate fra Solgar
  1 x multivitamin pille

  Svar
 16. HUSK i kapselform (har jeg gjort siden jeg var på Cambridge måltidserstatning) og har næsten aldrig vrøvl med hverken mave eller fordøjelse. Siden 1. januar 2018 Nourella i både tabletform og cremeform (erstatter den daglige cremerutine fra flere til én), og den er ikke engang specielt dyr.

  Svar
  • Hvor dejligt at høre, du har glæde af husk. Det hører jeg tit fra folk og det er altid interessant, for min oplevelse er den stik modsatte. Jeg får så ondt i maven af den type fibre. Og spændende med Nourella. Det har jeg aldrig hørt om :)

   Svar