Helstegt oksemørbrad er nemt at tilberede og kræver ikke de store krumspring, da kvaliteten af kødet er så høj. Personligt foretrækker jeg kød med lidt mere fedtmarmorering, men jeg går såmænd ikke af vejen for et godt stykke oksemørbrad heller.
Helstegt oksemørbrad – prøv langtidsstegning
Når jeg skal helstege kød, bruger jeg altid enten intervalstegning eller langtidsstegning. Det giver ubetinget det bedste resultat.
Her har jeg langtidsstegt oksemørbrad, og så har jeg serveret den med en rodfrugtmos, svampesauce, lidt frisk og knasende fennikelsalat og friterede jordskokker.
Og det er faktisk mit bud på en lækker hovedret til nytår eller til en anden gang, hvor du skal have gæster, og hvor maden gerne må være nem og imponerende på samme tid.
Skal det være rigtigt klassisk, starter I med en lækker jomfruhummersuppe.
Se alle nytårsopskrifter her: Nytårsmenuen – idéer og opskrifter
OKSEMØRBRAD MED SVAMPESAUCE, RODFRUGTMOS OG FRISK FENNIKELSALAT
4-6 personer
- 1 hel oksemørbrad
- salt og friskkværnet peber
- lidt smagsneutral koksolie eller smør til stegning
SVAMPESAUCE
- 600 g svampe skåret i kvarte
- 1 finthakket løg
- 4 dl fløde
- 2 dl fond (fx hjemmelavet oksebouillon eller grøntsagsbouillon)
- frisk timian
- salt og friskkværnet peber
- smør til stegning
RODFRUGTMOS
- 400 g knoldselleri
- 400 g pastinak
- 400 g blomkål
- ½ dl fløde
- 1 god spsk smør
- salt og friskkværnet peber
FRISK FENNIKELSALAT
- 1 ½ fennikel
- saften fra 1 citron
- 2 spsk olivenolie
- 1 lille håndfuld frisk estragon
SÅDAN
2. Kom den i et ovnfast fad og drys godt med salt og peber.
3. Lad mørbraden stege ved 90 grader i ovnen (ikke varmluft) til den er ca. 50-55 grader indeni. Det tager ca. 2 timer, afhængig på tykkelsen af mørbraden.
4. Tag den ud og lad den hvile. Nogle gange gør jeg det omvendt og sætter den ind på 50 grader i mange timer før og så griller vi den på grillen til sidst, så den er perfekt stegt indeni og får dejlig grillskorpe udenpå.
5. SVAMPESAUCE: Smelt smørret i en gryde og svits løget heri
6. Tilsæt svampene og lad dem svitse med til de smider noget af væden
7. Hæld fond og fløde på og kom frisk timian i
8. Kog op og lad saucen simre til den har den ønskede konsistens
9. Smag til med salt og peber
10: RODFRUGTMOS: Skær grøntsagerne i mindre stykker og kog dem i letsaltet vand til de er akkurat møre
11.Hæld vandet fra og blend grøntsagerne med smør og fløde
12. Smag til med salt og peber.
13: FENNIKELSALAT: Snit fennikel fint, gerne på et mandolinjern
14: Kom det i isvand eller meget koldt vand for at bevare sprødheden
15: Ved servering blandes det med olivenolie, citronsaft og hakket estragon.
16: Anret hele herligheden på tallerkener inden servering eller anret det på fade og i skåle til høflig selvbetjening.
Glem ikke jordskokkechipsene ovenpå! De er både dekorative og giver lidt salt og knas.
Hvor længe lader du fennikel ligge i koldt vand?
Det er ikke så afgørende. Det er mere hvis jeg har gjort den klar i forvejen og først skal anrette den på tallerkenen senere, så den ikke bliver slatten af at ligge og vente 🙂
Hvilke svampe bruger du til saucen?
Jeg bruger som regel bare champignoner men nogle gange østerhatte eller hvad jeg nu lige kan få fat i..
Kan man varme resten af sovsen dagen efter?
Yes man kan!
Nøj det ser lækkert ud.. Kan man også lave kødet i sous vide og ved du hvor lang tid den så skal have cirka?
Og ville du stege den af før eller efter sous vide?
Jeg bruger slet ikke sous vide, så det har jeg desværre ingen erfaring med…
Uhmm det tror jeg bestemt er den menu jeg vil servere nytårsaften.
Det lyder lækkert! Det der fond – er den hjemmelavet eller købt – og i så fald, hvilken?
Jeg er jo sådan en, der lige har hjemmelavet oksefond i fryseren til den slags – haha. Men du kan sagtens købe en færdig. Irma har deres egen serie med øko-fond. Det er meget koncentreret så det skal blandes med vand op til de 2 dl 🙂
Du kan også bruge grøntsagsbouillon, fx den fra herbamare men jeg synes sovsen bliver bedst med noget kraftsmag fra oksefond.