Flæskesteg og brun sovs

Flæskesteg og brun sovs hører sig jo til på julebordet, og som jeg har nævnt flere gange før, er flæskesteg en alvorlig sag i den familie, jeg har giftet mig ind i.

Flæskesteg af svigermors hemmelige opskrift

Opskriften, vi bruger hvert år, er derfor også svigermors hemmelige opskrift, og den er bestemt rigtig glimrende. Andre år har vi grillet flæskestegen. Det er jo også uhørt godt! Godt nok gik der ild i vores flæskesteg, da vi grillede den i lørdags som en slags test, men så kunne vi jo glæde os over, at det ikke var juleaften, det skete ;-)

Jeg har dog ikke lavet flæskesteg nok gange til at have så meget at sammenligne med, så her har jeg ændret fremgangsmåden en smule. Resultatet blev også rigtigt glimrende, så der er frit valg på hylderne for dig.

Jeg har også lavet en brun sovs, som du kan bruge til jul. Du kan bruge den både til andesteg og flæskesteg.

En god brun sovs kræver en smule stivelse, så det har jeg set igennem fingre med her. Det er jo jul ;-)

Flæskesteg og brun sovs - opskrift på lækker julemad, der lykkes hver gang

Flæskesteg og brun sovs

Udskriv Pin
6
|
2 t

Ingredienser

Flæskesteg

  • 1,5-2 kg kamsteg eller ribbensteg, beregn ca 250 gram pr person
  • 1-1,5 spsk salt
  • 4 laurbærblade

Brun sovs

  • 4 spsk stegesaft/fedt
  • 2 spsk mel eller kartoffelmel/Maizena*
  • 8 dl fond  (fx ande eller vildtfond)
  • 2 tsk salt
  • 1-2 dråber kulør
  • 1 spsk ribsgele eller 2 spsk fibersirup (reklamelink) og 1 tsk æblecidereddike
  • Lidt frisk timian

Sådan gør du

Flæskesteg

  • Gå sværene igennem med en skarp kniv og tjek, om de er skåret igennem, helt ned til kødet.
  • Gnid en god håndfuld havsalt ned mellem alle svær og giv den evt. et par laurbærblade.
  • Kom stegen i en bradepande og sørg for, at den ligger helt lige, ret den evt. med lidt stanniol.
  • Opvarm ovnen til 150 grader og steg stegen, til den når 60 grader. Dvs. ca. 1 – 1,5 time.
  • Tag stegen ud af ovnen og lad den hvile lidt, så den køler lidt af.
  • Sæt ovnen på grill og skru op på 250 grader. Lad den blive godt varm.
  • Kom stegen ind igen, indtil sværene er sprøde.
  • Hold godt øje, så julestegen ikke bliver sort!

Brun sovs

  • Kom stegefedtet i en gryde og rør melet ud deri.
  • Hæld fond på og kog op.
  • Rør godt, så alle klumper er væk.
  • Smag til med salt, peber, ribsgele eller fibersirup/eddike.
  • Tilsæt evt. frisk timian og lad det simre med.
  • Kom et par dråber kulør i og lad saucen simre i 15-30 minutter.
  • Server med den varme steg.

Noter

*Det indeholder stadig stivelse men er glutenfrit. Opløs det her i en smule koldt vand og rør det i sovsen til sidst. I stedet for mel/Maizena kan du også bruge Arrowroot (reklamelink) .

Husk at servere flæskestegen med en lun rødkålssalat. Jeg anbefaler disse to:

Lun, klassisk rødkålssalat uden sukker eller lun rødkålssalat med ingefær og granatæble

Flæskesteg og brun sovs - opskrift på lækker julemad, der lykkes hver gang
Flæskesteg og brun sovs - opskrift på lækker julemad, der lykkes hver gang

*I stedet for mel kan du bruge Arrowroot (reklamelink) eller kartoffelmel/Maizena. Det indeholder stadig stivelse men er glutenfrit. Opløs det her i en smule koldt vand og rør det i sovsen til sidst.

Årets julegave-idé❤️

120 lækre, sunde og mættende opskrifter til alle dagens måltider + lidt ekstra lækkert til de særlige lejligheder.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

3 kommentarer til “Flæskesteg og brun sovs”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Der er noget galt med layout’et.. men kun på selve teksten under fremgangsmåderne, når man ser på mb og ipad? hele teksten kommer ikke med, sætningerne fortsætter ud af billedet -hvis det giver mening?
    Jeg håber det kan rettes, så en flæskestegs novice som mig også kan brillere med lækker julemad?

    Svar
    • Tak Louise, det kan jeg da godt se nu. Jeg har kun kigget på desktop og det har set fint ud. Jeg har straks fået min udvikler til at kigge på det. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det!

      Svar