Glutenfrie & sukkerfrie brunkager – ny og forbedret opskrift

Endelig er det lykkes mig at lave en ny og forbedret opskrift på brunkager, for hånden på hjertet, den, jeg havde i forvejen, var altså ikke særligt god.

Brunkager uden mel

At lave brunkager uden mel og sukker er selvfølgelig en udfordring, og det er klart, at man ikke får helt samme resultat, som de traditionelle brunkager. Når det er sagt, synes jeg faktisk, at disse er blevet utroligt vellykkede.

De er nærmest sprøde og har en dejlig smag af jul. Med *nærmest sprøde* mener jeg, at jeg ikke tror, vi kan komme tættere på sprødhed uden at bruge mel eller sukker.

Det smarte med brunkage er faktisk også, at du fryser dejen for at kunne skære dem helt tyndt. Men det betyder jo, at du kan lave dem i weekenden og først bage dem lige før jul. Smart!

Brunkager - opskrift på glutenfrie brunkager uden sukker

Glutenfrie & sukkerfrie brunkager – ny og forbedret opskrift

Udskriv Pin
50 stk
|
30 min

Ingredienser

  • 125 g smør
  • 125 g Fibersirup Gold reklamelink
  • 50 g Sukrin Gold reklamelink
  • 250 g mandelmel reklamelink
  • 1 tsk guargummi kan udelades men giver god “sprødhed”
  • 1 tsk stødte nelliker
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 spsk stødt kanel
  • 1 spsk stødt kardemomme
  • 2 tsk revet appelsinskal
  • 50 g mandler smuttede og hakkede
  • 1 spsk lunt vand
  • 1,5 tsk potaske

Sådan gør du

  • Smelt smørret sammen med Fibersirup og Sukrin Gold, lad det køle en anelse af.
  • Bland det med mandelmel, guargummi, krydderier, appelsinskal, hakkede mandler, vand og potaske til en homogen dej.
  • Rul dejen til en lang tyk pølse og pak den ind i film. Frys dejen ned til dagen efter.
  • Skær den frosne dej i tynde skiver, Lad den evt. tø en smule, hvis det er for svært.
  • Fordel småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Opvarm ovnen til 150 grader varmluft og bag brunkagerne i 7-9 minutter, til de er let faste. Lad dem køle helt af på en rist.

Sukkererstatninger til brunkager

Personligt har jeg det stramt med bismagen af Sukrin, og jeg må indrømme, at jeg faktisk tit gør det, at jeg erstatter halvdelen af sødningen med sukker. Ja, helt almindeligt sukker.

Det giver selvfølgelig ikke i samme grad en sukkerfri eller kulhydratfattig brunkage, men det giver bedre smag og giver stadig en væsentligt kulhydratnedsættelse ift. en traditionel brunkage.

Men det er selvfølgelig et personligt valg.

Småkager har aldrig lige været min ting. Jeg er mere nougat– og konfekttypen ;-)

Se også: Madbandittens Juleopskrifter (e-bog)

Brunkager - opskrift på glutenfrie brunkager uden sukker
Brunkager - opskrift på glutenfrie brunkager uden sukker

Den eneste Low Carb/Keto-kogebog, du behøver!

Få fornyet inspiration og opskrifter til dit Low Carb/Keto-liv.

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Læs mere her: De bedste fra Madbanditten

19 kommentarer til “Glutenfrie & sukkerfrie brunkager – ny og forbedret opskrift”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




    • Jeg er simpelthen usikker på det. Min første tanke er ja, det gør omtrent det samme men jeg har også haft en læser eller to, der har meldt tilbage, at det gør det i hvert fald ikke. Så jeg ved ærligt talt ikke lige…

      Svar
    • Nej det er ikke det samme men de gør begge noget tilsvarende med glutenfrit bagværk. Jeg ved ikke om xanthangummi kan bruges i stedet. Jeg havde en enkelt som skrev store og rungende NEJ på FB efter at have testet det i brunkageopskriften her men hvad der var gået galt og hvor galt det var gået ved jeg ikke…

      Mængden er jo så lille, at det er svært at forestille sig den helt store katastrofe men jeg ved det ikke..

      Svar
      • Tusind tak for svar. Har været en tur i Meny efter guargummi og glæder mig til at prøve dine julesmåkageopskrifter???

        Svar
  1. Tynde skriver du… For mig er det bedste ved brunkager hvis de er skåret i “tykke” skiver. Hvis de bliver for tynde minder de mig om dem “Karen Wolf” laver, ikke et godt minde… men smag og besøg ;-)
    Tak for opskriften…

    Svar