Græskargratin med sennep og ost

Denne græskargratin er super lækker! Næsten som falske flødekartofler. Den er lækker og cremet og har god sødme fra græskar sammen med en smule syrlighed fra sennep. Og så selvfølgelig gratineret ost på toppen. Namme, det er godt!

Jeg har aldrig været vild med kartofler, heller ikke som barn. Mine børn derimod er ret glade for kartofler. Og flødekartofler er Vegas favorit. Hun var dog med på græskargratin også og synes, at det smagte (næsten) lige så godt. Jeg kan godt lide at putte ost på toppen men det er måske bare mig. Jeg er generelt stor fan af gratineret ost, haha!

Imens jeg husker det, skal jeg lige sige TUSIND tak for jeres overvældende respons og utallige gode råd mod søvnløshed i går. I var jo et rent overflødighedshorn af viden og idéer. Jeg håber ikke, det skyldes, at I selv har haft problemet tæt inde på livet!

Men uanset, så tænkte jeg, at jeg ville lave et separat indlæg, hvori jeg samlede alle vores tips. Så kunne vi have sådan en vidensbank, som vi havde lavet sammen til glæde for andre med søvnproblemer. Det tror jeg, jeg vil gøre så snart jeg får et øjeblik.

Men først skal der mad på bordet, og det skal være græskar i ovn – græskargratin. Super dejlig og nem årstidsvenlig mad. Love it!

Græskargratin - lækreste græskargratin med ost og sennep - næsten som flødekartofler Græskargratin - lækreste græskargratin med ost og sennep - næsten som flødekartofler Græskargratin - lækreste græskargratin med ost og sennep - næsten som flødekartofler

Græskargratin - lækreste græskargratin med ost og sennep - næsten som flødekartofler

Græskargratin med sennep og ost

Udskriv Pin
4 personer
|
1 t

Ingredienser

  • 1 butternut squash
  • 1 stort løg i skiver
  • 2 fed hakket hvidløg
  • 10-15 salvieblade
  • ½ l fløde
  • ca. 1 ½ spsk grov sennep
  • salt og friskkværnet peber
  • 100 g ost jeg brugte Gruyère - helst en med lidt god smag
  • lidt smør til stegning

Sådan gør du

  • Svits løg og hvidløg i en gryde i lidt smør, til de er klare i farven.
  • Tilsæt salvien og fløden og varm det let op. 
  • Tag gryden af varmen og rør sennep, salt og peber i og lad det trække i ca. 10 minutter.
  • Opvarm ovnen til 180 grader. 
  • Skær græskarret i tynde skiver, ca. ¼ - 1/2 cm tykke. Behold skrællen på, hvis din butternut er økologisk.   
  • Fordel græskarskiverne i et smurt ovnfast fad og drys halvdelen af osten over. 
  • Hæld flødeblandingen over og fordel resten af osten ovenpå.
  • Bag nu fadet i den varme ovn i ca. 45 minutter eller indtil græskarret er mørt og osten gylden. Hold evt. øje med den og dæk fadet til med stanniol, hvis du synes, at gratinen bliver for mørk under tilberedning.

Den eneste Low Carb/Keto-kogebog, du behøver!

Få fornyet inspiration og opskrifter til dit Low Carb/Keto-liv.

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Læs mere her: De bedste fra Madbanditten

13 kommentarer til “Græskargratin med sennep og ost”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Tror du man kan kombinere kartofler og butternut squash?
    Min familie vil helst have klassiske flødekartofler, men jeg foretrækker det er lidt mere spændende. Så overvejer at tilføje kartofler til din opskrift – men hvad tænker du? Er det helt hen i vejret??

    Svar
  2. Kære Jane
    Man kan ikke længere læse opskriften. Reklamen for viaplay ligger lige oveni, i hvert fald fra ipad.
    Mvh Mette

    Svar
  3. Lyder virkeligt lækkert! Kan man anvende 8% madlavningsfløde (eller andet), når man ikke tåler en alm. fløde?
    Tak for fantastisk lækre madopskrifter! :-)

    Svar
    • Jeg har ingen erfaring med fløde 8% så det har jeg svært ved at sige. Men jeg tror, de indeholder mel for at kompensere for fedtet, så måske hjælper det til at den hænger sammen…

      Svar
  4. Jeg undrer mig over brugen af forskellige slags græskar i dine opskrifter, er der ikke alt for mange kulhydrater i disse til LC ??

    Svar
    • Det synes jeg ikke nødvendigvis men måske misforstår jeg, hvad du mener med “for mange”. For mange kulhydrater ift. hvad?

      Græskar indeholder mellem 5-10 g kulhydrat pr. 100 g. Hvis man spiser striks LCHF eller er ny til LCHF kan det være nødvendigt at holde sig til max 20-30 g om dagen for at sikre at kroppen stiller om til fedtforbrænding. Derefter kan mange (fx mig) spise op til omkring 50 g kulhydrat om dagen og stadig være i ketose (hvis ketose overhovedet er et mål).

      Til sammenligning ligger en almindelig dansk kost på 200-300 g kulhydrat om dagen, så der er et godt stykke derop. Med eller uden græskar.

      Det mest afgørende er, at det samlede kulhydratindtag er lavt og ikke så meget hvorfra kulhydraterne kommer. Dog kan man tale om, at det ikke er så smart at spise hele dagens kulhydratration i ét måltid, ligesom man får flere grøntsager for kulhydraterne ved at vælge salatgrønt og kål fx end ved fx rodfrugter.

      Læs evt. også dette indlæg om forskellige typer LCHF: https://www.madbanditten.dk/forskellige-typer-lchf/

      Svar