Sygemeldt som selvstændig og noget om smertelindring

Jamen i øjeblikket er jeg vel en slags sygemeldt. Det er jo lidt specielt at være som selvstændig.

For sådan cirka 100 år siden var der også et pensionsselskab, der spurgte, om ikke vi skulle tegne noget sygeforsikring til hvis jeg nu skulle komme galt afsted, så jeg ikke ville kunne arbejde. “Jo, jo, måske en dag” tænkte jeg, der aldrig rigtigt har gået op i hverken pension eller forsikringer. Og jeg tænkte, at næsten uanset hvad der skete med mig, ville jeg i et eller andet omfang kunne passe mit arbejde.

Og det er da også lidt rigtigt. I øjeblikket kan jeg dog kun arbejde sammenlagt 2 timer om dagen. Hvilket er noget mindre, end jeg plejer.

Så jeg aflyser ting og takker nej til tilbud og muligheder, for jeg ved ikke, hvornår jeg er på toppen igen.

Dog vil jeg lige skynde mig at sige, at jeg har en fin og sund forretning, og den kan godt bære, at jeg er på nedsat tid i en periode. Og det er jo heldigt for mig, kan man sige. Alligevel tror jeg nok, at jeg gør alvor af at tegne den sygeforsikring bagefter.

Heldigvis er Søren mere sikkerhedsmenneske, end jeg er, så han havde sørget for, at jeg var dækket af hans sundhedsforsikring, som nu betaler mit forløb hos fys’en, så det er jeg ret taknemmelig for.

MEN HVORDAN GÅR DET EGENTLIG?

Det går bedre. Virkelig meget bedre. Overhovedet ikke godt men bedre.

Jeg har ikke længere konstante smerter, og de smerter, jeg har, er mindre i intensitet.

For en uge siden græd jeg af smerte, fordi jeg havde så ondt og slet ikke kunne være i det. Nervesmerter kan næsten sammenlignes med veer på den måde de overtager hele kroppen. Det er højst ubehageligt.

Jeg er forlængst stoppet med at græde.

Jeg kan også mere. Jeg kan sidde lidt, så jeg kan fx sidde ned og spise. At stå op og spise imens familien sidder rundt om bordet er SÅ nederen og tager virkelig glæden fra maden…

Jeg kan også stå op i lidt længere tid af gangen, hvilket tillader mig at få arbejdet lidt. Bagefter skal jeg så hvile, før jeg er klar igen, men det er ok.

Jeg har stadig føleforstyrrelser i det ene ben og kan ikke støtte ordentligt på det, så jeg halter og har svært ved at gå. Det er virkelig irriterende. Mig, der elsker mine lange gåture.

Og så har jeg virkelig ondt om natten, så min nattesøvn er afbrudt og dårlig. Dog går det også fremad.

Så alt i alt er der kæmpe fremgang ift. for en uge siden, så jeg håber virkelig, det fortsætter sådan.

HJÆLP TIL SMERTELINDRING

Jeg har dygtige folk, der hjælper mig rigtig meget. Fys’en, som tager sig af min ryg, min massør Jeanne, som sørger for, at jeg får afspændt muskulaturen i ballerne (og alle mulige andre steder) og selvfølgelig Rasmus, som hjælper både med øvelser/træning og med smertehåndtering.

Jeg har taget smertestillende (ibuprofen, panodil og en blanding af de to), da det var værst, men da jeg oplevede dem fuldstændig uden effekt, stoppede jeg med dem igen.

De ting, der har hjulpet mig mest ift. smertelindring, har været disse:

‣ Dybe vejrtrækninger

Fosterstilling og så trække vejret roligt helt ned i maven.

Rasmus forklarer mig, at smerte er et faresignal fra hjernen, og når man trækker vejret roligt, sender man et signal til hjernen og nervesystemet om, at der ikke er nogen fare på færde.

Jeg bruger det især om natten, når jeg ikke kan falde til ro, fordi jeg har ondt. Så prøver jeg at trække vejret dybt og roligt og aftaler med mig selv, at jeg mindst skal tage 10 dybe vejrtrækninger, inden jeg må afvise det som virkningsløst.

Inden de ti vejrtrækninger er gået, er jeg som regel faldet i søvn igen.

‣ Opmuntring

Som jeg nævnte sidst, hjælper skræmmescenarier ikke særligt meget. Det gør opmuntring til gengæld. En slags placebo-effekt vel.

Men fx når fys, massør eller Rasmus siger ting som: der er fin fremgang eller det er ikke alvorligt, det gør bare ondt eller du skal nok komme dig helt, så forsvinder mine bange tanker, og jeg slapper mere af. Deraf smertelindringen formentlig.

Når jeg så har rigtigt ondt, genspiller jeg de ord. Det er ikke alvorligt, det går fint fremad, det skal nok blive godt igen… Og det hjælper.

‣ Cykling

Ja, den her er lidt sær. Jeg kan ikke sidde, gå eller stå, men jeg kan cykle. Så jeg cykler hver dag.

Mit ene ben kan ikke træde så meget i pedalen, og det ser helt skørt ud, når jeg skal sætte i gang, men når jeg først cykler, nyder jeg de rytmiske bevægelser.

At cykle gør slet ikke ondt, og det tillader mig kort at glemme, hvor skidt det står til. Jeg får frisk luft, bevægelse og dagslys og det giver mig en følelse af normalitet.

Jeg er vant til at bevæge mig sådan rimelig meget, så jeg har det som en løve i et bur, når jeg føler, at jeg ikke kan noget.

‣ Lytte til musik 

Den her er nok i tråd med vejrtrækninger men det distraherer mig at lytte til musik, og det får mig til at slappe af. Så har du forslag til god musik, jeg bør gå op opdagelse i, så giv mig et hint.

Årets julegave-idé❤️

120 lækre, sunde og mættende opskrifter til alle dagens måltider + lidt ekstra lækkert til de særlige lejligheder.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

37 kommentarer til “Sygemeldt som selvstændig og noget om smertelindring”

Skriv en kommentar

 1. God bedring.
  Jeg vil huske den med vejrtrækning, næste gang jeg har mavesmærter.
  Sidst men ikke mindst, vil jeg opfordre dig og andre selvstændige til at få styr på det med pensionen, lønmodtagere nyder godt at “tvungen” indbetaling, men vi håber jo alle på en god alderdom, og den bliver altså lidt sjovere, hvis man ikke skal forsørges af det offentlige – og det er forsørgelse, og ikke en optjent ret.

  Svar
  • Pensionen har jeg styr på! Både i form af regulær pensionsopsparing og så opsparet kapital i virksomheden som jo også er en slags pensionsopsparing. Men på forsikringer halter jeg langt bagefter… ? og ja, det skal der rettes op på!

   Svar
 2. Vil bare anbefale dig at lytte til Highasakite. Det er der skønneste og mest bevægende musik jeg længe har hørt.
  God bedring. ??❤️

  Svar
 3. Kære Jane

  Åh jeg kan næsten mærke dine smerter, kender det kun alt for godt på min egen krop.
  Jeg har haft svær bækkenløsning, som jeg har døjet med til mine tøser var teenagere, i de år kunne jeg næsten ikke bevæge mig, men kunne dog cykle. Underligt at man ikke kan gå, sidde eller ligge, men cykle det kan man :-)
  I dag er mine tøser voksne og jeg er “vokset” fra mine smerter.
  Selv om det føles tungt når man er i det, så kommer man ud på den anden side.
  Så hermed en hel masse positive tanker, med håbet om en snarlig bedring.

  Mange hilsen Helle

  P.S. Tak for en fantastisk blog, som jeg har fulgt i flere år.

  Svar
 4. Godt at høre at det går bedre :) Jeg har en app med naturlyde fra Bornholm (Sound of Bornholm), som jeg har brugt meget og albummet “Bethoven for meditation” er også rigtig godt til afslapning.
  I 2005 blev jeg også lagt ned af noget lignende, og jeg anede ikke hvad jeg skulle gøre, men helt instinktivt lagde jeg mig på gulvet med benene oppe i sofaen, og senere fandt jeg ud af, at det er den mest aflastende stilling for ryggen, så den bruger jeg stadig ved f.eks. at tage en kæmpe IKEA-pude med i seng og have under benene, når jeg skal sove. Puden bliver smidt på gulvet i løbet af natten, men det er måske et forsøg værd?
  Det er så frustrerende at stå midt i, specielt uvisheden om hvornår det bliver bedre, men det skal nok blive godt igen, specielt med den hjælp du får, og fedt at du cykler. Og selvom man bare har lyst til at forblive i fosterstilling er bevægelse virkelig godt <3
  Håber ikke at jeg har givet alt for mange "gode råd" – tag det du kan bruge, og smid resten væk.

  Svar
  • Åh du kan tro, jeg bevæger mig næsten hele tiden. Alt hvad jeg overhovedet kan. Går, står, cykler, træner, vandrer hvileløst rundt herhjemme etc. Med hvilepauser, når jeg har brug for det.

   Jeg tror, jeg har prøvet alle varianter af pudetricket men jeg synes ikke det hjælper. Jeg har utroligt få stillinger, jeg kan ligge i uden smerter om natten, hvor det er værst, men jeg har fundet et par stykker, som jeg (næsten) kan sove en fuld nat i. Nattesøvn er så utroligt vigtigt også. Hold op, det gør en kæmpe forskel om jeg har sovet eller ej…

   Men tak for input.

   Svar
 5. Hej Jane.

  Dine indlæg om smerterne har gjort et stort indtryk på mig. Blandt andet fordi jeg synes, det er enormt synd for dig med smerterne. Jeg har stået ved min mors side igennem et smertefuldt sygdomsforløb og oplevet hende være begrænset pga smerter af forskellig slags meget ofte. Det må være så hårdt! Og er noget jeg ofte sætter pris på, at jeg ikke er plaget af på samme måde.

  Noget andet der har gjort indtryk er din fine måde at sætte grænser på og “internetopdrage” lidt. Dine ord vækker genkendelse og jeg synes, at dine råd om, hvordan man møder en med smerter, kan overføres til meget andet. Jeg tog en uddannelse på et tidspunkt, hvor en vigtig pointe har sat sig fast hos mig – at vi skal passe på med at være handlingsorienterede i vores støtte til andre. At nogle gange er det ikke støttende at være orienteret på, hvad der skal gøres. Nogle gange er det! Men ofte kan det være en større hjælp at lytte og ofte vil man opleve, at personen handler rigtig meget i forvejen og nok ikke vil få hjælp af at handle mere. Så med det vil jeg bare sige, at du har fat i noget og siger det fint :)

  Håber du får det hurtigt!

  Svar
  • Tak for den søde og opbakkende kommentar, Kathrine. Den gjorde mig rigtig glad.

   Og din pointe er nemlig så rigtig. Vi er så handlingsorienterede hele tiden – og måske især på andres vegne, og nogle gange er det, man som syg/smerteramt har brug for bare at blive anerkendt i sin oplevelse. Jeg kan sagtens genkende det handlingsorienterede hos mig selv også og jeg kan sagtens også have travlt med at løse alle andres problemer, så jeg ved godt, at det kommer fra omsorg, men det er værd at blive opmærksom på alligevel.

   Svar
 6. Det er pudsigt det der men cykling. Da jeg var ret nyopereret i mit bækken og ikke kunne sidde på en stol uden en 10 cm tyk kørestolspude, kunne jeg også godt sidde på en motionscykel. Det er endt med faktisk at være den eneste form for konditionstræning jeg kan lave, da jeg hverken kan gå særlig langt og heller ikke stå på en crosstrainer. Men cykle! Det kan jeg :)
  Dejligt at læse, at du har det bedre :)

  Svar
  • ej hvor sjovt! Jamen så er det jo ikke bare mig! Jeg har aldrig været så vild med at cykle men nu er jeg helt begyndt at holde af det. Så kom der da noget godt ud af denne her misere :)

   Svar
 7. Hej Jane.

  Jeg har kun fulgt lidt med, men øv hvor lyder det træls og frustrerende.
  Jeg har aldrig været så hårdt ramt som dig, men akupunktur hjalp mig, da jeg sidst blev ramt og skulle ud at flyve et par dage efter. Jeg er ellers ret bange for nåle, men det tog altså lige toppen af smerten, og efter en uge var det helt væk. Det kan være en mulighed, når andet smertestillende ikke hjælper.

  God bedring til dig, håber du snart kan leve lidt mere normalt:-)

  Kh Dorthe

  Svar
  • Hej Dorthe
   Tak for forslaget. I øjeblikket render jeg til diverse behandlinger 1-2 gange om dagen, så jeg har ikke lige specielt travlt med at fylde mere på, men hvis jeg oplever at effekten udebliver, vil jeg have akupunktur i baghovedet. Jeg har lidt blandede erfaringer med det. Det hjalp mig (måske) i forbindelse med fertilitetsbehandling (i hvert fald blev jeg gravid i det forsøg, hvor vi brugte akupunktur) men i forbindelse med rygsmerter (af andentype end mine nuværende) har jeg oplevet det uden effekt. Der er så meget at bruge penge på derude…

   Svar
   • Hej Jane.

    Jeg forstår udmærket din skepsis. Jeg prøvede akupunktur et par gange, da jeg var gravid anden og tredie gang. Jeg var gået over tiden. Det hjalp ikke, til gengæld fik jeg det dårligt og havde totalt koldsved over det hele. Rystede fordi jeg var hundeangst for de nåle.
    Ved iskiassmerten vidste jeg ikke at behandlerne ville sætte nåle i mig, så måske det virkede fordi angsten var væk;-)
    Håber du finder noget der kan hjælpe dig uden at skulle bruge en formue.

    Kh Dorthe

    Svar
 8. Godt at høre at det går fremad!

  Mange af Mike Oldfields instrumentale albums er meget afslappende at lytte til. Steve Hacket (guitarist fra Genesis) har udgivet en del albums med klassisk guitar (med og uden orkester), dem nyder jeg også. Jeg kan også anbefale Gerry Raffertys 3 første albums – dejlig let svingende musik.

  Svar
 9. Hej Janne
  Jeg sendte dig for nyligt en mail, men er i tvivl om mailadressen virkede. Jeg fandt to adresser på din kontaktside og den ene blev nemlig afvist.
  Prøver derfor at skrive her i kommentarfeltet og håber at det er ok, selvom det ikke direkte omhandler indlæggets emne.
  Jeg vil bare gøre dig opmærksom på (hvis du ikke allerede ved det) at reklamebanneret øverst på din blog indeholder reklamer for fup-slankeprodukter, som jeg tvivler på at du ønsker skal optræde i sammenhæng med din blogs ellers meget lødige og ordentlige indhold.
  Jeg er ikke klar over hvor meget eller hvordan du kan styre indholdet i reklamebanneret, men jeg syntes i hvert fald at du skulle vide det.
  (Ville selv blive tosset over det hvis jeg ufrivilligt kom til at reklamere for et lignende indhold på min blog).
  Kan sende dig et screenshot hvis du ønsker det.
  Vh. Eva

  Svar
  • Hej Eva. Jo undskyld. Jeg har fået din mail. Alting går bare meget langsomt her på min side, så jeg er langt bagud på mailen. Men jeg sætter stor pris på din opmærksomhed og har flere ting jeg lige skal have taget med det bureau (herunder også alle de videoreklamer?)

   Svar
   • En lille tilføjelse: reklamerne jeg så var ikke videoer, kun billeder. Gemmer de screenshots jeg tog, så kan du bare skrive til mig hvis du får brug for dem.

    PS:… undskyld at jeg kom til at kalde dig Janne, i øvrigt…, opdagede det lige et hak for sent ?
    … og rigtig god bedring!

    Svar
 10. Det lyder altså ikke skørt med cyklingen. Jeg kæmper på 5. Måned med en diskus prolaps i lænden som rammer nerven i der ene ben dvs mine smerter sidder altid i ben/Balle.
  Jeg står op det meste af dagen, kan sidde sammenlagt 1 time på bolden, kan godt gå – det gør ondt i starten med løsner op efter 1-2 km. Men cyklen er fantastisk? Jeg har lånt en el-bedste og jeg kan køre 10 km uden problemer når jeg blot bruger hjælpemotoren op ad bakke eller ved modvind. Jeg undrede mig også i starten men det er sådan en befrielse at kunne hjule derudad?
  Måske kan du også svømme?!? Det virker for mig med rygcrawl og crawl, ikke bryst.
  Rigtig god bedring!

  Svar
  • Hvor fedt at det er genkendeligt med cyklen! Det er så dejligt med lidt vind i håret når man ellers føler sig lidt låst. Svømning har jeg også godt fået anbefalet. Jeg har det lidt stramt med svømmehaller (og hav faktisk også) så den er jeg nødt til at gemme lidt :)

   Svar
 11. Selvfølgelig kommer du dig, der er jo ikke nogen grund til at du ikke skulle komme dig :-) Og du arbejder jo sindssygt hårdt på at komme dig så hurtigt som muligt, så selvom du er “sygemeldt”-agtigt, arbejder du da stadigvæk hårdt.

  Jeg lyttede helt vildt meget til bandet Air da jeg havde stress. Det er så rar musik, men uden at være alt for “no stress”-agtigt – det kan jeg nemlig ikke så godt holde ud. Dem kan jeg anbefale.

  Rigtig god bedring!

  Svar
 12. Hvor dejligt at læse, at der er fremgang – tillykke med det ❤️

  Musik kan feks være Musicure, der er SÅ mange skønne albums og jeg lytter meget til ‘yoga musik’ (er bla yogalærer), så det vil det næste bære præg af: Snatam Kaur, Krishna Das, Sirgun Kaur, Deva Primal, David Newman og et album, der hedder ‘The Music within’ og ‘Savasana seranades’. Mantraer der gentager sig selv kan virke utrolig beroligende.

  Fortsat god bedring, Mette

  Svar
  • Fedt tak! Jeg havde og brugte musicure dengang mine twins var små og havde kolik. Elskede dem! Gad vide om de fås digitalt. Det må jeg lige undersøge. Og dejligt med nye forslag også??

   Svar
 13. Rigtigt godt at høre, at du har fået det meget bedre. Især, hvad der har hjulpet dig, finder jeg interessant. (Den med vejrtrækningen) – men tænker, måske det er den man ofte finder i, når man f.eks. har svære veer, hehe.
  Du må sætte dig et mål – at du skal lave et indlæg der hedder: Selvstændig, nu med forsikringer og styr på pensionen. Du er som så mange andre danskere nok ikke helt uptodate der. (jeg er absolut heller ikke, plus de jo ændrer reglerne hele tiden, suk) – Men tænk, hvis du fik styr på det? – tænk hvis du hjalp andre med at få styr på det…
  Så en dag, hvor der ikke er så meget at se til, haha..
  Fortsat god bedring :)

  Svar
 14. Det gør mig ondt på dine vegne.
  Nervesmerter, måske du skal bruge de gode gamle epilepsiprodukter.
  Jeg har selv fået Lyrica efter min arbejdsulykke med rygmarvsskade, de hjalp.
  Hvad angår forsikring, så kan jeg kun sige, at du må få tegnet dig en, det kan så meget betale sig.
  Jeg var selv forsikret på mit arbejde, i en kommune, men de er selvforsikret og nu vil de ikke betale. 7 år uden en ordentlig indtægt som 2/3 invalid efter et voldeligt overfald af en psykisk syg.
  Her havde jeg virkeligt godt kunne bruge en selvtegnet forsikring.
  Så af erfaring, kan jeg kun anbefale alle at tænke over hvilke forsikringer de har på sig selv og deres børn.
  Øv for dig, at du må igennem dette forløb, jeg håber du bedres og ønsker dig god bedring, selv om jeg ved, at det er lettere sagt end som så!

  Svar
  • Tak Tina❤️ Jeg oplever (næsten) ikke behov for medicinsk smertelindring længere. Og du har så ret med den forsikring. Så tosset at man skal rammes af uheld før det går op for en hvor vigtigt det er…

   Svar