Supersalt

Supersalt – det lyder næsten superhelts-agtigt. Og det kan vi da godt sige, at det er. Men supersalt er bare et udtryk for en saltblanding, der kombinerer forskellige slags salt og tilsammen giver dig de mineraler, som de hver især indeholder.

Supersalt er ikke noget, jeg har fundet på. Det er tværtimod noget, som Anna Hallén, som er en af de “gamle svenske LCHF’ere” har lavet for at imødekomme kroppens behov for forskellige mineraler til de af hendes kursister, der hverken spiste nødder eller skaldyr, som er to gode kilder til mineraler.

Jeg spiser både nødder og skaldyr, i hvert fald i nogen mængde, men jeg har alligevel adopteret saltblandingen her 100% og bruger den hver dag.

I forvejen brugte jeg de tre slags salt, som supersaltet indeholder, men det var lidt på må og få. Ved at blande dem og bruge blandingen, er jeg hele tiden sikker på, at jeg får en blanding af de tre.

Jamen vi skal jo spare på saltet!

Jamen uha, vi skal jo spare på saltet, for det står der i kostrådene og alt det der. Nej. Eller måske men mest nej.

Du kan med fordel godt spare på det billige, raffinerede og mineralblottede bordsalt og erstatte det med noget ordentligt salt. Eller måske endnu mere rigtigt sagt: Spar på alt det forarbejdede mad, hvorfra danskerne får den størstedel af deres salt fra.

Salt er faktisk ret vigtigt for dig.

Salt på LCHF/Keto er ekstra vigtigt!

Det gælder især, hvis du spiser LCHF/Keto!

Det opdrager jeg min kickstartere benhårdt til helt fra starten. Og jeg “tvinger” dem til at drikke glas vand med 0,5-1 tsk salt i. Ja, saltvand.

Det hjælper nemlig mod 90% af det besvær, du kan føle, når du lægger kosten om til LCHF. Okay, måske ikke 90% men dælemedeme meget af det.

Det skyldes delvist, at vi på LCHF/Keto spiser ‘rigtig mad’ (eller mono-ingrediens-mad, som jeg så en beskrive det – haha!) og derved færre forarbejdede madvarer og derfor helt enkelt får mindre salt ind igennem kosten.

Men det skyldes også, at du, når du spiser LCHF/Keto, delvist tømmer dine glykogenlagre (populært kaldet “kulhydratdepoter”).

Det er nødvendigt for at få kroppen til at slå over på fedtdrift.

Hvert gram glykogen, der er i dine muskler og lever, binder 3-4 g vand til sig. Når du så tømmer ud i glykogenlagrene, tømmer du samtidig ud i væske. Det er derfor mange ser et (væske-)vægttab på 3-5 kg i den første uge alene.

Men det her væsketab gør Low Carb’eren lidt mere sårbar overfor forskydninger i væske og saltbalancen.

Det gælder helt generelt, men det er ekstra aktuelt især her om sommeren, hvor vi sveder mere, og især, hvis vi træner og sveder.

Tegn på at du mangler salt

Tegn på, at du mangler salt kan fx være:

 • svimmelhed – det sortner for øjnene, når du rejser dig
 • hovedpine
 • kvalme
 • træthed og uoplagthed
 • tunge ben

Løsningen er at tage 0,5-1 tsk salt i et glas vand. Får du det bedre indenfor 15-20 minutter, har du løsningen lige der.

Selv ved jeg, at det er tid til ekstra salt, hvis jeg oplever svimmelhed, eller at jeg bliver light-headed, når jeg rejser mig.

Og om sommeren prøver jeg at huske at tage salt før træning, da jeg ellers kan blive utilpas og få hovedpine.

Prøv det, vil jeg sige. Du har ikke rigtigt noget at tabe, som jeg ser det.

Jeg plejer at bruge himalayasalt, når jeg tager et glas saltvand. I madlavningen bruger jeg supersaltet herunder.

Supersalt - læs hvorfor salt er sundt og vigtigt for dig og lær at blande din egen sunde saltblanding

Supersalt - læs hvorfor salt er sundt og vigtigt for dig og lær at blande din egen sunde saltblanding

Supersalt

Udskriv Pin
1 glas
|
10 min

Ingredienser

Sådan gør du

 • Bland alle tre slags salt i lige forhold i en skål.
 • Rør dem godt sammen og hæld dem på glas eller hæld dem tilbage i fx Herbamare-beholderen, som er så dejlig nem at bruge til daglig.
 • Min supersalt er kun superpæn i lag, indtil jeg også blander den sammen :)

Få hjælp og inspiration til sund livsstil

“Smukke billeder – tænderne løber voldsomt i vand og man får lyst til at afprøve dem alle”

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Køb nu til 240,- (vejl. udsalgspris: 300,-): De bedste fra Madbanditten

10 kommentarer til “Supersalt”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane,

  jeg har lige læst dit indlæg om supersalt. Hvor på skalaen befinder flagesalt sig, altså fx. Læsøsalt eller islandsk flagesalt? Er det det samme som havsalt?

  Hilsen
  Bente

  Svar
  • Begge dele er super. Alle former for uraffineret salt er super, da du her får mineraler med i købet. Men jeg ville ikke overtænke det men bare vælge den, jeg lige havde til rådighed.

   Svar
  • Jo det kan man vel nok men de store saltflager bliver måske lidt svære at blande med de fine salttyper…

   Svar
 2. Hej Jane
  Det “more” mig lidt, at du kan få folk til at droppe “spar på fedtet”, men de samme mennesker stadig tror, de skal sapare på saltet, når det heller ikke er sandt for alle

  Svar
 3. I stedet for et glas vand med salt, drikker jeg en kop “bouillon” = Herbamare urtesalt i en kop varmt vand. Det virker godt og smager bedre :-)

  Svar
 4. Hej Jane. Du skriver om svimmelhed og salt, hvordan er det lige med lchf og træning?
  Jeg oplever svimmelhed i perioder hvor jeg løber meget – typisk 10 – 12 km to eller tre gange om ugen. Det er ikke kun i forbindelse med løb men også på andre tidspunkter i løbet af dagen, hvor jeg kan opleve en kort svimmelhed. Det forsvinder hvis jeg skærer ned på træningen. Jeg spiser ikke striks lchf, måske i virkeligheden mest lc og knap så meget hf :)

  Kan du sige lidt om lchf-kost og træning?

  Hilsen Lis

  Svar
  • Jamen det er netop det, jeg skriver om i indlægget her. Som low carber bliver du mere sårbar overfor forskydninger i væske- og saltbalance, fordi glykogenlagrene er (delvist) tømte og kroppen skiller sig af med den tilhørende væske. Ekstra salt og ekstra væske er derfor virkelig vigtigt. Især i sommervarmen og især ved træning – fordi vi her tilmed sveder mere.

   Så svimmelhed i forbindelse med træning og andre tidspunkter skyldes i de fleste tilfælde væske- og/eller saltmangel men formentlig begge. Så øg dit væskeindtag med fx 0,5 liter pr. dag og drik et glas saltvand næste gang du oplever det (1 glas – 1 lille tsk ordentlig salt). Har du det bedre indenfor 15-20 minutter, har du svaret lige der.

   Og så kan jeg varmt anbefale lidt opmærksomhed til HF-delen også ;-)

   Svar