Ting, du ikke må sige som madblogger

Madblogging er serious business, og hvis du ikke er varsom, er det virkelig nemt at komme til at jokke i spinaten, som man siger.

Jeg har lavet alle fejl i bogen igennem årene, og jeg har samlet dem herunder til glæde for dig, der måske er ny til madblogging.

TING, DU IKKE MÅ SIGE SOM MADBLOGGER:

  • Du må ikke kalde din opskrift for “sund”. For hvad er egentlig sundt nu til dags, og hvem er du i øvrigt at tro, at du kan diktere, hvad der er sundt? Så lad være med at kalde dine opskrifter sunde, for det er de ikke. Ingen opskrifter er sunde eller usunde. Hvorvidt noget er sundt handler kun om helheden. Så stop med det nu.
  • Du må ikke kalde din mad for “rigtig mad” eller “naturlig mad”, for det signalerer, at der er noget andet mad, der er “forkert” eller “unaturligt”, og det bidrager til usunde (må man egentlig sige det her?) tanker og vaner i dine læsere. Du kan kalde din mad for mad. Evt. god mad, hvis du føler dig rustet til at stå på mål for, hvornår noget er god mad.
  • Du må ikke kalde din chokoladekage for chokoladekage, medmindre den indeholder ægte chokolade. Er det en kage bagt med dadler og kakaopulver, kan du kalde den dadel-kakao-kage, og hvis det er en almindelig kage med æg, mel, sukker og kakao, kan du kalde den kakaokage. Brud på denne regel risikerer at blive mødt med oplæsning af chokoladebekendtgørelsen (ja, den findes).
  • Du må ikke kalde din opskrift for “sukkerfri”, hvis den indeholder et sukkererstatningsprodukt eller er sødet med frugt eller tørret frugt – og faktisk heller ikke, hvis den indeholder noget kulhydrat, som jo teknisk set er en sukkerart.
  • Du må ikke skrive, at noget feder eller slanker, for der er ikke noget, der isoleret set feder eller slanker.
  • Du må ikke bruge ordene “forbudt” eller “tilladt”, fordi helt ærligt, det er dumt at opgøre mad i så strenge termer. Spis hvad du vil, men lad være med at bruge politibetegnelser om din mad.
  • Du må ikke bruge ordet “syndigt” om fx en kage, for syndigt signalerer noget religiøst, og vi vil ikke blande religion med chokoladekage. Desuden fortæller “syndigt”, at læseren skal skamme sig lidt, imens kagen spises. Og ingen skal skamme sig over at spise kage.
  • Lad også være med at sige, at noget smager så godt, at det er vanedannende eller afhængighedsskabende, for det er en hån mod dem, der lider af ægte afhængighedsproblematikker. Og du vil helst ikke håne dine læsere, vel?
  • Du skal også helst lade være med at bruge humor og ironi i dine indlæg, for det fungerer så pokkers dårligt på skrift, og der vil altid være nogen, der tager dine ord seriøst, og så har du håret i postkassen. Så hvis du vælger at bruge humor eller ironi, så understreg tydeligt enten i et punkt for sig (som her), at det bare er spas, eller vælg den sikre vej og lad helt være.

Det var så lidt og god weekend! ;-)

Få hjælp og inspiration til sund livsstil

“Smukke billeder – tænderne løber voldsomt i vand og man får lyst til at afprøve dem alle”

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Køb nu til 240,- (vejl. udsalgspris: 300,-): De bedste fra Madbanditten

35 kommentarer til “Ting, du ikke må sige som madblogger”

Skriv en kommentar

  1. Var nødt til lige at tjekke chokoladebekendtgørelsen efter dette indlæg – og jeg kan simpelthen ikke se ud af den, hvorfor man ikke skulle måtte kalde en kage, man bager til sig selv, for en chokoladekage, hvis der ‘bare’/‘kun’ er cacao i? Du fremstiller og markedsfører jo ikke ‘chokoladekage’, du formidler opskrifter. Hvori består overtrædelsen?
    Min gode, gamle ‘God mad – let at lave’ benævner også kagen side 563 med æg, mel, sukker, cacao, kaffe mv for “chokoladekage” uden at der er et gram chokolade i. Også Arlas, vielskermads og BoBedres chokoladekager er fremstillet ‘på’ cacao.
    (Selv Dancakes chokoladekage er uden chokolade :) …og de måske omfattet af chokoladebekendtgørelsen?!…)
    Du har bare at kalde din kage m figner og cacao for chokoladekage fremover! Det er klart chokoladekage i min bog!

    Svar
    • Haha hvor SJOVT at du rent faktisk tjekkede. Det har jeg aldrig gjort. Men at rumme at nogle kan føle sig provokeret over den slags, har jeg endnu ikke lært at forstå :)

      Svar
  2. Tak for et sjovt indlæg! Jeg håber altså ikke, at du stopper med ord som “vanedannende” eller “syndig”, for det er altid de ord, som giver mig lyst til at prøve en opskrift!

    Svar
  3. Uha tør jeg nu, vil jo sikkert nok komme til at jokke (træde) nogen over tæerne, men ta’r chancen ? synes helt ærligt vores sprog bli’r en smule kedeligt og stift hvis vi skal vende og dreje hvert ord før det “bruges” . Jeg er helt tryg og sikker på du ikke mener at støde nogen med vilje, så hvorfor alt det her. Tak for god og sjov info som formår at give mig mere end blot ord ??

    Svar
  4. Jeg er en af dem, der har det stramt med “syndigt”, når det drejer sig om mad. Måske fordi jeg lider af en erhvervsskade, men for mig er “synd” noget, der adskiller os fra hinanden – noget, der kommer imellem os og ødelægger det tillidsfulde forhold, som vi i udgangspunktet har til hinanden. Desuden lider jeg af det gammeldaws synspunkt at man skal kun skamme sig, hvis man IKKE nyder en veltillavet chokoladekage -eller anden god mad, men på den anden side: I madbloggerjargonen er syndig vel efterhånden lig med lækker.
    Når det så er sagt, så må du skrive, hvad du vil, ellers bliver det kedeligt. Jeg følte mig godt og grundigt ramt af dit “syndighedspunkt” og tak for det :-).

    Svar
    • Jeg har det også stramt med syndig. Og med tilladt og forbudt. Og ‘at unde sig’ men det er måske en helt anden diskussion. ☺️

      Svar
  5. Godt indlæg! Og du har en skide god blog.. Jeg er ny “fan”, men er dybt rystet over alle de ting som folk kan hidse sig op over- lad være med at læse med på bloggen, hvis den er “for barsk” til din sarte sjæl.. Måske bare mig! Men tak, for super god inspiration ?

    Svar
  6. Som altid en skøn blog ?
    OG så må man jo huske på, når man sidder der ude bag skærmen, at bliver man fornærmet/stødt eller andet i den dur. Så er det DIN følelse ? Man kan ikke, ALDRIG, kanalisere sine egne følelser over på andre….

    Svar
  7. åh gud hvor jeg håber dette skal opfattes ironisk, ellers er min blog da total FORBUDT! :D Jeg er nemlig den belastende blogger der skriver akkurat det jeg mener og jeg gennemtænker det sgu ikke altid før det postes :D Jeg tror det er vigtigt at være sig selv, være ærlig og autentisk og gerne med fejl, som alle andre mennesker – der er ikke noget værre end de mennesker der forsøger at få ALT til at virke så perfekt og gennemtænkt at det bliver kunstigt :D

    Rigtig god weekend :))

    Svar
    • Du må skrive lige præcis hvad du vil på din blog. Det er nemlig det bedste ved en blog – at man helt 100% selv bestemmer over indholdet. Men derfor kan andre mennesker jo sagtens have en holdning til, hvordan man bør forvalte sin blog, men i sidste ende bestemmer man selv :)

      Svar
  8. Super sjovt og godt indlæg. Og kors i hytten, hvor kan det dog være anstrengende, at tænke over (hvilket jeg så normalt heller ikke gør), at der overhovedet er nogen, der gider bruge deres tid på, at blive forurettede over, HVAD du som madblogger kalder dine kager osv. Bladr dog videre folkens, og find en anden blog……Med brug af en knivspids sund fornuft, kan de fleste vel nemt skille skæg fra snot, og lade sig underholde og inspirere af humoristiske indslag, uden at der skal gå politisk korrekthed i det hele :-) Jeg er vild med din humor, øgenavne, selvironi – det er jo det der kendetegner netop dig :-)))))) God weekend til alle herinde :-)

    Svar
  9. Altså for min skyld må du skrive lige, hvad du vil… Vi har jo ytringsfrihed og den gælder også for madblokkere. Jeg er bare hovedrystende forbavset over, hvor mange mennesker der forsøger at presse deres egne begrænsninger, fordomme og synspunkter ned over dem, der ytrer sig. Bøvs! Jeg syntes du skriver godt, elsker at læse det og gjorde jeg det ikke, ville jeg bare rulle videre eller lave min egen blok med mine egne synspunkter….

    Svar
    • Tak :)
      Jeg synes, at nogle af betragtningerne er relevante nok, men samlet set bliver det pludselig lidt svært, særligt fordi ting som søgemaskineoptimering også spiller ind. Der er meget få, der søger på dadel-kakao-kage men ret mange, der søger på sukkerfri chokoladekage. :)

      Svar
  10. Haha! Åh hvor er det genialt :) Mine læsere er heldigvis ikke medlem af det hemmelige mad-politi.. Hvilket er lidt heldigt – For jeg kan da se at jeg har lavet samtlige fejl også :D

    Svar
  11. Hi hi – ja så jokker man lige i spinaten der ? Der findes åbentbart et skrevet(uskrevet) madblog’s reglement ?
    God weekend til dig og dine ?

    Svar
  12. Uh, jeg har også én: Du skal være 100% sikker på, at du ikke har lavet selv de mindste slåfejl i dine opskrifter for du bliver stillet til ansvar for det op til flere år senere, når nogen vil have svar på, hvorfor deres chokoladekage (undskyld, kakao-daddelkage!) faldt sammen (bevares, det er da også irriterende! Det er bare ikke sikkert, at jeg kan gennemskue hvorfor flere år senere ;) ).
    Du skal også være klar til efter 2 år at konvertere alle mål, ingredienser og redskaber i en opskrift: “Hvad nu, hvis jeg hellere vil bruge skyr og HUSK i stedet for creme fraiche og mandelmel? Og hvis jeg nu ikke har en fryser, kan jeg så bruge min ovn, og hvor lang tid skal isen så have?” #ironikanogsåforekommeher ;)
    Man kan også blive skudt for at anbefale brug af sødemidler (for det er gift) og honning (for det kan diabetikere ikke tåle).
    God weekend! Og tak for et godt grin :)

    Svar
    • Haha, ja, så rigtigt. Min blog er fra 2011 og jeg får også spørgsmål ind på gamle opskrifter… øhm.. bumbum… :)

      Svar
    • Ha, ha, det minder mig om en amerikansk blogger (david lebowitz, tror jeg) der gjorde grin med en opskrift på isterninger, a la, jeg gav min 5 min og de blev virkelig vandede, kan jeg udskifte vand med mit eget hjemme filterde,…

      Svar
  13. Hold da op hvor bliver vi kedelige efterhånden! Nu gik jeg lige her og drømte om syndige chokoladekager og så finder jeg ud af at det MÅ jeg ikke engang TÆNKE!
    God weekend!

    Svar
  14. Øj hvor har du dog “trådt i spinaten” mange gange og overtrådt alle punkter ;) Men som en af Danmarks bedste og mest læste mad-blogger så går det jo nok alligevel, specielt med din dejlige humor og selvironi :)

    Svar
  15. Nå, jeg går ud fra at det næstsidste punkt er rettet mod mig, der gjorde dig opmærksom på, at det var nederen, at du beskrev din mad som crack-heroin.
    Hvor væmmeligt, at du på det tidspunkt sagde undskyld og at du ikke havde tænkt over det, og at du nu bruger det som en “latterlig” ting på din sjove liste.
    Oh well, måske er jeg sart. Jeg har aldrig taget crack-heroin og kender vist ikke nogen, der gør det, men jeg syntes på det tidspunkt, og stadig, at det er dårlig stil at joke med det, for det er et alvorligt emne. Du er tilsyneladende ikke enig, det er også okay.

    Hav du dig en god dag.

    PS. jeg forstår godt hvad “for sjov” og “ironi” betyder, og hvornår du gør brug af det, det betyder ikke, at jeg synes det er sjovt af den grund.

    Svar
    • Kære Christina
      Jeg er ked af at du føler dig ramt. Flere havde bragt samme punkt som dig på banen, og derfor kom den med på listen. Uanset om jeg er enig i punkterne eller ej, så tager jeg faktisk flere af dem til efterretning. Jeg har ingen interesse i at støde nogen eller gøre nogen til grin. Dette indlæg undtaget men jeg havde håbet, vi kunne grine lidt af akkumuleringen af alle de “krav”, der pludselig er til at publicere noget så uskyldigt som en opskrift på internettet.

      Svar