Appelsin-mandel-kage

Denne appelsin-mandelkage er den mest vellykkede low carb kage, jeg har lavet. Er du vimmer den smager godt! Den har perfekt konsistens og er sød uden at være hvinende.

Appelsin-mandel-kage – lækreste glutenfrie og sukkerfrie kage

Tidligere har jeg muligvis sagt, at den bedste kage, jeg havde lavet var citronkagen, og den er altså også virkelig god. Jeg synes dog, konsistensen blev mere vellykket her. Mere luftig og svampet uden at være klæg.

Står du og skal bage en næsten hvilken som helst kage, kan du tage udgangspunkt i denne som en slags grundopskrift. Uden appelsin dog.

Sådan en dejlig luftig appelsinkage er helt oplagt at servere som dessert eller til eftermiddagskaffen.

Selvom kagen her er ret så kulhydratfattig (ca. 3 g kulhydrat pr. stykke), er min (junkie-)hjerne fuldstændig ligeglad. Den registrerer bare kage og vil derfor have mere, mere, mere.

Den kloge løsning på det er derfor at sende eventuelle rester af kagen med gæsterne hjem.

Ja altså det er jo noget med at kende sine svagheder og handle derefter, ikke?

Appelsin-mandelkage - den absolut mest velykkede low carb kage, jeg har lavet. Perfekt luftig konsistens. Glutenfri og sukkerfri opskrift her: Madbanditten.dk

APPELSIN-MANDELKAGE – 8 PERSONER

SÅDAN

*Om sødning

Jeg bruger ind imellem Birkesød (xylitol), når jeg bager til gæster. Jeg oplever, at det har mindre bismag end fx sukrin i større doser. Birkesød/xylitol indeholder dog nogle optagelige kulhydrater og har ikke et glykæmisk index nær 0, som det er tilfældet med sukrin. Now you know :)

Appelsin-mandelkage - den absolut mest velykkede low carb kage, jeg har lavet. Perfekt luftig konsistens. Glutenfri og sukkerfri opskrift her: Madbanditten.dk

Appelsin-mandel-kage

5 fra 1 stemme
Udskriv Pin
3
|
1 t

Ingredienser

 • 100 g usaltet smør
 • 4 æg
 • 50-70 g sødning fx Sukrin - jeg brugte halvt Sukrin, halvt Birkesød*(reklamelinks)
 • revet skal af 2 øko-appelsiner
 • 1 tsk vaniljepulver
 • 100 g flødeost naturel
 • 0,5 dl appelsinsaft
 • 200 g almindeligt mandelmel reklamelink
 • 20 g loppefrøskaller reklamelink
 • 2 tsk bagepulver
 • 1 tsk mandelessens kan udelades
 • lidt mandelsplitter eller hakkede mandler til drys
 • evt. lidt SukrinMelis reklamelink til at sigte over inden servering

Sådan gør du

 • Opvarm ovnen til 160 grader varmluft.
 • Pisk æg med sødning, appelsinskal og vaniljepulver.
 • Smelt smør i en kasserolle og tilsæt smeltet smør sammen med flødeost og appelsinsaft. Pisk det hele godt sammen.
 • Tilsæt mandelmel, loppefrøskaller, bagepulver og mandelessens og pisk igen. Dejen bliver nu tyk.
 • Hæld dejen i en smurt springform (ca. 20-22 cm) eller beklæd den med bagepapir (det gjorde jeg) og drys med mandelsplitter. Bag i ovnen i ca. 35 minutter. Bliver kagen for mørk i toppen henimod slutningen, kan du lægge et stykke staniol over.

De bedste fra Madbanditten – kan forudbestilles nu ♥

Min nye bog, De bedste fra Madbanditten, indeholder opskriften på at få langvarig succes med en Low Carb-livsstil, hvad enten du ønsker et vægttab med Keto eller bare en sundere livsstil uden sukker og kornprodukter.

Læs mere her og forudbestil dit eksemplar: De bedste fra Madbanditten

74 kommentarer til “Appelsin-mandel-kage”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
  • Ja ikke? virkelig også en af mine favoritter og den kan også bruges som en slags grund-opskrift til citronkage, æblekage, krydderkage osv.

   Svar
  • Hej Nanna
   Det tror jeg sagtens. Jeg synes bare, den lige har brug for en anelse fibre for ikke at være for løs i det.

   Svar
 1. Ved du om der er et smart alternativ til flødeosten? Min mand kan ikke tåle komælksenzymer, og det er desværre ikke så let at finde gede- eller fåreflødeost.
  Tak for en masse god inspiration :-)

  Svar
  • Hvad med sådan nogle soja-flødeoste måske? Det er ikke noget, jeg spiser eller har testet men måske kunne det hjælpe i dette tilfælde. Alternativt måske kokosmælk…

   Svar
 2. Hej Jane

  Først 1000 tak for denne hjemmeside. Du er en kæmpe inspiration.
  Jeg vil gerne bage denne her appelsinkage men kan jeg bruge almindeligt saltet smør?

  På forhold tak!

  Bedste hilsner Mette

  Svar
 3. Super lækker kage. Mums den kan jeg virkelig godt anbefale.
  Generelt Tak for en masse skønne opskrifter, jeg kigge på din side dagligt. Og du er en kæmpe inspiration.
  Jeg har lært meget og lavet meget lækkert mad, takke dig.

  Svar
 4. Hej Jane. Jeg skal bage din kage til vores gæster senere, troede jeg havde mandelmel men har åbenbart kun kokosfibermel og alm hvedemel. Har du et bud på hvilket forhold jeg kan bruge melet i?

  Svar
  • Åh jeg bager simpelthen så sjældent efterhånden at jeg ikke rigtigt har nogen fornemmelse for udskiftning af diverse. Et bud kunne være at starte med måske 80-100 g kokosfibermel. Og udelade loppefrøskallerne, da fibrene nu er i melet.

   Hvis du har en god foodprocessor kan du også bare male mandler til mel deri.

   Måske kan du også skele til fx denne opskrift, hvor der er brugt kokosfibermel og prøve at tage udgangspunkt i den fordeling: https://www.madbanditten.dk/2015/02/28/sunde-muffins-med-banan-og-brombaer/

   Svar
 5. Har lige bagt denne kage, tilsatte lidt hakket sukkerfri chokolade og penslede med appelsinsaft da den kom ud af ovnen, jeg dryssede kun mandler over, skippede sukrindrys ovenpå.
  Vil bare lige sige tak, det er den bedste kage jeg har fået siden jeg fik diabetes for Ca 5 år siden.

  Svar
  • Ej hvor er det dejligt at høre, Tanya. Tak for tilbagemeldingen! Og lækker idé at pensle kagen med appelsinsaft!

   Svar
 6. Hej Jane
  Jeg har lige lavet din appelsin-mandel-kage. Den er afsindig god og supper konsistens.
  Jeg ved ike omman kan lægge billeder op, men den ser også super dejlig ud.
  Jeg ristede mangler lidt før de kom på dejen, og jeg anvendte Marscapone og ikke mandelessens.
  Tak for en kanon blog og super opskrifter.
  Steffen Juul

  Svar
  • Nej, det tror jeg ikke vil blive vellykket. Bedste alternativ jeg kan komme i tanke om er malede solsikkekerner eller malede cashewnødder måske endnu bedre. Kunne det være en mulighed?

   Svar
 7. Fantastisk kage! Hold op den var go- sidder op nipper “resterne” mens jeg skriver.
  Jeg lavede en “dip” ved siden af, af flødeost, kakao og sødning – himmelsk!
  Det er for dårligt at jeg aldrig har kommenteret dine fantastiske opskrifter tidligere, selvom jeg faktisk har levet lchf siden 2005 -pga diabetes. Men efter du “er kommet til” er livet blevet en hel del lettere ?
  Jeg er sikker på at du er med til at gøre verden et bedre sted- slankere, smukkere og en hel del sundere i hvert fald ?

  Svar
  • Hvor er du sød! Og dejligt med en kommentar! Det er altid dejligt at høre fra jer “på den anden side” :)

   Svar
 8. Super kage, vi manglede dog noget Birkesød, og undlod det. Det gjorde at kagen manglede det søde. Men så flækkede vi et stykke, smurte smør på og et stykke ost. Århhhh muuuums. Næste gang bager vi den uden appelsin, og bruger den som lækkert morgenbrød. Den har den der perfekte svampede brød fornemmelse som vi savner så meget.

  Svar
 9. Hej Jane. Hold da op en skøn kage. Det er længe siden jeg selv har fået bagt så skøn en kage. Jeg sluttede den af med at piske smøreost, appelsinsaft og sukrinmelis sammen til en creme, som jeg hældte over kagen. Det virkede super godt. :)

  Svar
 10. Er noget spændt på denne kage, Jan ikke helt forstå at dejen skal være så tør, at den næsten ikke kan fordeles i formen?
  Har tjekket og dobbelt tjekket, at opskriften er fulgt ??

  Svar
 11. Hej Jane

  Har du mon nogen idé om det vil fungere at erstatte birkesød med easis perfect fit strø?

  Jeg vil gerne bage kagen til på fredag, men jeg ligger kun inde med sukrin, sukringold, perfect fit strø og kokossukker. Har du nogen idé til hvordan jeg kan kombinere sødningen til kagen af ovenstående? Jeg tænker ren sukring nemlig vil give en bismag.

  Svar
  • Nej desværre. Jeg bruger slet ikke de produkter, da jeg opfatter dem som tangerende til at være giftige :)
   Så ville jeg nok hellere lave en kombi af sukrin og kokosssukker, tror jeg. Ren sukrin tror jeg også bliver for voldsomt. Sukrin Gold synes jeg dog generelt har mindre bismag end den almindelige.

   Svar
 12. Hej Jane
  Tror du mon at dette er en frysevenlig kage? Jeg har lidt blandede oplevelser med kager, der helst skal kunne overleve et par dage i fryseren før servering.
  /Sara

  Svar
  • Det ved jeg ærligt talt ikke. Jeg kan ikke gennemskue om den bliver for klæg af det. Måske hvis den genopvarmes bagefter. Det er bare et bud. Jeg har ikke prøvet…

   Svar
 13. Hej Jane. Hvornår skelner du mellem LCHF opskrifter og ikke LCHF skriftet. Din opskrift er blevet anbefalet på LCHF gruppen. På grund af appelsin bliver den klassificeret som ikke LCHF. Tænker om det var en god ide om du skrev ikke LCHF eller LCHF, så folk ikke bliver skammet ud for at anbefale den som LCHF. Jeg har det fint med dine opskrifter, syntes de er fantastiske, men jeg er heller ikke fanatisk, eller diabetiker.

  Svar
  • Jeg er ikke rigtigt interesseret i at begynde at mærke mine opskrifter, må jeg indrømme.
   Definitionerne på LCHF er meget forskelllige. Jeg holder mig til, at en kost, der er fattig på kulhydrater og rig på fedt falder ind under LCHF. Spiser man fx 50 g kulhydrater om dagen, er det temmelig kulhydratfattigt og heri kan der faktisk godt indgå en smule frugt som dessert en gang imellem.

   Er man tilhænger af den strikse LCHF (max 20 g kulhydrat som nogle sætter som grænse) giver det slet ikke mening at kigge på kager. Så skal man holde sig til grøntsager, kød og fedt.

   Det er synd, synes jeg, når vi fokuserer på at presse alting ind i en meget snæver ramme, når sagen er, at det for mange slet ikke er nødvendigt. LCHF handler om at nedbringe insulinniveauet. For nogle kræver det max 20 g kulhydrat om dagen, hvor andre kan spise helt op til 100 g. Derfor skrev jeg også dette indlæg: https://www.madbanditten.dk/forskellige-typer-lchf/

   Forestil dig hvis jeg i hvert indlæg skulle redegøre for hvad andre med anderledes insulinfølsomhed eller opfattelse af hvad LCHF er eller ikke er, kan eller ikke kan gøre. Det ville jo hurtigt blive verdens kedeligste blog.

   Svar
 14. Hej Jane.
  Jeg prøvede din kage idag. Jeg tilføjede lidt mørk chokolade… mmmmm… Og så var der jo en slat appelsinsaft til overs af de to appelsiner, jeg rev skal af, den hældte jeg over kagen, da den kom ud af ovnen. Prøv det, den bliver lækkert svampet af det ?
  Allerkjærligst Martha

  Svar
 15. Hej Jane

  Jeg har lige to spørgsmål inden jeg vil forsøge mig med kagen – kan man bruge almindeligt sukker som sødning og er det så samme mængde?
  Og så vil jeg lige høre ift til citron i stedet for appelsin, du skrev tidligere at man bare skulle droppe appelsinsaften – vil det så sige at der bare skal rives skallen af to citronern i? Og ikke noget citronsaft?

  Svar
 16. Jeg har lige prøvet opskriften med alm. saltet smør, og det har ingen uheldig indvirkning på smagen. Mange søde opskrifter har faktisk godt af en anelse salt for at give mere dybde i smagen. F.eks super god sammen med chokolade.

  Svar
  • Jamen helt enig. Jeg kunne ikke drømme om at lave en chokoladekage uden at bruge salt som smagsforstærker. Til frugt synes jeg ikke, det gør helt det samme men det er jo bare en smagssag.

   Svar
   • Hej Jane,

    Må jeg spørge hvorfor du foretrækker Sukrin frem for Stevia? Min bror og jeg er begyndt at leve sukkerfrit, og jeg er meget interesseret i at høre lidt om hvad det bedste valg er.

    Svar
    • Åh godt spørgsmål. Jeg bruger faktisk begge dele. Sukrin er det, man kalder et “naturligt sødemiddel”, hvilket betyder at det er afledt af noget, der findes i naturen, i modsætning til kunstige sødemidler, som er kunstigt fremstillet fra start til slut. Stevia, ren stevia, består jo af pulveriserede steviablade, og de søder 300 gange mere end sukker, hvilket gør det nemt at overdosere. Og det stevia, vi kan købe i butikkerne, har faktisk ikke noget med steviaplanten at gøre. Ja, det er lidt skørt. Jeg har skrevet om det her: https://www.madbanditten.dk/ma-jeg-spise-pa-lchf/

     Jeg tror jeg vil skrive et generelt indlæg om de forskellige sødestoffer og hvad jeg synes om den. Tak for idéen :)

     Svar
 17. Åh mon du er online sådan en decideret højhellig dag….jeg prøver.. ? Har lige bagt den skønne kage. Den dufter godt og ser godt ud, så nu glæder jeg mig til at smage!!! Mit spørgmål lyder, hvorvidt jeg kan komme melis’en på nu, hvis vi først skal have den til aftenkaffen…? Vil det blive opløst af overfladen, så det derfor først skal på lige inden servering? Hvis du ikke når at svare, så pyt også.. Håber du har en god påske – tak for en skøn side! Kæmper for at blive sundere og lettere, du giver stor inspiration!!! ❤️

  Svar
 18. Hej Jane
  Jeg glæder mig vildt til at prøve denne kage. Tror du jeg kan søde den med en blanding af sukrin+ og kokossukker. Eller er sukrin gold bedre? Jeg har nemlig ikke andet lige nu.
  Glæder mig også til at se din nye bog til børn – og selvfølgelig skulle du skrive den bog(-;
  Mange hilsner fra Thit.

  Svar
  • Hej thit. Du kan sagtens bruge sukrin+ og kokossukker. Sukrin+ søder vist lidt mere end de andre så juster evt mængden lidt ned. Og jeg glæder mig også vildt til den nye bog. Det bliver spændende, hvordan den bliver modtaget :)

   Svar
 19. Hej Jane. Jeg har idag bagt den lækre appelsinkage…mums. Jeg tillod mig, at toppe den med en cheese cream med lidt appelsinsaft, appelsinskal og sukrinflormelis…det smagte simpelhen himmelsk. Syntes lige du skulle vide det her til Påskefrokosten ??Jeg bager en igen på fredag på min føsdag. Den vil stå smukt på påskebordet?God påske??

  Svar
 20. Hej Jane,

  Kan det passe med de 20 g. HUSK? Synes det virker som en stor mængde, da det jo ikke vejer så meget. Kagen blev desuden lidt tør, og skyder lidt skylden på al den HUSK. Må også indrømme at både min kæreste og jeg fik særdeles ondt i maverne efter et stykke af kagen. Kan det hænge sammen på nogen måde?
  Tak for gode opskrifter, ellers. Dette er også første gang, jeg kaster mig over LCHF-kage.

  Vh. Marlene

  Svar
  • Ja, jeg målte det. Bemærk dog, at jeg bruger loppefrøskaller. Bruger du fiberhusk (den gule), skal mængden halveres. Min kage blev ikke tør men snarere dejlig svampet.

   For mange fibre kan sagtens give mavekneb

   Svar
 21. Hej Jane

  Den skal helt sikkert afprøves snarest :) Hvorfor egentlig usaltet smør?
  Fedt at du holder bogreception i Aarhus, bare ærgeligt for mig at jeg ikke kan den dag.:(
  Mvh. Maria

  Svar
  • Det er egentlig mest fordi jeg nogle gange synes, at det øko-smør jeg bruger er ret så saltet og det ville jeg ikke have i min søde kage.

   Svar
 22. Hej Jane!

  Det her spørgsmål er lidt ude af kontekst, men når jeg laver Chia Pudding bliver min pudding på ingen måde “fast” – den er bare hele tiden flydende. Frøene bliver “opløst” og har denne der blævrende hinde, men ja den har jo ingen måde den konsistens den skal have. Ved du hvad jeg gør forkert?
  Jeg bruger bare Soyamælk m. vanilje og putter ca. 1,5 tsk. fuld frø i, og lader det stå natten over. Jeg synes ikke at jeg har brugt for meget mælk – faktisk synes jeg at jeg har ret lidt mælk i i forhold til frøene.

  Svar
  • 1,5 tsk frø lyder ikke af meget. Jeg bruger 1,5 spsk. Jeg bruger dog kokosmælk, som er fed og cremet. Med mere vandet mælk skal der muligvis lidt flere frø til samme mængde væske.

   Svar
 23. Hej Jane:-)
  Du har sikkert svaret på det MANGE gange, men er det ikke noget med at HUSK fåes i forskellige farver og at der er forskel? Så når du skriver loppefrøskaller, er det så præcis det samme som HUSK i den gule pose (og som er den jeg har)?
  På forhånd tak;-)
  Mette

  Svar
  • Jeg svarer gerne en gang til. Loppefrøskaller, som jeg bruger, fås i mange forskellige mærker. Husk er et mærke og de har loppefrøskaller (den grønne) og pulveriserede loppefrøskaller, den gule som hedder fiberhusk. Bruger du fiberhusk skal mængden cirka halveres ift mine opskrifter :)

   Svar
 24. Hej Jane
  Kan man erstatte sukrinog Birkesød med perfectfit og mon du ved om det er samme måleenheder?
  Hilsen Nanna

  Svar
  • Nej, desværre. Jeg bruger ikke og vil aldrig anbefale at bruge Perfect Fit eller andre af Isis’ sødemidler. Læs på pakken engang. Det er det rene gift!

   Svar
 25. Hej Jane
  Jeg er en stor fan af din fine side og finder meget inspiration herinde – som denne kage ?. Jeg har dog ikke appelsiner men citroner herhjemme. Hvordan ville det passe sammen med øvrige ingredienser så at jeg får samme konsistens?
  MVH Pia

  Svar
 26. Kan man bruge sukrin gold istedet for sukrin? Og hvad kan man eventuelt bruge istedet for smør, hvis man ikke tåler mælkeprodukter? ?

  Svar
  • Ja sukrin gold om end det måske vil farve kagen lidt. Måske kokosolie i stedet for smør. Jeg har dog ikke prøvet.

   Svar
 27. Hej Jane :-)
  Vil høre hvad jeg lan bruge i stedet for loppefrøskaller? tænker evt. alm. mel eller kokosmel? og skal det så også være de 20 g?
  Håber du får en skøn påske og tak for din skønne skønne blog :-)
  Mvh Mia

  Svar
  • Jeg vil faktisk ikke anbefale at udelade dem eller bytte dem med noget andet. Jeg synes, de i høj grad bærer årsagen til den vellykkede konsistens (altså sammen med mandelmelet). Selvfølgelig kan du putte hvad som helst i, det bliver bare ikke lige så godt :)

   Svar
 28. Hej Jane,
  Tak for lækker opskrift på appelsinkage.
  Tror du man kan bruge Fibersirup som sødning? Det har jeg nemlig en del af stående.

  Forårshilsner
  Charlotte

  Svar
  • Tjah måske. Men det ville ikke være mit førstevalg. Den brune vil farve kagen brun, tror jeg, og den hvide vil give virkelig mærkelig konsistens.

   Svar
 29. Hej Jane! Jeg elsker at følge med herinde og lever selv nogenlunde efter principperne. Jeg har en mave, der ikke så godt kan tåle gluten og stivelse, og et sind der ikke har det fantastisk med sukker, så det er dejligt at finde ny inspiration herinde, når hverdagsmaden bliver lidt for kedelig!

  Jeg har netop erhvervet mig en pakke pofiber og blandt andet bagt det brød, du lagde op for noget tid siden, som du havde lavet toast af – det er vildt lækkert og blev brugt til burger med mine ellers brødspisende veninder, der bagefter fortalte hvor dejligt mætte de følte sig uden at være oppustede (win!). Mit spørgsmål til dig er, hvornår du synes det er bedst at bruge pofiber, og hvornår det er bedst at bruge husk? Evt. Kunne det være en ide til et indlæg, for jeg tror der er mange, der er forvirrede omkring alle de forskellige fiber-typer :)

  Hav en dejlig weekend og påske :)
  Knus Line

  Svar
  • Hvor er det fedt at høre!

   Generelt om forskellen mellem pofiber og loppefrøskaller/husk synes jeg, at Pofiber er en “primær mel” (altså som kan udgøre størstedelen af mel-delen eller den hele) mens loppefrøskaller/husk ikke kan stå alene. Det bliver klamt. Det bruger jeg i stedet til at give ekstra fibre og brødfornemmelse i bagværk med anden slags mel, fx nøddemel, som ikke har så mange fibre selv. Som nu fx i den lækre appelsinkage.

   Håber, det giver mening :)

   Svar