Min første videoblog og en lille spørgeleg!

Der er sket noget helt vildt! Madbandittens Facebookside har nået 100.000 følgere! 100.000 gode mennesker, der har liket min side! Jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal sige. Andet end TAK. Af hele hjertet tak!

Men hvordan fejrer man lige det? Jeg har været ude i alt muligt med at lave Madbanditten-merchandise og lave konkurrencer med dette og hint. Men helt ærligt syntes jeg, det blev for ordinært. Og hvem gider egentlig have et forklæde, hvor der står Madbanditten på? Jeg gider jo knap nok…

I stedet gjorde jeg noget andet: Jeg kastede mig ud i at lave min allerførste videoblog. Det var sjovt, og jeg håber, du har lyst til at se den lige her:

Hvis nu du ikke gider se filmen, opsummerer jeg lige indholdet her:

Først er der en lille takketale og noget om, hvor glad jeg er for, at du følger med.

Senere foreslår jeg, at vi skal lege en lille leg. Legen hedder: SPØRG MIG OM ALT! – Den går ud på, at du stiller mig et spørgsmål i kommentarfeltet herunder. Det kan være, du har et spørgsmål til noget med kost, vægt eller sundhed, men det kan også være, du gerne vil spørge mig om noget med børnene, eller hvad jeg gør, når jeg rejser, spiser på restaurant eller måske noget helt andet, som du går og brænder inde med.

Så samler jeg spørgsmålene, slår dem sammen som handler om det samme og svarer på dem i et separat indlæg. Lyder det sjovt? Jeg håber, du vil være med!

VIGTIGT: til denne leg skal du stille spørgsmålet her på bloggen. Dvs. ikke på Facebook, ikke på Instagram og ikke på Snapchat. Men herunder i kommentarfeltet. For overblikkets skyld er jeg nødt til at have spørgsmålene samlet ét sted.

Og hvis du gerne vil spørge anonymt, kan du sagtens det. Så skriver du bare et alias, når du lægger kommentaren.

Og hvis du ikke har noget at spørge om, er det også okay. Så vil jeg bare sige pænt tak fordi du læser med. Det er en ære og et kæmpe priviligium at få lov at få lidt af din tid hver dag.

Den eneste Low Carb-kogebog, du behøver

Low Carb-Keto-LCHF. Kært barn har mange navne. Få styr på forskellene og få samtidig 120 af mine bedste opskrifter til alle dagens måltider. Perfekt til at lave ugens madplan og tage med i køkkenet

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

76 kommentarer til “Min første videoblog og en lille spørgeleg!”

Skriv en kommentar

 1. Hej igen
  Til mit indlæg/spørgsmål skulle der i sidste linje have stået ” …., men opnår måske ikke ketose”
  Sorry
  Christina

  Svar
 2. Lære Jane
  Ketose er en tilstand hvor vores krop forbrænder fedt, men du skriver at du nok spiser for liberal LCHF til at være i ketose, men samtidig til spørgsmålet om hvor bliver fedtet af, siger du i videoen at når man spiser LCHF omdannes fed til ketonstoffer og forbrændes. Mit spørgsmål er: vi som spiser liberal LCHF, bruger vores krop også fedt som primær energi eller hvordan hænger det sammen, vi spiser jo også meget fedt, men opnår måske ketose?
  Mh. Christina

  Svar
  • Teoretisk set er enhver kost med under 120 g kulhydrat om dagen ketogen. Hjernen skal bruge ketonstofferne til at forsyne den med energi i fravær af tilstrækkelig glukose. Spiser du liberal LCHF vil kroppen altså stadig forbrænde fedt som primær energi. Men spiser du fx low carb low fat vil kroppen være tvunget til selv at danne glukose, og det er en hård proces (hvorfor protein som energikilde ikke er anbefalelsesværdig).
   I øvrigt kan kroppen sagtens veksle mellem at forbrænde fedt og kulhydrater. Det er så nemt at få det til at lyde som om det er enten-eller, men det er det ikke. Kroppen forbrænder det, du giver den.

   Svar
   • Tak Jane for hurtig svar ?
    Jeg har, siden jeg startede for ca. 8 måneder siden spekuleret og prøvet at læse mig frem til svaret – skulle jo bare have spurgt!

    Det giver jo rigtig god mening! Jeg er nok faldet i fælden – at det burde være enten eller! Man kan vel dermed sige enten LCHF eller ej, for hvis kroppen går over til at forbrænde kulhydrat, er det vel ikke LCHF-kost længere… ?

    Jeg vil også gerne lige benytte lejligheden her til at rose dig for alle dine helt fantastiske bøger og hjemmesiden “Madbanditten” med både rigtig godt teoretisk indhold og meget lækre opskrifter og nu også vlogs, som er på absolut samme høje niveau! Det er en fornøjelse at følge med og det giver rigtig god motivation og inspiration! Tak!
    M.h. Christina

    Svar
 3. Kære Jane
  Tak ? for opskrifter, viden og foredrag – jeg har tabt 20 kg på 14 måneder, og bedst af det hele: Jeg vil IKKE blive svært overvægtig igen, som det altid tidligere er sket. For nu har jeg fundet den mad, jeg skal leve af.
  Desværre er vægttabet stagnerende, og så undrer det mig, at jeg på bare én aften med det hele (fx en fest) kan tage næsten 2
  kg på! Hvad er det lige, der sker der? Mange hilsner fra Anna

  Svar
  • Hej Anna
   Tillykke med dit flotte vægttab! Eksplosiv vægtopgang er altid væske så ingen panik. I den første uge, da du startede på LCHF tabte du en del væske (3-4 kg), i takt med at du spiste færre kulhydrater. det væske binder kroppen til sig igen, når du pludselig spiser kulhydrater igen.

   Svar
 4. Kære Jane,
  At kende din blog er lige sagen :) Følelsen af at være mæt i flere timer er ubeskrivelig! Jeg kan i den grad nikke genkendende til det der med at skulle have ¨snacks¨ på mig over alt hvor jeg gik, bare nu hvis jeg liige gik sukkerkold..
  For nuværende vil jeg bare spørge, om du har nogle gode fif til at holde sulten for døren hvis man bliver udfordret maksimalt i at få sin søvn? Jeg blev mor for første gang for 7 måneder siden og har endnu ikke et barn der sover igennem. Så, jeg oplever at følelsen af sult er enorm, grundet manglende nattesøvn. Ken jeg evt skrue endnu mere op for fedtindtaget for at afhjælpe dette eller?
  De bedste hilsner
  Charlotte

  Svar
 5. Hej Jane

  Jeg er allergisk overfor alle typer nødder, kerner og hørfrø. Mandler går an i små mængder, solsikkekerner og græskarkerner også i mindre mængder. Jeg vil gerne bage rugbrød og knækbrød, men synes det er svært at finde noget at erstatte nødder og frø med. Har du et godt forslag?

  Svar
 6. Hej Jane
  Først og fremmest tak for spørgelegen og tak for din inspiration :-) Mit spørgsmål er måske lidt pudsigt, men jeg har tit undret mig over, at når man køber en dåse kokosmælk, så er indholdet nogle gange homogent og en jævn, flydende masse, mens det andre gange er delt op i en klump og noget vand. Hvad skyldes det?

  Svar
 7. Hej Jane
  Jeg besøger jævnligt bloggen, og finder meget inspiration! :)
  En ting som jeg ofte har tænkt over når jeg står i supermarkedet og skal købe hakket oksekød. Hvilke fedtprocent skal man gå efter når man spiser LCHF? Hvad gør du ?

  Svar
 8. Kære madguru. Ja for det er hvad du er for mig i snart 2 år. Har alle dine bøger og 2 fra andre også. Jeg vil spørge om du kender den amerikanske neurolog; David Perlmutter, der har skrevet “grain brain” og den sidste der er oversat til dansk; “hjernens nye liv”? Rystende læsning om i den første om alle slags korns negative påvirkning på hjernen og nr 2 om at passe på vores mikrobiom. Mvh. Karen L

  Svar
 9. Hej Jane og kæmpe kæmpe tillykke…
  Hvilken berusende følelse du må have indeni ??
  Og ved du hvad, jeg synes det er VIRKELIG fortjent ?
  For knap 14 måneder siden tilvalgte jeg LCHF, som udgangspunkt inspireret af alle dine skønne opskrifter ??
  Jeg har købt dine bøger (bare ikke den med brød og kager) og du har i hele dette år (plus lidt) fungeret som min guru på sidelinjen, og TUSIND TUSIND tak for det… Uden dig tror jeg ikke det var gået….
  Status efter 14 måneder…minus 21 kg, masser af cm er forsvundet og jeg kan nu måske betegnes som slank ? Er 165 høj og vejer nu 61 kg… (Den opmærksomme læser kan så lægge sammen og regne ud jeg kom fra 82 kg) føj for den… ?
  Jeg har det fantastisk, bedre søvn, pænere hud og negle, ingen oppustethed efter måltider, paradentose der er nærmest helt væk, mere energi, mere selvtillid (i perioder) …. Ja “bivirkningerne” er mange ??????
  MIT SPØRGSMÅL TIL DIG:
  Har du prøvet at være overvægtig?
  Ved du, af personlig erfaring, hvordan det er at tabe en pæn klat kg og ikke kunne SE det i spejlet?
  Jeg ser stadig hende den overvægtige pige i spejlet.. Og på trods af jeg nu næsten smutter i jeans str 36 (kom fra str. 44/46) kan i hvert fald sidde ned i str 36 nu ?
  Har du tips til hvordan jeg får elimineret de dårlige øjne?
  Knus og stort tillykke
  Susanne

  Svar
 10. Hej Jane !
  Vil bare sige tillykke med din blog og alle følgerne, du fortjener alt godt for dit engagement og arbejdsomhed. Jeg er trofast følger og har alle dine bøger, som jeg ælsker at læse og studere opskrifter i. Har været på LCHF 2 gange, fordi jeg synes, det er så rigtigt, bortset fra jeg gerne ville LCHF uden eller kun med lidt kød…men der sker absolut intet, jeg mærker intet, derfor kan jeg blive nervøs for, hvor fedtet bliver af, som jeg skrev til dig på et tidspunkt. Bliver omsat til energi, ja, men svært at tro, når jeg intet mærker. Jeg ville godt tabe mig 30-40 kg og er efterhånden kostforvirret af alle de inputs man får fra forskellige kure og livstilsændringer.
  Har jeg ret i, at jeg fornemmer, det er de unge piger, der taber sig helt fantastisk på LCHF, hvorimod jeg, som lige er passeret 60, ikke får noget vægttab på LCHF ? Har du nogen erfaring med, at nogen taber sig mere og hurtigere end andre ?
  Jeg er modstander af at regne ud på skema, lister og diverse apps, hvad man får og skal have af fedt, for som du engang har skrevet, så skal det ikke være så svært på LCHF, da reglerne egentlig er ret enkle, og jeg har målt og vejet mine måltider nok i mit liv, syns jeg.
  PS: Har du læst: “Hjernens nye liv” ? Meget tankevækkende bog, som giver forklaring på, hvorfor den korrekt tarmflora er så vigtig for vores sundhed.
  -Og tak for at kunne stille spørgsmål :-)

  Svar
 11. Hej, stort tillykke med de første 100000,
  Mit spørgsmål er relateret til overgangsalderen, og jeg ved godt, der er du ikke nået der til endnu og vist heller ikke skrevet meget om det.
  Men jeg er 50 år og syntes det er blevet svært. Vægtøgning, humørsvingninger og hedestigninger. Jeg motionerer og har indtil for et år siden spist Lfch, men efter en ferie kom jeg ud af det og kan ikke finde ud af komme tilbage, jeg mangler motivationen. Vil lchf hjælpe mig eller skal der noget helt andet til?

  Svar
 12. Hey. Jeg får konsekvent hovedpine efter relativ hård træning såsom løb og Zumba og har en mistanke om at min overvejende lchf-kost kan gøre, at jeg for hurtigt kommer i bund kulhydratmæssigt, hvilket min krop reagerer på. Giver det mening og hvad ville du anbefale? En banan før og efter eller hür?

  Svar
 13. Hej Jane.
  Dejligt at kunne stille spørgsmål.
  1: hvad mener du om rejuvelac, som er en gæret drik med mælkesyrebakterier? Jeg forsøger at få en masse ekstra og dejlige tarmbakterier.
  2: hvad mener du om rug- og hvedespirer? Jeg har læst, at kornet “forvandler” sig til en grøntsag, når det har dannet spirer, – eller indeholder det stadig mange kulhydrater?
  3: hvad mener du om stenalderbrød, er det ok eller ikke godt med alle de bagte kerner?
  4: kan man spise nogle få brune bønner på lchf?
  Jeg trænger nogen gange til lidt fornyelse og let mad, og at kunne spise andres mad.
  Tak at du vil svare.
  Hej fra Bente.

  Svar
 14. Hvad gør du når du er på ferie i andre lande, når i skal spise på restaurant eller selv skal lave maden, eller på flyet? Jeg synes det er ret svært at spise LCHF når jeg kommer i byen eller ude at rejse.

  Svar
 15. Tak for kæmpe inspiration!!:) og tillykke!
  Jeg vil gerne høre:
  hvordan får man nok omega 3 i forhold til omega 6 og 9, og hvad forholdet egenlig når man er i balance?
  Og mht chiafrø- bedre at kværne eller at spise hele for at udnytte næringsstoffer?

  Svar
 16. Hej. Hvordan er det at følge lchf og have diabetes type 2? Kan man det? Man mangler jo de “langsomme” kulhydrater.
  Superfed hjemmeside ellers?.
  KH Lene

  Svar
 17. Tillykke til dig, Jane! Og tillykke til os og tak for dine appetitlige opskrifter, dejlige kogebøger og gode blogindlæg!
  Jeg vil spørge, om Søren kan lokkes til at fortælle om sin glæde/fordele ved at spise lchf og om han har brug for at leve lige så konsekvent som dig – eller kan tåle at gå ombord i f.eks en traditionel morgen – eller frokostbuffet på sine rejser.

  Svar
 18. først stort tillykke – jeg er en af dine trofaste følgere og eeeelsker din blog. Kunne du give et eksempel på en dag/uge plan med LCHF i forhold til vægt tab. jeg har købt din slank bog men kommer alligevel i tvivl om portionsstørrelserne.
  MVH Gitte

  Svar
 19. Hej Jane.
  Jeg har fået konstateret diabetes 2, men jeg synes at alle de regler og råd man får er lidt sværere at gennemskue og holde styr på.
  Jeg vil derfor spørge om du har nogle gode erfaringer med andre som har brugt LCHF?

  Mvh Christina

  Svar
 20. Hej Jane.
  Jeg vil gerne vide hvordan du lagde din mad livstil om med 2 børn, jeg ville gerne selv det samme, men syntes det er svært at indpasse det i samfundet – arbejdsmæssigt, – familie tamtam osv. Jeg har selv børn og 2 hold bedste forældre som slet ikke forstår, hvorfor jeg ikke er interesseret i alt det sukker-crap de tilbyder børnene. Og hvordan forholder dine børn sig til klasse fødselsdage og andre situationer hvor der er sukker-syntetisk slik helvede.

  Svar
 21. Hej Jane
  Du fortjener alt den succes du får. Det er hårdt arbejde men hvor gør du mange mennesker glade på din vej. Jeg elsker din tilgang, din positive holdninger, ingen løftede pegefingre og hvor er du bare inspirerende. Jeg er så glad for at kunne stille spørgsmål på bloggen her for jeg hverken går på Facebook eller Instagram.
  Mit spørgsmål går på 3 måltider kontra flere i løbet af dagen. Jeg er fedme opereret med et gastic band for mange år siden ( hvor ville jeg ønske at jeg havde kendt til lchf) Jeg kan derfor kun spise lidt af gangen men bliver ofte sulten. Jeg taber mig ikke selvom jeg er på strikt og jo jeg har 10 kg for meget siddende så jeg trænger.
  Jeg har på alle måder dog haft det bedre med lchf kosten end jeg har haft i mange år, ingen kravlen på væggene om eftermiddagen (mine kollegaer elsker dig også) bedre søvn og mere energi. Jeg mangler bare lige at få tabt mig lidt.
  ???

  Svar
 22. Hej Jane

  Jeg spiser overvejende keto kost for tiden. Jeg vil rigtig gerne bage en keto chokoladekage bestående af æg, smør, mandelmel, 70 – 85 % chokolade og en form for sukkererstatning. Hvilken form for sukkererstatning vil du anbefale i denne kage?
  Stort tillykke med de mange besøgende og tak for en super blog!

  Svar
 23. Tak for en inspirerende blog.
  Jeg har to spørgsmål til spørgelegen:
  1) Min kæreste og jeg har skåret meget ned på kulhydraterne for at tabe os – det fungerer rigtig fint. Vi er inspireret af din blog og dine bøger, men har ikke taget springet ind i LCHF fuldt ud. Vores bekymring er fedtmængden. Risikerer man ikke at blive “straffet” endnu hårdere vægttabsmæssigt på LCHF i forhold til en kost der blot er lav på kulhydrater, hvis man kommer til at synde (her tænker jeg primært med sukker)?
  2) Dine bøger indeholder en masse lækre opskrifter på brød og kager, som er i tråd med LCHF. Jeg er meget i tvivl om hvor meget og hvor ofte man kan spise dette hvis man gerne vil tabe sig. Jeg ved godt at du nok ikke kan give nogle generelle råd, men måske kan du fortælle hvad du selv gør?

  Svar
 24. Er du og dine børn vaccinerede? Og hvis fik I ekstra da I skulle til Tanzania?
  Hvilken tandpasta bruger du? Har prøvet diverse uden flour og føler aldrig de bliver rigtig rene. Eller føler hurtigt følelsen af “ren mund” går væk i forhold til de “giftige” tandpastaer som Colgate osv.;)

  Svar
 25. Tillykke med de første 100.000.
  Tak for alle dine dejlige og inspirerede opskrifter ? Dem nyder vi meget her hjemme hos os.
  Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at du igen og måske med andre ord forklarer mig hvad Ketose er og hvordan man kommer i Ketose.
  Jeg er en lidt for stor kvinde på 57 år i overgangs alder ? der selvom jeg lever LCHF har svært ved at tabe mig – og tænkte, at det måske kunne hjælpe mig at komme i Ketose. Jeg forstår bare ikke helt hvordan.
  Et lille tillægsspørgsmål: når man siger at man ikke må overstige et vist antal Kh i LCHF er det så pr. dag eller pr. måltid?

  Mange gode forårshilsner
  Charlotte

  Svar
 26. Hej :) jeg bruger rigtig meget kokosolie og kokosmælk men hvad er din profesionelle vurdering, hvornår har man fået for meget på en dag? Det er måske svært at sætte et målebæger på, du har engang skrevet/sagt at man skal bruge fløde med måde (citerer dig ikke), gælder det samme princip for kokosmælk? Og er 5 spsk-fulde kokosolie om dagen overkill?
  På forhånd tak ??

  Svar
 27. Tillykke.
  Får du dårlig ånde af LCHF?
  Hvordan fungere din mave når du spiser LCHF? Har du gang i maven hver dag?

  Svar
 28. Super blog. :-)
  Mangler dog nogle mad-rejsetips…. Både til flyveturen, og når man er i udlandet – fx på trekkingtur…. Jeg er meget i tvivl om, hvad man skal spise.

  Svar
 29. Bliver jo helt nysgerrig når man kun lige kan se en reol og et par lamper bag dig… Hvordan ser dit køkken ud? :-) Hvad er uundværligt i dit køkken og i indretningen deraf?
  Kh Elise

  Svar
 30. Hej Jane! Mega fin videoblog – man mærker tydeligt at du er en skarp retoriker. Jeg har aldrig været til dine foredeag, men er sikker på, at du er en drøm at høre på i længere tid!

  Jeg er selv snart færdig med min kandidatuddannelse, og kunne helt vildt godt tænke mig at høre mere om dine tanker ift. uddannelse og karierre, mere om hvad du lavede før du gik all in på blog, bøger og foredrag? Har du et godt råd til en studerende, der virkelig gruer for virkeligheden derude bagefter?

  Svar
 31. Hej Jane, i denne Influenza tid kunne jeg Godt tænke mig dit bud på comfort food under sygdom hvor man mister appetitten og bliver småtspisende evt m kvalme mm. Og også hvordan du vil få maven i gang igen efterfølgende. Både for børn og voksne.
  Jeg er vokset op med sygemad bestående af kiks, ristet hvidt brød og æblejuice.
  Efter en influenza med den menu, er det en ret stor udfordring at få børnene tilbage på grøntsager og rigtig mad efter sygdom. Ja, det er jo også svært for os andre.
  Mange hilsner kristina

  Svar
 32. Hej Jane
  Har du nogle planer om at holde foredrag i Århus på et tidspunkt? Kunne nemlig rigtig godt tænke mig at høre dig til foredrag, så det kunne være fedt hvis du kom her til Århus engang :)

  Svar
 33. Kære Jane
  Hjerteligt Tillykke med dine 100.000 følgere.
  Jeg vil gerne høre til kolesterol, ex når der spises æg til morgen, grønt kylling creme fraiche til middag og igen kød, fisk til aften med fedt af smør osv.

  Formår kroppen at bruge al fedt til forbrænding ? Hvis der er overskydende, vil det gå udover det dårlige kolesterol LDL ? Endelig mener jeg at have læst at al mættet fedt optages i blodbanen og umættet ikke. Kan bare blive bekymret om man med kosten spiser sig til et dårligt LDL.
  En kollega sagde at hun havde læst og hørt at nogen i Sverige var døde pga kolesterol og spiste efter LCHF.

  Det føles så godt at leve efter dine bøger, men det føles bare mærkeligt at vælge den fede ost, creme fraiche osv hvor det virker mere naturligt at vælge skyr osv.

  Mange hilsner Pia
  Tak for hjælpen

  Svar
 34. Stort tillykke!
  Du er en dygtig blogger og jeg nyder at læse dine indlæg og bruger mange af dine opskrifter, da jeg ikke kan tåle hvede. Jeg har 2 spørgsmål:
  1. Hvad er ideen med mandelmelet fra Funktionel mad? Hvorfor fjerne fedtet, er det ikke netop det, vi skal have?
  2. Oplever du det som et pres at skulle levere indlæg og fotos dagligt?

  Tak for muligheden for at spørge.
  Venlig hilsen Pernille

  Svar
 35. Hej Jane
  Tak for nogle fantastiske bøger og tillykke med det flotte tal!

  Hvad gør du når du fx bliver inviteret ud hos venner eller på restaurant? Eller når du er på ferie? Så bliver det jo lidt sværg at spise LCHF 100% ?

  Vh Annemie

  Svar
 36. Kærej Jane
  Kæmpe stort tillykke med de mange følgere ! ???
  Jeg lever blandet LCHF og FODMAP diæt pga en meget irriteret tarm ? Men på FODMAP er en høj fedt procent et problem og blomkål er fuldstændig udelukket (blandt et hav af andre grøntsager) ? Har du en god idé til at smelte disse ti livsstile sammen ?
  Kærlig hilsen en trofast følger

  Svar
 37. Hej Jane, stort tillykke med de 100.000 følgere :-)
  Jeg gerne spørge dig om du virkelig bliver mæt uden kulhydrater, ihvertfald af den grove slags. Og hvor mange gange spiser du om dag for at holde dit blodsukker stabilt? Jeg skal spise rigtig mange gange om dag og synes kun det bliver lidt bedre hvis jeg skruer ned for kulhydrater og opfordrer fedt og protein – ved ikke om der overhovedet er noget at gøre når man lider af lavt blodsukker.

  Svar
 38. Kære Jane,

  Stort tillykke med den store milepæl :-)

  Mit spørgsmål går på sukker og holdninger.

  Jeg har ikke lyst til at være den pegefingerløftende forbudsmor, som siger nej til, at mine børn må få alt muligt sammen med andre. Også de nære. Og i virkeligheden får mine børn ikke så meget sukker. Alligevel irriterer det mig, at min store på knapt 4 år får kakaomælk, marmelade, vingummi (jamen det var jo kun fem stk…), kiks, muslibarer, småkager, bolcher, chokoladeknapper eller lignende hver eneste gang vi besøger bedsteforældre eller venner.

  Jeg vil gerne selv styre, hvad de får (så vidt muligt), men har heller ikke lyst til at få skudt i skoene, at jeg er harpet og hypersukkerforskrækket.

  Hvad gør jeg? Skal jeg tage mig sammen og stå ved mit kontrolbehov og dermed min nye label som speltmor i askese uden forståelse for børns (eller måske de voksnes skjulte ) behov for cocio eller hvad søren gør man?

  Mange hilsner fra
  Louise

  Svar
  • Nu er mit barn kun 2,5, så mængden af fristelser er endnu begrænset. Men jeg er møjhamrende kontrollerende og jeg er ikke bange for at true mig til at begrænse sukkeret i mit barns liv. Fra hun blev til i sygeplejeskens petriskål og til nu, har jeg gjort alle det klart at det er os (faderen og jeg) der bestemmer i mit barns liv. Vi sætter dagsordenen og kan de ikke lide det, så bliver bedsteforældre samvær rigtig rigtig svært.
   For at stoppe ungerne, eller ungen med slik, sodavand og kakaomælk, handler på INGEN måde om barnets tarv eller behov, det handler UDELUKKENDE om den voksnes hang til at være den gode forkæler og tilfredsstille deres behov for at give noget de selv synes godt om.
   Første gang farmor stod og plagede om hun ikke nok måtte købe en kugle meget lyserød is til barnebarnet, for det var jo bare en enkelt og den var så fin og Anna elsker jo lyserød…. Sagde jeg nej, nej og nej og sagde at det var ikke lige sagen. Efter en dags tid, så satte jeg mig ned og tog en alvorlig samtale med hende. Jeg gjorde hende opmærksom på at isen ikke handlede om noget som helst der var godt for Anna, men på alle mulige måder handlede om farmors trang til selv at spise is og trang til at gøre et misforstået gode. Jeg gentog mig selv og sagde til hende at is, kager og slik, det styrer jeg med hård hånd og at der ingen grund overhovedet er til at give en 1,5 årig is ol.
   For sandheden er at sukker er noget vi alle i familien kæmper med at begrænse og det er en daglig kamp for os at undgå sukker og det er en kamp vi har kæmpet med og tabt til i årevis! og det er det også for farmor og for de andre bedsteforældre. Så jeg har sat deres egen sukkertrang og deres egen overvægt (og min!) på spidsen og brugt det som argument for at forbyde søde sager i overflod.
   Men de har alternativer, for Anna må gerne få en croissant, en tebolle eller et stykke knækbrød med kanel eller smør. Hun må få lidt frugt eller en figenstang, eller abrikoser (KUN øko ;) ) Så er ER noget at diske op med som er lidt lækkert og også stoppet med sukker, men det er ikke kage, slik eller sodavand. og det er ikke hverdagskost!

   Jeg er benhård og det gode er at det hjælper og smitter af på resten af familien – det dårlige er at det bliver en kamp jeg skal tage med institutioner, forældre og skole resten af vejen. Men en dag og en kamp af gangen – for det er det værd. (Hvis nogen havde orket at tage kampen på mine vegne, kunne en barndom med mopning og voksentid med svær overvægt måske havde været undgået)

   Som vi synger i kirken: ‘Kæmp for alt hvad du har kært’ ;)

   Svar
 39. Stort tillykke. Det er virkelig flot og hvor må du være stolt. Jeg følger dig troligt.
  Jeg er dog ikke så god til at holde mig til lchf. Ind imellem ryger der for mange hurtige kulhydrater ind. Jeg forsøger at spise efter lchf størstedelen af tiden, men er egentlig i tvivl (som flere andre, kan jeg se) om det så er en god ide at spise efter det størstedelen af tiden?
  Følger også lige de svar du kommer med omkring børn, der nærmest higer efter slik og sukker. Har en søn der reagerer meget på sukker, men han elsker brød og søde sager

  Svar
 40. Hej Jane :-)
  Mange gange tillykke med de 100.000 følgere.
  Jeg vik gerne følge lidt op på et af de andre spørgsmål om dele børn.
  Hvordan får man sin 9 årige papsøn til at spise sundere, når man kun er sammen 1 weekend hver 14. dag? Hos mor er sukker, chips, sodavand og lys chokolade hverdagskost. Ofte er det en kamp at få aftensmad i drengen – men “gotter” ryger lige ned. Drengen har tendens til overvægt – uden at være det pt. Hvordan hjælper vi ham, når vi ikke har ham til hverdag?

  Svar
 41. Hej Jane.
  Stort tillykke med de 100.000 følgere.
  Jeg er jo selv en af dem ??
  Dine opskrifter er rigtig gode for mig da jeg har PCO, det holder mit insulin stabilt.
  Mit spørgsmål er om du har nogle gode råd til mig ang PCO??
  Har en godt styr på det bortset fra jeg ikke kan se om mit insulin er stabilt.
  Men kunne være rart og høre fra dig der giver så mange ideer til mad om hvad du kan råde til iforhold til PCO når nu LCHF er så godt for PCO ☺️☺️☺️
  Kærlig hilsen
  Karin

  Svar
 42. Hej Jane.

  1. Jeg så på en snap fra dig, at du ikke børster tænder med flour. Hvad børster du så tænder med? Jeg har længe overvejet at skifte almindelig tandpasta ud, men har ikke overblik over markedet.

  2. Jeg elsker lchf, men synes også det er svært at holde mig til, når noget er anderledes end hverdagen. Jeg har helt styr på det, når jeg bare kører i rutinen, men så snart vi skal til middag hos venner, eller lign så går det galt. Jeg spiser slik og is og chips mm. Som gammel sukkerafhængig, er det virkelig virkelig svært at lade være når jeg står i situationen, også fordi de fleste omkring mig synes at jeg er en lille smule hysterisk. Som barn har jeg også fået proppet ren rå sukker i munden i tide og utide, og kan virkelig mærke de konsekvenser det har for mig som voksen. En lille detour og jeg mister min gode følelse. Mit spørgsmål er så, skader det så i virkeligheden mere end det gavner at leve lchf? Det er jo ikke sundt at spise meget fedt SAMMEN med meget sukker, og er bange for at hvis det sker for tit, så skader jeg mig selv. Jeg har været i gang i et år, men det er en langsom proces, hvor jeg langsomt har udskiftet det ene og det andet, og synes virkelig at jeg lever meget sundere nu end førhen. I hverdagen. Hvad tror du?

  Tak for alt dit gode arbejde. Hilsen Helena.

  Svar
  • Det er et rigtig godt spørgsmål, jeg tænker det samme de dage hvor jeg “falder” i med sukker eller alm brød osv. Får mega dårlig samvittighed ? ikke så meget over at falde i, det må der være plads til indimellem men over, Om den skadelige virkning er dobbelt up.

   Svar
 43. Hej Jane! Stort tillykke med de 100.000 følgere her på bloggen, det er jo for vildt! Og tak for en inspirerende blog. Jeg har i en periode været meget inspireret af LCHF, men har været nødsaget til at gå på Low Fodmap diæt pga. mave/tarm-problemer (det ved jeg ikke om du er bekendt med). Inden for den diæt sværges der til mindre fedt, hvilket er lidt af en omvæltning i forhold til LCHF. Er det mon muligt at få noget godt fra begge verdner? Jeg elskede den mæthedsfornemmelse, jeg havde, da jeg prioriterede mere fedt.

  Bedste hilsner Anna

  Svar
 44. Stort og velfortjent tillykke, Jane! :)

  Jeg er lidt nysgerrig på noget, der måske er lidt personligt. Så det er helt ok, hvis du ikke har lyst til at svare.
  Så vidt jeg kan forstå, var problemer med sukker og gluten en af grundene til, at du startede på LCHF.
  Jeg er nysgerrig på, om det har gjort noget ved din krop, fx om du har oplevet omfordeling af fedt på kroppen, har tabt dig eller andet? Jeg har læst, at du kan mærke det ift. energi osv., men jeg er lidt nysgerrig på det mere kosmetiske også.

  Svar
 45. Hej Jane!
  Jeg kan synes, det er lidt svært mht. at starte op på LCHF, uden at skulle investere en del i “nye madvare”. Jeg har købt alle dine bøger men mistede modet, da jeg synes at næsten alle opskrifter kræver, at jeg køber noget, jeg måske ikke kan få i supermarkedet. Jeg har ikke noget imod at skulle starte ud med, at investere i nogle få basis madvarer, men hvilke skal det så være? Og kan du evt. give nogle guidelines for LCHF som gør, at jeg kan afprøve madstilen uden nødvendigvis at skulle købe en masse ind, af “anderledes madvare” fra starten?
  Tak for din dejlige måde at inspirere og formidle LCHF på.

  Svar
 46. Hej Jane
  Først et kæmpe stort tillykke ? Hvor er det dejligt for dig.
  Mit spørgsmål er lidt udfordrende for mig, og måske svært for dig at svare på…
  Jeg har lidt udfordringer omkring mad – jeg spiser meget kontrollerende, og ikke nok i følge mine omgivelser. Jeg har I gennem et stykke tid fulgt dig og din blog. Vil egentlig gerne prøve at leve efter dine/LCHF principper, og samtidig er jeg i tvivl. Kunne denne metode måske være godt for sådan én som mig?
  Rigtig god dag. ?
  Mvh. ☺

  Svar
 47. Hej Jane
  Først stort tillykke med de mange følgere. Hvor er det bare velfortjent!

  Jeg kunne godt tænke mig at spørge om:

  1. hvad synes du er det sværeste ved at være en “stor” blogger?
  2. hvad tænker du over det ansvar, der følger med?

  Tak for en god blog.
  Hilsen Anna

  Svar
 48. Hej Jane.

  Hvor er det vildt. Tillykke ??
  For 1,5 år siden købte jeg alle dine bøger. Havde talt med en af mine veninder som havde tabt sig mange kilo på lchf, og jeg følte med det samme at dette var vejen frem for mig som bare blev større og større.. Dine ideer, din skønne mad tiltalte mig med det samme. Men…

  Der skete bare intet, og det undrede mig, da jeg var ret ihærdig over mange måneder… Men jeg ville jo godt tabe mig, så tog derfor til en diætist, som havde et “traditionelt” udgangspunkt med light produkter mm. Selvom jeg igen var ihærdig, skete der heller ikke det store. Jeg troede jeg ville have nemt ved det i starten med en kampvægt på 106 kg og 174 cm.. Men heller ikke her havde kunne jeg tabe mig, og selvom min diætist var forstående, mærkede jeg også en forventning om liige at klemme ballerne sammen. Men ingen kunne forstå, at jeg gjorde alt, ALT hvad jeg kunne…

  Så jeg må tilstå at jeg opgav. Hvorfor kæmpe hårdt hver dag og så kun tabe sig 1-2 kg på et år ?!!.. Samtidig begyndte min krop at blive gammel.. Jeg glemte ting, min hud virkelig tør, mit tynde hår blev endnu tyndere, furer i neglene, svimmelhed og her efter nytår, var jeg så ekstremt træt, at jeg kunne sove hele tiden. Som i HELE tiden…

  Blodprøver senere, fandt min læge så ud af, at jeg har lavt stofskifte. Derfor min vægt og krop nærmest var gået i dvale. Så for 3 uger siden begyndte jeg så på den medicin jeg skal tage resten af mine dage. Og nu øjner jeg muligheden for at komme ned i vægt igen…

  Det var lidt om min historie. Og nu til spørgsmålene..

  Kan man stadig følge dine anvisninger eller skal os med lavt stofskifte ændre ting i vores kost som er fordelagtige ift vægttab ?
  Jeg vil så gerne tabe mig når jeg er kommet på højkant (og gerne inden jeg skal i badedragten til sommer…. Arggh ?).
  Har du nogle erfaringer du godt vil give videre til os med lavt stofskifte, for så vil jeg meget gerne høre ?

  Du gør det fantastisk godt, og jeg følger dig og dine lækre opskrifter.
  Tak.

  Vh. Tina Vølund

  Svar
  • Kære Tina. En kort kommentar, da jeg også har for lavt stofskifte. Vær opmærksom på goitrogene fødevarer, de kan “stjæle” effekten af din medicin. Goitrogene er bla kål (yep, alt) & soya. Jeg opdagede det ved at medicinen ikke virkede lige så godt de uger jeg fx spiste kål eller bare soya t sushi. Det tog lang tid før jeg fandt ud af årsagen ved at udelade goitrogene fødevarer i tre måneder. Nu er det en “kalkuleret” risiko med efterfølgende “Down” dage, som jeg kender fra før, medicinen virkede for mig, når jeg spiser kål osv. Kh ANJA

   Svar
 49. Selv tak! Det er en fornøjelse at følge med!
  Jeg har da et par spørgsmål:
  1) Bakkede din mand dig op i forhold til din livsstilsændring (hvis jeg må kalde det det)?
  2) Var der nogle venner der faldt fra?
  3) Hvordan påvirkende det din mands og dit forhold da I fik børn?

  Svar
 50. Hej Jane!
  Jeg har ikke rigtigt noget spørgsmål, men vil gerne takke for en masse god, sund madinspiration! Stort tillykke med de 100 000!

  Svar
 51. Jeg synes det sværeste ved LCHF er at finde ud af mængderne for hvad man må spise hvis man gerne vil bruge LCHF. Så spørgsmålet er: Kan du sige noget om mængderne ift. vægttab på LCHF?

  Svar
 52. Først stort tillykke …..har du nogle gode ideer til følgende: 2 sammenbragte børn, hvoraf den ene har været vant til det at spise sundt. Den anden meget småtspisende når det drejer sig om sunde ting, men ikke holder sig tilbage for det usunde, pomesfrites, junk food samt slik. Disse ting er i fokus i barnets hoved og spiser derfor meget lidt af de sunde ting. Barnet, tangerer til at være underernæret. Hvad tænker du, at man kan gøre. Barnet er en stor del hos den anden forældre, hvor der er en anden livsform.
  På forhånd tak….og endnu en gang stort tillykke

  Svar
 53. Hej! Først og fremmst; Super fed blog! Jeg er vild med dine tanker og ideer og dit syn på mad (og sukker). Derfor kom jeg i går, da jeg sad og så Søren Ryges udsendelse, “Mor, far og børn, til at tænke på hvordan man håndterer at ens børn ikke spiser sukker og andre ting som hvidt brød, hvide ris osv.? Som voksen synes jeg at det er ret lige til at sige; “Nej tak, det springer jeg lige over”. Eller simpelthen forklare de andre voksne at det er et valg man har taget. Jeg møder i hvert fald fin forståelse. Men hvad med børn? Hvordan får man dem til at forstå? Hvad gør du? Ps. det er faktisk ikke fordi jeg har børn, men jeg tænker stadig over hvordan jeg selv vil håndtere det når jeg får. Jeg tror at dit svar på dette spørgsmål vil kunne komme mange til gode :)

  Svar
 54. Hej Jane
  Jeg er helt pjattet med lchf, det fungerer SÅ godt for mig og min krop.
  Jeg kan fint holde et ketoseniveau i hverdagen, men jeg er også bare en ung single kvinde som elsker at gå i byen. Det betyder jo så at jeg hver enten fredag eller lørdag (næsten i hvert fald) ødelægger min ketose for en aften.
  Jeg kan ikke gennemskue, hvor store konsekvenser det har og om lchf så ikke “giver mening”, hvis jeg ikke vil give afkald på det?
  Tak for en fantastisk side og gode bøger!
  Mvh Sanne

  Svar