At gemme en masse grøntsager i kødsovsen er jo verdens ældste trick, men det er stadig bare en genial måde at få ekstra grønt med ind i retten. Aubergine er en lidt svær grøntsag for mange men brugt som plader i lasagne, bliver den blød i konsistensen og tager smag af kødsovsen. Mine børn er ikke så vilde med aubergine i andre sammenhænge, men i lasagne elsker de den.
Opskriften her er egentlig lidt en variation over en ret, vi får herhjemme mindst en gang om ugen: Nemlig kødsovs fyldt med grøntsager. Hvis du følger med på SnapChat (janefaerber) ved du hvilken en, jeg taler om her. Det er bare hakket oksekød og en bunke revede grøntsager (hvad som helst) og så godt med krydderier. Ind imellem tager vi skridtet videre og gratinerer den i ovnen med masser af ost, og denne gang tog vi altså et ekstra skridt og lavede lasagneplader ud af auberginerne.
Det tager lidt ekstra tid at lave lasagneplader af auberginerne, så hvis du har vinterferie i denne uge, er det et glimrende tidspunkt at give den et forsøg. Og ellers springer du bare auberginepladerne over.
Vil du derimod have lasagne helt uden kød, så prøv den guddommenlige auberginelasagne: Melanzane alla parmigiana. Jeg lover du ikke kommer til at savne kødet i den!
Low carb lasagne med masser af grøntsager
4 PERSONER (+ kødsovs til 2 frokoster)
- 2 auberginer
- 800 g hakket oksekød*
- 1 flaske Mosede Tomater (680 ml)
- 1 squash
- 2 gulerødder
- 1 løg
- krydderier: oregano, timian, basilikum
- salt og friskkværnet peber
- 150 g ost, groft revet
- smør eller kokosolie til stegning
- olivenolie til pensling
*jeg plejer at tage en god portion af kødsovsen fra, når jeg samler lasagnen, og så bruger jeg den rest kødsovs til morgenmad, frokost eller hvor det nu passer ind.
SÅDAN
2. Dup dem tørre med køkkenrulle og børst saltet af. Pensl aubergineskiverne med lidt olie og steg dem på en grillpande, en almindelig pande eller læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen, til de er blevet brune og bløde.
3. Riv squash og gulerødder groft og hak løg.
4. Opvarm kokosolie på en pande og brun først hakkede løg heri. Brun herefter kødet ned oveni løgene. Når kødet nærmer sig gennemstegt, hælder du alle dine revede grøntsager på panden og vender det hele godt rundt. Tilsæt Mosede Tomater og krydderier og lad simre.
5. Opvarm ovnen til 180 grader varmluft.
6. Smør et ovnfast fad med olie og saml nu din lasagne. Start med et tyndt lag kødsovs i bunden, herefter grillede aubergineplader, kødsovs, aubergineplader og kødsovs igen. Slut af med et godt lag revet ost på toppen.
7. Bag i ovnen i 20-30 minutter eller til osten er gylden. Server med en grøn salat til.
TIP:
Lasagnen kan blive lidt “våd” i det, idet grøntsager (især squash) giver en del væske fra sig. Andre gode grøntsager i kødsovsen kunne være revede jordskokker, persillerøddder, revet knoldselleri etc. Når jeg bruger squash, hælder jeg bare væsken fra, når jeg har taget det første stykke.
MERE OSTESOVS?
Jeg laver ind imellem en ostesovs til at bruge mellem lagene. Jeg blander her 200 g ricotta, 2 æg og ca. 100 g parmesan (eller anden ost). Det giver et virkelig lækkert lag, som én herhjemme desværre ikke er så vild med, hvorfor jeg udelod det her. Men kan anbefales!!
Hold nu fast en lækker lasagne. Jeg kommer aldrig til at savne lasagneplader igen. Lavede den med en courgette og denne sovs https://www.madbanditten.dk/2017/11/09/bechamelsauce/ sovsen var bare en halv liter fløde og en halv dl. Vand med muskat og brugte de 100 gram revet ost til sovsen og 50 gram ost til topping. Det gav 2 lag aubergine og 3 lag kødsovs med bechamelsauce over. Det smager sødt og lækkert og er uden sammenligning den bedste lasagne jeg har lavet eller smagt. Den tomatsovs på flaske er uforlignelig god og fås i hvert fald i kvickly.
Hvor er det dejligt at høre! nu fik jeg lige lyst til at lave den samme! 🙂
Den lækreste lasagne jeg længe har smagt. Den ekstra ostesovs smager skønt. Glæder mig til rester i madpakken i morgen.
Hej Jane
Kan denne lasagne fryses? 😀 For det kunne rede min eksamensperiode med nem aftensmad 😀
knus Jane
Det tror jeg såmænd godt, den kan. Jeg har dog ikke prøvet 🙂
Hej Jane,
Må jeg lige lidt høre om ostesovsen du kort nævner 😉
Varmer du ricotta, æg og parmesan til en flydende masse..??
Glæder mig til at prøve opskriften, jeg vil prøve med lidt kanel i også 😉
God dag – Vibeke
Nej, jeg plejer faktisk bare at blande det sammen og lade det varme op i ovnen, når lasagnen bages.
Håber den falder i smag 🙂
Super – tak 🙂
Det gør den helt sikkert 😉
Prøv også at komme ansjoser i kødsovsen.
Grøntsager “skjult” i kødsovs er altså genialt! Jeg har eksperimenteret meget med ekstra grøntsager i lasagnen, og aubergine er perfekt, for hakket i små tern bliver de næsten usynlige og tager smag af oksekødet.
Hvis man prøver at spise mindre kød eller bare flere grøntsager, så kan jeg også tipse om at erstatte en del af kødet med svampe, der er kørt i foodprocessor til de har ca. samme størrelse som hakket oksekød. Giver samme tekstur og konsistens som oksekødet.
Siden jeg har ca. 20% oksekød og resten grøntsager i min kødsovs nu, så plejer jeg også at tilsætte noget oksefond. Så bliver min kræsne, ikke-grøntsagsspisende kæreste ikke bliver overvældet af grøntsagssmagen 🙂
Oh yes, de tricks bruger vi også lystigt, og helt enig i at svampe gør sig vildt godt som “fars”. Mine unger er heldigvis gode til at spise grøntsager, så de spiser dem også helt uden de er gemt 🙂
Superlækkert. Vi har også gode erfaringer med at droppe pastaen og bruge et par store håndfulde frisk (skyllet og slynget) spinat mellem hvert lag 😉
Det må se vildt flot ud også! Det prøver jeg næste gang!
20 æg i ostesovsen. Ummenum 😉
Åh! Haha! Hvor er det sjovt! Og nu rettet – tak 🙂