Lækker citronkage – glutenfri og sukkerfri opskrift

Denne opskrift på citronkage er en af de mest vellykkede Low Carb-kager, jeg har lavet. Den har en skøn og luftig konsistens og dejlig smag af mandler og citron.

Sukkerfri citronkage til fødselsdag

Idéen kom sig egentlig af, at Vega ønskede sig en citronkage til sin fødselsdag. Hun er ellers chokoladepigen over dem alle, men hun var bange for, at pigerne fra klassen ikke ville kunne lide “vores” chokoladekage, fordi vi bruger mørk chokolade, og nogle af dem havde sagt, at mørk chokolade gav dem kvalme og opkastfornemmelser.

Jeg prøver virkelig at lære mine børn, at det er okay, at vi ikke allesammen er ens eller kan lide de samme ting, og at det er okay at stå ved sig selv, selvom man er anderledes eller træffer anderledes valg end andre. Samtidig kan jeg godt mærke, at de er ved at nå en mere sårbar alder, hvor det kræver mere og mere mod at gå sin egen vej.

Jeg havde aldrig lavet citronkage før og havde ikke lige mod på at eksperimentere til selve fødselsdagen. I stedet lavede jeg citronkagen til det julehyggearrangement, vi holdt med familien lige inden vi rejste. Intet siger glædelig jul som en god citronkage, som man siger… ;-)

Lækreste low carb/LCHF citronkage - sukkerfri og glutenfri. Opskrift her: Madbanditten.dk

Lækker citronkage – glutenfri og sukkerfri opskrift

Udskriv Pin
8
|
40 min

Ingredienser

  • 125 g smør blødt/stuetemperatur
  • 80 g sødning jeg brugte 40 g Sukrin Gold 0g 40 g Birkesød*
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 3 øko-citron skallen
  • 4 æg delt i blommer og hvider
  • 250 g mandelmel ikke-fedtreduceret!
  • 10 g fiberhusk
  • 250 g ricotta
  • hakkede mandler eller mandelsplitter til drys
  • evt. lidt SukrinMelis til at sigte over inden servering *Læs et par ekstra ord om ingredienserne nederst i indlægget!

Sådan gør du

  • Opvarm ovnen til 160 grader varmluft.
  • Pisk smør med sødning, vanilje og citronskal i en skål.
  • Tilsæt æggeblommerne lidt efter lidt og pisk godt.
  • Tilsæt mandelmel og pisk det ind i dejen. Dejen bliver nu lidt “tør” eller fast i det.
  • Vend eller rør ricotta ind i dejen.
  • Pisk æggehviderne stive i en skål og vend dem ind i dejen lidt efter lidt med en ske.
  • Smør en springform (ca. 20-22 cm) med kokosolie eller smør og hæld dejen over i den. Glat overfladen med en dejskraber og drys med mandelsplitter.
  • Bag i ovnen i ca. 45-50 minutter, eller til den er gylden i toppen og gennembagt i midten. Læg et stykke staniol over den, hvis du synes, den bliver for mørk i kanten og stadig er ubagt i midten.
  • Lad kagen afkøle en halv times tid inden servering og sigt evt. lidt SukrinMelis (svarer til flormelis) over inden servering.

Lækreste low carb/LCHF citronkage - sukkerfri og glutenfri. Opskrift her: Madbanditten.dk
Opskriften indeholder affiliate links. Læs mere her: Madbandittens reklamepolitik

Om ingredienserne

Birkesød (Xylitol) har jeg ikke for vane at bruge, og jeg kan faktisk ikke rigtig finde ud af, om det er godt eller skidt. Men kagen krævede mere tilsat sødme, end jeg normalt bruger, og jeg var nervøs for, at så stor en mængde Sukrin ville give en bismag. Birkesød er smagsneutralt, og derfor brugte jeg halvt af hvert. Du kan selvfølgelig bare bruge din foretrukne slags!

Næste gang jeg skal lave kagen, vil jeg tilsætte 1-2 spsk loppefrøskaller, tror jeg. Kagen var dejlig svampet men kunne måske godt have brugt lidt fibre til lige at suge lidt. Tip hermed videregivet!

Kan du ikke finde ricotta, tror jeg, flødeost naturel kunne være et fint alternativ.

Årets julegave-idé❤️

120 lækre, sunde og mættende opskrifter til alle dagens måltider + lidt ekstra lækkert til de særlige lejligheder.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

63 kommentarer til “Lækker citronkage – glutenfri og sukkerfri opskrift”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Har lige bagt citronkagen. Jeg havde ikke mandler nok, så brugte i en kage halvt rismel og ien anden halvt kokosfibermel, og begge dele virker fint. Dejlig opskrift med dejlig smag og konsistens. Tak for det :-)

    Svar
  2. Hej Jane. Jeg kunne godt tænke mig at lave citronkagen, men bruger ikke mælkeprodukter. Har du en ide til hvad jeg kan bruge stedet for ricotta?
    Tak for god inspiration på din madside. Er ved at afprøve forskelligt tilbehør. Er blevet ret vild med Bagte Blomkålsris.

    Svar
    • Jeg ved ikke rigtigt hvad man kan bruge i stedet. Mit bedste bud er den fede del af kokosmælken men jeg ved ikke hvordan det vil fungere. Andre har foreslået laktosefri flødeost men det duer jo selvfølgelig kun, hvis det er et spørgsmål om at undgå laktosen.

      Svar
      • I dag besøgte jeg Astrid og aberne (Vegetarbutik) og spurgte dem om et alternativ til flødeost. De anbefalede et lignende produkt lavet på soyabønner. Det hedder nutural cream cheezly.
        Jeg vender tilbage med resultatet, når kagen er bagt. Og spist ?

        Svar
        • Ja god idé. Jeg tror jeg har prøvet det (eller et lignende produkt) for 100 år siden. Konsistensmæssigt kunne det sagtens gøre sig ud for almindelig flødeost.

          Svar
        • Derdet gik fint med rat bruge natural cream cheezly. Rigtig god smag, dog blev kagen lidt flad og kompakt. Men absolut værd at bage igen.

          Svar
    • Jeg ved det faktisk ikke rigtigt. Mit bedste bud er måske den fede kokoscreme fra en dåse kokosmælk. Måske findes der et laktosefrit alternativ, gør der det? Laktosefri hytteost måske? Nu skyder jeg lidt i blinde ;-)

      Svar
  3. Hej Jane,

    ååh de kære børn……de kan virkelig være hårde ved hinanden :( uden altid at ville det. Du må endelig sige til din datter at min på 7 år også er glad for mørk chokolade 70% :)

    Det ser godt nok lækkert ud. Dejligt med en almindelig kageopskrift…..på en citronkage <3 MED sukkererstatninger yyaay. Det behøver ikke altid være noget superfancy for at være smadder lækkert.
    Jeg glæder mig til at smage den :)

    Må jeg høre dig ad? Vores datter kan ikke tåle mælkeprodukter. Så jeg har brug for at erstatte ricottaen med noget uden mælkeprodukter. Smørret erstatter vi med FRI, men tror du jeg kan bruge soya yoghurt eller andet istedet for ricottaen?
    Tak for at du tager dig tid til, at svare alle os med spørgsmål?

    Bedste hilsener

    Lykke

    Svar
    • Ja, du har ret, de kan være stride. Lige i det her tilfælde var kommentarerne som sådan ikke møntet på Vega men bare noget, hun havde overhørt i en anden forbindelse.
      Mht. udskiftning så bruger jeg aldrig sojaprodukter. Måske den fede del af kokosmælken ville være et bedre (og lækrere) bud. Og så er jeg bare så ked af margarineprodukter som FRI. Måske kan kokosolie bruges? Jeg ved faktisk ikke lige hvordan det ville opføre sig…

      Svar
  4. Hej Jane
    Tak for en dejlig og inspirerende blog. Jeg spiser ikke LCHF, men efter en udvidet form for blodtypekost. Det fungerer virkelig godt for mig og min sarte mave. Så jeg spiser hverken smør, margarine eller kokosolie. Har du en ide til hvad jeg kan bruge i stedet for? Tit bruger jeg olie, men det fungerer nok ikke i de opskrifter hvor man har brug for at det skal stivne :-).

    Svar
    • Det ved jeg ærligt talt ikke, må jeg indrømme. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har bagt med flydende olie… :-/

      Svar
      • Helt okay :-). Jeg tror jeg vil prøve ghee. Selvom den jeg har prøvet ikke smagte ret godt og jeg kom til at brænde det på da jeg prøvede selv. Jeg må prøve en gang til :-)

        Svar
    • Det er lidt svært at forklare. Ofte bruger jeg dem sammen. Det fedtreducerede er fiberrigt og hjælper til at binde bagværket sammen men gør også bagværk lidt tørt. Det almindelige mandelmel giver den svampede, lidt mere luftige konsistens, synes jeg. Jeg har ikke rigtigt nogle “regler” omkring det.

      Svar
      • Hej igen.
        Har du erfaring med græskarkernemel?
        Er det bedst at bage ved max. 180 gr. varmluft når jeg bruger mandel eller mel af frø?

        Svar
        • Nej græskarkernemel kender jeg ikke til. Jeg plejer at bage ved max 160 grader, når jeg bruger ikke-fedtreduceret nøddemel. Det er dog svært at sige præcis hvor grænsen går, da temperaturen i ovnen og inde i selve bagværket jo er forskellig…

          Svar
    • Jeg tror ikke, fibersirup clear vil være et godt valg. Den gør jo noget ved konsistensen og bliver sådan… klistret. Den er bedre i nøddebarer/myslibarer.

      Svar
  5. Ser rigtig lækker ud. Vi skal holde fødselsdag i næste uge. Det er helt sikkert en af de kager jeg skal lave.
    Tror du den kan laves to dage i forvejen og stadig være lækker.. Eller måske kan den fryses?
    Hilsen
    Maria

    Svar
    • Jeg tror den bliver for klæg af at stå i nogle dage eller af at blive frosset. Den er lidt luftig i det og også en anelse sådan våd/svampet. Jeg tror altså den egner sig bedst til at blive bagt på dagen men jeg har ikke prøvet det andet..

      Svar
  6. Hej Jane, den kage ser godt nok lækker ud! Jeg er dog lidt forvirret, da jeg for nylig læste din sukkerfri/sukkervalg post, hvor du skrev, at du nu ikke længere ville spise noget sukker overhovedet, da du kunne mærke, at det gjorde mere ondt end godt. Sejle og godt, at du kan mærke sådan efter! Men er det så kun det rigtige sikker du snakker om? Eller gælder det også alle er forskellige andre mere LCHF-venlige sukkerprodukter?

    Svar
    • Det er kun almindeligt sukker, jeg ikke spiser længere. Andre typer sødning spiser jeg, som jeg hele tiden har gjort, dvs. i små mængder. Jeg får hundredevis af spørgsmål til det sukkerstop og er ved at skrive en opfølgning :)

      Svar
  7. nam nam – den så for lækker ud, så måtte bruge mine citroner på den. Havde ingen Ricotta men smed Mascarpone i istedet :-) og brugte saften fra citronerne, med vand og kokosssukker til at lave en lækker limonade. Så er det jo næsten sommer!

    Svar
    • Ja, det ville jeg gætte på. Principielt er det jo bare et spørgsmål om, hvor sød du vil have din kage. Jeg spiser jo aldrig sukker og mine smagsløg behøver derfor ikke meget sødme. Denne kage var fx ret sød for mig, men du ser jo rask væk “almindelige” kageopskrifter med både 200 og 300 g sukker. Så det er vel i sidste ende en smagssag :)

      Svar
    • Jeg tror samme mængde vil gøre det fint ud for min mængde. Put mere i for en sødere kage og mindre for en mindre sød :)

      Svar
    • Jo præcis! Jeg er bare blevet for doven til at lave det, efter der er kommet så fine mandelmel på markedet. :) For hvid kage skal du nok afskalle mandlerne først ;-

      Svar
  8. Haps! Den må prøves næste gang der skal kage på menuen! :)
    jeg har længe brugt mange af dine opskrifter, men her efter nytår er vi gået all in. Min kæreste er meget imponeret over at man må spise bacon, ost osv på kur. ;-) Har dog et par spørgsmål:
    – Kokossukker? Kan man bruge det som sødning i alt, eller burde jeg købe sukrin også?
    – Min kæreste drikker næsten altid mælk, han hader at drikke vand. Og vil meget nødigt undvære sin mælk. Vi har før købt minimælk, men køber nu letmælk. Er det bedre? Eller er det bedst han helt dropper det? Han drikker gerne to liter om dagen, så det bliver jo meget mælkesukker.

    Tak for altid god inspiration, og hvor har jeg det godt efter jeg er gået over til 100% lchf!

    Svar
    • Kokossukker er i princippet bare sukker og ikke LCHF. Når jeg alligevel bruger det ind imellem, er det fordi det er et naturligt og virkelig lækkert produkt med lav blodsukkerpåvirkning. Men ift. LCHF/kulhydrater er sukrin et bedre valg.
      Mælk er ikke LCHF uanset hvilken type, man vælger. At drikke 2 liter mælk om dagen er i mine øjne ikke smart, uanset øvrig kost… :-/

      Svar
    • Måske… det er lidt svært med stevia, da det i ren form søder 300 gange mere end sukker. Det betyder nogle gange noget for konsistensen, at man bytter 80 g “sukker” ud med en mikroknivspids af noget. De steviaprodukter, man kan købe i almindelig pulverform, indeholder ofte rørsukker eller maltitol, så det skal man jo være indforstået med.

      Svar
  9. Du ville ikke bruge saften fra citronerne? Jeg elsker citronsmagen, specielt når jeg har skåret lidt ned for det søde, så er det faktisk rart at finde ud af, at der er mange andre rigtig gode smage.

    Svar
  10. Den lyder lækker! Hvad med at prøve med appelsin og når den kage er færdigbagt, presse en appelsin og prikke huller i kagen. Hælde appelsinsaften udover og for at drysse kanel over kagen. Ligesom marrokansk appelsinkage. Den bages også på mandelmel.

    Svar
      • Det var så lidt. Jeg har tit tænkt på den kage men var meget i tvivl om hvordan jeg kunne skifte sukkerprodukterne ud. Du kan evt søge på marokkansk appelsinkage på Irmas hjemmeside og få inspiration <3

        Svar
    • Nej, det tror jeg vil blive for æggekageagtigt. I Brød & Kager har jeg en opskrift på et citronbrød, hvor der vist er brugt kokosfibre men resultatet bliver helt anderledes.

      Svar
    • Jeg har lavet citronkage før på kokosfibermel og det smagte glimrende! Selv for ikke LCHF-ere. Jeg stak lidt hul i kagen til sidst og dryppede frisk citron i. Og så en klat kold creme fraiche til – mums. Sukrin Gold var rigtig fint som modspil til det syrlige.

      Svar