Lækker citronkage – glutenfri og sukkerfri opskrift

Denne opskrift på citronkage er en af de mest vellykkede Low Carb-kager, jeg har lavet. Den har en skøn og luftig konsistens og dejlig smag af mandler og citron.

Sukkerfri citronkage til fødselsdag

Idéen kom sig egentlig af, at Vega ønskede sig en citronkage til sin fødselsdag. Hun er ellers chokoladepigen over dem alle, men hun var bange for, at pigerne fra klassen ikke ville kunne lide “vores” chokoladekage, fordi vi bruger mørk chokolade, og nogle af dem havde sagt, at mørk chokolade gav dem kvalme og opkastfornemmelser.

Jeg prøver virkelig at lære mine børn, at det er okay, at vi ikke allesammen er ens eller kan lide de samme ting, og at det er okay at stå ved sig selv, selvom man er anderledes eller træffer anderledes valg end andre. Samtidig kan jeg godt mærke, at de er ved at nå en mere sårbar alder, hvor det kræver mere og mere mod at gå sin egen vej.

Jeg havde aldrig lavet citronkage før og havde ikke lige mod på at eksperimentere til selve fødselsdagen. I stedet lavede jeg citronkagen til det julehyggearrangement, vi holdt med familien lige inden vi rejste. Intet siger glædelig jul som en god citronkage, som man siger… ;-)

Lækreste low carb/LCHF citronkage - sukkerfri og glutenfri. Opskrift her: Madbanditten.dk

Lækker citronkage – glutenfri og sukkerfri opskrift

Udskriv Pin
8
|
40 min

Ingredienser

  • 125 g smør blødt/stuetemperatur
  • 80 g sødning jeg brugte 40 g Sukrin Gold 0g 40 g Birkesød*
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 3 store øko-citroner skallen
  • 4 æg delt i blommer og hvider
  • 250 g mandelmel ikke-fedtreduceret!
  • 10 g fiberhusk
  • 250 g ricotta
  • hakkede mandler eller mandelsplitter til drys
  • evt. lidt SukrinMelis til at sigte over inden servering *Læs et par ekstra ord om ingredienserne nederst i indlægget!

Sådan gør du

  • Opvarm ovnen til 160 grader varmluft.
  • Pisk smør med sødning, vanilje og citronskal i en skål.
  • Tilsæt æggeblommerne lidt efter lidt og pisk godt.
  • Tilsæt mandelmel og pisk det ind i dejen. Dejen bliver nu lidt “tør” eller fast i det.
  • Vend eller rør ricotta ind i dejen.
  • Pisk æggehviderne stive i en skål og vend dem ind i dejen lidt efter lidt med en ske.
  • Smør en springform (ca. 20-22 cm) med kokosolie eller smør og hæld dejen over i den. Glat overfladen med en dejskraber og drys med mandelsplitter.
  • Bag i ovnen i ca. 45-50 minutter, eller til den er gylden i toppen og gennembagt i midten. Læg et stykke staniol over den, hvis du synes, den bliver for mørk i kanten og stadig er ubagt i midten.
  • Lad kagen afkøle en halv times tid inden servering og sigt evt. lidt SukrinMelis (svarer til flormelis) over inden servering.

Lækreste low carb/LCHF citronkage - sukkerfri og glutenfri. Opskrift her: Madbanditten.dk
Opskriften indeholder affiliate links. Læs mere her: Madbandittens reklamepolitik

Om ingredienserne

Birkesød (Xylitol) har jeg ikke for vane at bruge, og jeg kan faktisk ikke rigtig finde ud af, om det er godt eller skidt. Men kagen krævede mere tilsat sødme, end jeg normalt bruger, og jeg var nervøs for, at så stor en mængde Sukrin ville give en bismag. Birkesød er smagsneutralt, og derfor brugte jeg halvt af hvert. Du kan selvfølgelig bare bruge din foretrukne slags!

Næste gang jeg skal lave kagen, vil jeg tilsætte 1-2 spsk loppefrøskaller, tror jeg. Kagen var dejlig svampet men kunne måske godt have brugt lidt fibre til lige at suge lidt. Tip hermed videregivet!

Kan du ikke finde ricotta, tror jeg, flødeost naturel kunne være et fint alternativ.

Få hjælp og inspiration til sund livsstil

“Smukke billeder – tænderne løber voldsomt i vand og man får lyst til at afprøve dem alle”

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Køb nu til 240,- (vejl. udsalgspris: 300,-): De bedste fra Madbanditten

63 kommentarer til “Lækker citronkage – glutenfri og sukkerfri opskrift”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




    • Det har jeg ikke prøvet men måske kan det gå fint. Måske vil det give en mere syrlig smag til kagen. Jeg ved det ikke lige.

      Svar
  1. Nøj det er en lækker kage! Tak for inspirationen ?? Jeg tilføjede birkes i kagen, og gav 1 spsk loppefrøskaller, og synes at den blev perfekt. Serverede med vaniljeis på toppen og citronsauce i bunden. Ja tak! ✨

    Svar
    • Ej hvor en perfekt idé med birkes! Gid jeg var kommet på det, da jeg lavede den forleden!

      Well, det må blive næste gang ❤️

      Svar
  2. Jeg vil gerne prøve kagen og har læst kommentarer . Den er lidt kompakt , kan man med fordel tilsætte 1 tsk bagepulver?
    Jeg har noget fiberkokosmel, som snart skal bruges, tænker jeg kan erstatte halvdelen af mandler og bruge flødeost i stedet for ricotta? Erstatte halvdelen af sødemiddel med dadler?
    Så får jeg brugt, det jeg har i huset.

    Svar
    • Jeg ved det ikke, Grethe. Jeg vil anbefale dig bare at kaste dig ud i det og tilpasse mine opskrifter til de ting, du har hjemme eller de ting, du gerne vil have i. Det er altid ok at eksperimentere videre selv❤️

      Svar
    • Hej Anitta
      Ja til kokossukker men kokossukker er at sidestille med sukker kulhydratmæssigt så det skal du være ok med.
      Jeg kan bedst lide den friskbagt og afkølet. Men køleskabskold næste dag er også lækker – jeg har ikke forsøgt mig med genopvarmning.

      Svar
  3. Hej. Tak for dine dejlige opskrifter, jeg prostata kræft patient, så jeg lever efter en egen sat diæt og kigge lidt efter hos dem som er så søde at lave en side med opskrifter på bageværk – har en sød tand, sukkeret er erstattet med sødemiddel og hvedemel med speltmel (groft). Du skriver: Med fedt mener jeg bl.a.: Smør, kokosolie (i glas – ikke palmin) ????? Det er jo ren kokosolie i fast form. NB. Findes der ikke en glasur uden flormelis/sukker?

    Svar
    • Velbekomme :)

      Palmin er rigtigt nok kokosfedt men det kan ikke sammenlignes med den kokosolie, du køber i glas og som jo koster ca. 100 gange mere. Palmin er bleget og renset med kemiske rensemidler og er et rigtig tarveligt produkt.

      Du kan lave glasur med SukrinMelis (Sukrin – i flormelisform). Det har dog en isnende smag. Til citronkagen her kunne det måske være lækrere med fx en flødeostfrosting. Det tror jeg ville gå dejligt til :)

      Svar
  4. Jeg fordelte med en ske saften fra en 1/2 citon blandet med en 1/2 spsk sukrin gold, da kagen kom ud fra ovnen. Det gav kagen en frisk tvist..

    Svar
  5. Den smager bare himmelsk.
    Jeg har brugt mascarpone flødeost og 3 tsk. husk.
    Tak for opskriften ?

    Svar
  6. Dejlig opskrift! Den må prøves. På de fleste amerikanske LC blogs står næringsindholdet sammen med opskriften. Kunne du overveje det? Jeg prøver at holde mig under 40 g. kulhydrat om dagen, og jeg har ingen idé om hvor meget din kage indeholder.

    Svar
    • Nej, desværre. Det er slet ikke i mine overvejelser. Jeg taler i stedet for at gå væk fra den evindelige tælle-måle-veje-mentalitet, og mærke effekten af rigtig mad. Ligesom kalorier fra forarbejdet mad optages anderledes i kroppen end kalorier fra rigtig mad, så gælder det samme kulhydrater. Det er ikke én sag. Og derfor synes jeg, det vil gå stærk imod konceptet at næringsberegne mine opskrifter.
      De, som synes, det er vigtigt, kan altid selv taste ingredienserne ind i en af de mange kalorietællingsdatabaser, der findes online og som tilbyder næringsfordeling også :)

      Svar