Hjemmelavet kransekage går fint at lave sukkerfri. Overraskende fint faktisk! Den smager virkelig skønt og det er dejligt at den ikke er så hvinende sød som normal kransekage.
Hjemmelavet kransekage uden sukker og mel
Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg er blevet spurgt, om jeg havde en opskrift på LCHF-kransekage.
Næææh, har jeg svaret. For jeg spiser faktisk ikke kransekage, heller ikke hjemmelavet kransekage. Jeg ved ikke, om det er, fordi jeg ikke er så vild med det, eller måske bare fordi jeg normalt er for fuld ved midnat til at koordinere hånd-til-mund bevægelsen. En af de to.
Jeg er heller ikke så vild med marcipan faktisk og har altid syntes, det var for kvalmende sødt. Selv i mine sukkerspisende dage.
Min egen marcipan synes jeg derimod smager så lækkert, og det er jo så selvfølgelig også den, jeg har brugt som base i kransekagerne her.
Jeg serverede kransekagerne for gæster forleden, og de syntes, de smagte megagodt.
Der går dog en rum tid, før Mette Blomsterberg behøver føle sig truet af mine konditoregenskaber, tror jeg godt, vi kan blive enige om.
HJEMMELAVET KRANSEKAGE – CA. 12 STK
- 300 g mandelmel (reklamelink)*
- 2 æggehvider (70 g)*
- 3 spsk SukrinMelis (reklamelink)
- 1-2 tsk mandelessens (reklamelink)
- 1 spsk vand
PYNT
- 50 g mørk chokolade
- glasur af SukrinMelis (reklamelink) og vand (eller æggehvide)
*Se mere om ingredienserne nederst i indlægget
SÅDAN
2. Rør sammen med en ske og saml til sidst det hele med hænderne, til du har en fast marcipankugle.
3. Tilsæt lidt vand, hvis du synes, den er for smuldrende.
4. Læg kuglen i køleskab i ca. 30 minutter.
5. Opvarm ovnen til 160 grader.
6. Del dejen i tre dele, saml dem hver godt med hænderne og tril hver del til en lang pølse. Dejen kan være en smule mere porøs, end du kender det fra almindelig marcipan. Hvis den smuldrer, samler du den bare sammen med hænderne.
7. Skær pølsen i mindre stykker.
8. Læg stykker på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen i ca. 15-16 minutter, eller til de er faste og gyldne. Mine fik 14 minutter midt i ovnen, og så var de brune i bunden men blege i toppen, så jeg rykkede pladen op i toppen og gav dem yderligere 2 minutter der.
9. Tag ud og lad afkøle helt i køleskab.
10. Smelt chokolade i vandbad og dyp enderne (eller bunden) i chokolade. Sæt dem på et fad beklædt med bagepapir og lad chokoladen stivne i køleskab.
11. Rør en glasur af SukrinMelis og vand og brug en sprøjtepose til at pynte dine kransekager. Selv ejer jeg ikke nogen sprøjtepose og lavede derfor frysepose-med-lille-hul-tricket. Resultatet blev jo så også derefter!
Om ingredienserne
Mandelmelet: I denne opskrift bruger jeg helt almindeligt mandelmel. Det, som svarer til afskallede mandler, der er malet fint til mel i foodprocessoren. Vær opmærksom på at du skal bruge to poser af dem jeg linker til. Du kan IKKE bruge det fedtreducerede mandelmel fra Funktionel Mad i denne opskrift. Gør du det, ender du sandsynligvis med en støvsky ud af munden!
Fibersirup Clear: Tidligere brugte jeg Fibersirup Clear, som hjalp til at give en anelse af den seje konsistens, man må give op, når man tager sukkeret ud. Desværre er produktet udgået. I stedet bruger jeg SukrinMelis, og det fungerer også fint.
Måske vil du have den lidt sødere. Smag evt. til.
Æggehvider: Der er ingen salmonellarisiko i danske æg, og du kan trygt bruge rå æggehvider (det siger Fødevarestyrelsen). Er du alligevel utryg, kan du også sagtens vælge pasteuriserede æggehvider. Vælger du her de økologiske, slipper du samtidig for at støtte burægsproduktion.
MERE NYTÅRSMENU? SE HER:
Appetizer: 4 lækre snacks til nytårstalen og groft madbrød med oliventapenade
Forret: Laksetatar med æbler og urter eller hvad med en klassisk jomfruhummersuppe
Hovedret: Perfekt stegt oksekød – eller helstegt oksemørbrad med svampesauce
Dessert: Chokolade Panna Cotta med Baileys eller en af disse 5 lækre dessertforslag
Idéer til børnene: Børnenes nytårsmenu
Rigtig godt nytår!
Hvorfor kan jeg ikke søge på bestemte retter, og mad?
Jeg vil så gerne se en opskrift på stuning af grønlangklål.
Men her kan jeg ikke søge og finde det jeg søger.
Skal jeg bladre det hele igennem, for at finde den bestemte hovederet??
Vh Heidi Nielsen
Nej men det kræver dels at du staver korrekt og dels at jeg har en opskrift på det. Og her er ingen af delene opfyldt🙊
Men jeg vil straks skrive stuvet grønlangkål på min to do liste for det er da faktisk for dårligt, at jeg ikke har en opskrift på det…
Du kan i øvrigt også altid gå op i menuen og fx kigge “tilbehør” igennem (ligger under “opskrifter”.)
Kære Jane
Jeg har stadig noget Fibersirup Clear fra et tidligere køb – og har lavet denne opskrift før, hvor jeg brugte dette – men nu hvor du har ændret det til Sukrinmelis, kan jeg jo ikke se mængden af Fibersirup længere. Kan du huske hvor meget du angav tidligere? På forhånd tak og godt nytår! 🙂
Åååh nej faktisk ikke. Det søder jo ikke ret meget, så mit gæt vil være måske 80-100 g. Noget i den retning. Men ellers måske start med 50-60 g og smag dig frem, til du synes, den har opnået sødme nok. Det tror jeg er bedst 🙂
Og rigtig godt nytår til dig også ❤️
Super! Tusind tak for hurtigt svar! 😀 Jeg prøver mig frem og håber på det bedste. 😉
Jeg vil rigtig gerne lave disse. Kan de laves et par dage før nytårsaften og stadig være gode der?
Det tror jeg godt men jeg har faktisk kun lavet dem på dagen…
Jeg har i mange år haft et anstrengt forhold til kombinationen af kransekage og champagne, fordi jeg ikke drikker sød champagne, og kransekage bør spises til netop det. Denne opskrift ser dog ud til at kunne opfylde mit krav til meget lidt sødme, så jeg kan drikke en god Moët til midnat.
Jeg ved præcis hvad du mener. Jeg spiser faktisk aldrig kransekage – altså i hvert fald ikke ved midnat😆
Den kan bare noget den opskrift.
Jeg har lavet kransekagekonfekt med opskriften, revet citronskal i og bagt små kugler, jeg trykkede flade og trykket en smuttet mandel på toppen.
Bagt dem og da de var kolde dyppet bunden i mørk chokolade
Ganske mums
Ej hvor skønt. Jeg så faktisk også lige en opskrift, jeg havde lyst til at prøve som også mindede om denne. Det lyder drønlækkert med citronskal i.
Næste projekt bliver at lave dem.
Men hvordan får du dm så fine trekantede?
Jeg er lidt glad for at du synes, de er fine for jeg synes selv, jeg er SÅ klodset til den slags 🙂
Jeg har bare formet dem med fingrene. Måske findes der bedre måder at gøre det på men det var lige hvad jeg havde ved hånden – haha!
Jeg vil gerne vide hvad fibersirup er kan jeg bruge ahornsirup i stedet, jeg er jo her i Schweiz og kender ikke det produkt.
Fibersirup er en særlig type sødning lavet på fibre. Her bidrager siruppen med sødme men også med den lidt seje konsistens, vi kender fra kransekage. Sødningsmæssigt kan du godt bruge ahornsirup men med low carb briller er det ikke det bedste valg. Her ville jeg nok vælge SukrinMelis i stedet, ligesom i den originale marcipanopskrift.
Vildt lækker opskrift 🙂 Hurtigt og nemt og resultatet efter en tur i fryseren efter afkøling gør dem uden tvivl endnu bedre. Tak Jane for endnu en opskrift der skal gemmes og bruges igen og igen 🙂
Godt Nytår
Kan jeg mon bruge glukose sirup i stedet for fiber sirup?
Det tror jeg godt, du kan, men jeg bruger aldrig sukker, så jeg har ikke nogen erfaring med det 🙂
Nogen siger, at man får den bedste kransekage ved at fryse stykkerne ind og tage op på dagen for brug. Nogen erfaringer dér?
Nej ingen erfaringer her men det vil jeg da teste til næste år!
Mmm jeg går straks igang! Jeg har et godt stykke hjemmelavet nougat på køl endnu, som vi ikke fik brugt i konfekten… Mon den kan kommes i midten? Nej det smelter nok, tror ikke jeg tør 🙂
Helt Fantastisk opskrift!!! Lidt tips herfra.. Når man bruger 100 gr FiberSirup, så bliver dejen meget fedtet, så det er nemmere at bruge en sprøjtepose og sprøjte dejen ud i små aflange pølser. Man kan jo altid forme dem bagefter, hvis man vil. FiberSirup søder ikke særligt meget, så jeg tilføjede ca 3 spsk sukrinmelis til dejen og 2 tsk mandelessens fra Urtegaarden. Så smager de fuldstændig som de originale – eller endnu bedre 🙂
Tusind tak for de gode tip!