Kokosvafler – glutenfrie og mælkefrie

Kokosvafler er perfekte til dig, der gerne vil spise både glutenfrit og mælkefrit men som gerne stadig vil spise vafler engang imellem.

Jeg laver tit en stak vafler og putter dem i fryseren adskilt af madpakkepapir, for så er de hurtige at tage op og lune. Ellers er vafler mest en weekendting herhjemme.

Men inden vi kommer til opskriften, vil jeg lige dele en spændende oplevelse med dig.

Hvis du bare er kommet for vaffelopskriften og ikke for sidste nyt om mættet fedt, æg og kolesterol og rødt kød og cancer, så scroll videre ned til opskriften sidst i indlægget.

ALT DET, VI TROEDE, VI VIDSTE

Forleden var jeg til et ernæringsseminar hos Landbrug & Fødevarer. Ernæringsfokus 2015 hed dagen, og temaet var: Alt det, vi troede, vi vidste. Det handlede bl.a. om rødt kød og cancer, om nødder, om mættet fedt og om æg og kolesterol.

Det er ærligt talt ikke hver dag, Landbrug & Fødevarer inviterer mig til noget, og jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg gik ind til. Men mine bange anelser blev i den grad gjort til skamme.

Et par af de vigtige konklusioner kan jeg lige gentage her:
 • Giver rødt kød cancer? Måske, vi ved det ikke helt. Der er fundet en sammenhæng i de fleste studier, men der er mange usikkerhedsmomenter, der bør belyses nærmere. Fx kan der ikke påvises dosisrespons (altså at cancerrisikoen stiger, hvis man spiser virkelig meget rødt kød, og det skulle den jo helst, hvis sammenhængen var klar).Anden kost og livsstil kan fx spille en rolle også. Fx har kødspisere oftere generelt usundere livsstil, ryger oftere, etc. og det smitter jo af i den slags studier.  I en form for forsigtighedsprincip opfattes det som sikrest, at kostråd advarer mod for højt indtag af rødt kød.
 • Nødder er sunde, men nogle af dem kan indeholde giftstoffer og bør ikke indtages i rå mængder. Dette oplæg var lidt svagt, synes jeg og fokuserede på nogle lidt sære enkeltdele. Men altså, nødder er sunde. Spis dem gerne.
 • Mættet fedt er ikke så farligt som tidligere antaget, og der kan ikke påvises sammenhæng mellem indtag og mættet fedt og hjertekarsygdomme.
 • Den amerikanske Dietary Guidelines Advisory Committee (dem, der laver anbefalingerne til de amerikanske kostråd) anbefaler i en ny rapport, at USA fjerner advarslen mod at spise kolesterolholdige madvarer samt at fjerne loftet over mængden af fedt. Det bliver rigtigt spændende at se de nye kostråd, USA får senere i år.
 • Det har negativ effekt, når mættet fedt erstattes med flerumættet fedt (omega-6 rige olier og margarine) eller kulhydrater (undtagen ved lavglykæmiske kulhydrater).
 • Anbefalingen går i retning af ikke at se på mættet fedt som et samlet hele men i stedet se på de madvarer, hvor det findes. Anbefalingen går i det hele taget i retning af at se mere fødevarebaseret på sund kost og ikke isoleret på enkeltdele.
 • Vi kan trygt spise æg. At spise kolesterolholdige madvarer har ingen negativ effekt på kolesteroltallet. I ægs tilfælde har det måske ligefrem positiv effekt.

Måske ikke så nyt for læsere af denne blog, men hvor spændende er det lige?

UKLÆDELIG OG NEDLADENDE TONE

Dagens sidste to oplæg handlede om, hvorfor der er så mange selvbestaltede sundhedseksperter i debatten, og det kørte lidt af sporet for mig, må jeg indrømme.

Tonen blev lidt nedladende over for “bloggere med pæne børn” eller “kernesunde familier, der mener at have kureret deres børn ved ikke at drikke mælk”. Uanset hvad man måtte mene om begge dele, synes jeg, det er uklædeligt at tale sådan om andre mennesker.

Herudover mente man, at de, der spiser low carb/paleo/glutenfrit, gør det for at være med i en slags fællesskab, og det synes jeg også er skudt langt forbi.

Desuden var der en meget gammeldags opfattelse af, at man enten kan leve sundt eller leve godt.

Og det er jeg bare så uenig i.

I mit eget ydmyge tilfælde er det at leve sundt det samme som at leve godt.

I perioder hvor det hele sejler for mig (jo, dem er der nemlig også) går det ned ad bakke på en række områder. Jeg får ondt i maven, min energi og mit humør svinger og jeg sover dårligere om natten. Det er ikke livskvalitet for mig. Og jeg ville ønske, vi snart kunne lade være med at gøre det at leve sundt til noget trist og kedeligt.

Men samlet set var det en virkelig spændende og opløftende dag.

OG NU TIL OPSKRIFTEN PÅ KOKOSVAFLER

Min favorit-vaffelopskrift er de fede LCHF-vafler, men jeg havde ikke noget cremefraiche og endte derfor med at lave et par fede kokosvafler med kokosmælk i stedet. De har jo så den fordel, at de er uden mælkeprodukter for dem, der gerne vil skære ned her.

Kokosvafler - uden gluten, mel og mælk - LCHF og paleo --> Madbanditten.dk

Opskriften indeholder affiliate-links (reklame). Læs mere om det her: Madbandittens reklamepolitik

5 KOKOSVAFLER

SÅDAN

Jeg serverede vaniljeflødeskum (det kunne dog også have været kokosflødeskum) til sammen med frysetørrede hindbær og kakaonibs. Lidt frisk frugt ville have klædt anretningen men vi var løbet helt tør!

Fødselsdagsmorgenmad med vafler og lækre sager --> Madbanditten.dk

Kokosvafler - glutenfrie og mælkefrie

Udskriv Pin
|

Ingredienser

Sådan gør du

 • Opvarm vaffeljernet
 • Pisk eller blend æg med kokosmælk godt sammen. Tilsæt resten af ingredienserne og pisk/blend, til du har en ensartet dej.
 • Smør evt. vaffeljernet med kokosolie, inden du starter. Bag herefter vaflerne i vaffeljernet til de er gyldne.

Noter

Jeg serverede vaniljeflødeskum (det kunne dog også have været kokosflødeskum) til sammen med frysetørrede hindbær og kakaonibs. Lidt frisk frugt ville have klædt anretningen men vi var løbet helt tør!

Få hjælp og inspiration til sund livsstil

“Smukke billeder – tænderne løber voldsomt i vand og man får lyst til at afprøve dem alle”

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Køb nu til 240,- (vejl. udsalgspris: 300,-): De bedste fra Madbanditten

10 kommentarer til “Kokosvafler – glutenfrie og mælkefrie”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Kære Jane,
  Flere indlæg besøges flere gange. Første gang var mit fokus på alt andet end vaflerne. I dag var det kun det, jeg gik efter – til søndagsfamiliemorgenmad. Og de blev straks en klar favorit hos alle. Kombinationen med vaniljeflødeskum og bærpure kan klart anbefales :-) Også selv om jeg her ud på eftermiddagen stadig piller kokostrævler ud af tænderne ;-)

  Bare en tilkendegivelse af endnu en skøn opskrift!

  Svar
 2. Hej Jane – Jeg har været lidt rundt på bloggen for at lede efter en opskrift på belgiske vafler (for det er den eneste slags vaffeljern jeg har), men uden held. Kan dine vaffelopskrifter mon også bruges til et sådant jern? Jeg vil jo gerne have en sukkerfri vaffel variant…

  Svar
 3. Tænk at der virkelig er håb derude???
  Egentligt synes jeg Arne Asrtup – ja ja sukker Arne som faktisk er blevet helt fornuftig ;) – har haft nogle spændende artikler/forskning om rødt kød på det sidste. Jeg er ret sikker på at en af de faktorer vi skal ha med ud over at mennesker måske ikke er ens og at rødt kød ikke er EN ting – man bør nok sortere pølser, skinke, pålæg mv ud af gruppen) Det er meget vigtigt, at måden man producerer kød i USA ikke er identisk med her i Europa. Amerikansk konventionelt kød er smækfyldt med vækstfremmer( som er forbud i EU) og andre grimme ting -og så giver det meget lidt mening at bruge amerikanske undersøgelser om sundhed og kød.

  Svar
  • Ja, måske er der virkelig håb. :) Jeg synes især at oplægsholderen der talte om rødt kød var utrolig fin og sober i sin formidling. Han undlod at tage stilling og informerede helt nøgternt om hvad man ved, hvad man tror man ved, og hvad man har svært ved at vide med sikkerhed.

   Svar