Græskarmos med parmesan og timian

Denne græskarmos er noget af det lækreste, jeg længe har smagt. Den salte parmesan er et perfekt match til det søde græskar, konsistensen er blød og rar, og det er bare comfort food for alle pengene. Ungerne (eller faktisk kun Vega, for Silas spiste et andet sted) slubrede den i sig og sagde, at den smagte som kartoffelmos – nej, bedre end kartoffelmos. Og jeg giver hende ret. Jeg har aldrig været vild med kartoffelmos.

Det sker ind imellem, at I, læserne, deler jeres yndlingsopskrifter med mig i kommentarfeltet herinde på bloggen, og når de lyder tilstrækkeligt lækre, sender I jo mig direkte i køkkenet for at lave dem. Sådan en opskrift er denne. Tippet kom fra en læser, som havde læst indlægget med mine 10 bedste græskaropskrifter.

Min opskrift her indeholder et halvt græskar, fordi det var, hvad jeg havde. Gang gerne portionen op, så du laver dobbelt op.

Har du rester, kan du altid lave en portion græskarpandekager.

Lækreste opskrift på græskarmos med parmesan og timian -- LCHF & paleo --> Madbanditten.dk

GRÆSKARMOS – 3-4 PERSONER SOM TILBEHØR

SÅDAN

TIP: Opskriften her var egentlig oprindeligt en suppe, som jeg lavede til mos ved at bruge mindre væske. At tilsætte ekstra væske og blende den til en finere suppe, forestiller mig må være SÅ lækkert også!

Lækreste opskrift på græskarmos med parmesan og timian -- LCHF & paleo --> Madbanditten.dk

Græskarmos med parmesan og timian

Udskriv Pin
|

Ingredienser

3-4 PERSONER SOM TILBEHØR

 • 0,5 hokkaido græskar (mit var på størrelse med en håndbold)
 • 1 fed hvidløg
 • 1 lille dusk friskhakket timian
 • smør eller kokosolie til stegning
 • 1,5 dl kyllingebouillon
 • 1 dl fløde eller kokosmælk
 • ca. 50 g parmensan, revet

Sådan gør du

 • Halver det halve græskar og fjern kernerne i midten. Skær resten i små tern. Lad bare skrællen sidde på, den kan sagtens spises (især hvis dit græskar er økologisk)
 • Opvarm smør eller kokosolie på en pande og steg græskarstykkerne heri sammen med hvidløg og timian. Hæld kyllingebouillon og fløde/kokosmælk over og lad simre i ca. 20 minutter. Rod lidt rundt i panden undervejs, så græskarene koges ligeligt.
 • Når græskarternene er møre, og væsken kogt godt ind, hælder du hele balladen over i en skål. Hæld parmesan oveni og blend nu godt med stavblenderen, til du har en ensartet mos. Pynt med lidt frisk timian på toppen og server.

Noter

TIP: Opskriften her var egentlig oprindeligt en suppe, som jeg lavede til mos ved at bruge mindre væske. At tilsætte ekstra væske og blende den til en finere suppe, forestiller mig må være SÅ lækkert også!

De bedste fra Madbanditten – kan forudbestilles nu ♥

Min nye bog, De bedste fra Madbanditten, indeholder opskriften på at få langvarig succes med en Low Carb-livsstil, hvad enten du ønsker et vægttab med Keto eller bare en sundere livsstil uden sukker og kornprodukter.

Læs mere her og forudbestil dit eksemplar: De bedste fra Madbanditten

47 kommentarer til “Græskarmos med parmesan og timian”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Jeg har ny lavet denne opskrift 2 gange og begge gange blev det vildt vandet. Ved ikke hvad jeg gør forkert. Her sidst brugte jeg ikke engang fløde, men det blev lige tyndt. Smagen er dog god, så ville ønske jeg kunne få den tyk som kartoffelmos.

  Svar
  • Måske hælde væsken fra efter kogning og så tilsætte den lidt efter lidt imens du blender, til du har fået rette konsistens, kunne være en mulighed.

   Svar
 2. Hvad kan man spise til? Foretrækker at have noget at tygge i også, har du foreslag til noget lækkert drys? Evt. vegetarisk :-)

  Svar
 3. Jeg gider ikke stegebøvlet, så jeg laver det altid i ovnen:
  – snitter græskar og hvidløg, drysser timian på, hælder olien over, vender det rundt, smider det i et fad og bager det ved varmluft (måske ca. 180 gr.) indtil stykkerne bliver lidt brune i kanterne. Vender evt. det hele en gang eller to (forsigtigt), indtil det bliver blødt.
  – følger resten af opskriften efter planen.
  Det bliver vanvittigt lækkert (også uden parmesan), det passer sig selv, og det sviner mindre.

  Svar
 4. Halloweengræskar smager ok, hvis man bare skal bruge dem som mos (dvs. ikke optimale til denne opskrift). I så fald skal man koge stykkerne og lade væden dryppe af, før man blender dem. Så kan man bruge mosen til kage el.lign.

  Svar
  • Er det bevidst stivelse, I undgår eller kulhydrater generelt? Hokkaidogræskar indeholder 4,8 g kulhydrat pr. 100 g, heraf under 1 g stivelse.

   Svar
 5. Uh, den mos skal jeg da lave!? Skal bare lige være helt sikker: det var et helt okaido, der var på str med en håndbold ik?

  Svar
 6. Tak for en god opskrift. Vi har lavet den flere gange med vores yndlingsgræskar (Sweet Lightning).
  Jeg har søgt efter en god opskrift med fermenteret græskar og/eller squash. Har du måske en opskrift på noget i den retning?
  Mange hilsener
  Inge Marie.

  Svar
  • Uh så spændende. Jeg kender slet Sweet Lightning. kan man købe dem i DK?

   Jeg har slet ikke prøvet at fermentere græskar, så der kan jeg desværre ikke hjælpe…

   Svar
 7. Hej Jane
  Jeg vil kaste mig ud i denne lækre mos i morgen (min mor har tidligere serveret den for mig efter din opskrift, og den smager jo helt forrygende!). Jeg er lige lidt nysgerrig på, hvad det mon var for en lækker ting, man kan lave med restmosen?
  På forhånd tak :-)

  Svar
   • Hej Jane. Jeg har frøene fra en meget gammel frøpose, jeg går på jagt efter nogle nye. Jeg skal nok huske dig, når jeg finder de rigtige ;) Jeg har lagt min udgave af mosen på min hjemmeside og henvist til din side. Jeg håber, det er ok på den måde?

    Mange hilsener
    Inge Marie.

    Svar
 8. Den hokkaido jeg brugte var måske lidt lille, så der var ikke så meget mos over det, jeg fik kreeret. Men hey, det smagte fint som suppe – omend det var lidt mystisk at servere sammen med roastbeef ;-)

  Svar
 9. Fantastisk opskrift. Jeg laver den altid af butternut squash. Det passer nemlig altid med at jeg har et halvt til overs når jeg laver de lækre minipizzaer med feta og rosmarin.

  Svar
 10. Hej Jane
  ELSKER dine opskrifter, og når det er mig der står for aftensmaden er det hos dig jeg søge inspiration hos ☺
  Jeg skal i dag udhule et græskar (et stort almindelige græskar) med min datter, tror du at jeg kan bruge kødets derfra til at lave denne mos?

  Svar
  • Jeg har aldrig prøvet at bruge de store “halloween græskar” i madlavningen, så det ved jeg simpelthen ikke. Er der mon andre læsere, der ved noget?

   Svar
   • Hej. Sidste år da vi lavede Halloween græskar brugte vi det kødet til græskar kage. Den info jeg fandt på nettet var at Halloween græskar ikke er så godt egnede som andre. Men det kan godt spises. Vi fik en super lækker svampet kage ud af det. Hilsen marianne

    Svar
   • Hej Jane
    Man kan ikke bruge Halloween græskar til denne opskrift, da de har en meget vandet konsistens i forhold til Hokkaido. Desuden var smagen slet ikke det samme. Så jeg kan helt klart ikke anbefale at prøve med Halloween græskar.
    Og vil da lige tilføje at denne opskrift bare er SUPER FANTASTISK GOD :)

    Svar
 11. Må prøve det her, men ikke helt sikker på jeg forstår opskriften?? Det er kun det halve af DET HALVE der først skal svitses i smør??

  Svar
  • Haha, nej jeg kan godt se forvirringen. Den skyldes at jeg i udgangspunktet kun har brugt et halvt hokkaido og derefter halverer dette for nemt at kunne skrabe kernerne ud. men nej, du bruger alt græskarkødet ligeligt.

   Svar
 12. TAK for en ny totalt-yndlings-ret!!
  Den græskarmos er det lækreste, jeg har spist længe. Jeg havde hverken fløde eller kokosmælk, så jeg kogte blot i bouillon og blendede et bæger hytteost i, sammen med parmesanosten.

  Svar
 13. OMG!!!! Det er det lækreste jeg længe har smagt!! Lavede det i går aftes til en gang brændende kærlighed og slubrede det i mig!!! WAO! Fantastisk opskrift!.
  nåja vi havde kun et lille hjemmedyrket græskar, men en masse søde kartofler så det blev halvt af hver. Men det er helt sikkert den måde jeg vil lave mos på fra nu af.
  Nogle ideer til hvordan man kan bruge resterne?

  Kram Louise

  Svar
 14. Det lyder som den opskrift på suppe jeg skrev til dig! Super godt tænkt at lave den til mos – glæd dig til suppen – den bliver sikkert ikke dårligere af gode bacontern eller lignende ;-)

  Svar
 15. TAK!!! Den opskrift var lige det jeg manglede til den kulmule jeg skulle bikse noget med, her til aftensmaden. Og så havde jeg endda en hokaido liggende… Stor portion simrer nu…så er der også til kyllingen i morgen… Hurra :-)

  Svar
 16. Hej Jane :-) Den må helt sikkert prøves, jeg er dog også som Tobbe i tvivl om vægten. Et halvt af det jeg har liggende virker nemlig ikke særlig stort, når opskriften siger til 3 – 4 personer? Kh Charlotte :-)

  Svar
  • Jeg tænkte også at det ikke virkede af meget, men mosen blev utrolig fyldig i smagen og mættede rigtig godt. Derfor synes jeg, fint den kunne strække sig til 3-4 pers. Hvis jeg skal estimere mit græskar, var det cirka på størrelse med en håndbold. Og jeg brugte så halvdelen :)

   Svar
 17. I originalreceptet står det “Det var egentlig blot græskar (any kind)”, så det går helt säkert minst lika bra med butternut :)

  Jane, ett litet önskemål; Då graeskar finns i så många forskellige storlekar skulle det vara mycket uppskattat hvis du kunde skriva en ca-vikt, f ex “½ graeskar (ca 300 g)” :)

  Svar