Ajvar eller ayvar er en serbisk dip eller grøntsagsrelish, som kan bruges til alt muligt.
Du kan bruge den som smørelse på brød, som dip til kød eller grøntsager, og du kan bruge den som sovs til (squash)pasta, (blomkåls)ris eller kartofler. Du kan lave den mild eller stærk ved at justere mængden af chili og hvidløg og på den måde tilpasse den til dine og familiens smagsløg.
En anden grund til, at jeg godt kan lide ajvar, er, at den indeholder aubergine.
Jeg kan egentlig godt lide aubergine, og jeg elsker jo fx melanzane alla parmigiana (auberginelasagne), men jeg synes, den grøntsag er SÅ svær at bruge. Jeg køber den tit i bedste mening, men ofte når jeg ikke at få den brugt.
Er der andre, der har det sådan med auberginen? Det er jo synd, for den er så smuk med sit lille ydre.
Opskriften indeholder affiliate links. Læs mere her: Madbandittens reklamepolitik
1 GLAS AJVAR
- 1 aubergine
- 3 røde peberfrugter
- 2-3 fed hvidløg
- 1 rød chili
- 0,5 dl olivenolie
- saft fra 0,5 citron
- salt og peber
- valgfrit: 1-2 tsk Sukrin Gold eller kokossukker
SÅDAN
2. Skær aubergine og peberfrugt i grove stykker. Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i ovnen i 40-45 minutter. Tag dem ud og lad dem afkøle. Hvis du gider, kan du trække skindet af peberfrugterne. Hvis ikke, fortsætter du bare.
3. Halver chili, fjern stenene og skær kødet i mindre stykker.
4. Blend nu alle ingredienser sammen i enten foodprocessor eller med stavblender, til du har en lækker, let chunky dip. Hæld på glas og opbevar i køleskab i op til en uge.
Hvis man blender en masse feta sammen med Ajvar er det perfekt som dip – eller i stedet for pesto i en hvedekernesalat (ikke LCHF), bagte blomkål eller lignende, som man bare vender med dippen, og som gerne må stå et par timer. Det serverer jeg altid sammen med kød fra grillen, og det er et kæmpe hit!
Vi bruger aubergine til rigtig mange ting.
I stedet for pasta i lasagnette, hvor auberginen bare er hakket i tern.
Som bagt kartoffel i Skotsk stil med tunmousse, æggesalat, revet ost m.m. til (det er MUMS!).
Bare skåret i skiver og grillet på panden.
Som plader i lasagne (skal gerne bages ved lav temperatur og i laaang tid).
I “biksemad” i stedet for kartofler.
Og most i diverse gryderetter, fx også i indisk karryret for at give kokosmælk-sovsen en lidt tykkere konsistens.
….elsker ajvar…det er perfekt til lyn-flødesovs og i sandwiches. Aubergine er det ny hit i vores køkken…jeg køber dem på jobbet (gartneri uden kemi) og laver baba ganoush med rå mængder dejlig olivenolie…det er en fantastisk dip…ligeså god som hummus!
Hold nu op! Manden skaffede lige en aubergine efter arbejde (de kan de sådan nogen) og så lavede jeg den lige hurtigt.
Den er kommet for at blive. Skal prøves med andre smagsvarianter også.
Spidskommen. Ingefær.
Tak tak tak
Vi griller auberginer i kvarte stykker eller tykke skiver på grillen. De bliver lagt kortvarigt i en pose med olie, salt og evt. krydderier, og derefter grillet. Vi kan lide dem sådan – eller tilsvarende i ovnen. Forleden viklede jeg en skive bacon om, og lukkede med en tandstikker. Det var også lækkert. 🙂
Jeg handlede lige spontant ind til en omgang ajvar på vej hjem! Og wauw hvor er det lækkert! Og ret genialt at det nærmest kun er grøntsager! Jeg er fan! Og er ellers ikke meget til aubergine, men her er den altså perfekt! 🙂 Men lige i dag gjorden tirsdagen bedre 🙂
Skal auberginen ikke skrælles ?
Jeg bruger den med skræl på…
Jeg koger altid en hel aubergine og en squash når jeg laver feks kødsovs, og blender dem og så er denne “grøntsagsboullion” bunden til resten af sovsen…. Så gør det ikke noget at ungerneprøver at sorterer grøntsagerne fra når de skal spise sovsen, for det de spiser er i virkeligheden også grøntsager… 😀
Genialt trick!! 🙂
Jeg lavede ajvar i forgårs 🙂 Jeg elsker også aubergine og derfor er baba ganoush og melanzane alla parmigiana da også to af mine (mange) livretter.
Jeg synes at jeg er blevet bedre til også at bruge aubergine i mange forskellige retter – f.eks diverse gryderetter af forskellig “nationalitet”, grillet eller bagt som tilbehør til kødretter og i forskellige pastaretter 🙂