Chia-karse – så nemt er det!

Chia-karse – en super hyggelig og frisk idé til noget, du kan gro hjemme i din vindueskarm. Og det er mega-nemt. Og hyggeligt at se noget spire og gro.

Jeg fik et abonnement på mikrogrønt i julegave (se det HER), så hele året har jeg haft broccolispirer, rucolaspirer, radisespirer, kløverspirer og selvfølgelig chia-spirer i min vindueskarm. Nogle tildeler mikrogrønt en hel verden af helbredende egenskaber. Så langt vil jeg måske ikke gå, men jeg nyder at så dem med ungerne og se, hvordan de lægger liv og sjæl i at tjekke, om de skal vandes hver dag, når de kommer hjem fra fritter.

Når de er færdigvoksede (spirerne, ikke ungerne!), nyder jeg at bruge dem som pynt på min mad.

Chia-karse – et hyggeligt projekt

Chia-karse eller chia-spirer kan du nemt lave derhjemme selv.

Måske har du engang købt en bøtte chia-frø men har derefter ikke anet, hvad du skulle stille op med den. Så er der et bud her!

Det er nøjagtigt som at så karse, så ungerne kan også være med her.

Chia-karse - Så nemt er det at lave derhjemme! --> Madbanditten.dk

Chia-karse - så nemt er det!

Udskriv Pin
|

Ingredienser

CHIA-KARSE

 • chiafrø reklamelink
 • vat eller hampmåtte
 • vand
 • tid og tålmodighed

Sådan gør du

 • Tag et stykke vat, læg det i en tallerken, fad eller underskål og væd det med vand.
 • Drys chiafrøene ud og lad dem passe sig selv.
 • Hver dag tjekker du, at vattet ikke er blevet for tørt og hvis det er, giver du dem mere vand.
 • Jeg giver mine vand ca. en gang hver 1-1,5 dag. Underlaget skal være vådt, men du skal ikke drukne dem.
 • Lad dem vokse sig høje og fine (det tager 5-6 dage), før du klipper af dem og bruger dem som sundt pynt på din mad.

Noter

Og ja ja, jeg ved det godt. Du kan også bare købe en bakke karse nede i Brugsen til en 10’er, men det er sguda ikke lige så sjovt at skrive om, vel?

Chia-karse - Så nemt er det at lave derhjemme! --> Madbanditten.dk

Den eneste Low Carb/Keto-kogebog, du behøver!

Få fornyet inspiration og opskrifter til dit Low Carb/Keto-liv.

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Læs mere her: De bedste fra Madbanditten

29 kommentarer til “Chia-karse – så nemt er det!”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Meget let at dyrke og man kan bruge et stykke køkkenrulle som foldes til 6-8 lag og vander igennem. Det virker til karse og chiafrø

  Svar
 2. Der er tit nogen der spørger om forskellige ting fra indholdslisten kan undværes og nu er det min tur : kan tid og tålmodighed undværes? ??
  Ej, det lyder ret sjovt. Jeg må prøve – jeg skal bare lige have lavet en portion knækbrød først ?

  Svar
 3. Jeg har lavet Chia karse, de sidste par år, og kan varmt anbefale det. Men jeg har bare en lille måske nørded tanke ; hvad er næringsindholdet, er det det samme som i de rå chiafrø? Ikke at det er så vigtigt, men kunne være sjovt at vide ?
  PS. Tak for din nye bog

  Svar
  • Faktisk et godt spørgsmål. Jeg ved det ikke men de her spirer, ikke bare chia men også broccolispirer etc. fremhæves ofte som ekstremt næringsrige. Så mit bud ville faktisk være at de er mere næringsrige end chiafrøene, som vi jo heller ikke kan optage helt pga. den hårde skal. Men det er mest et gæt :))

   Svar
 4. Dette er det perfekte tiltag til at undgå at smide chiafrø ud, som man har tabt ud over hele køkkengulvet og ikke længere har lyst til at putte ned i maden. De kan let fejres op, gemmes i fx et tefilter af papir og sås som karse af og til.
  Det er naturligvis bare rent hypotetisk og ikke nødvendigvis noget, jeg har prøvet selv!
  Det smager fint, ser flot ud som topping, og så er det ikke helt så ærgerligt, hvis man er klodset anlagt (og chiafrø er jo lidt dyre)

  Svar
 5. Tak for den ide? Jeg havde ingen ide om at man kunne bruge chiafrø til karse.. Men det skal da prøves?

  Hvor lyder det hyggeligt med alt det mikrogrønt du har?

  Svar
 6. Jeg er lidt luren på det med at “plante” i vat, kan frøene mon optage noget kemisk stads (tænker alm konventionelt vat er behandlet og bleget efter alle kunstens regler)?

  Svar
  • Jo det tror jeg bestemt godt, de kan. Du kan få øko-vat hos Nemlig, bl.a. Selv har jeg sået mine på hampmåtter.

   Svar
  • Jeg tror ikke, du skal sammenligne det med at spise chiafrø hele. Det er ikke enten-eller, det er mere både-og.

   I øvrigt er det meget begrænset, hvad kroppen kan få ud af omega 3 fra chiafrø (og hørfrø, raps, valnødder og lign ting fra planteriget). Langt størstedelen går til spilde i kroppens forsøg på at omdanne “plante-omega 3” (ALA) til noget kroppen kan bruge (EPA og DHA). Så vil du have Omega 3-fedtsyrer, skal du hellere vælge et fiskeolieprodukt af god kvalitet, fx den fra Nordic Naturals :)

   Svar
 7. Vildt god idé! Den må afprøves. Købte engang en kæmpe bøtte chiafrø for at kunne lave den famøse chiagrød, for derefter at finde ud af, at jeg slet, slet ikke kunne holde smagen ud. Nu er der endelig noget at bruge dem til :)

  Svar
  • Karse synes jeg har en helt signifikant smag. Og den er ikke her. De her smager bare grønt og frisk.

   Svar