Karameliseret hvidkål med spicy oksekød

Jeg kan slet ikke få armene ned over, hvor godt det her smager, og jeg vil gøre mit ypperste for at overbevise hver og en af jer om at prøve denne ret. Og jeg ved, jeg skal lægge mig lidt i selen her, for rettens udseende yder ikke smagen retfærdighed, og skimmer du ingredienslisten og ser, at den mest består af hvidkål og hakket oksekød, kan du måske også være tilbøjelig til at tænke, at det lyder alt for kedeligt. Men undskyld, at jeg lige bander: Hold nu kæft, hvor smager det godt! Selv ungerne, hvoraf en af dem normalt ikke kan lide hvidkål, skovler denne her ret i sig og siger mere, mere!

Karameliseret hvidkål med spicy oksekød – en kæmpe vinder!

Udover den gode smag, vinder den i mine øjne på flere punkter:

 1. Det er billig mad! Kål og hakket oksekød hører ikke ligefrem til de dyreste madvarer, man slæber til huse.
 2. Man laver en kæmpe portion i weekenden og har hermed mad til flere dage. I vores tilfælde godt nok kun to dage, men hvis jeg boede alene og syntes, at det var kedeligt at lave mad til mig selv, ville jeg lave denne i weekenden og spise den hele ugen. Den smager endnu bedre dagen efter!
 3. Ungerne skovler den ind! Også dem, der ikke bryder sig om hvidkål!
 4. Den kan fint bruges i madpakken. Jeg har i hvert fald formået at spise den kold i toget på vej til Jylland, og selvom jeg da helst ville have haft den varmet, så smagte det altså udmærket.
 5. Den er også dejligt tilbehør til morgen-æggene! Spørg bare Silas, som var den heldige vinder af de sidste rester!
 6. Man kan tilpasse smagen familiens yndlingskrydderi. Jeg har fx en version med karry i tankerne til næste forsøg.
Karameliseret hvidkål med spicy oksekød --> madbanditten.dk

Karameliseret hvidkål med spicy oksekød

Udskriv Pin
8
|
1 t 30 min

Ingredienser

KARAMELISERET HVIDKÅL MED SPICY OKSEKØD

 • 1,5 hvidkål øko (eller 1 konventionelt – de er noget større)
 • 4 gulerødder store
 • 120 g stegefedt (jeg brugte halvt kokosolie halvt ghee/klaret smør – de 120 g er et gæt)
 • 4 løg ,hakket
 • 4 fed hvidløg
 • 1 kg hakket oksekød
 • 2-3 spsk Cajunkrydderi *fra Urtekram
 • 1-2 tsk stødt koriander *
 • 1-2 tsk stødt spidskommen *
 • evt. lidt chili eller cayennepeber
 • rigeligt salt og peber

Sådan gør du

 • Riv hvidkål og gulerødder i foodprocessoren og hæld det over i en skål. Sådan et par kilo hvidkål fylder altså pænt meget! Derfor var jeg nødt til at dele det hele lidt op.
 • Tag et stort ovnfast fad frem og smør det godt med smør eller kokosolie.
 • Opvarm nu ghee/kokosolie på en stor pande og steg så meget hvidkål/gulerod herpå, som der er plads til.
 • Steg det ved høj varme, indtil hvidkålen bliver lidt brun i spidserne. Drys med lidt salt og peber.
 • Hæld det over i det smurte fad. Gentag indtil al hvidkål/gulerødderne er brugt.
 • Opvarm ovnen til 200 grader.
 • Opvarm nu igen ghee/kokosolie på panden og steg de hakkede løg klare heri sammen med hvidløg. Brun kødet oveni i løgene. Hæld alle krydderierne ved og vend det hele godt rundt på panden.
 • Når kødet er gennemstegt og krydderierne godt blandet ind i, hælder du al kødet over i fadet til hvidkål/gulerodsblandingen. Vend det hele godt sammen.
 • Sæt fadet i ovnen på en bageplade nederst i ovnen. Steg i ovnen i 1-1,5 time. Rør i det ca. hver 20- minut.
 • Tag ud, lad afkøle og server. Det smager dejligt med et par stænk hot sauce på, hvis man er til spicy mad, og det er dejligt med en grøn salat med olie-eddike-dressing ved siden af, men retten kan også fint spises, som den er.

Noter

* Du kan sagtens bruge andre krydderier og -blandinger. Det kunne fx være: shawarmakrydderi, bbq-krydderi etc. Læs altid ingredienslisten på blandingskrydderi. Mange mærker indeholder sukker og diverse stivelsestyper.
Eneste minus med denne ret er, at den er lidt bøvlet at lave. Ikke fordi det kræver store talenter i et køkken, men fordi portionen er så stor, at man må tage tingene lidt i etaper. Til gengæld slipper man jo så for madlavning de kommende dage, så måske går det lige op. Alternativt kunne man jo halvere portionen og slippe lidt nemmere igennem det.

Opskrift i De bedste fra Madbanditten

Da jeg skrev jubilæumsbogen De bedste fra Madbanditten var det oplagt at denne opskrift skulle med. Den er jo ikonisk! Men vi skulle tage nye billeder og da retten jo er indbegrebet af brun-på-brun, kom den dygtige fotograf lidt på en opgave.

Jeg synes nu, han slap meget godt fra det. Synes du ikke?

Foto: Columbus Leth til De bedste fra Madbanditten

Men de gamle, oprindelige brune billeder har noget nostalgi over sig og minder mig om at looks ikke er alt og om forbavselsen ved at det netop var denne opskrift, der skulle blive så populær.

Så dem har jeg ladet stå til eftertiden også ;-)

karameliseret hvidkål med spicy oksekød

Gid, jeg selv havde fundet på opskriften, men det har jeg desværre ikke. Jeg har lånt den ovre fra en dygtig svensk blogger, som faktisk var en af de første svenske bloggere, jeg begyndte at følge, dengang for 100 år siden, da jeg bevægede mig ud i hele den her glutenfrie-kulhydratfattige madlavning.

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

220 kommentarer til “Karameliseret hvidkål med spicy oksekød”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Undskyld jeg skriver her, men jeg læste et sted om, at du var blevet hjulpet med din ryg hos en personlig træner og jeg har ledt efter det, men kan ikke finde det. Kan du hjælpe med hvor jeg kan finde det? På forhånd tak.

  Svar
 2. Hej..

  Vil bare lige sige, at ja, den er ‘bøvlet’, men hold nu k…, hvor det smagte godt..
  Nu er vi (næsten) gået i KETO og der må vi ik spise rodfrugter, så ….. tænke, tænke tænke ….. bytter da gulerødderne ud med butternut.. :D
  Nu er vi kun to voksne, så opskriften blev halveret.. Fandt en ‘lille’ butternut og brugte den hele.. Det virkede faktisk ganske godt.. ;)

  Tak for mad..

  Svar
 3. Denne hjemmelavede Cajun Krydderi blanding har smagen derfra.

  Ingredienser:

  2 tsk. salt
  2 tsk. Hvidløgspulver
  2,5 tsk. paprika stærk eller mild vælg selv
  1 tsk. frisk kværnet peber
  1 tsk. løgpulver
  1 tsk. Cayenne peber
  1,25 tsk. tørret oregano
  1,25 tsk. tørret timian
  0,25 tsk. spidskommen
  1 tsk. chiliflager

  Svar
  • Ej hvor godt. Tak! Jeg kan simpelthen ikke finde den fra Urtekram, jeg plejer at bruge længere, så jeg vil glæde mig til at prøve din :)

   Svar
 4. Vi må jo helst ikke spise gulerødder på Keto , og lige nu er jeg fuldstændig blank , men kan du komme i tanke om et alternativ? Jeg er ikke så langt i forløbet at jeg synes at der er “plads” til gulerødder , og hvad skal jeg så give afkald på i stedet for?

  Svar
 5. Lyder også lækkert ? her laver jeg det ofte med spidskål og ingefær og div krydderier.
  Den ret har ingen ende, kun fantasien sætter grænser ?

  Svar
  • Det er fordi det tørrer nærmest ud i ovnen og det er med til at give den karameliserede smag. Jeg putter det dog ind undervejs og tager bare hele baduljen ud, når sidste batch er færdigt.

   Svar
 6. Kan den laves som en vegetarisk version, med noget mere proteinrigt fyld, end ved bare at undlade kødet, så retten består af kål og gulerødder?

  Svar
 7. Hej Jane
  Nu har jeg lige sat retten i ovnen og glæder mig til at smage. Det bliver dog i morgen, da flere jo skriver at den nærmest er bedre dagene efter.

  Når du varmer det op igen, er det så i gryde eller igen i oven? Hælder du væske ved?

  Hilsner fra
  Anne-Marie

  Svar
  • Jeg har gjort begge dele. Altså både lynvarmet det på pande/gryde og varmet det i ovn. Begge dele fungerer fint. Jeg plejer ikke at komme væde ved :)

   Svar
  • I en periode kunne man godt købe ghee (klaret smør) i supermarkederne. I hvert fald steder som irma. Men det er længe siden jeg har set det. Men det er både nemt og billigere at lave selv.

   Cajunkrydderiet tror jeg du kan købe alle steder. Og ellers kan du bare vælge en anden krydderiblanding, du kan lide. Jeg synes, de ‘røde’ krydderiblandinger fungerer bedst men om de hedder cajun, taco eller noget tredje er ikke så vigtigt..

   Svar
 8. Vi fik i ny og næ en lignende ret da jeg var barn, og vi kaldte det “prut-i-pande” ?.
  Det er så undervurderet en ret, og nu vil jeg simpelthen prøve den af på min grøntsagsforskrækkede mand ? Hvis ikke han kan li det, så er der bare mere til mig jo!

  Svar
 9. Er lige startet på at skære ned for kulhydrater i kosten og kan jeg finde opskrifter så velsmagende som denne, bliver det nemt. Eneste klage : portionen (halveret da vi kun er 2) rakte altså ikke til 2 dage, smagsløgene krævede ?, at der blev spist op.
  Ps fik din side anbefalet af min datter, og kan allerede mærke, at den vil blive set flittigt på.

  Svar
 10. Det er en ret vi også er meget glade for hjemme hos os.
  Vi spiser det i “taccoskaller” af hjertesalat.
  Og så er retten også en alletiders måde til at få ungerne til at spise lever på uden de opdager det ??

  Svar
 11. Hvis man ikke spiser efter keto, men bare synes at denne opskrift lyder lækker,- kan jeg så bruge almindelig smør? Eller giver det ikke den karameliserede effekt?

  Svar
  • Det kan man sagtens. Ghee har ikke noget med keto at gøre. Det er mere fordi man med ghee kan stege ved høje temperaturer uden at det branker. I ghee (klaret smør) er mælkeprotein og restmælkesukker fjernet. Men ja, almindelig smør vil også fungere fint.

   Svar
 12. Hej

  Jeg er netop begyndt på din keto-kur
  Vi elsker Alle herhjemme din
  KARAMELISERET HVIDKÅL MED SPICY OKSEKØD
  Må den indgå i Keto-kuren? Og hvis hvor meget må man så spise

  Mvh. Pia

  Svar
 13. Hej Jane
  Lyder som en dejlig ret, men der er da mange kulhydrater i gulerødder?! Kommer carb ikke for højt op så?
  Jeg lever efter keto principperne og undgår helst rodfrugter og bruger hvidkål eller spidskål sammen med fx blomkålsris eller en rest broccoli og svitser, som du anbefaler inden ovnen med spicy oksekød over, eller kylling med carry evt med lidt bacon.

  Svar
  • En gulerod indeholder 6 g kulhydrat pr. 100 g. I mit verdensbillede er 4 gulerødder delt mellem 8 personer ikke noget, der giver problemer med for mange kulhydrater men hvis man allerede inden middagen har brugt størstedelen af sine daglige kulhydrater, kan man fint udelade dem og nøjes med kål. I det tilfælde vil man formentlig gerne reducere mængden af løg og hvidløg også.

   Svar
 14. Uden at tænke på, om det er ketovenligt, så vil jeg bare høre, om det kan tænkes, at man kan lave med hakket kylling i stedet?
  Jeg elsker denne opskrift! TAK

  Svar
  • Ja mon ikke man kan det? Hakket kylling er jo lidt mere… porøst i mangel af bedre ord men mon ikke det går fint alligevel?

   Svar
 15. Dejlig opskrift jeg vender tilbage til ofte – selv inden jeg gik all inn på keto ?
  Mine unger spiser den med glæde i en wrap med rå spidskål fint skåret og æbleslices og lidt dressing i ?
  Jeg får de sørgelige rester med på madpakke og som du skriver kan den også fint gå kold i en snæver vending ?

  Mange tak for mad ?

  Svar
 16. Hey Jane,

  Er denne ret god til at spise i de første fire uger af keto fasen? Synes ikke der stod noget om kulhydratindholdet ?.

  Mvh
  -Anders

  Svar
  • Jeg har ikke energiberegnet den men du kan taste opskriften ind i et program som madlog.dk og få præcist indhold pr. portion. Mit gæt er at den lander lidt højt, hvis målet er at holde sig under 20-30 g kulhydrat pr. dag men det afhænger selvfølgelig af hvad man i øvrigt spiser den dag.

   Læs evt. også dette indlæg: Er det keto?

   Svar
 17. Jeg har lavet lignende i mange år, blev inspireret af en libanesisk kvinde. Jeg steger så bare alt mit i en meget stor stegegryde, og bruger fyldet til pizza, pita, med ris osv.

  Svar
 18. Vi elsker også denne ret – men je har sjældent overskud og tid til den store omgang, som du beskriver selv om den smager himmelsk. Så vi “springer over” og svitser løg hvidløg frisk chili og krydderierne og kommer kødet (500g) i en stor gryde. Når det så er godt stegt kommer jeg godt et halvt stort fintsnittet hvidkål i gryden og røre rundt og lader det simre i ca 30-40 min med lette omrøringen af og til.
  Så er den klar – altså mad på under en time med alt.
  Velbekomme :)

  Svar
 19. Har lavet denne ret så mange gange nu, og den er bare så lækker – og sund. Så nemt at have i fryseren også og bare lige tage op og varme. Jeg laver det som regel i et pitabrød med massere af salat og chili – mums ?!!

  Svar
 20. Hold nu op hvor har jeg haft lyst til denne ret i lang tid, endelig lykkes det!
  Det var dog ikke let at finde Cajun, hverken fakta, Menu eller Irma havde det, så det endte med at jeg selv måtte lave en blanding efter en opskrift på nette. Det var forholdsvis let og sikke en duft.
  Desværre løb tiden, og det endte med at vi spiste aftensmad kl. 19:30 men det var vente tiden værd :D
  Det smagte fantastisk, og der er heldigvis masser tilbage.
  Tak for den gode opskrift :D

  Svar
  • fedt at høre, René. Og ja, det tager lidt tid at få stegt sig igennem det hele men det smager jo fuldstændig mageløst :)

   Svar
   • Hej. Kan man bruge spidskål eller skal det være hvidkål? Lyder og ser super lækkert ud, så ville gerne prøve at lave det i weekenden ?
    Hilsen Heidi

    Svar
    • Mjaaah det er lidt mindre velegnet fordi det er mere vandet. Jeg synes faktisk retten her bliver bedst med ‘vinter-hvidkålene’. De er lidt fastere i det, hvis man kan sige det sådan.

     Svar
 21. Hej MadBandit (frisk navn :-) )
  Den må jeg prøve, har ofte lavet noget ligende med masser af karry..
  Nu i Netto og handle ind…
  Ps: Det ville være rigtigt fedt hvis der var en funktion til at printe ud.. Feks en printer venlig version med det vigtigste, dels til indkøbsliste dels som opskrift til at have i køkkenet og evt i ringbindet til senere brug..
  Mvh CarstenP

  Svar
 22. Jeg tænker jeg skal lave denne skønne ret i næste uge, til veninderne. Hvad kan man servere Somm tilbehør?
  Vh Birgitte

  Svar
  • Jeg tror bare, jeg ville lave en stor grøn salat. Der er så meget smag i kålretten at eventuelt tilbehør ikke skal larme for meget :)

   Svar
 23. Det smagte fantastisk, SÅ lækker en ret – mums! Det var første gang vi forsøgte os med retten, og det bliver bestemt ikke sidste gang. Min kæreste er nok jordens største kål-fan så det er et kæmpe kompliment til dig Jane! Super opskrift!

  Svar
 24. Tak for dejlig aftensmad! Prøvede retten igår og der var stor jubel, især hos manden (som på ingen måde spiser LCHF). Og meget mætte maver resten af aftenen, så ingen cravings ;)

  Svar
 25. Jeg er så spændt på at smage den her ret i aften? Kan den fryses Jane?? Jeg har halveret opskriften men der er stadig enormt meget mad til mig og en 7 årig??

  Svar
  • Det har jeg faktisk ikke prøvet men mon ikke den kan det? Vi plejer at spise rester i de kommende dage. Mine unger har endda spist den kold i madpakken :)

   Svar
 26. Hej Jane.
  Jeg har lavet retten et par gange, og den er virkelig god (og perfekt at bruge resterne til pirogger). Men – jeg synes, den blir ret tør. Kan det være fordi, jeg snitter kålen for fint? Når man vender hver 20. min, så blir det hele jo “tørt”, og ikke bare på toppen. Måske skal jeg nedsætte tiden i i men? Eller tilføre vand? ?

  Svar
  • åh jeg går lidt efter den lidt tørre fornemmelse faktisk. Men du kan sagtens tilsætte væske, vil jeg tro og få den lidt vådere…

   Svar
 27. Jeg har haft held med at fryse halvdelen af potionen ned, inden den kommer i ovnen. Så tager jeg bare potionen ud af fryseren om morgenen, og sætter den i ovnen 1,5 time når jeg kommer hjem, og wupti, nem aftensmad :)

  Svar
 28. Lige nu står kål og kødretten i ovnen og for hvert tyvende minut når jeg skal røre i den, dufter den bare mere og mere lækker og intens, sød og stærk…. Uhmmm hvor jeg glæder mig, tror det bliver en af vores favoritter herhjemme – Tak!

  Svar
 29. Lavede den her til aften. Familien kom tidligt hjem, så før den kom i ovnen blev den spist! Det kan anbefales også❤️

  Svar
  • Du kan godt bruge spidskål men jeg synes, det er mindre velegnet, da det er mere vandet og derfor svinder mere ind :)

   Svar
 30. Da jeg var barn, måtte jeg vælge aftensmaden på min fødselsdag. Det var tit “Jægergryde”. Hakket oksekød.(… hvis der var råd… ellers svinekød, for det havde vi selv), svitset i stegegryden med løg og krydderier. Hakket hvidkål tilsættes og tynde skiver gulerødder. Jeg elsker stadig den ret.

  Svar
 31. Det var min hofret tilbage i studiedagene, dog med stegte ris også og soya til :-)
  Kål har været så undervurderet – godt med lidt publicity :-)

  Svar
 32. Hej Jane
  Jeg vil bare sig dig tak for at have delt denne fantastiske opskrift. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har lavet den nu, men det kan ikke længere tælles på to hænder. Boede jeg alene, ville jeg leve af dette ;-)
  Jeg bruger Mill&Mortar Flaming Dust no. 1 BBQ Rub, og det smager ganske enkelt fantastisk! Så mange tak! :-D

  Svar
 33. Hej,

  Jeg sidder her på lærerværelset med mine kolleger, hvor en af dem sidder og omtaler denne ret rigtig godt. Hun siger der er mere hvis jeg vil prøve og jeg kan kun give dig ret. Det smager rigtig godt og samtidig, uden at være ekspert, kunne jeg forestille mig at det er ret sundt! Tak for inspirationen som du har givet mig kollega, og som nu har inspireret mig – det bliver lavet i aften

  Svar
  • Hvor er det dejligt at høre, som den hvidkålsret simpelthen går sin sejrsgang hele vejen ind på lærerværelset :) Håber, den smager lige så godt i aften – og husk at lav rigeligt! ;-)

   Svar
 34. Fantastisk. Jeg lavede den i dag med hjemmelavet karrypasta og hakkede limeblade. Ved servering vendte jeg det med frisk koreander og thai basilikum. YAM!

  Svar
 35. Hej Jane
  Lavede retten for første gang i går. Det skulle gå stærkt, så fulgte ikke opskriften til punkt og prikke – men det gjorde skam ikke noget, for manden og jeg selv er helt vilde med den, så jeg er blevet sat til at lave den igen i aften (jeg havde nemlig kun kød til en halv portion). Nu skal den laves helt efter bogen. Og som nogle har foreslået: med en klat creme fraiche!

  Tak for god inspiration :-)

  Svar
 36. Skøn skøn ret, der nu laves for anden gang.
  Budgetvenlig, der rækker til flere dage – og er sågar en ret, man kan crave efter.. Tak for det! :)

  Svar
 37. Jeg har ikke nogen foodprocessor, men kan jeg snitte hvidkålen fint eller rive på et groft rivejern. Jeg har meget lyst til at prøve retten.

  Svar
 38. fantastisk at noget så nemt kan smage så godt. Stort plus var at ungerne også var vilde med det (ihvertfald indtil den store opdagede kålen) ;-)

  Svar
 39. Hej Jane. Først og fremmest vil jeg sige tak for en fantastisk blog. Den er blevet en stor hjælp efter jeg fik konstetere intolerance overfor gluten.
  I lørdags aften havde jeg taget 1 kg oksefars op til denne ret dagen efter, men søndag morgen mente min mand at han ville forkæle mig så han lavede hakkebøffer med spejlæg og grønt til morgenmad. Luksus idet på 10 år kan jeg tælle på 2 hænder hvor mange gange han har lavet mad. Men nu stod jeg med problemet til aftensmaden. Så på hoved i fryseren og det eneste jeg havde på ca 1 kg var småkød. Også prøvede jeg det og det smagte fantastsk. Så ved jeg hvad vi skal have til gæstemad næste gang. Mumus :)

  Svar
 40. Kan slet ikke få armene op. Spildt en masse tid og råvarer, der kunne have være brugt bedre. Kan slet ikke forstå din begejstring. Det er første og sidste gang jeg prøver den ret.

  Svar
  • Hej Erik. Det er jeg da ked af at høre, men tak fordi du gjorde mig opmærksom på, at retten ikke faldt i din personlige smag! Det ved jeg til en anden gang så!

   Svar
 41. Hakket okse, hvidkål og løg – tje Krydderier i massevis incl. hvidløg – tjek En stavblender med skål og en mellemstor gryde – tjek Rapsolie – tjek Og så var det bare at gå i gang. Og selv om retten pga tidsnød aldrig kom i ovnen, har jeg netop sat to store portioner til livs og mums, hvor er det godt. Og det bedste, der er mad til flere dage. Så tak for en super blog Jane, glæder mig til kommende opskrifter

  Svar
  • Sådan Kirsten!! Vi fik det også i går og hvor er det bare lækkert, altså! Glæder mig allerede til frokost, hvor jeg skal spise resterne :)

   Svar
 42. Hej Jane
  Kan retten holde sig en hel uge i køleskab? (Jf. det du skriver om at lave retten, hvis du boede alene) :)
  Eller kan den fryses mon?
  Tak for super inspiration.
  De bedste hilsner
  Camilla

  Svar
  • Ja en lille uges tid tror jeg godt, den kan klare i køleskab. Og jeg har ikke prøvet at fryse den, men det tror jeg godt man kan :)

   Svar
 43. Lyder rigtig lækkert. Er ikke vant til at spise kål. Jeg må spise max 100 gram hvidkål pr måltid – er det så helt urealistisk at springe ud i denne ret? Tænker det er lidt svært at måle det op…

  Svar
 44. Jeg laver samne ret, bare med karry og så lader det være i gryden. Vi kalder den Indisk Ret og serverer den med ris til (ved godt det ikke er tilladt her, men jeg bruger brune ris). Ungerne elsker den. Vil forsøge m Cajunkrydderi!

  Jane, har du andre eksempler på varianter? Fx m savoykål eller anden kål, med en anden grøntsag i stedet for gulerod – men stadig hakket oksekød? Vi får Indisk Ret hver 14.dag, og ku godt bruge en lige så populær kål-ret til at varriere med.

  Svar
 45. Hej Jane, hvorfor kalder du den KARAMELISERET??
  Jeg skal prøve denne ret i aften, glæder mig. mvh Lene Ohlsson

  Svar
 46. Denne her ret er tæt på at være min yndlings! Jeg ELSKER den – og mine unger æder den også med stort velbehag :)
  Tusind tak for genial hjemmeside, kogebøger, tips og idéer – og ikke mindst for at have åbnet mine øjne for dette skønne LCHF univers – Love it. No more sugar-cravings!

  Svar
 47. Nå skal prøve denne ret i aften men har fået den opfattelse at den skal være kold når man spiser den kan det passe:-)) mvh cathrine

  Svar
 48. Retten her er gået hen og blevet en yndlingsret her, det smager fantastisk. Men nu er hvidkålene jo gået i vinterhi :-(, nogen der har prøvet at lave den med sommerhvidkål?

  Svar
 49. Lavede den i går med et gammelt rødkål og rødløg. Bestemt ikke en fryd for øjet men det smagte fantastisk.

  Svar
  • Med rødkål? Hvor fedt at høre, at det også spiller! Jeg har nemlig et halvgammelt et i bunden af grøntskuffen :)

   Svar
 50. Hej, super lækkert!…Havde ellers ikke forventet det store, da kål og gullerødder ikke lyder så spændende i mine øre. Min søde veninde
  tilsatte et lille gratineret ostelåg i de sidste minutter, og lidt creme
  fraise som tilbehør, den var nemlig lidt stærk, der var extra cayennepeber i.

  Svar
 51. Hej. Der er kun positive kommentarer her på siden, så jeg prøvede selvfølgelig også denne ret.
  Jeg blev fælt skuffet desværre :( – Konsistensen er jo helt forfærdelig. Det er egentlig kun kødet der giver bare en lille smule modstand. Det smager ikke af super meget. Det var ikke et hit i vores hjem :(

  Svar
  • Det var ærgerligt! men på den positive side har du nu sparet fremtidige besøgende for samme skuffelse, så lidt godt er der da kommet ud af dit forsøg ;-)

   Svar
 52. Hej Jane.
  Cajun krydderi er ret spicey ikk? Jeg har det ikke hjemme, men tænker at jeg kunne bruge Sambal Oelek i stedet? Hvad sir du?

  Svar
 53. Hej Jane

  Bliver lige nød til at give dig en opskrift nu hvor du så gavmildt donere og inspirerer :-)
  Du skal bruge:
  2 spsk god karry
  1 “pænt stort” stort stykke bacon
  500 gr hakket oksekød
  1 fint snittet hvidkålshoved
  Kokosolie til stegning

  brænd karryen af i gryden, brun bacon og oksekødet her i. Hældes op i en skål.
  Så hælder du de to dl. vand i gryden når det koger lægger du først et lag af hvidkål – så et lag kød – et lag hvidkål osv.
  Sætter det til at småsimrer på lavt blus og efter ca en times tid rør du i det og blander det hele sammen og så lader du det bare stå til kålen er mør.

  Det smager så fuglene synger og ungerne ææææælsker det.

  Vi kan godt finde på at servere det med en klat smør, eller en klat creme fraiche hvis jeg har været lidt gavmild med karryen :-)
  Ellers vil jeg bare sig tusind tak for en fantastisk inspirerende blog.
  -Du er quinden i mit LCHF-liv :-)

  Svar
 54. Det er den ypperste ret med hvidkål – EVER – den smager så englene synger og alle slås om rester til madpakken

  Svar
 55. Simpelthen fantastisk til køleskabsoprydning!
  Her røg der også et par stænger bladselleri i, og brugte hjemmelavet tacokrydderi istedet (fordi det var det jeg havde).
  Jeg kom for sent igang med at lave mad (en af de dage…), så vi spiste INDEN den kom i ovnen, og allerede her er den god.
  Glæder mig til at prøve den, hvor den lige har fået hele turen istedet!! :-)

  Svar
 56. Vi begyndte af følge din side og lavede vores madvaner om sidste onsdag, og jeg har ikke haft ondt i maven, siden vi startede. Jeg kunne godt tænke mig, hvis dine opskrifter på siden, var mere printvenlige, for når jeg har printet noget ud, så er det for det første, meget småt, og for det andet, kommer der en masse sider, med alle kommentarerne på.

  Svar
  • Det er virkelig simpelt, at gøre det nemmere for dig selv, uden at Jane skal arbejde ekstra for det.
   To muligheder:
   Enten markerer du KUN opskrifter, trykker ctrl+p, sætter kryds ved ‘Udskriv markering’, og trykker enter.
   Anden mulighed: Marker opskriften, kopier den og sæt den ind i et tekstprogram. Så kan du lave teksten så stor eller lille som du vil.

   Svar
  • Jeg synes også det var lidt besværligt at skive ud (papirspild) og/eller rende fra køkkenet til kontoret hvor min pc står… Men jeg har også en Ipad :-) Den er ikke større end at den sagtens kan stå på køkkenbordet, endda på skrå da den står i en holder, og så går jeg bare direkte ind på madbanditten (eller andre opskriftsider) og tager dem direkte derfra.
   Er jeg i tvivl om hvor jeg har fundet opskriften til næste gang, markerer jeg den blot for oven og lægger linket som et bogmærke. Så kan jeg bladre i dem :-) (Dette er dog på min pc)

   Svar
 57. Jeg prøver lige igen ….
  Det lyder som en lækker opskrift der skal prøves :) Men nu har jeg 2 spidskål liggende i stedet for hvidkål… mon man kan bruge dem i stedet….? :)

  Svar
  • Sorry, jeg har svaret på det spørgsmål SÅ mange gange allerede. Men ja, prøv bare med spidskål. Nedsæt evt. tilberedningstiden lidt.

   Svar
 58. Hej Jane.
  Nu er du skyld i, at vi alle har spist alt for meget – super lækkert.
  Jeg har iøvrigt to opskrifter til dig, som du sikkert nemt kan lave om til LCHF – den ene er min egen, den anden vistnok en sønderjysk egnsret, men begge virkelig gode og ret enkle at lave.
  Hvor kan jeg skrive dem til dig?

  Svar
  • Den opskrift jeg nævnte længere oppe, er en sønderjysk egnsret, som jeg blot har lavet lidt om i. Bruger skinketern istedet for ribbensteg – synes det bliver for fedt, når der også er røget bacon i den. De kalder den arishu (aner ikke om det er korrekt stavet)

   Svar
 59. Det lyder rigtig lækkert og glæder mig til at smage det i aften meeeen er 120 g til at stege i ikke meget i overkanten? Har du ved en fejl sat et nul på?

  Svar
 60. Det lyder som en lækker opskrift der skal prøves :) Men nu har jeg 2 spidskål liggende i stedet for hvidkål… mon man kan bruge dem i stedet….? :)

  Svar
 61. Godkendt af alle 5 familiemedlemmer i aftes! Dejligt med nye retter og alternativer til det gængse og velkendte (læs: pasta, ris, kartofler …)

  Svar
 62. Vi laver en variation i stil med pasta carbonara. Bacontern og løg steges af som til brændende kærlighed. Dette tages op og der svitses hvidløg hvorefter kålen puttes i gryden. Efter nogle minutter tilsættes fløde som simrer ca 20 min under låg. Låget fjernes og fløden koges ind. Evt justeres saucen med flødeost eller koldt smør. Bacon og løg blandes i retten det sidste minut for at få det varmet op igen. Serveres med revet ost ovenpå. Mængder tilpasses efter ønske.

  Svar
 63. Første gang jer er inde på siden, super god opskrift, jeg kender en lidt anden version, men som ligner meget, har lavet den og frosset det ned som “fastfood”…. den hedder “Ild i røret” og er med ris og fl.tomater i, ellers ligner det, men portionen kan laves i en stor stegegryde :)

  Svar
  • Ja, det navn har flere foreslået. Jeg mener nu, at en del af den gode smag her kommer fra netop den lange tilberedning i ovn :)

   Svar
 64. Hej Jane & Co.
  Jeg har lavet denne ret med flæskekød også. Den kan laves med kalkun i tern, dog begge varianter, i min store jerngryde og af et trekvart hvidkål. Det virker fint. Jane, hvis du vil pimpe udseendet lidt op kan du smide en håndfuld ærter og rødpeber i fine strimler i, og varme med lige før serveringen. Det giver et fint farvespil.

  Svar
  • Uanset hvilken kost du spiser, bør du aldrig bruge margarine. Aldrig! Du kan stege i smør (eller kokosolie eller klaret smør/ghee) og mængden kan du selv tilpasse :)

   Svar
 65. Den vil jeg helt klart prøve at lave, vil dog lade det simre i en gryde. Herhjemme laver jeg en anden ret med kål, som virkelig smager himmelsk, men nok ikke så sund som den du har lagt ud. 800 g skinkekød i tern, 800 gram røget bacon (det fede i denne ret, men også det der giver den gode smag)1-2 løg, 1-1½ kg kartofler, og et stort hvidkål. Bacon brunes godt, løg og skinkekød kommer i og brunes. Man hælder så vand ved, så det lige dækker kødet.Herefter kommer man alt hvidkålen ned oven i, og til sidst kartoflerne oven på hvidkålen. Lader det stå ca 30 min (eller indtil man kan se at hvidkålen er sunket lidt sammen, og rører en gang rundt. Retten står i simrer i 3-4 timer, hvor man rører periodisk. Og selvfølgelig salt og peber efter smag. Smager himmelsk. :D

  Svar
 66. Hvorfor hedder det karamelliseret, når der ikke er sukker i ????
  Retten lyder dejlig, vil prøve.
  Det lyder også som fint fyld til hjemmelavede forårsruller

  Svar
  • Måske fordi smagen på forunderlig vis bliver let karamelliseret, selvom man ikke tilsætter sukker. Det er sikkert den lange tilberedningstid i ovnen der gør det – i hvert fald er det meget bedre end de grydevarianter, jeg hidtil har lavet. Jeg sidder og spiser retten lige nu, og kan bare konstatere, at Jane overhovedet ikke har overdrevet – det smager simpelthen helt afsindigt godt.

   Svar
  • Det er rigtigt nok tilberedningen, der giver den karameliserede smag. Helt uden sukker. Maillard-effekten, tror jeg, det kaldes :)

   Svar
 67. Jeg er også svært glad for kål og oksekød sammen og laver en lignende ret. En anden god ret med de ingredienser er hvidkål med hakket okse og fløde. Jeg steger løg og oksekød i en sauterpande, smager til med salt, peber og lidt timian. Herefter tilsætter jeg en masse snittet hvid- eller spidskål og steger med til det falder lidt sammen, hælder fløde ved og lader det simre til fløden er godt varm. Måske 5-7 min. Nemt og hurtigt!

  Svar
 68. Hej Jane. Hvad kan man bruge i stedet for ghee, cajunkrydderi og korianter? Retten ser virkelig lækker og studiepris-venlig ud :)

  Svar
 69. Hejsa
  Retten er også altid et stort hit her i huset, hvor vi kalder den for Gisou. Jeg laver den indimellem med kylling og stærk chilipølse, hvilket også kan anbefales. Har dog aldrig prøvet at langtidsstege den i ovnen – så det bliver næste gang.
  Bedste hilsner Kathe

  Svar
  • Prøv at tjekke kommentarerne på FB-siden! Der er over 20 forskellige navne for den. Kært barn har mange navne, åbenbart! Haha! Kylling og chilipølse lyder som en lækker variant!

   Svar
 70. Hejsa. Først tak for dine gode opskrifter især på brød :-)
  er lidt ny i det her, tåler ikke hvedemel og rugmel ( er ikke glutenalleger) men mine blodprøver slår ud på de 2 mel typer.
  men er en kage glad pige så prøver at bage efter lchf metoderne
  har et spørgsmål til hvad er ghee?
  og så vil jeg laver dine oppsies som madpakke brød, til at skiftet stenalder rugbrødet lidt ud. kan jeg der erstattet mandelmelet med profiber?
  hilsen Linda

  Svar
 71. Det lyder super lækkert. Hvis man nu skal lave det til et lidt fedtforskrækket familiemedlem, er da så et alternativ til ghee og kokosolie? Jeg ved godt, at du netop opererer inden for high fat, men det kunne jo være du havde et bud alligevel. :)

  Svar
  • Altså, kålen og kødet skal jo steges i noget og her er ghee/kokosolie bedste bud. Mængden kan du jo selv bestemme…

   Svar
  • Ja msåke. Jeg synes det, der giver den gode smag her også er at den bliver lidt hårdt stegt og kålen bliver lidt brændt i enderne. Det vil slowcookeren nok ikke kunne klare, men mon ikke man ville kunne få den gode smag stadig. Det må vi prøve!

   Svar
 72. Uh det ser godt ud. :) Jeg laver en version lidt som den her, og så gammeldags brunkål – også med oksefars nogen gange, og begge dele kan fint fryses, og så bliver man bare glad, når man finder det en kold aften :)

  Jeg bruger så en 2,5 l gryde, og så lader jeg det bare stå der i den. Det bliver så godt. Og kål falder lidt sammen, så man kan komme lidt oveni, som der nu er plads :)

  Svar
 73. En ret med mange varianter og som det er svært at blive træt af, laver den altid i suppegryden, så det blivermere en meget stor portion,sikre at der er til flere dage er også fryseegnet
  Og gør dig selv den tjeneste at prøve med karry og hakkede tomater.

  Svar
  • Det vil jeg tro, men ærligt talt har jeg ikke den store erfaring med kræsne børn. Mine unger elskede den her. ELSKEDE!

   Svar
 74. Ej hvor er det pudsigt! I sidste uge bukkede jeg under og lavede karrykål for første gang. Er blevet anbefalet retten et utal af gange, og blevet ved med at falde over den. Det måtte prøves, og det smager jo fantastisk! Det pudsige er, at jeg tænkte “gad vide om madbanditten kender til retten, den er jo mega lchf venlig!”. Og en uge senere er den på bloggen. Altså :) Den vil også være fantastisk som fyld i forårsruller, tror jeg. Men det er nok ikke så lchf venligt (but who cares, jeg er gravid i 8. måned og æder alt).

  Svar
 75. Og lige dér fandt jeg ud af, hvad jeg skal bruge de to halve, og efterhånden lidt sløje hvidkål i bunden af køleren, til:-) Tak for det. Når ungerne spørger hvad min livret er, plejer jeg at sige: “Rester!”. God knows, rester er fantastiske i en travl hverdag med fire børn, og en mand der leger med vindmøller offshore det meste af tiden. Tak for denne opskrift – den skal laves i morgen (jeg har nemlig allerede rester til i aften:-))

  Svar
   • Taaaak igen – testet og vurderet fantastisk! Altså den portion holder jo ikke mere end halvanden dag hos os, men altså – næste gang jeg laver den (HAR altså allerede lavet den to gange på den sidste uge!) så bliver der lavet dobbelt eller triple portion i den store bradepande. Jeg serverer med en klat kold creme fraiche on the side. Min spicy-liking mand får den med hjemmelavet chiliolie på toppen:-)

    Svar
 76. Hejsa – et tip til retten. Jeg har flere gange lavet noget a la dette her. Jeg har bare lavet det i en stor suppegryde, der kan det hele være i samlet. Jeg starter bare først med løg og hvidløgene og bruner derefter kødet af, så tilsætter jeg lidt hvidkål og gulerødder lidt af gangen. Jeg tilsætter også nogle gange andre grønsager og nogle hakkede tomater. Det smager såååå lækkert og herhjemme er ungerne også glade for det, det er kun farmand der rynker på næsen, men han kan da heldigvis selv lave mad, hvis ikke han vil spise mit

  Svar
 77. i vores familie hedder retten kålgryde eller karrykål – og vi lader det blive i gryden og simre med tomat puré til det hele er dejlig mørt. Mums lige til at skovle ind

  Svar
  • Jeg lavede den med 2,5 kg hvidkål + gulerødder + kød. Der findes simpelthen ikke en gryde stor nok til alt det (ikke i mit køkken, i hvert fald) :)

   Svar
 78. Hej Jane ! Jeg er overbevist – synes det lyder lækkert. Synes faktisk også at det ser lækkert ud – men jeg er også kålfan i forvejen. Tak for inspirationen. Hilsner Bettnina

  Svar
 79. Nu har jeg tilfældigvis både oksefars og hvidkål, så nu er aftensmaden på plads :) Tak for det, og tak for altid super god inspiration :)

  Svar