Karameliseret hvidkål med spicy oksekød

Jeg kan slet ikke få armene ned over, hvor godt det her smager, og jeg vil gøre mit ypperste for at overbevise hver og en af jer om at prøve denne ret. Og jeg ved, jeg skal lægge mig lidt i selen her, for rettens udseende yder ikke smagen retfærdighed, og skimmer du ingredienslisten og ser, at den mest består af hvidkål og hakket oksekød, kan du måske også være tilbøjelig til at tænke, at det lyder alt for kedeligt.

Men undskyld, at jeg lige bander: Hold nu kæft, hvor smager det godt! Selv ungerne, hvoraf en af dem normalt ikke kan lide hvidkål, skovler denne her ret i sig og siger mere, mere!

Karameliseret hvidkål med spicy oksekød – en kæmpe vinder!

Udover den gode smag, vinder den i mine øjne på flere punkter:

  1. Det er billig mad! Kål og hakket oksekød hører ikke ligefrem til de dyreste madvarer, man slæber til huse.
  2. Man laver en kæmpe portion i weekenden og har hermed mad til flere dage. I vores tilfælde godt nok kun to dage, men hvis jeg boede alene og syntes, at det var kedeligt at lave mad til mig selv, ville jeg lave denne i weekenden og spise den hele ugen. Den smager endnu bedre dagen efter!
  3. Ungerne skovler den ind! Også dem, der ikke bryder sig om hvidkål!
  4. Den kan fint bruges i madpakken. Jeg har i hvert fald formået at spise den kold i toget på vej til Jylland, og selvom jeg da helst ville have haft den varmet, så smagte det altså udmærket.
  5. Den er også dejligt tilbehør til morgen-æggene! Spørg bare Silas, som var den heldige vinder af de sidste rester!
  6. Man kan tilpasse smagen familiens yndlingskrydderi. Jeg har fx en version med karry i tankerne til næste forsøg.
Karameliseret hvidkål med spicy oksekød --> madbanditten.dk

Karameliseret hvidkål med spicy oksekød

5 fra 1 stemme
Føj til favoritter Udskriv Pin
8
|
1 t 30 min

Ingredienser

  • 2 kg hvidkål
  • 600 g gulerødder
  • 120 g smør eller kokosolie til stegning jeg brugte halvt kokosolie halvt ghee/klaret smør – mængden er et gæt
  • 400 g løg hakket
  • 4 fed hvidløg
  • 1 kg hakket oksekød
  • 3 spsk Cajunkrydderi *fra Urtekram
  • 2 tsk stødt koriander *
  • 2 tsk stødt spidskommen *
  • lidt chili eller cayennepeber, kan udelades
  • Rigeligt salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Riv hvidkål og gulerødder i foodprocessoren og hæld det over i en skål. Sådan et par kilo hvidkål fylder altså pænt meget! Derfor var jeg nødt til at dele det hele lidt op.
  • Tag et stort ovnfast fad frem og smør det godt med smør eller kokosolie.
  • Opvarm nu ghee/kokosolie på en stor pande og steg så meget hvidkål/gulerod herpå, som der er plads til.
  • Steg det ved høj varme, indtil hvidkålen bliver lidt brun i spidserne. Drys med lidt salt og peber.
  • Hæld det over i det smurte fad. Gentag indtil al hvidkål/gulerødderne er brugt.
  • Opvarm ovnen til 200 grader.
  • Opvarm nu igen ghee/kokosolie på panden og steg de hakkede løg klare heri sammen med hvidløg. Brun kødet oveni i løgene. Hæld alle krydderierne ved og vend det hele godt rundt på panden.
  • Når kødet er gennemstegt og krydderierne godt blandet ind i, hælder du al kødet over i fadet til hvidkål/gulerodsblandingen. Vend det hele godt sammen.
  • Sæt fadet i ovnen på en bageplade nederst i ovnen. Steg i ovnen i 1-1,5 time. Rør i det ca. hver 20- minut.
  • Tag ud, lad afkøle og server. Det smager dejligt med et par stænk hot sauce på, hvis man er til spicy mad, og det er dejligt med en grøn salat med olie-eddike-dressing ved siden af, men retten kan også fint spises, som den er.

Noter

* Du kan sagtens bruge andre krydderier og -blandinger. Det kunne fx være: shawarmakrydderi, bbq-krydderi etc. Læs altid ingredienslisten på blandingskrydderi. Mange mærker indeholder sukker og diverse stivelsestyper.

Eneste minus med denne ret er, at den er lidt bøvlet at lave. Ikke fordi det kræver store talenter i et køkken, men fordi portionen er så stor, at man må tage tingene lidt i etaper. Til gengæld slipper man jo så for madlavning de kommende dage, så måske går det lige op. Alternativt kunne man jo halvere portionen og slippe lidt nemmere igennem det.

Opskrift i De bedste fra Madbanditten

Da jeg skrev jubilæumsbogen De bedste fra Madbanditten var det oplagt at denne opskrift skulle med. Den er jo ikonisk! Men vi skulle tage nye billeder og da retten jo er indbegrebet af brun-på-brun, kom den dygtige fotograf lidt på en opgave.

Jeg synes nu, han slap meget godt fra det. Synes du ikke?

Foto: Columbus Leth til De bedste fra Madbanditten

Men de gamle, oprindelige brune billeder har noget nostalgi over sig og minder mig om at looks ikke er alt og om forbavselsen ved at det netop var denne opskrift, der skulle blive så populær.

Så dem har jeg ladet stå til eftertiden også ;-)

karameliseret hvidkål med spicy oksekød

Gid, jeg selv havde fundet på opskriften, men det har jeg desværre ikke. Jeg har lånt den ovre fra en dygtig svensk blogger, som faktisk var en af de første svenske bloggere, jeg begyndte at følge, dengang for 100 år siden, da jeg bevægede mig ud i hele den her glutenfrie-kulhydratfattige madlavning.

Få 7 dage gratis af MadbandittenPLUS

Få energiberegninger på alle opskrifter og egen favoritside og slip samtidig for forstyrrende annoncer.

Start gratis prøveperiode nu

 

225 kommentarer til “Karameliseret hvidkål med spicy oksekød”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Halløj…
    Det er rigtig skægt..
    Denne ret, men med karry som krydderi, har jeg fået hos min gamle mormor hele min barndom 🥰
    Hun tilsatte så kartofler, fordi det jævner lidt, og fordi kartofler skulle der til 😄, men ellers helt samme ret.
    “Snivkål” var navnet på denne fantastiske ret som vi typisk fik på kølige efterårsdage. Fik aldrig spurgt hende til navnet, men har sidenhen tænkt at det måske nok var fordi kålen blev snittet/“snevet” ☺️
    Elsker den stadig og laver den jævnligt, dog uden kartoflerne..

    Svar
  2. Undskyld jeg skriver her, men jeg læste et sted om, at du var blevet hjulpet med din ryg hos en personlig træner og jeg har ledt efter det, men kan ikke finde det. Kan du hjælpe med hvor jeg kan finde det? På forhånd tak.

    Svar
  3. Hej..

    Vil bare lige sige, at ja, den er ‘bøvlet’, men hold nu k…, hvor det smagte godt..
    Nu er vi (næsten) gået i KETO og der må vi ik spise rodfrugter, så ….. tænke, tænke tænke ….. bytter da gulerødderne ud med butternut.. :D
    Nu er vi kun to voksne, så opskriften blev halveret.. Fandt en ‘lille’ butternut og brugte den hele.. Det virkede faktisk ganske godt.. ;)

    Tak for mad..

    Svar
  4. Denne hjemmelavede Cajun Krydderi blanding har smagen derfra.

    Ingredienser:

    2 tsk. salt
    2 tsk. Hvidløgspulver
    2,5 tsk. paprika stærk eller mild vælg selv
    1 tsk. frisk kværnet peber
    1 tsk. løgpulver
    1 tsk. Cayenne peber
    1,25 tsk. tørret oregano
    1,25 tsk. tørret timian
    0,25 tsk. spidskommen
    1 tsk. chiliflager

    Svar
    • Ej hvor godt. Tak! Jeg kan simpelthen ikke finde den fra Urtekram, jeg plejer at bruge længere, så jeg vil glæde mig til at prøve din :)

      Svar
      • 5 stars
        Hej Jane
        Cajun krydderi fra urtekram har fået ny label som er meget gul og hedder nu cajun krydderi miks, jeg fandt den på Helsebixen sidst men kan se den fås andre steder også :)

        Svar
        • Ja jeg opdagede godt at den ikke var udgået men bare taget ud af sortiment der, hvor jeg handler. Det er jo dejligt men bøvlet. Jeg har sidenhen lavet min egen blanding (kommer her på bloggen snart :))

          Svar
  5. Vi må jo helst ikke spise gulerødder på Keto , og lige nu er jeg fuldstændig blank , men kan du komme i tanke om et alternativ? Jeg er ikke så langt i forløbet at jeg synes at der er “plads” til gulerødder , og hvad skal jeg så give afkald på i stedet for?

    Svar
  6. Lyder også lækkert ? her laver jeg det ofte med spidskål og ingefær og div krydderier.
    Den ret har ingen ende, kun fantasien sætter grænser ?

    Svar
    • Det er fordi det tørrer nærmest ud i ovnen og det er med til at give den karameliserede smag. Jeg putter det dog ind undervejs og tager bare hele baduljen ud, når sidste batch er færdigt.

      Svar
  7. Kan den laves som en vegetarisk version, med noget mere proteinrigt fyld, end ved bare at undlade kødet, så retten består af kål og gulerødder?

    Svar
  8. Hej Jane
    Nu har jeg lige sat retten i ovnen og glæder mig til at smage. Det bliver dog i morgen, da flere jo skriver at den nærmest er bedre dagene efter.

    Når du varmer det op igen, er det så i gryde eller igen i oven? Hælder du væske ved?

    Hilsner fra
    Anne-Marie

    Svar
    • Jeg har gjort begge dele. Altså både lynvarmet det på pande/gryde og varmet det i ovn. Begge dele fungerer fint. Jeg plejer ikke at komme væde ved :)

      Svar
    • I en periode kunne man godt købe ghee (klaret smør) i supermarkederne. I hvert fald steder som irma. Men det er længe siden jeg har set det. Men det er både nemt og billigere at lave selv.

      Cajunkrydderiet tror jeg du kan købe alle steder. Og ellers kan du bare vælge en anden krydderiblanding, du kan lide. Jeg synes, de ‘røde’ krydderiblandinger fungerer bedst men om de hedder cajun, taco eller noget tredje er ikke så vigtigt..

      Svar
  9. Vi fik i ny og næ en lignende ret da jeg var barn, og vi kaldte det “prut-i-pande” ?.
    Det er så undervurderet en ret, og nu vil jeg simpelthen prøve den af på min grøntsagsforskrækkede mand ? Hvis ikke han kan li det, så er der bare mere til mig jo!

    Svar
  10. Er lige startet på at skære ned for kulhydrater i kosten og kan jeg finde opskrifter så velsmagende som denne, bliver det nemt. Eneste klage : portionen (halveret da vi kun er 2) rakte altså ikke til 2 dage, smagsløgene krævede ?, at der blev spist op.
    Ps fik din side anbefalet af min datter, og kan allerede mærke, at den vil blive set flittigt på.

    Svar
  11. Det er en ret vi også er meget glade for hjemme hos os.
    Vi spiser det i “taccoskaller” af hjertesalat.
    Og så er retten også en alletiders måde til at få ungerne til at spise lever på uden de opdager det ??

    Svar
  12. Hvis man ikke spiser efter keto, men bare synes at denne opskrift lyder lækker,- kan jeg så bruge almindelig smør? Eller giver det ikke den karameliserede effekt?

    Svar
    • Det kan man sagtens. Ghee har ikke noget med keto at gøre. Det er mere fordi man med ghee kan stege ved høje temperaturer uden at det branker. I ghee (klaret smør) er mælkeprotein og restmælkesukker fjernet. Men ja, almindelig smør vil også fungere fint.

      Svar