I dag sender jeg denne opskrift på Chicken Tikka Masala ud i æteren fra Jylland, nærmere bestemt fra Comwell Kellers Park, hvor jeg gav foredrag i aftes til en virkelig veloplagt flok. Jeg kommer aldrig over, hvor vildt det er at møde alle jer derude på den anden side, og jeg bliver rørt og overvældet over alle de gode historier, I fortæller mig. Mit job er virkelig meningsfuldt på den måde. Tænk at få lov at påvirke andre menneskers liv i positiv retning! Jeg kan slet ikke begynde at beskrive, hvor utroligt det føles.
En lidt sjov krølle ved foredraget i går var, at arrangøren (Plusbog) fortalte, at der var en dame fra Fødevarestyrelsen, der havde ringet og spurgt, om hun måtte komme til foredraget. Og det fik hun selvfølgelig lov til. Om det var i privat eller professionelt anliggende, ved jeg ikke, men tænk, at LCHF er kommet på radaren hos selveste den styrelse, der laver vores officielle kostråd. Jeg kan ikke lige finde ud af, om det er godt eller skidt, men jeg prøver at tolke det positivt.
Foredragslivet er spændende og en dejlig afveksling til mit normalt meget computerbundne arbejdsliv. Alligevel begynder jeg at savne at have lidt mere tid til at skrive, så jeg kommer til at holde mine bookede foredrag men kommer derefter til at skrue ned eller holde en pause. Skal du nå at komme med til et af de sidste foredrag, kan du tjekke Eventkalenderen for, om jeg kommer i nærheden af dig.
TIKKA MASALA MED HVIDKÅLSRIS OG RAITADRESSING
Nå, men nu til noget virkelig dejlig mad!
Forleden havde vi hverdagsgæster til aftensmad, og jeg ville gerne lave indisk mad, så vi fik denne dejlige, cremede Tikka Masala. Især om vinteren elsker jeg retter fra de varme lande med deres cremede sovs og med de mange aromatiske krydderier.
Inspirationen til opskriften her har jeg fra Ann-Christines dejlige kogebog Opskrifter og små glimt af hverdagslykke. Jeg har bare fedet sovsen lidt op. Den bog er altså bare fuld af gode hverdagsfavoritter!
CHICKEN TIKKA MASALA – 6-8 PERSONER
- 1 kg kyllingeinderfilet
MARINADE
- 4 dl yoghurt naturel (fx sødmælksyoghurt)
- 6 fed hvidløg, presset
- 2 spsk friskrevet ingefær
- 2 spsk garam masala-krydderi
- 2 tsk gurkemeje
- 1-2 tsk chiliflager
- 2 tsk stødte nelliker
- skal og saft af 2 øko-lime
- godt med salt
SOVS
- 2 store løg, finthakket
- 4 fed hvidløg, presset
- 1 spsk friskrevet ingefær
- 200 g koncentreret tomatpuré
- 2 tsk gurkemeje
- 3 spsk mandelmel
- 2 dl bouillon (fx den hjemmelavede kyllingebouillon eller en god grøntsagsbouillon)
- 3-4 dl kokosmælk eller fløde
- 1 spsk kokossukker
- smør, ghee eller kokosolie til stegning
- salt og peber
RAITA-DRESSING
- 200 g græsk yoghurt 10%
- 1 fed hvidløg
- ca. 10 cm agurk
- 0,5 rød peberfrugt
- 1 tsk stødt spidskommen
- salt
TILBEHØR
- Hvidkålsris (lavet som blomkålsris – blomkål fungerer bedre, synes jeg)
- Naan-oopsies
- frisk koriander
SÅDAN
Opvarm ovnen til 200 grader varmluft. Hæld kyllingeinderfileter og marinade i et fad og spred dem så godt ud som muligt. Sæt fadet i ovnen i ca. 20-25 minutter eller til kyllingen er gennemstegt.
Imens laver du sovsen. Opvarm kokosolie på panden og steg løgene blanke heri. Tilsæt hvidløg, ingefær, gurkemeje og mandelmel hertil og rør godt rundt. Tilsæt tomatpuré, kokossukker, bouillon og fløde/kokosmælk hertil og lad simre. Hæld nu kyllingen og marinaden herover i og rør det hele godt sammen. Giv det et sidste opkog og smag til med salt og peber.
RAITA: Rør ingredienserne til dressingen sammen og tillad den at trække lidt inden servering.
Lyder lækkert. Vil prøve at lave det i morgen. Hvad skal mandelmelet gøre for retten. Jævner det den?
Ja det giver både lidt struktur og smag. Det kan dog fint udelades også. Se fx en anden indisk favorit her: chicken korma
Har du eksperimenteret med at lave de her indiske retter i Crockpotten? Jeg har lavet Butter Chicken et par gange, arbejder stadig på at ramme den helt rigtige smag, men det kan altså anbefales. Vh Johanne
Mjaah en enkelt gang men min sovs (på kokosmælk) skilte fuldstændigt. Har du oplevet det?
Kan man mon bruge Sukrin Gold i stedet for kokossukker?
Ja det tror jeg sagtens!
Jeg har netop lavet denne dejlige ret, dog skåret ned til 3 personer sådan lidt på slump. Jeg gad ikke at lave oopsies men jeg elsker nigella så mine hvidkålsris blev vendt på panden med gyldent smør, nigella og sydesalt. Mums! Brugte iøvrigt græsk yoghurt til kyllingen også for ikke at skulle købe mere ind, det fungerede fint
Tror nok lige, at det her er blevet udråbt som favorit hjemme hos os!
Tak for endnu en lækker opskrift.
Wow… Har lavet denne fantastiske ret i dag, og hold da op det var virkelig godt!! Det er simpelthen så lækkert og jo fantastisk at vide, at vi skal have rester i morgen 😀 Tusind tak for alle de fantastiske indlæg på bloggen – du er jo en evig kilde til inspiration 🙂
Mener du virkelig 200 g tomatpure? Eller mener du passata? Tak – glæder mig til at prøve 🙂 og skal mandelmelet være affedtet eller alm malede mandler
Jeg mener tomatpuré. Jeg brugte det lille glas fra Urtekram. Og mandelmelet er almindeligt (ikke affedtet)
Tak for svar. Nu jeg ser urtekrams kan jeg godt se 200 g ikke er så meget
Jeg er ny med LCHF, men det er rigtig fint. Har dog ingen bøger, men læser her på nettet.
Jeg kunne bare godt tænkte mig at vide, hvorfor du bruger så meget med kokos – olie, sukker og lignende. Kan man ikke bare stege i olivenolie eller smør.
Kokosolie er bare virkelig sundt. Men grunden til at jeg steger i det, er at jeg (ironisk nok) har to i husstanden, der ikke bryder sig om smagen af smør. Ellers ville jeg stege i smør (eller klaret smør) – det er jo væsentligt billigere. Olivenolie må ikke få for høj varme, så det ville ikke være mit førstevalg 🙂
Mmm, det lyder og ser super lækkert ud! Helt klart en skøn hverdagsopskrift, jeg snart vil afprøve. Det lyder virkeligt spændende med hvidkålsris – herligt alternativ til mine elskede ris.
Hej Jane
Først tusinde tak for et dejligt foredrag på comwell Børkop i aftes der blev sat nogle hjerneceller igang da min veninde og jeg kørte hjem over
Hej
Det ser virkelig godt ud. Kokossukker og mandelmel er det noget man kan købe i et almindelig supermarked?
Ja, det kan du få i de fleste store supermarkeder og ellers i helsekosten.
Hej :).
Kan kokossukker fra urtekram benyttes eller? Varedeklaration ser umiddelbart mere eller mindre ens ud.
Pernille
Ja sagtens! Det er helt samme produkt!
Hej Jane. Jeg er helt ny herinde på din side, men hvor er der bare meget spændende at læse og lære! Måske er det bare mig der ikke helt har fundet ud af det hele, men findes der en måde hvor man hurtigt kan printe nogle af din lækre opskrifter ud (altså i en printervenlig version, så man ‘kun’ får opskriften og ikke nødvendigvis hele opslaget med)
Glæder mig til at gå meget mere på opdagelse herinde og i hele LCHF verdenen (og forhåbentlig smide nogle kg udervejs :-))
Så hvidkålen skal bare i foodprocessoren/minihakkeren og hygge sig som almindeligt? Det kan den godt klare? 😉
Jeg kørte den på det fine rivejern på foodprocessoren. Jeg synes, at blomkål fungerer bedre men jeg havde ikke lige noget. Hvidkålen er lidt for våd i det, synes jeg…
Kære Jane, sikke et skønt foredrag i aftes. Jeg havde læst om det du fortalte os, i dine bøger, men at høre dig, og se dig, fortælle om dit liv med LCHF var ubeskrivelig godt. Jeg forstår det hele meget bedre nu og ja, jeg hoppede på vægten her til morgen og den er på vej nedad 😉
Endnu engang tusind tak for en fantastisk oplevelse Jane og jeg vil ønske dig held fremover med nye spændende retter.
Knus Anne
Tak for det, Anne, hvor er jeg glad for at høre det! Og dejligt at møde dig ude på den anden side 🙂
hvorfor ikke stege kyllingen i gryden i stedet så sovsen kan få lidt kødsnask med? Det giver jo meget mere smag til sovsen.
Det kan du også sagtens. Jeg fulgte bare opskriften, som foreslog, at jeg stegte kyllingen i ovn, og det var dejligt nemt, fordi portionen var så stor. Men snasket, dvs. marinaden, kom jo stadig med over i sovsen, så vi gik ikke glip af den gode smag.