Hjemmelavet aioli og røget chili-mayo

Vejen til den gode – og sunde mayo – er lidt kringlet, synes jeg. Allerhelst vil jeg have den med olivenolie men olivenolien har ofte en ret gennemtrængende smag og det skal man i hvert fald være indstillet på. Ofte har jeg derfor lavet egen mayo med blandingsolier i håb om, at de forskellige oliers smag ville ophæve hinanden. Men altså… helt væk går den smag jo ikke!

Når jeg bliver træt af den mærkelig bismag, køber jeg mayo. Jeg styrer altid fuldstændig udenom mayonnaiser (og andre købepestoer, dressinger etc.) lavet på solsikkeolie. Det gør jeg, fordi solsikkeolien har et højt indhold af omega 6-fedtsyrer. Omega 6 får de fleste af os rigeligt af igennem kosten, og i overflod (eller rettere i ubalance ift. omega 3) virker de inflammatorisk i kroppen. I stedet vælger jeg en mayo, der er lavet på rapsolie som det mindst dårlige valg. Helst øko.

RAPSOLIE – GOD ELLER DÅRLIG OLIE?
Jeg er dog en af dem, der ikke er helt lige så overbevist om rapsoliens fortræffeligheder, som Hjerteforeningen er, og jeg ville aldrig lade rapsolie udgøre en stor del af mit fedtindtag. Rapsolie indeholder også en pæn sum omega 6-fedtsyrer, og så smager den dårligt. Jo, det gør den! Den smager sådan lidt af en kombination af jord og græs, hvis jeg skal være venlig. Hvis olien pludselig er helt smagsneutral (hvilket man ofte oplever i købeprodukter som netoP mayo eller blandingsprodukter, der skal gøre det ud for smør), ved jeg ikke, om den smag er fjernet med respekt for rapsoliens sarte flerumættede fedtsyrer. Måske er den, måske er den ikke. Det står ingen steder. Og deri består min skepsis.

Men når jeg ind imellem køber mayo lavet på rapsolie, kan jeg lige så godt selv lave min mayo på rapsolie. Her får jeg en lidt mere gennemtrængende smag, hvilket helt automatisk gør, at jeg ikke spiser den i større mængder.

I de to glas her nedenfor, har jeg, efter jeg har lavet mayoen, forsøgt at kamuflere smagen ved at lave dem til hhv. aioli og en røget chili-mayo.

Hjemmelavet mayonnaise med to smagsvarianter: Aioli og dip med røget paprika --> madbanditten.dk

SÅDAN

Hjemmelavet mayonnaise med to smagsvarianter: Aioli og dip med røget paprika --> madbanditten.dk

Vil du gå videre og lave aioli og den røgede paprika-dip, deler du mayoen i to glas og rører hhv. pressede hvidløg ud i det ene glas og røget paprika i det andet. Nu har du to glas god hjemmelavet dip, som du kan fx kan bruge til dyppelse til dine hokkaido-fritter.

Hjemmelavet mayonnaise med to smagsvarianter: Aioli og dip med røget paprika --> madbanditten.dk

Hjemmelavet aioli og røget chili-mayo

Udskriv Pin
|

Ingredienser

2 GLAS

 • 2 æggeblommer
 • 1 tsk dijonsennep
 • 3-4 dl rapsolie*
 • 2-3 tsk hvidvinseddike
 • salt
 • hvid peber * eller olivenolie eller avokado-olie

AIOLI

 • 2 fed hvidløg

CHILI-MAYO

 • 1 barneske røget paprika (stærk)

Sådan gør du

 • Tag alle dele ud af køleskabet og lad dem opnå stuetemperatur, før du starter. At ingredienserne har samme temperatur, er vejen til en mayo, der ikke skiller.
 • Pisk æggeblommerne lysegule sammen med sennep. Hæld nu olien i i en tynd stråle, imens du fortsat pisker. Jeg bruger elpiskeren her. Hold lidt pauser med olien undervejs, imens du stadig pisker. Du vil nu opleve, at mayoen bliver tykkere og tykkere. Når du synes, den har fået en passende konsistens, stopper du med at piske. Tilsæt nu hvidvinseddike, salt og peber og smag til. Pisk godt ind imellem. Når du er tilfreds, hælder du mayoen på glas. 

Noter

* eller olivenolie eller avokado-olie, hvis du kan leve med en grøn mayo 😉

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

55 kommentarer til “Hjemmelavet aioli og røget chili-mayo”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
   • Bestemt

    Har smidt det i køleskabet & giver det en chance til.

    Nu læste jeg bag på en almindelig billig mayonnaise, & den ser jo ikke ud til at indeholde noget slemt, så hvad er problemet med det, udover de knap så gode olier der kan være i?

    Ellers stort ? herfra

    Virkelig en fed blog at følge

    Svar
    • Jeg laver sjældent min mayo selv men køber den oftest også. Jeg undgår dem med solsikkeolie og vælger en, der er lavet på rapsolie.

     Solsikkeolie er en af de meget omega 6-rige olier og omega 6 i overskud eller i dårlig balance med omega 3 er inflammationsdrivende.

     Og tak :))

     Svar
 1. Hej Jane

  Jeg har lige prøvet at lave en Mayo, men det blev aldrig trygt. Jeg piskede æggeblommer og sennep og det blev lysegult. Derefter hældte jeg olie i imens jeg piskede men det blev bare mere og mere flydende. Jeg havde ikke nok olivenolie så jeg blandede også nogle andre olier i. Bl.a. Tidselolie som jeg har hørt er god pga. den milde smag. Hvad tænker du jeg har gjort forkert ?

  Mvh
  Rebecca

  Svar
  • Jeg tror, det er mest sandsynligt at æggeblommerne ikke er blevet pisket tykke/luftige nok.

   De sidste mange år har jeg brugt denne opskrift, som hos mig er fuldstændig idiotsikker: Mayo på 1 minut

   Og jeg ville være varsom med tidselolien. Det er en af de omega 6-rige olier, vi helst ikke skal have for meget af :)

   Svar
 2. Hej
  Jeg plejer at lave min mayo på mandelolie. Det er godt nok lidt dyrt, men smager skønt og uden bismag. Er mandlelolie ok at lave det på tænker du?
  Tak for dejlige inspirerende opskrifter :)
  Mvh Line

  Svar
 3. Hej Jane,

  Hvilken mayo på marked syntes du har den mest hjemmelavet agtig smag? Most authentic, fordi jeg kan godt lide at blande mayo’er men sundhedsmæssigt, helst foretrække det bedste. Hvis en mayo, har for meget salt, er det hensigtsmæssig at blande en anden mayo i sammen med ens krydderier?
  Iøvrigt, hvad vil du betegne som “nordisk” af mayo-kombier? Har ofte gæster fra udlandet, men der kender de remoulade og andet i forvejen :((
  Meget glad for dine tips, du har hjertet med.

  Svar
  • Uha, det ved jeg ikke lige. Når jeg køber mayo, køber jeg oftest Irmas den økologiske eller hellmanns. Personligt kan jeg bedst lide irmas.

   Svar
 4. Jeg laver også disse lækre dips, men de fleste andre opskrifter jeg har set, siger som hovedregel, at de helst skal spises samme dag …
  Jeg bruger pasteuriserede æggeblommer – gør du også det, eller kan det gøre en forskel mht holdbarheden?

  Svar
 5. Hej Jane,

  Står netop her med din bog spis dig mær og glad og ville lave min egen Mayo. Har du et bud på hvor længe den kan holde sig i køleskabet? Det samme med din opskrift på ketchup? Tak for så mange lækre opskrifter, det gør at jeg helt glæder mig til at leve mere LcHF!

  Svar
  • Mayoen holder sig 1-2 uger og ketchuppen vel det samme. Jeg ved det faktisk ikke. Jeg spiser gladeligt af det og kommer der mug på, smider jeg ud :)

   Svar
   • Mange tak, jeg prøver! Mht olien til Mayo, jeg har læst jer og i din bog hvad du skriver med rapsolie og oliven olie. Du nævner også avocado olie, så læge man ik har noget imod en grøn Mayo.. Giver den også en mærkelig smag til Mayo el er den mere neutral?

    Svar
 6. Hejsa.
  Må nok sige jeg blev skuffet… Sikke det smagte… Men må eksperimentere mere… Til gengæld betød det ikke noget om temperaturen var den samme på råvarerne. Jeg tog bare tingene som jeg skulle bruge, fra deres plads og det skildte ikke;-)

  Svar
  • Ja rapsolie smager generelt dårligt. Jeg har prøvet at bruge en rapskimolie, og den smagte stadig igennem på den der græs-agtige måde men lidt mindre.

   Svar
 7. Vi er også altid i det evige problem med olier og jeg elsker at eksperimentere når jeg laver mad. Vi har købt en avokado-olie, den skulle være rig på omega-3 (men ikke i samme grad som omega-6, desværre), men måske det er et bud, den er virkelig lækker og så syntes jeg faktisk den smager godt. Desværre nok bare en rigtig dyr en af slagsen at eksperimentere med. Vi har købt vores i Netto. :-)

  Svar
 8. Hej Jane! Tak for gode fif til mayolavning. Du nævner din skepsis overfor rapsolie hvor smagen (på forunderlig vis) er fjernet – men hvad med kokosolie uden (kokos)smag? Det er jo en genial opfindelse, men ved du hvordan smagen er fjernet her?

  Svar
  • Ja nogle gange ved jeg det. På fx Cocosas og Cosmovedas ved jeg, at smagen er fjernet ved skånsom behandling. Men du skal også tænke på, at fedtsyrerne i kokosolie jo primært er mættede fedtsyrer og de er jo mere stabile end de flerumættede. Der skal altså mindre til at ødelægge de flerumættede fedtsyrer end der skal de mættede.

   Svar
 9. Hej Jane
  Et spørgsmål vedr æg til Mayo
  Nu ved jeg at du har en bamix stavblender… Så hvorfor bruger du ikke helæg ( past)?
  Kh Lone

  Svar
  • Der er jo ingen grund til at bruge pasteuriserede og jeg har aldrig prøvet at lave mayo på hele æg. Fungerer det godt?

   Svar
   • Jeg laver altid min mayo med hele æg – alt blandet sammen på én gang, altså selvfølgelig olien lidt ad gangen – ligesom Kim skriver her i kommentarerne – det fungerer perfekt!

    Svar
 10. Jeg vil også helst lave min mayo selv, men jeg er meget sart overfor diverse bismage.. Hellmann’s synes jeg klart har den bedste smag, og så lever jeg med lidt tilsætningsstoffer og rapsolie, der muligvis har gennemgået liidt for mange kemiske processer (og så er den jo heller ikke økologisk…).

  Fornylig har jeg dog fået øjnene op for valnøddeolie, som jo virkelig smager godt! Hvad med mayonnaise lavet på olier af nødder/frø, som valnødde-, macadamia- og jordnødde-olie? Især valnødder mener jeg, har en fin sammensætning af omega-3 og omega-6 – ret mig gerne, hvis jeg tager fejl. :-)

  Svar
  • Ja muligvis. Valnødder indeholder rigtig meget omega 6 (og også lidt omega 3 men i en form, som vi ikke så godt kan optage), så jeg ville ikke lade det være argumentet for at vælge valnødde/valnøddeolien. Jeg tænker, at mayo nok ikke skal laves på rene nøddeolier men evt. i blanding med fx olivenolie.

   Svar
 11. Røget paprika, lyder godt, men hvor finder man det? Ikke noget jeg er stødt på før!
  Jeg holder mig altid til olivenolien og kan godt lide smagen.. Er det bedst at undgå de flerumættede olier, Jeg har i en periode taget bl.a. hjulkrone. Troede jo at det var sundt..

  Svar
  • Større supermarkeder har røget paprika og ellers specialbutikker à la torvehallerne.
   Olivenolie er klart det bedste valg i planteoliekategorien. Den har et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer og væsentligt færre flerumættede end de andre. Vi skal have flerumættede fedtsyrer (omega 3 og 6). Det er mængden og ratioen imellem dem, der er vigtig og her får de fleste for meget omega 6.
   Hjulkrone kender jeg ikke men jeg er stødt på den ovre hos den kloge Anette Harbech Olesen og hun siger nej tak til hjulkrone her: http://www.madforlivet.com/sundt-fedt.html

   Svar
 12. Har kun et ord at sige: stavblender….. Laver MEGET Mayo og alt det der med stue temperatur osv er helt ligemeget når man mixer Mayo med stavblender. Hele skildret hældes sammen, wrooom wrooom, og så er Mayo klar.

  Svar
  • Jeg er jo totalt dinosaur her! Haha! Ej, jeg har faktisk prøvet med stavblenderen, men min kan ikke rigtig få fat i æggeblommerne. Måske hvis jeg lavede dobbelt portion kunne det gå :)

   Svar
  • Nej. Olier som solsikke-, majs-, tidsel-, vindruekerne-, sojaolie etc. er alle rige på omega 6 og bør undgås/minimeres. Uanset hvilken kost man spiser.

   Svar
 13. Vi kan simpelthen heller ikke smage, den let smøragtige smag, rapsolie siges at have. Kun bismag. Hvor får man egentlig for meget omega 6 som LCHFer? Troede det var forarbejdet mad, der var skurken her. Og laks o.lign. majsfodrede dyr.

  Kh.
  Anne-Marie

  Svar
  • Det er rigtigt, at vi, der spiser LCHF automatisk ikke får overflod af omega 6. Nødder og kerner og olier og kød er stadig kilder.

   Svar
 14. Mayo på smør burde gå. Har lavet bearnaisedip på smør, æggeblommer, estragon og hjemmelavet bearnaiseessens, og den blev helt mayonnaiseagtig dagen derpå :) smagte fortrindeligt!
  Jeg blender i øvrigt min Mayo med stavblenderen, så skiller den aldrig :D
  Men er det egentlig ikke misvisende at kalde det for chili-dip, når der ikke er chili i? ;)

  Svar
  • Åh ja, den kolde bearnaise er jo næsten mayo-agtigt.

   Og jo måske. Min røgede paprika er simpelthen så stærk, at det smager af chilidip.

   Svar
 15. Åh hvor er jeg glad for at du siger det om rapsolie!! For jeg har ofte købt den, fordi den jo er proppet med fortræffeligheder, eller det siges der. Jeg har købt dyre øko varianter i alle former og farver, og den smager jo forfærdeligt. Gør intet for dressinger eller stegning eller noget som helst. Jeg troede det var mig den var helt gal med – det er det jo ikke :D

  Svar
 16. Hej Jane
  Vi står med samme evige problem her i huset. Manden bruger hellere end gerne raffineret raps olie, hvortil jeg nægter at spise det. Og vi har prøvet næsten alt for at finde den gode smagsneutrale olie til mayo. Jeg ved der er helt hend i vejret, men har du nogensinde prøvet med smeltet kokos olie? Den jeg bruger er 100% neutral i smagen. Ved godt det er et fast og ikke flydende fedtstof, og det i teorien ikke vil gå, men er der nogen der har forsøgt sig alligevel??
  Bare en tanke..

  Svar
  • Ja, jeg har forsøgt mig. Jeg har ikke haft helt held med den endnu (og det er virkelig dyrt at mislykkes med… ) Jeg tænker, at MCT-olie kunne være et godt bud. Men det er jo lidt en “ny” olie herhjemme…

   Svar
  • Ja ud med vindruekerneolien! Jeg har ikke prøvet at lave mayo på smør men man kan jo lave virkelig mange andre lækre sager på smør. Jeg har eksperimenteret lidt med mayo på kokosolie, men jeg er ikke helt i mål med den, synes jeg…

   Svar
 17. Kære Jane
  Tak for al den inspiration du så gavmildt øser af. Jeg er enig med dig i dine betragtninger omkring rapsolie, men når det kommer til mayonnaise og smag, kan jeg varmt anbefale Rapskimolie fra Lehnsgaard. Ifølge flasken er den dyrket, presset og tappet på Bornholm. Den skulle være koldpresset men er desværre ikke økologisk. Forhandles af Coop. Linket fører til facebooksitet Sund sans, hvor jeg har postet et billede af denne olie, ifm. et opslag om….. mayonnaise.
  https://www.facebook.com/1415322068691535/photos/pb.1415322068691535.-2207520000.1424159836./1477204302503311/?type=3&theater
  Kærligst
  Dorthe

  Svar
  • Jeg brugte også en rapskimolie fra BioBest, som jeg købte i Søstrene Grene af alle steder. Den er både koldpresset og øko og har angiveligt mild smag. Jeg er virkelig sart overfor raps-smagen så jeg synes nu stadig, den havde undertoner af jord og græs, men som sagt, er jeg er ret sart ;-)

   Svar