Hjemmelavet nøddesmør med paranødder (brazil nuts)

Paranødder er sådan en lidt usynlig nød herhjemme. I mange år havde den ry for at være giftig, fordi den er særligt modtagelig over for nogle svampegifte og derfor ikke var til at opdrive. Nu er den heldigvis tilbage på hylderne igen. Paranødder er en god kilde til selen, men selen får vi også fra æg, fisk og skaldyr, så ingen grund til at tømme glasset med nøddesmør for at få tilstrækkeligt med selen. Eller, det vil jeg faktisk fraråde!

Paranødder smager lidt som mandler men er mindre søde i smagen. Nøddesmørret her har jeg derfor tilsat en smule sødning. Fremgangsmåden er dog den samme som ved fx hjemmelavet mandelsmør, men da mandler er sødere i smagen, laver jeg den uden tilsat sødning.

Hjemmelavet nøddesmør på paranødder --> madbanditten.dk

Hjemmelavet nøddesmør med paranødder (brazil nuts)

Føj til favoritter Udskriv Pin
1 glas
|
20 min

Ingredienser

Sådan gør du

  • Udblød nødderne ved at lægge dem i koldt vand i min. 6 timer. Når du udbløder nødderne inden brug, neutraliserer du fytinsyren i nødderne, så de bliver nemmere at fordøje og nemmere at optage mineraler fra.
  • Opvarm ovnen til 120 grader. Tør de udblødte nødder i et rent viskestykke og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Tør dem i ovnen i ca. 30 minutter. Hold øje med dem henimod slutningen. De skal blive tørre, ikke mørke.
  • Hæld nu de tørrede nødder over i foodprocessoren og kør, til olien trækker ud af nødderne. Når du har tørret dem i ovnen først, tager det ikke andet end et par minutter. Du kan nu vælge, om du vil smage dit nøddesmør til med lidt sødning og krydderier som fx vanilje eller kanel, eller du kan holde det helt au naturel.
  • Hæld på glas og opbevar med låg på.

Hvad spiser man nøddesmørret til?

Du kan spise det på pandekage, knækbrød, vafler, tag en skefuld ovenpå din kokosgrød eller brug den på æbler eller som dip til en stak grøntsagsstænger.

Få 7 dage gratis af MadbandittenPLUS

Få energiberegninger på alle opskrifter og egen favoritside og slip samtidig for forstyrrende annoncer.

Start gratis prøveperiode nu

 

24 kommentarer til “Hjemmelavet nøddesmør med paranødder (brazil nuts)”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Jeg forstår ikke helt princippet i først at udbløde og så tørre nødderne? Jeg forstår godt det med fytinsyren, men bliver den ikke bare bundet igen, når man tørrer nødderne igen så?

    Svar
  2. Hej Jane.

    SÅ fik jeg endelig prøvet og lave det nøddesmør, men desværre har jeg nok kørt på foodprocessoren mindst 10 min nu, men det er desværre ikke blevet til smør endnu!!

    Jeg har gjort nøjagtig som du har beskrevet, så jeg forstår ingenting…..

    Jeg blødte dem op i 12 timer, ind i ovnen en halv time og så klar til foodprocessoren.

    Ved du om jeg bare skal prøve at fortsætte eller er det håbløst når jeg har prøvet så længe?

    Kan jeg bruge det til at bage med eller er det kun til at smide ud?

    De er jo dyre, så det ærgrer mig det ikke lykkedes.
    Tak for jeg kan få dine gode råd her på siden.

    Har lige købt et par af dine bøger som jeg glæder mig til at prøve

    Svar
    • Svært at sige. Foodprocessorens styrke spiller jo selvfølgelig en rolle, men selv der oplever jeg også, at der er forskel. Nogle gange bliver mit til nøddesmør på 2 min, andre gange på 20 min. Jeg ved ikke, hvad der gør forskellen. Når olien ikke trækker ud, plejer jeg at tilsætte lidt smeltet kokosolie. Så får jeg en nøddesmørslignende ting alligevel.

      Svar
  3. Hej Jane.
    Tusind tak for din blog, hvor ER jeg glad for være godt igang. Fortalte i starten jeg ville give det et par uger da jeg nok var meget skeptisk om jeg kunne tabe mig. Men det er gået rigtig fint med 5 kg på 4 uger og manden er også med nu. Så vi er meget glade TAK. Også for alle dine skønne opskrifter. Og jeg vil GLÆDE mig til prøve denne skønne opskrift, selvom den ikke er striks

    Svar
  4. Mums, det må jeg få lavet af en pose paranødder-jule-leftovers :-)
    Jeg tænkte på, er det fuldstændig samme måde med hasselnødder, bare hvor de ligger i blød i 10-12 timer?? Jeg elsker hasselnøddesmøren, men synes den er lidt dyr, så ville gerne give mig i krig med min egen :-)

    Svar
  5. Hej Jane. Beklager, jeg stiller sikkert dette spørgsmål det helt forkerte sted…. Jeg bor i England men købte døøine bøger da jeg var i Dk til jul og det går rigtig fint. så nu begynder folk jo at spørge og jeg synes det er rigtig svaert at finde enten blogs eller bøger på engelsk. dem jeg finder er enten kun opskrifter eller help science amok med alt for detaljeret focus på ketosis og den slags. Jeg synes der er en god balance i dine bøger. Kan du anbefale nogen sider/bøger på engelsk?
    Mange tak

    Svar
    • Åh jeg læser ikke så mange engelske blogs. Jeg læser primært nogle med teori som fx Marks Daily Apple. Men ellers rækker min tid desværre ikke til bloglæsning :(

      Svar
  6. Hej Jane :) Det lyder lækkert med nutella af brazil nuts. Gælder det med iblødsætning 6 timer og nedbrydning af fytin også for mandler, hasselnødder, cashew nødder osv.? På forhånd tak for svar og tak for en inspirerede blog og fire fantastiske bøger :D

    Svar
    • Ja, faktisk bør alle nødder udblødes så længe som 10-12 timer. Med undtagelse af cashew og macadamia, hvor du kan nøjes med 5-6 timer. Jeg er faktisk ikke sikker på, hvordan det forholder sig med paranødderne.

      Svar
  7. Hej. Super hjemmeside du har :-) Jeg har lige et par spørgsmål. Skal den stå i køleskabet efterfølgende? Og hvor længe kan det holde sig? Skal man bruge olien eller hælde den fra? Mvh Birgitte

    Svar
  8. Hej Jane.
    Hvordan forholder du dig til ISIS Perfect Strø, sødemiddel. Jeg kan ikke fordrage bismagen i sukrin, men mangler et alternativ til sukker, når der skal bages eller laves noget med æggesnaps :-) Altså når æg skal piskes luftigt med sukker…

    Svar
    • Jeg bruger aldrig kunstige sødemidler som isis’ da de i mine øjne er det rene gift. Jeg bruger i stedet sukrin (i små mængder, bryder mig heller ikke om bismagen – den er dog mindre udtalt i sukrin gold) eller andre typer naturlig sødning som kokossukker, yaconsirup eller lign..

      Svar
        • Nej isis produkter er ikke LCHF. På LCHF undgår vi tilsætningsstoffer og giftig madkemi. Kokossukker er jo som sådan heller ikke LCHF, men det er naturlig sødning med lavt glykæmisk index.

          Svar
          • Stevia kan være et fint valg. Men der findes utroligt mange stevia-produkter på markedet, som foruden stevia indeholder fx rørsukker eller maltitol. Dem ville jeg gå udenom.

      • Tak for svaret, hvordan er forholdet så hvis jeg vil bruge kokossukker eller sirup. Er det 1:1, altså samme mængde gram eller skeer.

        Svar
        • Jeg synes det kan være svært at piske æggeblommer hvide og lufttige. Er det mængden af sukker eller pisker jeg for kort tid tror du.

          Svar
          • Tihihihi Karen Friis spurgte til hvordan du fik pisket æggeBLOMMER hvide, men du svarede på hvordan du fik pisket æggeHVIDER hvide uden problemer tihihihi

          • Ej for pokker da! Sådan går det, når man har for travlt. Æggeblommer får jeg også kun pisket “lettere lyse og lidt luftige”. Der mangler jo sukkeret til at give fylde og struktur :)