Oksebouillon på kraftben

Oksebouillon kogt på kraftben er udover at være supersundt også noget, der kan give virkelig god smag i din mad.

At koge suppe på kraftben og knogler er som bekendt noget af det sundeste og bedste, du kan gøre for dig selv, og hvis du skal tage en ny vane ind i dit køkken i 2015, kunne det godt være denne. Jeg koger altid suppe på mine kyllingeskrog. Det kommer der en dejlig bouillon eller suppe ud af, som jeg gerne drikker en kop af hver dag, især her i vinterperioden.

Bouillonen kogt på okse/kraftben har modsat kyllingebouillonen en meget kraftig og maskulin smag, og jeg er ikke så vild med den som drikkebouillon men sniger den i stedet ind i madlavning i fx sovs.

Bouillon kogt på kraftben indeholder meget mere gelatine end en kogt på kyllingeskrog, så slutresultatet efter afkøling er en stor geleklump. Det lyder måske ulækkert, men det er netop det, vi eftertragter her. Jeg kaster af samme grund tit lige et enkelt kraftben i min kyllingebouillon. Det kan ikke smages, men det giver et bedre slutresultat.

Jeg har skrevet om tidligere, hvorfor bouillon kogt på ben og knogler er så godt for dig, men lad os bare gentage nogle af fordelene her:

FORDELE VED HJEMMEKOGT BOUILLON/SUPPE PÅ KRAFTBEN

 • det er utroligt næringsrigt og indeholder et væld af mineraler, som fx calcium, fosfor, kalium og magnesium
 • knoglerne indeholder kollagen, som bliver til gelatine ved langtidskogning.
 • gelatine er utroligt proteinrigt og indeholder aminosyrerne prolin og glycin, som virker blodsukkerstabiliserende, stressreducerende, helende og antiinflammatorisk
 • gelatine virker helende på tarmen og hjælper til bedre næringsoptag og indirekte til en bedre fordøjelse.
 • det smager dejligt og har du det i fryseren, kan du nemt og hurtigt tage noget op og lave en hurtig kylling/oksekødssuppe til familien.
 • det er en glimrende kilde til salt, hvilket er vigtigt på LCHF. Meget overgangsbesvær skyldes faktisk en lille saltmangel.

Opskrift på hjemmelavet oksebouillon af kraftben --> madbanditten.dk

Det kommer sig ikke så nøje, hvad du har med i gryden. Du kan smide urter eller suppegrøntsager med også. Prøv dig lidt frem.

SÅDAN

Fedtet samler sig ovenpå. Det lader jeg enten sidde og glæder mig over at have en federe version, eller jeg skraber det fra og putter det i et glas og bruger det som stegefedt.

HVOR FÅR JEG KRAFTBEN?

Kraftben fås hos slagteren eller i større supermarkeder. Nogle gange er de på frost. Vil du have dem økologisk, tror jeg, du er nødt til at handle online. Vi lægger en stor kødbestilling en gang om måneden hos Mineslund, og her kommer vi et par kilo kraftben med i kurven.

Opskrift på hjemmelavet oksebouillon på kraftben --> madbanditten.dk

Oksebouillon på kraftben

Udskriv Pin
|

Ingredienser

OPSKRIFT PÅ OKSEBOUILLON

 • 1 kg kraftben fra okse
 • 1-2 løg, skåret i grove stykker
 • 3-4 fed hvidløg, skåret i halve
 • 3 laurbærblade
 • 0,5 dl eddike. fx æblecidereddike (hjælper gelatinen ud af knoglerne)
 • salt (havsalt, himmalayasalt etc)
 • ca. 3 l. vand

Sådan gør du

 • Hæld benene (ikke dine egne) i en stor suppegryde eller i din crock pot sammen med løg, hvidløg og laurbær. Overhæld med vand, tilsæt salt og kog op. Lad simre i 10-15 timer. Jeg havde min i crock potten på LOW. Når tiden er gået, fisker du ben og marv op og sier væsken. Hæld væsken på glas og lad afkøle. Opbevar i glas med tætsluttende låg og opbevar i køleskab i op til et par uger eller i fryseren.

Noter

HVOR FÅR JEG KRAFTBEN?

Kraftben fås hos slagteren eller i større supermarkeder. Nogle gange er de på frost. Vil du have dem økologisk, tror jeg, du er nødt til at handle online. Vi lægger en stor kødbestilling en gang om måneden hos Mineslund, og her kommer vi et par kilo kraftben med i kurven.

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

72 kommentarer til “Oksebouillon på kraftben”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane,

  Det her vil jeg 100 % prøve.

  Du skriver man skal bruge eddike, f.eks. æblecidereddike. Jeg har hvidvins- og rødvins-eddiker i huset, og vil bare spørge om det er specifikt æblecidereddike der kan trække gelatinen ud af knoglerne, eller er det alle slags eddiker?

  Og hvad så når du vil drikke et glas bouillon i dagene efter? Kan man genvarme det i en gryde, uanset om konsistens er gele-agtig eller flydende efter nogle dage på køl, og derefter drikke det?

  Jeg er virkelig spændt på det her projekt, og jeg glæder mig over dine gode mails med kærlige remindere om at sommeren er slut og vi skal tilbage til hverdagskosten :)

  Svar
  • Brug bare en hvilken som helst eddike. Og ja, du opvarmer bare geleklumpen og drikker den, når den er flydende. Lige oksebouillon synes jeg personligt ikke er rar at drikke. Jeg foretrækker at drikke dem, der er lavet på kyllingeskrog og gemme oksebouillonen til brug i sammenkogte retter.

   Svar
   • Hej igen Jane,

    Nu har jeg prøvet både kyllinge- og okse-bouillon og må konstatere at du har ret i at kyllingebouillon smager bedst at drikke. Jeg har skrabet fedtet fra okse-bouillonen men der er alligevel en følelse af at drikke noget fedt…. Er det gelatinen der giver den fornemmelse?

    med venlig hilsen,
    Susanne

    Svar
    • Godt spørgsmål og ja, det kan det måske godt være. Det er længe siden jeg har drukket oksebouillonen, så jeg husker ikke lige den følelse.

     Svar
 2. Hej
  For at få en trykkoger til at virke skal den vel op på 2 atm.
  Hvor finder man en ????
  Jeg har en Sjøbo fra Harald Nyborg men den går kun op 1 level 0.1 atm. så begynder overtryksventilen at åbne og så er det svært at komme på næste level på 0,6 atm . Og det er vel kun en trykkoger hvis den går op på 2 atm.
  Er der lidt hjælp at få???????

  Svar
  • Det ved jeg desværre ingenting om. Jeg ejer ikke en trykkoger. En crockpot er et helt andet stykke udstyr.

   Svar
 3. Hej jeg har lavet denne okse bouillon, men syntes ikke slut resultatet virker hel rigtigt.
  Mit er tyndt flydende og noget lysere end dit.
  Simret under låg ca. 13 timer.

  Svar
  • Du kan selv styre om du vil lade det koge ind. I så fald skal låget af. Men har du prøvet at køle det ned og se om det gelerer?

   Svar
  • Jeg laver den i crockpot, hvilket er med låg. I gryde ville jeg nok gøre det samme. Nogle gange koger jeg kyllingebouillon uden låg og så koger den godt ind og bliver en meget rig bouillon. Så det er også lidt en smagssag.

   Svar
 4. Hejsa? I kan købe øko kød ved Økogårdene.dk. Vestjysk når det er bedst og hvor dyrene går frit på Skjern Enge. Virkelig god kvalitet. De har tilmed GRATIS kraftben lige pt..
  Mvh Laila

  Svar
 5. Hej Jane
  Jeg fik kogt mine så meget ind, at det endte som noget der mindede om karamel. Slet ikke til at få i fryse isterningeposer?
  Kan det stadig bruges?

  Svar
  • Ja du kan sagtens bruge det stadig. Du har bare en koncentreret fond i stedet for en flydende bouillon :)

   Svar
 6. Hej Jane
  Min boullion har været i slowcookeren 20+ timer, men desværre blev den ikke geleagtig bagefter. Jeg har fulgt opskriften her.
  Ved du hvad det kan skyldes?
  Pft :)

  Svar
 7. Selv tak! Jeg er stadig novice ud i fondens verden, så har endnu ikke brugt mine kraftben – men ellers har jeg været meget tilfreds med de andre kødvarer fra Johannesminde, så jeg anbefaler dem gerne :)

  Og tak for svar, jeg har nemlig ikke rigtig kunnet regne det ud selv – men mon ikke du har en god blævrepointe :D

  Svar
 8. Hej Jane
  Gammel blog, I know, men må lige høre hvor du køber øko kraftben nu, har været inde på mineslund’s side og de er lukket / fusioneret med grisogko.dk og kan desværre ikke finde øko kraft ben derinde, kun konventionelle ?
  Håber du har et tip til et nyt godt sted ?
  Kh
  Bischa

  Svar
  • Ja jeg har samme problem. Jeg har heller ikke kunne finde dem længe. Jeg har brugt konventionelle, men har gjort det sådan, at jeg har brugt et kraftben i min kyllingebouillon for ekstra gelatine. Ikke helt optimalt men i mangel af bedre…

   Dog er jeg sikker på at øko-slagteren på Kultorvet kan være behjælpelig med det!

   Svar
   • Jeg har købt økologiske ved Johannesminde :)

    Jane, jeg kunne vildt godt tænke mig at vide, om du bruger kraftben flere gange også – og hvor mange gange bruger du kyllingebenene?

    Svar
    • ej hvor dejligt med en anbefaling. Tak!

     Jeg plejer at bruge kyllingeskrog to gange. Anden gang plejer jeg at kaste et oksekraftben i også. Kraftben bruger jeg 2-3 gange afhængigt af hvilken type knogler, det er. Jeg ved faktisk ikke hvad den øvre grænse er for hvor mange gange man kan bruge dem, men jeg tænker, at så længe slutresultatet blævrer, så er det godt :)

     Svar
     • Hej Jane.
      Ved godt det er en gammel tråd, men har lige et spørgsmål: Når du har brugt kraftbenene, fryser du dem så ned igen? Jeg troede egentlig ikke man måtte genfryse mad.
      Forresten kan man købe øko kraftben på Nemlig nu:)
      Kh Anne

     • Ja, jeg har genfrosset dem og brugt dem flere gange. Det gør jeg også med kyllingeskrog, når jeg koger kyllingebouillon. Nogle gange koger jeg bare to portioner i forlængelse af hinanden og fryser det ned. Ofte når jeg har frosset brugte ben ned, blander jeg dem med friske i næste batch, hvis det giver mening :)

      Og TAK for tip om øko-kraftben hos Nemlig. Det har jeg virkelig savnet!

 9. Dejlig information.. går straks igang med ben fra en kvart ko? Her hvor jeg bor handler vi MEGET STORE kyllinger hos to gamle mennesker. Dog fin slagteri og butik, men de er på velfærdsideen som mig. Når jeg griller en af deres kyllinger på mellem 2 og 4,5 kg. Når vi har spist det vi kan, samler jeg alle ben i en gryde, plukker det resterende ben-skrog rent og fryser kødet, til diverse retter.

  Alle ben, skind, brusk mm koger jeg så i et par timer, fisker ben og urter, grøntsager op. Pas på med salt, for når man koger suppen ind er saltmængden jo stdig den samme og kan blive for voldsom. Så salt til sidst.
  En syntes det var ulækkert at koge på de ben der var rest fra måltidet, men vndet kommer jo over 100 grader?

  Svar
  • Lige en gang til for prins Knud og mig – anvender I også ben, som hver især har pillet/gnavet? i ved bordet?
   Eller piller I fra på forhånd og serverer kød uden ben?

   Svar
   • Ved kylling koger jeg også suppe på ben vi har gnavet af. Ved oksebouillon på kraftben, køber jeg benene uden kød på.

    Svar
 10. Hej Jane, super lækker blog!

  Hvordan får du presset bouillonen ind 1 gang dagligt? Drikker du det koldt, eller hælder du det altid i maden?

  Jeg har lige kogt nogle kilo oksebouillion (med lidt inspiration herfra) ;)

  Svar
  • Jeg prøver at drikke en kop om dagen men her foretrækker jeg altså kyllingebouillonen. Oksen er lige voldsom nok for mig. Og ellers bruger jeg det i madlavningen :)

   Svar
 11. Jeg har godt nok sådan en slow cooker men ikke hvor der kan vær 3 L i men skal man så beregne minter ben

  Svar
  • Tænk ikke så meget over størrelsen. Bare fyld en gryde sådan halvt eller 2/3 dele med ben og hæld vand og resten af ingredienserne over.

   Svar
 12. Hvor dejligt med en lille reminder på dette opslag.
  Vi har netop hentet 1/4 ko og hvad dertil hører af suppeben, så jeg skal koge koge koge ben en af de næste dage

  Svar
 13. Hej Jane :)

  Hvor meget bouillon kommer der ca. ud af denne opskrift?
  Jeg har min stående på komfuret nu og synes væsken er svundet meget ind – der er lang tid til kl. 9 i aften og den har stået 12 timer..
  Skal bruge den til din sommer-osso buco, men er bange for, at der ikke kommer nok ud af opskriften!

  Har brugt 3 L vand

  – Cecilie

  Svar
 14. Har endnu ikke kogt på kraftben, men har for nylig kogt på kyllingeskrog blandet med haneskrog og masser af grøntsagsender/skræller jeg løbende gemmer i fryseren. Jeg lader det dog koge 24-36 timer, indtil benene nærmest falder fra hinanden og alle de gode næringsstoffer er sevet ud i væsken.
  Jeg må lige slå et slag for denne opskrift (http://elowcarbfoodlist.org/low-carb-mexican-chicken-soup-recipe/), som jeg jævnligt laver og tilretter efter behov – den anden dag blev den lavet på netop den herlige bouillon. God og kraftfuld, jeg udelod dog kød denne gang (der er proteiner i bouillonen) men tilsatte i stedet en dåse kidneybønner og serverede nachoschips til (ikke lige lchf, I know….), det var et kæmpe hit hos alle ungerne, da vi skulle have det lidt særligt godt ;-) Og så tager det ingen tid at lave! :-D

  Svar
 15. Det er simpelthen så lækkert! Jeg henter økologisk lamme- og oksekød på en økologisk landbrugs-produktionsskole. her kan man bestille ligeså mange GRATIS kraftben, som man orker at slæbe med hjem. Så fryseren er er fuld af dem herhjemme.
  Nu kan jeg huske, at du engang skrev at kyllingeskrog kan koges to gange. Gælder det mon også oksekraftben? For jeg har faktisk bare smidt dem ud efter første kogning. Men det er da spild, hvis de kan bruges igen.

  Svar
 16. Kære Jane
  Jeg har i dag lavet 3 liter okse-bouillon. Jeg har fyldt alle de isterningebakker op, jeg havde og stillet i fryseren. Derudover har jeg fået tre store glas.
  Mit spørgsmål er nu hvor meget bouillon du bruger til suppe til 4 personer? (Forhold mellem bouillon og vand?)
  Tusind tak for altid dejlig, velskrevet inspiration!

  Svar
 17. Hej Jane!
  Nu spørger jeg sikkert virkelig dumt, men hvordan ser det ud med det gelatine man kan købe sig til, f.eks. Økologisk pulver fra Urtegården. Har hørt om nogen der lavede “sunde” vingummi’er?

  Svar
 18. Hej jane :)
  Når man har lavet bouillon og det afkølet i køleskab og det blevet som gele hvordan bruger man det så ? Smelter det når man kommer det i en suppe fx ?

  Svar
  • Ja, jeg graver bare en skefuld op med en ske og bruger det som base i en sovs fx. Eller varmer hele indholdet op og spiser som suppe :)

   Svar
 19. Her hjemme laver jeg bouillon i slow cooker- den står mellem 12-24 timer og passer sig selv. Og når jeg er klat (har tid) så er bouillonen også klar.
  Slow cookeren er uundværlig!

  Svar
 20. Hejsa.

  Lige et spørgsmål mht. de der meget fine labels du laver. Hvad er det for en maskine der laver dem og hvor kan man købe dem?

  God weekend til dig.

  Hilsen Tanja

  Svar
  • Det er sådan en old school dymo label maker. Det er Søren, der har købt den til mig i sådan en kontorbutik på nettet. Jeg tror, butikken hed noget med Printer og Patroner… Jeg elsker den og sætter etiketter på alt. ALT!! :)

   Svar
 21. Inspirerende – når det hele er kommet i kog, skal man så ikke skumme urenheder af, før det simrer? Eller fjerner man så noget, der er godt at lade blive i?
  God weekend, Hanne.

  Svar
  • Det kan man godt men jeg gør det faktisk sjældent. Jeg laver det i crock potten og jeg synes ikke, der kommer så meget skum, som da jeg lavede i gryde..

   Svar
 22. Hej Jane,
  Tak for et skønt post. Jeg vil straks give mig i kast med noget bouillonkogning- men jeg nægter at spise kød som ikke er øko, og når jeg går ind på den hjemmeside hvor I handler kød kan jeg ikke finde kraftben nogle steder. Erd et fordi I køber en del stud?

  Svar
  • De plejer at have dem separat men nogle gange har de dem kun i sådan en samlet simrekasse. Så det gælder om at holde godt øje!

   Svar
 23. Hei
  Og takk for god blog:-)
  Jeg koker kraft og legger kraftbenene i vann med eddik i 24 timer før jeg begynner å koke. Dette for å trekke mest mulig mineraler ut av benene. Kraften kan koke i 24-72 timer på svak varme.
  Kollagenet som er i langtidskokt kraft er også godt for huden ( anti-age) og bindevev.

  Svar
 24. Lige vand på min mølle. Har gerne lidt forskellig fond i fryser. Men tænkte ikke på bare at drikke den . Det skal prøves. Elsker duften i køkkenet, når den småkoger.

  Svar
  • Ja, det er sådan en dejlig duft! Jeg har lige taget en portion kyllingebouillon op af fryseren, så jeg kan få mig en kop senere :)

   Svar
 25. Hej Jane

  Tak for at minde os om denne ret og det gode ved at anvende hele dyret :-) Jeg har selv kreaturer som går på græs hele sommeren og bliver slagtet om efteråret, som jeg sælger privat i kvarte. De får det hele med – også benene. Sjovt nok er der mange som spørger om jeg ikke vil beholde benene til hundene, da de ikke lige ved hvad de skal bruge dem til. Og JA tak siger jeg og kan derefter dele ud af dem til hundevenner og selv koge en masse dejlig bouillon. Koger også fond af vildtben og det giver en fantastisk sovs til vildtkødet ved blot at blande det med lidt fløde og en sjat cognac.

  Svar
  • Uhm… fond på vildtknogler er også helt fantastisk! Det har jeg altid til at ligge i fryseren. Det bliver frosset i isterningeposer, så det er nemt at tage et par tern og smide i sovsen. Det behøver nu ikke kun være sovs til vildtkød – det kan også redde en halvkedelig portion kødsovs :-D Jeg skal i gang med at koge det her i weekenden, så jeg vil da lige overveje, om der skal sættes en portion i kæleskabet til at drikke.

   Svar
 26. Hej Jane :)

  Tak for din dejlige blog som jeg besøger ofte :)

  Jeg er også vild med benbuljong – min favorit er kogt på lammeben som jeg brækker i stykker for at komme til marven. Smager forrygende.

  Mit spørgsmål til dig er om du ved om nogen forskning på benbuljong? Jeg læser ofte om at der er mange helsefordele med knoglesuppen; og det tror jeg da gerne, men findes der nogen evidens for påstanden?

  Svar
  • Det har jeg faktisk ikke dykket ned i. Jeg har primært læst om det i de amerikanske real food-bøger (Nourishing Traditions, Nourished kitchen etc.) men jeg har ikke dykket ned i deres kildelister, må jeg indrømme.

   Svar