Sundere chokoladekalender – sådan!

Kan man egentlig selv lave en sundere chokoladekalender? Ja, det kan du. I hvert fald hvis du spørger de kloge og dygtige læsere af denne her blog.

Jeg har tit sagt, at jeg har verdens sødeste læsere her på bloggen, for det har jeg virkelig. Forleden fik jeg en mail fra en far, som i ord og billeder viste mig, hvordan hans datter Freja på 14 havde udskiftet den billige chokolade i chokoladekalenderen med ordentlig kvalitetschokolade for at kunne åbne en chokoladelåge med dejlig chokolade hver dag i december, og jeg blev så glad og rørt, at jeg straks måtte kopiere den idé.

Mine børn er 9, og de har aldrig haft en chokoladekalender (ja, ja ravnemor, I know), men i år bliver det anderledes, takket være den søde og opfindsomme Freja. For i går gik jeg nemlig ombord i projektet sundere chokoladekalender, og jeg kan slet ikke vente med at se ungernes ansigter, når jeg giver dem deres helt egen chokoladekalender. De er så nemme at fornøje, de to.

SUNDERE CHOKOLADEKALENDER – SÅDAN GØR DU:

1. Køb et antal chokoladekalendere svarende til det antal børn, du har.

2. Køb 100 g god mørk chokolade pr. chokoladekalender. Jeg købte en plade almindelig 70% chokolade og en 70% med mint.

3. Åbn nu alle lågerne og pil de billige chokoladestykker ud. Smid dem ud. Jeg får muligvis stop-spild-af-mad-folket på nakken her, men i så fald synes jeg, vi skal bruge et øjeblik på at diskutere, om billig vekao overhovedet hører under kategorien “mad”. Hvis du er ked af madspildet, så gem chokoladerne og spis dem selv eller server dem for nogen, du synes fortjener dem.

* Igen er I læsere et skridt foran, så tjek lige læsertippet i kommentarfeltet om at pille plastikindsatsen af fra toppen og fylde den med chokolade. Helt uden chokoladepletter og med lågerne intakte. Hold nu kæft, hvor smart!

4. Smelt den gode chokolade i vandbad og hæld den herefter over i en lille skål. Med en teske fordeler du nu chokoladen i de tomme huller. Hav en våd klud ved din side til at tørre det, du drypper. Lad lågerne stå åbne.

Sundere chokoladekalender DIY

5. Sæt de nyfyldte kalendre et køligt sted og lad chokoladen stivne.

6. Luk lågerne igen, evt. med et lille stykke tape, hvis de ikke skal hoppe op, og giv kalendrene til ungerne. Fortæl dem, at de ikke behøver stille den op af radiatoren, hvis de skal have den på deres eget værelse.

Det var det!

Nå ja, det virker måske som meget at gøre ud af at undgå, at ungerne får 4 g dårlig chokolade om dagen, men altså, sådan er der jo så meget. Jeg glæder mig mega-meget til at se ungernes ansigt, når de bliver præsenteret for deres livs første chokoladekalender.

NB: Hvis nu du kender mine børn i virkeligheden, så lad lige være med at spørge dem, om de blev glade for chokoladekalenderen. De får den først på søndag!

AFSLØRING OG ANBEFALING

Og så vil jeg lige afsløre en lille ting: Jeg er virkelig bare overhovedet ikke julemenneske. Som i overhovedet ikke. Stod det til mig, sprang vi hele balladen over eller rejste til et sted med palmestrande, indtil verden er færdig med den slags.

Jeg skal da selvfølgelig nok jule en lille smule, men det bliver ikke her på bloggen, at du bliver mødt med julekalender med en låge, der skal åbnes hver dag i december og den slags. Bare lige så vi har forventningsafstemt på det punkt.

Vil du gerne have julestemning for alle pengene, synes jeg, du skal drible over til Ann-Christine. Hun er allerede godt i gang, og hun gør det altså virkelig godt, på både julehygge og madfronten.

De bedste fra Madbanditten – kan forudbestilles nu ♥

Min nye bog, De bedste fra Madbanditten, indeholder opskriften på at få langvarig succes med en Low Carb-livsstil, hvad enten du ønsker et vægttab med Keto eller bare en sundere livsstil uden sukker og kornprodukter.

Læs mere her og forudbestil dit eksemplar: De bedste fra Madbanditten

56 kommentarer til “Sundere chokoladekalender – sådan!”

Skriv en kommentar

 1. Det er da en perfekt ide..!!
  Og de der chokolade julekalendere syntes jeg i øvrigt ikke engang smagte godt da jeg var barn, synes det smagte af pap.. :P Så det er da en perfekt ide, at skifte den ud med mørk, god chokolade.! og man kan vel så også variere smagen lidt fra låge til låge, tænker med mynte som du foreslår, men vel også appelsin osv. :)
  Nu ligger mit barn stadig kun i maven..:P hehe.. men det bliver da skrevet bag øret til den tid engang kommer, hvor det bliver aktuelt med julekalendere.

  Svar
  • Ja sød idé, ikke? Siden jeg postede dette indlæg for nogle år siden, er der dog kommet julekalendre på markedet som allerede indeholder 70% chokolade. Men her får man en, der ligner ‘de andres’ :)

   Svar
 2. Det er godt nok en god idé, jeg tænker dog at bruge sukkerfri chokolade, med stevia. Den findes både i mørk og lys. Ville nu være lidt betænkelig over om plastikken kan tåle varme, og om den i forvejen afgiver skadelige stoffer, men PYT det er jo JUL ;)

  Svar
 3. Nu kan man købe en kalender, som er tom. Det er fra hjemmesiden blandselvjulekalender.dk
  Det er ret smart. Jeg vil putte både 70% chokolade og julepynt og små sedler med opgaver eller juleaktiviteter i. Der er forskel på rummenes størrelse.
  Regner også med at jeg laver en liste over hvad jeg putter i, så jeg lige kan forberede ;)

  Svar
  • Ej hvor sjovt! Jeg blev lige så glad, for jeg troede, man kunne “blande selv”. Men det er jo bare selve julekalenderen, de sælger og så skal man selv fylde den. Så er vi jo ikke kommet meget længere end sidste år (bortset fra at den jo er ren og meget pænere end dem, man køber)

   Svar
 4. Det var da en smart ide. Jeg plejer dog bare at købe en chokoladekalender med ordentlig kvalitetschokolade til mine børn.

  Svar
 5. Sikke en sjov ide og når ungerne så bliver glade er det jo endnu bedre :)
  Jeg vil lige anbefale at man lærer sig at temperere chokolade, som skal bruges til sådan nogen ting her samt til at overtrække ting med – chokoladen får en meget bedre konsistens, som også holder ved stuetemperatur!

  Svar
 6. Hey Jane, hvordan gik det med at åbne chokolåger?!? Alle skulle have ret til en chokoladejulekalender – ikke mindst os voksne, som måtte trækkes igennem uspiselige kalendere i barndommen ;-)

  Svar
 7. Min søn er seks måneder, så det med julekalender ligger lidt ude i fremtiden. Til gengæld er det befriende at læse om både dig, Jane, og flere læsere her i kommentarerne, der ikke er særlig jule-agtige. Jeg er det heller ikke, og alle har travlt med at fortælle mig, at det må jeg ændre på, nu jeg er blevet mor. Jeg tror nu godt, jeg kan blive en god mor uden at gå all in på alt det jule-halløj :-)

  Svar
 8. Nogen burde opfinde et gør-det-selv-chokoladekalender-sæt med en form og en front, som kan genbruges år efter år. Sæt i gang! :-)

  Svar
 9. Ej, men hvor er det da fint fundet på!
  Jeg har endnu ikke fået forespørgsler på chokoladekalendre herhjemme, men skulle det ske – så ved jeg da præcis hvordan den skal laves ;)

  Svar
  • Men jeg vil gerne advare dig om at skrive et blogindlæg om det, skulle det komme så vidt. Det kan åbenbart vække utroligt meget vrede at komme god chokolade i en chokoladekalender. Just sayin’! Vi holder os til mindre kontroversielle emner fremover ;-)

   Svar
 10. Det var da en rigtig smart ide. Kan være, jeg skal prøve det til vores børn næste år :-D

  Vi har ikke haft chokoladekalendere hos os i mange år. I år har vi dog købt en chokoladekalender med mørke økologiske chokolader fra AMMA. Den kostede 155 kr., og set i forhold til hvad en kinderkalender eller Toms chokoladekalender koster, så synes jeg bestemt det er fair til prisen, og vi eeelsker chokolade hos os (og børnene elsker også det mørke) :-)

  For du har helt ret; det er virkelig noget møg, det der er i de børnejulekalendere. Ikke bare ud fra et LCHF perspektiv, men sådan helt generelt!

  Svar
 11. Smart!
  Frellsen laver også en med mørk chokolade. Og så findes der da heldigvis alternativer til de billige vekao-kalendere i dag – hvor sunde de er kan diskutetes ;-) Men de smager da bedre.

  Svar
 12. Jeg er nød til at komme med en kommentar, for jeg synes i får det til at lyde som om alt det vi kan købe til vores børn er noget lort. Jeg er bestyre i et Summerbird Chocolaterie og vi har en børne-chokolade-kalender. Den er ikke LCHF men det er kvalitets chokolade på højeste plan, det er økologisk og mælken der er brugt i nogle af stykkerne er udelukkende fra køer på græs. Der er godt nok sukker i men mindre end i mange andre chokolade typer på markedet og det bedste er at det hele er lavet med kærlighed til de gode råvare og den gode smag.
  Dette skal IKKE ses som en reklame, men jeg er stolt af at vi tilbyder et kvalitets produkt til børn så vi kan komme væk fra de dårlige kalender der ude. Der findes altså lækre og gode chokolade kalendere til børn.

  Svar
  • Det synes jeg da også er helt på sin plads at nævne, og det glæder mig at den slags findes. Gid flere producenter ville tænke på kvalitet i børne”mad”, det ville gøre mig rigtig glad!

   Svar
  • Enig – der er flere kvalitets-kalendere.
   Men desværre kræver de selvfølgelig både flere penge – og tid at skaffe.
   Pengene siger sig selv – man kan ikke rigtigt forestille sig meget kvalitet til 6-20 kr.
   Tid – fordi de for de fleste skal opspores online eller i specialbutikker (som ikke alle har de produkter)… og da de færreste selv er vokset op med det, kræver det nok lidt ændret tankegang… desværre.

   Tror næppe min søster synes om tanken om at skulle købe chokoladekalendere for 800kr for 800 gram..
   (Ehhh og jeg må da indrømme at jeg uden børn også er stået af når der er så mange).

   Svar
  • Det er uden tvivl bedre end de her 10 kr. kalendre. Det er glimrende med alernativer, meeen….

   Jeg kiggede lige, og Summerbid kalenderen koster 199 kr.

   Herefter, hvis du ser på ingrediens listen:

   JULEHJERTE – Mælkechokolade 49% og praliné.
   JULEHJERTE HVID – Hvid chokolade 36%, appelsin og nougat.
   MÆLKEBAR – Mælkechokolade 49%.
   JULEGRIS – Mørk chokolade 61% og marcipan.
   JULEHJERTE LAKRIDS – Hvid chokolade 36%, karamel og lakrids.
   JULEHJERTE NOUGAT – Mælkechokolade 49% og nougat.
   AMBER BAR – Amber chokolade 36%.
   JULETRÆ – Mørk chokolade 61%, marcipan og hindbær.

   Så snakker vi procenter fra 36% til 61% – det gør den helt sikkert til en bedre kvalitet, men det er meget lidt LCHF venligt.

   De billige kalendre koster 10 kr., og vi havde købt den 86% chokolade som blev benyttet til 10 kr. på tilbud….

   Janes brugte økologike koster ca. 20 kr. for 100 gram, og så snakker vi 50 kr. vs. 199 kr. ved samme chokolademængde (som der dog slet ikke kan gå i de kalendre).

   Det er fint, men det er også dyrt, og procenten er ikke prangende.

   Svar
   • Tak for jeres positive respons.
    Jeg skriver ingen steder at den er LCHF venlig blot at det er muligt at få god kvalitet chokolade til børn. Jeg er sikker på at børn som er vant til at spise LCHF meget gerne vil have mørk chokolade, men i min dagligdag møder jeg utroligt mange børn som ikke vil have mørk chokolde. Og Brian – jeg kender vores ingredienser ;). Og hvis vi skal snakke procenter, så er de 36% kakaosmør i en hvid chokolade det finder man bestemt ikke mange andre steder på markeder, hvis det overhovedet finde. Vores mælkechokolade er på 49% hvilket er meget højt af en mælke chokolade. Og vores nougat er på 38% hasselnødder.
    Det eneste jeg ville frem med er at det er muligt at få kvalitet chokoladekalender til børn, igen her siger jeg ikke en LCHF kalender.
    Med risiko for at jeg nu bliver haglet ned og skældt ud, alt økologi er ikke kvalitet, det har vi (Summerbird) erfaret i processen med at omlægge produktion til økologi.
    Ja børnekalenderen koster 198kr for 200g chokolade. Men folk giver jo gerne 180kr for en LEGO kalender fordi de ikke synes skal have alt det lort der er i de billige kalendere, derfor betaler mange lidt mere hos os, få at noget ordentligt, det er i hvert fald det jeg høre i min butik.
    Som det sidste vil jeg da sige at jeg synes det er en kanon ide med at fylde noget andet chokolade i en billig kalender, og det var slet ikke det jeg anfægtede, blot at i gav udtryk for at alle børnekalenderen var noget lort. Det er det altså ikke.
    Ha en fantastisk dag der ude.

    Svar
 13. Virkelig godt tip.:-) jeg gjorde selv samme da jeg var barn, da jeg synes det chokolade der var i kalenderen smagte dårligt.;-)
  Jeg genfyldte bare gamle julekalendere fra tidligere år.
  Så super godt trick.

  Til info er jeg den dag i dag 28.:-)

  Svar
 14. Når julen er ovre, kan plastik indsatsen bruges til at støbe “vingummier”. Og man kan jo også lave en vingummi-kalender til de børn der ikke kan lide chokolade.

  Kh.
  Anne-Marie

  Svar
 15. Annoncerede for 14 dage siden til svigerfamilien, at vi fremover gerne vil takke nej til den slags kalendere. Hvor ville jeg ha ønsket at set dette fif tidligere – og undgået de efterfølgende sure miner og bemærkninger, når nu han er den eneste i gruppen af fætter og kusiner, der er anderledes (kvalitets bevidst).

  Svar
 16. Genial idé! Og tak for et godt grin fra morgenstunden ;) Man skal være seriøs chokoladekalender kender, for at kende til det trick ;) Glæder mig til at høre, hvad de sagde til det :)

  Svar
 17. For katten – det var smart!!! Ville ønske jeg havde set det FIF noget tidligere. Knægten på 8 (på mandag) får hvert år en chokolade kalender af svigermekanikken (til den nette sum af 6 kr., så tvivler endnu mere på ‘kvaliteten’). I starten smed jeg dem bare ud (ja, jeg er også en ravnemor), og de sidste par år har han selv smidt dem ud, da han ikke kan lide dem – kun mørk og gerne 70-85%

  Svar
 18. Det trick brugte vi på min efterskole tilbage i 1990. Simpelthen så dejligt med ordentligt chokolade i stedet for det der crap de kommer i. Jeg kan forresten varmt anbefale at komme den smeltede chokolade i en engangssprøjtepose – det gør fordelingen i hullerne SÅ nem ;-)

  Svar
 19. Hej – fin ide og fin side. Og kæmpe hurra for kreativiten. Man kan også købe julekalender med kvali mørk chokolade så undgår man madspildet du taler om. Lindt laver bla en og jeg under gerne børnene en kvalikalender HVIS de skal have chokoladekalender.
  Nu er god chokolade ikke kun mørk så hvis børnene ikke kan forholde sig til den, så køb en lys kvalichokolade – det findes også. Vekao har ingen steder hjemme – heller ikke som pålægchokolade – hvor skulle vi skamme os at prakke børn sådan noget på.
  Glædelig jul allesammen med eller uden kreative eller købte kvalitets chokoladekalendere

  Svar
 20. Smart! Hvis ikke min datter havde valgt at bede om en LEGOjulekalender, havde jeg da lavet samme trick!

  Synes faktisk det er rart, at der er kommet flere løsninger uden slik på markedet dog :) Sidste år fik hun også sådan en, bare den fra ramasjang, men hun er også stadig så lille (snart 5), at de små gaver værdsættes endnu :) det nok ikke det samme, når de er 9 år? Og nåh ja, så koster de der kalendere også en del mere end slikkalenderne, men har osse kun en, der skal have kalender i år ;-)

  Svar
 21. Ang. det med de søde læsere så handler det jo om at “hvor godtfolk er kommer godtfolk til” ;)
  Har ventet med at købe chokoladekalender netop fordi jeg ved at det er noget møgchokolade i de fleste af dem, overvejede en økologisk, men selvfølgelig! Den skal jeg da selv lave. Tak for videreformidling af ideen :)

  Svar
 22. Skulle lige til at skrive et forarget indlæg – netop pga at du åbner synligt ;)

  Kan trøste dig med at i 2009-2013 har jeg ikke holdt jul, eller været i DK i jul og nytår…
  Årets planer er endnu ukendte, men har nydt det.. også da det er en af de få ferier manden holder.
  Vi har været 2-5 uger væk i Beijing, Lissabon, Tyskland og 2*Road Trip i USA…
  Der er jo ingen der siger at man skal blive hjemme og holde jul, børn eller ej! :)

  Selvom jeg ikke har holdt jul i alle de år, så følger jeg stadigvæk med i spændende ting, og nyder decemberhyggen meget mere.

  En anden måde at lave chokoladekalender til dem, kunne være at købe en chokoladeform med julemotiver – og så lave en ‘kasse’ med 24 rum – selv lave forsiden (hvis det skal være kalenderform) eller bare pynte op som fx med 24 æsker i stil med (lav dem selv) tændstikæsker..

  Anden måde kunne være i stil med en af de mange ideer på http://www.juniorbusiness.dk/28-ideer-til-bornenes-pakkekalendere-lav-selv-eller-kob-de-fineste-kalendere.html

  Svar
  • Jeg er sikker på at det fremgår mere end tydeligt, at jeg ikke er begavet med et krea-gen, så den fine gør-det-selv-løsning vil jeg lade stå til inspiration til alle de dygtige kreative læsere her på bloggen. Haha!

   Svar
 23. Åh hvor befriende, en blog næsten uden alt det julehalløj. Troede efterhånden jeg var den eneste mor der havde det sådan ;-) Glæder mig til fortsat at følge dig :-)

  Svar
 24. Hihihihihi Fed start på morgnen her. Et godt grin og kærlighed – det er en god cocktail.

  I år får min søn på ni og min datter på 20 også en chokoladekalender ;)

  Svar
 25. Mine kan desværre ikke lide den gode mørke chokolade :( Til gengæld har min mormor, som plejer at levere chokoladekalendere til børne- og oldebørn, forstået og accepteret, at de ikke må få den. Heller ikke selvom det ikke er den helt crappy ;-) Så da hun var forbi den anden dag, havde hun i stedet et gavekort til BR med. De skal jo ikke snydes, synes hun, de stakkels børn med hysteriske forældre ;-) Rigtig god løsning her!
  Har dine aldrig stillet spørgsmål ift ikke at måtte få? De må vel have nået en alder hvor “det må alle de andre i klassen”?

  Svar
  • Nej faktisk ikke. De er jo så grundigt indoktrinerede, Eva ;-) Men seriøst, de spørger faktisk aldrig. Men de får jo også en hel masse (andet), så det er ikke askese, men de stiller sig fint tilfredse med det, de får tilbudt herhjemme.

   Svar
   • Hvor dejligt :) Mine klager heller ikke, de er også glade og tilfredse med det, der er på menuen her. Og et gavekort til BR er klart federe og holder længere ;-)

    Svar
 26. Super god idé, Jane. Det vil jeg selv bruge, når jeg får børn, for synes ærlig talt, de chokolader smager dårligt.
  Måske kunne man i stedet for at åbne alle lågerne, åbne kalenderen i toppen som en pakke morgenmad og trække hele plastik arket med alle chokoladerne i?
  Tak for god inspiration, læser med her dagligt.
  Venlig hilsen Dina

  Svar
  • Ja den idé er åbenbart helt åbenlys for jer allesammen – haha – men mig, der ikke har haft en chokoladekalender mellem hænderne i 25 år er jo helt på herrens mark her ;-)

   Svar
   • Freja åbnede den også i enderne :-)

    Vi må efter Jonas så han kan lave nogle mere forklarende billeder i fremtiden.

    Svar
  • Da Freja lavede den, der smagte vi lige på de chokolader der blev pilet ud – det er virkeligt ringe – jeg forstår ikke at børnene normalt tager godt imod dem.

   “Chokoladen” er sådan helt grynet.

   Freja har lavet vores af Marabou Premium 86% – jeg kan se Jane har brugt 70%, og til de fleste er 70% nok et godt valg – man have spist sukkerfrit i et stykke tid før man bliver glad for den helt mørke – smagsløgene ændrer sig helt enormt når man ikke spiser sukker.

   Svar
 27. Ai – Jane!, kan man overhovedet være en go’ mor uden at have givet dem en chokoladekalender i hele deres liv ? Pjat, jeg fik dem som barn, måske er det derfor at min humor er så skæv ?

  Ligesom dig, så er jeg altså bare heller ikke et julemenneske, så vi kunne sagtens tage til et sted hvor der gror palmer, sidde i bikini og sippe drinks i dus. Det er sjovt du nævner Ann-Christine, for hendes blog kigger jeg på hvis jeg, lige inden juleferien, alligevel beslutter mig til at finde noget stemning.

  Dog synes jeg, at det er hyggeligt at lave grafik til KunstnerKram til julen..

  VH Hanne

  Svar
 28. Man kunne også åbne julekalenderen i toppen og liste plastikindmaden ud den vej. Så ødelægger man ikke den knitrende låge-åbnings-fornemmelse for ungerne :)

  Svar
   • Også posted på Facebook:

    Hej Jane. Jonas’ billeder har muligvis ikke været præcise nok – jeg nåede ikke at se dem – Freja valgte dog at åbne chokoladekalenderen i enden – så får du lige pappet til at slippe i limen, og trækker hele plastic pladen ud – du kan lige give den en lille klat lim når du putter den tilbage ind. Så er alle lågerne intakt når de skal åbnes.

    Ps. Jonas Sommer Nielsen som skrev til dig, og hans kærreste Isa Lykke Hansen bor hos os midlertidigt – Freja Binnerup er min datter og ikke Jonas’, men det kan du jo ikke vide.

    Vi kører alle 6 i husstanden LCHF – vores hus startede med LCHF i September da Jonas og Isa flyttede ind – meget af det baseret på dine super bøger – jeg er selv meget modstander af slankekure, og LCHF har været et super alternative – min vægt er gået fra 81 kg til 69 kg med LCHF og cyklen på arbejde….

    Svar