Hvor mange søde sager må jeg spise på LCHF?

Kan du huske dengang i 90’erne, hvor det pludselig blev kendt, at fedt var farligt og fedende, og vi derfor allesammen lærte, at vi skulle spare på det?

Det fik os til at forsage chokoladen (puh, alt det fedt) til fordel for de fedtfrie og farverige vingummier, og der opstod en verden af fedtfattige kageopskrifter og fedtfattige desserter.

De levede fuldstændigt op til tidens sundhedskriterie om lavt fedtindhold og faldt derfor i den mentale boks inde i hovedet, der hedder “sundt eller i hvert fald rimeligt sundt“.

Og ting i den kategori kan man trygt spise lidt ekstra af det, så et stykke kage blev til to osv. Kan du huske det?

“LCHF-desserter og kager”

Den samme tendens ser jeg ind imellem med LCHF.

Når søde sager er lavet af “tilladte LCHF-ingredienser”, ryger de direkte ned i samme mentale kasse og får et lille “ok-sundt”-stempel på sig.

Sagen er, at lækkerierne, hvor meget de end opfylder kriterierne for kulhydrat- og fedtindhold, er langt mindre næringsrige og næringstætte end rigtig mad.

Smør er da bestemt udmærket og bidrager da også både med A- og D-vitaminer, men sammenligner vi næringsværdien med et måltid bestående af kød, grøntsager og sovs, kommer smørret (alene) jo slet ikke på niveau.

Sødemidler og lyst til mere sødt

Et andet problem, som mange oplever med LCHF-lækkerierne er, at de fastholder lysten til den søde smag. Og den søde smag alene kan trigge gamle mønstre, uanset hvor “lovlige” ingredienser den kommer fra.

Og så har man pludselig spist den halve bradepande med low carb brownie og kan ikke forstå, at man ikke taber sig på det der LCHF.

Det pudsige i den sammenhæng er også, at det kan vække forbavselse, hvis jeg laver mad, hvori der indgår rodfrugter eller frugt, men der er ingen, der løfter et øjenbryn, hvis jeg kører en hel plade chokolade ned.

Er der så ikke sket en fejlslutning et eller andet sted?

Mange kalorier men ingen nævneværdig mæthed

Et sidste problem er, at lækkerierne indeholder utroligt mange kalorier uden at mætte lige så meget, som den samme mængde kalorier i rigtig mad.

Og får man mange kalorier indenbords, er det altså stadig svært at gå ned i vægt. Den ligning er ikke ophævet ved, at vi kalder kagen LCHF eller kategoriserer lækkerierne som sunde.

Og hvor meget jeg end selv ville ønske, at jeg kunne spise ubegrænset af chokolade og stadig holde vægten, så kan jeg ikke det.

Jeg kan til gengæld spise ubegrænset med rigtig mad uden at behøve bekymre mig om vægten, men det er, fordi jeg bliver mæt og tilfreds og derfor naturligt stopper med at spise, inden jeg spiser for meget. En grænse som flyder, når der er kage på bordet.

Overforbrug af søde sager stopper vægttabet

Jeg hører fra mange, som kæmper med vægten, og som ikke forstår, at de ikke går ned i vægt med LCHF.

Kommer man lidt tættere på, er der ofte et overforbrug af søde, tilladte sager. Jeg siger ikke, at det altid er det, der står i vejen, men bare, at det kan være en fin start at se på sin kost og sin livsstil med ærlige øjne.

Man behøver ikke bekende sine synder til mig eller nogen andre, men bare starte med at se, om man ikke inderst inde godt selv ved, hvad det er, der spænder ben.

Så hvor mange søde sager må man spise på LCHF?

Så svaret på, hvor mange søde sager, du må spise på LCHF, er:

Ligeså mange, som du ville spise på enhver anden kost!

Dvs. den mængde, som passer dig og din livsstil, og som giver mening ift. dit mål med din kost.

Det er ikke en anbefaling af asketisk, kageløs levevis men mere en lille opfordring til, at du er bevidst om, hvornår du spiser kage, og hvornår du spiser rigtig mad.

LCHF-kager

Pekan Pie bidder og små chokoladetærter fra LCHF Brød & Kager. Foto: Columbus Leth

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

68 kommentarer til “Hvor mange søde sager må jeg spise på LCHF?”

Skriv en kommentar

 1. Jeps. Chokolade med smør! Uha uha. Men hvis det kan skære en halv plade ned til 2 stykker, så er det værd at prøve.

  Svar
 2. Det kunne være fedt, hvis du lavede dine billeder til link til opskriften. Jeg sidder tit og tænker “nøj, det ser lækkert ud – men gad vide, hvad det er for en opskrift…”. Ofte sjovt nok til kagerne :) bare lige en tanke. Men lææææækker blog!

  Svar
 3. Åh kender alt for godt, det med at spise en”sund” kage. Har kæmpet med at komme tilbage på sporet.
  Så jeg har oplevet det på egen krop?

  Svar
 4. Hej Jane.
  Har nu været igang med Keto siden start januar og har smidt 8 kg hvilket jeg er lykkelig for og fortsætter den gode livsstil. Jeg kigger tit på de søde sager men vælger at lade være at lave dem da jeg er bange for at ryge tilbage til den gamle livsstil hvor det var en del af aftenhyggen næsten hver aften. Og jeg synes faktisk heller ikke jeg mangler det, er jo bare dejlig mæt. Synes ikke Keto har været svært men tænker nu at er der dage hvor man gerne vil bruge lidt andre råvarer er det jo ok at skæve lidt mere mod LCHF ? tak for inspiration og gode indlæg ?

  Svar
 5. Hej Jane … Jeg vil rigtig gerne i gang med LCHF primært pga. jeg er blevet glutenintolerant og lidt overfor sukker i store mængder… Glæder mig til at prøve LCHF… men jeg har en meget sød tand og elsker at bage til mit arbejde og kirke og nogle gange er der også en lækker kage på arbejde… Hvad hvis der er kage på arbejdet eller jeg skal til 1 års fødselsdag som jeg skal snart med boller og lagkage og der ikke er andet at spise og jeg spiser fx et stykke kage eller moderat af hele menuen hvad sker der så i kroppen på mig når den er vandt til LCHF ? tænker også i forholdt til vægt – vil den så eksplodere dagen efter ? ikke fordi jeg skal tabe mig men vil bare gerne vide hvor meget et stykke kage, chokolade eller en hel menu betyder … Håber du kan hjælpe for det er min største bekymring… Maden ser jo lækker ud og kan sagtens spises på restaurant osv kan jeg se for der er det jo bare en god bøf med bearnaise og grønt :-) Vil selvfølge prøve at undgå søde sager men just in case – vil gerne være forberedt

  Svar
  • Hej Louise
   Der vil ikke ske noget drastisk ved at du spiser kage en dag. Det vigtigste er at det ikke er noget, der sker hver eller hveranden dag. Rent fysisk vil der ske det, at dine glykogendepoter (“kulhydratdepoter”) bliver fyldt op, og du vil muligvis kortvarigt være tilbage på kulhydratdrift. Din vægt kan godt stige, men det skyldes, at kulhydrater binder væske til kroppen. Det forsvinder efter nogle dage og du er så tilbage på fedtdrift igen.

   Du kan dog godt risikere at få ondt i maven og blive utilpas, men det er meget individuelt.

   Svar
   • 1000 tak for et konkret svar !!! Bare rigtig rart at vide… Skal i gang med LCHF. Gluten undværer jeg allerede pga. intolerans men har stadig problemer med sukkeret… Bare dejligt at vide at jorden ikke går under ved fx at tage en bolle til den fælles morgenmad på arbejdet selvom det ikke er anbefalelsesværdigt

    Svar
 6. Hej Jane – i tråd med dit blogindlæg, så har jeg faktisk undret mig lidt over, hvorfor forsiden på dine nye bog stort set kun er billeder af lækkerierne?

  Svar
  • Forsiden er en morgenmadssituation. Vi havde først lavet en aftensmadssituation men den blev kasseret. Sådan går det desværre nogle gange…

   Svar
 7. Godt svar.

  I min hverdag spiser jeg det min krop siger, den har lyst til, og ja, der ryger da søde sager ned, men oftes i form af frugt, fordi når jeg mærker efter, hvad jeg helst vil have, så er det sjældent, et stykke kage

  Svar
 8. Dejligt indlæg – for det er netop det der ofte sker…
  Selv har jeg gemt uanede mængder opskrifter på lækkerier, men mængden der laves?? Ehh… heldigvis lav :D

  Svar
 9. Synes faktisk det et lidt sjovt når andre lchf’ere vrænger på næsen hvis jeg har to minimajs på en tallerken med mad der ellers er helt lchf “korrekt”, eller synes jeg er vildt liberal fordi jeg er begyndt at spise rodfrugter 3-4 gange om måneden

  Svar
 10. Det er en vigtig pointe at LCHF ikke er carte blanche til lækkerier, men jeg synes altså ikke at det er dit ansvar at dosere opskrifterne med politisk korrekthed. Personligt er det også opskrifter på godter der fanger min opmærksomhed, men det er da bare fordi det er de opskrifter jeg har sværest ved selv at udtænke – og fordi jeg trods alt hellere serverer sunde godter end Haribo. Alm. god mad af gode råvarer kan jeg langt hen ad vejen godt selv udtænke. Blot et forsøg på at forklare hvorfor det måske er de søde opskrifter der får størst opmærksomhed i bøger/på blogs/på sociale medier. Slutteligt tak for dine skønne bøger – de er blevet hele familiens favoritbøger fordi de er så ligetil.

  God lørdag – Vh. Mona

  Svar
  • Tak for det, Mona :) Jeg vil nu alligevel gerne påtage mig det ansvar at vise, at det ikke er søde sager det hele. Men det er nu nok de færreste, der tror det (inderst inde) ;-)

   Svar
 11. Meget relevant og spot on -for der ER altså også noget med LCHF lækkerier: De er bare så gode! Udover at man nemt kan komme til at spise for meget, kan man (-øh, jeg kan ihvertfald..) alt for nemt give sig selv lov til at at spise dessert hver aften. Det er jo “okay” når det er flødeskum med lidt bær og hakket mørk chokolade. Men det ER jo kalorie tungt regnet ud på et gennemsnit. Det er bare som om at mange ikke vil anerkende det – og så bliver LCHF måske en skuffelse for dem der havde forventet en choko/mandel/fløde-kur.
  Jeg synes ofte der er for lidt fokus på grøntsagerne og alt det skønne de kan laves til – men der er også mange fristelser fordi der bliver udgivet meget af det der sælger: LCHF godterne. Den var ikke kun (kærligt) møntet på dig, Jane, det må du kunne vurdere på salgstallene af din dessert bog (?) -Men også ugebladene, og andre store bloggere :)

  Svar
  • Point taken ;-) Ej faktisk er kagebogen den, der har solgt færrest eksemplarer af mine tre bøger, men den har jo stadig solgt virkelig godt.

   Men jeg anerkender mit ansvar i at balancere det – også her på bloggen :)

   Svar
 12. Tak for det her indlæg :-) Det minder mig om, at jeg nok lidt for ofte spiser lidt søde sager, istedet for fx frokost. Selvom de kager jeg laver er ‘sunde’, så er det bare ikke det samme som en farverig salat. Kage må høre til i weekenden :-)

  Svar
 13. Hej Jane,
  Jeg har været på den med at spise liiiidt for meget af det søde, mens jeg var på LCHF i foråret. Og så faldt jeg totalt i henover sommeren og efteråret, som nu har gjort, at jeg har et BMI på 31, men som bør være BMI 26. Jeg står for at skulle have fjernet mine bryster og lavet nye (grundet arvelig brystkræft) og kirurgen vil ikke operere mig, før mit BMI er på 26 = 12 kg ned. Dette skal jeg nå inden 28/4-15.
  Grunden til at jeg faldt i var afsavnet af rugbrød :(… men vil nu igen med ovestående “gulerod” om operation starte LCHF op igen. Og der er jo masser af “brød-opskrifter” samt brød-blanding. Mit spørgsmål til dig er: hvor meget/ofte kan man tillade sig en skive brød-blanding uden at det har påvirkning på vægttabet?
  Tak for en god blog med inspiration og opskrifter.
  God week-end – uden chokolade ;)

  Svar
  • Åh det kan du kun selv svare på. Ingen er jo ens og det er jo ikke sådan at det er brødet i sig selv, der feder, men lige så meget hvad man i øvrigt spiser. Selv bliver jeg ikke mæt af LCHF-brød og mange af dem indeholder mange kalorier (og kulhydrater) og derfor er det (for mig) ikke det smarteste valg, hvis jeg gerne vil ned i vægt.

   Svar
 14. Godt indlæg Jane!

  Jeg synes personligt ikke det er så svært, for jeg syntes der er en naturlig stopper i forhold til kage-delen, jeg føler mig “fyldt” efter et par cookies

  Svar
 15. Virkelig klogt og rigtigt indlæg, Jane! Jeg har selv opsat den målestok for mit forbrug af søde, lchf-sager, at hvis jeg begynder at gå rundt om køleskabet som et indespærret rovdyr og tænke på mit næste “fix”, når jeg har givet mig selv lidt for frie tøjler, så er den gal. Men hvis jeg kan sætte mig ned og nyde fx et stykke lchf-brownie eller lidt mørk chokolade med en god kop kaffe og så gå uanfægtet videre med dagens gøremål, så er det ok. Og så må jeg gerne.
  For det har jeg egentlig også gjort op med mig selv – at jeg er så relativt tilfreds med mig selv og min vægt, at jeg gerne må forsøde tilværelsen lidt med jævne mellemrum, i det omfang jeg kan holde vægten og have det rart med det. Og på et eller andet tidspunkt bliver jeg sikkert så klog og voksen, at jeg kan klare at administrere det :)
  God fredag! :)
  Louise

  Svar
  • Det synes jeg er en fin målestok. Den bruger jeg også, om end på en lidt anden måde. Hvis jeg pludselig begynder at snacke og gå på jagt i skuffer og skabe, så handler det tit om enten at jeg ikke har fået spist nok rigtig mad eller at jeg er urolig over et eller andet. Og hvis det er sidstnævnte må jeg jo finde ud af hvad det er… ;-)

   Svar
 16. Enig enig, bliver så ærgerlig når LCHF kosten bliver til at bestå af chokolade, kokosolie og mandelmel.. for det er tilladt. Hvis man er fyldt til randen med førstnævnte levner det meget trang plads til det næringsrige. Dejligt at du tager emnet op :) God weekend herfra ( Hilsen hende der helt sikkert har chokolade på lager til spisning i weekenden ;)

  Svar
  • Og omvendt kan man sige, at hvis man spiste den rigtige mad først ville der ikke være plads til alle lækkerierne ;-)
   Hilsen en, der har huset fyldt med julelækkerier fra foto. Oh my…!

   Svar
 17. Tak for endnu engang et superreflekteret indlæg om dette emne. Jeg er meget enig med dig :)

  Jeg er langt om længe kommet godt i gang med vægttab via LCHF, som for mig betyder, at jeg er nødt til at være striks. Sådan er det: Vil man se resultater, så kræver det altså noget fokus, en indsats og nogle afsavn. I dette tilfælde LCHF “slik”
  Men jeg kan da også godt se, at som december nærmer sig, så vil der komme flere og flere fristelser, og jeg er nødt til at forberede mig på at have en eller anden form for plan for at kunne modstå alle de lækre, søde sager.
  Jeg genlæste dit julehæfte og overvejede et kort øjeblik at lave marcipan selv her til jul, men er nået frem til, at marcipan bare er en fælde for mig – det er ikke sukkeret i marcipanen, jeg ikke kan styre. Det er selve marcipanen (ligesom jeg snildt kan køre en hel omgang bounty ned)

  For mig er det blevet sådan, at jeg i så lang tid som muligt må holde mig fra sagerne (med undtagelse af to julefrokoster), og selv i julen har jeg faktisk en plan om at holde min kostplan og øve mig allerede nu i at være bevidst om, at det trods alt er jul igen allerede næste år, og at jeg nok overlever at undvære både tarvelige købepebernødder og dårlig chokolade.
  Jeg vil i stedet nyde den gode, fede julemad, lidt nødder og mørk chokolade. Og et rigtig godt glas vin den 24.
  Til gengæld regner jeg med, at min belønning er, at jeg kan fejre nytår ca. 10 kg lettere end nu :)

  Svar
  • Godt du har fokus på det, der trigger. Jeg kan heldigvis ikke spise ret meget af min hjemmelavede marcipan, men jeg kan til gengæld rydde fadet, når det er Janes peakannødkage.

   Problemet er bare at skulle slås hele tiden, fordi vi ikke kan foretage os ret meget her til lands uden at sætte noget spiseligt på bordet. Vi har brug for en holdningsændring på den konto. Jeg håber, du kommer godt igennem julemåneden og kan glæde dig over et fint vægttab, når du står festklædt nytårsaften :-)

   Svar
   • Helt enig i det sidste – jeg er dog begyndt at sige det som det er: “Nej tak, jeg er på kur”. Det har de fleste egentlig ok respekt for.
    Når vi har fællesmorgenmad og den slags på arbejdet har jeg mit eget “brød” med, og kan jo så sagtens putte ost på og den slags.

    Vi skal til en del fødselsdage osv. her op mod jul, og derfor KAN jeg ikke forvente at tabe mig, hvis jeg også giver los der. Så jeg springer dessert, brød og vin over venligt og diskret. Når det er desserttid, kan man heldigvis som regel undskylde sig med, at man er mæt af alt den dejlige mad :P

    Svar
  • Sejt Anne! Og simpelthen sådan en vigtig erkendelse, den der med, at vi ikke kan få det hele! Det kan godt være, at der er nogen, der kan spise low carb brownie hver eller hveranden dag, men det er bare de færreste, der kan det i en vægttabsperiode. Og så må man jo vælge det til i det omfang, man synes, der er plads til det.

   Og spændende med julemåneden. Min erfaring er også at meget af det spisning, der foregår egentlig er pligtspisning (=nu sidder vi her til julefrokost/julehygge/klippeklister/gløggaften/etc.) eller foranlediget af at der i januar står hardcore slankekur på programmet og man derfor skal have mest muligt udbytte af decembers lækkerier. Begge dele er jo vanvid, når man tænker over det.

   Jeg ønsker dig masser af god vind og karma og vil glæde mig til du poster billedet nytårsaften i din smækre nye kjole!

   Svar
  • Tak Anne for disse ord. Jeg vil nedskrive dem og hænge dem op i mit køkken. Spot on.
   God dag.
   Kærligst en der også gruer lidt for decembers mange fristelser…

   Svar
 18. Det er netop derfor at det er vigtigt at man siger til sig selv at dette med LCHF ikke er en kur men en livsstil. Der er vel ingen livsstil hvor man spiser “slik og kage” hver aften som kan betegnes som sund – heller ikke selvom slikket er hjemmelavet og af “tilladte” ingredienser.
  Jeg lader min krop bestemme, den fortæller mig hvad den vil have. Nogle dage har jeg en ufattelig trang til ost – jamen så kværner jeg ost. Andre dage er det masser af frisk grønt jeg savner.. Lige pt ammer jeg min nyfødte datter og da spiser jeg æbler, mandler og rosiner (hvor frisk og tørret frugt jo ikke er lowCarb) men det er det min krop vil have – så det får den. Jeg har heller ikke et stort behov for at tabe mig, så jeg kan med ro i sindet putte lidt sunde kulhydrater ind – men jeg holder mig fra raffineret sukker og kornprodukter – har dog lidt lyst til at kaste mig over sønnens cornflakes(måske mest pga den søde mælk), så det går jeg også, men med måde fordi det giver mig maveproblemer med for meget korn…

  Svar
  • Der er et eller andet med “kur” og forbud, der starter et frådende behov efter alt andet end det, der er en del af “planen”. Det er derfor kostplaner sjældent virker.

   Svar
 19. … Du har klart fat i den lange ende – i essensen af problemet med manglende vægttab! Men er det ikke naturligt, det er her problemet ligger? Jeg mener, vi er jo blevet overvægtige af en grund… Det er jo nok næppe fordi, vi er vildt gode til at styre den søde tand og kalorieindtaget, at vi buler… For mit eget vedkommende kan jeg bare mærke, at før jeg får gjort op med årsagen til mit store indtag af sødt, så hjælper hverken LCHF, Paleo, Dukan, LCLF eller andre “kure”. Der findes altid “smutveje”, og det er dem, vi finder, hvis vi ikke en gang for alle har fået gjort op med grunden til vores overvægt.

  Svar
  • Meget meget enig! Man falder så hurtigt i smutvejsfælden, uanset hvad livsstilen hedder, hvis ikke man får taget fat ved ondets rod. Det vil sige ved de situationer og følelser, der typisk gør, at man spiser sødt/usundt.

   Svar
  • Præcis Pernille, og sådan en kommentar gør mig glad og giver mig håb. For det er jo lige netop den rækkefølge tingene skal tages i. Hvis ikke årsagen til vægten afdækkes, vil den fortsætte med at snige sig på igen og igen :)

   Svar
 20. Godt indlæg!

  Jeg har rimelig mange problemer med min mave (venter nu på en indkaldelse fra sygehuset til at blive undersøgt). Derfor købte jeg en af low food map bøgerne, i håb om at blive klogere og især at få nogle flere opskrifter at vælge imellem. Men jeg kunne så konstatere, da jeg kom hjem og bladrede igennem, at der er ca. 100 sidder med opskrifter på mad, og ca. 100 opskrifter på kage, brød, dressinger og lign. – Hvor jeg så tænker at det virker lidt forkert at det er halvt af hver – især i en bog om at få styr på maven.

  Så du har ret… Der mangler balance mellem hverdag og “fest” – selvom det siges at hver dag er en fest – bør det nok ikke fejres hver dag med lækkerier…

  Svar
  • På vores side opskriftsamleren.dk (hvor vi har en Low FODMAP service, der gør det lettere at overskue) må jeg også erkende vi har flere opskrifter på bagværk. Jeg tror det er fordi, vi ikke ser det rene stykke kød med alm. tilbehør, som en opskrift. Men vi har snakket om det før og jeg vil prøve igen, at fokusere på at få det lagt ind. Du er også meget velkommen til at lægge noget ind. Det er så dejligt, når vi kan inspirere hinanden. God bedring med maven.

   Kh.
   Anne-Marie

   Svar
  • Jeg har også en bog om Low Fodmap og jeg blev helt svedt ved tanken om at skulle spise fedtfattig yoghurt med blåbær og to (2!!) spsk ahornsirup på til morgenmad. Helloooo!

   Svar
 21. Super godt indlæg!!!
  Jeg er helt enig!!! Spis MAD ;-)
  Så slipper vi også for at købe dyre special produkter til at erstatte sukker, honning o.lign.
  I øvrigt har jeg også valgt, at jeg spiser meget lidt brød – også selvom det er ’tilpasset’ ;-) Det bliver alligevel aldrig det samme og fastholder min tankegang i forhold til at være på en kur, hvor jeg må ‘nøjes med en erstatning’ ;-)
  Men det er jo bare min holdning! :-)
  God weekend!

  Svar
  • Præcis. Det kan være fint at bage med specialprodukter, når der er en anledning – men i hverdagen kan man jo faktisk spise både billigt og godt med almindelige madvarer, der kan købes i supermarkedet.

   Svar
  • Det er smart tænkt det med brødet, Pernille.
   Jeg spiser det faktisk også kun meget sjældent. Det giver mig ikke rigtig noget, synes jeg, og jeg vil faktisk bare hellere have noget rigtig mad.

   Svar
 22. Godt – og meget relevant indlæg.

  Der er flere grupper på f.eks. fb, hvor det synes at handle mest om kager og søde sager i lchf-udgaven, og hvor man bliver overfaldet, vendt i tjære og rullet i fjer, hvis man så meget som pipper, at det nok er derfor vægten står stille hos de, der klager.

  Der synes også at være en udbredt miforståelse med, at man bare kan spise løs – så længe det har lcfh-stemplet, og det er jo ikke tilfældet, og jo slet ikke, når man skal tabe sig.

  For mig er fordelen ved lchf, at man kan lave de fede mad (overført betydning) :-), at det er lettere, fordi der ikke nødvendigvis skal bruges 200 ingredienser for at give smag, man bliver mæt, holder blodsukkeret stabilt og kan tabe sig – uden at sulte hele tiden.

  Jeg er helt enig – at det søde kan være med til at trigge, og hvis man giver sig selv chancen for en hverdag på ret striks (dvs. her i betydningen uden lchf-kager og slik), så vil man slet ikke have lyst til det, for man er mæt og glad af sin mad.

  God weekend og mange hilsener
  Stella

  Svar
  • Jeg er ikke medlem af de grupper på FB, så det har jeg ikke fornemmet, men jeg får mange, mange henvendelser fra – især – kvinder, der kæmper. Og hvis man i årevis har levet kalorierestriktivt, forstår jeg virkelig, virkelig godt at hjernen narrer en til at tro, at det nu selvfølgelig går med low carb kage ad libitum, men det fungerer desværre sjældent. ;-)

   Svar
 23. Virkelig godt indlæg, Jane :-)
  Og nu har du også et link du kan henvise til, de mange gange du får det spørgsmål. Win-win ;-)

  Det er lidt det samme inde for proteinverdenen, hvor mange tror, at noget bliver sundt, fordi det indeholder protein. Hvis bare jeg putter et scoop proteinpulver i de her muffins, så er de jo ernæringsmæssigt forbedret, og så kan jeg spise løs.
  Jovist, det kan da give mening, at tilsætte ting til sit bagværk(som fedt og protein) der gør, at det mætter mere, og man derfor måske ikke spiser den hele bradepande, men kun den halve, og hvis blodsukkeret så efterfølgende ikke kommer på rutsjetur, er det også en bonus. Men rigtig mad bliver det jo aldrig, og ernæringsmæssigt synes jeg personligt ikke at en muffin kan noget specielt bare fordi den er bagt med ekstra protein, uden sukker eller hvad ved jeg. Kage er kage uanset hvilken kostretning den så kan placeres under :-)

  Svar
 24. Godt indlæg!!! Jeg prøver at køre en sund livsstil og har spist meget ala LCHF. Har også prøvet lidt forskellige andre “kure”. Og det har hver gang irriteret mig at der bliver fokuseret så meget på opskrifter på søde sager… I det daglige spiser jeg ikke kager og desserter, men det er ligesom om det bliver et must at skulle spise det… Og man får jo mere lyst til det, når man gang på gang ser farverige billeder af lækre kager eller snacks. Det ville være bedre at fokusere på mere almindelig mad. Farvestrålende salater osv.

  Svar
  • Ja det forvrænger lidt fokus. De sociale medier spiller også en rolle her. Indlæg med kager og lækkerier – særligt hvis du kalder dem sunde – er langt mere populære end at man igen har spist to spejlæg med peberfrugt til morgen, og derfor kommer lækkerierne måske til at fylde mere end de gør i virkeligheden. Det er nok svært at ændre på, tror jeg.

   Svar
   • Det er sjovt, det med de sociale medier og deres rolle her.
    Når jeg kigger ned af mine egne billeder på Instagram(altså, når jeg rent faktisk har app’en, ikke?), så kan man virkelig se dette billede tydeligt i form af likes. Jeg synes egentligt generelt, at de der likes er sådan lidt en tom og uinteressant ting. Men når man ser dem i det store billede, siger de noget ret sjovt om de mennesker der kigger med: Poster jeg et billede af mad, som i mad-mad, får jeg ca. det samme antal likes pr. gang i gennemsnit. Men så snart jeg poster flødeboller, en skål slik eller noget i den dur, så får jeg mere end dobbelt så mange! Det er da interessant. Nogen burde forske i, hvad der psykologisk sker, og hvad det mon betyder :-)
    Jeg tror egentligt også, at jeg selv er mere tilbøjelig til at like søde sager, så jeg mener det overhovedet ikke fordømmende. Det er bare interessant, hvad det er der sker.

    Svar
    • Jeg tror, det er lettere at få kager og søde sager til at se godt ud på fotos. Almindelig mad kræver mere. Hvis man kunne få frikadellerne med stuvet hvidkål til at tage sig indbydende ud, ville det sikkert også give i likes.

     Svar
    • Ja, det er ret interessant. Jeg tænker ikke så meget i likes men mere i besøgstal. Og der er få ting, der booster trafikken som en god kage eller nogle lækre lækkerier…

     Svar
 25. Og masser af skønne billeder af kage og chokolade – der nu har medført at jeg sidder i et auditorium og kun tænker på kage og chokolade, i stedet for at høre efter… Tsk tsk Jane altså ;D
  God weekend!

  Svar