Madbanditten

LCHF - Madbanditten
  • Om mig
    • Lær mig at kende
    • Kontakt
    • Mission Statement
    • Om Madbanditten og reklamepolitik
    • Privatlivspolitik
    • Foredrag
      • Eventkalender
      • Hvad handler mine foredrag om?
  • Bøger
    • KETO – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt
    • STRIKS LCHF – en praktisk guide (e-bog)
    • MADGLAD – lær dit barn at elske rigtig mad
    • LCHF året rundt
    • LCHF – SPIS DIG MÆT & GLAD
    • LCHF – BRØD & KAGER
    • MÆT & SLANK – med LCHF
    • SHOP
    • International publications
  • LCHF Kickstart
  • Opskrifter
    • Keto opskrifter – Striks LCHF
    • Morgenmad
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Brød
    • Kager
    • Desserter
    • Lækkerier
    • Dejlige drikkevarer
    • Juice – greenies – smoothies
    • Juleopskrifter
    • Nytårsmenu
  • FAQ om LCHF
    • Hvad er LCHF?
    • Forskellige typer LCHF
    • LCHF og overgangsbesvær
    • LCHF indkøbsliste
    • Gode LCHF-produkter
    • LCHF – fedt og kolesterol
    • Hvad er kolesterol?
    • Videnskabelige studier om LCHF
    • LCHF – generelle spørgsmål
    • Må jeg spise (….) på LCHF?
    • LCHF og fertilitet, graviditet og amning
    • Videoføljeton
    • LCHF og træning
    • Udstyr
  • Vægttab
    • LCHF og vægttab
    • LCHF og ketose
    • Derfor taber du dig ikke…
    • STRIKS LCHF – ketogen LCHF
    • Gode tip til et varigt vægttab
  • KETO
    • Hvad er KETO?
    • Begynderguide til Keto – striks LCHF
    • Keto kostplan – kostplan til striks LCHF og ketose
    • KETO bøger og vægttabsforløb
    • KETO kildeliste
  • KETO Living
  • Sukkerfri
    • Bliv sukkerfri!
    • 100% sukkerfri – en personlig historie
    • Hvad sker der, når vi spiser sukker?
    • Sødemidler
  • Maveproblemer
    • Fordøjelse og maveproblemer
Hjem » LCHF » Klaret smør (ghee)

Klaret smør (ghee)

16. oktober 2014 af Jane Faerber 16 kommentarer

klaret smør - ghee

Forleden talte vi om at hamstre smør , og i dag handler det om at forlænge holdbarheden på det smør, vi fik hamstret. En af måderne at gøre det på er ved at lave klaret smør eller ghee. Klaret smør er smør, hvor smørrets indhold af vand, laktose og kasein/mælkeprotein er (næsten helt) sorteret fra, så man står tilbage med den rene smørolie. Det betyder, at smørret ikke branker, når man steger i det, og det kan derfor bruges til stegning ved højere temperaturer, ligesom det også er klaret smør, man bruger til ægte smørsovse som fx bearnaise.

KLARET SMØR – 1 GLAS
Smør, fx 2-3 pakker, gerne usaltet men saltet smør kan også bruges

SÅDAN
Skær smørret i mindre stykker og put det i en gryde. Varm langsomt op, til det koger og lad smørret simre i 30-45 minutter. Hvis du har brugt saltet smør, bundfælder saltet sig sammen med smørrets faste mælkebestanddele. Når smørret er færdigt med at stå og boble, vil du se, at det nu har delt sig i tre lag: Mælkeproteiner og salt i bunden, den gule smørolie i midten og noget skum på toppen. Lad det stå et øjeblik og fjern nu skummet på toppen med en ske og kasser det. Hæld herefter smørret igennem et ostelærred (eller som herhjemme: en stofble over en si), så kun smørolien slipper igennem. Kasser de hvide rester i bunden og hæld den gule olie på glas.

Klaret smør har en fin gul farve. Farven afgøres delvist af smørrets indhold af karoten og det græs, køerne har spist. Når vi laver klaret smør på sommermælk, får det en flot gul farve. Glasset med klaret smør kan du have stående på køkkenbordet, hvor det kan holde sig et par uger, eller du kan sætte den på køl, hvor det kan holde sig i månedsvis.

Klaret smør - ghee

Det er ikke tit, jeg får lavet klaret smør herhjemme. Sagen er, at herrerne i min husstand ikke kan fordrage smørsmagen (indsæt selv ironien her), så jeg steger oftest i smagsneutral kokosolie. Men var de ikke så sarte, ville jeg stege i klaret smør i stedet og spare pengene.

Se en fin step-by-step guide HER.

Måske vil du også læse

  • Snack: Udblødte valnødderSådan får du børn (og voksne) til at elske valnødder!
  • Omelet med bacon, ost og forårsløg - lækker low carb morgenmad. Opskrift her: Madbanditten.dkOmelet med bacon, ost og forårsløg
  • Blomkålspandekager med oliven og urter - lækker LCHF opskriftBlomkålspandekager med oliven og grønne urter
  • Tun i wasabi med avokado - nem, lækker og sund madpakke. Opskrift og madpakke idéer her:Tun i wasabi med avokado – nem madpakke-idé

Skrevet i: LCHF, Opskrifter

Skriv et svar Annuller svar

Kommentarer

  1. Ole skriver

    24. september 2016 ved 20:12

    Klaret Smør og Ghee er ikke helt det samme 😉

    Ghee skal varmes godt op, så Mælkeproteinerne Karameliserer lidt, men ud over det, stort set det samme 🙂

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      26. september 2016 ved 07:08

      Ah, tak for opklaringen! 🙂

      Svar
  2. Sussie skriver

    1. marts 2016 ved 14:23

    Tips…jeg køber teposer af stof i supermarked eller Søstrene Grene til at si ghee gennem. De passer lige til et syltetøjsglas el. lign. Jeg tager posen af bøjlen og sætter den fast med en elastik om glasset, så den lige hænger passende ned i glasset. De koster kun omkring 10 kr.
    Bagefter smider jeg dem i en skål med kogende vand og en anelse sulfo. Så løsnerfedte sig fra stoffet. Når de er kølet næste af skylles de rene og tørrer. Skold dem lige inden næste brug.

    Svar
  3. Iben Louise skriver

    16. oktober 2014 ved 10:49

    Godmorgen 🙂
    Ved godt at alle komfurer ikke varmer ens, men måske jeg er så heldig at du kan svare alligevel 🙂
    Vi har induktion der går fra 1 til 9 + boost.
    7,5 plejer at være god til steaks, 6,5 til frikadeller, 6 til omelet og 5,5 til pandekager. 2 plejer jeg at smelte chokolade på (uden vandbad).
    Ud fra dette, kan du så på nogen måde vurdere hvilket tal der skal stå på komfuret, imens det simrer i op til 45 minutter? 🙂

    Svar
    • Jane skriver

      16. oktober 2014 ved 11:05

      Jeg plejer at lade det koge langsomt op og herefter sætte den på den mindst mulige temperatur, hvor den stadig bobler. På vores (induktion) er det 2-3 stykker 🙂

      Svar
  4. ulrik skriver

    16. oktober 2014 ved 09:25

    spørgsmål, hvorfor skumme det når det alligevel sigtes gennem et slag ?

    Svar
    • Jane skriver

      16. oktober 2014 ved 09:31

      Det kan du bare lade være med.

      Svar
  5. Rikkeprikke skriver

    16. oktober 2014 ved 09:24

    Hey 🙂
    Når jeg laver bearnaise, så smelter jeg bare smørret, og skiller det, så godt jeg kan. Det koger ikke i 40 min. Hvad gør koge processen ved smørret i forhold til kun at smelte det?
    ❤️

    Svar
    • Jane skriver

      16. oktober 2014 ved 09:31

      Kogeprocessen får alt vandet til at fordampe, tror jeg. Det er muligvis det, der er forskellen på klaret smør og ghee…

      Svar
      • Rikkeprikke skriver

        16. oktober 2014 ved 14:50

        Tænk, jeg vidste ikke, der var vand i. Så blev jeg det klogere 🙂 Tak 😉

        Svar
        • Jane skriver

          16. oktober 2014 ved 14:58

          Smør er jo kun 80% fedt 😉

          Svar
  6. frk. sveske skriver

    16. oktober 2014 ved 09:00

    Alle de gode remindere du kommer med herinde for tiden – jeg tror, jeg må have lavet sådan en portion i weekenden og så skal jeg altså lige have fyldt smør-lageret.
    Er der måske en læser, som har spottet et godt tilbud på det lækre øko-smør?
    KH
    – frk. sveske

    Svar
    • Sabine skriver

      16. oktober 2014 ved 10:14

      Føtex har 20% på Naturmælk i denne uge 🙂

      Svar
    • Melanie skriver

      16. oktober 2014 ved 10:24

      Der er 20% på naturmælk i Føtex i denne uge 🙂

      Svar
  7. PIA skriver

    16. oktober 2014 ved 08:52

    Jeg spørger måske dumt. Jeg forstår til fulde det lækre i dette klarede smør, som også er bedre at stege med, men når man så ikke lige får det gjort, er det så ikke fint nok at fryse smør? Vi har et lager på frost, og har aldrig tænkt over om det var et problem… klaret smør er under alle omstændigheder kommet på to do listen 🙂

    Svar
    • Jane skriver

      16. oktober 2014 ved 09:00

      Jo helt sikkert! Dette er bare én mulighed ud af mange 🙂

      Svar
  • Følg mig på Facebook
  • Følg mig på Instagram
  • Følg mig på Twitter
  • Følg mig på Pinterest
Jane Faerber
OM MIG • KONTAKT • BØGER
Jeg hedder Jane, og det er mig, der blogger her på Madbanditten. Udover at blogge skriver jeg bøger og holder foredrag. Alt sammen om mad og sundhed og livet ind imellem.

TILMELD DIG NYHEDSBREV

signup

KETO LIVING

keto

POPULÆRE INDLÆG

  • Opskrifter
    Opskrifter
  • Aftensmad
    Aftensmad
  • Keto opskrifter
    Keto opskrifter
  • Brunkål
    Brunkål

FØLG MED PÅ BLOGLOVIN

Follow

INSTAGRAM

Indlæs mere...Følg på Instagram

Emner på bloggen

© Madbanditten 2014 All rights reserved