Klaret smør (ghee)

Forleden talte vi om at hamstre smør , og i dag handler det om at forlænge holdbarheden på det smør, vi fik hamstret. En af måderne at gøre det på er ved at lave klaret smør eller ghee. Klaret smør er smør, hvor smørrets indhold af vand, laktose og kasein/mælkeprotein er (næsten helt) sorteret fra, så man står tilbage med den rene smørolie. Det betyder, at smørret ikke branker, når man steger i det, og det kan derfor bruges til stegning ved højere temperaturer, ligesom det også er klaret smør, man bruger til ægte smørsovse som fx bearnaise.

Klaret smør har en fin gul farve. Farven afgøres delvist af smørrets indhold af karoten og det græs, køerne har spist. Når vi laver klaret smør på sommermælk, får det en flot gul farve. Glasset med klaret smør kan du have stående på køkkenbordet, hvor det kan holde sig et par uger, eller du kan sætte den på køl, hvor det kan holde sig i månedsvis.

Klaret smør - ghee

Det er ikke tit, jeg får lavet klaret smør herhjemme. Sagen er, at herrerne i min husstand ikke kan fordrage smørsmagen (indsæt selv ironien her), så jeg steger oftest i smagsneutral kokosolie. Men var de ikke så sarte, ville jeg stege i klaret smør i stedet og spare pengene.

Se en fin step-by-step guide HER.

Ghee

Udskriv
1 glas
|

Ingredienser

 • Smør fx 2-3 pakker, gerne usaltet men saltet smør kan også bruges

Sådan gør du

 • Skær smørret i mindre stykker og put det i en gryde. Varm langsomt op, til det koger og lad smørret simre i 30-45 minutter. Hvis du har brugt saltet smør, bundfælder saltet sig sammen med smørrets faste mælkebestanddele.
 • Når smørret er færdigt med at stå og boble, vil du se, at det nu har delt sig i tre lag: Mælkeproteiner og salt i bunden, den gule smørolie i midten og noget skum på toppen. Lad det stå et øjeblik og fjern nu skummet på toppen med en ske og kasser det.
 • Hæld herefter smørret igennem et ostelærred (eller som herhjemme: en stofble over en si), så kun smørolien slipper igennem. Kasser de hvide rester i bunden og hæld den gule olie på glas.

Få hjælp og inspiration til sund livsstil

“Smukke billeder – tænderne løber voldsomt i vand og man får lyst til at afprøve dem alle”

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Køb nu til 240,- (vejl. udsalgspris: 300,-): De bedste fra Madbanditten

17 kommentarer til “Klaret smør (ghee)”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Klaret Smør og Ghee er ikke helt det samme ;)

  Ghee skal varmes godt op, så Mælkeproteinerne Karameliserer lidt, men ud over det, stort set det samme :)

  Svar
 2. Tips…jeg køber teposer af stof i supermarked eller Søstrene Grene til at si ghee gennem. De passer lige til et syltetøjsglas el. lign. Jeg tager posen af bøjlen og sætter den fast med en elastik om glasset, så den lige hænger passende ned i glasset. De koster kun omkring 10 kr.
  Bagefter smider jeg dem i en skål med kogende vand og en anelse sulfo. Så løsnerfedte sig fra stoffet. Når de er kølet næste af skylles de rene og tørrer. Skold dem lige inden næste brug.

  Svar
 3. Godmorgen :-)
  Ved godt at alle komfurer ikke varmer ens, men måske jeg er så heldig at du kan svare alligevel :-)
  Vi har induktion der går fra 1 til 9 + boost.
  7,5 plejer at være god til steaks, 6,5 til frikadeller, 6 til omelet og 5,5 til pandekager. 2 plejer jeg at smelte chokolade på (uden vandbad).
  Ud fra dette, kan du så på nogen måde vurdere hvilket tal der skal stå på komfuret, imens det simrer i op til 45 minutter? :-)

  Svar
  • Jeg plejer at lade det koge langsomt op og herefter sætte den på den mindst mulige temperatur, hvor den stadig bobler. På vores (induktion) er det 2-3 stykker :)

   Svar
 4. Hey :)
  Når jeg laver bearnaise, så smelter jeg bare smørret, og skiller det, så godt jeg kan. Det koger ikke i 40 min. Hvad gør koge processen ved smørret i forhold til kun at smelte det?
  ❤️

  Svar
 5. Alle de gode remindere du kommer med herinde for tiden – jeg tror, jeg må have lavet sådan en portion i weekenden og så skal jeg altså lige have fyldt smør-lageret.
  Er der måske en læser, som har spottet et godt tilbud på det lækre øko-smør?
  KH
  – frk. sveske

  Svar
 6. Jeg spørger måske dumt. Jeg forstår til fulde det lækre i dette klarede smør, som også er bedre at stege med, men når man så ikke lige får det gjort, er det så ikke fint nok at fryse smør? Vi har et lager på frost, og har aldrig tænkt over om det var et problem… klaret smør er under alle omstændigheder kommet på to do listen :)

  Svar