Sauerkraut – sådan laver du din egen sauerkraut – trin for trin

Har du prøvet at lave din egen sauerkraut? Ellers kan du nemt gøre det efter denne opskrift, som viser dig hvordan, trin for trin, i billeder og ord.

Hvad lugter der af hjemme hos os, spurgte Vega mig forleden, efter hun havde besøgt en veninde, hvis’ hus duftede af rent vasketøj.

Hmm… kål eller bacon var mit bud, og jeg rynkede automatisk lidt på næsen, da jeg sagde det.

I øjeblikket fermenterer jeg alt muligt, og det ved jeg ikke, om man kan lugte.

Fuld gang i fermenteringen

Men i hvert fald har jeg pt. gang i vandkefir, fermenteret kål (sauerkraut) og fermenteret tomatsalsa. De gode bakteriers hus, kan vi jo kalde det, selvom det ikke helt slår duften af rent vasketøj.

Jeg er helt ny ud i fermentering, hvilket er pudsigt, for det er simpelthen så nemt, og så er det en genial måde at få øget holdbarheden på grøntsager, man ikke kan nå at spise.

Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Sauerkraut

Udskriv Pin
Sådan laver du din egen sauerkraut – trin for trin
10 personer
|
7 d

Ingredienser

  • 500 g spidskål eller hvidkål, rødkål etc.
  • 0,5 spsk salt* ikke bordsalt – jeg brugte Himalayasalt

Sådan gør du

  • Snit spidskål fint og hæld i en skål (ikke af metal) sammen med salt. Ælt nu kålen med hænderne. Jep, grapperne ned i kålen og ælt, som du ville ælte en dej.
  • Nu kan du mærke, at saften forlader kålen, og den bliver mere slatten i det. Det er lige, som det skal være.
  • Lad kålen hvile i skålen i en lille times tid. Det tillader saltet at trække endnu mere væske ud.
  • Når tiden er gået, finder du et rent sylteglas og pakker kålen godt derned i. Brug hænderne eller en ske af plastik/melamin.
  • Pres kålen godt ned i glasset, så væsken dækker. Hvis nu dit kål er lidt træt, og der ikke kommer nok saft ud, kan du tilsætte lidt saltvand. Jeg fik rigeligt saft ud af mit.
  • Nu skal du finde noget, du kan sætte i spænd, som sikrer, at kålen hele tiden er under vand. Jeg løste det ved at sætte endnu et glas oveni (se billede længere nede)
  • Og nu skal herligheden så fermentere. Sæt den på køkkenhylden (eller inde i et køkkenskab for at den ikke får for meget lys) og lad den fermentere.
  • Jeg lod min stå i en lille uges tid, men nogle mener, at helt op til 21-28 dage er optimalt. Jeg var dog utålmodig her første gang. Smag dig evt. frem, og når du synes, den er klar, går du videre.
  • Herefter hældte jeg kålen i et nyt patentglas, lukkede låget til og satte den i køleskabet. Så længe kålen ligger i lagen, kan den holde sig i månedsvis. Det er sguda nemt, hva´?

Noter

*ca. 1 spsk salt pr. 1 kg snittet kål er en fin tommelfingerregel

Gode grunde til at fermentere grøntsager

En anden god grund til at fermentere grøntsager er, at fermenteringen danner mælkesyre, som gavner fordøjelsen og samtidig øger optaget af vitaminer og mineraler derfra.

Og som vi har talt om tidligere, så er du ikke, hvad du spiser, du er hvad du optager!

Modsat vandkefir-projektet er sauerkraut noget, som alle kan gå i gang med. Her er der ikke brug for mærkelige “startere”. Det er bare grøntsager og salt, og det har de fleste, vil jeg formode.

Sauerkraut med hvidkål eller spidskål

Normalt vil man lave sauerkraut med hvidkål, men jeg havde kun lige spidskål, og det gik lige så fint.

Den fermenterede spidskål her (det lyder lidt lækrere end surkål, ikke?) kan spises til alting.

På grøntsagsretter, til kødretter, ovenpå morgenomeletten, i suppe etc. Den giver et stærkt og syrligt modspil til det meste mad. Jeg kaster som regel bare en spiseske eller to på, hvad jeg nu spiser.

Min version her blev for stærk til, at ungerne kunne lide den, men vi fortsætter med at eksperimentere, til vi finder en version, de kan lide også.

Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Men lad os se på det. Jeg lavede her en meget lille portion og jeg vil anbefale dig som minimum at fordoble portionen. Det kan jo holde sig i månedsvist!

Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Lad kålen hvile i skålen i en lille times tid. Det tillader saltet at trække endnu mere væske ud.

Når tiden er gået, finder du et rent sylteglas og pakker kålen godt derned i. Brug hænderne eller en ske af plastik/melamin. Pres kålen godt ned i glasset, så væsken dækker. Hvis nu dit kål er lidt træt, og der ikke kommer nok saft ud, kan du tilsætte lidt saltvand. Jeg fik rigeligt saft ud af mit.

Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Nu skal du finde noget, du kan sætte i spænd, som sikrer, at kålen hele tiden er under vand. Jeg løste det ved at sætte endnu et glas oveni.

Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Væsken kan risikere at flyde over, og det er derfor en god idé at sætte den ovenpå en tallerken. Jeg dækkede denne fine sag med en ren stofserviet, som jeg satte fast med en elastik. Jeg vil hverken have støv eller fluer i min surkål. Bruger du patentglas, kan du evt. lufte ud i den de første dage. Evt. bare ved at rykke lidt ved gummiringen.

Og nu skal herligheden så fermentere. Sæt den på køkkenhylden (eller inde i et køkkenskab for at den ikke får for meget lys) og lad den fermentere. Jeg lod min stå i en lille uges tid, men nogle mener, at helt op til 21-28 dage er optimalt. Jeg var dog utålmodig her første gang. Smag dig evt. frem, og når du synes, den er klar, går du videre.

Herefter hældte jeg kålen i et nyt patentglas, lukkede låget til og satte den i køleskabet. Så længe kålen ligger i lagen, kan den holde sig i månedsvis. Det er sguda nemt, hva´?

Fermenteret spidskål - sauerkraut - Madbanditten.dk

Få hjælp og inspiration til sund livsstil

“Smukke billeder – tænderne løber voldsomt i vand og man får lyst til at afprøve dem alle”

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Køb nu til 240,- (vejl. udsalgspris: 300,-): De bedste fra Madbanditten

48 kommentarer til “Sauerkraut – sådan laver du din egen sauerkraut – trin for trin”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?




  1. Hej Jane
    Jeg har prøvet at gå efter din opskrift.
    Det virkede ikke!
    Det er så ikke din skyld! Men jeg tænkte under vejs, at lidt farve vil ikke skade. Så der kom også peberfrugt og løg i !
    Fermenteringen gik rigtig godt. Jeg brugte et sylteglas, og rev i elastikken ind imellem.
    Og det smager bare godt!
    Så nu er jeg i gang med næste portion.
    Jeg tro det bliver sådan en ting, der bare skal være i køleskabet i fremtiden.
    Og inspireret af dig, så tænkte jeg, jeg kan sgu da også lave min egen panchetta! Og det er bare lækkert!
    Og nu er det jo “æbletid” , så hvorfor ikke også lave æblemost selv!?

    Svar