Madbanditten

LCHF - Madbanditten
  • Om mig
    • Lær mig at kende
    • Kontakt
    • Mission Statement
    • Om Madbanditten og reklamepolitik
    • Privatlivspolitik
    • Foredrag
      • Eventkalender
      • Hvad handler mine foredrag om?
  • Bøger
    • Keto på 4 uger
    • KETO – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt
    • Sådan taber du dig (e-bog)
    • 5 hemmeligheder til vægttab med Keto (e-bog)
    • STRIKS LCHF – en praktisk guide (e-bog)
    • Low Carb Vegetar (e-bog)
    • MADGLAD – lær dit barn at elske rigtig mad
    • LCHF året rundt
    • LCHF – SPIS DIG MÆT & GLAD
    • LCHF – BRØD & KAGER
    • MÆT & SLANK – med LCHF
    • Madbandittens juleopskrifter (e-bog)
    • SHOP
    • International publications
  • Opskrifter
    • Keto opskrifter – Striks LCHF
    • Morgenmad
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Brød
    • Dejlige drikkevarer
    • Juice – greenies – smoothies
    • Kager
    • Desserter
    • Is-opskrifter
    • Lækkerier
    • Juleopskrifter
    • Nytårsmenu
  • Kickstart
  • KETO
    • Keto bøger
    • Kickstart
    • Keto vægttab: Resultater og billeder
    • Hvad er KETO?
    • Begynderguide til KETO
    • KETO vægttab
    • Forskellige typer KETO
    • Keto og kaffe
    • Keto og antiinflammatorisk kost
    • Keto uden mælkeprodukter
    • Keto og sødemidler
    • Keto og alkohol
    • Keto og frugt
    • KETO og kolesterol
    • Keto og sygdomme
    • Keto kostplan – kostplan til striks LCHF og ketose
    • Carnivore Diæten
    • Ketogen diæt til epilepsi
    • KETO Living
    • KETO produkter
    • KETO bøger og vægttabsforløb
    • KETO kildeliste
  • KETO madplan
  • Alt om Keto på 1 side
  • LCHF
    • Hvad er LCHF?
    • Forskellige typer LCHF
    • LCHF og overgangsbesvær
    • LCHF indkøbsliste
    • Gode LCHF-produkter
    • LCHF – fedt og kolesterol
    • Hvad er kolesterol?
    • Videnskabelige studier om LCHF
    • LCHF – generelle spørgsmål
    • Må jeg spise (….) på LCHF?
    • LCHF og fertilitet, graviditet og amning
    • Maveproblemer
      • Fordøjelse og maveproblemer
    • Videoføljeton
    • LCHF og træning
    • Udstyr
  • Vægttab
    • LCHF og vægttab
    • LCHF og ketose
    • Derfor taber du dig ikke…
    • STRIKS LCHF – ketogen LCHF
    • Gode tip til et varigt vægttab
  • Sukkerfri
    • Bliv sukkerfri!
    • 100% sukkerfri – en personlig historie
    • Hvad sker der, når vi spiser sukker?
    • Sødemidler
Hjem » Opskrifter » Dejlige drinks » Sådan laver du vandkefir – grundopskrift

Sådan laver du vandkefir – grundopskrift

26. september 2014 af Jane Faerber 158 kommentarer

vandkefir med brombær - madbanditten.dk

Vandkefir er en spændende probiotisk drik, hvilket betyder, at den er smækfyldt med de gode bakterier, der lever i din tarm, og som du har brug for for at have et sundt fordøjelsessystem. Måske er du stødt på ordet vandkefir før men har skyndt dig at klikke væk, fordi det virker for fremmed, for mærkeligt og for besværligt. Sådan har jeg også tænkt. Men i virkeligheden er det mega-simpelt. Det er tilmed nemt at lave, det er billigt i drift, og du har hermed en konstant “gratis” kilde til gode probiotiske bakterier, som gør maven glad.

Hvad er vandkefir?

Kefir er en symbiose af bakteriekulturer- og svampe, som ligner som slimede vingummikrystaller. Jo, jeg forstår at sælge varen! De lever af sukker og vand, hvor de gærer eller fermenterer, og i den proces danner de mælkesyrebakterier, kulsyre og alkohol. Det er dog mest mælkesyrebakterierne, vi er interesserede i her.

Hvorfor er det vigtigt?

Mælkesyrebakterier (probiotiske bakterier) er de gode bakterier, der lever i din tarm. Og selvom tarmsundhed er meget usexet, er det så vigtigt, at ingen kan tillade sig at ignorere det helt. I dit fordøjelsessystem sidder hele 80 % af dit immunforsvar, og din tarmflora producerer helt op til 95% af dit serotonin (et af hjernens feel-good signalsubstanser, som du producerer for lidt af ved depression).

Du er hvad du spiser, plejer vi at sige, men det er forkert. Du er, hvad du optager! Optager du ikke næringen fra den mad, du spiser, er det lige meget hvor “clean”, økologisk og rigtig din kost er.

Og en tarm i dårlig stand, optager ikke optimalt med næring fra den mad, du spiser. Så al sundhed starter altså i tarmen!

Hvordan kommer jeg i gang med at brygge vandkefir?

Du starter med at anskaffe dig nogle vandkefir-gryn. Det gør du ved at få dem foræret af nogen, der har for mange eller ved at købe dem online.

Selv har jeg jo verdens sødeste læsere, og jeg var så heldig, at en af dem sendte mig en portion kefirgryn med posten. Jeg gik straks i gang med bryggeriet, og vi har nu drukket os igennem de første par flasker herhjemme.

Vandkefirgryn - madbanditten.dk

OPSKRIFT VANDKEFIR – 1. FERMENTERING

  • ca. 1 dl kefirgryn
  • 1 liter vand
  • 0,5-1 dl sukker (helst øko)
  • skal af 1 øko-citron (kan udelades)

SÅDAN

1. Opløs sukkeret i 2 dl kogende vand.

2. Hæld det herefter i en stor glasbeholder sammen med 8 dl vand fra vandhanen og citronskallen. Rør rundt, så sukkeret er helt opløst og hæld så vandkefirgrynene herned.

3. Dæk hullet i glasbeholderen med et rent klæde og spænd det fast med en elastik.

4. Sæt glasset på din køkkenhylde og lad den passe sig selv i 48 timer. Nå ja, det ser måske ikke ligefrem lækkert ud, men det kommer det til!

Opdateret

Jeg er siden hen begyndt at lave 1. fermentering under låg. Det giver mere kulsyre. Desuden smager jeg på min vandkefir efter 48 timer og herefter en gang i døgnet, indtil jeg synes, den er færdig.

Ofte kører jeg 1. fermentering i fire døgn. Her har den en mild eddike-agtig smag og svag sødme.

Sådan laver du vandkefir - madbanditten.dk

Når de 48 timer er gået, sier du citronskal og kefirgryn fra. Jeg bruger en ren stofble, som jeg lægger oveni en plast-si. Så hælder jeg væsken på flaske og sætter kefirgrynene til side. Vandkefiren kan nu drikkes som den er, eller du kan smagsætte den i det, man kalder 2. fermentering.

Samtidig bruger jeg kefirgrynene til straks at sætte gang i en ny omgang vandkefir, som kan stå og hygge sig på hylden, og på den måde har man konstant en produktion i gang.

Vandkefiren kan holde sig nogle dage i køleskab.

NB: Du bør brygge din vandkefir i glas og ikke i plastik- eller metalbeholdere. Du bør derimod bruge plastikredskaber til at håndtere din vandkefir, da metalredskaber vil reagere uhensigtsmæssigt med kefiren. Rustfrit stål kan (måske) godt bruges, men er ikke optimalt.

2. FERMENTERING

Du har nu hældt din vandkefir på flaske med patentlåg (sådan et tætsluttende et med gummiring). Tilføj nu lidt (økologisk) frugt, frisk eller frossen, eller lidt god æblemost ned i flasken. Du kan også bare tilsætte 1 spsk rørsukker.

Sørg for, at flasken ikke er fyldt helt til randen, men at der er et lille stykke i toppen. Luk flasken helt med låget og sæt den på køkkenhylden i 24 timer.

Når de 24 timer er gået, sætter du den i køleskab i 2-3 døgn, og så er den klar til at blive drukket.

Du vil nu opdage, at din vandkefir er blevet let perlende. Nyd den, som den er og server den også gerne for både mand og børn. Sund sodavand kalder mine børn det.

Den fine røde en her lavede jeg med en lille håndfuld frosne øko-brombær.

Sådan laver du vandkefir - madbanditten.dk

Men hvad med alt det sukker?

Kefiren lever af sukker, den æder det så at sige. Hvor meget restsukker, der er tilbage i den endelige drik kan afhænge af forskellige ting (mængden af sukker brugt, hvor længe den har fermenteret, hvor aktiv kefirgrynene er etc.).

Min hovedregel er, at hvis den smager meget sødt, er der en del sukker tilbage. Smager den kun lidt sødt, er der kun lidt sukker tilbage.

If it quacks like a duck…

Min første portion blev virkelig sød. Jeg er ikke vant til så meget sød smag, så for mig var det for meget.

Efterfølgende omgange har været mindre søde og med en mere udtalt let gæret smag.

Jeg tolker det, som at kefirgrynene lige skulle op i gear. Min foretrukne har en let sødme blandet med en mild eddikeagtig smag, ikke ulig den vi kender fra Vita Biosa. Men da vi har at gøre med et levende produkt her, vil resultatet altid blive forskelligt fra gang til gang.

Der er massevis af flere ting at sige om vandkefir og spandevis af muligheder. Dem glæder jeg mig til at dele med jer i et andet indlæg, for I kan godt regne med, at I ikke har hørt det sidste til kefir her på bloggen!

Vil du bruge Keto til vægttab?

Du har nok læst de mange vilde vægttabshistorier – men er det tid til at prøve selv?

Keto kan hjælpe til mere energi, mindre sukkertrang og vægttab uden konstant sult.

Få hjælp med min bog Keto på 4 uger eller gå all in og start på mit 6 ugers lange Keto-kursus på mandag.

Måske vil du også læse

  • Velkomstdrink uden sukker
  • Sukkerfrie cocktails - og hvad er bedst og værst, når vi taler alkohol og LCHFSukkerfrie cocktails + guide til LCHF/KETO og alkohol
  • Varm ingefærdrik til at lindre din forkølelse - sukkerfri og low carb --> Madbanditten.dkVarm ingefærdrik – til kamp mod snot og snue!
  • Matcha te og Matcha latte. Hvad er det, hvorfor er det sundt og hvordan laver man det? Find svarene her: Madbanditten.dkMatcha te og matcha latte

Skrevet i: Dejlige drinks, Fermentering

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kommentarer

  1. Marie skriver

    1. januar 2021 kl. 20:14

    Hej Jane,
    Du skriver at der i processen dannes alkohol. Kan du sige noget om hvor meget alkohol der er i? Jeg vil helst undgå alkohol i da jeg tænkte at min søn også skulle have glæde af mælkesyrebakterierne.
    Mvh. Marie

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      2. januar 2021 kl. 09:12

      Hej Marie
      Jeg ved det desværre ikke. Det er ganske lidt men det er jo til stede. Jeg tror, man kan købe noget til at måle det med men det er ikke noget, jeg har erfaring med 🙂

      Svar
  2. Louise Hviid skriver

    23. oktober 2020 kl. 21:44

    Hejsa. Tak for gode tips!! Jeg er begyndt at lave vandkefir, og har netop puttet min færdige første fermentering i køleskabet. Jeg har dog et spørgsmål. Hvis den jeg netop har lavet kan holde sig ‘et par dage’ og er drikkeklar- hvordan hænger det sammen med, at hvis man tilføjer hindbær fx, så kan den pludselig holde sig ekstra fire døgn under 2. fermentering og så derefter endnu længere ? Altså – gør den ekstra tilsatte frugt, sukker eller most, at den forlænger sin levetid, og går i gang med ‘endnu’ en fermentering selvom grynene er siet fra? Hvorfor skal man vente de der 3-4 dage efter tilsætning af hindbær fx ? Ville man ikke kunne drikke det med det samme (og så smager det bare ikke så kraftigt, men bliver kraftigere og kraftigere over tid, som en the der trækker ) mange hilsner Louise.

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      24. oktober 2020 kl. 09:01

      Ja sådan har jeg forstået det. Men det er virkelig mange år siden jeg har brygget vandkefir, så jeg tror, du vil kunne få bedre svar i FB gruppen Alt om Fermentering, tror jeg, den hedder. Der fandt jeg en masse hjælp dengang❤️

      Svar
  3. Henriette skriver

    10. april 2020 kl. 09:39

    Hej 😊
    Nu har jeg ledt rundt efter kefirgryn til opstart. MEN hvor kan jeg købe dem henne??
    På forhånd tak 🤩

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      10. april 2020 kl. 09:51

      Det ved jeg desværre ikke. Jeg har ikke brygget vandkefir siden jeg skrev dette indlæg i 2014. Dengang var gruppen Alt om fermentering på Facebook et godt sted at finde gryn men jeg ved ikke hvordan det forholder sig i dag.

      God jagt 🙂

      Svar
    • Christina skriver

      25. april 2020 kl. 08:36

      Hejsa hvor bor du? Jeg har nogle du må få
      Men jeg bor i Greve

      Svar
  4. Henrik Jørgensen skriver

    30. marts 2020 kl. 16:55

    Hej Jane,
    Jeg har nu lavet vandkefir i et halvt års tid og har eksperimenteret en del med det.
    Det smager godt, naturligvis afhængigt af, hvad man kommer i af smagsstoffer.
    Et par generalle kommentarer :
    Vandkefir kan ikke lide kontakt med metal
    Jeg bruger bio rørsukker, da kefiren åbenbart ikke er så glad for almindeligt hvidt sukker.
    Tørret frugt såsom dadler, figner osv er ofte behandlet med et eller andet konserveringsmiddel (selv bio-frugt), og det hæmmer gæringsprocessen. Derimod kan mine hjemmedyrkede citroner gære med fra begyndelsen uden problemer.
    I julen var vi bortrejst i fem uger; jeg fordelte kefirkornene i to 1,5 liters glaskrukker, som jeg derefter fyldte halvt op med vand og et par spiseskefulde sukker. Og så kom de i køleskabet. Jeg rystede dem godt et par gange om dagen i to dage, og så “overvintrede” de ellers meget fint i køleskabet. Vi kunne ovenikøbet drikke vandet efter hjemkomsten.
    Gæringen udvikler kulsyre, som du også skriver, og det giver tryk på flasken. Trykket skal lukkes ud et par gange om dagen. En af vores flasker eksploderede i køkkenet en nat ! Det så ikke godt ud !!
    Har du en idé om, hvor meget alkohol, der udvikles ? Nogen mennesker er allergiske over for alkohol.
    De bedste forårshilsner
    Henrik

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      31. marts 2020 kl. 07:16

      Hej Henrik

      Jeg ved det desværre ikke. Det er mange år siden jeg bryggede vandkefir. Men kender du Facebook-gruppen Alt om Fermentering? De er megadygtige og der er altid gode svar at finde i den gruppe.

      Svar
  5. Elisabeth skriver

    8. marts 2020 kl. 10:50

    Hej Jane!
    Tak for dine mange indlæg og lækre opskrifter!
    Blot til info kan man ikke længere købe rapadura hos Helsebiksen. Produktet er udgået.
    Mvh
    Elisabeth

    Svar
  6. vivi skriver

    13. november 2019 kl. 12:24

    Hvor får jeg fat på kefir gryn??

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      13. november 2019 kl. 15:01

      Hej Vivi

      Jeg har ikke brygget kefir i mange år. Prøv i FB-gruppen Alt om Fermentering. De plejer at være søde til at dele.

      Svar
  7. Lone Nielsen skriver

    17. oktober 2018 kl. 08:41

    Altså herhjemme bæller vi godt nok vandkefir.
    Jeg tilsætter knap så meget rørsukker, og så bruger jeg bær og frugt og krydderurter fra haven i 1. fermentering. Men jeg smager altid på kefir en inden jeg hælder det på flasker og er det for sødt, venter jeg en dag eller 2..
    Min mand har tabt sig mens vi har drukket det, indtil nu, hvor han har taget et par kilo på. Om det skyldes kefir en, eller det er fordi han snupper et æble i haven en gang imellem, eller det er når han spiser hos andre lidt for tit, når jeg er på aftenarbejde… Tja. Men der er da 3 knapper at skrue på. 4 faktisk… Vi kunne nok motionere lidt mere. 😉

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      17. oktober 2018 kl. 09:00

      Sådan bryggede jeg også min og jeg syntes faktisk, at vi fik en dejlig drik med kun ganske let sødme. Især den med hindbær syntes jeg var så dejlig og frisk. Men vi fik det bare ikke rigtig drukket, måske fordi vi dybest set foretrækker at drikke usødede drikkevarer og derfor kun drak et lillebitte glas om dagen, og så gav det ingen mening at fortsætte bryggeriet…

      Svar
    • Louise skriver

      23. oktober 2020 kl. 21:48

      Spændende.. Så der ‘forstyrrer’ ikke fermenteringen at putte frugter osv i allerede ved første fermentering ? Det virker ellers til at være kotyme, at man ligesom fermenterer, sier gryn fra, og så smagssætter. Men det andet vil jo være meget lettere! 😊

      Svar
  8. Helene skriver

    16. oktober 2018 kl. 11:39

    Hov – fik trykket for hurtigt på “send”. Lige et spørgsmål mere: Tænker du, at kefirvand (og kombucha hvis du også kender til det) kan harmonere med striks lchf. Eller er rest sukkerindholdet for højt?😊

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      16. oktober 2018 kl. 12:28

      Jeg tror ikke, jeg fik første del af spørgsmålet så… 🙂

      Og nej, det harmonerer desværre ikke så godt sammen. Selv hvis man lykkes med at få det ned i virkelig lavt sukkerindhold, vil der stadig være måske 2-3, måske 5 g restsukker pr. 100 ml. Det kan måske gå hvis man drikker 100 ml eller mindre, men man ville dælme kunne få meget spinat for de samme kulhydrater. I . det hele taget handler det jo om at holde det daglige kulhydratindtag lavt. Hvordan man forvalter sine 20-30 g kulhydrat er måske mindre vigtigt, men jeg anbefaler at man bruger de fleste på grøntsager.
      Når vi tager fiskeolie om morgenen, tager vi det i en sjat kombucha fra LÆSK. Men det er måske 15 ml eller deromkring.
      Et langt bedre valg er fermenterede grøntsager, fx sauerkraut 🙂

      Svar
      • Helene skriver

        16. oktober 2018 kl. 12:50

        Tak for det hurtige svar! Kan godt se at det hurtigt render op i kulhydrater… min første del af spørgsmålet var nysgerrighed omkring, hvorfor du er hoppet af vandkefir vognen? Hvis du har lyst til at dele😊

        Svar
        • Jane Faerber skriver

          17. oktober 2018 kl. 07:25

          Åh jamen vi fik det bare ikke rigtig drukket. Måske netop fordi vi helst ikke drikker sødede drikkevarer. Og så var mine gryn så superaktive at jeg færdigbryggede den ene liter efter den anden og så stod det ligesom bare der. Så lavede jeg mælkekefir i en periode og det kunne jeg egentlig bedre lide. Men også det blev for meget og så løb det bare langsomt ud…

          Svar
          • Helene skriver

            17. oktober 2018 kl. 08:50

            Tak for svar, jeg tror jeg lader det projekt ligge for nu. Den med kulhydraterne havde jeg ikke helt gennemtænkt😉😊

  9. Ida møller skriver

    7. oktober 2018 kl. 09:58

    Hej, hvor har du købt flasken med bred hals og patent lukning?

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      7. oktober 2018 kl. 13:37

      Åh den er 100 år gammel. Jeg tror, den er fra Tiger eller Søstrene Grene. Noget i den retning…

      Svar
  10. Lilli Faber skriver

    7. april 2018 kl. 15:39

    Jeg overvejer at anskaffe mig kefirsvamp. Hvad gør man hvis man i en periode er ude at rejse 3-4 uger. Vil den så dø eller kan den “sættes på standby”? Hvis den kan, hvordan foregår det så?

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      7. april 2018 kl. 16:05

      Du kan fint lægge grynene i dvale i sukkervand i køleskabet, imens du er væk 🙂

      Svar
      • Lilli Faber skriver

        9. april 2018 kl. 14:48

        Okay tak 👍🏼😊

        Svar
      • Vivi Toft skriver

        15. november 2019 kl. 15:52

        Hej
        Hvor kan jeg få fat i vandkefir gryn?

        Svar
        • Jane Faerber skriver

          16. november 2019 kl. 08:40

          Hej Vivi

          Jeg har svaret dig 2-3 gange på dette allerede men jeg tænker, at du af en eller anden grund ikke ser de svar, jeg skriver til dig. En af dine tidligere beskeder er som kommentar til denne side og en er her: https://www.madbanditten.dk/kontakt/

          Men for at spare dig besværet kan jeg gentage, at jeg stadig ikke ved det. Jeg har ikke brygget vandkefir siden 2014 men du kan prøve i FB-gruppen Alt om Fermentering.

          Svar
  11. Lone Nielsen skriver

    11. februar 2018 kl. 16:00

    Hej.
    Jeg kan godt se det er noget sent jeg kommer ind i den her “dialog. Men jeg skulle jo lige opdage Lchf først…
    Jeg har lavet en masse traditionelt hyldebærsaft i efteråret. Det står nu i skabet uden et rigtigt formål da det jo er smækfyldt med sukker.
    Tror du det kunne være smagsgiver til vandkefir?
    Så ville jeg jo ha noget “sodavand til mine søde børnebørn.
    Vil bare sige at din blog er til stor inspiration herhjemme. Vi lever ikke striks lchf, vi spiser bla stadig hjemmebagt rugbrød, nu dog med dejlig smør! Spiser det der bliver sat på bordet når vi er på besøg, men vi har alligevel tabt os hurtigt begge 2.

    Mvh Lone

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      11. februar 2018 kl. 16:06

      Hej Lone
      Hvor lyder det ellers lækkert med hyldeblomstsaft!

      Jeg brygger slet ikke kefir længere men jeg tror sagtens, du kan bruge din saft som smagsgiver. Kefiren vil jo da æde noget af sukkeret.

      Og dejligt at høre, at du har glæde af bloggen. Tak 🙂

      Svar
  12. Helle skriver

    21. oktober 2017 kl. 09:00

    Hej Jane I din opskrift med kefir er der sukker i. Jeg har lige kæmpet mig ud af sukke trangen. Kan jeg bruge lidt mindre sukker til din kefir. Og er det sikkert det forsvinder ved fermenteringen. Jeg syntes det smager meget at sukker.
    Super god blog du har.
    Venlig hilsen Helle.

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      21. oktober 2017 kl. 09:42

      Nej desværre. Sukker er selve forudsætningen for fermenteringen. Så uden sukker = ingen fermentering. I stedet vil jeg hellere anbefale dig at droppe vandkefir og evt. vælge mælkekefir i stedet – eller en anden kilde til probiotiske bakterier som fx fermenterede grøntsager.

      Du kan godt lave vandkefir, som har meget lidt restsukker i slutproduktet, men der vil altid være lidt. Min løsning blev at lade grynene først arbejde sig stærke gennem mange fermenteringer og derefter lade det fermentere virkelig længe. Sur smag = meget lidt restsukker. Sød smag = en del restsukker.

      Men hvis sukkertrang er et tema, er du bedre stillet med de andre valg, vil jeg sige 🙂

      Svar
  13. Mathilda Witt Brückner skriver

    17. september 2017 kl. 18:35

    Hej Jane, jeg er nevøs for at mine kefir krysaller ikke er gode. Jeg fik dem foræret, men de har stået uden for køleskabet i små to døgn, og ser ikke så hvide krystalklare ud mere. Kan det være pga. et par rosiner som har afgivet farve? Eller er det varmen? De står i køleskabet nu, men er bare usikker på om jeg skal gå i gang med denne portion eller om jeg skal skaffe mig en ny.. 🙂 Hvad er dit råd? Mange tak på forhånd!

    Knus Mathilda

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      17. september 2017 kl. 18:58

      Det ved jeg desværre ikke. Bruger du FB-gruppen Kefir & Kombucha? Der er masser af viden derinde og jeg er sikker på de kan hjælpe dig videre!

      Svar
  14. Ullrik Lie skriver

    18. august 2017 kl. 11:06

    Jeg kunne godt tænke mig at lave min egen vankefir ud fra din opskrift, men da jeg har fået konstateret diabetes type 2, skal jeg helt indgå sukker og i din opskrift indgår der sukker.

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      18. august 2017 kl. 12:10

      Hej Ullrik
      Du kan ikke lave vandkefir uden sukker. Svampene lever af sukker. Dvs. at de æder sukkeret op og restproduktet vil derfor indeholde langt mindre sukker end der er brugt i opskriften. Skulle du vælge at give det et forsøg, vil jeg anbefale at du gennefører 3-4 brygninger, før du begynder at drikke det. Det er for at svampene lige kan komme op i gear og få ædt det sukker.
      Et alternativ for dig er måske at prøve med mælkekefir i stedet? Her lever svampene (en anden slags) af laktosen i mælken. Du kan læse mere om mælkekefir og finder min opskrift på det her: Mælkekefir

      Svar
  15. Christine skriver

    22. november 2016 kl. 09:39

    Hejsa
    Jeg er i gang med min aller første bryg efter opfordring fra en veninde. Jeg vil dog lige hære, hvor meget om dagen, man skal drikke?

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      22. november 2016 kl. 09:46

      Det tror jeg ikke, der findes nogle regler om, men jeg kan anbefale at trappe langsomt op. I starten vil din kefir desuden have en del restsukker, så det vil blive til en del sukker, hvis du drikker en halv liter fx. med tiden når svampene kommer op i gear, æder de mere af sukkeret.
      Jeg drak omkring 1 dl om dagen men jeg ved, at andre drikker meget mere end det.

      Svar
  16. Rikke skriver

    25. juli 2016 kl. 11:43

    Hej Jane
    Har du haft succes med at skifte Vita Biosa ud med Kefir? Eller giver Kefir ikke helt så meget “ro” i maven? Jeg bruger selv Vita Biosa, og oplevede bedring i maven efter ca. 2 uger med et lille glas hver morgen. Nu vil jeg gerne prøve Kefir for at se, om jeg kan opnå samme gode resultat.
    På forhånd tak og glædelig sommer 🙂
    Mange hilsner
    Rikke

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      25. juli 2016 kl. 15:54

      Hej Rikke. Jeg har aldrig testet kefir som en erstatning for vita biosa, så det kan jeg desværre ikke svare på 🙂

      Svar
  17. Ninna skriver

    7. juli 2016 kl. 11:02

    Ville man kunne bruge stevia, istedet for sukker ??? 👋

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      7. juli 2016 kl. 20:29

      Nej det kan du ikke. Kefir er en levende organisme, der lever af sukker. Den kan ikke leve på stevia. Til gengæld spiser den størstedelen af sukkeret og i den færdige drik er kun restsukkeret (hvor meget afhænger af hvor længe og hvor godt den har fermenteret)

      Svar
  18. Tina skriver

    23. november 2015 kl. 13:32

    Hej Jane,
    Jeg har netop fået nogle kefir gryn, men er ikke gået igang med at brygge endnu. Hvordan bør jeg opbevare dem imens?
    Nu prøver jeg også at undgå sukker. Så kan jeg bruge stevia eller sukrin i stedet for alm. sukker??

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      23. november 2015 kl. 13:43

      Hej Tina
      Du kan opbevare dem i sukkervand i køleskabet. Du kan ikke bruge stevia eller sukrin i kefir. kefir er en levende organisme og den lever af sukker. Dvs. at den spiser sukkeret, så der vil være langt mindre sukker i slutproduktet, som du drikker. Hvor meget restsukker, der er tilbage, afhænger af, hvor længe du lader den fermentere 🙂

      Svar
      • Tina skriver

        23. november 2015 kl. 13:46

        Hej Jane,
        Tak for hurtig svar 🙂
        Hvad er blandings forholdet på sukkervandet, og hvor meget skal der i?
        Skal det stå i køleskab eller ude?

        Svar
        • Jane Faerber skriver

          23. november 2015 kl. 13:48

          Når den er i dvale, skal den stå i køleskabet. Forholdene er her uden betydning. Jeg bruger måske 0,5 dl til en halv liter vand. Når du skal starte med at brygge, følger du vejledningen her i indlægget 🙂

          Svar
  19. campel skriver

    21. november 2015 kl. 20:27

    Hej Jane 🙂 Jeg r igang med at lave vand-kefir for 3 gang,med mine nye gryn. Men jeg oplever at vandet ikke er brusende. Jeg laver det sådan at 1F 2 dage i køkkenbordet (økologisk rørsukker og vand) og derefter har jeg stillet det i en patentglas med citronsaft ( 2 dage udenfor) og så 1 dag i køleskabet. Jeg kunne tænke mig at det var brusende og smagte godt 😉 Tænkte jeg gør noget forkert?. Og vil evt. prøve med frosne økologiske bær. Hvor meget bør man drikke så kroppen får noget ud af det? – hvis man hælder æblemost hvor meget skal man tilsætte? 🙂 dejlig at læse alle dine kefir- eksperimenter 🙂

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      22. november 2015 kl. 08:04

      Min erfaring er, at kulsyren dannes forskelligt alt efter hvor tætsluttende flasken i 2F er og hvilken frugt, der bruges. Flasken skal slutte helt tæt og så er det min erfaring at bl.a. æblejuice (ca. 0,5-1 dl pr. liter) giver megameget kulsyre, hvor fx hindbær giver lidt mindre. Det kan også hjælpe at lade 2F stå lidt længere i køleskabet. Sidst men ikke mindst, så skal grynene også lige i gang så giv dem nogle gange endnu.
      Der er mange forskellige meninger om, hvor meget man bør drikke. Her må du prøve dig lidt frem. Nogle får dårlig mave af at starte med for stor dosis og må starte med så lidt som 1-2 spsk om dagen og så arbejde sig op. Selv har jeg drukket et lille glas, måske 1,5 dl, om dagen i de perioder, jeg har brygget. Håber, det hjælper dig lidt videre 🙂

      Svar
  20. rasmus skriver

    24. juli 2015 kl. 12:56

    Jeg har masser af kefir gryn og har butik jægersborggade, så der kan kigges forbi til en start portion. giv lige et skriv på 26211150, så jeg er i butikken:)

    Svar
    • Dina skriver

      24. juli 2015 kl. 13:57

      Hej Rasmus. Det kunne jeg godt være interesseret i 🙂 hvor meget skal du have for dem hvis jeg kommer forbi?
      Jeg ligger godt nok syg lige nu, så ville kunne være i næste uge hvis det kunne passe på et tidspunkt

      Dina 🙂

      Svar
  21. Mie Aggerholm skriver

    6. juli 2015 kl. 21:15

    Jeg startede en portion for en uge siden, dvs jeg nu er på anden portion og mine kefirgryn er allerede fordoblet og de er bare så flotte hvide. Jeg kan af gode grunde ikke have så mange, men nænner heller ikke bare at smide dem ud, hvis nogen er interesseret er de velkomne.

    Svar
  22. Lisa skriver

    17. juni 2015 kl. 15:26

    Hej Jane, må jeg spørge hvor du har købt dine fine flasker til vandkefiren?
    Har købt nogen ligende ved cchobby, men kvaliteten er bare ikke rigtig gedign desværre.

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      17. juni 2015 kl. 18:15

      Flasken her er faktisk fra Tiger. Jeg er siden hen gået væk fra at bruge den, for jeg synes ikke, den lukker tæt nok til at skabe tilstrækkelig kulsyre. Siden hen bruger jeg nogle forskellige nogen, som Søren har skaffet mig gennem sit arbejde. Og ellers kan man i fx i superbest få sådan nogle saftflasker med patentlåg. De er også gode.

      Svar
      • Lisa skriver

        19. juni 2015 kl. 15:56

        Tak, mine flasker kan nemlig heller ikke lukke helt og så hjælper det jo ikke meget de ser fine ud;-)
        Må på jagt efter nye – tak for en god blog:-)

        Svar
  23. Eva skriver

    9. maj 2015 kl. 16:53

    Hej Jane.

    Hvad gør man for at få citron skallen ud af kefir inden den skal bruges igen?

    Kh eva

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      9. maj 2015 kl. 16:57

      Jeg skræller min citronskal i lange strimler med sådan en tyndskræller, så den er nem nok at pille fra. Hvis du har brugt fintrevet citronskal ved jeg det ikke lige, men du kan sagtens bruge det igen i næste portion…

      Svar
  24. Rasmus skriver

    8. marts 2015 kl. 15:48

    Jeg har forsat en masse
    Vandkefir jeg dele ud af:)

    Svar
  25. Heidi Hviid skriver

    28. februar 2015 kl. 11:05

    Hej Jane
    Tak for en fantastisk blog.
    Ved du om der kan bruges palmesukker til kefiren ?

    Svar
    • Jane Faerber skriver

      28. februar 2015 kl. 13:31

      Det kan der godt. Kokos/palmesukker kan bruges til at booste væksten på grynene. Jeg plejer at bruge rørsukker og så smide en spsk kokossukker i engang imellem. Det vigtige er, tror jeg, at den ikke laves på ren kokossukker hver gang men at den får almindeligt rørsukker også.

      Svar
  26. Heidi Svejstrup skriver

    22. februar 2015 kl. 14:02

    Hejsa,

    Efter at være kommet godt igang med at lave vandkefir, så kan jeg nu forære et par portioner vandkefir væk. Skal det sendes med posten skal jeg blot have dækket portoen.

    Svar
    • Line skriver

      7. marts 2015 kl. 23:45

      Hej Heidi

      Jeg vil rigtig gerne have tilsendt en portion kefir 🙂
      Kan jeg skrive til dig på FB, så vi lige kan ordne betaling mv.?

      Svar
    • Lisbeth Møller skriver

      30. april 2015 kl. 13:21

      Hej Heidi

      Har du stadigvæk vandkefir… !! Jeg er nybegynder, og kunne rigtig godt tænke mig en portion.. 😉

      Svar
  27. Gerda skriver

    20. november 2014 kl. 20:10

    Hej Tami Søs
    jeg vil rigtig gerne i gang med at eksperimentere med vandkefir, så jeg er bestemt interesseret i at aftage svampe. Nu ved jeg ikke hvor du bor, men hvis du er villig til at sende, så dækker jeg selvfølgelig omkostningerne. 🙂

    Svar
    • Tami Søs skriver

      21. november 2014 kl. 15:59

      Hej Gerda 🙂 Selvfølgelig! Jeg bor ved Islands Brygge, er du i nærheden af Kbh? Skriv evt. på mail: Tamijoergensen@gmail.com, så ser jeg dit svar med det samme.

      Svar
      • Dina skriver

        24. juli 2015 kl. 10:37

        Hej Tami 🙂
        Skulle du tilfældigvis have genoptaget produktionen af din kefir?
        Jeg bor nemlig på bryggen og ville rigtig gerne i gang med dette projekt og så tænkte jeg lige at høre her først, før jeg køber noget på nettet.

        Venligst Dina

        Svar
  28. Tami Søs skriver

    19. november 2014 kl. 14:41

    Hej Jane 🙂 Først lige en stor hånd til dig og dit gode arbejde! Jeg er kæmpe fan af dine bøger og du har ændret mit syn på sundhed radikalt, hvilket betyder meget, da jeg på medicinstudiet bliver fortalt nogle andre “sandheder” mht. kost og sundhed… Skræmmende!

    Jeg har været igang med vandkefir i en måneds tid nu, og det er bare så fedt! Jeg bruger muscovadosukker til min produktion, og det er altså noget, svampene godt kan lide. Portionen af svampe tredobles eller firdobles altid i løbet af 1. fermentering (og jeg bruger desuden kun 1/5 dl sukker til 1,5 L vand per gang).

    Er der nogen, der mangler svampe til at komme igang, så skriv endelig, jeg har masser tilovers 🙂

    Svar
    • Tami Søs skriver

      9. februar 2015 kl. 22:52

      Hej alle,
      jeg holder pause med produktionen pt.

      God dag 🙂

      Svar
  29. Mette Helbæk skriver

    16. november 2014 kl. 08:40

    Så er den sat over! Tak for gryn smukke

    Svar
    • Jane skriver

      16. november 2014 kl. 08:55

      Ej hvor fedt, Mette! Glæder mig til at høre om resultatet 🙂

      Svar
  30. Jesper Conrad skriver

    15. november 2014 kl. 21:47

    Der er mange holdninger til hvordan kefir skal brygges – Mit bedste råd er at bruge sin sunde fornuft. Din kefir tager absolut ikke skade af at blive siet gennem en metal-si. På ingen måde.

    Det folk frygter med kefir og metal (eller plast) er, at kefiren skal gå ind og ødelægge metallet/plasten og de derfor får metal/plastrester i deres kefir. Men det kan altså ikke nå at ske på de max 2 minutter det tager at si sin kefir.Obevare i metal ville jeg dog ikke.

    Du kan også dyrke din kefir i et glas (med et metal-låg, da der ikke er forbindelse mellem kefiren og metallet skal man ikke være nervøs. Og du kan også have kefiren i en plastpose eller i en plastbeholder et par dage – det sker der altså ikke noget ved. Har prøvet det på et par rejser, hvor jeg ikke havde andet.

    Så slap endelig af – nyd din kefir og dyrk den med kærlighed og omtanke.

    Sund fornuft gælder også de smagsgivere du bruger. Kefir kan ikke tåle svampegift, så det er dumt at bruge konventionel-frugt, da de fleste af dem sprøjtes.

    Du skal dog heller ikke bruge økofrugt uden at tænke dig om. Økofrugt sprøjtes ikke, og når du bruger det, så kan de svampesporer der er på frugten gå ind og påvirke kefiren.

    Så omtanke og kærlighed. Brug endelig økologisk frugt, men skold den inden (tørrede frugte, hindbær, jordbær mvr), eller skrald den (æbler mv)

    Og kefiren kan jo heller ikke tåle kogende vand, så sørg for at vdsken er kølet ned før du putter din kefir i.

    Svar
    • Jane skriver

      16. november 2014 kl. 08:25

      Tak Jesper 🙂

      Svar
  31. Lina skriver

    15. november 2014 kl. 21:31

    Hej, jeg vil lige høre om vigtigheden af at der ikke bruges metal eller at kefiren brygges i plastik. Lige pt. har jeg kun metal tragt og metal si og min første kefir er lige blevet brygget i en plastik skål, inden jeg fik læst at det skulle være i glas. Jeg har også måtte bruge mine metalredskaber denne gang og tænker på om jeg kan have dræbt kefiren? Og hvordan kan man se det? Et andet spørgsmål er i forhold til at hælde kefiren gennem et glæde, er det nødvendigt? Jeg prøvede med et rent viskestykke, men det kunne næsten ikke løbe igennem og i stedet prøver jeg nu med en tepose, men jeg tænker på om det ikke er nok at hælde det igennem sien?

    Svar
  32. Julia Hansen skriver

    12. november 2014 kl. 15:15

    Skulke der være nogen interesserede er der rigtigt mange som deler ud af både vand og mælkekefir svampe i alle dele af landet på facebook gruppen “kefir og kombucha dk”. Det koster ikke andet end evt. Porto 🙂

    Svar
  33. Lene skriver

    23. oktober 2014 kl. 13:25

    Jane, vil du skrive lidt mere om hvordan 80% af ens immunforsvar sidder i tarmen? Jeg har set det ofte i både de lidt alternative sundhedskredse, men også en eller anden reklame engang for noget ‘åbenbart’ ekstra godt yoghurt. Jeg har altid lært at immunforsvaret er de hvide blodceller som jo nødvendigvis findes i blodårene og vistnok dannes i vores knoglemarv. De er ikke for at være en Rasmus Modsat, men jeg tænker, at der måske menes en mere udvidet og generel forståelse af immunforsvar?

    Svar
  34. Charlotte skriver

    19. oktober 2014 kl. 09:30

    Hej. Jeg håber du kan hjælpe mig, har været igang med kefir efter din opskrift i nu 14dage, og hver gang har grynene formeret sig til det dobbelte, men ikke igår, der var stort set samme antal som da jeg satte dem over. Har du forslags til hvordan jeg igen kan få dem igang?

    Vh

    Svar
    • Jane skriver

      19. oktober 2014 kl. 09:33

      Brugte du det samme sukker og samme fremgangsmåde? Selv oplever jeg enorm vækst, når jeg bruger halvt almindeligt sukker, halvt rapadura-sukker…Ellers tror jeg bare, du skal fortsætte brygningen og så skal den nok komme i gang igen…

      Svar
  35. Annette Månestjerne skriver

    18. oktober 2014 kl. 08:56

    Yoghurtbakterier.. Er der nogen af Jer, der selv laver yoghurt, og kan sige hvad I bruger til starter ?
    Jeg har lavet yoghurt med Thieses Drænet Yoghurt 10 pct. I sødmælk. Men det er taget ud af produktion. Det gav en mild, lækker og meget fast yoghurt. Har forsøgt med alt muligt andet, men med dårligere resultat. Har også forsøgt med tørrede bakterier, Bio Cult.

    Svar
    • Jane skriver

      18. oktober 2014 kl. 09:46

      Jeg laver gerne egen yoghurt. Se et par eksempler her:
      Hjemmelavet yoghurt
      Kokosyoghurt

      Når jeg ikke bruger yoghurt- og bakteriekulturer i pulverform har jeg brugt en sødmælksyoghurt, fx fra Naturmælk som tilsætning og det har fungeret helt upåklageligt, synes jeg.

      Er Thises drænede yoghurt taget ud af produktion? Det var vel nok dårlige nyheder 🙁

      Svar
  36. Rasmus skriver

    13. oktober 2014 kl. 22:21

    Tak for interessen til vandkefir

    Kefiren i sig selv er stadig gratis, der har dog været en del efterspørgsel, så for at få dækket omkostningerne lidt ind og sætte tiden op lidt effektivt har jeg investeret i lidt kuvert, Porto, emballage

    Så er du stadig interesset i vandkefir kan du sætte 100kr ind på min mobilpay 26211150 og sætte din adresse i kommentar feltet. Så sender jeg dig en portion livseliksir:)

    Mvh Rasmus

    Svar
    • Mette Eriksen skriver

      23. oktober 2014 kl. 22:17

      Hej Rasmus. Har du mere tilbage? Vh Mette

      Svar
      • Rasmus skriver

        24. oktober 2014 kl. 11:53

        Hey Mette.

        Ja send mig bare en besked på 26211150, så sender jeg gerne afsted

        Mvh Rasmus

        Svar
      • Jesper skriver

        24. oktober 2014 kl. 12:57

        Og hvis Rasmus ikke har, kan du skrive til mig på jesperconrad@gmail.com – Jeg har altid masser af kefir.

        Svar
  37. Rasmus skriver

    30. september 2014 kl. 17:32

    Jeg finder alle mine tips og opskrifter inde på Dom’s kefir. En meget rodet hjemmeside, med fine tips til herbal The kefir og “champagne”

    Uraffineret sukker, et stykke ingefær, bikarbonat/koral/æggeskal, Mineralvand. Skulle efter sigende give de bedste resultater og jeg har stadig oplevet vækst med andre kombo’er af postevand, bagepulver og hvid sukker. Det gror bare:), måske kalkindholdet i vandet på Nørrebro alligevel har én positiv virkning.

    Svar
  38. Rasmus Palmqvist skriver

    30. september 2014 kl. 16:51

    Ja vandkefiren gror helt op til 100% overnatten med den rigtige opskrift, så det skal bare deles ud. Mælkekefiren har ikke helt samme fordoblings procent, men deler gerne så længe lager haves:)… En dag håber jeg at kefir er noget jeg låner af naboen og aeroponics bliver det nye køleskab:) så skriv endelig på 26211150 også selv om denne kommentar ser forældet ud.

    Svar
    • Jane skriver

      30. september 2014 kl. 17:06

      Hej Rasmus. Hvordan får du den til at gro så meget? Vil du dele opskriften på det?

      Svar
  39. Pernille Rønnow skriver

    30. september 2014 kl. 12:47

    Hej Rasmus. Deler du ud til flere, af dine vandkefirgryn? Så tager jeg gerne imod! Bor lige i nærheden, så kunne svinge forbi en dag!

    Svar
    • Rasmus skriver

      7. juli 2016 kl. 20:39

      Hey Pernille

      jeg er i USA indtil August, så vi kan evt finde ud af noget der ellers har set en masse andre herinde der osse deler ud:)

      Mvh Rasmus

      Svar
  40. Rasmus Palmqvist skriver

    28. september 2014 kl. 20:44

    Hey med jer

    jeg har overflod af både mælke og Vand Kefir gryn, så ingen grund til at købe fra udlandet, bare send mig en mail eller kom forbi på Nørrebro

    jeg kan anbefale et par smags kombo til vandkefiren.

    æble-Mynte-Ingefær
    Jordbær-Basilikum
    æble-solbœr-Mynte

    som jeg har forstået kefiren lever den videre i maven. Så jeg tænker at er man laktose intolerant er det fordi man ikke kan nedbryde laktosen. Så at drikke denne mælkekefir der jo nedbryder laktosen, er i min logik at give maven det den mangler til at fordøje laktosen?

    Svar
    • Inger Hansen skriver

      29. september 2014 kl. 10:23

      Rasmus – det lyder da fantastisk – hvad er din mailadresse, eller hvor på Nørrebro holder du til? På forhånd tak, inger

      Svar
      • Rasmus skriver

        29. september 2014 kl. 14:32

        Hey Inger

        Jeg bor lige ved jægersborggade.

        Du kan evt fange mig på 26211150:)

        Svar
    • Linet skriver

      30. september 2014 kl. 15:54

      Hej Rasmus.
      Jeg er meget interesseret i vandkefir gryn, hvis du vil af med lidt? Jeg skal selvfølgelig nok betale portoen 🙂

      Mvh Linet

      Svar
  41. Mikela skriver

    27. september 2014 kl. 15:33

    Har lige bestilt nogle gryn, dog af den tørre slags, fordi de kommer fra udlandet, så tager det vist nok lidt tid at få liv i dem, men spændende er det.
    Kan huske min mormor havde en eller anden ganske ildelugtende svamp som hun brugte til en drik, da jeg var barn, så det var vel sådan en gang i 80érne

    Svar
  42. Michelle skriver

    27. september 2014 kl. 01:52

    Kig ind på facebook gruppen ‘Kefir og Kombucha DK’. Her bytter vi svamper og deler råd/tips og tricks til lækre probiotiske drinks!!!

    Svar
    • Jane skriver

      27. september 2014 kl. 08:37

      Ja tak! Jeg er vist allerede medlem. Lækre sager derinde! 🙂

      Svar
      • Michelle skriver

        27. september 2014 kl. 10:50

        Ja du er 😉 Vi skal jo være MAAAAAANGE og overtage Danmark med vores mærkelige trylledrinks og sager!! Hahaha.. Du må godt nævne den næste gang du skriver lækre drinks blog, så ved alle hvor de skal henvende sig for at få fat i boblende probiotiske goodies. Tak Jane!

        Svar
  43. Michael skriver

    27. september 2014 kl. 00:07

    Hej
    Det lyder spændende.
    Er det i familie med de kefirsvampe som kvinder (bla. Min mor) havde stående i vindueskarmen men hvid væske, som stod og boblede og lugtede sært?
    Og er det i familie med det kefir man kunne købe lige som mælk og ymer i 80’erne. Det smagte vildt godt.
    Vh
    Michael

    Svar
    • Jane skriver

      27. september 2014 kl. 08:36

      Det lyder som det i vindueskarmen 🙂
      Kefir fås både som vandkefir og mælkekefir og sidstnævnte kunne man muligvis købe engang. Jeg har tit set drikkekefir på mælk i supermarkedernes kølediske, når jeg har været i udlandet.

      Svar
      • Iben skriver

        29. september 2014 kl. 09:49

        Jeg har vand og mælkekefir hjemme, så skriv når du vil igang med mælkekefiren så kan jeg sende dig noget 🙂 her en video med sprøde fermenterde grøntsager http://www.youtube.com/watch?v=JilIvcS_8YM

        Svar
  44. Sanne AA skriver

    26. september 2014 kl. 23:41

    Jamen for faen Jane, jeg har luret og luret på vandkefir, men kastede mig over kimchee først…jeg har netop forladt et glas alene hjemme i 2 dage og håber virkeligt at det ikke er eksploderet ud over hele spisekammeret når vi kommer hjem.
    Tror vist nok lige jeg skal ha bestilt kefirgryn, inden du skaber en tilstand af udsolgt i det ganske land med din artikel 🙂 Glæder mig simpelthen til hjemmelavet ginger ale -sådan med heftig ingefærsmag…mmm! Glæder mig til at høre mere om din ‘kraut -jeg startede kimchee op med valleforce -men skal høste saften af det glas købe sauerkraut jeg er ved at spise mig igennem til næste gæring..

    Svar
    • Jane skriver

      27. september 2014 kl. 08:35

      Ha ha, ja, vi må håbe at kefir-produktionen her i landet kan følge med den stigende efterspørgsel 😉
      Kimchee skal jeg også have leget med. Åh, så mange ting at prøve, så lidt tid….:)

      Svar
  45. Anna skriver

    26. september 2014 kl. 19:31

    Det lyder lidt som den der Kombucha-svamp som var meget moderne da jeg var teenager.. Den lavede man også til en drik med noget sukker.

    Svar
    • Jane skriver

      27. september 2014 kl. 08:33

      Ja men det er også helt klart beslægtet med kombucha – hvilket jo i øvrigt er det næste, jeg skal i gang med at brygge 🙂

      Svar
  46. mariann skriver

    26. september 2014 kl. 17:49

    Er der alkohol/procenter i vandkefir?
    Tak for opskriften 🙂

    Svar
    • Jane skriver

      27. september 2014 kl. 08:32

      Ja, det er der. Mængderne er dog – angiveligt – relativt små…

      Svar
  47. Louise skriver

    26. september 2014 kl. 17:43

    Æv jeg har lige slået min kefir ihjel:( Må vist skaffe en ny portion, da der holder udgifterne på vita biosaen nede 🙂 Ser lækkert ud dit bryg der!

    Svar
  48. Mette skriver

    26. september 2014 kl. 16:48

    Det lyder rigtig spændende med dine fermenterings-projekter – jeg glæder mig til at høre mere om surkålen:) Jeg har planer om at lægge min kost om i en mere Weston A.Price-agtig retning og der er fermenteret mad jo det nye sort:) Men jeg er bare lidt angst for botulisme….(sikkert helt uden grund, for folk har jo lavet mælkesyregæring i hundredevis af år) Jeg gætter på at hygiejne og omhyggelig pasning kan forhindre det. Jeg kan jo starte med at investere i et hvidkålshoved:)

    Svar
  49. Linda skriver

    26. september 2014 kl. 16:45

    Hej

    Min kæreste brygger en del øl (som minder lidt om denne proces), og der bruger han et hydrometer til at måle sukkerindholdet undervejs. Det kan man måske også gøre i en proces som denne, hvis man vil have lidt styr på, hvor meget sukker der er tilbage:)

    Rigtig god weekend:)
    Linda

    Svar
  50. Jonna skriver

    26. september 2014 kl. 16:40

    Så kom du med på noderne 😉 Fedt! Jeg fik dræbt min kefir i sommers, da vi var i Frankrig, og har ikke fået anskaffet mig nogle nye gryn. Men dét skal jeg 🙂

    Du kan også komme nogle tørrede dadler og en æggeskal i 1. fermentering, så din kefir også bliver rig på mineraler.
    God weekend, søde du 🙂

    Svar
    • Jane skriver

      27. september 2014 kl. 08:23

      Ja æggeskal er jeg stødt på. Det lyder spændende at øge mineralindholdet på den måde 🙂

      Svar
  51. Tine skriver

    26. september 2014 kl. 15:43

    Jeg prøvede, men tror de døde. De var bare brune grumsede i bunden og det smagte ufatteligt sødt.

    Opgav 😛

    Svar
  52. Anne-Marie skriver

    26. september 2014 kl. 15:42

    Waaarw, du er genial.
    Jeg var, som du skriver, lige ved at klikke mig videre, da jeg så, det var dig, der stod bag den underlige overskrift. Jeg anede ikke hvad det var, men det lyder jo som lige noget for mig:-) Her har surdejen boet i årevis, den gamle døde, da jeg gik Low FODMAP, men der opstod i stedet en speltversion.
    Det her lyder som et super supplement. Godt nok gør surdejen, at brødet bedre fordøjes og holder længere, men svært at forstille sig, at det er lige “levende” på den gode måde, efter bagetemperatur? Eller hvad?

    God weekend
    Anne-Marie

    Svar
    • Hanne skriver

      26. september 2014 kl. 22:45

      Hej Anne-Marie
      Jeg kunne se du nævner Fodmap diæten og surdej. Jeg har prøvet diæten men reagerede ikke så positivt som lægerne gerne så. Jeg faldt af den men vil nu prøve igen. Har du en opskrift på det brød du måske vil dele? 🙂
      God weekend
      Hanne

      Svar
      • Anne-Marie skriver

        27. september 2014 kl. 11:13

        Hej Hanne
        Opskriften kan du finde på opskriftsamleren.dk Den hedder Spelt ala fuldkornsrugbrød uden rug.
        Ærgerligt du ikke fik nok udbytte af kuren. Den er virkelig en svær størrelse, at holde 100 procent. Og for mange kan mindre også gøre det. Hvis du får mod på, at prøve igen, har vi fået lavet en Low FODMAP funktion, man kan vælge til. Så vises der signalfarver på alle opskrifter, for tilladt, begrænset og forbudt. Du kan taste dine egne opskrifter og på den måde få hjælp til overblikket.
        Mad fra bunden, er den bedste måde, at klare kuren på, da mange stabilisatorer og fyldestoffer indeholder FODMAPs. Hvis du tager vitaminer, kosttilskud eller medicin, bør du også gennemgå dette. For mit eget vedkomne er jeg nødt til at tage medicin med FODMAPs, men får noget ud af kuren alligevel.
        Nogle har glæde, af nogle uger, hvor maven får total fred med kogt mad og derefter Low FODMAP.
        Håber du finder en vej.

        Kh.
        Anne-Marie

        Svar
        • Hanne skriver

          27. september 2014 kl. 18:38

          Hej og tak for svar Anne-Marie 🙂
          Jeg vil prøve at tjekke hjemmesiden, måske er det nemmere så. Jeg reagerer på al mad (!) og drikke så det hele er lidt uoverskueligt for tiden. Men måske kefir også hjælper på det. Jeg har aldrig hørt om det eller Vita Biosa før. Men hvis det er bakterier i maven vi mangler, nogle af os lyder det da meget logisk.
          Tak igen 🙂 Hanne

          Svar
    • Jane skriver

      27. september 2014 kl. 08:17

      Det tør jeg ikke sige. Jeg nåede aldrig at lege med surdej, før jeg fandt ud af at jeg ikke kunne tåle gluten. Kefir derimod har jeg store forventninger til 🙂

      Svar
      • Anne-Marie skriver

        27. september 2014 kl. 11:20

        Hej igen Jane.
        Mon ikke man kan lave en glutenfri surdej? Så er det selvfølgelig ikke som hævemiddel, men til at gøre brødet mere fordøjelsesvenligt og bedre smagen. Jeg putter gerne lidt surdej i mine ellers kornfrie boller.

        Kh.
        Anne-Marie

        Svar
  53. Louise Haack/Søde Citroner skriver

    26. september 2014 kl. 15:32

    Det ser spændende – men også lidt mærkeligt – ud.. For at skrive om noget helt andet, så lavede jeg forleden dag meatza, men havde det samme problem som dig – min bund væskede så meget. Har du fundet en løsning på det?

    Svar
  54. Anja Winchler skriver

    26. september 2014 kl. 12:53

    Det lyder spændende … og for mig meget nyt 😉

    Men man vil ikke helt vide hvad man indtager, hvis man som jeg forsøger at holde sig på max 20 gram kh pr dag, så vil jeg ikke ane hvad dette giver mig, hvor meget jeg kan drikke eller hvor lidt.

    Nogen ide til at finde ud af det?

    Svar
    • Jane skriver

      26. september 2014 kl. 13:23

      Hvis prioriteten er at leve så low carb som 20 g om dagen, tror jeg, jeg ville vælge en anden vej til probiotiske bakterier end lige kefir 🙂

      Svar
  55. Anita skriver

    26. september 2014 kl. 12:34

    Jeg har prøvet at arbejde med Kefir et par gange over nogle år og hver gang har jeg desværre måttet smide kefiren ud, fordi jeg ikke nåede at drikke den væske, jeg havde lavet og dermed døde min kefir.

    Når man ikke laver noget aktivt med svampen, så dør den, og det gjorde min kefirsvamp begge gange, men det var sjovt at prøve 🙂

    Jeg håber, du/I får en masse skønt ud af svampene, for det er uden tvivl supergodt for hele kroppen 🙂

    Svar
    • Jane skriver

      26. september 2014 kl. 13:34

      Jeg brygger 1 liter af gangen og det passer meget fint til en familie på 4, synes jeg…

      Svar
    • Mette SOlkær skriver

      23. november 2014 kl. 13:53

      …man kan sætte den i dvale, i køleskab, lige så lanæge man ønsker, i sukkervand – så har man lidt elastik i projektet…synes den er meget nem at håndtere! – Selv brygger jeg 1½ l. hver anden dag og får det drukket – familien er stadig skeptisk 😀

      Svar
  56. Carina Olsen skriver

    26. september 2014 kl. 12:27

    Jeg har netop bestilt på vandkefir.dk. En lidt bekostelig affære for gryn, synes jeg, men sundhedsværdien opvejer det… det skal i hvert fald afprøves 😉

    Svar
    • Jane skriver

      26. september 2014 kl. 13:39

      Til gengæld kan du have glæde af den i årevis, hvis du passer godt på den 🙂

      Svar
      • Ulla Butler skriver

        27. juni 2016 kl. 19:07

        Jeg har netop fået en kefirsvamp. Men jeg skal på ferie i ti dage, og hvad gør jeg så? Jeg kan lige nå at starte 2. fermentering. Er der nogen, der har erfaring med det?

        Svar
        • Jane Faerber skriver

          28. juni 2016 kl. 07:33

          Jeg tror, du er nødt til at opgive din bryg og lægge kefirgrynene i dvale, imens du er på ferie. Du lægger dem bare i sukkervand i køleskabet. Her kan de sagtens holde sig 10 dage. Ellers sætter du bare dine flasker med 2F i køleskab og lader være med at lukke låget helt til. Det afhænger også lidt af hvor aktive dine gryn er.

          Svar
    • Mette Solkær skriver

      23. november 2014 kl. 13:49

      Hej Carina.
      De er MEGA dyre hos vandkefir.dk, men på Facebook er der en, lukket gruppe godt nok, som udveksler erfaringer og kulturer af både det ene og det andet – Hvis man kan overskue et medlemsskab(af Facebook) er der mange gode råd at hente 🙂 # Kefir og Kombucha DK
      God fornøjelse, VH Mette

      Svar
  57. Naja skriver

    26. september 2014 kl. 12:14

    Det lyder spændende 🙂 Hvor mange gange kan man genbruge grynene?

    Svar
    • Jane skriver

      26. september 2014 kl. 13:40

      Jamen de er jo levende og de kan leve i årevis, hvis man passer godt på dem 🙂 – og de formerer sig så man får flere og flere…

      Svar
      • Lea Skovbo Jensen skriver

        6. februar 2015 kl. 08:20

        Jeg læste et sted (kan ikke huske hvor :O) Hvor vedkommende havde dem med hjem fra ferie for 30 år siden :O

        Så de holder for evigt! 😀

        Svar
  58. Dorthe skriver

    26. september 2014 kl. 12:10

    Lyder spændende 🙂

    Hvor meget skal/må man drikke af det om dagen?

    Svar
    • Jane skriver

      26. september 2014 kl. 13:39

      Det ved jeg faktisk ikke. Det er ret nyt for mig også. Jeg drikker et lille glas om morgenen og et lidt større et om eftermiddagen eller aftenen… :-/

      Svar
      • Ove Kofoed skriver

        27. september 2014 kl. 11:28

        Jeg er 82 år, har de sidste 25 år dyrket og drukket kefir hver dag, laver 2 liter hver anden dag og drikker altså de 2 liter på en dag. Det startede fordi jeg havde problemer med mave og tarme og efter få uger fungerede det hele som det skulle. Jeg kommer 2 tørrede figner i sammen med kefir og sukker. Vil prøve at komme solbær i også, for det ser mere appetitlig ud.

        Svar
        • Jane skriver

          28. september 2014 kl. 10:14

          Du er da for sej, Ove! Tak for din historie! Jeg har netop en på hylden nu med figen i. Glæder mig til at smage den om et par dage 🙂

          Svar
          • Ove Kofoed skriver

            30. september 2014 kl. 15:50

            Glemte at tilføje at jeg tager 7 spiseskefuld kifirsvamp og ca.100 gram sukker til 2 liter koldt vand.

        • Linet skriver

          9. januar 2017 kl. 16:51

          Jeg har netop lavet mine første portioner og jeg synes egentlig det smager fint. Men det lugter meget af gær/surdej. Kan dette undgås?
          Jeg synes jeg har fulgt din metode 100%, dog uden citronskal.
          Tak 😊 hilsen Linet

          Svar
          • Jane Faerber skriver

            9. januar 2017 kl. 16:56

            Nej det kan ikke undgås. For det er jo en gærvækst 🙂

  59. Helle Anker skriver

    26. september 2014 kl. 12:01

    Vandkefir.dk ser spændende ud.

    Svar
  60. Randi skriver

    26. september 2014 kl. 11:11

    Lyder meget spændende:0)….Hvordan får man fingre i de der gryn:0)

    Svar
  61. Omor skriver

    26. september 2014 kl. 11:06

    Husk også lige at lave en portion kimchi ( koreansk fermenteret kinakål med chili)….

    Svar
    • Jane skriver

      26. september 2014 kl. 11:10

      You bet! Der er jo SÅ mange muligheder og jeg er helt hooked!

      Svar
  62. Eva skriver

    26. september 2014 kl. 10:59

    Er det lidt samme princip med surdej? Eller har det ingen probiotisk virkning?

    Svar
    • Jane skriver

      26. september 2014 kl. 11:10

      Jeg har faktisk aldrig leget med surdej men jeg tænker, at vi er henne i samme boldgade…

      Svar
    • Mona skriver

      30. januar 2015 kl. 23:07

      Ved ikke om der er probiotika i surdej, men hvorfor ikke, der sker jo en gæring. Men probiotika kan ikke tåle mere en ca 40 grader, så når man bager surdejsbrødet, får man et lækkert brød, men de gode bakterier er ødelagt.

      Svar
  63. Lone skriver

    26. september 2014 kl. 10:56

    Hej, det lyder spændende. Hvor mange gange kan grynene genbruges?

    Svar
    • Jane skriver

      26. september 2014 kl. 11:09

      Hvis man passer godt på dem, kan de bruges “uendeligt” – de vokser endda, så man øger sin produktion og kan forære væk til venner og bekendte.

      Svar
      • Lea Skovbo Jensen skriver

        23. oktober 2014 kl. 07:47

        Jeg har læst om en der købte en kefirsvamp da han var på ferie og det var mere end 30 år siden og svampen lever endnu!

        Svar
        • Hanne fallesen skriver

          23. oktober 2016 kl. 12:50

          Hej ved du hvor svampen kan købes, jeg havde en for mange år siden og både jeg og mine børn var glade for den. Mvh Hanne Fallesen

          Svar
  64. frk. sveske skriver

    26. september 2014 kl. 10:52

    Jeg er hooked – skal så meget have anskaffet nogle kefirgryn. Håber, der kommer gode tips i denne tråd. Tak for udførlig guide til den dag grynene også flytter ind hos mig.
    God weekend, skønne!
    – frk. sveske

    Svar
    • Jane skriver

      26. september 2014 kl. 11:09

      Også til dig, smukke 🙂

      Svar
  65. Neel skriver

    26. september 2014 kl. 10:39

    Hej Jane.
    Jeg er måske lidt forvirret, men kan man drikke dette vand, hvis man er laktoseintolerant? – jeg har en meget sart mave og tænkte at det ville være super godt?! :-)) VH Neel

    Svar
    • Jane skriver

      26. september 2014 kl. 11:08

      Der er ikke laktose i vandkefir. Du kan lave mælkekefir også, hvor kefiren vil æde laktosen, så slutresultatet bliver (næsten) laktosefrit. Jeg ville dog holde mig til vandkefir, hvis jeg var dig…

      Svar
  66. Josephine skriver

    26. september 2014 kl. 10:14

    Jane, drikker i det så i stedet for Vita Biosa, eller som et supplement? 🙂

    Svar
    • Jane skriver

      26. september 2014 kl. 10:19

      Jeg håber at bytte Vita Biosa ud med vandkefiren. Men jeg har lige en Vita Biosa, der skal tømmes først og jeg skal lige lære at ramme den rigtige sødme i vandkefiren, så jeg ikke drikker for meget sukkervand. Men jeg har store forventninger! Jeg er gået helt i mormor-mode og har også sauerkraut, der står og fermenterer på hylden 🙂

      Svar
      • Carina Olsen skriver

        26. september 2014 kl. 10:48

        Sauerkraut? Please, fortæl lidt mere om det 🙂

        Svar
        • Jane skriver

          26. september 2014 kl. 11:09

          Den står og fermenterer as we speak. Senere kommer den på bloggen 🙂

          Svar
      • Josephine skriver

        26. september 2014 kl. 11:29

        Se lige dig, haha!! Jeg er vild med det. Hægter mig på, når du har knækket sukkerkoden ;-*

        Svar
      • Luna /Bærmonster skriver

        26. september 2014 kl. 13:23

        Hvor er det fedt! Jeg må virkelig i gang med det vandkefir, det lyder jo lige så simpelt, som jeg fandt ud af, fermenterede grøntsager var. 🙂

        Svar
        • Jane skriver

          26. september 2014 kl. 13:34

          Det er SÅ simpelt. Jeg glæder mig til at smage min første portion fermenterede grøntsager. Nøj, hvor har jeg skulle tage tilløb til det i lang tid 🙂

          Svar
  • Følg mig på Facebook
  • Følg mig på Instagram
  • Følg mig på Twitter
  • Følg mig på Pinterest
Jane Faerber
OM MIG • KONTAKT • BØGER
Jeg hedder Jane, og det er mig, der blogger her på Madbanditten. Udover at blogge skriver jeg bøger og holder foredrag. Alt sammen om mad og sundhed og livet ind imellem.

TILMELD NYHEDSBREV OG MODTAG E-BOGEN FOR 0 KR

signup

KETO MADPLAN

keto

KICKSTART – ONLINE KURSUS

keto

BØGER OM KETO

keto

FØLG MED PÅ BLOGLOVIN

Follow

Emner på bloggen

© Madbanditten 2014 All rights reserved
logo
  • Om mig
    • Lær mig at kende
    • Kontakt
    • Mission Statement
    • Om Madbanditten og reklamepolitik
    • Privatlivspolitik
    • Foredrag
      • Eventkalender
      • Hvad handler mine foredrag om?
  • Bøger
    • Keto på 4 uger
    • KETO – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt
    • Sådan taber du dig (e-bog)
    • 5 hemmeligheder til vægttab med Keto (e-bog)
    • STRIKS LCHF – en praktisk guide (e-bog)
    • Low Carb Vegetar (e-bog)
    • MADGLAD – lær dit barn at elske rigtig mad
    • LCHF året rundt
    • LCHF – SPIS DIG MÆT & GLAD
    • LCHF – BRØD & KAGER
    • MÆT & SLANK – med LCHF
    • Madbandittens juleopskrifter (e-bog)
    • SHOP
    • International publications
  • Opskrifter
    • Keto opskrifter – Striks LCHF
    • Morgenmad
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Brød
    • Dejlige drikkevarer
    • Juice – greenies – smoothies
    • Kager
    • Desserter
    • Is-opskrifter
    • Lækkerier
    • Juleopskrifter
    • Nytårsmenu
  • Kickstart
  • KETO
    • Keto bøger
    • Kickstart
    • Keto vægttab: Resultater og billeder
    • Hvad er KETO?
    • Begynderguide til KETO
    • KETO vægttab
    • Forskellige typer KETO
    • Keto og kaffe
    • Keto og antiinflammatorisk kost
    • Keto uden mælkeprodukter
    • Keto og sødemidler
    • Keto og alkohol
    • Keto og frugt
    • KETO og kolesterol
    • Keto og sygdomme
    • Keto kostplan – kostplan til striks LCHF og ketose
    • Carnivore Diæten
    • Ketogen diæt til epilepsi
    • KETO Living
    • KETO produkter
    • KETO bøger og vægttabsforløb
    • KETO kildeliste
  • KETO madplan
  • Alt om Keto på 1 side
  • LCHF
    • Hvad er LCHF?
    • Forskellige typer LCHF
    • LCHF og overgangsbesvær
    • LCHF indkøbsliste
    • Gode LCHF-produkter
    • LCHF – fedt og kolesterol
    • Hvad er kolesterol?
    • Videnskabelige studier om LCHF
    • LCHF – generelle spørgsmål
    • Må jeg spise (….) på LCHF?
    • LCHF og fertilitet, graviditet og amning
    • Maveproblemer
      • Fordøjelse og maveproblemer
    • Videoføljeton
    • LCHF og træning
    • Udstyr
  • Vægttab
    • LCHF og vægttab
    • LCHF og ketose
    • Derfor taber du dig ikke…
    • STRIKS LCHF – ketogen LCHF
    • Gode tip til et varigt vægttab
  • Sukkerfri
    • Bliv sukkerfri!
    • 100% sukkerfri – en personlig historie
    • Hvad sker der, når vi spiser sukker?
    • Sødemidler