Vandkefir er en spændende probiotisk drik, hvilket betyder, at den er smækfyldt med de gode bakterier, der lever i din tarm, og som du har brug for for at have et sundt fordøjelsessystem. Måske er du stødt på ordet vandkefir før men har skyndt dig at klikke væk, fordi det virker for fremmed, for mærkeligt og for besværligt. Sådan har jeg også tænkt. Men i virkeligheden er det mega-simpelt. Det er tilmed nemt at lave, det er billigt i drift, og du har hermed en konstant “gratis” kilde til gode probiotiske bakterier, som gør maven glad.
Hvad er vandkefir?
Kefir er en symbiose af bakteriekulturer- og svampe, som ligner som slimede vingummikrystaller. Jo, jeg forstår at sælge varen! De lever af sukker og vand, hvor de gærer eller fermenterer, og i den proces danner de mælkesyrebakterier, kulsyre og alkohol. Det er dog mest mælkesyrebakterierne, vi er interesserede i her.
Hvorfor er det vigtigt?
Mælkesyrebakterier (probiotiske bakterier) er de gode bakterier, der lever i din tarm. Og selvom tarmsundhed er meget usexet, er det så vigtigt, at ingen kan tillade sig at ignorere det helt. I dit fordøjelsessystem sidder hele 80 % af dit immunforsvar, og din tarmflora producerer helt op til 95% af dit serotonin (et af hjernens feel-good signalsubstanser, som du producerer for lidt af ved depression).
Du er hvad du spiser, plejer vi at sige, men det er forkert. Du er, hvad du optager! Optager du ikke næringen fra den mad, du spiser, er det lige meget hvor “clean”, økologisk og rigtig din kost er.
Og en tarm i dårlig stand, optager ikke optimalt med næring fra den mad, du spiser. Så al sundhed starter altså i tarmen!
Hvordan kommer jeg i gang med at brygge vandkefir?
Du starter med at anskaffe dig nogle vandkefir-gryn. Det gør du ved at få dem foræret af nogen, der har for mange eller ved at købe dem online.
Selv har jeg jo verdens sødeste læsere, og jeg var så heldig, at en af dem sendte mig en portion kefirgryn med posten. Jeg gik straks i gang med bryggeriet, og vi har nu drukket os igennem de første par flasker herhjemme.
OPSKRIFT VANDKEFIR – 1. FERMENTERING
- ca. 1 dl kefirgryn
- 1 liter vand
- 0,5-1 dl sukker (helst øko)
- skal af 1 øko-citron (kan udelades)
SÅDAN
2. Hæld det herefter i en stor glasbeholder sammen med 8 dl vand fra vandhanen og citronskallen. Rør rundt, så sukkeret er helt opløst og hæld så vandkefirgrynene herned.
3. Dæk hullet i glasbeholderen med et rent klæde og spænd det fast med en elastik.
4. Sæt glasset på din køkkenhylde og lad den passe sig selv i 48 timer. Nå ja, det ser måske ikke ligefrem lækkert ud, men det kommer det til!
Opdateret
Jeg er siden hen begyndt at lave 1. fermentering under låg. Det giver mere kulsyre. Desuden smager jeg på min vandkefir efter 48 timer og herefter en gang i døgnet, indtil jeg synes, den er færdig.
Ofte kører jeg 1. fermentering i fire døgn. Her har den en mild eddike-agtig smag og svag sødme.
Når de 48 timer er gået, sier du citronskal og kefirgryn fra. Jeg bruger en ren stofble, som jeg lægger oveni en plast-si. Så hælder jeg væsken på flaske og sætter kefirgrynene til side. Vandkefiren kan nu drikkes som den er, eller du kan smagsætte den i det, man kalder 2. fermentering.
Samtidig bruger jeg kefirgrynene til straks at sætte gang i en ny omgang vandkefir, som kan stå og hygge sig på hylden, og på den måde har man konstant en produktion i gang.
Vandkefiren kan holde sig nogle dage i køleskab.
NB: Du bør brygge din vandkefir i glas og ikke i plastik- eller metalbeholdere. Du bør derimod bruge plastikredskaber til at håndtere din vandkefir, da metalredskaber vil reagere uhensigtsmæssigt med kefiren. Rustfrit stål kan (måske) godt bruges, men er ikke optimalt.
2. FERMENTERING
Du har nu hældt din vandkefir på flaske med patentlåg (sådan et tætsluttende et med gummiring). Tilføj nu lidt (økologisk) frugt, frisk eller frossen, eller lidt god æblemost ned i flasken. Du kan også bare tilsætte 1 spsk rørsukker.
Sørg for, at flasken ikke er fyldt helt til randen, men at der er et lille stykke i toppen. Luk flasken helt med låget og sæt den på køkkenhylden i 24 timer.
Når de 24 timer er gået, sætter du den i køleskab i 2-3 døgn, og så er den klar til at blive drukket.
Du vil nu opdage, at din vandkefir er blevet let perlende. Nyd den, som den er og server den også gerne for både mand og børn. Sund sodavand kalder mine børn det.
Den fine røde en her lavede jeg med en lille håndfuld frosne øko-brombær.
Men hvad med alt det sukker?
Kefiren lever af sukker, den æder det så at sige. Hvor meget restsukker, der er tilbage i den endelige drik kan afhænge af forskellige ting (mængden af sukker brugt, hvor længe den har fermenteret, hvor aktiv kefirgrynene er etc.).
Min hovedregel er, at hvis den smager meget sødt, er der en del sukker tilbage. Smager den kun lidt sødt, er der kun lidt sukker tilbage.
If it quacks like a duck…
Min første portion blev virkelig sød. Jeg er ikke vant til så meget sød smag, så for mig var det for meget.
Efterfølgende omgange har været mindre søde og med en mere udtalt let gæret smag.
Jeg tolker det, som at kefirgrynene lige skulle op i gear. Min foretrukne har en let sødme blandet med en mild eddikeagtig smag, ikke ulig den vi kender fra Vita Biosa. Men da vi har at gøre med et levende produkt her, vil resultatet altid blive forskelligt fra gang til gang.
Der er massevis af flere ting at sige om vandkefir og spandevis af muligheder. Dem glæder jeg mig til at dele med jer i et andet indlæg, for I kan godt regne med, at I ikke har hørt det sidste til kefir her på bloggen!
Hej Jane,
Du skriver at der i processen dannes alkohol. Kan du sige noget om hvor meget alkohol der er i? Jeg vil helst undgå alkohol i da jeg tænkte at min søn også skulle have glæde af mælkesyrebakterierne.
Mvh. Marie
Hej Marie
Jeg ved det desværre ikke. Det er ganske lidt men det er jo til stede. Jeg tror, man kan købe noget til at måle det med men det er ikke noget, jeg har erfaring med 🙂
Hejsa. Tak for gode tips!! Jeg er begyndt at lave vandkefir, og har netop puttet min færdige første fermentering i køleskabet. Jeg har dog et spørgsmål. Hvis den jeg netop har lavet kan holde sig ‘et par dage’ og er drikkeklar- hvordan hænger det sammen med, at hvis man tilføjer hindbær fx, så kan den pludselig holde sig ekstra fire døgn under 2. fermentering og så derefter endnu længere ? Altså – gør den ekstra tilsatte frugt, sukker eller most, at den forlænger sin levetid, og går i gang med ‘endnu’ en fermentering selvom grynene er siet fra? Hvorfor skal man vente de der 3-4 dage efter tilsætning af hindbær fx ? Ville man ikke kunne drikke det med det samme (og så smager det bare ikke så kraftigt, men bliver kraftigere og kraftigere over tid, som en the der trækker ) mange hilsner Louise.
Ja sådan har jeg forstået det. Men det er virkelig mange år siden jeg har brygget vandkefir, så jeg tror, du vil kunne få bedre svar i FB gruppen Alt om Fermentering, tror jeg, den hedder. Der fandt jeg en masse hjælp dengang❤️
Hej 😊
Nu har jeg ledt rundt efter kefirgryn til opstart. MEN hvor kan jeg købe dem henne??
På forhånd tak 🤩
Det ved jeg desværre ikke. Jeg har ikke brygget vandkefir siden jeg skrev dette indlæg i 2014. Dengang var gruppen Alt om fermentering på Facebook et godt sted at finde gryn men jeg ved ikke hvordan det forholder sig i dag.
God jagt 🙂
Hejsa hvor bor du? Jeg har nogle du må få
Men jeg bor i Greve
Hej Jane,
Jeg har nu lavet vandkefir i et halvt års tid og har eksperimenteret en del med det.
Det smager godt, naturligvis afhængigt af, hvad man kommer i af smagsstoffer.
Et par generalle kommentarer :
Vandkefir kan ikke lide kontakt med metal
Jeg bruger bio rørsukker, da kefiren åbenbart ikke er så glad for almindeligt hvidt sukker.
Tørret frugt såsom dadler, figner osv er ofte behandlet med et eller andet konserveringsmiddel (selv bio-frugt), og det hæmmer gæringsprocessen. Derimod kan mine hjemmedyrkede citroner gære med fra begyndelsen uden problemer.
I julen var vi bortrejst i fem uger; jeg fordelte kefirkornene i to 1,5 liters glaskrukker, som jeg derefter fyldte halvt op med vand og et par spiseskefulde sukker. Og så kom de i køleskabet. Jeg rystede dem godt et par gange om dagen i to dage, og så “overvintrede” de ellers meget fint i køleskabet. Vi kunne ovenikøbet drikke vandet efter hjemkomsten.
Gæringen udvikler kulsyre, som du også skriver, og det giver tryk på flasken. Trykket skal lukkes ud et par gange om dagen. En af vores flasker eksploderede i køkkenet en nat ! Det så ikke godt ud !!
Har du en idé om, hvor meget alkohol, der udvikles ? Nogen mennesker er allergiske over for alkohol.
De bedste forårshilsner
Henrik
Hej Henrik
Jeg ved det desværre ikke. Det er mange år siden jeg bryggede vandkefir. Men kender du Facebook-gruppen Alt om Fermentering? De er megadygtige og der er altid gode svar at finde i den gruppe.
Hej Jane!
Tak for dine mange indlæg og lækre opskrifter!
Blot til info kan man ikke længere købe rapadura hos Helsebiksen. Produktet er udgået.
Mvh
Elisabeth
Hvor får jeg fat på kefir gryn??
Hej Vivi
Jeg har ikke brygget kefir i mange år. Prøv i FB-gruppen Alt om Fermentering. De plejer at være søde til at dele.
Altså herhjemme bæller vi godt nok vandkefir.
Jeg tilsætter knap så meget rørsukker, og så bruger jeg bær og frugt og krydderurter fra haven i 1. fermentering. Men jeg smager altid på kefir en inden jeg hælder det på flasker og er det for sødt, venter jeg en dag eller 2..
Min mand har tabt sig mens vi har drukket det, indtil nu, hvor han har taget et par kilo på. Om det skyldes kefir en, eller det er fordi han snupper et æble i haven en gang imellem, eller det er når han spiser hos andre lidt for tit, når jeg er på aftenarbejde… Tja. Men der er da 3 knapper at skrue på. 4 faktisk… Vi kunne nok motionere lidt mere. 😉
Sådan bryggede jeg også min og jeg syntes faktisk, at vi fik en dejlig drik med kun ganske let sødme. Især den med hindbær syntes jeg var så dejlig og frisk. Men vi fik det bare ikke rigtig drukket, måske fordi vi dybest set foretrækker at drikke usødede drikkevarer og derfor kun drak et lillebitte glas om dagen, og så gav det ingen mening at fortsætte bryggeriet…
Spændende.. Så der ‘forstyrrer’ ikke fermenteringen at putte frugter osv i allerede ved første fermentering ? Det virker ellers til at være kotyme, at man ligesom fermenterer, sier gryn fra, og så smagssætter. Men det andet vil jo være meget lettere! 😊
Hov – fik trykket for hurtigt på “send”. Lige et spørgsmål mere: Tænker du, at kefirvand (og kombucha hvis du også kender til det) kan harmonere med striks lchf. Eller er rest sukkerindholdet for højt?😊
Jeg tror ikke, jeg fik første del af spørgsmålet så… 🙂
Og nej, det harmonerer desværre ikke så godt sammen. Selv hvis man lykkes med at få det ned i virkelig lavt sukkerindhold, vil der stadig være måske 2-3, måske 5 g restsukker pr. 100 ml. Det kan måske gå hvis man drikker 100 ml eller mindre, men man ville dælme kunne få meget spinat for de samme kulhydrater. I . det hele taget handler det jo om at holde det daglige kulhydratindtag lavt. Hvordan man forvalter sine 20-30 g kulhydrat er måske mindre vigtigt, men jeg anbefaler at man bruger de fleste på grøntsager.
Når vi tager fiskeolie om morgenen, tager vi det i en sjat kombucha fra LÆSK. Men det er måske 15 ml eller deromkring.
Et langt bedre valg er fermenterede grøntsager, fx sauerkraut 🙂
Tak for det hurtige svar! Kan godt se at det hurtigt render op i kulhydrater… min første del af spørgsmålet var nysgerrighed omkring, hvorfor du er hoppet af vandkefir vognen? Hvis du har lyst til at dele😊
Åh jamen vi fik det bare ikke rigtig drukket. Måske netop fordi vi helst ikke drikker sødede drikkevarer. Og så var mine gryn så superaktive at jeg færdigbryggede den ene liter efter den anden og så stod det ligesom bare der. Så lavede jeg mælkekefir i en periode og det kunne jeg egentlig bedre lide. Men også det blev for meget og så løb det bare langsomt ud…
Tak for svar, jeg tror jeg lader det projekt ligge for nu. Den med kulhydraterne havde jeg ikke helt gennemtænkt😉😊
Hej, hvor har du købt flasken med bred hals og patent lukning?
Åh den er 100 år gammel. Jeg tror, den er fra Tiger eller Søstrene Grene. Noget i den retning…
Jeg overvejer at anskaffe mig kefirsvamp. Hvad gør man hvis man i en periode er ude at rejse 3-4 uger. Vil den så dø eller kan den “sættes på standby”? Hvis den kan, hvordan foregår det så?
Du kan fint lægge grynene i dvale i sukkervand i køleskabet, imens du er væk 🙂
Okay tak 👍🏼😊
Hej
Hvor kan jeg få fat i vandkefir gryn?
Hej Vivi
Jeg har svaret dig 2-3 gange på dette allerede men jeg tænker, at du af en eller anden grund ikke ser de svar, jeg skriver til dig. En af dine tidligere beskeder er som kommentar til denne side og en er her: https://www.madbanditten.dk/kontakt/
Men for at spare dig besværet kan jeg gentage, at jeg stadig ikke ved det. Jeg har ikke brygget vandkefir siden 2014 men du kan prøve i FB-gruppen Alt om Fermentering.
Hej.
Jeg kan godt se det er noget sent jeg kommer ind i den her “dialog. Men jeg skulle jo lige opdage Lchf først…
Jeg har lavet en masse traditionelt hyldebærsaft i efteråret. Det står nu i skabet uden et rigtigt formål da det jo er smækfyldt med sukker.
Tror du det kunne være smagsgiver til vandkefir?
Så ville jeg jo ha noget “sodavand til mine søde børnebørn.
Vil bare sige at din blog er til stor inspiration herhjemme. Vi lever ikke striks lchf, vi spiser bla stadig hjemmebagt rugbrød, nu dog med dejlig smør! Spiser det der bliver sat på bordet når vi er på besøg, men vi har alligevel tabt os hurtigt begge 2.
Mvh Lone
Hej Lone
Hvor lyder det ellers lækkert med hyldeblomstsaft!
Jeg brygger slet ikke kefir længere men jeg tror sagtens, du kan bruge din saft som smagsgiver. Kefiren vil jo da æde noget af sukkeret.
Og dejligt at høre, at du har glæde af bloggen. Tak 🙂
Hej Jane I din opskrift med kefir er der sukker i. Jeg har lige kæmpet mig ud af sukke trangen. Kan jeg bruge lidt mindre sukker til din kefir. Og er det sikkert det forsvinder ved fermenteringen. Jeg syntes det smager meget at sukker.
Super god blog du har.
Venlig hilsen Helle.
Nej desværre. Sukker er selve forudsætningen for fermenteringen. Så uden sukker = ingen fermentering. I stedet vil jeg hellere anbefale dig at droppe vandkefir og evt. vælge mælkekefir i stedet – eller en anden kilde til probiotiske bakterier som fx fermenterede grøntsager.
Du kan godt lave vandkefir, som har meget lidt restsukker i slutproduktet, men der vil altid være lidt. Min løsning blev at lade grynene først arbejde sig stærke gennem mange fermenteringer og derefter lade det fermentere virkelig længe. Sur smag = meget lidt restsukker. Sød smag = en del restsukker.
Men hvis sukkertrang er et tema, er du bedre stillet med de andre valg, vil jeg sige 🙂
Hej Jane, jeg er nevøs for at mine kefir krysaller ikke er gode. Jeg fik dem foræret, men de har stået uden for køleskabet i små to døgn, og ser ikke så hvide krystalklare ud mere. Kan det være pga. et par rosiner som har afgivet farve? Eller er det varmen? De står i køleskabet nu, men er bare usikker på om jeg skal gå i gang med denne portion eller om jeg skal skaffe mig en ny.. 🙂 Hvad er dit råd? Mange tak på forhånd!
Knus Mathilda
Det ved jeg desværre ikke. Bruger du FB-gruppen Kefir & Kombucha? Der er masser af viden derinde og jeg er sikker på de kan hjælpe dig videre!
Jeg kunne godt tænke mig at lave min egen vankefir ud fra din opskrift, men da jeg har fået konstateret diabetes type 2, skal jeg helt indgå sukker og i din opskrift indgår der sukker.
Hej Ullrik
Du kan ikke lave vandkefir uden sukker. Svampene lever af sukker. Dvs. at de æder sukkeret op og restproduktet vil derfor indeholde langt mindre sukker end der er brugt i opskriften. Skulle du vælge at give det et forsøg, vil jeg anbefale at du gennefører 3-4 brygninger, før du begynder at drikke det. Det er for at svampene lige kan komme op i gear og få ædt det sukker.
Et alternativ for dig er måske at prøve med mælkekefir i stedet? Her lever svampene (en anden slags) af laktosen i mælken. Du kan læse mere om mælkekefir og finder min opskrift på det her: Mælkekefir
Hejsa
Jeg er i gang med min aller første bryg efter opfordring fra en veninde. Jeg vil dog lige hære, hvor meget om dagen, man skal drikke?
Det tror jeg ikke, der findes nogle regler om, men jeg kan anbefale at trappe langsomt op. I starten vil din kefir desuden have en del restsukker, så det vil blive til en del sukker, hvis du drikker en halv liter fx. med tiden når svampene kommer op i gear, æder de mere af sukkeret.
Jeg drak omkring 1 dl om dagen men jeg ved, at andre drikker meget mere end det.
Hej Jane
Har du haft succes med at skifte Vita Biosa ud med Kefir? Eller giver Kefir ikke helt så meget “ro” i maven? Jeg bruger selv Vita Biosa, og oplevede bedring i maven efter ca. 2 uger med et lille glas hver morgen. Nu vil jeg gerne prøve Kefir for at se, om jeg kan opnå samme gode resultat.
På forhånd tak og glædelig sommer 🙂
Mange hilsner
Rikke
Hej Rikke. Jeg har aldrig testet kefir som en erstatning for vita biosa, så det kan jeg desværre ikke svare på 🙂
Ville man kunne bruge stevia, istedet for sukker ??? 👋
Nej det kan du ikke. Kefir er en levende organisme, der lever af sukker. Den kan ikke leve på stevia. Til gengæld spiser den størstedelen af sukkeret og i den færdige drik er kun restsukkeret (hvor meget afhænger af hvor længe og hvor godt den har fermenteret)
Hej Jane,
Jeg har netop fået nogle kefir gryn, men er ikke gået igang med at brygge endnu. Hvordan bør jeg opbevare dem imens?
Nu prøver jeg også at undgå sukker. Så kan jeg bruge stevia eller sukrin i stedet for alm. sukker??
Hej Tina
Du kan opbevare dem i sukkervand i køleskabet. Du kan ikke bruge stevia eller sukrin i kefir. kefir er en levende organisme og den lever af sukker. Dvs. at den spiser sukkeret, så der vil være langt mindre sukker i slutproduktet, som du drikker. Hvor meget restsukker, der er tilbage, afhænger af, hvor længe du lader den fermentere 🙂
Hej Jane,
Tak for hurtig svar 🙂
Hvad er blandings forholdet på sukkervandet, og hvor meget skal der i?
Skal det stå i køleskab eller ude?
Når den er i dvale, skal den stå i køleskabet. Forholdene er her uden betydning. Jeg bruger måske 0,5 dl til en halv liter vand. Når du skal starte med at brygge, følger du vejledningen her i indlægget 🙂
Hej Jane 🙂 Jeg r igang med at lave vand-kefir for 3 gang,med mine nye gryn. Men jeg oplever at vandet ikke er brusende. Jeg laver det sådan at 1F 2 dage i køkkenbordet (økologisk rørsukker og vand) og derefter har jeg stillet det i en patentglas med citronsaft ( 2 dage udenfor) og så 1 dag i køleskabet. Jeg kunne tænke mig at det var brusende og smagte godt 😉 Tænkte jeg gør noget forkert?. Og vil evt. prøve med frosne økologiske bær. Hvor meget bør man drikke så kroppen får noget ud af det? – hvis man hælder æblemost hvor meget skal man tilsætte? 🙂 dejlig at læse alle dine kefir- eksperimenter 🙂
Min erfaring er, at kulsyren dannes forskelligt alt efter hvor tætsluttende flasken i 2F er og hvilken frugt, der bruges. Flasken skal slutte helt tæt og så er det min erfaring at bl.a. æblejuice (ca. 0,5-1 dl pr. liter) giver megameget kulsyre, hvor fx hindbær giver lidt mindre. Det kan også hjælpe at lade 2F stå lidt længere i køleskabet. Sidst men ikke mindst, så skal grynene også lige i gang så giv dem nogle gange endnu.
Der er mange forskellige meninger om, hvor meget man bør drikke. Her må du prøve dig lidt frem. Nogle får dårlig mave af at starte med for stor dosis og må starte med så lidt som 1-2 spsk om dagen og så arbejde sig op. Selv har jeg drukket et lille glas, måske 1,5 dl, om dagen i de perioder, jeg har brygget. Håber, det hjælper dig lidt videre 🙂
Jeg har masser af kefir gryn og har butik jægersborggade, så der kan kigges forbi til en start portion. giv lige et skriv på 26211150, så jeg er i butikken:)
Hej Rasmus. Det kunne jeg godt være interesseret i 🙂 hvor meget skal du have for dem hvis jeg kommer forbi?
Jeg ligger godt nok syg lige nu, så ville kunne være i næste uge hvis det kunne passe på et tidspunkt
Dina 🙂
Jeg startede en portion for en uge siden, dvs jeg nu er på anden portion og mine kefirgryn er allerede fordoblet og de er bare så flotte hvide. Jeg kan af gode grunde ikke have så mange, men nænner heller ikke bare at smide dem ud, hvis nogen er interesseret er de velkomne.
Hej Jane, må jeg spørge hvor du har købt dine fine flasker til vandkefiren?
Har købt nogen ligende ved cchobby, men kvaliteten er bare ikke rigtig gedign desværre.
Flasken her er faktisk fra Tiger. Jeg er siden hen gået væk fra at bruge den, for jeg synes ikke, den lukker tæt nok til at skabe tilstrækkelig kulsyre. Siden hen bruger jeg nogle forskellige nogen, som Søren har skaffet mig gennem sit arbejde. Og ellers kan man i fx i superbest få sådan nogle saftflasker med patentlåg. De er også gode.
Tak, mine flasker kan nemlig heller ikke lukke helt og så hjælper det jo ikke meget de ser fine ud;-)
Må på jagt efter nye – tak for en god blog:-)
Hej Jane.
Hvad gør man for at få citron skallen ud af kefir inden den skal bruges igen?
Kh eva
Jeg skræller min citronskal i lange strimler med sådan en tyndskræller, så den er nem nok at pille fra. Hvis du har brugt fintrevet citronskal ved jeg det ikke lige, men du kan sagtens bruge det igen i næste portion…
Jeg har forsat en masse
Vandkefir jeg dele ud af:)
Hej Jane
Tak for en fantastisk blog.
Ved du om der kan bruges palmesukker til kefiren ?
Det kan der godt. Kokos/palmesukker kan bruges til at booste væksten på grynene. Jeg plejer at bruge rørsukker og så smide en spsk kokossukker i engang imellem. Det vigtige er, tror jeg, at den ikke laves på ren kokossukker hver gang men at den får almindeligt rørsukker også.
Hejsa,
Efter at være kommet godt igang med at lave vandkefir, så kan jeg nu forære et par portioner vandkefir væk. Skal det sendes med posten skal jeg blot have dækket portoen.
Hej Heidi
Jeg vil rigtig gerne have tilsendt en portion kefir 🙂
Kan jeg skrive til dig på FB, så vi lige kan ordne betaling mv.?
Hej Heidi
Har du stadigvæk vandkefir… !! Jeg er nybegynder, og kunne rigtig godt tænke mig en portion.. 😉
Hej Tami Søs
jeg vil rigtig gerne i gang med at eksperimentere med vandkefir, så jeg er bestemt interesseret i at aftage svampe. Nu ved jeg ikke hvor du bor, men hvis du er villig til at sende, så dækker jeg selvfølgelig omkostningerne. 🙂
Hej Gerda 🙂 Selvfølgelig! Jeg bor ved Islands Brygge, er du i nærheden af Kbh? Skriv evt. på mail: Tamijoergensen@gmail.com, så ser jeg dit svar med det samme.
Hej Tami 🙂
Skulle du tilfældigvis have genoptaget produktionen af din kefir?
Jeg bor nemlig på bryggen og ville rigtig gerne i gang med dette projekt og så tænkte jeg lige at høre her først, før jeg køber noget på nettet.
Venligst Dina
Hej Jane 🙂 Først lige en stor hånd til dig og dit gode arbejde! Jeg er kæmpe fan af dine bøger og du har ændret mit syn på sundhed radikalt, hvilket betyder meget, da jeg på medicinstudiet bliver fortalt nogle andre “sandheder” mht. kost og sundhed… Skræmmende!
Jeg har været igang med vandkefir i en måneds tid nu, og det er bare så fedt! Jeg bruger muscovadosukker til min produktion, og det er altså noget, svampene godt kan lide. Portionen af svampe tredobles eller firdobles altid i løbet af 1. fermentering (og jeg bruger desuden kun 1/5 dl sukker til 1,5 L vand per gang).
Er der nogen, der mangler svampe til at komme igang, så skriv endelig, jeg har masser tilovers 🙂
Hej alle,
jeg holder pause med produktionen pt.
God dag 🙂
Så er den sat over! Tak for gryn smukke
Ej hvor fedt, Mette! Glæder mig til at høre om resultatet 🙂
Der er mange holdninger til hvordan kefir skal brygges – Mit bedste råd er at bruge sin sunde fornuft. Din kefir tager absolut ikke skade af at blive siet gennem en metal-si. På ingen måde.
Det folk frygter med kefir og metal (eller plast) er, at kefiren skal gå ind og ødelægge metallet/plasten og de derfor får metal/plastrester i deres kefir. Men det kan altså ikke nå at ske på de max 2 minutter det tager at si sin kefir.Obevare i metal ville jeg dog ikke.
Du kan også dyrke din kefir i et glas (med et metal-låg, da der ikke er forbindelse mellem kefiren og metallet skal man ikke være nervøs. Og du kan også have kefiren i en plastpose eller i en plastbeholder et par dage – det sker der altså ikke noget ved. Har prøvet det på et par rejser, hvor jeg ikke havde andet.
Så slap endelig af – nyd din kefir og dyrk den med kærlighed og omtanke.
Sund fornuft gælder også de smagsgivere du bruger. Kefir kan ikke tåle svampegift, så det er dumt at bruge konventionel-frugt, da de fleste af dem sprøjtes.
Du skal dog heller ikke bruge økofrugt uden at tænke dig om. Økofrugt sprøjtes ikke, og når du bruger det, så kan de svampesporer der er på frugten gå ind og påvirke kefiren.
Så omtanke og kærlighed. Brug endelig økologisk frugt, men skold den inden (tørrede frugte, hindbær, jordbær mvr), eller skrald den (æbler mv)
Og kefiren kan jo heller ikke tåle kogende vand, så sørg for at vdsken er kølet ned før du putter din kefir i.
Tak Jesper 🙂
Hej, jeg vil lige høre om vigtigheden af at der ikke bruges metal eller at kefiren brygges i plastik. Lige pt. har jeg kun metal tragt og metal si og min første kefir er lige blevet brygget i en plastik skål, inden jeg fik læst at det skulle være i glas. Jeg har også måtte bruge mine metalredskaber denne gang og tænker på om jeg kan have dræbt kefiren? Og hvordan kan man se det? Et andet spørgsmål er i forhold til at hælde kefiren gennem et glæde, er det nødvendigt? Jeg prøvede med et rent viskestykke, men det kunne næsten ikke løbe igennem og i stedet prøver jeg nu med en tepose, men jeg tænker på om det ikke er nok at hælde det igennem sien?
Skulke der være nogen interesserede er der rigtigt mange som deler ud af både vand og mælkekefir svampe i alle dele af landet på facebook gruppen “kefir og kombucha dk”. Det koster ikke andet end evt. Porto 🙂
Jane, vil du skrive lidt mere om hvordan 80% af ens immunforsvar sidder i tarmen? Jeg har set det ofte i både de lidt alternative sundhedskredse, men også en eller anden reklame engang for noget ‘åbenbart’ ekstra godt yoghurt. Jeg har altid lært at immunforsvaret er de hvide blodceller som jo nødvendigvis findes i blodårene og vistnok dannes i vores knoglemarv. De er ikke for at være en Rasmus Modsat, men jeg tænker, at der måske menes en mere udvidet og generel forståelse af immunforsvar?
Hej. Jeg håber du kan hjælpe mig, har været igang med kefir efter din opskrift i nu 14dage, og hver gang har grynene formeret sig til det dobbelte, men ikke igår, der var stort set samme antal som da jeg satte dem over. Har du forslags til hvordan jeg igen kan få dem igang?
Vh
Brugte du det samme sukker og samme fremgangsmåde? Selv oplever jeg enorm vækst, når jeg bruger halvt almindeligt sukker, halvt rapadura-sukker…Ellers tror jeg bare, du skal fortsætte brygningen og så skal den nok komme i gang igen…
Yoghurtbakterier.. Er der nogen af Jer, der selv laver yoghurt, og kan sige hvad I bruger til starter ?
Jeg har lavet yoghurt med Thieses Drænet Yoghurt 10 pct. I sødmælk. Men det er taget ud af produktion. Det gav en mild, lækker og meget fast yoghurt. Har forsøgt med alt muligt andet, men med dårligere resultat. Har også forsøgt med tørrede bakterier, Bio Cult.
Jeg laver gerne egen yoghurt. Se et par eksempler her:
Hjemmelavet yoghurt
Kokosyoghurt
Når jeg ikke bruger yoghurt- og bakteriekulturer i pulverform har jeg brugt en sødmælksyoghurt, fx fra Naturmælk som tilsætning og det har fungeret helt upåklageligt, synes jeg.
Er Thises drænede yoghurt taget ud af produktion? Det var vel nok dårlige nyheder 🙁
Tak for interessen til vandkefir
Kefiren i sig selv er stadig gratis, der har dog været en del efterspørgsel, så for at få dækket omkostningerne lidt ind og sætte tiden op lidt effektivt har jeg investeret i lidt kuvert, Porto, emballage
Så er du stadig interesset i vandkefir kan du sætte 100kr ind på min mobilpay 26211150 og sætte din adresse i kommentar feltet. Så sender jeg dig en portion livseliksir:)
Mvh Rasmus
Hej Rasmus. Har du mere tilbage? Vh Mette
Hey Mette.
Ja send mig bare en besked på 26211150, så sender jeg gerne afsted
Mvh Rasmus
Og hvis Rasmus ikke har, kan du skrive til mig på jesperconrad@gmail.com – Jeg har altid masser af kefir.
Jeg finder alle mine tips og opskrifter inde på Dom’s kefir. En meget rodet hjemmeside, med fine tips til herbal The kefir og “champagne”
Uraffineret sukker, et stykke ingefær, bikarbonat/koral/æggeskal, Mineralvand. Skulle efter sigende give de bedste resultater og jeg har stadig oplevet vækst med andre kombo’er af postevand, bagepulver og hvid sukker. Det gror bare:), måske kalkindholdet i vandet på Nørrebro alligevel har én positiv virkning.
Ja vandkefiren gror helt op til 100% overnatten med den rigtige opskrift, så det skal bare deles ud. Mælkekefiren har ikke helt samme fordoblings procent, men deler gerne så længe lager haves:)… En dag håber jeg at kefir er noget jeg låner af naboen og aeroponics bliver det nye køleskab:) så skriv endelig på 26211150 også selv om denne kommentar ser forældet ud.
Hej Rasmus. Hvordan får du den til at gro så meget? Vil du dele opskriften på det?
Hej Rasmus. Deler du ud til flere, af dine vandkefirgryn? Så tager jeg gerne imod! Bor lige i nærheden, så kunne svinge forbi en dag!
Hey Pernille
jeg er i USA indtil August, så vi kan evt finde ud af noget der ellers har set en masse andre herinde der osse deler ud:)
Mvh Rasmus
Hey med jer
jeg har overflod af både mælke og Vand Kefir gryn, så ingen grund til at købe fra udlandet, bare send mig en mail eller kom forbi på Nørrebro
jeg kan anbefale et par smags kombo til vandkefiren.
æble-Mynte-Ingefær
Jordbær-Basilikum
æble-solbœr-Mynte
som jeg har forstået kefiren lever den videre i maven. Så jeg tænker at er man laktose intolerant er det fordi man ikke kan nedbryde laktosen. Så at drikke denne mælkekefir der jo nedbryder laktosen, er i min logik at give maven det den mangler til at fordøje laktosen?
Rasmus – det lyder da fantastisk – hvad er din mailadresse, eller hvor på Nørrebro holder du til? På forhånd tak, inger
Hey Inger
Jeg bor lige ved jægersborggade.
Du kan evt fange mig på 26211150:)
Hej Rasmus.
Jeg er meget interesseret i vandkefir gryn, hvis du vil af med lidt? Jeg skal selvfølgelig nok betale portoen 🙂
Mvh Linet
Har lige bestilt nogle gryn, dog af den tørre slags, fordi de kommer fra udlandet, så tager det vist nok lidt tid at få liv i dem, men spændende er det.
Kan huske min mormor havde en eller anden ganske ildelugtende svamp som hun brugte til en drik, da jeg var barn, så det var vel sådan en gang i 80érne
Kig ind på facebook gruppen ‘Kefir og Kombucha DK’. Her bytter vi svamper og deler råd/tips og tricks til lækre probiotiske drinks!!!
Ja tak! Jeg er vist allerede medlem. Lækre sager derinde! 🙂
Ja du er 😉 Vi skal jo være MAAAAAANGE og overtage Danmark med vores mærkelige trylledrinks og sager!! Hahaha.. Du må godt nævne den næste gang du skriver lækre drinks blog, så ved alle hvor de skal henvende sig for at få fat i boblende probiotiske goodies. Tak Jane!
Hej
Det lyder spændende.
Er det i familie med de kefirsvampe som kvinder (bla. Min mor) havde stående i vindueskarmen men hvid væske, som stod og boblede og lugtede sært?
Og er det i familie med det kefir man kunne købe lige som mælk og ymer i 80’erne. Det smagte vildt godt.
Vh
Michael
Det lyder som det i vindueskarmen 🙂
Kefir fås både som vandkefir og mælkekefir og sidstnævnte kunne man muligvis købe engang. Jeg har tit set drikkekefir på mælk i supermarkedernes kølediske, når jeg har været i udlandet.
Jeg har vand og mælkekefir hjemme, så skriv når du vil igang med mælkekefiren så kan jeg sende dig noget 🙂 her en video med sprøde fermenterde grøntsager http://www.youtube.com/watch?v=JilIvcS_8YM
Jamen for faen Jane, jeg har luret og luret på vandkefir, men kastede mig over kimchee først…jeg har netop forladt et glas alene hjemme i 2 dage og håber virkeligt at det ikke er eksploderet ud over hele spisekammeret når vi kommer hjem.
Tror vist nok lige jeg skal ha bestilt kefirgryn, inden du skaber en tilstand af udsolgt i det ganske land med din artikel 🙂 Glæder mig simpelthen til hjemmelavet ginger ale -sådan med heftig ingefærsmag…mmm! Glæder mig til at høre mere om din ‘kraut -jeg startede kimchee op med valleforce -men skal høste saften af det glas købe sauerkraut jeg er ved at spise mig igennem til næste gæring..
Ha ha, ja, vi må håbe at kefir-produktionen her i landet kan følge med den stigende efterspørgsel 😉
Kimchee skal jeg også have leget med. Åh, så mange ting at prøve, så lidt tid….:)
Det lyder lidt som den der Kombucha-svamp som var meget moderne da jeg var teenager.. Den lavede man også til en drik med noget sukker.
Ja men det er også helt klart beslægtet med kombucha – hvilket jo i øvrigt er det næste, jeg skal i gang med at brygge 🙂
Er der alkohol/procenter i vandkefir?
Tak for opskriften 🙂
Ja, det er der. Mængderne er dog – angiveligt – relativt små…
Æv jeg har lige slået min kefir ihjel:( Må vist skaffe en ny portion, da der holder udgifterne på vita biosaen nede 🙂 Ser lækkert ud dit bryg der!
Det lyder rigtig spændende med dine fermenterings-projekter – jeg glæder mig til at høre mere om surkålen:) Jeg har planer om at lægge min kost om i en mere Weston A.Price-agtig retning og der er fermenteret mad jo det nye sort:) Men jeg er bare lidt angst for botulisme….(sikkert helt uden grund, for folk har jo lavet mælkesyregæring i hundredevis af år) Jeg gætter på at hygiejne og omhyggelig pasning kan forhindre det. Jeg kan jo starte med at investere i et hvidkålshoved:)
Hej
Min kæreste brygger en del øl (som minder lidt om denne proces), og der bruger han et hydrometer til at måle sukkerindholdet undervejs. Det kan man måske også gøre i en proces som denne, hvis man vil have lidt styr på, hvor meget sukker der er tilbage:)
Rigtig god weekend:)
Linda
Så kom du med på noderne 😉 Fedt! Jeg fik dræbt min kefir i sommers, da vi var i Frankrig, og har ikke fået anskaffet mig nogle nye gryn. Men dét skal jeg 🙂
Du kan også komme nogle tørrede dadler og en æggeskal i 1. fermentering, så din kefir også bliver rig på mineraler.
God weekend, søde du 🙂
Ja æggeskal er jeg stødt på. Det lyder spændende at øge mineralindholdet på den måde 🙂
Jeg prøvede, men tror de døde. De var bare brune grumsede i bunden og det smagte ufatteligt sødt.
Opgav 😛
Waaarw, du er genial.
Jeg var, som du skriver, lige ved at klikke mig videre, da jeg så, det var dig, der stod bag den underlige overskrift. Jeg anede ikke hvad det var, men det lyder jo som lige noget for mig:-) Her har surdejen boet i årevis, den gamle døde, da jeg gik Low FODMAP, men der opstod i stedet en speltversion.
Det her lyder som et super supplement. Godt nok gør surdejen, at brødet bedre fordøjes og holder længere, men svært at forstille sig, at det er lige “levende” på den gode måde, efter bagetemperatur? Eller hvad?
God weekend
Anne-Marie
Hej Anne-Marie
Jeg kunne se du nævner Fodmap diæten og surdej. Jeg har prøvet diæten men reagerede ikke så positivt som lægerne gerne så. Jeg faldt af den men vil nu prøve igen. Har du en opskrift på det brød du måske vil dele? 🙂
God weekend
Hanne
Hej Hanne
Opskriften kan du finde på opskriftsamleren.dk Den hedder Spelt ala fuldkornsrugbrød uden rug.
Ærgerligt du ikke fik nok udbytte af kuren. Den er virkelig en svær størrelse, at holde 100 procent. Og for mange kan mindre også gøre det. Hvis du får mod på, at prøve igen, har vi fået lavet en Low FODMAP funktion, man kan vælge til. Så vises der signalfarver på alle opskrifter, for tilladt, begrænset og forbudt. Du kan taste dine egne opskrifter og på den måde få hjælp til overblikket.
Mad fra bunden, er den bedste måde, at klare kuren på, da mange stabilisatorer og fyldestoffer indeholder FODMAPs. Hvis du tager vitaminer, kosttilskud eller medicin, bør du også gennemgå dette. For mit eget vedkomne er jeg nødt til at tage medicin med FODMAPs, men får noget ud af kuren alligevel.
Nogle har glæde, af nogle uger, hvor maven får total fred med kogt mad og derefter Low FODMAP.
Håber du finder en vej.
Kh.
Anne-Marie
Hej og tak for svar Anne-Marie 🙂
Jeg vil prøve at tjekke hjemmesiden, måske er det nemmere så. Jeg reagerer på al mad (!) og drikke så det hele er lidt uoverskueligt for tiden. Men måske kefir også hjælper på det. Jeg har aldrig hørt om det eller Vita Biosa før. Men hvis det er bakterier i maven vi mangler, nogle af os lyder det da meget logisk.
Tak igen 🙂 Hanne
Det tør jeg ikke sige. Jeg nåede aldrig at lege med surdej, før jeg fandt ud af at jeg ikke kunne tåle gluten. Kefir derimod har jeg store forventninger til 🙂
Hej igen Jane.
Mon ikke man kan lave en glutenfri surdej? Så er det selvfølgelig ikke som hævemiddel, men til at gøre brødet mere fordøjelsesvenligt og bedre smagen. Jeg putter gerne lidt surdej i mine ellers kornfrie boller.
Kh.
Anne-Marie
Det ser spændende – men også lidt mærkeligt – ud.. For at skrive om noget helt andet, så lavede jeg forleden dag meatza, men havde det samme problem som dig – min bund væskede så meget. Har du fundet en løsning på det?
Det lyder spændende … og for mig meget nyt 😉
Men man vil ikke helt vide hvad man indtager, hvis man som jeg forsøger at holde sig på max 20 gram kh pr dag, så vil jeg ikke ane hvad dette giver mig, hvor meget jeg kan drikke eller hvor lidt.
Nogen ide til at finde ud af det?
Hvis prioriteten er at leve så low carb som 20 g om dagen, tror jeg, jeg ville vælge en anden vej til probiotiske bakterier end lige kefir 🙂
Jeg har prøvet at arbejde med Kefir et par gange over nogle år og hver gang har jeg desværre måttet smide kefiren ud, fordi jeg ikke nåede at drikke den væske, jeg havde lavet og dermed døde min kefir.
Når man ikke laver noget aktivt med svampen, så dør den, og det gjorde min kefirsvamp begge gange, men det var sjovt at prøve 🙂
Jeg håber, du/I får en masse skønt ud af svampene, for det er uden tvivl supergodt for hele kroppen 🙂
Jeg brygger 1 liter af gangen og det passer meget fint til en familie på 4, synes jeg…
…man kan sætte den i dvale, i køleskab, lige så lanæge man ønsker, i sukkervand – så har man lidt elastik i projektet…synes den er meget nem at håndtere! – Selv brygger jeg 1½ l. hver anden dag og får det drukket – familien er stadig skeptisk 😀
Jeg har netop bestilt på vandkefir.dk. En lidt bekostelig affære for gryn, synes jeg, men sundhedsværdien opvejer det… det skal i hvert fald afprøves 😉
Til gengæld kan du have glæde af den i årevis, hvis du passer godt på den 🙂
Jeg har netop fået en kefirsvamp. Men jeg skal på ferie i ti dage, og hvad gør jeg så? Jeg kan lige nå at starte 2. fermentering. Er der nogen, der har erfaring med det?
Jeg tror, du er nødt til at opgive din bryg og lægge kefirgrynene i dvale, imens du er på ferie. Du lægger dem bare i sukkervand i køleskabet. Her kan de sagtens holde sig 10 dage. Ellers sætter du bare dine flasker med 2F i køleskab og lader være med at lukke låget helt til. Det afhænger også lidt af hvor aktive dine gryn er.
Hej Carina.
De er MEGA dyre hos vandkefir.dk, men på Facebook er der en, lukket gruppe godt nok, som udveksler erfaringer og kulturer af både det ene og det andet – Hvis man kan overskue et medlemsskab(af Facebook) er der mange gode råd at hente 🙂 # Kefir og Kombucha DK
God fornøjelse, VH Mette
Det lyder spændende 🙂 Hvor mange gange kan man genbruge grynene?
Jamen de er jo levende og de kan leve i årevis, hvis man passer godt på dem 🙂 – og de formerer sig så man får flere og flere…
Jeg læste et sted (kan ikke huske hvor :O) Hvor vedkommende havde dem med hjem fra ferie for 30 år siden :O
Så de holder for evigt! 😀
Lyder spændende 🙂
Hvor meget skal/må man drikke af det om dagen?
Det ved jeg faktisk ikke. Det er ret nyt for mig også. Jeg drikker et lille glas om morgenen og et lidt større et om eftermiddagen eller aftenen… :-/
Jeg er 82 år, har de sidste 25 år dyrket og drukket kefir hver dag, laver 2 liter hver anden dag og drikker altså de 2 liter på en dag. Det startede fordi jeg havde problemer med mave og tarme og efter få uger fungerede det hele som det skulle. Jeg kommer 2 tørrede figner i sammen med kefir og sukker. Vil prøve at komme solbær i også, for det ser mere appetitlig ud.
Du er da for sej, Ove! Tak for din historie! Jeg har netop en på hylden nu med figen i. Glæder mig til at smage den om et par dage 🙂
Glemte at tilføje at jeg tager 7 spiseskefuld kifirsvamp og ca.100 gram sukker til 2 liter koldt vand.
Jeg har netop lavet mine første portioner og jeg synes egentlig det smager fint. Men det lugter meget af gær/surdej. Kan dette undgås?
Jeg synes jeg har fulgt din metode 100%, dog uden citronskal.
Tak 😊 hilsen Linet
Nej det kan ikke undgås. For det er jo en gærvækst 🙂
Vandkefir.dk ser spændende ud.
Lyder meget spændende:0)….Hvordan får man fingre i de der gryn:0)
Husk også lige at lave en portion kimchi ( koreansk fermenteret kinakål med chili)….
You bet! Der er jo SÅ mange muligheder og jeg er helt hooked!
Er det lidt samme princip med surdej? Eller har det ingen probiotisk virkning?
Jeg har faktisk aldrig leget med surdej men jeg tænker, at vi er henne i samme boldgade…
Ved ikke om der er probiotika i surdej, men hvorfor ikke, der sker jo en gæring. Men probiotika kan ikke tåle mere en ca 40 grader, så når man bager surdejsbrødet, får man et lækkert brød, men de gode bakterier er ødelagt.
Hej, det lyder spændende. Hvor mange gange kan grynene genbruges?
Hvis man passer godt på dem, kan de bruges “uendeligt” – de vokser endda, så man øger sin produktion og kan forære væk til venner og bekendte.
Jeg har læst om en der købte en kefirsvamp da han var på ferie og det var mere end 30 år siden og svampen lever endnu!
Hej ved du hvor svampen kan købes, jeg havde en for mange år siden og både jeg og mine børn var glade for den. Mvh Hanne Fallesen
Jeg er hooked – skal så meget have anskaffet nogle kefirgryn. Håber, der kommer gode tips i denne tråd. Tak for udførlig guide til den dag grynene også flytter ind hos mig.
God weekend, skønne!
– frk. sveske
Også til dig, smukke 🙂
Hej Jane.
Jeg er måske lidt forvirret, men kan man drikke dette vand, hvis man er laktoseintolerant? – jeg har en meget sart mave og tænkte at det ville være super godt?! :-)) VH Neel
Der er ikke laktose i vandkefir. Du kan lave mælkekefir også, hvor kefiren vil æde laktosen, så slutresultatet bliver (næsten) laktosefrit. Jeg ville dog holde mig til vandkefir, hvis jeg var dig…
Jane, drikker i det så i stedet for Vita Biosa, eller som et supplement? 🙂
Jeg håber at bytte Vita Biosa ud med vandkefiren. Men jeg har lige en Vita Biosa, der skal tømmes først og jeg skal lige lære at ramme den rigtige sødme i vandkefiren, så jeg ikke drikker for meget sukkervand. Men jeg har store forventninger! Jeg er gået helt i mormor-mode og har også sauerkraut, der står og fermenterer på hylden 🙂
Sauerkraut? Please, fortæl lidt mere om det 🙂
Den står og fermenterer as we speak. Senere kommer den på bloggen 🙂
Se lige dig, haha!! Jeg er vild med det. Hægter mig på, når du har knækket sukkerkoden ;-*
Hvor er det fedt! Jeg må virkelig i gang med det vandkefir, det lyder jo lige så simpelt, som jeg fandt ud af, fermenterede grøntsager var. 🙂
Det er SÅ simpelt. Jeg glæder mig til at smage min første portion fermenterede grøntsager. Nøj, hvor har jeg skulle tage tilløb til det i lang tid 🙂