Om naturlig faste og om at holde fri, når man arbejder hjemme hos sig selv

Godmorgen Aarhus! Der er live-blogging fra Scandic City i dag, hvor jeg lige har indtaget et bjerg af morgenmad. Jeg får sjældent aftensmad de dage, jeg holder foredrag. Før foredraget er jeg for worked up til at spise, og efter foredraget er det for sent, og som regel er jeg mere træt end sulten, og så dratter jeg om og sover til næste morgen, hvor jeg så til gengæld vågner og er kampsulten. Og så er det altså i orden at kunne vralte ned til buffeten og forsyne sig.

scandic morgenmad LCHF

Naturlig faste
Jeg kalder det “naturlig faste”. Længere spisepauser ind imellem uden rigide regler for spisevinduer eller kalorieindtag. Vi har godt af ind imellem at give kroppen en pause fra mad, tror jeg. Hvordan og hvor længe tror jeg betyder mindre. Det er mere et spørgsmål om, hvad der passer ind i DIT liv. Er du ikke sulten om morgenen? Jamen så vent med at spise, til du bliver det. Det samme gælder sådan set også frokost og aftensmad. Det hjælper os til at lære ikke at frygte sulten, og til at blive bedre til at mærke, hvordan ægte sult føles, så vi bedre kan skelne mellem ægte sult og bare lysten til at spise. Hvis nogen for år tilbage havde fortalt mig, at jeg en dag ville kunne springe et måltid over uden enten at falde død om, eller uden at det betød, at jeg røvede en 7Eleven for blandselv-slik senere, ville jeg have grinet højt og længe. Mange ting har ændret sig siden da. Heldigvis, da!

Om at holde fri
I dag holder jeg fri. Sådan da. Jeg tager lige et par timers arbejde her til formiddag, løber en tur, spiser frokost med min mor, shopper, mødes med en veninde, browser rundt i byen og slutter af med middag. Det lyder som en dejlig dag, ikke? Jeg er ikke god til at holde fri. Det er, som om jeg har glemt, hvordan man gør. I hvert fald derhjemme. Og det hænger jo selvfølgelig sammen med, at mit hjem er blevet min arbejdsplads, og at grænserne mellem mit arbejdsliv og mit privatliv generelt er flydende. Det kan også godt være, jeg bare har for meget arbejde. I hvert fald går jeg i øjeblikket og overvejer, om der er noget, jeg kan skære fra. For det er jeg nok desværre nødt til. Det er ikke meningen, at man skal arbejde hele tiden. Heller ikke selvom man holder meget af sit arbejde!

Hvad laver du, når du holder fri?
For noget tid siden var jeg sammen med denne kloge dame, som spurgte mig, hvad jeg lavede, når jeg holdt fri. Jeg begyndte straks at opremse alle de ting, jeg i hvert fald ikke lavede, når jeg holdt fri. Jeg var ikke ved computeren, jeg brugte ikke min iPhone, jeg skrev ikke bøger, jeg holdt ikke foredrag, jeg stæsede ikke rundt for at gøre orden på hus i kaos etc. Jeg spurgte ikke om, hvad du IKKE lavede. Jeg spurgte dig, hvad du LAVER, når du holder fri, sagde hun så. Og så blev jeg lidt tavs. For jeg kunne ikke lige komme på, hvad pokker jeg egentlig lavede, som jeg klassificerede som at holde fri. Det har jeg så siden hen prøvet at sætte nogle ord på, og jeg har da også fundet et par punkter, men det er klart en liste, jeg godt kunne tænke mig at udvide. Måske du kan hjælpe med at sætte ord på! Hvad laver du, når du holder fri?

Få 7 dage gratis af MadbandittenPLUS

Få energiberegninger på alle opskrifter og egen favoritside og slip samtidig for forstyrrende annoncer.

Start gratis prøveperiode nu

 

45 kommentarer til “Om naturlig faste og om at holde fri, når man arbejder hjemme hos sig selv”

Skriv en kommentar

 1. Jeg laver noget håndarbejde og hører lydbog! Det er som balsam for min sjæl :) Ellers er da en løbetur og at mødes med en veninde noget man burde få ind en gang i mellem – så kommer man ud fra hjemmet/’arbejdspladsen’. Har du evt. overvejet at leje dig ind et sted, sådan at du kan gå et andet sted at arbejde? Evt at du kun arbejder et særligt sted i hjemmet? Sådan nogle ting har jeg i hvertfald forsøgt som studerende.

  Svar
 2. Sikke da et klogt og relevant spørgsmål!

  Jeg er ikke særlig god til at holde “rigtig” fri – tror at jeg er bange for at kede mig (lige som jeg er bange for at sulte), så jeg har altid en masse muligeheder og projekter liggende som jeg kan lave når jeg har “fri”. – Og så bliver det pludselig bare til “skal-opgaver”.

  Noget af det som giver mig overskud og ro er min zoneterapi/akupunktur (der godt nok er nødvendigt pga allergi), hvor jeg i en time bare ligger og ligger. Ellers er meditation, at sætte sig i et hjørne og læse en god bog (uden at have en “deadline” på hvornår jeg skal noget andet), gå- og cykelture i naturen og impulsive aktiviteter med mine børn også fantastiske – fx er vi store tilhængere af “højre-venstre ture” herhjemme. Desuden så elsker jeg at lave mad og kan godt finde på at forskanske mig i køkkenet en hel weekend, bare for at “lege” – igen, bare der ikke er deadline på fx middagsgæster eller lign. Og så er “veninde-sladder-ture” også altid et hit :-)

  Hav en rigtig god fridag og nyd det.

  Svar
 3. Kære Louise,
  et lille tip til din dreng (fra min forskerverden). Jeg ved ikke hvor gammel han er, men tegn ugens madskema hver søndag/fredag… hæng det op. Lav dagene meget tydelige og forklar ham strukturen, at han kan kigge på det hele ugen igennem, inden aftensmad osv. Du kan gøre det samme med andre typer af ‘handlinger’. Det giver ro for barnet – og opøver faktisk det man i fagsprog kalder implicit struktur og eksekutive funktioner. Håber det kan give lidt ro til dig!
  De bedste hilsner
  Pia Thomsen

  Svar
 4. Jeg er hjemme det meste af tiden og kan i perioder også have svært ved at koble fra. Er alene med en adhd dreng som kræver, at jeg er meget på når han har fri og det stresser ret meget. Når jeg så er alene, er jeg normalt ret flad, men det har hjulpet meget på min energi, at jeg er gået over til lchf. Jeg går ikke kold samtidig med, at han skal hentes og sover ikke så meget mere plus der er røget et par kilo eller tre. Det er dejligt! Til gengæld er der kommet flere problemer ved aftensmaden, da han ikke helt kan forholde sig til, at der kommer ny mad på bordet, men jeg holder fast og sørger for, at der altid er noget velkendt på bordet, men mon ikke han vænner sig til blomkålsris en dag???
  Tak for en rigtigt inspirerende side :-)

  Svar
 5. Jeg er efterskolelærer, og kan love dig for, at grænserne mellem arbejde/familie/fritid også i dette fag er særdeles flydende. Jeg øver mig på at holde ÆGTE fri, men har stadig lang vej igen. Tit ender jeg med at kede mig lidt, når jeg endelig har muligheden for at holde fri, og det er sgu da egentlig åndssvagt, når nu jeg i de travle perioder går og drømmer om tid til at lave ingenting…
  Det, der virker bedst for mig er, når jeg sætter mig med en bog eller evt. tager en bog i ørerne (lydbog) og går en lang tur med hunden imens jeg “læser”.

  Svar
 6. Kære Jane
  Noget af det jeg nyder, ved at have fri er at lave mad, at eksperimentere med mad og servere mad for udvalgte “madører”.
  Jeg er på det seneste begyndt at strikke igen (efter mange års pause), så strikketøj, lænestol og en podcast på er fuldstændig skønt. Efter jeg har opdaget podcast bliver fjernsynet ikke mere tændt uden det er et udvalgt program.
  Desuden nyder jeg at cykle uden at skulle noget sted hen, bare på opdagelse i naturen….
  Held og lykke med dit fritidsprojekt.

  Svar
 7. Jeg er heller ikke god til at holde rigtig fri! Men når det lykkedes, så er haven et abosolut mit ynglingsted. Flytte rundt, fjerne ukrudt osv. Også en lang gåtur med hundene ud over stepperne :-)

  Jeg har spist efter dine kost principper siden 1. Februar. Kan mærke kroppen har det bedre. Jeg bliver dog indimellem plaget med kvalme, som om kroppen får for mange proteiner? Puha,
  Jeg har tabt mig kun 2 – 2,5 kg. Synes det gik hurtigt i starten, ved ikke helt hvad jeg gør galt. Måske får jeg ikke fedt nok? Spiser en del skyr, det er der jo ikke meget fedt i. Men det smager som slik.

  KH Gitte

  Svar
  • Gitte, jeg tror du har svaret der i din sidste sætning ;-) Hvis det smager som slik, er der sandsynlighed for at din krop reagerer, som om det var slik…

   Haven kunne jeg godt tænke mig at bruge til fritidsformålet!

   Svar
 8. Godt spørgsmål. Jeg er så introvert, at jeg kun holder 100% fri, når jeg er alene. Det kan fx være gåture (hunden må gerne komme med, for den taler ikke), stille og langsom bevægelsestræning, huslige sysler eller drikke kaffe/te mens jeg bare kigger ud i luften. Jeg er begyndt som aftenritual at lytte til (velkendt) musik mens jeg farver i en malebog. Det får mig ned i gear, fordi min sensitive hjerne ikke bliver bombarderet med information imens :-)

  Svar
  • Jeg har faktisk fornyligt købt en Mandala-malebog og har brugt det til afstresning. Det er utroligt afslappende, synes jeg, og samtidig noget jeg kan lave med ungerne! De elsker at mor sidder der og maler i malebog!

   Svar
   • Jane, du skrev for et stykke tid siden om at være introvert og det undersøgte jeg lidt ( ok MEGET) og det har gjort en kæmpe forskel for min mand og jeg at lære om det.
    Tusind tak, du har været med til at redde mit ægteskab.
    PS. Lyder som en rigtig god idé med malebøger :)

    Svar
    • Det var da en dejlig besked at få, Estermarie! Godt for jer! Og ja, de malebøger kan altså anbefales. Det er guf for en hjerne, der har været på overarbejde… :)

     Svar
 9. Rigtig god fridag til dig, Jane! :) Jeg er ikke den bedste til at komme med råd, da jeg desværre er én af dem, der ufrivilligt har alt for meget fritid. Til gengæld kender jeg så godt det med, at grænserne nemt kommer til at flyde lidt!
  Mht. fasten så synes jeg din betegnelse “naturlig faste” er supergod, for jeg oplever selv, at den netop kommer helt naturligt; altså at man i perioder ikke er så sulten og derfor ikke spiser så meget.
  Imidlertid er vognen væltet for mig, da jeg for nyligt er røget ind i en periode, hvor jeg stort set ingen appetit har overhovedet! Kan sagtens gå det meste af dagen på en enkelt kop the, og så skal jeg endda stadig kæmpe for at mobilisere appetit til aftensmaden. Sulten er der godt nok, men ingen appetit, og det har sat mit sparsomme vægttab helt i stå. Derfra er jeg så røget i sukkerskålen med et ordentligt brag, og nu føler jeg, at jeg skal til at starte helt fra scratch!
  Nogen, som har oplevet noget lignende, og som kan give mig et spark eller et råd, for jeg vil så gerne have det her til at lykkes?

  Svar
 10. Ja, det er lidt det med at hjemmearbejde også har sine ulemper ik?! Ikke at jeg vil bytte det ud (lige nu) for det giver mig også ro og frihed. Hvad jeg laver…noget der ikke er herhjemme, for det er når jeg er væk fra hjemmet, jeg kan slå det lidt ud af hovedet. Så jeg tager væk. Jeg er stor fan af foredrag for tiden, så det bruger jeg noget tid på. Jeg besøger dig (<3 ) eller andre jeg holder af, jeg går ture i godt selskab om aftenen. Jeg vil rigtig gerne være mig selv i hverdagen, men det lader mig også op at være sammen med de kvinder, der giver mig noget godt i livet. Jeg er blevet bedre til at lukke og slukke, når børnene er hjemme. Det giver mig ingen værdi, når jeg hele tiden halser efter næste projekt, det næste jeg skal nå. Jeg er heldigvis blevet god til at være til stede, der hvor jeg er. Men det har krævet benhårdt arbejde, og jeg har fået noget hjælp (du ved). Den slags som at shoppe, bade og gå ud og spise giver mig ikke noget. Det er det gode nære selskab uden for mit hjem, der gør mig godt. Jeg håber du får en dejlig fridag, hvor du arbejder når du arbejder, og holder fri når du holder fri :)

  Svar
 11. Hvor typisk et nævne der man ikke laver når man har fri…
  Når jeg holder fri ligger jeg iPad og telefon langt væk så man ikke bliver fristet til liiiiige og tjekke et eller andet. Men jeg elsker at gå en tur, læse en bog, lytte til musik, høre Mads og monopolet og musikquizze. Og bare lytte…. Spille et spil med Alma eller se madprogrammer i tv – totalt gultypleassure og Alma er med på den (-:

  God dag i Århus Jane og lad telefonen blive i lommen og nyd tiden med din mor og veninder (:

  Kh Maria

  Svar
 12. Kære Jane,
  Det lyder som en skøn fredag i Århus – nyd den!
  Når jeg holder fri/ forsøger at slappe af/ holder den berygtede ‘migtid’, så foregår det gerne foran flimmerkassen i selskab med en dyne og stor varm kakao (læs: holder lidt fast i vinterenn her), en god bog eller – ja, jeg er rigtig dårlig til at koble fra, for mens jeg ligger der på sofaen, så laver jeg mad, arbejder, træner, frustreres over hængepartier etc. i HOVEDET, så hos mig består processen i også at holde fri mentalt. At holde fri mentalt gør jeg bedst til masage aller anden form for helse-behandling eller på gode dage i min yoga. En lang/ frisk gåtur kan også være med til at tømme hovedet, men så skal den også være lang (læs: jeg savner min morgen-PW på det punkt).
  Det blev lidt langt, men måske du kan læse dig igennem (når du ikke holder fri og igen inviterer pc/ smartphone etc. ind i din sfære).
  Ha’ en skøn fridag!
  KH
  – frk. sveske

  Svar
 13. Åh, sødeste Jane, nyyyyd din velfortjente fridag!! Jeg går ture med hund og mand, træner (ja, okay, overdrivelse kan fremkomme), drikker varm chokolade på Hotel Chocolat eller spiser kanin på Pastis. Eller når der er overskud på kontoen: Nimbs luksusbrunch. Mest fordi atmosfæren er deeeejlig. Eller læser en god bog fra reolen. Kbh Eller ser 15 afsnit af en serie, jeg godt kan lide – i nattøj! Eller får hunden passet, dresser lidt op og drikker champagne og spiser østers med min bedre halvdel på Fiskebaren. Eller oser lækre klude. Eller ser den der film i biffen, jeg synes, lyder god. Eller stikker af til Luxembourg og hygger med min gamle far. Det gør jeg faktisk i dag :-) Han har nemlig fødselsdag, men han ved slet ikke, at vi kommer..! Så når dagens arbejde er klaret, går turen til lufthavnen og familietid. Hav sådan en dejlig dag og weekend – lad nu være at arbejde den væk ;-)

  Svar
 14. Da jeg er sygemeldt med stress, tænker jeg selvsagt over ALLE ting i mit liv. For mig har det virkelig også været en øjenåbner, hvor mange ting jeg kan have gang i på en gang. Fx kan man jo lige tømme opvaskemaskinen, mens man venter på at kaffen løber igennem, eller lægge lidt vasketøj sammen. Men det er også blevet meget tydeligt for mig hvor vigtigt, det er, at man laver nogle af de ting, man synes er gode i sin fritid.
  Mit indlæg svarer ikke særligt konkret på dit spørgsmål, men det er tanker, jeg synes, er værd at have med ;-)

  Svar
 15. Hej Jane
  Jeg er forholdsvis nu på LCHF. Jeg startede af to grunde for at få en bedre søvn og for at tabe mig. Søvnen kan jeg mærke allerede er blevet bedre, men med vægten sker der ikke rigtig noget – og det er ikke fordi jeg ikke har noget at tabe af. Jeg spiser efter opskrifterne i dine bøger 3 måltider dagligt og ingen mellemmåltider, men synes ikke rigtig der sker noget. Jeg spiser ikke for meget grønt og kun ovenjordsgrøntsager – næsten intet lchf brød. Har du en ide til hvad jeg kan ændre??
  Tak for en super blog :-)

  Svar
  • Giv det tid, Isabella. Det lyder som om du er godt på vej. Pak vægten væk og nyd livet, de gode ting, du allerede oplever og den gode mad. Stol på processen! Det skal nok komme.

   Svar
 16. jeg maler, det får mine tanker væk fra alt :-) lige nu er næste projekt at jeg skal prøve at male med olie maling, uhhhh spændende :-)

  Svar
 17. Hej Jane.
  Jeg er en tro kopi af dig. Jeg er hellere ikke god til at holde fri, for ofte er der alt for mange hængepartier når fridagene melder sig. Jeg nyder dog at lytte til noget god musik mens jeg vasker tøj, rydder op og gøre rent :-) Hvem gør ik’ det ? Hvis jeg virkelig skal slappe af, så forærer jeg mig selv en gang massage indimellem, det hjælper mig med at komme ned i gear, lange varme bade og måske en god film? ( hvis jeg altså kan sidde stille )
  På den anden side er det vel også okay at være et aktivt menneske :-) Tak for en god blog, og for dine fantastiske bøger.
  Go’ weekend.

  Svar
 18. Som travl mor til 3 med skiftende vagter tillader jeg mig ind i mellem ikke at lave andet end at læse en bog Se en film og sove lidt til middag. Dette giver mig energi til at kunne klare lidt mere i hverdagen.

  Svar