Hvad er STRIKS LCHF egentlig?

Jeg får en hel masse spørgsmål om LCHF fra alle jer derude, og det er jo herligt, som LCHF er eksploderet ud i det danske land – både her i forbindelse med starten på et nyt år, som jo for mange er tidspunktet, hvor man prøver kræfter med nye veje, men selvfølgelig også i forbindelse med udgivelsen af Mæt & Slank med LCHF, som I har taget så godt imod, at  trykkeriet nærmest ikke kan følge med. Tak for det i øvrigt!

Men jeg kan se, at mange af spørgsmålene er ens, og jeg tænker, at jeg vil bruge min taletid i dag på at repetere de væsentligste punkter i det her STRIKS LCHF. For jeg fornemmer, at det virker sværere, end det umiddelbart er, og den må jeg jo tage på min kappe, eftersom bogen handler om bl.a. striks LCHF, og jeg muligvis ikke har fået forklaret mig tydeligt nok.

Men faktisk er det ret enkelt.

 

Hvad er STRIKS LCHF? - Madbanditten.dk

Så når der opstår spørgsmål som: Må jeg spise quinoa? Eller hvad med boghvede? Eller de der havreklid, jeg har et kæmpe lager af, fra da jeg var på Dukan-kuren? Og hvad med skyr, glutenfrie havregryn, laktosefri mælk og nupobarer? Så er modspørgsmålet til det:

MÅ JEG SPISE (…) PÅ LCHF?

Til sin strikse LCHF kan man vælge at lægge en smule nødder, bær og rodfrugter, hvis man vil det. Så har man stadig en god og solid LCHF-kost men med lidt mere at lege med. Det er så ikke længere en striks LCHF-kost men bare en almindelig LCHF-kost, eller hvad vi nu skal kalde det.

GRØNTSAGER OG STRIKS LCHF

Det er i mine øjne en misforståelse, at der ikke er plads til grøntsager, når du spiser STRIKS LCHF. Idet de øvrige store kulhydratkilder er reduceret til et absolut minimum, er der udmærket plads til gode mængder ovenjordsgrøntsager – også, selvom du barberer kulhydraterne helt ned til 20-30 g pr. dag. Vælger du fx primært kål eller salatgrønt, vil jeg mene, at der er plads til flere grøntsager, end de fleste orker at tygge sig igennem.

KØD OG STRIKS LCHF

Spis gerne kød, fisk eller fugl til hvert måltid. En tommelfingerregel kan være et stykke, som cirka svarer til din håndflade.

FEDT OG STRIKS LCHF

På STRIKS LCHF tager vi det her med HIGH FAT ret bogstaveligt. Så husk at få godt med fedt på din tallerken. Det kan være en fed sovs, en dressing, en dip eller et par skiver kryddersmør. Det kommer sig ikke så nøje, og det er de færreste, der spiser for meget fedt – selv på LCHF. Når vi ikke har med desserter og søde sager at gøre, har langt de fleste en naturlig kvalmegrænse for, hvornår de har spist for meget fedt. Der er dog ingen grund til at udfordre den kvalmegrænse. Det er langt bedre at stoppe, når du er mæt. Eller måske snarere, når du ikke er sulten mere.

KAGER OG BRØD PÅ STRIKS LCHF

Når vi bevæger os nede i det “strikse kulhydratleje”, er der ikke plads til alle de her LCHF-brøderstatninger og -desserter. Vil man gerne have fornemmelsen af en sandwich, kan man bruge oopsies, som er stort set kulhydratfrie. Det kan også være, man kan spise lidt kerneknækbrød eller grøntsagsfladbrød men i princippet er de få kulhydrater bedre brugt på grøntsager (synes jeg).

SELV SPISER JEG IKKE STRIKS LCHF…

Jeg spiser dog mest mad fra ovenstående fire kategorier. Hertil lægger jeg så lidt nødder, bær, rodfrugter og mørk chokolade. LCHF-desserter og -brød spiser jeg sjældent. Sådan har jeg det bedst. Og sådan synes jeg, det fungerer bedst på den lange bane. Din opgave består i at finde ud af, hvordan du har det bedst. Og det er der ingen andre end dig selv, der kan fortælle dig, hvordan er. Mit bud på en tallerkenfordeling (for mig) kan du se HER.

Så der er altså ikke så meget hokus-pokus i det. Det er bare helt almindelig mad. Spist i mængder til du er mæt. Og allesammen madvarer, du kan få i din lokale Netto. Men lad os også lige holde fast i, at det her ikke er noget facit for sund kost. Du kan sagtens spise en sund kost, hvori der indgår havregryn, quinoa og andre sager. Det vil ikke være STRIKS LCHF (eller LCHF i det hele taget), men det betyder jo ingenting, hvis det fungerer for dig.

OG VÆGTEN…..

STRIKS LCHF kan være nyttigt for dig, der gerne vil gå ned i vægt. Men du kan også sagtens gå ned i vægt på en liberalere LCHF. Og enhver anden kost jo i øvrigt, men nu holder jeg mig lige til LCHF her. Vægttab handler ikke om at finde en magisk energiprocentfordeling. Den bedste “kur” er den, du kan holde på den lange bane. Og her er det op til dig at finde ud af, hvilken kost du kan leve med. Måske finder du ud af, at du har det bedst på STRIKS LCHF, og så ved du det, men det kan også være, du finder glæde og frihed i at have lidt flere valgmuligheder i kosten. Og så ved du det.

LÆS OGSÅ:

LCHF og vægttab og LCHF og ketose

Striks LCHF - en praktisk guide - fuld version - online guide til at få succes med vægttab på LCHFVil du gerne dykke yderligere ned i emnet, anbefaler jeg dig mit online produkt #striksLCHF – en praktisk guide

Her får du både både relevant teori om LCHF, ketose, kulhydrater og kalorier, 30 ultranemme “strikse” opskrifter og to ugers komplet kostplan til at komme godt fra start.

Se mere her:

#striksLCHF – en praktisk guide

 

Hvad er striks LCHF egentlig? --> madbanditten.dk

Hvad er STRIKS LCHF egentlig?

Udskriv Pin
|

Ingredienser

 • Er det en grøntsag der vokser over jorden?
 • Er det kød?
 • Er det et fedt mejeriprodukt?
 • Er det naturligt fedt?

Sådan gør du

 • Hvis svaret er nej, er svaret på spørgsmålet også nej. Har du flere spørgsmål til specifikke madvarer, kan du læse videre her:

De bedste fra Madbanditten – kan forudbestilles nu ♥

Min nye bog, De bedste fra Madbanditten, indeholder opskriften på at få langvarig succes med en Low Carb-livsstil, hvad enten du ønsker et vægttab med Keto eller bare en sundere livsstil uden sukker og kornprodukter.

Læs mere her og forudbestil dit eksemplar: De bedste fra Madbanditten

95 kommentarer til “Hvad er STRIKS LCHF egentlig?”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane.
  Jeg nyder din blog, dine opskrifter og din mad.
  Jeg er dog i tvivl når det kommer til en snack efter min træning og løbeture, da de fleste synes at man skal indtage en masse protein efter motion især min kæreste.
  Jeg lyster ikke til de store proteindrikke eller lign. man kan købe i træningscentrene.
  Har vænnet mig af med ris, pasta, kartofler og brød, hvilket jeg ikke savner.
  Så har du et råd til, hvad jeg kan spise efter min træning, når ikke protein er det bedste på LCHF?
  Mvh og tak

  Svar
  • Hej Jeanne
   Jeg synes, du skal køre ind af protein. Idéen om at protein er noget, man skal spare på, er forkert. Protein er det vigtigste makronæringsstof og bør være din førsteprioritet. Selv gør jeg det, at jeg sådan nogenlunde timer træningen, så jeg har et hovedmåltid senest 2 timer efter og helst 1-1,5. Så slipper jeg for snacks og mellemmåltider, hvilket jeg synes er super bøvlet.

   Jeg synes, du skal overveje en af mine Keto-bøger. De prioriterer protein imens kulhydratindtaget holdes helt lavt (20-30 g pr. dag)

   Svar
 2. Hej Jane
  Jeg har en datter på et år, jeg syntes det er svært at gennemskue om man kan bruge dette som en livsstil også til hende eller hvad man skal gøre der. Både hendes far og jeg kunne godt smide nogle kilo men det jo bestemt ikke det hun skal. Har du nogen råd til hvordan man får det til at fungere ?

  Svar
  • Det synes jeg fint kan forenes. Det er jo helt almindelig mad. Du laver bare ris, kartofler etc til din datter og så nøjes du og manden med grøntsagerne :)

   Svar
 3. Hej Jane,
  Jeg er netop gået i gang med LCHF ? Jeg har læst en del på din side – sikken en fantastisk side ? Jeg kunne godt tænke mig her i starten at bruge en dansk app til at logge alt min mad, for at skabe overblik. Jeg kan dog ikke finde en app der regner kulhydrater i tilgængelige/netto kulhydrater. Findes det? Eller skal jeg selv sidde og beregne det hvis jeg ønsker at kende mit samlede daglige indtag af dette? Appen skal selvfølgelig også måle kcal og protein. Bruger fx Lifesum nu og der kan jeg godt få dem opdelt, men den regner begge dele med i det samlede regnskab for dagen og så ryger overblikket.
  Det er ikke fordi det skal være en ‘millimeterkur’, men her i starten vil det skabe større overblik og forståelse for mig – vedr. kulhydrater, hvor meget jeg indtager netto. Ønsker ikke at logge på sigt ?
  Og så lige et tillægsspørgsmål: Har nu læst flere steder at der er plads til ‘gode pølser’. Kan du give mig et eksempel på en pølse der kunne være ok at bruge på panden?
  Tak for din fine side.
  Mvh. Signe

  Svar
  • Hej Signe
   Jeg bruger madlog, når jeg skal regne noget ud. Det fungerer fint, synes jeg.
   Det her med nettokulhydrater og tilgængelige kulhydrater er vist ikke så relevant i DK, hvor fibrene er frasorteret kulhydratantallet, så du skal bare gå ud efter det totale antal kulhydrater. Det vil altid være det sikreste.
   Når jeg køber pølser, går jeg efter et højt kødindhold (gerne +80%) og et lavt kulhydratindhold (mindre end 5 g pr. 100 g). der findes flere og flere at vælge imellem derude efterhånden.
   Og tak for de pæne ord :)

   Svar
 4. Hvordan med bær hvor meget må man få om dagen hvis man gerne vil tabe sig?
  Og hvornår ved man at man har fået max 50 gram kulhydrater om dageb?

  Svar
  • Hej signe
   Det er umuligt for mig at svare på. Det afhænger jo af hvad man i øvrigt spiser. Min erfaring er, at hvis man sigter efter max 50 g kulhydrater om dagen og primært får disse fra ovenjordsgrøntsager, så kan der godt blive plads til en lille portion bær.

   For at lære kulhydratindholdet at kende, kan man logge sin mad via fx madlog. Man kan også bare tjekke madvarernes kulhydratindhold og gå efter at spise madvarer med max 5 g kulhydrat pr. 100 g. Det vil automatisk nedbringe kulhydratindtaget til under 50 g.

   Svar
 5. Hej Jane

  Jeg er liodt i tvivl om hvordan jeg skal udregne mængden af kulhydrater når man er på striks LCHF, på varerne står der næsten altid mængden af Kulhydrat og nedenunder står der ofte Heraf sukkerarter, hvilke af de to tal er det jeg skal bruge i mine beregninger af mit daglige kulhydrat indtag.

  Mvh
  Søren

  Svar
  • Du skal kigge på det samlede kulhydratantal. Herefter kan du i princippet fratrække kostfibre, da det er kulhydrater, der ikke optages i kroppen og altså ikke påvirker blodsukkeret :)

   Svar
 6. Hej
  Jeg er begyndt på den strikse LCHF og synes ikke rigtig det går hurtigt nok. har kun tabt 1,5 kilo på 2 uger. kan man risikere at få for meget fløde og fedt eller skal man bare spise igennem af det?
  et andet spørgsmål er den at jeg skal have gæster og tænker at jeg egentlig godt kan servere citronfromage hvis bare jeg skifter sukker ud med sukrin – men er i tvivl om jeg må få husblas må jeg det?
  en sidste ting er det med grøntsager har kigget lidt rundt og kan ikke rigtig finde ud af fordelingen i den strikse. for på billedet over de forskellige står der at man skal have flere grøntsager en fedt og andre steder har jeg fundet det omvendt – hvordan skal ens fordeling være når man er på striks LCHF
  håber at du kan hjælpe på forhånd tak.

  Svar
 7. Jeg er igang med at undersøge hvad jeg kan om LCHF da jeg virkelig gerne vil tabe mig. Jeg er mega kræsen og noget af det jeg slet ikke kan få ned er ost og creme fraiche og lign. Er det så helt umuligt at være på denne kostplan ?

  Svar
 8. Hej med dig
  Jeg har et nok lidt anderledes spørgsmål, da jeg godt ved at du højst sandsynlig ikke er læge. Men jeg prøver alligevel.
  Jeg har spist LCHF i et par mdr nu og styrketrænet sammen med. Jeg er ikke ligefrem overvægtig, men har bare lige de der kosmetiske 4-5 kg jeg gerne vil tabe, som er røget på over de sidste par år, i følge af en lidt for hyggelig livsstil. Har ellers altid kunne tabe mig hurtigt, bare jeg tænkte på det. Men kan mærke at alderen modarbejder mig nu. Anyway, jeg har ikke tabt mig i kg. Men kan godt se en lille forandring med min krop og fedt fordeling, og ikke mindst en markant forbedret fordøjelse og generalt velvære i maven, pænere hud, og så har jeg i en del år lidt meget af svær migræne i perioder. Der har jeg også mærket en forskel. Men så synes jeg lige jeg ville prøve at sætte lidt mere fut i det hele og gik på striks LCHF i mandags. Og nu har jeg så stort set siden, haft migræne hver dag. Pillerne hjælper en anelse på det, men kommer tilbage flere gange om dagen. Jeg drikker rigeligt med vand. Starter dagen ud med at koge 1,5 l vand og hælde og noget frisk ingefær, og lader det trække i det. Og drikker det i løbet af dagen. Plus alm frisk vand indimellem. Har du nogen erfaring med om det kan have nogen forbindelse med at jeg startede på striks? Om der er noget man mangler eller får for meget af? Eller om jeg kan udelukke det, og finde synderen et helt andet sted. Jeg vil så nødig opgive det, da jeg faktisk godt kan lide den strikse version.
  Og så lige en anden ting. Jeg mærker en markant nedsættelse i min appetit, på denne kost. Bør jeg tvinge mig selv til at spise mere, for at få nok fedt, eller er det ok at følge sin lyst, eller mangel på samme? For på trods af at jeg spiser væsentligt mindre, så taber jeg mig ikke i vægt. Kan det være fordi jeg ikke får sat forbrændingen op, hvis jeg spiser for lidt? For jeg føler sult, men når jeg så skal spise, får jeg hurtigt små kvalme og kan bare ikke spise mere.
  Nå det var det. Beklager det lange indlæg ;0)
  Tak for en ellers god side, gode bøger og gode råd.
  Majken

  Svar
  • Det er svære spørgsmål, du stiller. Jeg hæfter mig ved at du havde det rigtig fint inden du valgte den strikse, og jeg tænker derfor, at det må være et tydeligt tegn på, at det er bedre for dig med den liberale model. Jeg hører ofte fra kvinder, som er blevet migrænefri på LCHF men jeg kender ikke detaljerne i deres kost (altså om den er striks eller liberal).
   Jeg synes ikke, du skal tvinge dig selv til at spise, hvis du ikke er sulten. Men det er selvfølgelig vigtigt, at du ikke får alt for få kalorier indenbords sådan på daglig basis.

   Svar
 9. Hej :-)

  Tak for en inspirerende hjemmeside.. Er jeg helt forkert på den hvis jeg spiser græsk yoghurt (10%) med blåbær/hakkede mandler om morgenen, hvis jeg ønsker at nå ketose tilstand?

  Svar
  • Ja, det vil du næppe komme i ketose med. Sådan en morgenmad vil give dig flere kulhydrater end du skal spise på en hel dag for at komme i ketose. Når din krop først er i ketose og har været det i nogen tid, kan det godt være, at du kan slippe afsted med det, men i starten tror jeg, langt de fleste ville komme bedre på vej med en morgenmad baseret på protein og fedt…

   Svar
 10. Hej Jane
  Tusind tak for dit univers :-)
  Jeg forstår ikke helt hvorfor man gerne må spise fede mælkeprodukter men ikke må drikke mælk? Fx yoghurt 2% eller DDV yoghurt 5% ødelægger de vægttabet?
  Hilsen Katrine

  Svar
 11. Jeg elsker din blog og bruger den meget :)
  Jeg har været på LCHF i 1 måned. Jeg kan mærke en forskel med vægten, men ikke så meget, som jeg måske ville ønske, da jeg gerne vil tabe mig. Er det måske fordi jeg ofte drikker 2 og 3 cafe latté om dagen? Jeg elsker en god latté og har vurderet at man godt må det, da fede mejeri produkter er på listen. ? Har ikke helt styr på det der med mælken..

  Svar
  • Hej Stine

   Mælk er ikke LCHF. Her vil fløde i kaffen være et bedre valg. :) 2-3 kaffe latte om dagen kan give dig alt fra 10-30 g kulhydrat, og det kan sagtens stå i vejen for dit vægttab.

   Svar
   • Kære Jane
    Tak for svaret. Det giver god mening. Men så har jeg misforstået det med mælkeprodukterne hvor jeg regnede sødmælk med på listen. Hvordan er det så med Soyamælk ?
    Jeg vil iøvrigt bestille dine bøger NU! :)
    Kærlig hilsen Stine

    Svar
 12. Jeg startede LCHF 1. januar og har virkelig ikke problemer med det. Sidste år i januar startede jeg også op, 1 1/2 måned efter fødsel af min datter, og tabte mig hurtigt. Jeg fik så lidt krise senere på året og begyndte desværre at trøstespise MEGET usundt og tog på. Nu er jeg igang igen og elsker det, MEN jeg taber mig ikke. Jeg er ikke sikker på jeg får fedt nok og jeg lider af ekstrem søvnunderskud pga. min datter der er meget vågen om natten. Jeg føler mig helt opsvulmet om morgenen i hele kroppen og ansigt.
  Kan søvnunderskud og mangel på fedt være grund til jeg ikke taber mig?

  Har lige modtaget din nye bog med posten og glæder mig meget til at kigge i den. Jeg har dine andre bøger og vil gerne rose dig for nogle virkelig lækre opskrifter og en fantastisk måde at skrive på.

  Svar
  • Ja søvnunderskud er jo en krisesituation for kroppen og det kan sagtens spille ind. Hvad med måske at udskyde vægttabsplanerne til der er styr på søvnen? Jeg er sikker på, det vil komme nemmere til dig herefter….

   Svar
 13. Hej har nu spist LCHF i ca tre måneder, vi har lige anskaffet en juicepresser kan vi bruge de grøntsager der er under jorden gulerødder, rødbeder Ovs.. Eller er det ikke godt for vores blodsukker.

  Svar
  • mange juice af rodfrugter kan blive til en del kulhydrater og måske vil I kunne mærke det. Jeg bruger dem gerne men blander dem altid med ovenjordsgrønt :)

   Svar
 14. Alle de opskrifter der inkluderer kokosfibre og HUSK pulver kan de indgå i striks LCHF? Tænker specielt på de forskellige slags pandekager.

  Svar
  • Åh både-og, vil jeg sige. Ud fra et kulhydratssynspunkt kan du godt bruge kokosfibre og den slags. Striks LCHF er jo ikke nogen eksakt videnskab men for mig at se handler det om at vænne sig til at spise rigtig mad. Særligt hvis man i en periode har fået lidt dårlige vaner. Pandekager og den slags kan hos nogle trigge noget, så man nemt får spist hele portionen. Det er immervæk de færreste, der lykkes med at overspise i kød og grøntsager og fedt. Så jeg ville nok ikke tage pandekagerne ind i hverdagskosten, men det kan være, jeg er unødigt firkantet her…

   Svar
   • Tak for godt og hurtig svar:)
    Har i en periode spist pandekager og ligne næsten hver dag til morgenmad, tror jeg vil gemme dem til særlige lejligheder fremover for du har ret, det kam godt trigge noget i en, hos mig nok den søde tand, mere vil have mere selv om de mætter godt.

    Svar
 15. Hej Jane. Jeg glædede mig til at komme i gang med lchf. Den første uge har jeg brugt din første bog, og synes det er gået fint. God mad og gode opskrifter. Men da jeg vil tabe mig fik jeg anbefalet ‘mæt og slank’ som jeg bestilte med det formål at følge striks lchf. Den er netop kommet i dag, og jeg må tilslutte mig kommentaren fra Jannie Christensen om, at jeg synes der er for langt imellem de strikse opskrifter. Har siddet og nærstuderet nogle af opskrifterne, og kan simpelthen ikke gennemskue hvorfor nogle er strikse, og andre ikke er?
  Bortset fra det, er det jo super lækker mad, men havde forventet flere strikse opskrifter, da jeg som sagt har svært ved at gennemskue hvad, der gør opskriften striks eller ej.

  Mvh Ditte

  Svar
  • Det er fordi det jo ikke er en eksakt videnskab, det her med striks LCHF. Dels er der jo forskellige grænser for, hvad vi kan “tåle” og stadig være i ketose og dels afhænger det jo af, hvad der er på tallerkenen til de øvrige måltider. Hvis du bruger bare 5 min på at sætte dig ind i grundtanken med den “strikse LCHF”, er der ikke mange opskrifter, som du ikke vil kunne gøre strikse ved enkelte justeringer. På flere af opskrifterne i Mæt&Slank, som ikke har fået stemplet, har vi noteret hvad der kan justeres for at gøre den striks. Men det er jo ikke raketvidenskab.

   Svar
   • Det kan godt være det bare er mig, der er lidt langsom :-) Men det forvirrer mig alligevel lidt, når jeg ikke kan gennemskue, hvad det er der gør, at en opskrift ikke er striks. F.eks. de tykke amerikanske pandekager i din bog. De er ikke strikse, er det pga. jordbærrene? Eller noget andet?
    Og avocado med rejesalat er heller ikke striks – synes da ellers den opfylder kravene?
    Og er det rigtigt forstået, at græsk yoghurt og creme fraiche skal undgås, hvis man vil holde det strikse? Undskyld mine mange spørgsmål, jeg prøver bare at få det hele til at give mening :-)

    Svar
    • Det forstår jeg godt. Det er fordi der i min verden også er en bagatelgrænse på nogle ting. Egentlig vil jeg sige det sådan, at man på striks LCHF spise ovenjordgrøntsager, kød, naturligt fedt og smør, ost og måske lidt fløde. Disse ting udgør langt størstedelen af ens kost. Hertil kan man så lægge mindre mængder nødder, kerner, bær og yoghurt. Kan du følge mig i forskellen på at spise et par skefulde græsk yoghurt som fx tzatziki og det at spise en stor skål græsk yoghurt med bær og nødder til morgenmad.

     Avokado indeholder en del kulhydrater og for nogle vil det være for meget ift. at man gerne vil leve low carb. Selv ville jeg aldrig give afkald på den gode avokado.

     Mit bedste råd er faktisk at slå hjernen fra og i stedet spise dig mæt og tilfreds i god mad :)

     Svar
 16. Hej Jane. Mange tak for nogle spændende og gode bøger med nogle flotte billeder og lækre opskrifter.
  Jeg har nu forelsket mig i Chia-grød, og idet jeg gerne vil prøve striks LCHF ser det ikke ud til at den er med – men er det kun fordi du laver den med banan, så hvis jeg nu fx. laver den “ren” med kokos-mælk og fløde og intet andet kan den så gå an som striks LCHF?

  Svar
  • Tjah det kan den måske godt. Jeg mener stadig at striks LCHF mest er kød, grøntsager og fedt men det er måske bare mig, der er lidt firkantet der.

   Svar
   • Ok, det er jo dig der er eksperten. :o)
    Vil jo helst have mest muligt ud af det, så jeg tror jeg holder lidt igen når du skriver det sådan :o)
    Tak for svaret :o)

    Svar
 17. Jeg har nu spist LCHF i 7 uger, mit vægttab er gået helt i stå, men PYT!!!
  Det er nemlig lige mig det her. Jeg elsker fed mad og er faktisk slet ikke glad for sukker. Jeg kan ikke lide chokolade og fredagsslik savner jeg ikke, lad bare de andre om det.
  Det er så nemt! Jeg spiser det samme som resten af familien, bare ikke ris, kartofler og pastaen, den skiftes ud med squas, aubergine stegt i smør eller en god olie eller endnu mere kål end vi plejer og det er faktisk en del, og hvis jeg ikke synes jeg har fået fedt nok, er piskefløde i aftenkaffen super lækkert.
  Den helt store sidegevinst er af bivirkninger af min medicin, som for mig er vægtøgning, morgenhovedpine og kvalme er næsten væk! Det er så fantastisk ikke at vågne hver morgen med hovedpine og megakvalme, faktisk kan jeg sove 20 min. Længere fordi jeg ikke lige “skal komme mig” oven på natten.
  Jeg har meget mere energi og er gladere.
  Og så er det oven i købet forår.

  Svar
 18. Hej Jane.

  Tusind tak for dejlig inspiration. Vil rigtig gerne prøve striks LCHF af for en periode, men hvordan er det – må man gerne bage med HUSK, kokosfibre og mandelmel? Kan ikke lige se det nogle steder :)

  Svar
  • Så tror jeg ikke, du har læst indlægget ;-) Er det ovenjorsgrøntsager? Er det kød? Er det et fedt mejeriprodukt? er det fedt? He he… ;-) Principielt spiser du kun fra de fire grupper men mængder spiller selvfølgelig også en rolle. Men LCHF-bagværk hører ikke hjemme på striks LCHF, i hvert fald ikke på daglig basis.

   Svar
 19. Hej, tak for en super inspirerede blog og bøger…
  Jeg Vil gerne afprøve striks lchf i en periode . Hvad kan du anbefale at spise til morgenmad, når jeg ikke kan lide æg.. Hverken kogt, som æggekage, omelet eller andet… Desværre.
  Generelt anvendes æg jo meget når man spiser lchf, og det giver mig nogle udfordringer- dog ikke større end jeg fortsat forsøger..

  Svar
  • Jeg vil ikke svarer dig, men jeg spiser, på en travl morgen, hvor jeg ikke har til til at lave mad, et stykke skinke og en skive fed ost rullet sammen, hertil drikker jeg et halvt glas sødmælk spædet op med et halvt glas piskefløde – mest fordi ren piskefløde endnu ikke er afprøvet

   Svar
 20. Hej Jane

  Tusind tak for nogle super gode bøger. I din nye bog har du en ret med boller i karry, hvori der indgår løg – samtidigt står der STRIKS LCHF i en boks. Er løg ikke en underjordsgrøntsag? Jeg ellllsker nemlig løg og ja faktisk alle “jordgrøntsager”, men vil gerne kunne kende forskel på striks og liberal lchf, da jeg overvejer at prøve begge dele af.

  På forhånd mange tak :D

  vh Annika

  Svar
  • Løg er undtaget. Dels er mængderne, man spiser jo relativt små og dels er det jo umuligt at lave god mad uden løg ;-) I boller i karry har jeg til gengæld puttet æbler og kaldt den striks. Det kan være, man skal udelade det. Men hvis vi tænker os om, ved vi også godt, at det hverken er et halvt løg eller 1/4 æble (eller en overjordsgrøntsag for den sags skyld), som giver nogen som helst ballade. Det er jo sund og nærende mad ift. sukker og forarbejdede madvarer.

   Svar
 21. Hvad skuer mit øje… Udkommer der en ny bog lige om lidt, og hvordan har du kunnet holde det skjult;-)))))))) eller har jeg sovet i timen;-)

  Svar
 22. Hej Jane,

  Jeg tænkte bare på, om du ikke snart skal have et madprogram? Jeg er sikker på vi er en del som ville se med! ;) Jeg ville i hvert fald!

  Fortsæt det gode arbejde!

  Svar
 23. Hej!
  Jeg forstår ikke helt hvorfor boghvede ikke kan indgå i lchf-kosten. Udenpå den pose jeg har, står der at boghvede er en nød! Kh-indholdet er højt, men det er det jo også “rigtige” nødder. Jeg bruger kun boghvede når jeg laver pandekager (bryder mig ikke om dem der er lavet på hytteost osv.) – og det er ret sjældent, så det gør jeg med god samvittighed :-) :-)
  Jeg har bare undret mig over “forbuddet” …..

  Svar
  • Njaarh… du har da godt nok et noget højere kulhydratindhold i boghvede end i nødder!

   Men brug det bare med god samvittighed, Trine. Bare fordi det ikke passer ned i en kasse, der hedder “Striks LCHF” (eller LCHF i det hele taget) betyder det jo ikke at der er noget galt med at spise det.

   Svar
 24. Kære Jane,
  tak for en velskrevet blog, gode bøger og fantastisk lækre opskrifter!
  Har lige modtaget din nyeste bog (med hilsen :) via min søster, glæder mig til at gå rigtig om bord!

  Svar
 25. Hej Jane
  Mange tak for en fantastisk blog, enstor hjælp til en pcos kvinde hvor kulhydrater ikke en ens bedste ven. Jeg har prøvet både, Atkins og Kiss, men finder dette nemmere og mere rigtig for mig. Derfor købte jeg også din bog som er super god og spændende. Der er rigtig mange inspirerende og lækre opskrifter. Godt job.

  Det eneste lill minus er nok at jeg ud fra omslag og beskrivelde af bogen havde forventet at der var en større andel af strikse opskrifter og de to tips, en der er. Jeg sidder lidt med samme fornemmelse når jeg finder en striks opskrift, som da man fandt en reje i en buko rejeost. Det syntes jeg er synd, da jeg ellers godt kan lide bogen. Det efterlader mig dog med en undren, bl.a. hvorfor der ikke er pp eksempelvis vitaminvandet, eller at er slet ikke er strikse sovs, dressinger o.l.

  Jeg ved ikke om det er en fejl, om det er fordi det giver sig selv for en erfaren lchf’er eller om de virkelig ikke er strikse. Det syntes jeg i hvert fald er forvirrende, og synd for bogen.

  Svar
 26. Kære Jane…
  Jeg læste pået tidspunkt noget om stevia, men jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvor du skrev om det :) det var noget med at man skulle passe på med stevia fordi der ofte var bla. Andre ting i … Kan du huske hvor det mon er? :) jeg læste også at du kommenterede på noget ang. Chokolade med stevia længere oppe i tråden her, hvad nu hvis man godt kan lide smagen af chokolade med stevia, vil det så trods alt ikke være bedre end alm. Mørk chokolade fyldt med sukker?

  Tak for en fantastisk blog :)

  Svar
  • Jamen, det er rigtigt. Det har jeg vist skrevet flere steder. Stevia søder jo 300 gange mere end sukker og derfor er de fleste produkter, man kan købe enten blandet med maltitol (nej tak) eller rørsukker (også nej tak). Og selv hos de rene steviaprodukter kan man diskutere, hvor langt fra planten de er, men de kan måske være ok.

   Det samme gælder chokoladerne. Min oplevelse er, at steviachokolade ofte har en noget længere ingrediensliste end en almindelig mørk chokolade som består af kakaomasse, kakaosmør, rørsukker og vanilje. Men hvis ikke, og hvis man kan leve med smagen, kan steviasødet chokolade være helt fint :)

   Svar
 27. Hej Jane.
  Jeg startede for en måneds tid siden med LCHF, primært for at tabe mig. At jeg så både kan lide maden og føler mig godt tilpas i det hele taget er jo en god sidegevinst. Jeg tabte mig imidlertid ikke, så nu er jeg startet med den strikse. Jeg har et problem med morgenmaden, da jeg ikke kan tåle æg. Er de blandet i maden, går det fint. Jeg bager derfor boller, som består af hytteost, æg,revet ost og fiber Husk. De smager skønt – og jeg sørger for rigeligt smør, selvfølgelig. Kan de passe ind i den strikse kost?
  Jeg har købt begge dine bøger, og både min mand og jeg er meget begejstrede!

  Svar
 28. Jeg synes det er SÅ skønt, at du opfordrer folk til at lytte til egen krop og finde ens egen balance i LCHF.
  Det er befriende at høre! Og noget som alt for mange er alt for dårlige til, og jo en stor årsag til stigende udgifter i sundhedsvæsnet.

  Så meget mere af det – det gør mig så glad :D

  Svar
 29. hej Tak for dit klare indlæg om striks, men mangler æg ikke på listen, ellers er der noget jeg ikke har forstået endnu. Tak for din dejlige bog. I dag skal prøves en fiske opskrift derfra.
  VH Lisbeth

  Svar
 30. Hej Jane.

  Jeg er også rigtig glad for din nye bog. men nu er min datter også på (striks) LCHf og har lånt begge dine bøger af mig, hun har smidt 5 kg de første 14 dage, er nu også kommet i gang med målebåndet.
  Mit spørgsmål til dig (for jeg kan ikke lige komme til at læse i din bog) kan jeg få FOR MANGE proteiner, så det sænker vægttabet? Jeg spiser semi-striks og min krop elsker det. Jeg er ligeglad med vægten så længe cm og fedtprocent går nedad og det gør det

  Svar
 31. Jeg må indrømme at jeg startede på LCHF for at tabe nogle kilo. Havde hørt at det var en “mirakelkur”, så hvorfor ikke prøve det, som jeg har prøvet så meget andet?!

  Nu må jeg indrømme at selvom jeg siden ultimo januar har tabt mig 4 kg, så er det pludseligt ikke længere det at tabe sig, der driver værket for mig.
  Det er mere det at jeg pludseligt oplever at mad lige pludseligt ikke fylder så meget i mit liv mere, for jeg er nemlig ikke sulten hele tiden!

  Så derfor er det vigtigt for mig at LCHF ikke bliver en besættelse, som fedtforskrækkelsen en gang var for mig. Jeg er nemlig lidt nørdet og gør tingene helt når jeg gør dem, hvilket tidligere har betydet at jeg har været stoppet med at spise og kom ned på 49 kg (er 181 cm høj), fordi jeg tænkte det da var den nemmeste måde at tabe sig på.

  Derfor bliver jeg lidt “bekymret” for mig selv, når jeg kan mærke at “Striks LCHF” tanken begynder at snige sig ind på mig.
  Så jeg har lavet en kontrakt med mig selv om at jeg skal være i det her. Det skal ikke blive et projekt, hvor der skal opnås et facit til sidst. Nej det skal være mit liv!

  Så jeg har indlagt forskellige forkælelser (synder) i min hverdag, der forhindrer mig i at gå over stregen. Bl.a en caffe latte hver morgen. Med sødmælk og uden sukker – 173 mælk og 2/3 kaffe. Den fastholder på en eller anden måde at det her er en livsform som jeg er glad for og som dækker mere mit behov, end det er et projekt, hvor jeg skal vise at jeg kan.

  Hvad jeg vil med dette indlæg??
  Det ved jeg ikke helt, men en af de ting jeg faldt for ved LCHF var at der ikke skulle tælles kalorier. Men nu oplever jeg at det hele igen skal strammaes op og gøres “forbudt” og panikken breder sig, hvis man får 3g kylhydrat for meget en dag.
  Jeg vil i hvert tilfælde forsøge at holde min indre kontrolfreak i ro og nyde de fordele LCHF giver mig i mit liv. Og jeg ærgrer mig lidt på vegne af dem, der endnu en gang har brug for at gøre dette til en “kur”, hvor rammerne er strenge og man næsten kun kan få dårlig samvittighed…..

  Svar
 32. Kære Jane – TAK!

  Igen har du lavet en fantastisk bog. Efter nærmest at have opslidt din første bog, er det fantastisk med så god en 2’er!

  For mig har vægttabet det sidste halve år været “fraværende”, selvom der er masser at tage af og jeg jo egentlig spiser lchf. Så efter et kort forsøg på lc (altså uden meget fedt) er jeg tilbage på lchf og har fundet ro i kroppen igen. Så nu forsøger jeg virkelig med en striks lchf – og her er opskrifterne i din bog genial! Tak for det. Det er jo supernemt ikke selv at skulle sidde og regne på hvordand et forholder sig, men bare at kunne slå op og vælge de opskrifter, som er markeret som striks lchf. Og fantastisk “ekstraservice” at du yderligere på nogle har noteret, hvordan de gøres til striks lchf. Det er en kæmpe hjælp.

  Glæder mig til endnu flere opskrifter, ideer og inspiration fra dig :-)

  Svar
 33. Hej Jane

  Jeg er fan af begge dine bøger og din blog- har fulgt med i knap 2 år, Jeg vil blot rose dig for endnu engang , at ha fokus på, at viklen på LCHF er individuel! striks eller ej :) Du løfter IKKE fingeren af det individuelle valg , for sundhed og sund kost er individuel ! -SKØNT indlæg !

  god dag til dig :)

  Svar
 34. Hej Jeg har spist lchf. i en måned. mistet 6 kg. Jeg er meget “sukkersyg” Falder i gang på gang. Har du nogle gode ideer, som jeg kan bruke, for at holde mig væk fra SLIK!? :)

  Svar
  • Fatbombs er ret (ikke-striks) LCHF-populære (smelt god chokolade med kokosolie og evt. kokosmel, nødder og/eller krydderier (appelsinskal, chili, muskat), og afkøl.) De er lækre og ret sunde. Eller spis et par dadler eller LCHFbrød med peanutbutter og et par skiver frugt.
   Selv oplever jeg, at min sukkertrang ofte mere handler om, at jeg er træt, er ked af det eller andre ting. Så det plejer jeg at tage hånd om først.
   En anden måde for mig at klare det på, er ved at lave “comfort food” – mad, der er ret sanseligt (cremet og krydret med “rigtige” krydderier, så smagsløgene tilfredsstilles) at spise.

   Svar
 35. Endnu et super indslag fra dig- det er KANON at du bruger tiden på at svare, hjælper rigtig mange af os :) Takker :)

  Har et enkelt spørgsmål, kokos, som i: vi har selv slagtet nødden og taget “kødet” ud. Jeg forestiller mig at det er ok, da fibre og kh trukket fra hinanden jo giver 1 gr KH pr 100 gr (med mindre jeg har tolket helt forkert). Vil du skrive go eller no go- da jeg har to af disse super nødder liggende :)

  Ha en fantastisk dag og endnu en gang tak :)

  Svar
 36. Hej Jane,
  Jeg elsker dine opskrifter!
  Hver gang jeg ser lchf pyramiden kommer jeg til at tænke på, hvordan lchf retningen forholder sig til The china study? Jeg er helt med på, at sund fedt er godt, men jeg er ret lunken over alt det kød ;)
  Kender du til nogen, der ved noget om vegetarlchf?
  Kh Connie

  Svar
 37. Hej Jane,

  jeg er helt ny i dit LCHF univers og har fundet stor glæde og gavn i din nyeste bog, og har haft det godt de første 10 dage på denne kost, med undtagelse af 3. dagen hvor mit energiniveau crashede TOTALT! Men jeg er også sukkerafhængig, så det var forventeligt… Jeg føler mig meget mæt imellem måltiderne og oplever meget lidt sukkertrang nu, så det er dejligt.

  Jeg har et spørgsmål angående majs og ærter. Jeg har tidligere været i et diætistprogram som fokuserede på low Carb High Protein og også med rigeligt fedt. Her var majs og ærter “forbudt” pga. mange kulhydrater. Men de er jo faktisk overjordsgrøntsager… Hvad er din holdning til majs og ærter på striks LCHF?

  På forhånd mange tak – og tak for en fantastisk blog!

  VH Mie

  Svar
 38. Hej Jane
  Jeg siger også TAK for en super bog (super bøger), med rigtig gode Teori afsnit, og lækre opskrifter.
  Jeg har 2 spørgsmål:
  1, du har avocado i bunden af pyramiden, betyder det man man ikke skal tælle den som fedt? Det gør jeg nemlig hvis jeg ikke lige har andet, eller kun fx skinke til en omelet.
  2, efter jeg er begyndt at følge LCHF har jeg KLART fået det bedre i kroppen. Har oplevet sukkerchock en enkelt gang (skulle have et stykke lagkage) PUUUHA, og så oplever jeg også at når jeg spiser brød, uanset om det er helt hvidt eller rugbrød (det sker jo indimellem) så får jeg ondt i maven, virkelig ondt, helt øverst i maven, og den puster sig op og bliver hård. Er det en “almindelig” reaktion til kulhydrater & gluten, eller det er evt. fordi jeg ikke så godt tåler gluten ? (hvad tror du – jeg ved jo godt du ikke kan vide det præcist…)
  Og til sidst – TAK for bloggen, det er fedt du deler så meget!
  :)

  Svar
  • Avokado er vel begge dele. Men en halv avokado sammen med sin mad, vil sjældent gøre måltidet tilstrækkeligt “high fat”. Well, det rækker i hvert fald ikke for mig.

   Det er normalt med en reaktion som den du beskriver, på gluten/brød efter en periode uden. Jeg ville se det som en god grund til at undgå det fremover. :)

   Svar
  • Hej Christina
   Jeg håber det er ok, jeg også giver en bemærkning med på vejen.
   Jeg døjer også med meget oppustet mave, mm. Jeg er faldet over noget der hedder FODMAP, som er 5 kulhydrattyper der for nogle mennesker er meget svært nedbrydelige. De er bl.a. i hvede og rug, men det har ikke noget at gøre med gluteninholdet at gøre. Mange kan istedet tåle brød af spelt istedet. De svære kulhydrater findes også i meget frugt, en del grønt, og sødemidler der har -ol i endelsen ( bortset fra sukrin). Jeg vedhæfter et link, hvis du er interesseret i at læse mere: http://www.sund-forskning.dk/artikler/fødevarer-til-den-irriterede-tyktarm-fodmap
   Kærlig hilsen
   Anne-Marie

   Svar
 39. Dagens bedste bullshit-killer – tak for den :)
  Lige pt. er der folk, der panikker ud over hele facebook, hvis de har spist noget med 5,1% kulhydrat, fordi “det sætter HELE vægttabet over styr”…
  Personligt tror jeg ikke, der er nogen, der er blevet tykke af at spise grønne bønner eller gulerødder for den sags skyld ;)
  Sund fornuft Jane – I like <3

  Svar
  • Ja sund fornuft er sguda vigtigt! Jeg er ikke vild med panik heller. Der er opstået en mærkelig milimeterkultur omkring mad også, og det fjerner jo fokus fra det måske allervigtigste: Nydelsen ved maden og det gode, den gør for os. :)

   Svar
 40. Jeg har et spørgsmål, der måske ikke knytter sig helt til lige dette emne.
  Jeg vil virkelig gerne tabe mig, og gerne med LCHF (eller striks), men jeg har virkelig ingen appetit om morgenen, og kan sjældent spise ret meget om morgenen. Derfor tog jeg afsnittet om periodisk faste, som en gave ovenfra. Men må jeg gøre dette hver dag? Hvis nej, hvor tit må jeg gøre det? Brydes denne “faste” af at drikke kaffe? Jeg spiser solide morgenmåltider i weekenden, hvor min mand og jeg hygger os med at spise med børnene, men i en travl hverdag, hvor ungerne spiser deres morgenmad i institutionen, får jeg simpelthen ikke appetit før kl 10- 11, og min frokostpause ligger kl 11.20. Er jeg helt galt på den hvis jeg så “morgenfaster” i hverdagene? Jeg er jo reelt ikke sulten.

  Svar
  • Det synes jeg da bare du skal gøre! Hvis det begynder at betyde, at du så er sulten sent om aftenen, kan vi tale om, om det ville give mening at spise mere først på dagen end sidst på dagen, men fungerer det for dig, ser jeg ingen som helst grund til at du skal tvinge morgenmad i dig i hverdagene.

   Svar
   • Tak for det hurtige svar. Jeg skal nok lytte til kroppen og mærke om jeg så er sulten sent om aftenen i stedet.
    Jeg spørger så lige igen om hele situationen med kaffe. For det ELSKER jeg at få om morgenen, dog uden mad til. Bryder det fasten?

    Svar
 41. Hej Jane

  Jeg kan se du har grønne bønner med nederst i din pyramide, men i din “må jeg spise…”-liste står der at de har et højt indhold af kulhydrater (hvilket også er min erfaring). Sidst jeg spiste grønne bønner eksploderede mit lagkagediagram på MyFitnessPal i kulhydrater. Kan det virkelig være “striks” selvom det vokser over jorden?

  Svar
  • -Og for søren, jeg glemte helt en: Der er kommet en mørk chokolade på markedet, der er sødet med stevia. Cavalier hedder den. Kender du den? Nogen anbefalinger på den front?

   Svar
  • Sorry – har opdateret med at pyramiden er LCHF og ikke STRIKS LCHF. Kan godt se forvirringen. Pudsigt at det er bønner, du noterer dig og ikke rødvinen, den mørke chokolade etc ;-) Bønner indeholder 5,7 g kh pr. 100 g og det synes jeg godt, kan gå. Laver du bønnefritter og spiser en hel pose, løber det selvfølgelig op. Så jeg vil hellere sige, at grøntsagerne bør fordeles på de forskellige grupper.Men jeg mener stadig ikke at det er for mange grønne bønner i kosten, der udgør et problem ift. sundhed, vægt etc.

   Jeg spiser ikke sukkerfri chokolade men vælger almindelig mørk chokolade. Mit liv er for kort til dårlig chokolade, ganske enkelt!

   Svar