80’er mad: Tunmousse (med smør!)

Kan I huske tunmoussen med smør? Altså den vi spiste, før vi begyndte at erstatte smørret med magrere og magrere varianter af syrnede mejeriprodukter? Fx kan jeg huske, at jeg jublede dengang jeg i mine fedtforskrækkede 90’ere fandt ud af, at jeg kunne lave en næsten helt fedtfri tunmousse med et eller andet syrnet 0,0000001%-produkt. Mad helt uden fedt! Win! Jeg husker godt nok også tydeligt, hvordan det stod klart for mig, at jeg blev meget mættere og roligere indeni, når jeg spiste (den fede) makrel til frokost, men jeg lavede aldrig koblingen om, at det måtte skyldes fedtindholdet.

Nå, men tunmousse. Normalt rører vi den her i huset med mayo, men jeg går nogle gange kold i mayo. Enten laver jeg mayoen selv, og så er resultatet sådan… moderat, eller også køber jeg en mayo, og så er jeg sgu lidt usikker på, hvor sund sådan en lige er. Selvom jeg går udenom dem med solsikkeolie. Nå, men i denne version har jeg brugt smør. Og ved I hvad? Det smagte endda bedre!

tunmousse med smør - LCHF - Madbanditten.dk

80'er mad: Tunmousse (med smør!)

Udskriv Pin
1 person
|

Ingredienser

 • 1 dåse tun jeg brugte tun i vand
 • 40 g blødt smør god øko-variant!
 • 1 spsk friskhakket timian
 • citronsaft
 • salt og peber

Sådan gør du

 • Dræn tunen for vand og riv den let med en gaffel.
 • Mos det bløde smør, citronsaft, timian og salt og peber i og saml den i en skål. Pres den godt ned.
 • Sæt skålen i køleskabet i min 3-4 timer inden servering. På den måde når moussen at blive lækker og fast i det.

Noter

Vælt tunmoussen ud ovenpå en grøn salat eller som her en rest træt grønkål.

PS: Denne ret har fået etiketten STRIKS LCHF.  Det er en ny etikette, som jeg sætter på de retter, som kan indgå i en striks LCHF-livsstil. Disse retter vil have få kulhydrater og en større andel fedt. Jeg kommer ikke til at gå tilbage i tid og mærke gamle retter om lige med det samme. Til en start gør jeg det udelukkende fremadrettet men når jeg får tid, kan det være, jeg tager en tur ned i arkivet også!

De bedste fra Madbanditten – kan forudbestilles nu ♥

Min nye bog, De bedste fra Madbanditten, indeholder opskriften på at få langvarig succes med en Low Carb-livsstil, hvad enten du ønsker et vægttab med Keto eller bare en sundere livsstil uden sukker og kornprodukter.

Læs mere her og forudbestil dit eksemplar: De bedste fra Madbanditten

42 kommentarer til “80’er mad: Tunmousse (med smør!)”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Aii, hvor bli’r jeg glad!! Det er jo total yndlingsmad, og så lige toppet med lidt hakket rødløg og en skefuld pesto :) Har du nogen ide om, hvad dén ret giver i kalorier mv, Jane? ?

  Hilsen Signe

  Svar
 2. Jeg putter altid halvt smør og halvt græsk youghurt 10% i – og så tilsætter jeg rå mængder revet citronskal fra økocitroner. Det er bare lækkert :-)

  Tak i øvrigt – for en rigtig inspirerende og spændende blog, som gør, at man -sammen med dine opskriftbøger – har lyst til at blive ved med sin nye kostomlægning :-)

  Svar
 3. Hej Jane
  Jeg vil bare takke dig uendeligt meget, for dine bøger og din blog, har gjort mit liv så meget bedre.
  Jeg døjer med en meget syg ryg, og var i december, igennem en stor og hård ryg operation, og har altid døjet med stærke stærke smerter….men efter jeg har opdaget dig og dine kost principper, er det bare gået fremad, jeg har stadig smerter, men slet slet ikke på samme måde, tror min krop priser dig lykkelig for ikke, at blive stop fodret med sukkerarter mere, da jeg stort set levede af kulhydreater før :)
  Jeg har nu været igang i 2 1/2 mdr, har ikke tabt mig på vægten, men er gået 2 huller ind på bæltet :)
  Tusind mange gange tak Jane :)

  Svar
  • Fordi den næsten udelukkende indeholder omega 6-fedtsyrer, som vi i forvejen får for mange af og som i forkert balance med Omega 3 skaber en hulens masse ballade, som bl.a. inflammation, i kroppen.

   Svar
 4. Fra en der kan se frem til en konfirmation eller barnedåb, fordi der er en god chance for at få tunmousse, elsker jeg dette koncept. Men når jeg selv laver det, bliver det altså lidt ulækkert.
  Den med smør: Hvordan undgår man, at det er klumper af smør man spiser. Jeg har det helt blødt, og rører godt rundt – men når det har været i køleskabet, bliver det hårdt.

  Den med flødeskum: hvordan undgår man at husbladsen klumper?

  Mette

  Svar
 5. Hej Jane
  Det en lidt fedt forskrækket udgave den du har lavet her ;-)
  Du får lige Karolines ver.
  1 ds tun
  100 g Smør
  0,5 dl creme fraisch
  1 spk citron
  salt og peber
  Tror dåser med tun er blevet mindre siden 1980 for der står a 200g, i dag er der 140 g i men det bliver ikke dårligere.
  ellers er Karolines køkken fra 1980 flydt med lchf opskrifter. kan anbefale den sorte gryde der i også.
  Tak for en kanon blog

  Svar
 6. Mums! Elsker tunmousse :) Og opskrifter her på bloggen mærket med striks lchf var da en fremragende idé! Har spist lchf i en 3 år nu, men har aldrig tabt mig (og fred være med det) men prøvede for sjovt at følge de strikse opskrifter i din nye bog i halvanden uge og bum! væk var 1,5 kg uden at jeg gjorde noget som helst andet end jeg plejer. Så dejligt at kunne få endnu flere “strikse” muligheder :)

  Svar
 7. Hvis du køber bonito del norte får du ikke blot tun i rigtig olivenolie, men samtidig kan du have god samvittighed ved at fisken er fanget med snører, og der derfor ikke er gået delfiner til under fangsten.. Bonito del norte fåes bla hos nemlig

  Svar
 8. Gør jer selv den tjeneste at bruge tun i olie! Tunen der bruges i vandudgaven er den tarveligeste tun, fordi det kan man slippe af sted med når det konserveres i vand, men det kan smages hvis man konservere i olie! Tun i olie fås i øvrigt i stangfisket udgave (så er man sikker på der ikke er gået delfiner til i storfiskeriet) og der er brugt god olivenolie, bum!

  Svar
 9. Super opskrift… !!!.
  Jeg har det ellers “svært” med at spise smør.

  Men brugte hele 50 gr smør til en dåse tun og kørte det sammen med lidt rødløg og et skvæt citron i foodprocessoren.

  – Luksus frokost sammen med lidt gnavegrønt.

  Svar
 10. Jeg har lige modtaget din bog: Spis dig mæt og glad. Glæder mig meget til at prøve LCHF af, da det virker som en super måde at spise på…men er også meget spændt på om jeg mon alligevel ikke har en rygrad som en regnorm også over for denne mad-/livsstil.
  Har svært ved at spise æg og kød om morgenen, men bliver fristet af tunmousse med masser af citron og kapers :-) Måske det alligevel bliver nemmere end jeg tror…

  Svar
 11. Uhm…Tunmousse! Sjovt nok så tænkte jeg lige på denne gamle klassiker i forgårs :-)
  Jeg er forholdsvis ny her, og i forbindelse med min beslutning om en vægtnedgang, er jeg faldet over lchf (har ikke rigtig hørt om det før?!), og har levet sådan næsten lchf de sidste par uger. Har besluttet mig for at gå all in (har det stadig svært med at lukke op for så store mængder fedt, men nu skal de forsøges), i hvert fald for en periode, for jeg tror det her er lige mig. Mærker en mæthed på en helt anden måde og synes maden smager fremragende, modsat den meget fedtreducerede mad, som jeg ellers har været vant til… og at komme af med min sukkertrang er dog det mest fantastiske! Tak for en dejlig blog Jane, jeg sluger den til mig, og købte din bog, så snart boghandleren åbnede på udgivelsesdagen, bare fordi jeg synes din blog var så inspirerende og at jeg samtidig eeelsker kogebøger ;-)

  Jeg har lige nogle spørgsmål.

  1. Har lige spist chiagrød for første gang, her til frokost. Ja, jeg kunne ikke spise noget til morgenmad, så den blev rykket frem til kl. 12. Jeg lavede den på kokosmælk og blandede den så med en god klat hindbærflødeskum (fra mit forsøg med fastelavnsbollerne igår). Det smagte fantastisk. Men jeg var bare så mæt af 2 spsk chiafrø + fløde og kokosmælk, at jeg ikke kunne spise mere. Er det ok til frokost? Burde vel ligesom have haft noget grønt og måske noget æg eller andet også.

  2. Jeg har to små børn, som gladeligt spiser med. Men er lidt bekymret for den megen fedt til dem, når nu de også får rugbrød, brød, ris, pasta mv. De får lidt hjemme, og så selvfølgelig i børnehaven. Har du mon et sted skrevet om børn og lchf? De er heldigvis ikke vant til store mængder sukker, og her er jordbær og banan dyppet i chokolade heldigvis også et hit til fredagsslik :-)

  3. Jeg har lige købt en stor pose mandelmel, og har så lige set at den ikke er fedtreduceret…argh!!! Så nu må jeg bare igang med at bruge alm mandelmel… Men det er jo ikke det samme som den fedtreducerede. I mange af dine opskrifter står der fx. hjemmelavet mandelmel, vil jeg så kunne brge det i de opskrifter? Og hvad med de andre, hvor det skulle have været fedtreduceret. Kan man bruge det almindelige mel, bare i et andet forhold?

  Mvh Louise – som suger til mig for inspiration.

  Svar
 12. Af hjertet tak for at du genopliver denne “gamle” ret. Jeg kan ikke vente med at servere den for familien. Tak for din nye bog. Den har fået biblestatus og jeg er især glad for de nye labels, som gør det nemt at navigere rundt i lchf verden som nybegynder.

  Svar
 13. Ohm nom nom :) har lige spist tun salat i en æggewrap til frokost.. Jeg brugte citronpeber i stedet for salt og peber og så brugte jeg en lille smule mayonnaise til at samle det med to jeg kunne spise det med det samme :) god tunsalat = endnu en fantastisk grund til at elske LCHF
  Har lige lånt din nye bog på biblioteket, den er bare god, når jeg engang har sparet penge sammen skal jeg købe den :)

  Svar
 14. Den er altså også et hit herhjemme for alle parter – dog putter vi en klat fuldfed creme fraiche i for smagens skyld. Har dog aldrig tænkt tun og timian sammen – men det skal da prøves næste gang.

  Svar
 15. Uh mums! Jeg er også vild med min tun-torskerognsmousse med smør og creme fraiche! Den redder mig de dage, hvor der ikke lige er andet proteinrigt til madpakken.
  KH
  – frk. sveske

  Svar
 16. Min svigermor laver den BEDSTE tunmousse. Selvom hun er fedtforskrækket så er den med smør (RIIIIGTIG MEGET SMØR!) og creme fraiche

  Svar
  • Jamen jeg kan ikke forene mig med den “vegetabilske olie” af ukendt kvalitet. Selvom jeg har læst, at den trækker kviksølv og lign. stads ud af tunen men altså… nej.

   Svar
 17. Mums. Det er som tunmoussen fra karolines køkken – inden alle blev fedtforskrækkede. Den smager iø meget bedre med smør end alt det andet.
  Er super glad for din nye label (som også er i din nye bog). Det er uvurderligt for os der (også) spiser LCHF for at tabe os.

  Svar
 18. Hej Jane
  Enkel og lækker, som alle de andre opskrifter jeg har prøvet. Jeg tænkte lige, hvorfor rører jeg ikke lige selv en mayo, det er jo nemt. Har du en olie du vil anbefale?
  Mange tak for din nye bog.

  Svar
 19. Hej

  Jeg plejer at lave en med flødeskum i – men der er også husblas i – kan ikke helt finde ud af om husblas er LCHF? Det er jo ren gris… Men samtidig rimelig forarbejdet gris… – Hvis det ik er LCHF, er det nok sådan et sted jeg går over til liberal :)

  Sus

  Svar
 20. Hej.
  Jeg laver en med pisket fløde og creme fraiche 38%, husblas, citron, stenbiderrogn.
  Super lækker cremet, og smager godt.
  Kh Camilla

  Svar
 21. Fantastisk – jeg har gået og tænkt på tunmousse de sidste par dage – og nej, heller ikke med fromage frais eller andre afskyeligheder! 1/2 avocado og the side og måske lidt creme fraiche, så er jeg klar :-)

  Svar
 22. Mmh, med timian.. dén har jeg aldrig hørt om før. Har altid lavet min med naturel smøreost../ creme fraiche.. Så må da prøve dette. Min mormor laver den med smør, den er fantastisk!.

  Tal for god inspiration!

  Svar
 23. Lige som min mor altid har lavet den, og vi har spist den med lidt dårlig samvittighed – hvis blot vi havde ladet alt det hvide brød ligge, havde det jo været ren LCHF. Har også selv lavet tunmousse på denne måde igen, dog med masser af frisk dild, efter jeg begyndte på LCHF. Og det smager altså bare bedre end med 0,5 % fromage frais ;-)

  Svar