Grøntsagsbrød – glimrende erstatning for rugbrød – og squashchips

Tænk at kunne lave sprøde grøntsagsbrød!

Jeg elsker min dehydrator! Så er det sagt. Den er ellers både dyr og grim, og den fylder helt vildt meget, men jeg knuselsker den, for den giver mig megasprøde grøntsagskiks og -brød. Med den lækreste smag.

Når man laver sprøde grøntsagsbrød i dehydratoren, koncentrerer den grøntsagernes smag, og det giver en lækker urteagtig smag. Derfor skal man også være lidt forsigtig med det tilsatte salt.

Jeg har ikke været god til at måle ingredienser præcist op, når jeg laver dem, men jeg bruger ca. 2/3 grøntsager og 1/3 kerner. Sådan cirka. Jeg har forsøgt med færre kerner, og det går også fint, men brødet bliver lidt for porøst, og  så bliver det for svært at smøre smør på, uden at de går i stykker. Så lidt flere kerner er løsningen her.

I modsætning til tidligere tiders eksperimenteren ud i grøntsagskiks og -knækbrød, spiser mine unger disse med stor tilfredshed og det er til stor glæde for moren!

Tag opskriften nedenfor til inspiration.

Ligesom når man juicer grøntsager, kan man i grøntsagskiks og -brød bare lade indholdet af køleskabet afgøre, hvad der skal i, ligesom kerner også kan byttes med andre typer. Sørg dog for altid at have en lidt våd grøntsag i. I dette tilfælde squash.

Når jeg har lavet røde kiks med rødkål, har jeg puttet et par håndfulde tomater i. Det bliver i øvrigt også lækkert! Hørfrø og chiafrø er gode til at suge væde, så de er også gode at have i som en del af en base.

sprøde grøntsagsbrød - dehydrator

Grøntsagsbrød - glimrende erstatning for rugbrød - og squashchips

Udskriv Pin
3 plader
|

Ingredienser

 • 1 knoldselleri øko, de er ret små i det
 • 1 hel squash
 • 1 lille løg
 • 2-3 dl gule hørfrø
 • 2-3 dl solsikkekerner
 • 3-4 spsk chiafrø kan udelades
 • 3-4 spsk hampefrø kan udelades
 • 1 tsk fennikelfrø
 • 1 tsk rosmarin
 • 1 tsk salt

Sådan gør du

 • Riv knoldselleri, squash og løg i foodprocessoren og læg det til side.
 • Mal kerner + resten til mel. Blend nu halvdelen af grøntblandingen med halvdelen af kerneblandingen til en saftig dej.
 • Læg den til side og gør det samme med anden halvdel.
 • Når jeg deler det op, er det, fordi det hele ikke kan være i foodprocessoren på en gang, og når man skal have dehydratoren til at køre i 15-18 timer, vil jeg gerne fylde den op.
 • Klat dejen ud på bagepladerne, som er beklædt med det der særlige glatte bagepapir. Jeg lavede en lidt tyk version (ca. 0,5 cm) her, som kan konkurrere med rugbrød. Brug pizzaskæreren til at skære dejen ud i firkanter svarende til den størrelse brød, du vil have.
 • Dehydrer i 18 timer ved 57 grader.

Noter

Opskriften indeholder affilliatelinks. Læs mere her: Madbandittens reklamepolitik
Opbevar grøntsagsbrødene i lukket beholder. De kan holde sig virkelig længe, og de mister ikke sprødhed. Helt og aldeles genialt koncept! Og så kan man spise sprøde brød med smør. De af os, der ikke har spist brød i 4 år, synes, at dette faktisk smager af ristet rugbrød med smør. Men min hukommelse er nogle gange lidt ved siden af - det ved jeg.

sprøde grøntsagsbrød - glutenfri - LCHF - dehydratortandsmør

Squash-chips

Jeg brugte de sidste to plader til squashchips.

Tynde skiver af squash drysset med Herbamare urtesalt og dehydreret i 15 timer ved ca. 57 grader. Helt sprøde grøntsagschips. Næste gang giver jeg dem et stærkere krydderi. Chips med salt er som bekendt lidt kedeligt, ikke?

squash chips

PS: Jeg har ikke gjort mig ulejligheden at teste opskriften her i almindelig ovn, men jeg har tidligere lavet mange helt udmærkede grøntsagskiks i almindelig ovn. Ikke sprøde, men udmærkede.

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

50 kommentarer til “Grøntsagsbrød – glimrende erstatning for rugbrød – og squashchips”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej din bandit.
  Startet 4 uger på keto, som jeg ikke følger slavisk, men er vild med alle de opskrifter jeg har prøvet.
  I forhold til sprøde grøntsagsbrød : hvad nu hvis man ikke har en dehydrator og heller ikke vil investere i en – er de brød så udelukkede eller er der en alternativ løsning ??

  DBH
  Anne ?

  Svar
  • Hej Anne
   Ja, sprødhed er desværre en saga blot, når man bager uden mel. En dehydrator er ærligt talt ikke umagen værd. Det er mere effektivt helt enkelt at vænne sig til at spise noget andet. Det er til gengæld meget nemmere end man tror :)

   Svar
  • Hej Lars
   Hørfrø bliver sjældent blendet helt i foodprocessoren. Dels fordi foodprocessoren maler groft og dels fordi hørfrø har en hård skal. Det er derfor mest solsikkekernerne, der bliver helt groft malet.
   Hvis hørfrø skal males til fint mel, skal man bruge kaffemølle :)

   Svar
 2. hej Jane, jeg købte i tidernes morgen en billig dehydrator i LIDL, den kostede kun 285kr, det gik udmærket til tomater o.lign, jeg har brugt den jævnligt, men da jeg så din opskrift på dine grøntsags knækbrød måtte jeg jo have en Excalibur, den har jeg lige fået og for at teste den kører den nu med squash chips. Har du nogensinde brugt pulpen fra grøntsagsjuice til kiks?

  Svar
 3. Hej Jane
  Kan man godt bruge den billige Steba nederst på siden til dine grønsagsbrød, selvom den har plastikbakker? Du skriver nemlig, at dejen skal lægges på specielt bagepapir med glat overflade
  Vh Anders

  Svar
 4. Hej Jane.
  Jeg vil virkelig gerne investere i en dehydrator for at kunne lave dine grønsagsbrød, men virker den billige Steba (849kr), som du linker til nederst på denne side til netop dette. Du skriver jo, at pladerne skal være beklædte med noget særligt bagepapir med glat overflade, og Steba har bare plastikbakker
  Venlig hilsen
  Anders

  Svar
  • Hej Anders. Jeg ved ikke lige, hvad det er for en Steba, du mener…?
   Min Excalibur har også plastikbakker og så har jeg sådan nogle genanvendelige bageark til at lægge over.

   Svar
 5. Hej Jane,
  jeg har netop opdaget din blog og må indrømme, jeg kan slet ikke vente med at komme igang med alle de lækkerier, der er at finde herinde – tak!
  Ifht denne opskrift, hvis man (desværre) ikke ligger inde med en dehydrator, er der så et alternativ, evt en anden metode?
  Mvh Mathilde

  Svar
  • Ja, du kan lave dem i ovnen ved lav temperatur og i mange, mange timer. Helst med ovnlågen stående lidt på klem :)

   Svar
 6. Hej allesammen
  er helt nyt i denne form for livsstil. Min dejlige veninde Sara, lever efter denne princip, da hun ikke kan tåle gluten, og hun har fortalt mig en masse om denne levestil. Har et spørgsmål ang. dehydratoren , kan man anvende andet en knoldselleri? jeg kan ikke lide denne grønsag, men ville gerne have muligheden for at lave dem.
  knus helle

  Svar
 7. Super, jeg har bare skåret noget bagepapir til- håber det går ;)

  Merete, jeg gav 597,20 kr for den- heraf var 39,95 pund for maskinen og 24 pund for shipping- jeg ved ikke om man kan få den til en billigere penge i DK- jeg smider lige linket til den (Håber det er ok Jane :) )http://www.amazon.co.uk/dp/B008MPBK8G/ref=pe_385721_37038051_TE_3p_dp_1

  Mine første brød er i hvert fald i tørremaskinen nu- GLÆDER mig til i morgen- skal nok skrive hvad jeg syntes :)

  Svar
 8. Super super fed blog- bøger, osv tusind tak :) læser det hele med stor glæde :)
  I mandags så jeg denne opskrift og måtte fluks have sådan en dehydrator maskine, bestilte den via Amazone og vupti, i dag stod den her så :) Super hurtigt- nu under jeg mig bare en lille smule, for der er “huller” i plastik bakkerne hvorpå man skal ligge maden/dejen- hvad gør du med din, er der en speciel plads uden huller i- eller??? Ej, jeg håber du lige vil smide et svar :) er SÅ spændt på at bruge denne nye gadget :)

  Mange smil og tak for din fantastiske inspiration :)
  Marlies

  Svar
 9. Ja, du har fat i en pointe dér. Øv, prøvede ellers at overbevise mig selv om, at jeg ikke kunne tænke mig sådan én;-)

  Svar
 10. Hej Jane

  Er der ikke rigtig mange kulhydrater i tørret frugt og grønt? Men guuud, jeg kan næsten fornemme,hvordan det må være at sætte tænderne i dem.

  Hilsen Merete

  Svar
  • Det interesserer mig ikke synderligt, må jeg indrømme. Brød lavet på nødder og kerner indeholder jo også mange kulhydrater, så mit ræsonnement er, at jeg her (måske) får færre, men også flere næringsstoffer. Tørret frugt, jo klart. Men det er heller ikke i spil her.

   Svar
  • Du har ret. Som idé til rigtig produktion (altså ikke mig, der skal lave dem i mit køkken), kan idéen være god. Jeg ville også købe dem (hvis jeg ikke havde en dehydrator selv). Men det er stadig et utroligt specialiseret produkt med en snæver målgruppe – og trods alt begrænset holdbarhed ift. knækbrød på hylden… :-/

   Svar
 11. Flere har luftet tanken og der er blevet spurgt om disse måske kan laves i en varmtluftsovn ved lave grader I mange timer – du svarer ikke – betyder det at det tror du ikke ?

  Svar
  • Tjah, eller at jeg er arbejdsramt på den anden side af skærmen. Men som jeg også skriver i indlægget, har jeg ikke gjort mig ulejligheden med at teste ovn-løsningen, men de, som er interesserede i at teste det, skal være meget velkomne til at komme tilbage med feedback på resultatet :)

   Svar
  • Medmindre I vil betale virkelig mange penge for grøntsagsbrød/kiks, har jeg jeg svært ved at se, at det ville være en attraktiv forretning ;-)

   Svar
 12. Tror da nok lige min dehydrator skal på arbejde snart – har ellers ikke fået den brugt til meget andet end at tørre udblødte frø, kerner og mandler i, men det virker som et godt sted at starte med en rigtig opskrift.

  Forresten, kan ikke helt huske om jeg har spurgt før, men kunne det være muligt at få en funktion så man kan vælge at få en mail når der kommer nye svar i en tråd man kommenteret i (eller bare vil abonnere på) – det der med at gå ind på dine indlæg igen, og se om der er kommet svar, det begynder at knibe med at huske det… (og derfor får jeg måske heller ikke tjekket om du svarer på dette!)

  Svar
  • Der arbejdes på sagen :) Bloggen er ved at flytte og får i den forbindelse et nyt design – og nye funktioner som bl.a. mailtilmelding til indlæg og kommentarer. Den til kommentarerne kan jeg sagtens se relevansen af, men jeg tænker, at det er en, man hurtigt bliver træt af. Der kommer jo ofte rigtig mange kommentarer (og tak for det!).

   Svar
   • På Blogspot kan man afmelde mails igen, når man har fået svar på sin egen besked – så hvis din nye blog har samme funktion kan man jo bare benytte den :-)

    Svar
 13. lyder rigtig lækkert, jeg vil nu prøve at lave dem i ovnen, måske kan jeg tage dem af bagepapiret og lægge dem på risten, når jeg er halvvejs igennem, det skal da prøves

  Svar
 14. Hej Jane. Tak for din dejlige nye bog. Jeg synes det er super ned striks lchf mærkningen. Jeg tænker på om du eller andre der læser med herinde har overblik over hvilke retter i den gamle bog der kan få samme stempel? Jeg kan ikke altid helt regne det ud fx troede jeg rejer avocado majo retten ville være striks men det er den ikke. Mvh Tina

  Svar
 15. Det ser rigtig lækkert ud og jeg kunne godt fristes til at købe sådan en dehydrator. Hvad er det for et mærke du bruger?

  Svar
  • Det tror jeg godt kan lade sig gøre. Jeg lavede f.eks. marengs ved 50 grader i varmluftovn – i 14 timer eller noget, så de var tørre og helt sprøde. Jeg synes, det er et forsøg værd! Vi kan jo melde tilbage enten her eller på lchf-forum

   Svar
   • Godt så! Nu går jeg i køkkenet og laver en portion og sætter i varmluftovnen. Så må se, hvordan de bliver, når jeg nu ikke har det fikse køkkenredskab :-)

    Svar
 16. Hej Jane
  Hvor ser dine grøntsagsbrød lækre ud, mums!! Når man nu ikke er i besidelse af en dehydrator, har du så en ide om hvor længe de skal have i alm ovn?
  Kh Charlotte

  Svar
 17. åh åhhh.. jeg har ikke plads til flere køkkengadgets. Gad vide om man kan bruge varmluftovnen at tørre dem i? Det er da et forsøg værd!

  Svar
 18. Stooop! de der indlæg med SPRØDE brød. Ej, spøg til side, men du har fået min mor og jeg hooked på sådan en køkkengadget :D
  De ser lækre ud og lyder fantastiske.
  Nyd dem lige lidt for mig også med det der tandsmør Yum!
  KH
  – frk. sveske

  Svar