Med disse sprøde grøntsagskiks er min lykke nærmest gjort! Tænk at spise sprøde kiks lavet af grøntager!! Det er jo simpelthen en gave!
Nu er der måske nogen af jer, der kan huske, at jeg har haft forbud mod at købe nye køkkenmaskiner. Sådan af pladshensyn. Derfor kan det også være lidt svært at forklare, hvordan det gik til, at jeg pludselig blev ejer af en dehydrator. Altså en tørreovn. Sådan en de bruger i raw food-køkkenet. Men hvis vi nu ikke skal dvæle mere ved det, kan jeg afsløre, at jeg er svært glad for den, fordi jeg nu kan lave sprøde ting. Fx sprøde grøntsagskiks som disse:
Dette var mit første forsøg ud i grøntsagskiks i tørreovn, og de blev overordentigt vellykkede. Udover at de var sprøde – og holdt sig sprøde længe – havde de simpelthen også den lækreste urtesmag.
Sprøde grøntsagskiks – 2 plader (overvej dobbelt op!)
- 1 hel squash, fint revet
- 1 persillerod, fintrevet
- 2 gulerødder, fintrevet
- 1 lille løg
- 1 spsk tørret rosmarin
- 1,5 dl græskarkerner
- 1 dl hørfrø
- 1 del sesamfrø
- 3 spsk chiafrø (reklamelink)
- 1 tsk salt (kan evt. udelades)
Sådan
2. Put nu de øvrige ingredienser i og kør til en fedtet dej.
3. Klat ud på pladerne beklædt med de der særlige, glatte bagepapir, man kan købe som tilbehør til maskinen.
4. Tænd ovnen på 57 grader og sæt timeren på 15 timer. Ja, femten timer! Jeg satte min i gang omkring aftensmadstid og havde sprøde kiks til morgenmaden næste dag. Smart!
Fordi jeg endnu skal lære at lave rette portionsstørrelser i denne nye verden, havde jeg et par tomme plader. Og det er jo spild, når ovnen skal køre i så mange timer. Så derfor fik kiksene selskab af et par plader tyndskåret æbler og bananer. Æblerne skåret ca 4-5 mm tykt og bananskiverne lidt tyndere. Æblerne fik desuden et drys kanel. Yummi frugtsnack og genial til fx Disneyslik til ungerne!
Jamen kan man ikke bare bruge almindelig ovn?
Jo, du kan sagtens lave både grøntsagskiks og frugtchips i almindelig ovn. Resultatet bliver dog anderledes end i tørreovn, men af tidsmæssige hensyn tester jeg ikke opskrifterne begge steder. Har du derimod testet opskriften i almindelig ovn, er du meget velkommen til at byde ind med dine erfaringer herunder!
Hvad hedder dehydratoren?
Min hedder Excalibur, og den kan købes lige HER (reklamelink)
Lige nu sidder jeg og lytter til summen af ovnen, som snart er færdig. Indeni gemmer sig bl.a. sprøde rodfrugtchips lavet af persillerod sammen med et par plader tykkere grøntsagsbrød, som vi skal teste i ungernes madpakke. Næste stop er sprøde cookies – ikke til madpakken, forstås!! 😉
Vedr. Sprøde grøntsagskiks, 2 plader, i Dehydrator Excalibur:
– Du skriver: “Klat dejen ud” på Dehydrator-pladerne beklædt med glat bagepapir.
– På fotoet ses dog helt rektangulære kiks, som var de skåret ud af en jævn fordeling på pladerne.
– Så laver du ‘klatkager’ eller flader til udskæring?
Hvis det sidste:
– Hvad med tykkelsen ved fordeling?
– Og tidspunkt for udskæring?
De tørres jo færdige til sprød konsistens iflg. opskriften, så hvornår skære ud?
MVH Ulla, nørd 🙂
Hej Ulla
Jeg ridser dejen forsigtigt med en kniv eller pizzaskærer, inden dehydreringen. Så samler den sig i firkantede kiks, som er nemme at brække fra hinanden. Håber det giver mening.
Jeg ved ikke hvor tykke de var. Måske 0,5 cm eller deromkring.
Jeg er lidt sent ude, men har lige indkøbt mig en dehydrator og vil vildt gerne lave frugtlæder i den. Det kræver dog en form for bagepapir. Ved du om man kan bruge ganske almindeligt bagepapir, for det du linker til i indlægget findes vist ikke mere ☺️
På forhånd tak for hjælpen og god weekend ☺️
Det tror jeg altså sagtens, man kan men jeg har jo ikke prøvet eftersom jeg har disse specielle bagepapir. Det er vildt længe siden jeg har lavet frugtlæder. Det vil jeg snart igen. Du kan se min her: https://www.madbanditten.dk/2014/05/30/frugtlaeder-med-banan-blaabaer-hytteost-fyld/
Tusind tak for svar, jeg må give det et forsøg ☺️ Jeg lavede frugtlæder i ovnen sidste weekend og jeg synes det blev mere tørt end læderagtigt så jeg håber det bliver bedre i dehydratoren ☺️
For dem der vil købe en lign af rigtig god kvalitet kan mrk Andrew James anbefales. Koster ca 1500 i Danmark ,men kan med fordel bestilles hos amazon.de, jeg gav ca 473 kr for min med fragt. Den er firkantet og har 6 bakker. Kan tørre op til 65/70 grader og dermed velegnet til kød. Vi er mange der bruger den til tørret mad til fjeldvandring. Gode råd og opskrifter kan ses på Facebook gruppen :for os der laver egen Turmad.
Gav du også både æbler og bananer 15 timer sammen med grøntsagskiksene? Jeg har lige købt en dehydrator i Coop til 650 kr. – billigere end de dyre, men rundt på nettet har jeg set, at der endda har været nogle endnu billigere i Netto, Bilka, måske andre. Jeg har endnu ikke prøvet, men tænker på æbler i første omgang. Og jeg kan se, at jeg mangler særligt bagepapir. Jeg kan vel købe dem til Exalibur eller Sedona og evt. klippe til? Eller kan man bruge de silikone-bagepapir, som isenkræmmere har?
Måske et lidt underligt spørgsmål.. Ved du noget om hvad der er på/i de der non-stick tørreark? Jeg tænker at non-stick belægninger ofte er lidt uheldige, sådan kemi-mæssigt..
Jeg kan godt mærke at jeg jo næsten ikke kan undvære sådan en dehydrator, at man også kan lave knækbrød er jo helt genialt!
Det ved jeg desværre ikke… Raw food bevægelsen plejer dog ofte at have den slags med i deres betragtninger, så det ville ikke undre mig, hvis de havde tænkt det ind her 🙂
Kan jeg slet ikke bruge en almindelig oven til banan chips?
Du kan prøve ved lav temperatur og en grydeske i døren.
Hej Jane,
Jeg er så heldig at dagens fødselsdagsgave indeholdt en Excalibur 9-tray dehydrator – så nu kan jeg næsten ikke vente med at komme i gang med at prøve alverdens opskrifter. Har dog et lille spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe med at afklare. Bruger du ParaFlexx tørreark under alt du tørrer – eller kun under dine kiks?
Tak for hjælpen – og en i øvrigt fantastisk hjemmeside/ 2 inspirerende bøger, som har gjort en stor forskel i vores familie 🙂
Kh Mette
Lucky you! Jeg har indtil videre brugt de der underlag. Undtagen da jeg lavede yoghurt. Da stod mine glas bare i bunden…
Hej Jane
Lige et spørgsmål her fire år efter ☺️
Laver du yoghurt i dehydratoren, hvor du tager pladerne ud, og sætter en glasbøtte direkte i maskinen?
Fungerer det fint med excalibur apparatet?
Jeg vil meget gerne både kunne tørre fødevare OG lave yoghurt i det samme apparat, da jeg synes det er alt for dyrt, og fylder for meget i køkkenet med to apparater til det..
Kh. Katrine
Ja, Excalibur fungerer helt glimrende til yoghurt. Det er ikke meget, jeg har brugt det dog. Det er lidt omstændeligt for et produkt man kan købe i fin kvalitet. Men sådan i praksis fungerede det super.
Dansk hjemmeproduktion har også tørreapparater – runde og, efter hvad jeg kan vurdere, noget mindre. Og billigere.
Åh Jane!
Jeg bor i en lille lejlighed på Nørrebro og har (Ifølge min kæreste…) allerede alt for mange køkkenmaskiner, men sådan en tørreovn er da næsten et must-have kan jeg se.
Det må blive næste års julegave ønske 😉
hehe i Hollywood siger fruerne: man kan aldrig få for mange diamanter. Jeg siger: man kan aldrig få for mange køkkenmaskiner, hvis de opfylder et behov. Jeg opfatter madlavning som både pligt og hobby. Jeg hører ikke til de yngste (58) og jeg bestemte for mange år siden for, at når jeg alligevel skulle lave mad hver dag, kunne jeg lige så godt gøre det hyggeligt og spændende. Og der sker jo hele tiden noget på området, som er spændende at teste af. Og familien nyder da godt af alle eksperimenterne.
MANNER jeg er misundelig!!! Altså som i VIRKELIG misundelig. Måske en smagsprøve og en god kop kaffe kunne råde lidt bod på det 🙂 🙂 Kram C
Du er altid velkommen! En tørreovn ville være lige noget for dig, Charlotte!
Det er da lige dét, jeg tænker! Nu fylder jeg da heldigvis snart 35 år, så kan det da være, man er heldig 😉
35… åh, du er jo en baby 🙂
Jeg har det også sådan, at jeg eeeeegentlig ikke skal have flere maskiner i køkkenet, meeen mon ikke man kan forsvare den der og bl.a. lave sunde chips til børnebørnene og vi andre. Frugtlæder bruges/blev brugt meget i Iran og lign. varme steder. Jeg kender iranske kvinder som mindes deres barndom, når talen kommer på det eller de måske får noget tilsendt. Tror også Camilla Plum lavede noget en gang. Det spises som slik. Spændende projekt. Svampe må da også være et hit at tørre.
Har i øvrigt billet til dit foredrag i Fredericia – glæder mig
Uuuh, spændende idéer der, tak Birthe 🙂
Det var smart! Ser lækkert ud. Må jeg stille et slet-ikke-relevant spørgsmål? Hvordan er det med mandelmælk, kan man bruge den i kaffen i stedet for mælk? Har så svært ved at undvære min kaffe med (formeget)mælk.. og der var en anden ting, som jeg så ikke husker nu..
på forhånd tak
Tjah, mandelmælk kan måske være fint nok men du sparer ikke mange kulhydrater ift. mælk. Fløde er et bedre valg eller kokosmælk, hvis du da ikke har mod på at kaste dig ud i den meget lækre æg-latte: https://www.madbanditten.dk/2013/05/16/har-du-provet-en-aeg-latte/ 🙂
Tak for hurtigt svar. Æglatten er super, har lavet den et par gange, (som i hver eftermiddag!) men den tager bare for lang tid at lave om morgenen når der skal laves morgenmad til mig OG den 2,11-årige og babyen. 🙂 Prøver at lave mindre kopper kaffe = mindre mælk indtaget.. Tak igen. 🙂
Jeg synes simpelthen, at de kiks ser så lækre ud!
Desværre er der ikke lige penge til en dehydrator som din i vores budget, men jeg har kigget på Amazon og fundet denne: http://www.amazon.co.uk/Shef-Dehydrator-Machine-Adjustable-Temperature/dp/B00DRGC08Y/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1390383926&sr=8-4&keywords=dehydrator
Det er sikkert ikke en maskine af samme kvalitet som din. (Obviously!!!) Men måske den var værd at prøve for at se, om det var noget for én…?
Den ser da fornuftig ud! Henriette ovre fra fede-tide.blogspot.dk sagde netop, at hun havde en gammel tørreovn fra Netto, og at den altså også fik jobbet gjort!
Jeg håber virkelig, at den er pengene værd, for jeg har netop købt én! Jeg tænker, at det største problem er, at den er rundt og ikke firkantet (og har et hul i midten). Det kan godt blive lidt en udfordring i forhold til at lave kiks, pizzabunde osv. Men mon ikke, det går? 🙂
Mit gæt er, at du bliver glad for den! Jeg er megaglad for min! 🙂
Hvor er du heldig …
vi har bare sådan en billig model fra netto som sikkert bruger en milliard strøm…
Men den bruges hyppigt – til i blødsatte nødder
til vores mange krydderurter
til frugt læder ( blendet kogt let sødet mos især abrikos er godt – i tyndt lag- ja en masser kulhydrater 😉
Til soltørret tomater og karl johanner som man pludselig skvatter over.
Jeg skal klart prøve frugtlæder! Jeg ved godt nok ikke hvad det bruges til men det lyder ret sejt. Jeg tænker også sprøde pizzabunde – det glæder jeg mig i hvert fald til at lege med 😉
Jeg tror vist lige, jeg må huske at sende min mand ind på din blog, så han kan se, at jeg ikke er den værste med køkkenudstyr 🙂 Hvor er det bare kreativt fundet på med kiksene!
Hej
Har du eller andre tjek på forholdene hvis man bruger almindelig ovn. Temperatur/tid/med eller uden varmluft.
Anders
Jeg har desværre ikke… men måske kan du tage udgangspunkt i nogle af de andre grøntsagskiks, der ligger rundt omkring på bloggen. Fx disse:
https://www.madbanditten.dk/2011/06/13/dagens-gronne-fiberkiks/
https://www.madbanditten.dk/2011/05/28/kiks-med-gr%C3%B8ntsagsaffald/
Tak for linksene, Jane. Det må jeg kigge lidt nærmere på. Lavet rigtigt kan de vel også bruges som en erstatning for f.eks. knækbrød.
Fedt! Den opskrift har jeg ventet på. Tak! Bliver simpelthen nødt til at investere i sådan en fætter. 🙂
godt man snart har fødselsdag, den er helt vildt sej 🙂
“Jamen, er der ikke helt vilde mange kulhydrater i så, når de bliver tørret?” :O Ej, okay, undskyld… ;P
Så så…! 😉 Jamen jeg vælter mig jo rundt i kulhydrater herude i forstaden 😉
Godt man ikke er den eneste der foretrækker nye køkkengadgets fremfor nyt tøj 😉
Tillykke med den, ser spændende ud
Hej Jane,
Jeg har hus i Provence og har sidste år købt en tørremaskine, som står dernede. De bruger tørring i langt højere grad, end vi gør. Jeg har virkelig prøvet at tørre mange forskellige ting efterhånden og købte endda en fransk “kogebog” om tørring. Der er mange sjove ting i den. Min favorit er dog stadig æbler og pærer. Jeg vil kaste ud i “kikse-bagning”, næste gang jeg er dernede – tak for opskrift og held og lykke med dit nye legetøj 🙂
Hilsen
Pia F
Du er heldig! Både med tørreovn og hus i Provence 🙂
Ha ha – ja, hvad skal man med mere. Når køkkenet i Danmark er fyldt op med apparater og gadgets, så må man skaffe sig et køkken til 🙂
http://frhus.dk/project/huset/
😀
Sorry – jeg troede, jeg kunne linke til et billede af alle mine tørrede frugter og krydderurter, men det gik ikke 🙁
Nej hvor SEJT!
Larmer den?
Mjah, altså den summer. Lidt mere end en almindelig varmluft. Men ikke mere end at den sagtens kan køre om natten, imens vi sover (men vi sover jo altså heller ikke i køkkenet ;-))