LCHF-flødeboller (eller noget, der ligner!)

Sådan lidt usportsligt starter vi ugen med en opskrift på søde sager. Jeg havde egentlig planlagt at bringe den i weekenden, men så gik jeg ned med et maveonde og derfor var jeg… ude af drift… det meste af weekenden. Men nu får I dem altså i dag.

Da Søren havde fødselsdag for nyligt satte jeg mig for at overraske ham med hjemmelavede flødeboller. Som jeg vist har været inde på før, har han jo i et stykke tid nu levet 100 % LCHF, og han er både bedre og mere stringent, end jeg er! Ingen slinger i valsen med ham!

Måske af samme grund er kiloene raslet af ham. Well… Han er jo typen, som – hvis han skulle spise spise sukker ville vælge en lækker flødebolle fra Summerbird. Ikke et ondt ord om flødeboller fra Summerbird, men jeg kan godt nævne nogen, som ville foretage et mere usselt valg i den situation. Okay, enough said!

Flødebollerne… hvad skal jeg sige? Det var ikke en disciplin, jeg blev verdensmester i ved første forsøg, og  resultatet blev også lidt kluntet.

Men de smagte godt. Også på trods af den lidt store mængde Sukrin.

Jeg lavede to forskellelige varianter – en almindelig med kokos og en med lakrids. Begge blev gode, synes jeg. Flødebollerne her er uden en decideret bund. Havde jeg været lidt mindre doven, havde jeg lavet en bund af hjemmelavet marcipan penslet med mørk chokolade og bagt kort i ovnen. Men det må blive næste gang.

lchf flødeboller

LCHF-flødeboller (eller noget, der ligner!)

Udskriv Pin
30 stk
|

Ingredienser

Sådan gør du

 • Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 15 minutter.
 • Pisk æggehviderne stive i en skål og tilsæt derefter SukrinMelis og vaniljepulver.
 • Hæld en lillesmule vand i bunden af en lille kasserolle og varm det op.
 • Tag de nu bløde husblas op af vandet og opløs dem i det varme vand.
 • Pisk derefter vand-husblas-massen ind i æggehvidemassen.
 • Nu kan du så vælge at dele æggehvidemassen i to og putte ca. 1 spsk lakridspulver i den ene.
 • Fordel kokos ud på et stykke bagepapir, der ligger på et spækbræt eller lign.
 • Put æggehvidemassen i en plastikpose (gøres lettest ved at lægge plastikposen ned i et bredt glas eller skål og folde posen ned om siderne, så du har begge hænder fri til at hælde æggehvidemassen ned i).
 • Klip et hul på ca. 1 cm i det ene hjørne og pres nu små boller ned ovenpå kokosmelet, som kommer til at danne bund til flødebollerne. Hvis du har valgt at lave marcipanbund, vil du springe kokoslaget over og i stedet lægge dem derpå. Jeg var ikke specielt kyndig til dette punkt, og mine fik ret så mærkelige forme.
 • Well, de stod i det mindste fint og flot. Noget sværere var det at få dem overtrukket med chokolade. En måde at gøre det på er ved at smelte chokoladen i vandbad og så dyppe dem i ved hjælp af to gafler. Det var svært synes jeg, og jeg endte ud i en delvis penslingsopgave, som heller ikke gik helt godt. Men altså, vi fik arbejdet gjort. Halvdelen blev drysset med kokos.
 • Stil hele herligheden på køl, til de skal serveres.
 • Inden servering kan du give lakridsflødebollerne et lille drys lakrids på toppen.

flødeboller LCHF

God fornøjelse! Jeg kaster mig nok ud i projektet en gang mere. Er du kyndig flødebollemager, skal du ikke holde dig tilbage med at komme med gode tips i kommentarfeltet herunder!

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

68 kommentarer til “LCHF-flødeboller (eller noget, der ligner!)”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane,
  Jeg tror chokolade-badningen er nemmere, hvis du drukner dem i chokolade i stedet for at dyppe dem.. giver det mening? Altså at man smutter en spatel ind under (det kræver selvfølgelig at du bruger en (marcipan)bund) og hælder chokoladen ud over flødebollen. Sådan tror jeg at jeg vil gribe det an.

  Svar
 2. Vil gerne lave disse flødeboller med bunde af din sukkerfrie marcipan, nogen ide om hvor meget marcipan det kræver til portionen?
  Mvh
  Bischa

  Svar
  • Det tør jeg ikke sige. Men lav en portion marcipan og er der noget til overs, kan du bruge det i konfekt eller rive det i romkugler. Nam!

   Svar
 3. Det glæder mig at du ikke ( endnu ihvertfald) afskriver det som ubrugbart :-))
  Flødeboller er en ting jeg sommetider har savnet, så ja det er genialt at de nu kan nydes en gang imellem :-)
  Fransk nougat er en anden ting siruppen skulle kunne klare…Det er dog ikke afprøvet hér :-)

  Svar
 4. Hej Jane
  Funktionel mad har som bekendt netop lanceret en fiber sirup, som blandt andet er genial til flødeboller..Jeg har bemærket at du endnu ikke har ytret begejstring omkring produktet..Er der en grund jeg har overset..?Her tænker jeg hovedsaligt på om det ikke bør indgå i lchf kost.
  Må jo tilstå at begejstringen ingen ende vil ta’ her..Især efter de überlæke flødeboller jeg lavede igår..Fuldstændig som de bedste man kan købe :-))

  Svar
  • Åh jeg må indrømme, at jeg helt enkelt bruger færre og færre sødemidler og ikke rigtig har brugt produktet endnu. Jeg er sikker på, at det er et fint produkt, men nogle gange har jeg det også lidt sådan, at hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det det ofte også, men det er sikkert bare min naturlige skepsis, der taler. At man kan lave flødeboller med det, lyder til gengæld genialt! :)

   Svar
 5. Kære Jane,
  Jeg kigger dig mere og mere over skulderen og måske får jeg lige om lidt mod til at kaste mig ud i LCHF. Jeg er forholdsvis nybagt mor til en pige på 11 uger. Ved du om manglende kulhydrat gør noget i forhold til mælkeproduktionen?

  Nå, men tip til flødebollerne: når jeg laver almindelige flødeboller, kommer jeg lidt kakaosmør i chokoladen. Så bliver den tyndere og dermed lettere at håndtere uanset om man dypper, hælder, pensler eller noget fjerde. Den størkner fint og bliver stiv igen.

  Mange hilsner fra Louise
  – en ny, men meget nysgerrig læser :-)

  Svar
  • Hej Louise
   Jeg ved ikke lige med mælkeproduktion og LCHF. Det problematiske består i mine øjne i at LCHF ofte fører til vægttab, og vægttab giver toksiner i blodet (uanset vægttabsmetode), som går i modermælken. Det er derfor man fraråder ammende kvinder at tabe sig…

   Og tak for flødebolletip :)

   Svar
 6. Efter at have set på TV, hvordan man laver husblas, har jeg tabt appetitten.
  Hvad kan man bruge istedet for grisegelantine?

  Svar
 7. Hej Jane
  Jeg prøvede en anden lchf flødebolle opskrift i går fra nettet, elendig bund som man ikke kunne rulle ud som var lavet af sukrin gold mandelmel og æggehvide, men angående fyldet og chokoladen gjorde jeg det at når bunden var bagt og blevet helt kolde, kom jeg fyldet ovenpå så højt jeg nu kunne, det skal siges at efter fyldet var pisket sammen stillede jeg det i køleskabet imens bundende kølede af, derefter når fyldet var på bundende kom jeg dem i fryseren til de blev hårde, derefter dyppede jeg dem i smeltede chokolade, chokoladen bliver hurtig stiv da de er kolde, og bagefter i køleskabet….det fungerede fint men da de havde stået der i køleskabet ca 1 time faldt fyldet sammen, æv….så jeg tænkte om det kunne være fordi der ikke var husblads i fyldet og så når temperaturen bliver lavere at det gør sådan, ville det hjælpe med husbladsen?……ville lige høre dig hvad du tænkte inden jeg går igang med din opskrift.

  Svar
 8. Har lige lavet flødeboller på marcipanbund og de var fine ind til de kom i ovnen,som det gode råd jeg læste

  Svar
 9. Hej Jane!
  Først og fremmest tak for en super blog – meget nyttig og inspirerende :)

  Men jeg har lige forsøgt mig med at lave flødebollerne, men min “skum” blev flydende hver gang jeg tilsatte sukrin melis og vaninlepulver. Det hjalp ikke da jeg kom husblas i. Forsøgte mig 2 gange og det gik galt hver gang :(
  Hvad gør jeg galt??

  Svar
  • Det må jeg indrømme, at jeg ikke ved. Jeg har kun prøvet at lave dem den ene gang og jeg havde den fineste, stive skum… :-/

   Svar
 10. Ej altså, havde lavet dine flødeboller efter opskriften. Men så ville jeg lige give dem 5 min i ovnen og så smeltede det hele

  Svar
 11. Hej Jane,

  Tak for en fantastisk blog, jeg er flittig bruger af dine opskrifter:-)
  Har du prøvet at lave blommer i Madeira a la LCHF?
  Jeg er en hund efter selvsamme og tænker at det må kunne gøres uden sukker, og måske du har en opskrift i ærmet.. Ellers må jeg bare igang i det kreative køkken

  bh.

  Svar
 12. Hej jane :o)

  Nu har jeg ikke prøvet denne opskrift, men når jeg laver almindelige flødeboller herhjemme, hælder jeg lidt olie i chokoladen – så er den meget lettere at arbejde med.

  Når jeg har puttet guffet på bundene, sætter jeg dem i ovnen ca. 5 minutter ved 189 grader – det får guffen til at danne en “hinde”, så den ikke “splatter” ud, men igen, så ved jeg ikke, hvordan det fungerer med denne opskrift.

  Bare lidt tip :-)

  Svar
 13. Tusind tak for nogle fantastiske opskrifter – lever stort set efter din bog, og jeg glæder mig til, at den næste kommer :-)

  Nu har jeg forsøgt 2 gange med flødebollerne, og de smager rigtig godt. Men skummet er tyndt :-/ skal det være det? :-)

  Gid weekend

  Smil
  Dorte

  Svar
 14. Så blev de prøvet i aftes. Jeg lavede selv marcipanen til bunden, så det blev noget af et projekt :-)! Tålmodigheden slap derfor op, da jeg skulle overtrække med chokoladen. Det fungerede bare ikke for mig. Det hjalp lidt da de næsten færdige flødeboller lige havde været i køleskabet først i ca 20 min. Men pæne er de altså ikke :-) vil prøve nogle af de gode råd her i tråden næste gang :-)
  Ps. LCHF virker for mig, har tabt to kg. Den første uge og glæder mig faktisk til at komme på vægten igen i morgen :-)

  Svar
 15. Hej :-)
  Dejlig opskrift! Jeg lavede marcipanbunde, så de var faktisk let nok at overtrække dem. Endda min husbond og min søn der er inkarnerede flødebolle-enthusiaster var begejstret. Og så mætter de super godt!

  Svar
 16. Hej hej.

  Et tip er lige at se en video med Mette Blomsterberg fra hendes udsendelse her op til nytår sammen med Price.. Hun vist hvordan man laver flødeboller, og godt nok bruger vi jo en anden livsstil og sikkert andre ingredienser….. Men! Det skulle være lige til, at overtrække skummet med chokolade (; Det er noget med temperaturen på chokoladen .. Har ikke lige noget link..

  Svar
   • Hej Jane, jer er blevet mester i at overtrække flødeboller ;-) sætter bollerne på en lagkage spartel og derefter hælder jeg forsigtigt med en ske den ikke tempereret chokolade over. (Tålmodigheden rækker ikke til temperering)det var min 4årig datter der en dag sad og kiggede på youtube og wupti så var løsningen der bare, ved ikke hvor mange gange jeg har stået med skum i den smeltet chokolade og sved på panden.
    Go fornøjelse ;-)

    Svar
 17. Hej Jane.
  Jeg har selv tidligere prøvet med de traditionelle flødeboller, hvor de også fik lidt tid i ovnen med skum på før pensling. Og det havde jeg heller ikke så meget held med.
  Men så her i juledagen en af de her bagekonkurrencer fra England. De havde simpelthen siliconeforme som de hældte chokoladen i og afkølede hvorefter de tilsatte skummassen. Selvfølgelig en ekstra assecorie til køkkenet, men måske en overvejelser værd hvis flødebolle”bagning” blvier en vane ;-)

  Svar
 18. Jeg tilslutter mig tippet om at bage skummet så det stivner en anelse i overfladen – og derefter at stille dem på køl inden de pensles eller overhældes med chokolade. Det virker i hvert fald rimelig godt med de “rigtige” flødeboller :-)

  Svar
 19. Hej Jane

  Mums, det lyder lækkert! De skal prøves en dag! Risikoen er jo bare at de forsvinder svimlende hurtigt;-)

  Mht. bananbrød har jeg også lige et spørgsmål!

  Vi skal på skiferie i uge 7, inkl halvpension…. Morgenmaden er ikke et problem, da der er mulighed for indtagelse af æg, ost og kødpålæg i rigelige mængder (vil måske supplere lidt med noget grønt fra supermarkedet) men jeg kunne godt tænke mig noget i reserve til dagen, hvis frokosten eller aftensmaden ikke er helt til at blive mæt af! Regner med at tage et kernebrød med, da det jo snildt kan holde sig, men hvad med bananbrødet! Hbor længe kan det holde sig, hvis man ikke lige umiddelbart har adgang til køleskab (måske en altan!)

  Svar
  • Bananbrødet skal i hvert fald helst opbevares koldt. Når jeg rejser steder, hvor der ikke er mad at få, har jeg tit en håndfuld salamipølser med fa Hanegal, lidt nødder + de der indpakkede BabyBell oste. Kvaliteten her er jo ikke ligefrem outstanding, men nogle gange gælder det bare om at blive mæt :)

   Svar
 20. Spændende idé med flødeboller – det må jeg prøve. Umiddelbart vil jeg tro at chokolade-delen bliver nemmere hvis du giver flødebollerne et kort ophold i fryseren. Det vil også choke chokoladen så den stivner hurtigere.
  Vi prøver også at følge LCHF uden dog endnu at få den ønskede effekt på vægten – håber det kommer :-)

  Svar
 21. Jeg har stadig til gode at prøve at lave flødeboller, men jeg har et godt tip til når man generelt har dyppet gode sager i chokolade:
  der bliver jo som regel lidt chokolade tilovers i skålen, og den skal selvfølgelig ikke gå til spilde. Da jeg her i weekenden lavede Bounties, stod jeg således med en klat smeltet chokolade inkl. det kokossmulder, der nu var røget af under dypning. Det blev rørt sammen med et rundhåndet drys lakridspulver, og derefter klappede jeg massen ud til sådan en flad “dims”, som kom i køleskabet til afkøling sammen med Bountierne. Tippet kan stærkt anbefales til alle lakridsomaner! ;)

  Svar
 22. Stor respekt for både modet til at kaste dig ud i forsøget med sukkerfri flødeboller og for rent faktisk at have tålmodigheden til at gennemføre det! Jeg synes i forvejen, det kan være tålmodighedskrævende nok at lave almindelige flødeboller, så de bliver pæne, men det her med husblas, kokosbunde og et skum, hvor man ikke har glukose til hjælp, ligner noget, hvor jeg til sidst ville være blevet så hysterisk, at jeg havde kylet det hele ned i en skål og servereret det med en ske og et strengt påbud til manden om bare at spise pænt uden at brokke sig! ;)

  Svar
 23. Hej Jane, Vil bare sige tak for en helt fantastisk blog med SÅ mange lækre opskrifter, der gør det nemt at spise LCHF. Jeg “fandt” dig for nogle måneder siden og glæder mig altid til at checke din blog for nye inspirerende opskrifter og ikke mindst glæder jeg mig til din nye bog:)
  Har bare lige et spørgsmål vedr. Mørk Chokolade: Hvordan kan det egentlig være LCHF, da der vel er noget sukker i Mørk Chokolade eller tager jeg fejl? Hilsen Christina

  Svar
 24. du kan også lave bund af malede mandler og smeltet kokosolie/smør. Hæld det i muffinsforme i et tyndt lag og lad dem størkne. Det bruger jeg til bund i min cheesecake.
  Men æggehvidemassen kan måske bages som marenges evt med hakkede nødder og/eller chokoladestykker

  Svar
 25. Jane – du har simpelthen været en revolution for os her i familien. Du er foregangsmand(kvinde) for rigtig mad der kan spises af børnefamilier som min egen, og det understreger du bare endnu en gang med sådan en ide som denne med flødebollerne. Vi har nu spist LCHF i en god måneds tid og har aldrig haft det bedre. Jeg har tabt 5 kilo i december måned, hvor det ellers plejer at være med modsat fortegn! Så selv om jeg nu sidder i den anden ende af landet, så er du tit “med os til bords” og det er vi bare så taknemlig for!
  /Lisa

  Svar
 26. Hej med dig.
  Når jeg laver flødeboller bager jeg en marcipanbund, skum på, lad stå ca. en time. Bageplade frem, bagepapir på, ovenpå stilles en bagerist med ikke for store “huller”, her sættes flødebollerne på. Chokolade tempereres og hældes over bollerne. Overskydende chokolade løber af, lige ned på bagepapiret. Det kan så genanvendes til andre formål, hvor det ikke gør så meget med blankheden på chokoladen.
  Det giver fine flødeboller

  Svar
 27. Apropos søde sager: jeg prøvede Bounties-opskriften her i weekenden, dog valgte jeg at lave dem helt uden sødemidler. Chokoladen, jeg bruger, er en 80% af mærket “Superior” (dansk supermarked). De blev lækre, og manden og jeg er enige om, at de er vores nye favorit-weekend-snacks. MUMS! :)

  Svar
 28. Jamen, rustikt er da det nye sort – lavede selv en portion flødeboller igår hvor det ihvertfald ikke er det ydre, der tæller :) Men angående overtræk har jeg et tip, som funker for mig: placeér flødebollen på en palettingest med riller. Hæld smeltet chokolade over ved brug af en ske, og lad resterende chokolade løb af, ned i skålen igen med smeltet chokolade. Minimal chokospild! Herefter placerer jeg dem på en plade med bagepapir. Eller spiser dem…

  Svar
 29. For bedre resultat med overtrækket, kan du simpelthen hælde chokoladen ned over dem. Det giver lidt spild ved siden af flødebollen, men hvis flødebollen er placeret på bagepapir, kan du, når chokoladespildet er stivnet, bare pille det af papiret og smelte det igen. Det giver i hvert fald et flot resultat :)

  Svar
  • Ja god idé! Jeg forsøgte mig faktisk også med en hældeløsning til sidst og det gik i hvert fald hurtigst ;) Jeg prøvede så godt nok at flytte dem inden chokoladen var stivnet og det gav lidt vanskeligheder. Må prøve din model næste gang ;)

   Svar
 30. Når jeg før i tiden lavede flødeboller så blev bund og æggemassens lige bagt 5 min i ovnene ved 180g så de gik en meget lille tynd fin (skal) gør dem meget meget nemmere at overrække med chokolade bagefter.
  Forresten kan marcipan bunden absolut anbefales

  Svar
 31. wauw, hvor lækkert! Jeg har det på præcis samme måde, det er det jeg savner ALLERmest, flødeboller! Her i familien er vi startet på lchf efter nytår, og det går ok.. det er især om aftenen at jeg hiiiiger efter sukker. Min grund til at starte lchf er dels at tabe mig lidt, forhåbentlig have lidt mindre ondt i maven men mest for at slippe for min sukkerafhængighed! Og lige den om aftenen gør, at jeg er tæt på at droppe det! Bliver det bedre? Kan SAGTENS undvære brød og kartofler til maden, men sukkeret… og vi spiser masser af fedt, så det er ikke pga SULT. Eller..? Er det meget slemt at f.eks. spise et æble eller pære med fløde/vaniliepulver HVER aften?
  Vi har lave mange af opskrifterne i din fantastiske bog, og de er som bekendt til 4 pers. Min mand er en stor fyr på næsten 2 m og over 100 kg, og han bliver altså ikke mæt af 1 portion.. (Han er veltrænet og muskuløs skal siges..) jeg prøver at holde mig til en, og gemme én til frokosten næsten dag, og det er ok, men han er nødt til at spise “begge sine” for at blive mæt? Kender du til den problematik? Eller skal han lære at spise laaaangsomt, og mærke efter..? (Tror altså ikke rigtig på at han bliver mæt af det samme som mig..)
  Kan man iøvrigt fryse bananbrød i skiver?
  ville være så taknemlig for afklaring af mine spørgsmål.. Du er en stor inspiration, jeg er inde på din side og snuse hver dag, og finder altid noget spændende som jeg ikke vidste før!
  vh Halla.

  Svar
  • Sukkertrangen skyldes enten at I stadig lider af overgangsbesvær eller at I simpelthen ikke spiser nok rigtig mad. I bogen er der en note om at mine portionsstørrelser jo er vejledende. En dame på 60 kilo skal ikke spise samme mængde mad som en mand på 90 kilo så her skal man altså justere portionsstørrelserne selv.

   Jeg kan ikke svare på om det er skidt at spise æbler med flødeskum hver aften, men jeg kan sige, at vi ikke spiser dessert hver aften hjemme hos os. I øvrigt bliver jeg virkelig sulten af lige netop æbler, så det kunne da være en idé at prøve uden. Men generelt er det kun dig selv, der kan svare på, om det er godt eller skidt :)

   Frys bare bananbrødet. Husk at putte madpakkepapir mellem skiverne :)

   Svar
  • Når jeg får de der “cravings” om aftenen, tager gjeg gerne noget ost omviklet med parmaskinke eller lidt tunsalat/hønsesalat/mandler, men flæskesvær er også en god slikerstatning for mig

   Svar
 32. De ser lækre ud. Point herfra fordi den ene variant er med lakrids. Det bliver jeg altså aldrig træt af. :-)
  Og det er da en fantastisk opskrift at starte ugen med. Hehe.

  Svar
 33. Vi elsker hjemmelavet Flødeboller og flødebolleræs for den sag skyld.
  Har en fantatisk opskrift som jeg skal se hvordan jeg får lavet om til en LCHF opskrift… Hmm det er vist ikke så lige til da jeg ikke er så glad for kunstig søde midler – har overvejet en cheescake udgave af en flødebolle eller søde den med bær men nu må se hvordan jeg får udviklet den. Elsker simpelthen at lege i mit køkken.
  God mandag til dig *s

  P.s Der kan være en ide at pensle flødebollerne med chokolade istedet for dyppe dem så beholder de nemmer deres flotte højde.

  Svar
  • Lyder som nogle spændende idéer! Jeg endte også med at pensle mine flødeboller men synes heller ikke det gik helt godt… :-/

   Svar
   • Lige en lille kommentar (hvis altså de stadig læses herinde, kan se kommentarerne er længe siden). Det er en god idé lige at bage “flødebollerne” 5-10 min i ovnen INDEN man pensler med chokolade! Så stivner æggehviderne nemlig lidt og så er det meeeeget nemmere at pensle! ;)

    Svar