Vil du bare rigtig gerne? – men mest i tankerne…

Måske går du rundt og ønsker at ændre din livsstil. Måske vil du gerne ned i vægt, have mere energi, mere overskud, bedre humør og den slags.

Men er du egentlig villig til at investere noget i det? Sådan for alvor? Og jeg taler ikke om penge her, selvom vi hurtigt kan blive enige om, at gode økologiske grøntsager koster noget mere end en pose pasta.

Men hvad med tid? Er du villig til at investere tid?

Det kræver en indsats…

Hvis du gerne vil nærme dig en livsstil, hvor du spiser rigtig mad, er det første, du er nødt til at gøre, at vinke farvel til idéen om, at det er lige så nemt og hurtigt og bekvemt som at hælde havregryn og mælk op i en skål.

For når din morgenmad ikke længere skal bestå af noget, der kan hældes ud af en kasse eller en pose, så kræver det en indsats fra din side.

Du er rent faktisk nødt til at gøre noget aktivt for at få morgenmaden sat på bordet. Og det tager længere tid. Jamen, det gør det!

Der er masser af måder at komme omkring det på, men uanset hvordan vi vender og drejer det, så kræver det en indsats.

Det er ikke, fordi jeg ikke godt kan forstå, at det kan virke overvældende at skulle vende sine vaner på hovedet, det kan jeg sagtens forstå. Men det her handler jo også om at tage ansvar. Der er ikke nogen, der tvinger os til at ændre livsstil, lad os lige holde fast i det.

Vi gør det, fordi vi gerne vil have andre resultater, end vi har fået hidtil.

Og det kræver, at vi gør noget andet end det, vi plejer at gøre.

Spænder dine tanker ben for dig?

Hvis vi er opmærksomme på vores tanker, vil vi ofte se, at der er tider, hvor vi spænder ben for os selv. Måske udspiller der sig denne tankerække i hovedet:

Jamen, jeg kan heller ikke, for jeg har to børn og min mand møder virkelig tidligt på arbejdet, og min datter kan ikke lide æg, og hun går også til håndbold om onsdagen, og hvad gør jeg også med madpakkerne?

Sådan sat lidt på spidsen, ikke? Vi har allesammen en livssituation, som giver os mere eller mindre mulighed for at tage fat på vaneændring. Er familielivet måske ualmindeligt presset, kan det være, tidspunktet ikke er det rette.

Det kan også være, at tidspunktet er det helt rigtige, fordi livsstilsændringen vil give overskud til at klare nogle af de andre udfordringer.

Du behøver ikke ændre det hele på én gang!

Januar er også tiden, hvor mange får lyst til at ændre alle deres dårlige vaner på én gang. Og det kan også være supermotiverende, fordi man derved får nogle markante resultater i en fart.

Men det kan være, du er typen, der knækker nakken på at skulle lave for meget om på en gang og trives bedre med at tage tingene stille og roligt. Så gør du bare det!

Du kan fx starte med at ændre familiens morgenmad. Ikke andre måltider. Kun morgenmaden. Og så lad det blive en vane, før du begynder at pille andre steder.

At spise LCHF behøver ikke betyde, at man skal tilbringe fire timer i køkkenet hver dag. Det er jo de færreste af os, der har tid til det. Eller gider det, for den sags skyld.

Men det er fjollet at lade den anderledes madlavning være det, der spænder ben, for det behøver faktisk ikke at være så besværligt igen.

Her nedenfor har jeg samlet nogle idéer til hurtige måltider. Det er ikke ment som opskrifter, der skal følges men blot som inspiration til at få maden hurtigt på bordet.

Rigtig god fornøjelse! :-)

MORGENMAD PÅ 5 MINUTTER

Røræg: En bunke æg pisket med lidt fløde og stegt på panden i smør eller kokosolie.
Oopsiesandwich: 2 oopsies lunes på brødristeren og fyldes med ost, pølse og mayodressing.
Proteinrige pandekager: Lavet dagen før, smager pragtfuldt kolde. Smør et lag nøddesmør på.
Omelet med skinke og ost: Lavet dagen i forvejen, smager ganske glimrende kold.
Tunsalat: 1 dåse tun rørt med mayo, lavet om morgenen eller dagen før (også glimrende til frokost)
En rest aftensmad fra aftenen før
Æg-latte: Lavet på 5 minutter

Spis gerne morgenmaden med en smule agurk, tomat eller peberfrugt.

FROKOST PÅ FARTEN (tilsæt selv lidt grønt)

Tunsalat rørt med mayo
Kyllingesalat rørt med mayo
Laksesalat
Makrel og kogt æg
Æggesalat med bacon og avokado
Røget laks og avokado (nemt at have med)
Oopsie-sandwich (som morgenmaden)
Rester fra aftensmaden dagen før

AFTENSMAD I EN FART

Kødsovs med squash- eller gulerodsspaghetti
Hakkebøffer med spejlæg og grøn salat eller råkost
Kylling i karry med blomkålsris
Laks og grøntsager bagt i ovnen
Frikadeller med stuvet hvidkål
Stegt torsk med blomkålsmos

einstein

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

48 kommentarer til “Vil du bare rigtig gerne? – men mest i tankerne…”

Skriv en kommentar

  1. Hej Jane

    Er der en grund til at du anbefaler agurk og peberfrugt til morgenmad fremfor grovere grøntsager, ex spidskål, squash, broccoli? Eller er meningen med din tekst at man bare skal sørge for at spise lidt grøntsager uanset hvilken? (selfølgelig ovenjords)

    Mvh Signe

    Svar
    • Nej det er bare ned med dem! De “vandede” grøntsager som agurk, peberfrugt og tomat ryger bare oftere lidt nemmere ned om morgenen men bestemt gerne de grove også!

      Svar
  2. Hej Jane.
    Nu kan jeg se at du nævner blomkålsmos i et eksempel på aftensmad.
    Jeg prøvede at lave blomkålsmos i går aftes til mine hakkebøffer, men jeg synes at det blev meget flydende, i forhold til almindelig kartoffelmos. Faktisk så flydende at jeg måtte spise det med en ske. Har du en opskrift et sted, som du vil dele og som gør at det ikke bliver flydende? :)

    Svar
    • Jeg har en opskrift i Mæt&Glad. Jeg bruger Philadelphia-ost og smør og vist også lidt fløde. Den står ikke helt fast som kartoffelmos men bliver dejlig cremet, synes jeg.

      Svar
  3. Hej. Prøver om jeg kan finde Le af det – og om det kan tage mave fedtet og de trælse 5 kg.
    Morgenmad må det være græsk yoghurt eller skyr? Har altså svært ved at finde lysten til æg og kød om morgenen. Er totalt vild med græsk yoghurt. Det er slik for mig med bær og en knust norsk hvede klid kliks og lidt nødder. Går det?
    Hvis jeg prøver at tælle samlet daglig kalorie indtag bliver det noget højt. Spiller det ingen rolle?
    Kh Eva

    Svar
  4. Har skrevet nogle gange, men synes ikke jeg kan finde det jeg har skrevet? Så nu prøver jeg igen.

    Jeg har købt din bog og er så småt gået igang, men har nogle spørgsmål:

    Er det ok at bruge havreklid istedet for loppefrøskaller ? (har lager af det til et stykke tid)
    Hvordan passer soyamælk og edamame soyamælk bønner sammen med LCHF ?

    Iøvrigt er det fantastisk ikke at være sulten og ikke savne slik :-)

    Glæder mig til din nye bog.

    Svar
  5. Ok, tak. Men hvornår vil du mene, man har overstået den værste hurdle. Hvor længe før man er afgiftet? Jeg vil nemlig gerne undgå svære sociale og kollegiale sammenhænge, mens det er værst? Vh Anne

    Svar
    • Bumbum… 3-4.dagen er svær for de fleste. Efter 5 dage går det nemmere og efter 10 dage virkelig nemt… Det vil være mit bud…

      Svar
      • Mange tak. Det er rart at have noget konkret at støtte sig til, når det er svært. Og dit bud er trods alt mere kvalificeret end mit. God weekend…

        Svar
  6. For hulan, Jane – du rammer plet, og det er ikke engang sat på spidsen ;-o … “Jamen vi har tre 16-årige knægte, den ene kan ikke lide tilberedt grønt, min mand arbejder om natten, jeg har fuldtidsjob, pendler OG er i gang med en uddannelse, og de andre går i løbeklub tirsdag og torsdag …”

    Det er så nemt ikke at kunne “overskue” at ændre de dårlige vaner med hurtig halvfabrikata og den nemme pizza. Men hallo og halløj – så SKAL vi da netop have noget ordentlig mad, så vi har energi og overskud til at være i vores hverdag uden (for meget) stress. Jeg øver mig i at træffe bedre valg, fx. går jeg nu på deltid, indtil afhandlingen er afleveret og så går jeg altså all-in på LCHF. BASTA!

    Svar
  7. Kære Jane
    Hvor længe vil du mene, man sådan cirka skal være ekstra striks/opmærksom i forhold til kulhydraterne, hvis man gerne vil af med sukkeret. Jeg tænker, at jeg i starten vil begrænse kulhydraterne til omkring 20 g om dagen – men når den værste hurdle er overstået, vil jeg gerne derhen, hvor jeg kan spise ubegrænsede grøntsager. Hvad er din erfaring? PS: Jeg sidder ret godt fast i sukkerfælden.
    Venlig hilsen Anne

    Svar
    • Min erfaring er at det aldrig er (ovenjords)grøntsagerne, der trigger sukkertrang men oftere nødder, frugt, yoghurt og den slags. Så jeg ser ingen grund til at begrænse grøntsagerne, snarere tværtimod!

      Svar
  8. Ufattelig relevant indlæg Jane! Faktisk er det lidt misvisende at sige, at vi “knækker vaner” (til trods for, at jeg selv bruger denne vending). Vi knækker dem ikke, vi erstatter dem med noget andet. Og har man ikke noget at sætte i stedet, så kan det virke meget uoverskueligt og gøre at vi nemt falder tilbage til det, vi plejer. MEN jeg skal da lige love for, at dit indlæg her, giver optimale muligheder for at komme i gang med nye, sunde og lettilgængelige erstatninger – sådan!
    KH C

    Svar
  9. Hej

    Jeg startede med lchf pga problemer med maven, så jeg synes egentlig at det er nemt nok og bruger ikke mere tid end før. Problemet er bare at når det er den tid på måneden, går min mave amork lige som i “gamle” dage, bare gange 2. Er der nogen lchf-retter der er særligt gode og beroligende? Synes ikke at jeg kan finde noget der giver ro…

    Sus

    Svar
      • Sus

        Nej det er den irriterede tyktarm, får mere luft i maven + at nærmest uanset hvad jeg spiser så nægter min mave at tage godt imod det. Så når jeg har spist er det afløst af ondt i maven og akut behov for at gå på toilettet… Så det er som da maven var værst, inden jeg stoppede med at spise kulhydrater :( Er heldigvis ikke ramt af deciderede menstruationssmerter. Virker bare som om at maven ikke lægger mærke til at det mad den får, rent faktisk er godt for den…

        Svar
  10. Efter jeg opdagede dig, Jane så gik det bare fantastisk. Indtil vi fik konstateret at ungerne ikke tåler… ALT..

    Æg – nej (og vi har høns – skriiig)
    Mælkeprodukter – nej (min fløøøøødesovs hulk)
    Gluten (oh well, den er alligevel det mindste når vi ser på de øvrige ting)

    Derudover er følgende på NO NO listen;
    tomat, hvidløg, linser, banan, oksekød, havre, peanut, sesam, tunfisk, ærter, kylling.

    Det blev vist et ynkeindlæg, undskyld, det går jo alligevel, man kan åbenbart vænne sig til alt og det motiverer alligevel en del når de små bare IKKE MÅ få de ting de nu ikke kan tåle :-)

    Svar
  11. Tænk sig, jeg synes slet ikke LCHF tager mere tid at lave end alm. mad :-D Jeg spiser gerne enten græsk yoghurt eller skyr med lidt nødder, eller en bærsmoothie med piskefløde, æg, jordbær og en banan til morgenmad – det tager ikke mere end 5 minutter at lave. Til frokost tager jeg som regel rester med fra aftensmaden.

    Men selvfølgelig skal man lige prøve lidt af hvad der fungerer og man skal bruge tid på at lave madplaner og indkøbslister, men nu har jeg spist efter det i et 1/2 år, så kender efterhånden “basisvarerne”, så det tager ikke længere tid at købe ind end det altid har gjort :-)

    Svar
    • Jeg har heller ikke haft problemer med at det tager for lang tid – måske fordi jeg er et udpræget madøre som elsker at lave mad? Jeg har altid fundet nydelse i at stå i køkkenet og lave noget lækkert og at lave frikadeller med stuvet hvidkål, wokret med kylling og grøntsager eller ‘spaghetti’ med kødsovs tager jo samme tid at lave selvom man skifter ris ud med reven/fintsnittet hvidkål/blomkål og spaghetti med squash

      Svar
  12. Hejsa, super inspirerende indlæg. Jeg glæder mig altid til at se, hvad du nu skriver om. Jeg har et spørgsmål om noget helt andet. Jeg vil nemlig høre, hvor du har købt det tapet med skoven, man kan se på nogle af dine billeder.

    Svar
    • Åh, jeg kan faktisk ikke længere huske, hvor vi købte det. Det var i en webshop, hvor vi fik det på mål svarende til vores væg. Jeg tror bare, vi søgte på “skovtapet” og så fandt vi et, vi kunne lide!

      Svar
  13. Tak for dine altid inspirerende inlæg – vi har virkelig svært ved at få tidskabalen til at gå op i hjem med to fuldtidsjobs og børn i institutionsladeren. Så selvom vi har kørt LCHF i et lille halvt år, så kan jeg mærke at vi hele tiden aktivt skal vælge at prioritere tiden til, for at få lavet den mad der bare virker så godt for os. Jeg har type 2 diabetes og fik ved sidste tjek at vide af lægen at hvis jeg blev testet nu, ville man ikke tro at jeg havde det, fordi mit langtidsblosukker måling var så “normal”. Det hjælper selvfølgelig på at støtte mig i at holde ved min prioritering af tiden til at holde fast i madvanerne – og så kan jeg jo se at vi også aktivt har måtte prioritere noget andet væk. Noget der før har føltes vigtigt – men har vist ikke at være det. Vi tog f.eks. en kold tyrker på at se tv i en uge om aftenen efter børnene var puttet. Og pludselig fik vi talt mere sammen – var helt stille sammen – fik mærket efter at nu var vi trætte og skulle i seng, i stedet for at det passede med hvornår tv-programmet var slut osv. Men det gav også ro på at få styr på madpakker til dagen efter, for nu skulle vi ikke skynde os ind foran fjerneren. Vi ser stadig tv, men har begge ændret priritering af hvad der kan få os til at holde tv fri aften. Skægt som en vaneændring kan sprede sig som ringe i vandet. Og i så tusind tak for den gode liste med nemme retter – det er rart lige at blive mindet om nogle af de ting, man kan glemme hvis man kommer ud af rutinen med at lave dem.

    Svar
  14. Hej Jane

    Du har fuldstændig ret. Der er mange som starter op med en livsstils ændring 1. Januar, typisk en kur, men falder hurtigt fra igen da det er for uoverskueligt efter en lang ferie hvor hverdagen lige pludselig melder sig igen.
    Jeg startede sammen med min kone og 2 af hendes kollegaer på en kur 2. Januar. Min kone og jeg er ikke så gode til at starte ”langsomt”, så vi startede med at rydde køkkenet for alt det forbudte og følger nu kuren på 7. dag.
    Min kones 2 kollegaer lider fordi de er startet langsomt, har skåret lidt ned på sukker og sodavand, har lavet et par af opskrifterne fra kuren, men vil ikke lige undvære sovsen osv. osv.

    Jeg tror det er meget individuelt hvordan vi skal gøre, men en ting som helt sikkert øger chancen for at gennemføre er at man har overvejet nøje hvad man skal i gang med, og ikke starte før man er super motiveret.

    Mange sunde hilsner
    Carsten

    Svar
    • Gode pointer, Carsten! Jeg ville også lide, hvis jeg måtte spise lidt sukker hver dag. Det ville være som at skære ned på cigaretterne, dengang jeg var ryger. Jeg tænkte jo ikke på andet end cigaretter dagen lang! ;-)

      Svar
  15. Det er helt sikkert os selv der spænder ben. Det er nok tanken om det der skal til istedet for det vi er vant til.
    Jeg er begyndt i det små. I går blev pastaen udskiftet med courgette skåret i strimler med kartoffelskrælleren og i aften bliver risene skiftet ud med blomkålsris.
    Morgenmaden har jeg været igang med et par uger.
    Det er min datter og jeg der er begyndt, mand og sønner er ikke helt med på den endnu, de får det de plejer, men det kan være det kommer med tiden.
    Tak for rigtig god inspiration. Glæder mig til den nye kogebog!
    Hilsen Kari

    Svar
    • Gode små ændringer! Jeg spiste LCHF i tre år, før min mand hoppede med. Altså, jeg lavede jo bare (LCHF-)mad og så lidt stivelse ved siden af til resten af familien. Pludselig fik han selv lyst og nu er han langt mere striks end mig. Ha ha!

      Svar
      • Jeg har selv gået med den tanke, da manden ikke er helt med (han synes ikke han kan undvære ris og kartofler). Men hvis jeg sætter fedtet op i min madlavning og derefter laver ris eller kartofler til ham ved siden af, risikerer han så ikke at tage på?

        Svar
  16. Rigtig godt indlæg!
    Jeg har selv perioder, hvor overskuddet til madlavning er meget lille og så er det bare så rart at vide, at det jo altså ikke behøver være besværligt. Så husker jeg mig selv på, at det er grøntsager, fedt og kød, og at ingen altså tager skade af, at grøntsagerne er i stave. Tværtimod bliver der tit spist flere, end når jeg rigtig har gjort mig umage med tilberedningen.
    Men tænk jeg havde helt glemt Oopsies. Hvordan kunne det ske??? Dem må jeg lige have lavet nogle stykker af.

    Svar
  17. Hej Jane..

    Har du en opskrift på Frikadeller med stuvet hvidkål? Syntes ikke jeg kunne finde den under opskrifter..

    Svar
  18. Du har ret i at det kræver et vist overskud, og jeg kender godt den med at ville ting og så bliver det ikke til noget efter et par uger. Eksempler er 10 minutters yoga om morgenen, komme igang med at løbe, lave mine bækkenbundsøvelser, meditere osv osv. Men LCHF kom jeg igang med da jeg havde en 4 mdrs gammel baby samt en 4 årig dreng, jeg var på barsel men var ved at skulle tilbage på arbejdet (bor i udlandet uden danske dejlige lange barsel), så det var egentlig en stresset periode. Men i alt det kaos, tror jeg at jeg følte at LCHF var noget jeg gjorde for mig og dermed lidt selvpleje, hvilket der bare ikke er meget tid til med så små børn. Og jeg fik det jo lynhurtigt bedre end jeg husker at jeg har haft det i mange år. Nu 6 mdr senere kunne jeg ikke forestille mig at gå tilbage igen til “normal” kost, selvom jeg faktisk synes at vægttabet gerne må stoppe nu!

    Svar
    • Ork, du kan tro, jeg kender det også. Nu nævner du selv meditation, yoga… åh… Jeg har en række undskyldninger og forklaringer så lang som et ondt år… ha ha!

      Sejt gået med din start på LCHF!

      Svar